Dižem na 5 i 600konektovan wrote:Ja dajem 5 500 KM?!530i wrote:Al' se patiš sa tim C5...evo 5 milja maraka da te riješim problemaElDzidziIbnDzo wrote:Nekad prepucavanja koje je auto bolje,budu smijesna a nekad itekako iritirajuca. Ono sto jeste sigurno,a to je da svi mi hvala Bogu nemamo isti ukus. Zato i jeste raznolikost u markama i vozilima. Neko voli tvrdo,a neko voli da je to malo makse![]()
Ali opet ponavljam,po ko zna koji put.Zaista je smijesno da jedan Citroen C5,kojeg na sva usta hvale kako obiluje opremom,nema grijanje u retrovizorima npr.
Smijesno je da jedan Passat B6 karavan,istog tog Citroena dere sa prtljaznim prostorom. Ovde konkretno mislim na praksu,a ne na to sta je deklarisano u nekim tamo litrima.Samo znam da mi je itekako lakse u Passata utovariti par kofera nego iste te kofere u C5.
Potrosnja,ocekivano veca u C5. Kad vidi brdo,prdi od prepadnutosti sa onim 1.6 HDI. 9,5 litara na 100 km.
itd itd.
Jedino sto mu se mora priznati,dosta je tisi i ugladjeniji rad jednog HDI nego onog cekicala PD
Peugeot 508 vs. Citroen C5
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#226 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#227 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
E ja mu necu dati ni marke vise, vidis da trosi k'o passat 2.0 tdi.530i wrote:Dižem na 5 i 600konektovan wrote:
Ja dajem 5 500 KM?!
- helpdesk1
#228 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
A majke ti kako znaš koju sam generaciju vozio? Kako znaš da li sam nastavljao put dalje ( spomenuta tura ili ture su bile do 2000km)...Ako neko ne prihvata tuđe argumente ovde si to ti.ado-šampion wrote: Ne znam ja nista prijatelju, ja sam samo prokomentarisao da je tvrdnja o udnobnosti ili bilo kojem kvalitetu odredjenog auta srednje klase na osnovu rute od 580 km u cugu, od cega je 350 autoput, smijesna. Opet kazem, 580 km u cugu za takvo auto nije nista, posebno ne na toj ruti, gdje 90% puta vozis po pravcu preko 100 na sat. Passat jest "tip" ali postoji razlika izmedju Passata 5, 5+, 6 i 7 koji je recimo generacija s tvojim 508.
Ponavljam ti, vozio sam i navozao se, što svojih, što službenih i podvlačim da je to moje mišljenje. Ne namećem ga. Ja imam neke svoje kriterije, ti imaš svoje...Niko od nas ne traži od auta istu stvar. Ja sam uporedio iskustva sa dva koje sam imao i navozao ih se...
Na kraju si iz cijele moje prepiske izbacio jednu bitnu preporuku, a to je da se kupi novo auto (ko može). Ono je najbolje. I mislim da će se svi složiti barem oko ovoga. A ja ti na kraju moram priznati da se povlačim iz ove nebulozne pisanije , pobjedio si i ostao šampion
- madner
#229 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Samo izbrisi ovo 9.5, napisi 4.5 i moze to i za 7000 KM 
-
tempuser
#230 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Juhu, sad ce ti forumski ekonomisti objasniti kako je najbolji auto star 2 god i kako samo lud covjek moze baciti pare na nov auto, samo nikako da objasne od koga kupiti 2 god star ako je to generalno pravilo!helpdesk1 wrote: Na kraju si iz cijele moje prepiske izbacio jednu bitnu preporuku, a to je da se kupi novo auto (ko može). Ono je najbolje. I mislim da će se svi složiti barem oko ovoga.
- madner
#231 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Pa ne donose svi krajnje racionalne odluke. Kupis od ljudi koji hoce samo novo i to zadovoljstvo su spremni platiti. 
