Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post Reply
statixx

#226 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by statixx »

Ili su bosnjacka ledja postala slabija jer se sjecam i gorih vremena a manje kukanja i crnjaka kao sada. Ako je nacionalizam samo privilegija ljudi o kojima se brine drzava u uredjenim drzavama,... pa ko im je napravio drzave onda i stvorio taj sistem.
Sistem su napravili zakoni i institucije i ljudi koji postuju iste. Kod nas su institucije postale simbol porodicnog biznisa etnopolitickih oligarhija, korupcija je prisutna na svakom koraku, a ti savjetujes dodatno savijanje ledja u korist nacionalnog osvijestavanja po receptu "vazno je biti Bosnjak". Prijatelju, ako je vec tako, dodji i poturi svoja ledja! Mi se od njihove osvijestenosti nismo nagledali nicega dobrog.
Last edited by statixx on 13/04/2016 22:49, edited 1 time in total.
nemampojma0

#227 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by nemampojma0 »

Connaisseur Karlin wrote:
nemampojma0 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Dijaspora ne treba da se brine u vezi BiH.Neka se domace stanovnistvo napokon malo promrda. :D
Naprotiv, treba da se brine i uključi zajedno s nama, a ne samo da priča kako treba.
Zasto treba da se brine,ako ne zivi u BiH? Vi,koji zivite u BiH,treba da upravljate svojom drzavom,a ne dijaspora! Od diajspore vam mogu dobro doci pare,ali da se ne kradu u istoj drzavi!
A što bi neko davao pare, a da se ništa ne pita?
Ovo je njihova matična država i da je sreće da doprinesu njenom napretku kroz različite vidove uključivanja u društveni, kulturni i politički život.
Po tvojoj logici, ne trebaju nam ni sportisti koji nastupaju za BIH, zar ne?

Svako ko želi dobro BiH nam je dobrodošao, ali da toj dobroj želji da neki konkretan oblik..u suprotnom neka želje zadrži za sebe i nek ne naprdjuje.
hAZNADAR

#228 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

nemampojma0 wrote:
hAZNADAR wrote:
nemampojma0 wrote: ..nemojte nas vi dijasporci učiti patriotizmu. .
Znaci da se ne javljamo na politici? Osim ako nije tema o Svedskoj?

Znaci li to da je ovaj podforum rezervisan samo za one koji borave ili zive u BiH?

Podsjecam da nije tema o kako treba zivjeti u BiH, za koga glasati u BiH,,... vec prica o nacionalnom imenu. Sto sumnjam da ima nekog efekta na ekonomsku i pravnu stvarnost.
Jasno sam napisao, a to što vadiš iz konteksta je tebi na obraz.
Dotaklo se ovdje mnogo čega, ne samo imena.
Ne sjecam se da sam te ucio patriotizmu. Imam svoje stavove o nekim stvarima koji su mozda netacni, u toku forumskog staza sam neke i promijenio, nesto novo naucio,... ali se i dalje ne sjecam da sam te ucio patriotizmu sto nisam primijetio da se ovdje dotaklo. Svako dobro.
Connaisseur Karlin

#229 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Connaisseur Karlin »

nemampojma0 wrote:
nemampojma0 wrote: Naprotiv, treba da se brine i uključi zajedno s nama, a ne samo da priča kako treba.
Zasto treba da se brine,ako ne zivi u BiH? Vi,koji zivite u BiH,treba da upravljate svojom drzavom,a ne dijaspora! Od diajspore vam mogu dobro doci pare,ali da se ne kradu u istoj drzavi!
A što bi neko davao pare, a da se ništa ne pita?
Ovo je njihova matična država i da je sreće da doprinesu njenom napretku kroz različite vidove uključivanja u društveni, kulturni i politički život.
Po tvojoj logici, ne trebaju nam ni sportisti koji nastupaju za BIH, zar ne?

