Bihać / V Korpus A RBiH

Post Reply
Macan Online

#226 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Macan Online »

Mislim da je pokušaj HV da oslobodi B. Novi bilo stratesko pitanje više zbog Hrvatske nego zbog Bosne.
Hrvatskoj je trebala slobodna željeznička pruga do Splita.

Trasa redom prolazi kroz sljedeće gradove: Zagreb, Sisak, B. Novi, Bihać, Knin, a onda se razdvaja za Split, Zadar i Šibenik.

Naime, 20 km sjeverno od B.Novog u mjestu Volinja, pruga ulazi u BiH, zatim prolazi kroz B.Novi i Bihać te u mjestu Srb izlazi iz BiH prema Kninu.

Istina je da postoji i "Lička pruga" koja ne dotiče teritoriju BiH, ali tada nije približno bila dobra kao ova.
eduscho

#227 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by eduscho »

Oni i rat, ma dajte se okanite price o ratovanju, vi ste to vidjeli samo na TVu kad Bosnu prikazuju. Njihov rat je trajao drugu polovinu '91, a zna se kako su tad prosli.
Stoga ne znam o kakve 4 godine rata pricaju, ah da zaboravih ono kad su nam ga prisili s ledja u Prozoru '92 + pa nadalje...
To sto smatram da smo Srbima mogli napraviti puno bolji deal nego sa Hrvatima, ne cini me srpski orijetisanim - to nam je nalagala elementarna logika i real politika. Ali kao sto sam vec rekao Bosnjo je emocionalan, plahovit dinarski tip koji podredjuje hladno rezonovanje i logiku trenutnom emocionalnom impulsu. Nazalost i nakon svega ostaje takav...
Ne pada mi na pamet

#228 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Ne pada mi na pamet »

eduscho wrote:Oni i rat, ma dajte se okanite price o ratovanju, vi ste to vidjeli samo na TVu kad Bosnu prikazuju. Njihov rat je trajao drugu polovinu '91, a zna se kako su tad prosli.
Stoga ne znam o kakve 4 godine rata pricaju, ah da zaboravih ono kad su nam ga prisili s ledja u Prozoru '92 + pa nadalje...
To sto smatram da smo Srbima mogli napraviti puno bolji deal nego sa Hrvatima, ne cini me srpski orijetisanim - to nam je nalagala elementarna logika i real politika. Ali kao sto sam vec rekao Bosnjo je emocionalan, plahovit dinarski tip koji podredjuje hladno rezonovanje i logiku trenutnom emocionalnom impulsu. Nazalost i nakon svega ostaje takav...
Makar se mozemo smijati provokatorima. Hvala Bogu pa nismo ni kao jedni, a ni kao drugi.
osa

#229 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by osa »

Chmoljo wrote:
osa wrote:
imaš još dva vukovara imao sam prilike tada biti u gospiću i pakracu, nisu bili daleko od vukovara, a priča o zapadu koji je pomogao hrvatskoj je slična, da je htio pomoći ne bi se rat razvlačio 4 godine, armija je bila u najtežoj poziciji, samo zašto, a što se tiče žrtava, žrtve često nisu pokazetelj vojne sposobnosti, sjećam se jedne anegdote" negdje u zimu 95. razgovarao sam sa renatom romićem zap. 82. gardijske bojne, koji je s ponosom pričao kako je u borbama za šator u zap. bosni u prvih sat vremena imao nekih 28 boraca izbačenih iz stroja, i to je govorio s ponosom, valjda želeći tako pokazati koliko je to teška borba bila(vjerojatno i je), ja sam takvim razgovorom bio dosta iznenađen, rekao sam dotičnom, da mu je general markać bio zapovjednik i da mu je 28 specijalaca za sat vremena što ubijeno što ranjeno., bio bi obješen na trgu bana jelačića, s obzirom da smo dobrano popili skoro smo se i sukobili", šta hoću reći, ja bih volio da je što manje hrvatskih građana poginulo u ratu, a i moglo je biti tako, da je odgovornost bila na potrebnom nivou od samih ljudi do rukovodioca, ovako je dobra trećina ljudi, ružno je to reći, stradala svojom krivnjom i nepažnjom, nikad se ne bih ponosio brojem žrtava, jer ponavljam to ne govori o sposobnosti, uglavnom, već o nečem sasvim drugom.
slažem se što se tiče nesposobnosti. u Sarajevu se svašta događalo. bilo je mnogo gluposti u kojima su ljudi bespotrebno ginuli.