- konektovan
#232 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Ne mozes ti bolje znati od sampiona, i ne mozes ti imati svoje kriterije, ne mozes, njegovi su referentniji.helpdesk1 wrote:A majke ti kako znaš koju sam generaciju vozio? Kako znaš da li sam nastavljao put dalje ( spomenuta tura ili ture su bile do 2000km)...Ako neko ne prihvata tuđe argumente ovde si to ti.ado-šampion wrote: Ne znam ja nista prijatelju, ja sam samo prokomentarisao da je tvrdnja o udnobnosti ili bilo kojem kvalitetu odredjenog auta srednje klase na osnovu rute od 580 km u cugu, od cega je 350 autoput, smijesna. Opet kazem, 580 km u cugu za takvo auto nije nista, posebno ne na toj ruti, gdje 90% puta vozis po pravcu preko 100 na sat. Passat jest "tip" ali postoji razlika izmedju Passata 5, 5+, 6 i 7 koji je recimo generacija s tvojim 508.
Ponavljam ti, vozio sam i navozao se, što svojih, što službenih i podvlačim da je to moje mišljenje. Ne namećem ga. Ja imam neke svoje kriterije, ti imaš svoje...Niko od nas ne traži od auta istu stvar. Ja sam uporedio iskustva sa dva koje sam imao i navozao ih se...
Na kraju si iz cijele moje prepiske izbacio jednu bitnu preporuku, a to je da se kupi novo auto (ko može). Ono je najbolje. I mislim da će se svi složiti barem oko ovoga. A ja ti na kraju moram priznati da se povlačim iz ove nebulozne pisanije , pobjedio si i ostao šampion
- konektovan
#233 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Oho nam se sad, kad se novi front otvori, na istoj temi?!tempuser wrote:Juhu, sad ce ti forumski ekonomisti objasniti kako je najbolji auto star 2 god i kako samo lud covjek moze baciti pare na nov auto, samo nikako da objasne od koga kupiti 2 god star ako je to generalno pravilo!helpdesk1 wrote: Na kraju si iz cijele moje prepiske izbacio jednu bitnu preporuku, a to je da se kupi novo auto (ko može). Ono je najbolje. I mislim da će se svi složiti barem oko ovoga.
-
tempuser
#234 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Ne mogu se stvari posmatrati tako egocentricno, ono sto za tebe nije krajnje racionalna odluka je za druge mozda apsolutno racionalna i to ces arhumentovati. Poenta je da ne mozes generalizovati stvari i svoje rezone nametati drugima.madner wrote:Pa ne donose svi krajnje racionalne odluke. Kupis od ljudi koji hoce samo novo i to zadovoljstvo su spremni platiti.
Ja sam kupio vise novih automobila i uvijek cu budu li mi fin. mogucnosti dozvoljavale. Imam svoje razloge zasto mislim da razlika u cijeni izmedju novog i 2 god starog opravdava kupovinu novog i za mene je to apsolutno racionalna odluka. NTo je moj rezon koji ne namecem drugima ali ne zelim da mi je drugi svojim kalkulacijama namecu svoje rezone.
- madner
#235 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Pa ne namecem ti ja svoj rezon, ja se nadam da ce sto vise ljudi imati tvoj rezon.
No krajnje racionalno postoji kalkulacija koja je neumoljiva. Polovno auto sa 1 do 3 godina jeste best buy, ali ne moramo svi kupiti best buy opciju. Premiumi zive od toga sto su ljudi spremni dati vise za male razlike kako bi imali nesto njima posebno.
No krajnje racionalno postoji kalkulacija koja je neumoljiva. Polovno auto sa 1 do 3 godina jeste best buy, ali ne moramo svi kupiti best buy opciju. Premiumi zive od toga sto su ljudi spremni dati vise za male razlike kako bi imali nesto njima posebno.
-
tempuser
#236 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Opet upadas u istu zamku. Matematika jeste neumoljiva, ali nije nuzno svakome racionalna. Neko hoce najbolje za svoj novac, polovan auto ne moze nikako biti bolji od novog, ako mu finansije dopustaju najracionalnija odluka je kupiti nov auto, zar ne? S druge strane, nekome ko hoce najvise od auta za sto manje novca, njemu je najracionalnija odluka kupiti 1-3 god star auto.madner wrote:Pa ne namecem ti ja svoj rezon, ja se nadam da ce sto vise ljudi imati tvoj rezon.![]()
Na kraju krajeva koliko kalkulacija kupovine 1-3 god starog auta u odnosu na novo ide u korist starog, toliko ide i kalkulacija starog 3-5 god ide u odnosu na starog 1-3 god.