Svako ko želi dobro BiH nam je dobrodošao, ali da toj dobroj želji da neki konkretan oblik..u suprotnom neka želje zadrži za sebe i nek ne naprdjuje.
Zasto vi unutar BiH ne uradite nesto u svojoj drzavi? Konstatno pisete da dijaspora nema pojma sta se desava u BiH,a vjerovatno ni nema pojma,i zato bi trebali domaci staovnici da se pocnu brinuti o ekonomiji i politici ,koja ih trenutnno vodi u propast. Njalakse je manipulirati emocijama dijaspore,kad vam nesto treba,ali i dijaspori je davno doslo iz g***** u glavu! Kad budete dokazali da ste spremni sebi i buducim generacijama poboljsati zivot,tad mozete sa razlogom ocekivati pomoc dijaspore!
ABH017

#230 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote: Isto tako, Bosnjaci zele politicku dominaciju na svakom pedlju BiH. To se moze maskirati na razlicite nacine, ali ko zivi ovdje i ko je realan, jasno mu je da stvari tako stoje.
Ma bravo. Jeste, kako da ne.
A ovi drugi ne žele političku dominaciju?
Brane se od zlobnih Bošnjaka tako što djeci brane da govore na svom jeziku, tako što im određuju ko su i kako će se zvati. Da ne spominjem napade na povratnike, koji se po pravilu dešavaju u pisiju.
Šta će jadni ljudi, kad su im zabranili da kolju i ubijaju? Moraju se nekako odbraniti. :oops:
nemampojma0

#231 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by nemampojma0 »

@haznadar, previše lično doživljavaš diskusiju. OpušĆeno ba ;-)
Nemam namjeru s tobom raspravljati. Al jbg, vi iskazujete toliko brige za BiH da je mene stid..nisam dovoljno patriota. Znaš, mi odradimo za državu kad treba, pa onda uživamo slušajući kako je trebalo i kako treba..valjda se s distance od 2000 km bolje vidi :wink:
Svako dobro i tebi.
ABH017

#232 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by ABH017 »

klavirdžija wrote:Prvi su ti Bošnjaci unatoč i protiv i samog spominjanja crkve bosanske. 90 posto Bošnjaka svršava na pomen ponovne uspostave otomanskog carstva, turske zastave eventualno mogu zamijeniti samo one saudijske, da ne idemo dalje.

Dakle, sva priča tu prestaje. Narod koji slavi svoje okupatore, a licemjerno insistira na nekakvom turbobošnjakluku, po ugledu na istočne komšije koje malo mrzi, malo im se divi, a najviše ih, u spostvenoj svekolikoj gluposti imitira, jednostavno i ne zaslužuje bolje.
Jel ti živiš pored velepekare?
ABH017

#233 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by ABH017 »

asurbanipal wrote:
hAZNADAR wrote: Zamisli izmisljaju neku tamo Crkvu Bosansku, Bosnjane i bosanske banove i kraljeve, nekakav bosanski jezik,.. a nece priznati da je sve to ili nije postojalo ili je bilo samo srpsko. Pa izmisljaju nekake arebice, begovice, alhamijado,.... egoisti koji nastoje imati nesto svoje. I zamisli drskosti hoce naciju za sve svoje koliko ih sve ima, pravo na svoj jezik na prostoru cijeeele BiH. Koji su to hegemonisti i teritorijalni pretedenti. Koji su to fasisti kada traze za sebe ista prava kao sto imaju drugi.

Sve je to Ok i ne vidim nikakav problem. Problem nastaje kada se slika današnjice projicira na srednjovjekovlje. Još se tu između ostalog nadrobi kakvih mitova, izmišljaju se kojekakve stvari, pa onda još malo ispada da je Tvrtko klanjao beš vakat, da je Katarina nosila nikab. Malo karikiram, ali shvatit ćeš o čemu govorim.
Pa kad mogu drobit drugi nek drobe i oni.
Ta vidimo da drugima mitovi glat prolaze, pa ih stavljaju na nivo istine, pa i odnose sa drugima grade na osnovu mitova.
Lično sam protiv toga, ali ako je to jedini način da budalama kažemo da nismo Srbi, neka, jer njima se drugačije i ne može objasniti.
Last edited by ABH017 on 13/04/2016 23:11, edited 1 time in total.
nemampojma0

#234 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by nemampojma0 »

