Alfons Kauders wrote:
Ovi nemaju nikakvih zahtjeva, nasilje im je i sredstvo i cilj, a smrt svetinja. I šta bi ti onda koji kurac s njima pregovarao? Molim te objasni?
Kako nemaju zahtjeve? Vidis da pozivaju na dijalog...
Evropi nije prvi put da placa danak kolonijalizma i eksploatacije, i davnih vremena, i danasnjih, i, nazalost, kako ce se more onih ni krivih ni duznih muslimana sirom zapadne Evrope uskoro pitati "ali kakve ja imam veze s ovim ulojenim selefijskim babunima i njihovom ideologijom?", kada krene pedala, koja je sve blize, tako se i danas neki obicni stanovnik Brisela, koji je jutros krenuo na posao, a zavrsio s komadom shtoka od vrata u stomaku, pita "zar sam ja kriv sto mi je tamo neki bahati, nakurceni pradeda jahao po africkoj i azijskoj bijedi?"... Elem, i u ovom vrzinom kolu krivice su, naravno, dvosmjerne - koliko su cijena danasnjih zbivanja, toliko su i ispostavljeni racun proslosti. Reakcije ce i s jedne i s druge strane bice sve krvavije, jednoumlja i iskljucivosti nikada nije ni falilo, i ovo je danas zaista rat, a uzimajuci u obzir odnos snaga, moci i civilizacijske stepenice na kojoj se zaracene strane nalaze - pobjednik se vec zna. Pitanje je samo koliko ce one ni krive ni duzne sirotinje da najebe.
I koliko ja zaista nemao sentimenta kada su u pitanju kolonijalne sile, bivse i sadanje - ovo je racunica s kojom su isli u ratove i osvajanja, i oni se ovome najmanje cude, sta vise, ovo odavno ide u prilog onim na vrhu piramide - toliko mi je sve vise jasno da jedan, nazalost, dobar, dobar dio ove u srednjem vijeku zaglavljene bijede iz islamskog svijeta zaista nema sta da trazi u razvijenim zapadnim drustvima, te u istima polako postaje teret i sebi i drugima - ponajvise samim muslimanima, koji se ne identifikuju s ovim bradatim babunima.
Svoj cu sentiment sacuvati za kolateralne zrtve ove dvosmjerne rijeke nezadvoljstva, krvi i osvete - neduzne ubijene briselske, pariske, istanbulske, sirijske, ruske i ine civile.