- madner
#237 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Pa sad, to da nikako ne moze biti bolji je kljucna tacka dileme.
Jel bolji polovan C5 ili nova Dacia?
-
jefferson
#238 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Kakos te zaratili za C5 i 508 covjek ce kupiti Passata na kraju

-
citroen xm
#239 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
E moj ti..... Još jedan pokazatelj tvoje iskompleksiranosti. Misliš da si neko i nešto, a u stvari si ništa.tempuser wrote: Naravno da je likovima poput tebe internet sasvim dovoljan jer nemate nista drugo.
Ja sam ti pokusao dati dobronajmjeran savjet kad vec hoces da budes opsteprisutan na svim temama, ali tvoj odgovor jos jednom dokazuje, osim sto sam u pravu po pitanju petljanja sta si sve "imao" i "vozio stotine kilometara", da si nisi nista drugo nego nepopravljivo isfrustrirani upijac tudjih prica i interneta itd, pa tako ne cudi da pratis moje servisne intervale. Steta jer imas ti svojih dobrih strana, dosta znas, ljubav prema starim autima itd, ali zelja za dokazivanjem koliko si znalac zbg koje preprodajes tudje price i frustracije su jace od toga.
Apsolutno nisam ni najmanje isfrustriran, kada mi sjedneš volim da te ložim do maksimuma. A ti i Ado ste mi prave ložione.
Ja kome trebam i kome sam trebao, davno sam se dokazao u stvarnom životu. Na forumu apsolutno nemam potrebu da se dokazujem, pogotovo tebi koji si i u ovom virtuelnom i u stvarnom svijetu nebitan lik.
Nema potrebe da budeš sarkastičan. Nikada nisam naveo da u njima imam neke posebne kilometraže, jer i nemam. Ali odavno se zna politika VW-a i politika PUG-a. Ako se bar nešto smatra kao vrlina Francuza i njihova prednost to je udobnost. Sada se osjeti, a nekada davno se pogutovo osjetila razlika. A ono što sam ikada vozio ili se vozio od prastarih primjeraka jednih i drugih, do ovih novijih ta filozofija se itekako osjeti. Uostalom da ja ne bi više pričao, evo priča ti vlasnik nekih od tih auta. Vidim i njega pokušavaš diskvalifikovati iz rasprave jer si ti bog, a ko je on. Samo jedan obični mali vlasnik tih auta i to novih.ado-šampion wrote:
Ne kazem da jeste, ne znam, ali na osnovu cega ti tvrdis da nije? Posto je 508 mekani Francuz a Passat tvrdi Svabo? Ili i u njima imas silne kilometraze?Majke mi sve sto se vise javljas sve se vise uvaljujes i potvrdjujes tezu da prepricavas tudje price i vlastito iskusvo iz novinskih clanaka.
![]()
Ja sam odmah na pocetku teme napisao da se nikad nisam provozao u 508, no u Passatu 6 jesam i to na duge staze, i vozio i bio vozen, i mogu ti reci da je za ovu gore navedenu dionicu Sa - Brod i dalje prema Njemackoj VEOMA udobno auto, cak i sa haman smetljarskim trendline sjedistima, da ne govorim za ona perverzija comfort sjedista.
