AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#226 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: Realno,receno,niko ne zna u potpunosti ko je Bog,ili, sta je Bozija milost!
Ljubinka, halali očiju ti, ponekad mi tvoje nenamjerne jezičke vratolomije izazovu dozu zbunjenosti :mrgreen: : jesi li baš htjeli reći da se ne zna KO JE Bog (s čime se ne slažem jer svaki vjernik zna ko mu je bog) ili si htjela reći u smislu da niko ne može u potpunosti spoznati Boga, s čime se potpuno slažem, kao što ne može, također, ni pojmiti svu veličinu Njegove milosti.
zijancer

#227 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zijancer »

ne mogu naci taj tvoj post o ljudskoj milosti, gdje si opisala?
Connaisseur Karlin

#228 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Realno,receno,niko ne zna u potpunosti ko je Bog,ili, sta je Bozija milost!
Ljubinka, halali očiju ti, ponekad mi tvoje nenamjerne jezičke vratolomije izazovu dozu zbunjenosti :mrgreen: : jesi li baš htjeli reći da se ne zna KO JE Bog (s čime se ne slažem jer svaki vjernik zna ko mu je bog) ili si htjela reći u smislu da niko ne može u potpunosti spoznati Boga, s čime se potpuno slažem, kao što ne može, također, ni pojmiti svu veličinu Njegove milosti.
Arzonja,imas halal od mene sa aromom kafe :D :lol: :-D

Nelogicno je pisati da vjernik zna ko mu je Bog,a istovremeno potvrditi da niko ne moze u potpunosti spoznati Boga.

Nije bitna velicina Bozije milosti,vec pokusaj razumjeavanja funkcioniranja doticne Bozije milosti. Zasto je bitna velicina Bozije milosti,ako primjeri iste konstano opovrgavaju njeno nefunckionisanje u svakodnevnom ovozemaljskom zivotu ?
aurora313

#229 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by aurora313 »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:
Nelogicno je pisati da vjernik zna ko mu je Bog,a istovremeno potvrditi da niko ne moze u potpunosti spoznati Boga.
Nije bitna velicina Bozije milosti,vec pokusaj razumjeavanja funkcioniranja doticne Bozije milosti. Zasto je bitna velicina Bozije milosti,ako primjeri iste konstano opovrgavaju njeno nefunckionisanje u svakodnevnom ovozemaljskom zivotu ?
Tačno; ima ovdje interesantnih pogleda i razmišljanja. Slažem se da svaki vjernik misli da zna ko mu je bog. Svako ga valjda i osjeća na svoj način (stanje ubijeđenja a ne činjenice postojanja). Ali me Arzo zbuni sa božijom 'milošću'. Bogovi su razni, shvatanja su raznolika, a bome ni svaki bog nije veoma milostiv... bar za vjernika na ovom dunjaluku. Kako se ta milostinja ispoljava u trenutnom životu obzirom da ništa ne znamo o stvarnoj milosti. Bar je niko nije doživio pa se vratio da ispriča. Možda Lazarus (El Azar), ali nema traga da li je bilo šta komentarisao.

Možda ovo moje zvuči naivno vjernicima, ali me ipak interesuju pogledi drugih
Connaisseur Karlin

#230 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

aurora313 wrote:
arzuhal wrote: Ljubinka, halali očiju ti, ponekad mi tvoje nenamjerne jezičke vratolomije izazovu dozu zbunjenosti :mrgreen: : jesi li baš htjeli reći da se ne zna KO JE Bog (s čime se ne slažem jer svaki vjernik zna ko mu je bog) ili si htjela reći u smislu da niko ne može u potpunosti spoznati Boga, s čime se potpuno slažem, kao što ne može, također, ni pojmiti svu veličinu Njegove milosti.
Tačno; ima ovdje interesantnih pogleda i razmišljanja. Slažem se da svaki vjernik misli da zna ko mu je bog. Svako ga valjda i osjeća na svoj način (stanje ubijeđenja a ne činjenice postojanja). Ali me Arzo zbuni sa božijom 'milošću'. Bogovi su razni, shvatanja su raznolika, a bome ni svaki bog nije veoma milostiv... bar za vjernika na ovom dunjaluku. Kako se ta milostinja ispoljava u trenutnom životu obzirom da ništa ne znamo o stvarnoj milosti. Bar je niko nije doživio pa se vratio da ispriča. Možda Lazarus (El Azar), ali nema traga da li je bilo šta komentarisao.

