Jebote kad vas covjek cita reko bi Madjarska propala ko zetonpirmin wrote:Malo mi zvuci to pola miliona.BHCluster wrote:Vise od pola milionaljudi mu otislo iz drzave od 2014 i on ima neke govore drzati.
Pa samo je u Austriju pobjegla ta cifra koja doduse jos uvijek glasa za njega.(Stokholmski sindrom?)
Valja nekome povjeriti branjenje onih stepa, pustinja i vukojebina.
Viktor Orban najavio raspad EU
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#226 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
- BHCluster
#227 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Sam ja nesto slagao?_BataZiv_0809 wrote:Jebote kad vas covjek cita reko bi Madjarska propala ko zetonpirmin wrote:Malo mi zvuci to pola miliona.BHCluster wrote:Vise od pola milionaljudi mu otislo iz drzave od 2014 i on ima neke govore drzati.
Pa samo je u Austriju pobjegla ta cifra koja doduse jos uvijek glasa za njega.(Stokholmski sindrom?)
Valja nekome povjeriti branjenje onih stepa, pustinja i vukojebina.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#228 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Ne znam. Nisi naveo izvor ovog podataka. A i da jesi, cisto sumnjam da se toliko iselilo za vrijeme Orbanovog mandata.BHCluster wrote:
Sam ja nesto slagao?
Tako da ne vidim svrhu omalovazavanja.
Ustvari znam sto ti on ne lezi, ali ne bih o tome.
- BHCluster
#229 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Sve bi ti nesto al ne ide, srce moje napacheno._BataZiv_0809 wrote:Ne znam. Nisi naveo izvor ovog podataka. A i da jesi, cisto sumnjam da se toliko iselilo za vrijeme Orbanovog mandata.BHCluster wrote:
Sam ja nesto slagao?
Tako da ne vidim svrhu omalovazavanja.
Ustvari znam sto ti on ne lezi, ali ne bih o tome.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#230 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
To ti svom decku tako 
- BHCluster
#231 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
_BataZiv_0809 wrote:To ti svom decku tako
- BHCluster
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#233 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Pa za razliku od cevapojed shvatanja koje se ovdje na forumu ispoljava, ima neko i kome je jasno da su ljudi najvredniji resurs.
-
155_mm
#234 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
evo ga jos jedan rasni ekspert! pa od kud vise izlazite!_BataZiv_0809 wrote:Ma de ba, da Nijemcima treba toliko svjeze krvi,olabavili bi uslove i eto im 5 milona Jugoslovena, Ukrajinaca, Moldavaca i Bjelorusa. Kakvi su, takvi su, ali ce se uvijek prije i brze integrisat u njemacko drustvo, jer dolaze iz slicnog kulturno-civilizacijskog miljea.
- BHCluster
-
prog321
#236 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Madjarska ekonomija je veoma slicna BiH .
2011 imali su inflaciju 5.7 %. Mi smo imali 3.7%. Do 2014e u obe zemlje (d)inflacija je spala ispod nule.
Oni su vise zaduzeni od nas. Oko 75% BDPa . Ali zato imaju veci BDP per capita.
Plate su takodje slicne. Njihova prosjecna plata je oko 500 Eura.
Oficijalna nezaposlenost je puno manja od nase, ali opet je sve to tanko kad poredimo da nisu imali gradjanske (ovaj civilne) ratove a granice sa zapadnom Evropom.
2011 imali su inflaciju 5.7 %. Mi smo imali 3.7%. Do 2014e u obe zemlje (d)inflacija je spala ispod nule.
Oni su vise zaduzeni od nas. Oko 75% BDPa . Ali zato imaju veci BDP per capita.
Plate su takodje slicne. Njihova prosjecna plata je oko 500 Eura.
Oficijalna nezaposlenost je puno manja od nase, ali opet je sve to tanko kad poredimo da nisu imali gradjanske (ovaj civilne) ratove a granice sa zapadnom Evropom.