Ne želim da otvaram diskusiju, vjerujem ti. Samo želim da te pitam koji je motor u Pasatu. Jer nije baš logično da Pasat sa 1.6 TDI motorom bude i brži i startniji i štedljiviji od C5 sa 1.6 HDI motorom. I ako se osjeti razlika to je nijansa. Šta očekivati od tolikog auta sa najmanjim motorom u ponudi? Ako je Pasat 2.0 logično je da u svemu mora biti bolji nego ovaj 1.6 u C5.ElDzidziIbnDzo wrote:Nekad prepucavanja koje je auto bolje,budu smijesna a nekad itekako iritirajuca. Ono sto jeste sigurno,a to je da svi mi hvala Bogu nemamo isti ukus. Zato i jeste raznolikost u markama i vozilima. Neko voli tvrdo,a neko voli da je to malo makse![]()
Ali opet ponavljam,po ko zna koji put.Zaista je smijesno da jedan Citroen C5,kojeg na sva usta hvale kako obiluje opremom,nema grijanje u retrovizorima npr.
Smijesno je da jedan Passat B6 karavan,istog tog Citroena dere sa prtljaznim prostorom. Ovde konkretno mislim na praksu,a ne na to sta je deklarisano u nekim tamo litrima.Samo znam da mi je itekako lakse u Passata utovariti par kofera nego iste te kofere u C5.
Potrosnja,ocekivano veca u C5. Kad vidi brdo,prdi od prepadnutosti sa onim 1.6 HDI. 9,5 litara na 100 km.
itd itd.
Jedino sto mu se mora priznati,dosta je tisi i ugladjeniji rad jednog HDI nego onog cekicala PD
9.5 prosjek na otvorenom kod C5 sa tim motorom? NEmoj gledati trenutnu potrošnju. Ako je to prosjek na otvorenom onda nešto nije u redu sa tvojim autom. Ako je trenutna u brdu, ne znam zašto je uopšte ističeš.
-
jefferson
#240 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Problem sa C5 je tezina. Taj 1.6hdi u Peugeotu 407 trosi bar 1ltr manje od uporedivog PD motora u VW, i to Skodi, koja je laksa od Passata. Znam, jer oba auta su bili clanovi domacinstva. Mal motor nije uvijek rjesenje kada je u pitanju potrosnja. S obzirom na tezinu C5, 2.0hdi je minimum tu, kao i za 508.ElDzidziIbnDzo wrote:Nekad prepucavanja koje je auto bolje,budu smijesna a nekad itekako iritirajuca. Ono sto jeste sigurno,a to je da svi mi hvala Bogu nemamo isti ukus. Zato i jeste raznolikost u markama i vozilima. Neko voli tvrdo,a neko voli da je to malo makse![]()
itd itd.
Sto se tice prtljaznika tu su njemci kraljevi. Moze pricati ko sta hoce, ali njihov "dizajn" koristeci sjekiru pri oblikovanju prtljaznika daje najbolje rezultate. Nema nepravilnosti, sve ravno. Ja kada sam imao VW CC ljudi nisu mogli vjerovati sta je sve moglo stati u taj prtljaznik, s obzirom na izgled i namjenu auta. Nije stvar koliko ltr ima prtljaznik nego kako je oblikovan. 508 npr. naspram Octavije je katastrofa kada je gepek u pitanju. Sto? Nepravilan oblik i mal ulaz, kao i nisko zadnje staklo.
-
ado-šampion
#241 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Nemas potrebe za cinizmom, ja sam samo komentarisao jednu stvar od X njih koje si napisao, i to ne na tvoj post, nego na post nekog drugog koji je dolio ulje na vatru poslije tog tvog.helpdesk1 wrote:A majke ti kako znaš koju sam generaciju vozio? Kako znaš da li sam nastavljao put dalje ( spomenuta tura ili ture su bile do 2000km)...Ako neko ne prihvata tuđe argumente ovde si to ti.ado-šampion wrote: Ne znam ja nista prijatelju, ja sam samo prokomentarisao da je tvrdnja o udnobnosti ili bilo kojem kvalitetu odredjenog auta srednje klase na osnovu rute od 580 km u cugu, od cega je 350 autoput, smijesna. Opet kazem, 580 km u cugu za takvo auto nije nista, posebno ne na toj ruti, gdje 90% puta vozis po pravcu preko 100 na sat. Passat jest "tip" ali postoji razlika izmedju Passata 5, 5+, 6 i 7 koji je recimo generacija s tvojim 508.