Možda ovo moje zvuči naivno vjernicima, ali me ipak interesuju pogledi drugih
eh,o tome pisem :thumbup:

Sta znaci "nezasluzena nakolnost" Boga prema osobi?
arzuhal

#231 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:Da sumiramo zadnjih 9 stranica, odnosno ono sto vrli pokretac teme zna ili ne zna:

- Ne zna kako se treba izgovarati pripadnost vjeri islamu - kelimei sehadet (Prvi temelj vjere)
- Ne zna koliko molitvi (namaza) dnevno treba obaviti/klanjati, niti zna kako (Drugi temelj vjere)
- Ne zna koliko dana mjeseca Ramazana treba postiti (Treci temelj vjere)
- Ne zna da li, koliko, i kome treba udijeliti zekat odnosno vjerski doprinos (cetvrti temelj vjere)
- Hadza se jos nismo dotakli kako mi se cini, ali sam siguran da ce biti veselo :D
- Ne zna sta je dzunupluk
- Ne zna sta pojam "ocistiti se" znaci
- Zna nazivati muslimane mnogoboscima
- Zna nazivati muslimane sljedbenicima djavola iliti Iblisa
- Zna da Bosnjaci treba da Bogu zahvale sto su im Srbi i Hrvati komsije :D

... i tukne jer se ne kupa poslije seksa. :D
Izlagao je neku matematiku po pitanu hadždža i svetih mjeseci dokazujući da sveti mjeseci nisu oni kako vjerujemo (mislim da je tvrdio da mjesec redžep nije sveti mjesec nego da su sva 4 mjeseca spojena) i da se hadždž ne mora obavljati u onim danima u kojim se obavlja (prvoj desetini mjeseca zul-hidždžeta) nego da može u bilo kojim danima jedna od ta 4 sveta mjeseca, što je veoma zanimljivo, probereš sebi kada ćeš na hadždž, tako izbjengneš gužve i eventualna stampeda na džemretima i to...

Kad pogledaš bolje, Diwan zaista nudi danas veoma prihvatljivu, laganu, pogodnu verziju islama koji se svodi na "Ljubi Boga i čini šta hoćeš" filozofiju, odnosno važno je da vjeruješ u Boga (Allah je nekako previše arapska i hodžinska riječ pa je treba što manje koristiti...) i Poslanika, alejhi-selam, i da poštuješ Evropsku deklaraciju o ljudskim pravima, a sve ostalo čemu se iz nekih tradicionalističkih pobuda daje prevelika važnost - namaz, post, hadždž i sl. - nije od krucijane važnosti za vjerski život i da bi čovjek bio dobar, a i ne zna se najbolje o čemu se tu tačno radi...
Connaisseur Karlin

#232 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

arzuhal wrote: Kad pogledaš bolje, Diwan zaista nudi danas veoma prihvatljivu, laganu, pogodnu verziju islama koji se svodi na "Ljubi Boga i čini šta hoćeš" filozofiju, odnosno važno je da vjeruješ u Boga (Allah je nekako previše arapska i hodžinska riječ pa je treba što manje koristiti...) i Poslanika, alejhi-selam, i da poštuješ Evropsku deklaraciju o ljudskim pravima, a sve ostalo čemu se iz nekih tradicionalističkih pobuda daje prevelika važnost - namaz, post, hadždž i sl. - nije od krucijane važnosti za vjerski život i da bi čovjek bio dobar, a i ne zna se najbolje o čemu se tu tačno radi...
Da li postoji jedna verzija Islama?

A o stavu "ljubi Boga i radi sto zelis" ,pa puno vjernika tako zivi i radi u zivotu!
nasa

#233 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by nasa »

arzuhal wrote: Kad pogledaš bolje, Diwan zaista nudi danas veoma prihvatljivu, laganu, pogodnu verziju islama koji se svodi na "Ljubi Boga i čini šta hoćeš" filozofiju, odnosno važno je da vjeruješ u Boga (Allah je nekako previše arapska i hodžinska riječ pa je treba što manje koristiti...) i Poslanika, alejhi-selam, i da poštuješ Evropsku deklaraciju o ljudskim pravima, a sve ostalo čemu se iz nekih tradicionalističkih pobuda daje prevelika važnost - namaz, post, hadždž i sl. - nije od krucijane važnosti za vjerski život i da bi čovjek bio dobar, a i ne zna se najbolje o čemu se tu tačno radi...
Da li postoji jedna verzija Islama?