@C.Karlin, očito da su savjeti dijaspore ovakvi jer su došli iz guzice u glavu.
Ko to traži pomoć dijaspore, mi je nismo imali kad je bila najpotrebnija, a tad smo je tražili. Sad se dijaspora sama "nudi" i uči nas kako treba. Ja samo pozivam da se uključe konkretno i pokažu nam kako treba. Ne govorim o novcima, jer bogatstvo se ne može uvesti u neku zemlju, samo se u njoj može stvoriti. Ja znam par ljudi koji su došli živjet u BiH i donijeli svoja iskustva i zahvaljujući tim iskustvima rade i grade ovu državu.
hAZNADAR

#235 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

statixx wrote:
Ili su bosnjacka ledja postala slabija jer se sjecam i gorih vremena a manje kukanja i crnjaka kao sada. Ako je nacionalizam samo privilegija ljudi o kojima se brine drzava u uredjenim drzavama,... pa ko im je napravio drzave onda i stvorio taj sistem.
Sistem su napravili zakoni i institucije i ljudi koji postuju iste. Kod nas su institucije postale simbol porodicnog biznisa etnopolitickih oligarhija, korupcija je prisutna na svakom koraku, a ti savjetujes dodatno savijanje ledja u korist nacionalnog osvijestavanja po receptu "vazno je biti Bosnjak". Prijatelju, ako je vec tako, dodji i poturi svoja ledja! Mi se od njihove osvijestenosti nismo nagledali nicega dobrog.
A ko bira stalno na vlast etnopoliticke oligarhije - dijaspora mozda? Na kojim ljudima je da pravi zakone i institucije i da postuje iste? Sve sredjene drzave je stvorio kolektiv pa nadji neku drugu ideju koja bi bila u stanju od nas sviju a prvenstveno od vas stvoriti ljude koji su u stanju napraviti zakone i institucije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#236 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by _BataZiv_0809 »

nemampojma0 wrote:@C.Karlin, očito da su savjeti dijaspore ovakvi jer su došli iz guzice u glavu.
Ko to traži pomoć dijaspore, mi je nismo imali kad je bila najpotrebnija, a tad smo je tražili. Sad se dijaspora sama "nudi" i uči nas kako treba. Ja samo pozivam da se uključe konkretno i pokažu nam kako treba. Ne govorim o novcima, jer bogatstvo se ne može uvesti u neku zemlju, samo se u njoj može stvoriti. Ja znam par ljudi koji su došli živjet u BiH i donijeli svoja iskustva i zahvaljujući tim iskustvima rade i grade ovu državu.
I takvima svaka cast.
nemampojma0

#237 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by nemampojma0 »

_BataZiv_0809 wrote:
nemampojma0 wrote:@C.Karlin, očito da su savjeti dijaspore ovakvi jer su došli iz guzice u glavu.
I takvima svaka cast.
Apsolutno. Njih i navodim kao pozitivan doprinos dijaspore. A oni sto mlate praznu slamu i pametuju s 2000 km...vozdra mala raja.
Lug

#238 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Lug »

halo ba, sta si ti sebi ufurao.. koji to mi, koji to oni.. znas li ti da je pola moje familije boraca, koga ti razdvajas. BiH nije sekunde vise tvoja nego moja.. srami se..
kako to ti mislis dodjite i izgradite drzavu..
nemampojma0

#239 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by nemampojma0 »

Lug wrote:
halo ba, sta si ti sebi ufurao.. koji to mi, koji to oni.. znas li ti da je pola moje familije boraca, koga ti razdvajas. BiH nije sekunde vise tvoja nego moja.. srami se..
kako to ti mislis dodjite i izgradite drzavu..
Sinko, familija odradila svoje kad je bilo najgore. Sta si ti uradio za BiH? Nemoj se kititi tudjim perjem.
Bezbel je i moja žena jednako tvoja, samo što ja s njom živim, jok ti.
Hajd, laku noć.