ali malo si pomiješao ono što ti htjedoh reći, prvo: Armija je bila neuporedivo najlošije opremljena vojna grupacija. jedino što smo na svom terenu imali uglavnom brojnije ljudstvo. ostalo je bilo u totalnoj disproporciji u odnosu na neprijatelja: od naoružanja do vojne obrazovanosti zapovjednog kadra.
tek kasnije, kad se stasalo, Armija je napravila neke značajnije OFANZIVNE akcije. do tada se sve svodilo na odbranu. primjer jedne briljantne akcije jeste Vlašić.

a što se tiče broja žrtava, to sam pomenuo kao činjenicu teškog rata koji se vodio u Bosni. ne kao znak sposobnosti. i sam znaš koliko je civila izginulo po Bosni. opet najviše Muslimana/Bošnjaka. tako da to, slažem se, nije mjerilo neke vojne sposobnosti nego razornosti rata.
armija je najlošije bila opremljena 92. zar misliš da smo mi u hrvatskoj 91. bili nešto bolje opremljeni, zauzeli su srbi dobar dio hrvatske ali ništa strateško, što bi onemogućilo njihov poraz, nisu izašli na more u visini zadra ili dolinom neretve, pokušali su zauzeti karlovac i presjeći hrvatsku pa nisu uspjeli, pokušali su uzeti industrijsku zonu u sisku pa nisu uspjeli, dobar dio zapadne slavonije sve do pakraca očišćen je još 91., a na vukovaru su iskrvarili.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#230 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Chmoljo »

osa wrote: armija je najlošije bila opremljena 92. zar misliš da smo mi u hrvatskoj 91. bili nešto bolje opremljeni, zauzeli su srbi dobar dio hrvatske ali ništa strateško, što bi onemogućilo njihov poraz, nisu izašli na more u visini zadra ili dolinom neretve, pokušali su zauzeti karlovac i presjeći hrvatsku pa nisu uspjeli, pokušali su uzeti industrijsku zonu u sisku pa nisu uspjeli, dobar dio zapadne slavonije sve do pakraca očišćen je još 91., a na vukovaru su iskrvarili.
de bolan osa, ovo pređe u naduravanje čiji je veći.

nikako bolan ne možeš praviti parelelu između rata u Hrvatskoj i BiH :roll:

Armija bi možda već početkom '93 bila bolje opremljena da se nisu uzjebali Šuškovi zemljaci i počeli okretati cijevi prema Armiji.

Janko Bobetko: „Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je tačno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (...) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (...)“

Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf, Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf:

Janko Bobetko: „Bio je Kapular (...) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (...) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i tačno ka liniji fronta (...) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (...) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (...) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar.“

Transkripti od 22. oktobra 1993.

toliko vam je bilo gadno da ste otvorili novi front. aferim. zajebali ste i Leonidu i njegove Spartance.
osa

#231 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by osa »

Chmoljo wrote:
osa wrote: armija je najlošije bila opremljena 92. zar misliš da smo mi u hrvatskoj 91. bili nešto bolje opremljeni, zauzeli su srbi dobar dio hrvatske ali ništa strateško, što bi onemogućilo njihov poraz, nisu izašli na more u visini zadra ili dolinom neretve, pokušali su zauzeti karlovac i presjeći hrvatsku pa nisu uspjeli, pokušali su uzeti industrijsku zonu u sisku pa nisu uspjeli, dobar dio zapadne slavonije sve do pakraca očišćen je još 91., a na vukovaru su iskrvarili.
de bolan osa, ovo pređe u naduravanje čiji je veći.

nikako bolan ne možeš praviti parelelu između rata u Hrvatskoj i BiH :roll:

Armija bi možda već početkom '93 bila bolje opremljena da se nisu uzjebali Šuškovi zemljaci i počeli okretati cijevi prema Armiji.

Janko Bobetko: „Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je tačno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (...) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (...)“

Odgovarajući na pitanje Franje Tuđmana o imenu komandanta Pete brigade koja je sa vinkovačkog ratišta premještena u Gornji Vakuf, Janko Bobetko svjedoči o nepobitnom dokazu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu i Gornji Vakuf:

Janko Bobetko: „Bio je Kapular (...) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (...) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i tačno ka liniji fronta (...) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (...) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (...) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar.“

toliko vam je bilo gadno da ste otvorili novi front. aferim. zajebali ste i Leonidu i njegove Spartance.
ja spominjao stanje 91. a ti nemaš odgovora pa preskočiš čak i 92. i odeš u 93., tada je situacija bila sasvim različita od one 91.
Ne pada mi na pamet

#232 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Ne pada mi na pamet »

osa wrote:
Chmoljo wrote:Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (...) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar.“

ja spominjao stanje 91. a ti nemaš odgovora pa preskočiš čak i 92. i odeš u 93., tada je situacija bila sasvim različita od one 91.
Fakat Chmoljo, odgovori sta te covjek pita, ipak je on drot. Nemoj slucajno da pricas sta hoces da ne bi degenek fasovao.

