Ovi navodi nisu tacni.Nekako s proljeća wrote:Drugi Korpus je samo izvršavao dobijena naređenja od pretpostavljene komande. U zabludi su oni koji smatraju da bi stanje bilo puno bolje i da se ne bi desila tragedija sa srebreničanima, da je u njoj bio Naser Orić. Sreberenica je, u odnosu na Goražde, bila vojno neodbranjiva. Zato i jeste proglašena tzv Zaštićenom zonom UN-a.
Oni koji smatraju da je bosanska Vlada žrtvovala ijednu istočnobosansku enklavu , također debelo griješe. Razgovora o ideji da se izvrši razmjena teritorija (Srebrenicai Žepa- Vogošća i Ilijaš) jeste bilo, ali se nikad takvo što nije dogovorilo.Kreatori bosanske zemlje su Srebrenicu uvijek kalkulisali kao dio Federacije. Sve do pada Srebrenice (zaštićene zone UN-a) bosanska Vlada nije pristajala na demilitarizaciju tog područja , naivno vjerujući da će ''međunarodna zajednica'' umjesto A RBiH istinski zaštititi tu enklavu. Loša strategija je to bila nema sumnje.
Da znam to,i sam si napisao da su to vecinom bili zene,djeca,straci i malo koje vojno sposobno lice tako da kolika god da je te masa bila izvan baze tesko da ih je na kraju zajedno vojno sposobnih moglo biti 3000,prije se ta cifra moze kretati maksimum do 1000.Magarece_godine wrote:Stvar je jednostavna drug. 11. jula u Potočare su došli starci, žena, djeca i rijetko koji vojno sposobni muškarac. Taj spisak koji spominješ napravljen je UNUTAR BAZE UN-a, u kojoj je bio smješten određeni broj pridošlih iz Srebrenice. Mnogo veći broj tih ljudi se nalazi IZVAN baze UN-a, u okolnim halama i fabrikama. Te ljude niko nije popisivao .... Kao dječak sjećam se tog spiska i radovanja ljudi koji su željeli biti na njemu ...delboy01 wrote:I ja mislim,znam da je u filmu Srebrenicka polja smrti objavljen podatak da su Srbi trazili od UN da se popisu svi muskarci u bazi od 16g.pa neznam do koliko i da ih je prebrojano negdje izmedju 250 i 300.Oni su kasnije predati Srbima i streljani.Kako neki dolaze do ovuh 3000 neznam.udrch wrote:ovi vam podaci gore nisu tačni..kod unprofora nije ostalo ovoliko ljudi..sveukupno par stotina i to bolesnih i starijih i malodobnih..neki su preživjeli, većina nije..
najveći broj se predao u rejonu Konjević polja..
u direktnim borbama je poginulo do 500 ljudi..
Da su srebrenički branioci pristali da ''uzmu '' nazad oružje koje su tokom demilitarizacije 1993 g. predali snagama UN-a, oslobodili bi preuzete obaveze snage UN-a da zaštiti stanovništvo .madner wrote:
Zepa i Srebrenica su 1993 demilitirizoavani (ARBiH u Srebrenici je nudjeno 9. da dodju u posjed tog oruzja koje su UN snage cuvale, ali je prijedlog obijen zbog straha da UN onda nece reagovati).
Medjutim ugovor nije nikad u potpunosti ispostovan, ali reci da vlada nije pristala na demilitarizaciju nije tacno.

Opet ti svoje bajke, ovi četnici vanzemaljci, armija nije mogla ništa, drugorazrena vojska, pa kako smo izdržali do tad protiv tih terminatora, kad je puno teže bilo.madner wrote:Jos jednom, ARBiH nije ni 1995 bila sposobna izvesti prodor 20 ili 50km. Da jeste ne bi cekala Srebrenicu nego bi se spojila sa I. Bosnom sto prije.
Sam napad na Srebrenicu su izvele uglavnom lokalne snage, tako da bi udarci na drugim djelovima bili beznacajni za vezanje snaga. Da je ofanziva duze trajala i da su koristene druge snage koje bi VRSu falile sirom Bosne, onda bi to imalo smisla. Do 10. UN nije mislio da je namjera VRS-a zauzeti Srebrenicu. Pitanje je da li su poceli ofanzivu sa namjerom zauzimanja ili svodjenja eklave na gradsku jezgru.