Sve ostale stvari sto si pisao nastranu, slozio bih se s tobom u vecini, samo tvdnja da je do Graza u cugu za auto srednje klase nesto posebno i implikacija iz tvog teksta da je za druge (Nijemce) ta ruta kunst je presmijesna. Znaci ili nisi probao konkurentnog Nijemca tog godista, ili se samo tjesis. To je ono sto je meni zasmetalo. Nisam pobornik gledanja stvari u globalu (ovi su udobni, ovi su kvalitetni, itd), stoga je jednako bezveze generalizovati da su Nijemci neudobni, isto kao sto je bezveze generalizovati da su Francuzi nekvalitetni, mada je ovo drugo ruku na srce puno lakse pokriti argumentima.
-
tempuser
#242 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Nisam mislio na nov nize klase vs polovan vise klase, nego na nov vs polovan iste klase jer smo se dotakli razlike u cijeni, a ne sta se uklapa u istu cifru.madner wrote:Pa sad, to da nikako ne moze biti bolji je kljucna tacka dileme.![]()
-
tempuser
#243 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Kmecis o njemackim autima i njihovim vlasnicima, ispisujes zivotnu pricu po forumima i bavis se tudjim servisnim intervalima iz zabave!?citroen xm wrote:
E moj ti..... Još jedan pokazatelj tvoje iskompleksiranosti. Misliš da si neko i nešto, a u stvari si ništa.
Apsolutno nisam ni najmanje isfrustriran, kada mi sjedneš volim da te ložim do maksimuma. A ti i Ado ste mi prave ložione.
Ja kome trebam i kome sam trebao, davno sam se dokazao u stvarnom životu. Na forumu apsolutno nemam potrebu da se dokazujem, pogotovo tebi koji si i u ovom virtuelnom i u stvarnom svijetu nebitan lik.
-
citroen xm
#244 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Da, iz čiste zabave. Svoj interval si sam pomenuo više puta, a i mnogi drugi ga ističu. Nema tu šta posebno pratiti. To je pomenuto milion puta do sada.
Ajd ispričaj moju životnu priču na osnovu svega što sam iznio. Vidiš da si ograničen. Nađi da sam bilo šta drugo pisao na ovom forumu. Bukvalac, ja sam samo na auto odjeljku iz čiste zabave.
Ajd ispričaj moju životnu priču na osnovu svega što sam iznio. Vidiš da si ograničen. Nađi da sam bilo šta drugo pisao na ovom forumu. Bukvalac, ja sam samo na auto odjeljku iz čiste zabave.
-
tempuser
#245 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Pomenuo ga jednom, a tih ostalih milion puta, bas kao i danas, ste ga pomenuli ti i tebi slicni kojima je to bitna stavka u zivotu!citroen xm wrote:Da, iz čiste zabave. Svoj interval si sam pomenuo više puta, a i mnogi drugi ga ističu. Nema tu šta posebno pratiti. To je pomenuto milion puta do sada.
Nema potrebe, ispricas je ti svakim svojim postom:
Kad malo petljas:
"by citroen xm » 01/04/2016 14:59
Oba auta sam vozio više nego ti, ako je tačno ovih 150 km koje si sam naveo.
by citroen xm » 05/04/2016 16:28
Nikada nisam naveo da u njima imam neke posebne kilometraže, jer i nemam."
Najmanji sadrzilac P 508 koji si vozio prije nego sto je PIK postao aktuelan tj prije nesto sto je ovaj auto predstavljen.
Pa kad se pogubis i objasnjavas covjeku sta da gleda u rodjenom autu o kojem ti prakticno nemas nikavko iskustvo osim teorije i spuzva moda.
"by citroen xm » 05/04/2016 16:28
9.5 prosjek na otvorenom kod C5 sa tim motorom? NEmoj gledati trenutnu potrošnju. Ako je to prosjek na otvorenom onda nešto nije u redu sa tvojim autom. Ako je trenutna u brdu, ne znam zašto je uopšte ističeš."