To sto je ABiH bila nenaoruzana 1992 za razliku od agresora dovoljno govori o tome ko se, i koliko unaprijed spremao za rat. Ne do Bog da smo snimljeni poput Spegelja, kako bi zijanili, ne bi nas bilo ni na ovih 20%.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#233 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by Chmoljo »

osa wrote: ja spominjao stanje 91. a ti nemaš odgovora pa preskočiš čak i 92. i odeš u 93., tada je situacija bila sasvim različita od one 91.
:-) :-) :-) :-)

koji odgovor? kako je kod nas bilo '91? je li to?

'92 preskočio? nisam buraz moj. vrati se ti malo gore pa ćeš vidjeti da sam i to spominjao. ali, evo ti odgovora. bolje ne može, iz očiju svjedoka http://boreokoociju.blogger.ba/arhiva/2005/03/16

različita situacija... interesantna fraza. jel' to u prevodu: tad smo u Bosni više voljeli Srbe nego vas. a na Zapadu ništa novo. a?
vuk1975

#234 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by vuk1975 »

opet ovaj osa ili bumbar,de bolan popusti bar meni nemores lagat ja sam iz gornjeg vakufa,sto ne pricas kad smo na pocetku rata (kojeg mi nismo trazili,jer nemozes bolan ti u mojoj kuci zapovjedat)skinuli do gole koze livnjake i one iz posusja pa ih lijepo vratili kuci bez da ih iko pipno,sto ba osa nepricas kad ste zauzeli krc i relej i ko ga je zauzeo,sto osa ili bumbaru nepricas senluke sa pucanjem a mi u puskama imamo po deset petnest metaka i strogo naredjenje da nepucamo dok ne pridju blice(jedan moj pito komandira a jeli bogati koliko je to blize ovaj rece pa jedno dvajest metara moj jaran suljo kaze ma onda nam netrebaju puske moze to i sa cakijom , heheheh)zato suti osa poklopi se i moli se bogu da rata nebude opet kao sto se i ja molim,iako ovog puta nece bit 92-93 to ti garantujem.a za banja luku ma nemojte se zamajavati sa tom pricom banja luka nit se mogla nit se smjela uzet,armija nije mogla jer smo mi kraj rata docekali sa nekih 60 tenkova volje je bilo ali nije bilo tehnickih sredstava,pitajte aliju zasto nije kupio.hrvatska vojska je mogla ali uz velike gubitke ,ameri nisu dali a ni njofra nije bas navaljivao.za ovo nekoliko boraca krajisnika ,nisu samo bili travnicani nego je sa njima bile i dvije idc iz vakufa.a ono sto smo se odvalili i sta nas je odvalilo heheheheheh u gori raste ,a ganga je isla vako (grmi sjeva sve gori oko nas , ali ganga ide )MALA MOJAAAAA FRIZIDERU STARIIIIIIIIIIII U TEBI SE MOJE MESOOOOOOOOO KVARIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII OJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ . HEHEHEHHEHE POZDRAV
osa

#235 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by osa »

ne ,nego sam komparirao 91. u hrvatskoj i 92. u bih, na tvoje mišljenje da je armija bila najlošije opremljena, dao sam mišljenje da ni hv nije bila bolje opremljena 91., a što se tiče kasnijih godina, interesi se mjenjaju, što je i normalno, ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji.
dr trocki

#236 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by dr trocki »

eduscho wrote:Oni i rat, ma dajte se okanite price o ratovanju, vi ste to vidjeli samo na TVu kad Bosnu prikazuju. Njihov rat je trajao drugu polovinu '91, a zna se kako su tad prosli.
Nisi dovrsio post ,nastavi .................. "Prisli sa leđa ,(otkopcanih hlaca ili sto) ili bi radije sa prijeda"(kao i uvijek) :lol: ?
vuk1975