P.S. Vidiš, kad se takvim ko tebi kaže ne petljajte se oko BiH, uvrijedite se. Kad vas se pozove da dođete živjet u svojoj zemlji koja "sekunde više nije moja nego tvoja" i da je zajedno gradimo, opet ne valja. Pa, šta bi ti?
Last edited by nemampojma0 on 13/04/2016 23:20, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#240 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

nemampojma0 wrote:@haznadar, previše lično doživljavaš diskusiju. OpušĆeno ba ;-)
Nemam namjeru s tobom raspravljati. Al jbg, vi iskazujete toliko brige za BiH da je mene stid..nisam dovoljno patriota. Znaš, mi odradimo za državu kad treba, pa onda uživamo slušajući kako je trebalo i kako treba..valjda se s distance od 2000 km bolje vidi :wink:
Svako dobro i tebi.
Ja sam matori ters 24 sata dnevno(tako mi kazu najblizi i to prihvatam),.. ove diskusije mi ne dizu tlak niti dozivljavam previse licno, jednostavno tako razgovaram. Al sam dobar u dusi. :)
Kod mene ne postoji Vi i Mi bez obzira da li se radi o boravistu, porijeklu, socijalnom statusu,.... imam posao koji mi dopusta da sam cesto u BiH, a znao sam provesti par dugih sezona,.. pa sam u neku ruku svakako na vise stolica.
Connaisseur Karlin

#241 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Pomomc dijaspore se konstatno trazi! Naravno da narod nije dobio pomoc dijaspore,jer su je politicari "pojeli"! Mislis da bogastvo dijaspore ne moze pommoci drzavi? Grijesis. Broj povratnika je jako nizak,i drago mi je da mogu pomoci domacoj proizvodnji,ali sumanjm da mogu pomoci cjelokupnoj ekonomiji drzave! Evo,20 godina se ne vide promjene u standardu zivota stanovnistva! Ne mozes se iskljucio oslanjati na povratnike! Staovnistvo BiH je ipak odlucilo da nastavi odlazak iz svoje drzave,jer drzava ima strucanjake-lopove za sva zanimanja.

Povratnici u BiH nemaju veze sa dijasporom! To je nova kategorija!
Last edited by Connaisseur Karlin on 13/04/2016 23:24, edited 1 time in total.
Lug

#242 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Lug »

cuj tudjim perjem :)

to, "sinko" nije ti trebalo..

pojma nemas, haj laku noc i tebi!
Kikibombona

#243 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:
Kikibombona wrote: Isto tako, Bosnjaci zele politicku dominaciju na svakom pedlju BiH. To se moze maskirati na razlicite nacine, ali ko zivi ovdje i ko je realan, jasno mu je da stvari tako stoje.
Ma bravo. Jeste, kako da ne.
A ovi drugi ne žele političku dominaciju?
Brane se od zlobnih Bošnjaka tako što djeci brane da govore na svom jeziku, tako što im određuju ko su i kako će se zvati. Da ne spominjem napade na povratnike, koji se po pravilu dešavaju u pisiju.
Šta će jadni ljudi, kad su im zabranili da kolju i ubijaju? Moraju se nekako odbraniti. :oops:
Srbi su zeljeli politicku dominaciju, sada zele odvajanje, zato jer su malobrojniji i jer ce ih u buducnosti biti jos manje.

Hrvati zele federalnu jedinicu kako bi dominirali na jednom podrucju BiH i kako bi se njih moralo pitati za sve vazne odluke na planu unutrasnje i vanjske politike.

Mislim, sve je tako jasno i ocigledno...
nemampojma0

#244 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by nemampojma0 »

Pomomc dijaspore se konstatno trazi! Naravno da narod nije dobio pomoc dijaspore,jer su je politicari "pojeli"! Mislis da bogastvo dijaspore ne moze pommoci drzavi? Grijesis. Broj povratnika je jako nizak,i drago mi je da mogu pomoci domacoj proizvodnji,ali sumanjm da mogu pomoci cjelokupnoj ekonomiji drzave! Evo,20 godina se ne vide promjene u standardu zivota stanovnistva! Ne mozes se iskljucio oslanjati na povratnike! Staovnistvo BiH je ipak odlucilo da nastavi odlazak iz svoje drzave,jer drzava ima strucanjake-lopove za sva zanimanja.
Uopšte mi nije bila namjera da se diskusija razvije u ovom smjeru, al et ..tako se zalomilo.
Ko govori o oslanjanju na povrtanike iz dijaspore, samo sam ih naveo kao primjer onih koji istinski žele pomoći ovoj zemlji i smatraju je svojom, za razliku od onih što samo pričaju kako treba. Jel ovako jasnije?
A migracija je uvijek bilo i biće.
Vidiš kako ti znaš da su svi u BiH lopovi..hajd ti, ako nisi lopov dodji i istisni svojim modernim znanjima i iskustvima jednog lopova. I na taj način unaprijedi stanje ove zemlje. Nikako, jel da? Naravno, lakše je pametovati i upirati prstom u drugog.
I koje bogastvo dijaspore, daj ba.
hAZNADAR