-
condy
#246 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Velika tezina i mali motor su najlosija kombinacija. Kupis limuzinu a motor je gusi. Srednji motor iz ponude motora je najbolje opcija a to je 2.0 hdi od 103 kw.jefferson wrote:Problem sa C5 je tezina. Taj 1.6hdi u Peugeotu 407 trosi bar 1ltr manje od uporedivog PD motora u VW, i to Skodi, koja je laksa od Passata. Znam, jer oba auta su bili clanovi domacinstva. Mal motor nije uvijek rjesenje kada je u pitanju potrosnja. S obzirom na tezinu C5, 2.0hdi je minimum tu, kao i za 508.ElDzidziIbnDzo wrote:Nekad prepucavanja koje je auto bolje,budu smijesna a nekad itekako iritirajuca. Ono sto jeste sigurno,a to je da svi mi hvala Bogu nemamo isti ukus. Zato i jeste raznolikost u markama i vozilima. Neko voli tvrdo,a neko voli da je to malo makse![]()
itd itd.
-
530i
#247 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Za lakoću vožnje važan je i motor, odnosno pogonska jedinica. Tri hiljade kubika, automatski mjenjač, oko 250ks konja čine život mnogo mnogo ugodnijim. Jest da će me sad napasti ovi koji "ne prelaze 80" ili "ne idu van grada" ili "naše ceste su katastrofa".condy wrote: Velika tezina i mali motor su najlosija kombinacija. Kupis limuzinu a motor je gusi. Srednji motor iz ponude motora je najbolje opcija a to je 2.0 hdi od 103 kw.
A sam ugođaj auta se može osjetiti tek na višesatnom putovanju, od par stotina kilometara. Sjest u auto ili napraviti krug po gradu je ništa...to može i tomos apn...
- madner
#248 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Sigurno dobra kombinacija, no gore lova dole slova kubikaze. 
-
condy
#249 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Tacno tako. Prava limuzina treba da bude sa V6 motorom uparena sa automatskim mjenjacem. Tek tad je ugodjan vrhunski. Sve druge kombinacije cine voznju tezom pa i u situaciji ako je V6 motor i manuelni mjenjac u kombinaciji. To ima svoju cijenu ali ako neko zeli vozit limuzinu onda treba rascistit da li mu je to isplativo, potrebno da li to sebi moze priustiti. Meni najlosija opcija je kupovina limuzine sa pocetnim motorom. Imas zvucno auto a nemas nista od onog sto trebas da imas. To je slucaj kad neko kupi C5 ili 508 sa 1.6 hdi motorom ili Merc E 200 CDI...530i wrote:Za lakoću vožnje važan je i motor, odnosno pogonska jedinica. Tri hiljade kubika, automatski mjenjač, oko 250ks konja čine život mnogo mnogo ugodnijim. Jest da će me sad napasti ovi koji "ne prelaze 80" ili "ne idu van grada" ili "naše ceste su katastrofa".condy wrote: Velika tezina i mali motor su najlosija kombinacija. Kupis limuzinu a motor je gusi. Srednji motor iz ponude motora je najbolje opcija a to je 2.0 hdi od 103 kw.
A sam ugođaj auta se može osjetiti tek na višesatnom putovanju, od par stotina kilometara. Sjest u auto ili napraviti krug po gradu je ništa...to može i tomos apn...
-
tempuser
#250 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5
Vjeruj, meni je i dan danas jedna od referenci za ugodno visesatno putovanje voznja Grand Espacea, jest da je imao onaj problematicni 2.2 DCi ali je automatika i 150 KS bilo dovoljno za prostojnu prosjecnu brzinu i udobnost spavace sobe.530i wrote:Za lakoću vožnje važan je i motor, odnosno pogonska jedinica. Tri hiljade kubika, automatski mjenjač, oko 250ks konja čine život mnogo mnogo ugodnijim. Jest da će me sad napasti ovi koji "ne prelaze 80" ili "ne idu van grada" ili "naše ceste su katastrofa".condy wrote: Velika tezina i mali motor su najlosija kombinacija. Kupis limuzinu a motor je gusi. Srednji motor iz ponude motora je najbolje opcija a to je 2.0 hdi od 103 kw.