A o stavu "ljubi Boga i radi sto zelis" ,pa puno vjernika tako zivi i radi u zivotu!
Zavisi sta neko podrazumjeva pod tim, za neke je to samo nacelna vjera u Boga koja nem gotovo nikakve manifestacije niti nekog bitnog promisljanja, neko od toga razvije zivotnu filozofiju, nekom je to povremeno praktikovanje nekih oblika posvecenosti Bogu itd.
Ja sam imala raznih faza, a ono sto mogu reci iz licnog iskustva jeste da mora postojati promisljanje koje proizvodi djela, a u djela ubrajam i razlicite oblike molitve, da bi ta vjera imala bitnog ucinka na covjeka...Ima ucinka i samo vjerovanje u Boga cak i ako je posve generalno i opcenito ali ne dugorocno , kao i sve drugo potrebno je raditi na tome ali uvazavam da moze biti i individulno varijacija.
Ono sto bjezi kada je rijec o ovom "novom" pogledu na islam je ne samo forma vec i sustina cijele price.
arzuhal

#234 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

...a tom stavu "ljubi Boga i radi šta hoćeš" fali samo još taj jedan, posljednji korak - koji se u najvećem broju i učini - te na kraju postane: "ljubi i čini što hoćeš...".

Time se stvar zaokruži u svojoj punini, zrelosti i jasnosti. Jer vam za ljubav, kazat će vam to svaki ateista, i ne treba Bog...
Connaisseur Karlin

#235 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

nasa wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Da li postoji jedna verzija Islama?

Zavisi sta neko podrazumjeva pod tim, za neke je to samo nacelna vjera u Boga koja nem gotovo nikakve manifestacije niti nekog bitnog promisljanja, neko od toga razvije zivotnu filozofiju, nekom je to povremeno praktikovanje nekih oblika posvecenosti Bogu itd.
Ja sam imala raznih faza, a ono sto mogu reci iz licnog iskustva jeste da mora postojati promisljanje koje proizvodi djela, a u djela ubrajam i razlicite oblike molitve, da bi ta vjera imala bitnog ucinka na covjeka...Ima ucinka i samo vjerovanje u Boga cak i ako je posve generalno i opcenito ali ne dugorocno , kao i sve drugo potrebno je raditi na tome ali uvazavam da moze biti i individulno varijacija.
Ono sto bjezi kada je rijec o ovom "novom" pogledu na islam je ne samo forma vec i sustina cijele price.

Hvala nasa :-D
Connaisseur Karlin

#236 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

arzuhal wrote:...a tom stavu "ljubi Boga i radi šta hoćeš" fali samo još taj jedan, posljednji korak - koji se u najvećem broju i učini - te na kraju postane: "ljubi i čini što hoćeš...".

Time se stvar zaokruži u svojoj punini, zrelosti i jasnosti. Jer vam za ljubav, kazat će vam to svaki ateista, i ne treba Bog...
Arzonja,aludirala sma da svacija vjera je prvnstveno bazirana na licnim karakteristikama vjernika,stil zivota ,i njihova religjska praksa nikad ne moze biti univerzalna kao u knjigama svih religija. Zato se mora postaviti razlika izmedju razlicith vjerovanja i rada religisjkih isntitucija.Da podvucem,religijske insititucije prave konstante greske prrezentiranjem svoje religije.
Gojeni H

#237 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote:Da sumiramo zadnjih 9 stranica, odnosno ono sto vrli pokretac teme zna ili ne zna:

- Ne zna kako se treba izgovarati pripadnost vjeri islamu - kelimei sehadet (Prvi temelj vjere)
- Ne zna koliko molitvi (namaza) dnevno treba obaviti/klanjati, niti zna kako (Drugi temelj vjere)
- Ne zna koliko dana mjeseca Ramazana treba postiti (Treci temelj vjere)
- Ne zna da li, koliko, i kome treba udijeliti zekat odnosno vjerski doprinos (cetvrti temelj vjere)
- Hadza se jos nismo dotakli kako mi se cini, ali sam siguran da ce biti veselo :D
- Ne zna sta je dzunupluk
- Ne zna sta pojam "ocistiti se" znaci
- Zna nazivati muslimane mnogoboscima
- Zna nazivati muslimane sljedbenicima djavola iliti Iblisa
- Zna da Bosnjaci treba da Bogu zahvale sto su im Srbi i Hrvati komsije :D

... i tukne jer se ne kupa poslije seksa. :D
Izlagao je neku matematiku po pitanu hadždža i svetih mjeseci dokazujući da sveti mjeseci nisu oni kako vjerujemo (mislim da je tvrdio da mjesec redžep nije sveti mjesec nego da su sva 4 mjeseca spojena) i da se hadždž ne mora obavljati u onim danima u kojim se obavlja (prvoj desetini mjeseca zul-hidždžeta) nego da može u bilo kojim danima jedna od ta 4 sveta mjeseca, što je veoma zanimljivo, probereš sebi kada ćeš na hadždž, tako izbjengneš gužve i eventualna stampeda na džemretima i to...