- bingov buraz
#237 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
oakville wrote:Ako Orban tvrdi da se EU raspada, ne bi mu bilo loše da se od tog procesa zaštiti tako što će odmah otići iz EU a zatim opasati svjetsku bitnu Mađarsku velikim zidom sa svih strana, da se sačuva čistota arijevske rase i globalno poznata i uticajna kultura. Pa će se ostatak svijeta nasekirati oko tog novog zida nakon jedno 30 godina, kad prvi put primjete da se Mađarska ogradila zidom.
-
Fudo387
#238 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Ja mislio to neka zajebana civija, kad ono predsjednik madjarske.
Ma daj...bjezi.
Ma daj...bjezi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#239 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Mislim da jedini u Evropi ima apsolutnu vecinu u parlamentu.
- pirmin
#240 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Jako bitan faktor u Uniji.
Mozda zehru bitniji od Alijinog malog, laktasenka i onog iz Listice.
Mozda!?
Mozda!?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#241 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Haj ionako je Unija pred raspadom, a on se nadolmio 
- animals
#242 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Jebo Madjarsku, dajte nam Arape..pirmin wrote:Jako bitan faktor u Uniji.
Mozda!?
svi su Evropljani fasisti, ali Arapi su majka civilizacije..
pa sto ne ides u Saudijsku Arabiju, stas u Austriji..
-
Atticus
#243 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Lažni Valter pokazuje svoje pravo lice.Ideal mu Orban,pijandura Zeman,pa slovački profašista Fico...Samo nek' je antimusliman.Pa,dobro,Lažni Valeteru,bio si partizan,sada si četnik,kakav je to osjećaj?_BataZiv_0809 wrote:Mislim da jedini u Evropi ima apsolutnu vecinu u parlamentu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#244 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Eto solidan broj vas se javlja iz EU i vjerujem da ste svi manje vise svjesni jedne cinjenice: EU je zamisljena kao badminton ili golf klub.animals wrote:Jebo Madjarsku, dajte nam Arape..pirmin wrote:Jako bitan faktor u Uniji.
Mozda!?
svi su Evropljani fasisti, ali Arapi su majka civilizacije..
pa sto ne ides u Saudijsku Arabiju, stas u Austriji..
Kao okupljaliste dobrostojece gospode koji u pauzama smrkanja kokaina sa dupeta manekenki, dogovaraju poslove od milijarde dolara. I u taj klub ne moze svako uci. I nije predvidjen da u njega ulazi sirotinja. Cim je sirotinja pocela ulaziti, klub se poceo ljuljati.
Pitajte starije Nijemce, Francuze ili Luksemburzane sta misle o 01. maju 2004 i sve ce vam biti jasno. Moji rodjaci sto su od 70-tih u Njemackoj, vec 12 godina kukaju, prvo na Poljake, pa onda na Rumune i Bugare.
EU nije zamisljena za sve i to je sada jasnije nego ikad. Cak su i Merkel i Sarkozi govorili o "Evropi sa dvije brzine" kao nacinu rjesavanja finansijske krize iz 2012 godine.
I onda kad sagledas taj kontekst i 20-togisnje ispiranje mozga ovdasnjem narodu da "evropski put nema alternativu" u kojoj svako ko izrazi skepsu spram EU integracija biva proglasavan ludim, nista ti nije jasno.
Sutra da udjemo u EU, ljudi ce nam samo brze odlaziti. Odlaze u rijekama i danas kada ima koliko toliko administrativnih barijera. A sta bi bez njih?
I zato sam govorio da mi nije jasna prica oko primanja ovolikog broja ljudi u izbjeglickom talasu, kada imas stalan dotok ljudi sa Balkana u koji marke nisi ulozio i koji ti cak i nauce jezik na B2 nivou. Tvoje je samo da ih ubacis u masinu.