#237 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by vuk1975 »

osa me izbjegava jer zna da ovo sto govorim o ratu muslimana i hrvata je istina,ali da se vratimo banjaluci ma kakva banjaluka da se vratimo operacijama oko kljuca i sanskog mosta,srbi udaraju kontru i to jedan dio brigada sa bjelim orlovima i arkanovcima nasa komanda koja da kazem na nivou brigade i operacionom planu sasa je bila oni kad nesto spremaju to i nana zna u susjednom selu a kad vode operacije to uglavnom na ikm udaljenom brat bratu jedno pet kilometara tako da je bilo puno suplje brigade koje su vodile ofanzivu osjecaju umor ali i opustanje (sljiva se pila ko luda ,mi navikli na lozu pa kad smo sljive probali ko indijanci bili,vatrena voda)poslijedica toga dolazi do uvodjenja u borbu tek pristigli novi jedinica tipa frankfurt berlin i tako te (novi regruti)srbi udaraju i te se jedinice brzo lome posljedica je zarobljavanje neki pa onda parada na televizoru arkana kako to on zarobio balije itd.tu mi dobijamo naredjenje da zaustavimo srpski protudar i sacekamo uvodjenje jedinica pristigli 1 korpusa i treceg nesto vojne policije i vikicevaca ,ali sve u svemu naredjenje je glasilo ne odstupati dok ne pristigne 17 ,tako je i bilo po dolasku 17 razbija se kontra i mi krecemo u protivnapad istako bi pohvale za bracu iz 17 koji su nam pomagali i prije pa smo samo vratili dug.osvrnuo bi se i na srpsku stranu jer nebi omalovazavao nikoga pa cu i spomenuti da su nas dobro prali minobacacima bili su majstori na tom oruzju,pokazali su se dobri borci i djelovi razbijene kupreske brigade iskreno ni arkanovci nisu bili losi ali najbolji je bilo ratovat sa mojim srbima pogotovo nevesinje bilecki trebinje gacko e tu je bilo kome obojci kome opanci niko sa vala nije povlacio i zegali smo se jednom prilikom i kamenjem heheheheh nestalo municije .za osu nemoj se ljutit ali ima dosta podataka koje iznosis na bazi rekla kazala,crni labudovi nisu nastradali na brudu hum vec jedinica sastavljena mahom od boraca iz capljine to je pod jedan pod broj dva brdo hum je bilo zauzeto ali nije bilo politicke volje(pitaj sefku omerbasica iz zagreba i aliju )borci po zauzimanju huma dobijaju naredjenje o povlacenju i tu strada najvise ljudi(moj komsija preko puta izgubio brata).i kao trece otkricu vam tajnu .hrvatske jedinice najvise su se bojale izaci na liniju sa gacanima oni su za nji bili sudnji dan, a i reci cu vam zasto jer su gacani bili vece ustase od njih samih,kad gacani izadju na liniju pjesma pocinje ovako .nad serica dvije grede ustaski se barjak vije,i jebiga hrvati se izgube nista im n ije jasno heheheheheheh.
zambaklija

#238 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by zambaklija »

vuk1975 wrote:.hrvatske jedinice najvise su se bojale izaci na liniju sa gacanima oni su za nji bili sudnji dan, a i reci cu vam zasto jer su gacani bili vece ustase od njih samih,kad gacani izadju na liniju pjesma pocinje ovako .nad serica dvije grede ustaski se barjak vije,i jebiga hrvati se izgube nista im n ije jasno heheheheheheh.

e ovo me pravo nasmija ali u pozitivnom smislu,volio bi više čuti o ovom :thumbup:
melac

#239 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by melac »