Kad pogledaš bolje, Diwan zaista nudi danas veoma prihvatljivu, laganu, pogodnu verziju islama koji se svodi na "Ljubi Boga i čini šta hoćeš" filozofiju, odnosno važno je da vjeruješ u Boga (Allah je nekako previše arapska i hodžinska riječ pa je treba što manje koristiti...) i Poslanika, alejhi-selam, i da poštuješ Evropsku deklaraciju o ljudskim pravima, a sve ostalo čemu se iz nekih tradicionalističkih pobuda daje prevelika važnost - namaz, post, hadždž i sl. - nije od krucijane važnosti za vjerski život i da bi čovjek bio dobar, a i ne zna se najbolje o čemu se tu tačno radi...
Slazem se. Cool je biti islamski hipik (mislio sam da dervisi imaju patent :D), a i da se malo prilagodimo ...

Jer, ... sta ce reci drugiiiiiii!

Image
Gojeni H

#238 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:...a tom stavu "ljubi Boga i radi šta hoćeš" fali samo još taj jedan, posljednji korak - koji se u najvećem broju i učini - te na kraju postane: "ljubi i čini što hoćeš...".

:lol: :thumbup:
zagortenej

#239 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata; i potarite glave svoje, i (operite) noge svoje do članaka. A ako ste džunubi,onda se očistite. A ako budete bolesni ili na putovanju ili neko od vas dođe iz nužnika, ili imadnete odnos sa ženama, pa niste našli vode, onda idite tlu čistom, pa time potarite lica svoja i ruke svoje. Ne želi Allah da vam učini ikakvu teškoću, nego želi da vas očisti i da vam upotpuni blagodat Svoju, da biste vi zahvaljivali.(5:6)
Diwan wrote:

Da vidimo kako bi to izgledalo ako bi se to prevelo tako:

A ako ste imali seksualni odnos i izbacili sjeme, onda se očistite. A Ako ste bili na putovanju ili bili bolesni ili imali seksualni odnos ...

Čekaj malo, ne može dva puta ista stvar – zar ti Bože sad ne reće ako ste imali seksualni odnos, pa da se očistimo, pa sad opet ako ste imali seksualni odnos nešto drugo.

U prvom dijelu džunup, u drugom dijelu 'lamastumu' . Koja sad riječ važi, pored toga što su različite. Jel se to Bog igra sa nama? Ili hoče da nam kaže da su to dvije različite stvari, kao što su kruška i jabuka. Ne može se za krušku reči da je jabuka i obratno.

Zar nije Bog mogao reći jednostavno da se ne 'patimo': A Ako ste džunupi, onda se očistite, a ako ste na putu, bolesni, izađete iz toaleta, imadnete odnos sa bračnim partnerom, ili ste džunupi, a ne nađete vode .... to bi imalo smisla, onda bi se poklapalo sa vašom teorijom da se to odnosi na situaciju )).

Ali nije tako rečeno.

Ili je mogao reći:

A Ako ste džunupi, onda se očistite. A Ako ste na putu ...... i ako ste džunupi a ne nađete vode .... '

Bez da je spomenuo kontakt sa ženom, izvorno doneseno u riječi 'lamastumu', takođe bi imalo smisla.

Ali nije tako donešeno i rečeno.

Druga je stvar što su vaši učenjaci napravili nered i manipulaciju sa riječima i pojmovima, kao sa npr. riječi 'islam', okrenuvši značenje i tumačenje kako njima odgovara, tj njihovim ideologijama. Ja te nisam pitao za nikakav nidžaset, već za pojam i riječ 'džunup'.

Možeš li malo kako zaobići učenjake i pokušati da daš neki smisleni odgovor 'sobom.'
Diwan

#240 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Hadž, paganski običaj ili ne, takođe je bio predmetom promjene i iskrivljena o čemu se pisalo na prošloj temi.

Ponovo su ljudi slijepi i pored očiju, nema šta veligi mag i sihr je nad muslimanima.

Jedan jedini Kur'anski ajet ruši cijelu koncepciju Hadža, ali nažalost, muslimani ne slijede Kur'an nego maga/vraga
197. Hadždž je u mjesecima poznatim, pa ko se u njima obaveže za hadždž, tad nema
refesa2:197 i nema griješenja, niti svađe na hadždžu. A šta učinite od dobrog, zna ga Allah. I snabdijte se; pa uistinu, najbolja oprema je bogobojaznost - i bojte se Mene, o posjednici razuma!
Množina i množina.

Ali šta vrijedi pored slijepoće očiju, gluhoće i mrtvoće srca i duše.

Umrtvljeni, pa niti čuju, niti vide, niti osjećaju.
arzuhal

#241 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Ima li u tvojoj religiji bajram? Recimo kada ljudi obave sve obrede hadždža pa kolju kurban, pa to budu dani kurban/hadžilajskog bajrama, dani veselja za sve pripadnike, ono zajedno?