Visoki oficiri ARBiH nisu bili kreteni, nego su bili limitirani sredstvima i ustrojem jedinica. To da li se moglo vise ili bolje ustrojiti je druga tema i tu politicko vojni vrh snosi odgovornost, no to je druga diskusija.
armija nije ni trebala izvršiti prodor od 20 ili više kilometara..madner wrote:Jos jednom, ARBiH nije ni 1995 bila sposobna izvesti prodor 20 ili 50km. Da jeste ne bi cekala Srebrenicu nego bi se spojila sa I. Bosnom sto prije.
Sam napad na Srebrenicu su izvele uglavnom lokalne snage, tako da bi udarci na drugim djelovima bili beznacajni za vezanje snaga. Da je ofanziva duze trajala i da su koristene druge snage koje bi VRSu falile sirom Bosne, onda bi to imalo smisla. Do 10. UN nije mislio da je namjera VRS-a zauzeti Srebrenicu. Pitanje je da li su poceli ofanzivu sa namjerom zauzimanja ili svodjenja eklave na gradsku jezgru.
Visoki oficiri ARBiH nisu bili kreteni, nego su bili limitirani sredstvima i ustrojem jedinica. To da li se moglo vise ili bolje ustrojiti je druga tema i tu politicko vojni vrh snosi odgovornost, no to je druga diskusija.
Kako si ti fulio loptu auuuustokton wrote:Opet ti svoje bajke, ovi četnici vanzemaljci, armija nije mogla ništa, drugorazrena vojska, pa kako smo izdržali do tad protiv tih terminatora, kad je puno teže bilo.madner wrote:Jos jednom, ARBiH nije ni 1995 bila sposobna izvesti prodor 20 ili 50km. Da jeste ne bi cekala Srebrenicu nego bi se spojila sa I. Bosnom sto prije.
Najače mi je komandni kadar je bio u pravu što ništa nije uradio hahaha.
To ni Staljin ne bi rekao.
MORALO SE, a boga mi se i moglo, ma koliko pojedini uzdizali četnike.
Najgore je što i danas su ti na vlasti što su govorili da se ne može, pih.
Stvarno ne znam koliko je bilo vojnosposobnih u Potočarima, sigurno manje od 1000, a Srbi su "odvojili" više od 3000 muškaraca od porodica u Potočarima, koje su kasnije strijeljali....delboy01 wrote:
Da znam to,i sam si napisao da su to vecinom bili zene,djeca,straci i malo koje vojno sposobno lice tako da kolika god da je te masa bila izvan baze tesko da ih je na kraju zajedno vojno sposobnih moglo biti 3000,prije se ta cifra moze kretati maksimum do 1000.
Kažem šta sam čuo ... Šta hoćeš ? Neku potvrdu s pečatom ?sumirprimus wrote:cuj kazu,imal jos sta da su rekli?ccc kako to tako ?
madner wrote:Jos jednom, ARBiH nije ni 1995 bila sposobna izvesti prodor 20 ili 50km. Da jeste ne bi cekala Srebrenicu nego bi se spojila sa I. Bosnom sto prije.
Sve si rekao.VjecitiStudent wrote:madner wrote:Jos jednom, ARBiH nije ni 1995 bila sposobna izvesti prodor 20 ili 50km. Da jeste ne bi cekala Srebrenicu nego bi se spojila sa I. Bosnom sto prije.
Svakako, suludo je bilo očekivati da II korpus oslobađa Srebrenicu u julu 1995.
No morali su učiniti puno, puno više da olakšaju izlaz koloni iz Srebrenice. Jer 16. jula je vrlo, vrlo malo nedostajalo da i ovih 3500 koji su na kraju uspjeli stići do Tuzle ostane zarobljeno unutar linija i da ih snađe ista sudbina kao i ovih 8000.
Sa druge strane su ih na kraju dočekali samo Naser i 170 dobrovoljaca, i to je sve što je Armija BiH uspjela da skupi za pomoć Srebrenici.
To je definitivno ogromna sramota i II korpusa i njihovih vojnih i civilnih zapovjednika.
U Holandiji je, nakon što su objavljeni rezultati njihove istrage o Srebrenici, njihova vlada dala ostavku.
Kod nas su, zbog grešaka naših oficira živote izgubile stotine, ako ne i hiljade boraca i civila.