mirza11 wrote:Pa nego sta su,znaci 5 posto srba vam je drzalo 30 posto teritorije i gle cuda trebalo vam je pune tri godine da se naoruzavate pa da bi mogli uraditi Oluju,da ti mozda nije na pamet palo da kazes ko su bili pravi borci na ovom prostoru a ne kukavice kao hrvati koji imaju podrsku citavog zapada napadnu sa 10000 vojnika 100000 baba i civila sa traktorima u akciji koja je bila dogovorena sa sve tri strane i jos se time hvale,kako kazu cime se budala ponosi pametan se stidi,jarane otvori oci pitaj hrvate iz srednje bosne a djelom iz hercegovine naravno one koje smo ostavili da zive kako smo ih za usi izvlacili i kako smo se igrali sa njima,mislim nema vas ko da mrzi nego covjek ti samo kaze cinjenice da vi niste u ratu nista napravili sto je vrijedno pomena a i da ste kao narod kukavice,primjer navijacke tuce gdje nikad niste frontalno krenuli nego uvjek cekaju kako ce hinjski 100 na 10 udariti......ostavi tu pricu za neke ustascoljubce..........
Ovo ti je lažnjak sto na sat, ABiH je na području ostvarila neke strateške ciljeve, ali da je mogla s po snage sve to uzeti nije baš istina, sigurno da je mogla, ali uz prevelike gubitke u ljudstvu, i sa pojačanjem ljudstvom s drugih strana, što bi onda oslabilo poziciju tamo. Srednja bosna ti je bila u 2 ( 3 ) okruženja, i ti ljudi su branili svoje kuće, ženu djecu, i takva borba je sigurno drugačija, teško je tu ABiH mogla osvojiti recimo Kiseljak ( gdje sam ja jebeni rat proveo ), Busovaću i Vitez bez 10-tke hiljada gubitaka u ljudstvu.
I još da samo rečem da je jedan moj priajtelj koji je bio u HVO-u, zajedno sa nekim iz HV-a bio u Banjojluci, i kaže da je grad bio prazan, da su ljudi bili po kućama ili su odselili, i da se moglo ušetati u BL, zašto nije...
_majevica_

#240 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by _majevica_ »

Pa nisam puno ispratio postova u vezi ove teme.Al moje vidjenje je ne samo 5 korpusa pred BL...
Znaci mjesec dana prije dejtona i nesto poslije dejtona sam bio rasporedjen na obroncima Manjace.
Neko mjesto izmedju Kljuca i Tomine na nekom srusenom mostu na Sani i onda gore sve uz neku rjecicu
Kozica(cini mi se tako se zvala).Pa sve do neke pravoslavne crkve koja je bila ispred nas...glavno obronci
Manjace..Nego tada su bili iz svakog korpusa po jedna jurisna brigada,dva korpusa 5 i 7,laste,labudovi,
artiljerija,HVO postrojbe...Glavno sto je bilo boraca slobodno ABiH i HVO sve je cekalo da se krene na BL.
Medjutim to je samo mogao zaustaviti NATO.Velikosrbska propaganda se tjesi nekim dogovorima il
Milosevic bi poslao neke divizije ..to je sve suplja.Tada je samo NATO zaustavio ABiH i HVO da ne napreduje dalje..
dr trocki

#241 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by dr trocki »

zambaklija wrote:
vuk1975 wrote:.hrvatske jedinice najvise su se bojale izaci na liniju sa gacanima oni su za nji bili sudnji dan, a i reci cu vam zasto jer su gacani bili vece ustase od njih samih,kad gacani izadju na liniju pjesma pocinje ovako .nad serica dvije grede ustaski se barjak vije,i jebiga hrvati se izgube nista im n ije jasno heheheheheheh.

e ovo me pravo nasmija ali u pozitivnom smislu,volio bi više čuti o ovom :thumbup:
Dobar detalj ,samo me zanima "gacani" koja je to vojska nasa ili ? :lol:
Za barjak :thumbup:
mirza11

#242 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by mirza11 »

melac wrote:
mirza11 wrote:Pa nego sta su,znaci 5 posto srba vam je drzalo 30 posto teritorije i gle cuda trebalo vam je pune tri godine da se naoruzavate pa da bi mogli uraditi Oluju,da ti mozda nije na pamet palo da kazes ko su bili pravi borci na ovom prostoru a ne kukavice kao hrvati koji imaju podrsku citavog zapada napadnu sa 10000 vojnika 100000 baba i civila sa traktorima u akciji koja je bila dogovorena sa sve tri strane i jos se time hvale,kako kazu cime se budala ponosi pametan se stidi,jarane otvori oci pitaj hrvate iz srednje bosne a djelom iz hercegovine naravno one koje smo ostavili da zive kako smo ih za usi izvlacili i kako smo se igrali sa njima,mislim nema vas ko da mrzi nego covjek ti samo kaze cinjenice da vi niste u ratu nista napravili sto je vrijedno pomena a i da ste kao narod kukavice,primjer navijacke tuce gdje nikad niste frontalno krenuli nego uvjek cekaju kako ce hinjski 100 na 10 udariti......ostavi tu pricu za neke ustascoljubce..........
Ovo ti je lažnjak sto na sat, ABiH je na području ostvarila neke strateške ciljeve, ali da je mogla s po snage sve to uzeti nije baš istina, sigurno da je mogla, ali uz prevelike gubitke u ljudstvu, i sa pojačanjem ljudstvom s drugih strana, što bi onda oslabilo poziciju tamo. Srednja bosna ti je bila u 2 ( 3 ) okruženja, i ti ljudi su branili svoje kuće, ženu djecu, i takva borba je sigurno drugačija, teško je tu ABiH mogla osvojiti recimo Kiseljak ( gdje sam ja jebeni rat proveo ), Busovaću i Vitez bez 10-tke hiljada gubitaka u ljudstvu.
I još da samo rečem da je jedan moj priajtelj koji je bio u HVO-u, zajedno sa nekim iz HV-a bio u Banjojluci, i kaže da je grad bio prazan, da su ljudi bili po kućama ili su odselili, i da se moglo ušetati u BL, zašto nije...
Izvini a na cemu percepiras svoje vidjenje o tome,koliko imas dokumenata,stenograma,s koliko ljudi si pricao o ratu u srednjoj b. i da li si uopste bio...........prvo znas li ti da smo mi 92. usli u Kiseljak...ne vjerujes,ja cu ti dovesti 50 hrvata i 50 bosnjaka da ti potvrde,zepce 95. el dzihad trebo udarit,sto nije pitaj Aliju,sto se tice Viteza mislim da je naivno da kazes da nije posrijedi bio dogovor izmedju poglavara..........
mirza11