Ili nema?

Ili ima ali svako sebi odredi kada će mu biti bajram, ko dane godišnjeg? :-D
arzuhal

#242 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Zašto se u tvojoj metodologiji izlaganja tvoje nove religije koriste hadisi i hadiske zbirke kad se napadaju vehabije ili kada se ističu vrijednosti pojedinih ljudi, posebno članova Ehli-bejta, a poslije toga se više ne koriste jer su, uglavnom, izmišljotine a sakupljače hadiskih zbirki nazivaš svakakvim imenima? Kako i čime određuješ koji hadisi su ispravni (u postu dolje za njih tvrdiš da su sahih, koristiš ih kao argument u svom izlaganju) a koji nisu?

Naprimjer:
zagortenej wrote:
Diwan wrote:Kod vehabija čete naći da brane njihovi 'bogovi' poput abdulvehaba, ibn tejmije i sličnih, a nečete naći da brane istinu kao istinu, i brojne primjere dokaze istine.

Pa čete naići na to da oni neće ustati protiv lažnih hadisa koji ruši njihovu lažnu ideologiju, neće reagovati na to da je njihovo božanstvo ibn tejmije rekao za Hz. Aliju: Imam Ali r.a. je primio islam kao dječak, i postoji razlika u mišljenju o tome je li mu bio prihvaćen ili nije bio prihvaćen prelazak na islam.

Jasno je šta se željelo reći sa ovim riječima,(umanjiti i negirati HZ. Alijina veličina, lik, djelo itd.), ali sljedeći sahih hadisi za časnog hazreti Aliju r.a. koji se prenose od Resulullaha s.a.w.s. govore sasvim suprotno:

“Sto se tiče tebe Alija, samo te vjernik moze voljeti i samo munafik tebe mrzi.” (Muslim 1/86, Ahmed, El-Tirmizi 1/95, 5/643, El-Nesaii 5/137, Ibn Madze 1/42 i mnogi drugi prenosioci.)

“Ko je uvrijedio Aliju, pa zaista je i mene uvrijedio” (Ahmed 3/483, El-Hakim 3/131 i rekao je da je sahih i složio se sa njim El-Zehebi, koji je bio učenik od Ibn Tejmije, Ibn Hibban15/365, i mnogo drugi prenosioci.)

“Ja sam od tebe o Alija i Ti si od mene.” (Buhari 2/260, 3/ 1357)

“Ko uzima Aliju za velijja (prijatelj i voljeni), pa zaista je mene uzeo za velijja – o Allahu ja te molim da voliš svakoga ko voli Aliju” (Mutevatir hadis.)

Zar nisu znali za hadis koji prenose i Buhari i Muslim i čitav ummet, da je Poslanik a.s prije osvajanje Hajbera rekao: “Daću bajrak čovjeku koji voli Allaha i Njegova Poslanika a.s, i vole njega Allah i Njegov Poslanik a.s.” Čitav ummet ima slozeno mišljenje vezano za ovaj događaj, i to da je Poslanik a.s bajrak dao hz.Aliji.

Interesantno je da se njihov ideološki potomak borio protiv Hz. Alije, pa kako onda oni mogu da budu na Hz. Alijinoj strani i da ga poštuju.

Ta ideologija je ista ona koja je ratovala protiv Hz. Alije, koja je ubila Hz. Husejna, činila pokolj po Medini ubijajući ashabe i mnoga druga zlodjela i zulum. To je nastavak iste priče u kojem sada pokušavaju i istorijski iskorijene i izbrišu tragove časnih nosioca i utemeljitelja Islama.
svaka ti čast na ovom tekstu :thumbup:
http://forum.klix.ba/zastitimo-poslanik ... l#p8559299
Gojeni H

#243 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:
O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata; i potarite glave svoje, i (operite) noge svoje do članaka. A ako ste džunubi,onda se očistite. A ako budete bolesni ili na putovanju ili neko od vas dođe iz nužnika, ili imadnete odnos sa ženama, pa niste našli vode, onda idite tlu čistom, pa time potarite lica svoja i ruke svoje. Ne želi Allah da vam učini ikakvu teškoću, nego želi da vas očisti i da vam upotpuni blagodat Svoju, da biste vi zahvaljivali.(5:6)
Diwan wrote:

Da vidimo kako bi to izgledalo ako bi se to prevelo tako:

A ako ste imali seksualni odnos i izbacili sjeme, onda se očistite. A Ako ste bili na putovanju ili bili bolesni ili imali seksualni odnos ...

Čekaj malo, ne može dva puta ista stvar – zar ti Bože sad ne reće ako ste imali seksualni odnos, pa da se očistimo, pa sad opet ako ste imali seksualni odnos nešto drugo.