#245 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

ABH017 wrote:
Pa kad mogu drobit drugi nek drobe i oni.
Ta vidimo da drugima mitovi glat prolaze, pa ih stavljaju na nivo istine, pa i odnose sa drugima grade na osnovu mitova.
Lično sam protiv toga, ali ako je to jedini način da budalama kažemo da nismo Srbi, neka, jer njima se drugačije i ne može objasniti.
Jarane, nama mitovi ne trebaju jer imamo sasvim dovoljno historijskih cinjenica za nase prohtjeve. Imamo puno laksi posao od mitomana jer ne moramo nista lagati ni izmisljati. A to je zato sto niti imamo teritorijalne aspiracije na susjedne zemlje, niti nam je u interesu negirati druge narode i jezike(koji q imamo od toga), niti patimo od velicine ili koje stariji, veci,... da samo postojimo i mi i Bosna od Kulin bana - pa zar nam za to stvarno treba mitomanija?

Pusti ti susjedne mitomane - njima je mitomanija kod nas ono sto je kod njih nesto normalno i bez diskusije.

Jedino ako mislis klin klinom ali sumnjam - zvucali bi ko najvdci idioti - isto kao sto nama njihova spika zvuci.
Connaisseur Karlin

#246 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

nemampojma0 wrote:
Uopšte mi nije bila namjera da se diskusija razvije u ovom smjeru, al et ..tako se zalomilo.
Ko govori o oslanjanju na povrtanike iz dijaspore, samo sam ih naveo kao primjer onih koji istinski žele pomoći ovoj zemlji i smatraju je svojom, za razliku od onih što samo pričaju kako treba. Jel ovako jasnije?
Vidiš kako ti znaš da su svi u BiH lopovi..hajd ti, ako nisi lopov dodji i istisni svojim modernim znanjima i iskustvima jednog lopova. I na taj način unaprijedi stanje ove zemlje. Nikako, jel da? Naravno, lakše je pametovati i upirati prstom u drugog.
Pa zato su se mnogi iz dijaspore vratili iz BiH,jer nisu znali kako se posluje sa lopovima u BiH! A mnogi jos odlaze iz BH!
Stanje u drzavi se nece promjeniti sa povratkom nekoiko porodica godisnje. Povratnii ni dijaspora ne mogu i ne moraju ukinuti lopovluk u BiH ,to trebate uraditi vi u BiH!
Novac dijaspore je mogao imati uticaj,ali je "nestao" ,to vlro dobro znas.Sad se dijaspora opametila,nema vise slanja novca,snalazite se kako znate. Mladi odlaze,i neka odlaze,izabrali su najbolju opciju.
nemampojma0

#247 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by nemampojma0 »

nemampojma0 wrote:
Pa zato su se mnogi iz dijaspore vratili iz BiH,jer nisu znali kako se posluje sa lopovima u BiH! A mnogi jos odlaze iz BH!
Stanje u drzavi se nece promjeniti sa povratkom nekoiko porodica godisnje. Povratnii ni dijaspora ne mogu i ne moraju ukinuti lopovluk u BiH ,to trebate uraditi vi u BiH!
Novac dijaspore je mogao imati uticaj,ali je "nestao" ,to vlro dobro znas.Sad se dijaspora opametila,nema vise slanja novca,snalazite se kako znate. Mladi odlaze,i neka odlaze,izabrali su najbolju opciju.
Ja im želim sretan put.
A kome je dijaspora slala pare, pa lopovi pokrali? Pošaljete par stoja eura godišnje roditeljima..de mi pojasni kako vam to BH lopovi pokradoše taj silni novac?
Ma jok, nemoj ništa objašnjavat..dosadno ovo ba. Ja tebe pozivam da dodjes, ako si kakva zgodna i lijepa, a ti meni spominjes neke pare..bjez ba :lol: :lol:
Svako dobro ;-)
hAZNADAR

#248 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
Srbi su zeljeli politicku dominaciju, sada zele odvajanje, zato jer su malobrojniji i jer ce ih u buducnosti biti jos manje.