#243 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by mirza11 »

Ti si ozbiljno poremećen čovjek, ozbiljno. Tvoja mržnja prema hrvatima je patološka. Oluja je bila borba sa babama na traktorima? Hajd dobro, ako te to veseli neka ti. Nišanske sprave nisu mogli oštriti po šokcima jer ni 1. ni 2. gardijska brigada nisu iz Slavonije :zzzz: .

Koliko ja vidim ti si u biti u borbama HV-VRS navijao za potonje. Priznaj, bit će ti lakše.[/quote]Pa nego sta su,znaci 5 posto srba vam je drzalo 30 posto teritorije i gle cuda trebalo vam je pune tri godine da se naoruzavate pa da bi mogli uraditi Oluju,da ti mozda nije na pamet palo da kazes ko su bili pravi borci na ovom prostoru a ne kukavice kao hrvati koji imaju podrsku citavog zapada napadnu sa 10000 vojnika 100000 baba i civila sa traktorima u akciji koja je bila dogovorena sa sve tri strane i jos se time hvale,kako kazu cime se budala ponosi pametan se stidi,jarane otvori oci pitaj hrvate iz srednje bosne a djelom iz hercegovine naravno one koje smo ostavili da zive kako smo ih za usi izvlacili i kako smo se igrali sa njima,mislim nema vas ko da mrzi nego covjek ti samo kaze cinjenice da vi niste u ratu nista napravili sto je vrijedno pomena a i da ste kao narod kukavice,primjer navijacke tuce gdje nikad niste frontalno krenuli nego uvjek cekaju kako ce hinjski 100 na 10 udariti......ostavi tu pricu za neke ustascoljubce..........[/quote]

a iza bošnjaka stajao cijeli muslimanski svijet i najveća sila svijete amerika, navodno i danas stoji po riječima mnogih bošnjaka, pa uspjeli sačuvati 25% teritorija bih, čak nisu mogli savladati par tisuća hrvata u srednjoj bosni ostavljenih na milost i nemilost, teritorij nešto veći nego što su držali srbi u zapadnoj slavoniji i još nisu bili u okruženju, a nesposobni hrvati riješili taj problem za jedan dan, a u zap. bosni tri godine vrli ratnici nisu uspjeli uzeti srbima ni donji vakuf, malo veće selo, ja sposobne vojske.[/quote]Jel ti stvarno vjerujes u ovu glupost sto si napisao,znaci jel stvarno mislis da je tako ili je posrijedi mudri latin koji laze i petlja........mislim ako hoces vec da pises reci istinu pa makar bolila.........ili se nemoj javljati
vuk1975

#244 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by vuk1975 »

dr trocki wrote:
zambaklija wrote:

Dobar detalj ,samo me zanima "gacani" koja je to vojska nasa ili ? :lol:
Za barjak :thumbup:
pa sad kad gledam iz ove perspektive sve je to nasa vojska armija -havajci-vrs sve same budale do budale koje su ratovale da bi bogati bili jos bogatiji a siromasni jos siromasniji.sve su to ludi bosanci i hercegovci ,inat je to djaba je.cinimi se da su srbi 92 rekli mi smo za bosnu morate i vi ja mislim da bi se muslimani i hrvati pobunili i rekli mi ce mo ostat u jugoslaviji nece te nam vi rec gdjecemo i obratno ko sto reko inat je zajebana stvar.(a za gacane ,jedinice armije bih iako bi ja za nji reko da su posebna vojska cini mi se da su oni sa svima ratovali u tom ratu cak jednom prilikom kad se ne porokase izmedjuse zbog neke trebe)
vuk1975