U prvom dijelu džunup, u drugom dijelu 'lamastumu' . Koja sad riječ važi, pored toga što su različite. Jel se to Bog igra sa nama? Ili hoče da nam kaže da su to dvije različite stvari, kao što su kruška i jabuka. Ne može se za krušku reči da je jabuka i obratno.

Zar nije Bog mogao reći jednostavno da se ne 'patimo': A Ako ste džunupi, onda se očistite, a ako ste na putu, bolesni, izađete iz toaleta, imadnete odnos sa bračnim partnerom, ili ste džunupi, a ne nađete vode .... to bi imalo smisla, onda bi se poklapalo sa vašom teorijom da se to odnosi na situaciju )).

Ali nije tako rečeno.

Ili je mogao reći:

A Ako ste džunupi, onda se očistite. A Ako ste na putu ...... i ako ste džunupi a ne nađete vode .... '

Bez da je spomenuo kontakt sa ženom, izvorno doneseno u riječi 'lamastumu', takođe bi imalo smisla.

Ali nije tako donešeno i rečeno.

Druga je stvar što su vaši učenjaci napravili nered i manipulaciju sa riječima i pojmovima, kao sa npr. riječi 'islam', okrenuvši značenje i tumačenje kako njima odgovara, tj njihovim ideologijama. Ja te nisam pitao za nikakav nidžaset, već za pojam i riječ 'džunup'.

Možeš li malo kako zaobići učenjake i pokušati da daš neki smisleni odgovor 'sobom.'
DakleM, neko prvu recenicu shvata kao referencu za kupanje poslije seksualnog odnosa, a drugu recenicu kao odvojenu za slucaj kada nema pristupa vodi i kada je dozvoljeno uzeti tejemum.

Neko drugi to shvata na sasvim drugi nacin.

Te-nej, ovo nije replika tebi, valjda je jasno ...
Gojeni H

#244 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Diwan wrote:Hadž, paganski običaj ili ne, takođe je bio predmetom promjene i iskrivljena o čemu se pisalo na prošloj temi.

Ponovo su ljudi slijepi i pored očiju, nema šta veligi mag i sihr je nad muslimanima.

Jedan jedini Kur'anski ajet ruši cijelu koncepciju Hadža, ali nažalost, muslimani ne slijede Kur'an nego maga/vraga
197. Hadždž je u mjesecima poznatim, pa ko se u njima obaveže za hadždž, tad nema
refesa2:197 i nema griješenja, niti svađe na hadždžu. A šta učinite od dobrog, zna ga Allah. I snabdijte se; pa uistinu, najbolja oprema je bogobojaznost - i bojte se Mene, o posjednici razuma!
Množina i množina.

Evvo ga opet. :-) :lol:
arzuhal

#245 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Kada u svom neznanju i islama, i Kur'ana, i arapskog jezika pokušavaš slagati na Allaha Uzvišenog i na Njegova poslanika, alejhi-selam, da su dopustili i halal učili konzumaciju alkohola:
Diwan wrote:ALKOHOL
16:67. I od plodova palmi i grožđa - uzimate iz toga opojno sredstvo i opskrbu lijepu. Uistinu, u tome je znak za ljude koji razumiju
4:43. O vi koji vjerujete! Ne približujte se salatu budete li vi pijani,4:43a dok ne znadnete šta govorite, .....
dakle, na osnovu ovih ajeta, nigdje se ne spominje da je alkohol štetan i zabranjen.

Zatim imamo druge ajete koji se navode kao dokazi da je zabranjen i da je štetan:
5:90. O vi koji vjerujete! Zaista je alkohol i kocka i kipovi i strelice (za gatanje),
prljavština iz posla šejtanovog. Zato se toga klonite, da biste vi uspjeli.

5:91. [ejtan samo želi da izazove među vama neprijateljstvo i mržnju alkoholom i kockom, i odvrati vas od sjećanja Allaha i od salata. Pa hoćete li vi biti ti koji će prestati?

219. Pitaju te o alkoholu i kocki. Reci: “U njima dvoma je grijeh veliki i korist za ljude, a grijeh njihov je veći od koristi njihove.” Pitaju te šta da udjeljuju. Reci: “Višak.” Tako Allah objašnjava vama znakove, da biste vi razmišljali,

Sasvim dvije različite riječi su upotrebljenje u ajetima koje govore da vjernici ne prilaze namazu pijani (4:43) i ajetu iznad (16:67) u odnosu na ajet 2:219, 5:90 i 5:91, što ukazuje da se uopšte ne radi o jednoj te istoj stvari, a poznato je bogatstvo arapskog jezika koji ima riječi za svaku situaciju, sliku.

Dakle nije isto 'sukara' i khamr'.