I da zakljucim ovaj predugacki post: kada na to sve vidis cevapojedsko smijanje politici vracanja mladih ljudi u domovinu, nekoga cija drzava galopirajuce gubi stanovnistvo, samo zato sto mu je Orban stao na zulj izjavama o muslimanima (a Otomani su kolektivnoj svijesti Madjara-krvozderni okupatori i ubice, kao i srbočetnici za Bosnjake) ili politikom nedobrodoslice spram migranata (nek ih prima onaj koji ih je zvao), tek onda shvatis da nista ne shvacas.
Aj zivjeli.
-
155_mm
#245 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
raspadom te unije mnogima na balkanu ce doci crni dani. a najcrnji bi mogli biti za srbiju. zato smanji malo dozivljaj batko._BataZiv_0809 wrote:Haj ionako je Unija pred raspadom, a on se nadolmio
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#246 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Na Balkanu su crni dani vec skoro 30 godina. Ne zelim nijednoj drzavi, a pogotovu susjednoj sa kojom nas vezu neraskidive veze, nista lose. Ako neko zeli da komsiji crkne krava, to je njegov problem.155_mm wrote:raspadom te unije mnogima na balkanu ce doci crni dani. a najcrnji bi mogli biti za srbiju. zato smanji malo dozivljaj batko._BataZiv_0809 wrote:Haj ionako je Unija pred raspadom, a on se nadolmio
- BHCluster
#247 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
oakville wrote:Ako Orban tvrdi da se EU raspada, ne bi mu bilo loše da se od tog procesa zaštiti tako što će odmah otići iz EU a zatim opasati svjetsku bitnu Mađarsku velikim zidom sa svih strana, da se sačuva čistota arijevske rase i globalno poznata i uticajna kultura. Pa će se ostatak svijeta nasekirati oko tog novog zida nakon jedno 30 godina, kad prvi put primjete da se Mađarska ogradila zidom.
-
155_mm
#248 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
ma kakve zelje kakvi pozdravi kakve crne krave na umiranju._BataZiv_0809 wrote:Na Balkanu su crni dani vec skoro 30 godina. Ne zelim nijednoj drzavi, a pogotovu susjednoj sa kojom nas vezu neraskidive veze, nista lose. Ako neko zeli da komsiji crkne krava, to je njegov problem.155_mm wrote:raspadom te unije mnogima na balkanu ce doci crni dani. a najcrnji bi mogli biti za srbiju. zato smanji malo dozivljaj batko._BataZiv_0809 wrote:Haj ionako je Unija pred raspadom, a on se nadolmio
nisam govorio o crnim danima za raju. iako su po nekim statistikama najcrnji dani za raju trenutno u srbiji. i sam preCednik tvrdi da su u UZP-u vece plate budzetlijama nego u matici srbiji.
mislio sam na crne dane za drzavnicke i velikodrzavnicke projekte iz devedesetih. raspadom unije automatski ce doci do rasplamsavanja tih politika ali sa razlikom da ce do toga doci i u italiji, austriji, madjarskoj, rumuniji, bugarskoj, albaniji ......... .
ne bi bilo od goreg batko da se informiras sta to madjari vrte oko vojvodine rumuni oko timocke krajine bugari oko juga srbije a za albance je mislim jasno. isto vazi i za hrvate i istru i dalmaciju.
naivno je batko vjerovati da ve ovi ostali mirno gledati kako na primjer srbija ili hrvatska ili obje zajedno pokusavaju nasilno mijenjati granice na balkanu.
bosnje ako ovako nastave sa razvojom namjenske industrije ce za 10-tak godima imati potrncijala da opstanu na ovim prostorima. jer ce podici cijenu kvadrata bosanske zemlje u litrama krvi agresora za 1000% u odnosu na cijenu iz devedesetih.
zato batko oprezno sa izjavama da je unija pred raspadom. pogotovo sad od kad su velikodrzavnicke ideologije postale legitimne sa stanovista medjunarodnog prava. vjerujen da se je orban najvise obradovao oslobadjajucoj presudi seselju. vise nego oni sto su jucer pozivali na nova klanja u Srebrenici.