#245 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by vuk1975 »

zambaklija wrote:

Evo da i tebi zambaklija odgovorim,ti gacani su naravno iz gacka ustase bile u onom ratu ali i veliki muslimani nikog se nisu bojali a bili su se sa svima,a recu cu i ovo osa prica i iznosi podatke ko da je studiro istoriju ratova u bih i hrvatskoj,pa zar mislite ljudi da neko pamti sela kuce i polozaje kad si u onom belaju ko da nekog interesuje cije je selo ili kako se zove brdo ili neka krivina pazis glavu koliko mozes punis pusku i zavezes dobro cizme jer nikad se nije znalo kad ces nekog gonjat ili od nekog bjezat.
To se najvise pokazalo u Krajini: cas juris Srbe cas oni tebe- majkemi pretrco sam maraton dok sam bio u krajini ko da smo puspasa igrali.
gonis ti nji do neke krivine pa oni tebe opet do neke sume pa ti nji opet -ma ludnica ziva.
Mi iz srednje bosne nismo naucili na takav nacin ratovanja kod nas je bilo ukopas se samo ti nos viri ,a u krajini ma kakvo ukopavanje samo picis cas naprijed cas nazad- zali boze mrtvi na sve tri strane

,Ma kad se sjetim bilo je tu zajebancije i sprdnje koliko hoces samo da je bilo kad nekog pogode on ko fol pogine, i ispada iz igre bar da smo ratovali prackama ili necim drugim bilo bi dobro.
I dan danas mislim da je evropa nas sviju zajebala trebali su oni sve nas bosance i hercegovse lijepo ogradit, nedat da se iko mjesa sa strane, uzet sve oruzje podjelit samo cakije pa ko koga oplete oplete.
osa

#246 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by osa »

vuk1975 wrote:
zambaklija wrote:

Evo da i tebi zambaklija odgovorim,ti gacani su naravno iz gacka ustase bile u onom ratu ali i veliki muslimani nikog se nisu bojali a bili su se sa svima,a recu cu i ovo osa prica i iznosi podatke ko da je studiro istoriju ratova u bih i hrvatskoj,pa zar mislite ljudi da neko pamti sela kuce i polozaje kad si u onom belaju ko da nekog interesuje cije je selo ili kako se zove brdo ili neka krivina pazis glavu koliko mozes punis pusku i zavezes dobro cizme jer nikad se nije znalo kad ces nekog gonjat ili od nekog bjezat.
To se najvise pokazalo u Krajini: cas juris Srbe cas oni tebe- majkemi pretrco sam maraton dok sam bio u krajini ko da smo puspasa igrali.
gonis ti nji do neke krivine pa oni tebe opet do neke sume pa ti nji opet -ma ludnica ziva.
Mi iz srednje bosne nismo naucili na takav nacin ratovanja kod nas je bilo ukopas se samo ti nos viri ,a u krajini ma kakvo ukopavanje samo picis cas naprijed cas nazad- zali boze mrtvi na sve tri strane

,Ma kad se sjetim bilo je tu zajebancije i sprdnje koliko hoces samo da je bilo kad nekog pogode on ko fol pogine, i ispada iz igre bar da smo ratovali prackama ili necim drugim bilo bi dobro.
I dan danas mislim da je evropa nas sviju zajebala trebali su oni sve nas bosance i hercegovse lijepo ogradit, nedat da se iko mjesa sa strane, uzet sve oruzje podjelit samo cakije pa ko koga oplete oplete.

pa možda sam kroz službu na neki način i studirao rat, a to što ne odgovaram na postove kao što su tvoji, nije izbjegavanje tebe ili ne daj bože potcjenjivanje, nego kad se raspravlja o većini tema ovakvog tipa uglavnom se priča globalno, znači sagledaju se operacije iz svih kuteva, tako da komentiranje konkretnog događaja, nekog dijela linije uglavnom izbjegavam, jer se uvlačiti u konkretnu priču s točnom određenim likovima u njoj nije baš uputno, osim ako nećeš ići s onom pričom" pričao je meni jedan", kao to s gačanima.
vuk1975

#247 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by vuk1975 »