Za to niko, nikada nije odgovarao.
Po meni je ovo najbolji odgovor na ovoj temu.Ništa ne treba ni dodati ni oduzeti.U vrijeme tih dešavanja,na stotine nas u Sarajevu je bilo besposleno i naoružano do zuba nakon propale akcije deblokade.Za 24 sata su nas mogli izvesti iz Sarajeva i dovesti pred srpske linije kod Kladnja,da su dodali još specijalne jedinice MUP-a iz Zenice i Tuzle,da jebe rak raka mogli su probiti linije i pomoći tim jadnicima.Govorim za jedinice MUP-a a kamoli Armije koja je imala i artiljeriju,oklope itd.Svakako, suludo je bilo očekivati da II korpus oslobađa Srebrenicu u julu 1995.
No morali su učiniti puno, puno više da olakšaju izlaz koloni iz Srebrenice. Jer 16. jula je vrlo, vrlo malo nedostajalo da i ovih 3500 koji su na kraju uspjeli stići do Tuzle ostane zarobljeno unutar linija i da ih snađe ista sudbina kao i ovih 8000.
Sa druge strane su ih na kraju dočekali samo Naser i 170 dobrovoljaca, i to je sve što je Armija BiH uspjela da skupi za pomoć Srebrenici.
To je definitivno ogromna sramota i II korpusa i njihovih vojnih i civilnih zapovjednika.
U Holandiji je, nakon što su objavljeni rezultati njihove istrage o Srebrenici, njihova vlada dala ostavku.
Kod nas su, zbog grešaka naših oficira živote izgubile stotine, ako ne i hiljade boraca i civila.
Za to niko, nikada nije odgovarao.
nama je 1993. godine trebala demilitarizacija..ne što se nismo mogli odbraniti, već što smo mjesecima bili na ivici gladi..nijedan konvoj hrane ili lijekova nije ušao u ove enklave..madner wrote:Odgovorio sam na precizne navode. Vlada je jedan organ koji je precizno (ili manje precizno) definisan. Dakle vlada RBiH je pristala, kao sto si i naveo u svom tekstu. Medjutim plan na koji je vlada pristala je odbijen od drugog organa.
Vlada i vrh ARBiH su pristali na demilitarizaciju Srebrenice, postoji sporazum koji je potpisan izmedju Sefera i Mladica gdje je to jasno navedeno. To sto nije odluka provedena na terenu ne znaci da nije donesena.
Jah jah, puno vece od ovog napada na Srebrenicu, samo bez vecih uspjeha. Ali valjda se mjeri po tome koliko su jedinica poslali.udrch wrote:nijedna značajna ofanziva VRS-a prema 2. korpusu nije bila, pa bar zadnjih dvije godine rata..
mislim, ne može se pod ofanziva tretirati pokušaj zauzimanja Visoke glavice i sela Čaklavice..
borbi je bilo, ali bez velikih apetita VRS-a..znalo se da nigdje ne mogu napraviti ništa značajno..
jačanje Armije i 2. korpusa su Srbe upravo doveli u nezgodan položaj na koridoru, ali to je trebalo iskoristiti..VRS tamo nije htio da čačka previše, bitno je bilo održati prohodnost..
ali zato se 2. korpus trebao pozicionirati prema Drini..
ti znaš da sam ja uvijek tvrdio da su snage koje su zauzele Srebrenicu bile preslabe u odnosu na one recimo iz 1993. godine..madner wrote:Jah jah, puno vece od ovog napada na Srebrenicu, samo bez vecih uspjeha. Ali valjda se mjeri po tome koliko su jedinica poslali.udrch wrote:nijedna značajna ofanziva VRS-a prema 2. korpusu nije bila, pa bar zadnjih dvije godine rata..
mislim, ne može se pod ofanziva tretirati pokušaj zauzimanja Visoke glavice i sela Čaklavice..
borbi je bilo, ali bez velikih apetita VRS-a..znalo se da nigdje ne mogu napraviti ništa značajno..
jačanje Armije i 2. korpusa su Srbe upravo doveli u nezgodan položaj na koridoru, ali to je trebalo iskoristiti..VRS tamo nije htio da čačka previše, bitno je bilo održati prohodnost..
ali zato se 2. korpus trebao pozicionirati prema Drini..