- pirmin
#249 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
BHCluster wrote:oakville wrote:Ako Orban tvrdi da se EU raspada, ne bi mu bilo loše da se od tog procesa zaštiti tako što će odmah otići iz EU a zatim opasati svjetsku bitnu Mađarsku velikim zidom sa svih strana, da se sačuva čistota arijevske rase i globalno poznata i uticajna kultura. Pa će se ostatak svijeta nasekirati oko tog novog zida nakon jedno 30 godina, kad prvi put primjete da se Mađarska ogradila zidom.
Ako bude trebalo kakvih novcanih donacija za zid rado cu ucestvovati.
- Banksy
#250 Re: Viktor Orban najavio raspad EU
Europa glasala protiv Orbana
EUROPSKI parlament je danas ogromnom većinom glasova opalio veliki šamar mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj politici koja u pitanje dovodi temeljne europske vrijednosti.
Za izvještaj u kojemu se detaljno opisuje kako Mađarska krši europske vrijednosti i pravila glasalo je 448 europarlamentaraca, dok je protiv bilo njih 197. Suzdržanih je bilo 48 europarlamentaraca.
Mađarima se oduzima pravo glasa u EU?
To znači da su dvije trećine zastupnika u Europskom parlamentu zaključili da Orbanova vlast ne poštuje Europske vrijednosti, a time je otvoren i put za pokretanje procedure koja bi mogla rezultirati time da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u europskim institucijama.
Ovakav uvjerljiv rezultat glasanja pokazuje da su protiv Orbana i njegove samovolje glasali i brojni zastupnici Europske pučke stranke (EPP), čiji je član i Orbanova stranka Fidesz. Stoga je moguće da je ovo i početak isključenja ili protestnog odlaska Fidesza iz EPP-a.
13 točaka protiv Orbanove antieuropske politike
Izvještaj u kojem se u 13 točaka navode brojna kršenja temeljnih europskih vrijednosti i pravila od strane mađarskih vlasti sastavila je zastupnica Zelenih iz Nizozemske Judith Sargentini, a podržao i Manfred Weber, lider frakcije EPP-a u Europskom parlamentu te nedavno predstavljeni potencijalni kandidat za budućeg predsjednika Europske komisije.
U izvještaju se navodi kako ponašanje Orbanove vlasti predstavlja “sistemsku prijetnju europskim vrijednostima”, te se pledira da se protiv Mađarske pokrene procedura po članku 7 Europskog ugovora, po kojoj joj se može oduzeti pravo glasa u europskim institucijama.
Među konkretnim zamjerkama navodi se ograničavanje slobode medija, progon nevladinih udruga, izbacivanje Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte i još brojni drugi primjeri, među kojima je i općeraširena korupcija i klijentelizam u mađarskim državnim institucijama.
Da će frakcije Zelenih, liberala i socijaldemokrata podržati izvještaj bilo je unaprijed očekivano, no sve do današnjeg glasanja je bilo nejasno kako će se postaviti eurozastupnici EPP-a.
Oni su jučer pokušali nagovoriti Orbana na kompromis, te popuštanje oko nekih ključnih kritika u izvještaju, no on se uopće nije htio baviti konkretnim točkama nego je pričao o tisućljetnoj povijesti Mađarske. Nakon toga je Weber poručio frakciji EPP-a da o ovoj temi glasaju po svojoj savjesti, a većina se onda odlučila glasati protiv Orbana i njegove autoritarne vlasti u Mađarskoj koja je kroz godine narušila niz temeljnih demokratskih sloboda i prava.
Zastupnici HDZ-a i njima pridružena Marijana Petir, koji su također članovi Europske pučke stranke, glasali su pak protiv većine svoje frakcije i većine u Europskom parlamentu, dakle protiv izvještaja, a time u korist Orbana i njegove neliberalne demokracije.