Ajeti gdje se upotrebljava riječ 'sukara' kažu da ne treba obavljati namaz pijan i da je opskrba lijepa opojna sredstva od plodova palmi i grožđa.

Nikakva zabrana i tome slično, dok ajeti gdje je upotrebljena riječ 'khamr' imaju drugu konotaciju- Ako je to dvoje isto, a nije, jer samo postojanje dvaju riječi za to odvaja ta dva pojma, zašto bi onda u 16:67 to bilo pohvalno, a ovamo pokuđeno.

Pored toga, ako pogledamo korijen riječi 'khamr' imamo mnoštvo značenja na šta se to sve može odnositi, ali moglo bi se podvesti na sve što pomučuje i prekriva razum, a nema veće pomučenosti od fitne i 'vjerska' opijenosti koja stvara Isil, vehabije, al kaide, krstaše i mnoge druge.

Oni optužiše Tuborg za sve te zločine, kao največu prijetnju čovjekovom vjerovanju, ali ne optužiše svoje krivovjerje i fitnu.

Nek mi neko kaže, na osnovu 16:67 i na osnovu 4:43 da je alkohol zabranjen, ali ne sa lafinom iz hadisa, ili sa lafinom o derogaciji, ili sa lafinom o analogiji i tome slično.

Pored toga, ako bi se igrali sa hadisima koji su u suprotnosti sa Kur'anom, ima i skandaloznih hadisa i o alkoholu, pa ne znam koja je gora opcija :D

'Vjerska' opijenost koja porađa ubijanje,maltretiranje, silovanja, rušenje i uništavanje, kibur,egoizam,omalovažavanje drugih, opijenost lažnim i krivovjernim učenjem je mnogo veće i gore od alkoholne opijenosti.

Korijen riječi za khamr:
Kha-Miim-Ra = cover/conceal/veil, becoming changed/altered from a former state/condition, mixed/mingled/incorporated/blended, intoxication/wine/grapes, make-up, any intoxicating thing that clouds/obscures the intellect, come upon secretly/unexpectedly, crowding of people, odour of perfume, women's head cover, man's turban, a covering, something fermented/matured.

khamr n.fem. 2:219, 5:90, 5:91, 12:36, 12:41, 47:15
khumur n. masc. pl. 24:31

...and let them draw/set/cast (walyadribna) with their veils/covers (bikhumurihinna) over (AAala) their
breasts/bosom (juyoobihinna)... [24:31]

Lane gives some examples: “the dwelling was hidden by the trees”, “he concealed his testimony”, "She (a woman) applied KhaMaRat as a linament, to beautify her complexion.".

"KhiMaR [A woman's muffler, or veil with which she covers her head and the lower part of her face, leaving exposed only the eyes and part or whole of the nose, such is the KhMR worn in the present day: a kind of veil which in Turkish is called Yashmak] a woman's head-covering."
http://forum.klix.ba/islam-novi-pogledi ... #p12080715

...pitam te da li imaš negdje čvrst dokaz o tome da je Muhammed, alejhi-selam, pio vino ili bilo koju vrstu alkohola, sa svojim drugovima ili sa članovima svoje porodice? Ako imaš neki dokaz, navedi. Ako nemaš dokaza, onda m reci da li smatraš (da li to pretpostavljaš, shodno svom tumačenju da alkohol nije haram - zašto ga onda ne bi pili, jel..) da je Allahov poslanik pio vino, ili da su ga pili članovi Ehli-bejta, hazreti Alija, hazreti Fatima, Hasan i Husejn, Zejnul-abidin, Džafer Sadik...?

Ima li negdje zabilježeno, gdje, ko bilježi i sve to?

Jer ima zabilježeno da je Jezid, sin Muavije, pio vino (volio malo šenlučit, plesačice i to) i volio to, navodi se kod više sunijskih učenjaka i autoriteta, među njima i kod imama Zehebija.

Kada pogledam kako ti tumačiš tu svoju religiju, pa pogledam praksu hazreti Husejna i praksu Jezida, čini mi se da ti nama proturaš ovjde nekakvu jezidovsku varijantu islama...
zagortenej

#246 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Diwan wrote:Hadž, paganski običaj ili ne, takođe je bio predmetom promjene i iskrivljena o čemu se pisalo na prošloj temi.

Množina i množina.

Šejh Abdur-Rahman ibn Hasan ibn Muhammed ibn Abdul-Wehhab, rahimehullah je rekao u Fethul Medžidu (2/527-530) u objašnjenju govora ibn Abbasa, radijallahu anhu:

Gotovo da se kamenje ne počne bacati s nebesa na vas, ja vam kažem: ‘Rekao je Allahov poslanik’, a vi govorite: ‘Rekao je Ebu Bekr i Omer.’”