Hrvati zele federalnu jedinicu kako bi dominirali na jednom podrucju BiH i kako bi se njih moralo pitati za sve vazne odluke na planu unutrasnje i vanjske politike.

Mislim, sve je tako jasno i ocigledno...
Ma sve je to u redu - ali vrlo je jasna i tvoja recenica o bosnjackom dominiranju na cijelom pedlju BiH.
To jos ostaje nerazjasnjeno,.. ali svakom normalnom zvuci kao prica iz Banjaluke. Jer oni na taj nacin opravdavaju svoju politiku.

Ali mali osvrt na prethodni post - jasno je da postoji velik broj nasih ljudi koji najbolje funkcionisu pod tuturskom palicom, diktaturom, stranom vlascu,.. nazovi kako hoces. Pa se psuje i drzava i nacija i patriotizam,.. zbog demokratije i cinjenice da imaju sansu sami da izgrade drustvo a ne ide. Ideja kolektivne svijesti i zajednistva se odbacuje, i sta da se radi? Ocekivanja da se drzava brine o tebi pa da se ima privilegija nacionalizma a niko ne gradi drzavu i biraju se isti lopovi na vlasti. Vise je nego jasno da uporno izbjegavanje kolektivne svijesti i zajednistva ne vodi nikuda. Ako to ne moze biti nacionalizam sta onda?
I prije nego ponovo ocrnis dijasporu po trendu - pomisli da su ti ljudi mozda nesto i pozitivno naucili u drustvima gdje zive, mozda imaju neka pozitivna iskustva za podijeliti. Jer je ocigledno da ta drustva funkcionisu,.. zasto ne uciti od iskusnih i uspjesnih nacija. Principi nicemu ne vode, samo se zadovoljava sujeta pojedinca.
SaraFina

#249 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by SaraFina »

Meni je tragikomedia kad pojedinci pozivaju na povratak ljude iz dijaspore, a u zemlji kolaps. I polovina radno - sposobnog stanovništva nema uvjete u idućih deset godina najmanje da stekne bilo kakvo radno mjesto. Četrdesetogodišnjaci žive u zajednicama sa roditeljima, bez sopstvenog krova nad glavom. Nerijetko su i roditeljske penzije ustvari jedini izvor prihoda u pomenutim slučajevima...što biste vi s nama? Ima nas mladih bez ušteđevine i mogućnosti pokretanja vlastitog posla?

I onda lik hladnokrvno poziva na masovan povratak par stotina hiljada ljudi, ni manje ni više, da unaprijede zemlju :D
Ljudi koji se jesu svojim trudom i radom snašli makar i po skandinavskim ćukama.

Prethodno odnosno paralelno s njim, madner kompanija omalovažava evropske obrazovne sustave i ljude koji su projekti istih, te ih skupa sa konstitutivnim narodom Bošnjacima deklarira kao "škart".

Pretpostavljam da su dotični nakačeni na državne jasle, partijski forumski botovi te čaršijski zgubidani koji čine uzvišenu a samoproglašenu forumsku intelektualnu elitu.

Stvarno bi bilo tragikomedija vratiti se u učmalu sredinu i život unazaditi prisustvom spomenutih slučajeva.

Da čovjek u dijaspori posjeduje milijarde kad pročita omalovazavajući neargumentirano iznešen stav pojedinaca.. dodje mu samo da kaže " putuj Evropo a vi ostanite tu gdje jeste, bolje niste ni zaslužili"

Tragikomedija u nekoliko činova.
Ljudi zobaju hranu sa državnih jasli, vrijeme provode pametujući bez ikakve intelektualne podloge i još im dijaspora kriva za katastrofalno stanje u zemlji i općenito. ( lošu politiku i ekonomiju, možda i slabu pokretljivost spermatozoida)
Imamo li učešća kao krivci i u bijeloj kugi i slabom natalitetu? :D
Last edited by SaraFina on 14/04/2016 00:04, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#250 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama

Post by _BataZiv_0809 »

Donesite to iskustvo i znanje ovamo i hajde da ga zajednicki ovdje primjenjujemo.
Post Reply