Za osu: unaprijed se izvinjavam ako sam nekog uvrijedio ,ne mrzim ni Hrvate ni Srbe iako sam ratovo i protiv jednih i drugih.Nisam studiro rat na prostoru bivse yuge pa tako i neznam cinjenice a sto bi ih i znao i da li su tacne ,svako je pisao svoje vidjenje rata pa nekad bitka koja je izgubljena moze da postane bitka dobivena, tako da neznam neinteresujeme.Za Gacane nije mi reko niko nista, sam bio svjedok jer sam rodom iz tog kraja oko mostara i sto sam proveo odredjeni broj mjeseci na toj liniji.izvinjavam se ako sam nekog uvrijedio.mogu trpjeti svasta ali da mi neko govori o mom rovu i mojoj zemunici nemogu brate .
melac

#248 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by melac »

mirza11 wrote:Izvini a na cemu percepiras svoje vidjenje o tome,koliko imas dokumenata,stenograma,s koliko ljudi si pricao o ratu u srednjoj b. i da li si uopste bio...........prvo znas li ti da smo mi 92. usli u Kiseljak...ne vjerujes,ja cu ti dovesti 50 hrvata i 50 bosnjaka da ti potvrde,zepce 95. el dzihad trebo udarit,sto nije pitaj Aliju,sto se tice Viteza mislim da je naivno da kazes da nije posrijedi bio dogovor izmedju poglavara..........
Čuj na čemu zasnivam, pa tu sam proveo rat, i kada su počela koškanja i sve to sranje, eto na čemu. Dokumenti i stenogrami mi nisu potrebi, jer znam šta se dešavalo.
Za Kiseljak to baš i nije istina, možda je posrijedi propaganda, ja ne znam, ali stvari su bile ovakve. Ima u Kiseljaku selo Duhri i tu je živjelo 200-300-400 ljudi, uglavnom Bošnjaci-muslimani, i ti su se ljudi pobunili, i vrlo brzu su se predali, za nekoliko dana, i to ti je sav ulazak ABiH u Kiseljak, ovo što je bili su slabo naoružani mještani i ktomu još malobrojni, jedino lijepo u svemu tome je bilo što je vrlo malo ljudi stradalo.
El DŽihad je udarao, ali uzalud, ti su ljudi bezveze ginuli, ni teren nisu poznavali, a možda si, nažalost i upoznat, kako se ljudi brane koji su u okruženju i koji brane svoju ženu i djecu, to je sasvim neka druga borba.
Ako je za Vitez bio dogovor, zažto se onda toliko napadalo i bez veze silan narod izginu!!!

P.S. Mojne nime šatre...
osa

#249 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by osa »

vuk1975 wrote:Za osu: unaprijed se izvinjavam ako sam nekog uvrijedio ,ne mrzim ni Hrvate ni Srbe iako sam ratovo i protiv jednih i drugih.Nisam studiro rat na prostoru bivse yuge pa tako i neznam cinjenice a sto bi ih i znao i da li su tacne ,svako je pisao svoje vidjenje rata pa nekad bitka koja je izgubljena moze da postane bitka dobivena, tako da neznam neinteresujeme.Za Gacane nije mi reko niko nista, sam bio svjedok jer sam rodom iz tog kraja oko mostara i sto sam proveo odredjeni broj mjeseci na toj liniji.izvinjavam se ako sam nekog uvrijedio.mogu trpjeti svasta ali da mi neko govori o mom rovu i mojoj zemunici nemogu brate .
nema potrebe za isprikama, ja se nikad ne ljutim na iznijeto mišljenje, osim što se trudim ne kontaktirati s ljudima, koji ne poznaju osnove kućnog odgoja, te u razgovorima psuju, prijete, vrijeđaju i slično. rekoh ti zašto nisam odgovarao na tvoje postove, osim kad ti napisa da te izbjegavam, teško se upuštati s nekim u priču o konkretnim događajima, posebno na nekom užem prostoru i to s ljudima koji su bili tu. to bi bilo isto kao kad bi ti samnom raspravljao o glavnom pravcu napada ,recimo u bljesku(iz pravca nove gradiške) , koji je išao pravcem širinci-čaprginci-trnakovac-bijela stijena. zato poštivam tuđa mišljenja iako nekad znam izraziti skepsu prema nekim događajima koji mi graniče sa znanstvenom fantastikom.
dr trocki

#250 Re: 5. korpus pred Banja Lukom

Post by dr trocki »

Za nase Gacane i Fazlagica-kule vjecna slava za nasu borbu i stvar.
Post Reply