Ova izreka Ibn Abbasa je bio odgovor onima koji su mu rekli: „Ebu Bekr i Omer nisu spajali umru sa hadžom (at-tamattu) i držali su da je obavljanje samog hadža (al-ifraad) bolje“ ili nešto slično tome...
zagortenej

#247 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

.
Diwan

#248 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

arzuhal wrote:Ima li u tvojoj religiji bajram? Recimo kada ljudi obave sve obrede hadždža pa kolju kurban, pa to budu dani kurban/hadžilajskog bajrama, dani veselja za sve pripadnike, ono zajedno?

Ili nema?

Ili ima ali svako sebi odredi kada će mu biti bajram, ko dane godišnjeg? :-D
I ono što ti podrugljivo nazivaš mojom vjerom su sve Kur'anski ajeti kojima se ti svjesno i nesvjesno ismijavaš pod plaštom maga.

A to i ne čudi, jer su tkz. muslimani i Kur'an dvije nespojive stvari, o čemu i sam Kur'an govori:

27. I na Dan kad zalim bude grizao ruke svoje, govoriće: “O da sam ja uzeo s Poslanikom put!
28. O teško meni! Da ja nisam uzeo tog i tog prijateljem!
29. Doista me je zaveo od Opomene, nakon što mi je došla.” A šejtan je prema čovjeku dezerter.
30. I reći će Poslanik: “O Gospodaru moj! Uistinu, moj narod je držao ovaj Kur’an
napuštenim!
”25:30
31. A tako smo svakom vjerovjesniku načinili neprijatelja između zločinaca. A dovoljan je
Gospodar tvoj Vodič i Pomagač.
Tako da će uvijek biti i uvijek jeste Kur'an protiv nešto drugo, 'Zar poslije istine ima išta osim zablude!" (Junus, 32),

Nespojivi su istina i laž, Kur'an i rukom pisano vjerovanje. Ja koliko vidim, ti jedino što uporno i strasno radiš je da braniš sve ono mimo Kur'ana.
arzuhal

#249 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Da li ti, Diwane, u izlaganju te svoje neke religije - u kojoj je džaiz puno pominjati Iblisa i šejtane a manje Allaha Uzvišenog, što više vrijeđati one koji vjeruju i ponižavati učenjake - za sve što pričaš i za sve što tumačiš sobom a tiče se ajeta iz Kur'ana, imaš direktnu podršku u tome nekoga od Ehli-bejta, da li si ti to znanje i to tumačenje uzeo i naučio od nekoga ko je Ehli-bejt, i ako jesi - od koga, ko te naučio, čija si predavanja slušao ili čija si djela čitao, to se mora obznaniti, islam nije tajna, to se ne krije, navodio si razne učenjake pojedinačne, stavljao si razne klipove sa raznim predavačima - jesu li oni članovi Ehli-bejta?

Ili ti smatraš da sam možeš tumačiti Kur'an i kur'anske ajete, pa pozivaš i druge da to čine, da sami tumače ajete i uzimaju pouku, na svoju ruku, svojom pameću, svojim znanjem i iskustvom?
Diwan wrote: Ponavljam, to je ono što misle i uče vehabije i drugi koji su tumačili Kur'an po svojoj pameti, a prijevod je tumačenje, pa tako imamo tumačenje Korkuta, Yusufa Alija, Durakovića, Karića, Khalife, Pickthall-e i mnogih drugih koji su tumačili Kur'an bez znanja i svjetla, neočišćeni, jer Bog kaže da Kur'an mogu dotaknuti samo Čisti, i onda imamo situaciju krajnjeg nerazumjevanja, manipulacije i pogrešnog vjerovanja, koju ti i tebi slični kao krajnji konzumenti uzimaju zdravo za gotovo, ali ne kao originalnu vjeru i tumačenje, već kao tešku zloupotrebu, najlošiju kopiju, toliko lošu da čak nema ništa sa originalom.

Nema Kur'ana bez tumača, a nema tumača bez Ehli Bejta a.s. Period.
http://forum.klix.ba/islam-novi-pogledi ... #p12235709
Gojeni H

#250 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Diwan wrote:
I ono što ti podrugljivo nazivaš mojom vjerom su sve Kur'anski ajeti kojima se ti svjesno i nesvjesno ismijavaš pod plaštom maga.

A to i ne čudi, jer su tkz. muslimani i Kur'an dvije nespojive stvari, ...
Je li sada jasnije zasto se tvoj monolog mora nazvati tvojom vjerom?

I de ba, opet ... ne pise se tkz. vec tzv.

Jasno je meni da su te Anglo-Saksonci naucili mnogo cemu, ali ipak je ovo bosanski jezik.
Post Reply