Dzamahirija je sekularna drzava.tandmand wrote:Raduje me takva vrsta konstatacije, jer su Bošnjaci prije bili optuživani da žele islamsku državu - Džamahiriju. Napredovalo se sa vjerskog na nacionalno. Evropa nema razumijevanja za Islam a pogotovo ne za bilo kakvu vrstu islamske države ali kada je u pitanju nacionalna država Bošnjaka tu ne bi smjeli prigovoriti jer su države Evrope većinom formirane na etničkom/nacionalnom principu.fosna2014 wrote: Znaci ako se raspadne drzava imacemo Republiku Bosnjacku? Ah sto mi je to poznato. Boze sto nas stvori uopce.
Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#226 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
-
VjecitiStudent
#227 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Kako stvari stoje, već za koju godinu će ovdje ostati tek šaka staraca, a dijaspora će nastaviti da vodi uzaludne virtuelne ideološke bitke.
-
Drinski
#228 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
nece, ne boj se, cekaj dok Bata i ti dohvatite ove mladice, bice djece, i bracne i vanbracne 
prije ce se to desiti zbog homoseksualaca da ostanemo zemlja staraca..
prije ce se to desiti zbog homoseksualaca da ostanemo zemlja staraca..
- fosna2014
#229 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Naravno da ima ljevicara koji nisu Bosanci! Nisam rekao da nam ideologija odredjuje nacionalnu pripadnost, nego su Bosanci po defaultu ljevicari. Naravno da ima iznimki.Drinski wrote:A ima li ljevicara koji nisu bosanci? i otkud to da vam sad idelogija određuje nacional.pripadnost?fosna2014 wrote:Ja nisam titoist, ali jesam ljevicar. Uz to vrlo skolovani ljevicar. Ne slazem se sa konstatacijom da Bosanac i ljevicar nisu sinonimi. Ne poznajem nijednog Bosanca koji nije ljevicar, a poznajem ih podosta.Drinski wrote:Tacno je da Bosnjaci moraju gledati svoja posla.
Nemam ja nista protiv Bosanaca, iako to nema veza sa ovom temom (jer pojmovi "bosanac" i "ljevičar" nisu sinonimi), ali mi previšu vuku na teznju za nekom visom klasom, kastom, kao oni su iznad svega ovog, kao oni nezavisni inetlaketualci koji se prodaju za čokanj rakije...vuku mu na nehljebare... a ne mogu reci da su titoisti, jer to nisu, zapravo oni bi da budu titoisti ali preko tuđih leđa.
-
Drinski
#230 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
e ja mislim, upravo ovo, da je ideologija odredila naciona.izjašnjavanje.fosna2014 wrote:
Naravno da ima ljevicara koji nisu Bosanci! Nisam rekao da nam ideologija odredjuje nacionalnu pripadnost, nego su Bosanci po defaultu ljevicari. Naravno da ima iznimki.
- fosna2014
#231 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Pa u sustini i jest ta matrica:Drinski wrote:e ja mislim, upravo ovo, da je ideologija odredila naciona.izjašnjavanje.fosna2014 wrote:
Naravno da ima ljevicara koji nisu Bosanci! Nisam rekao da nam ideologija odredjuje nacionalnu pripadnost, nego su Bosanci po defaultu ljevicari. Naravno da ima iznimki.
Bosnjaci - muslimani
Hrvati - katolici
Srbi - pravoslavci
Bosanci - ateisti, ljevicari
Ovo naravno vrijedi za 90% +, jer uvijek postoje iznimke.
-
Drinski
#232 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
To naravno znaci da treba otvoreno kazati da i Bosnjak moze biti ateista, isto kao sto i Srbin moze biti ateista itd.fosna2014 wrote:Pa u sustini i jest ta matrica:Drinski wrote:e ja mislim, upravo ovo, da je ideologija odredila naciona.izjašnjavanje.fosna2014 wrote:
Bosnjaci - muslimani
Hrvati - katolici
Srbi - pravoslavci
Međutim, mene zanima, sta bi se desilo da su Bosnjaci odlucili da uzmu naziv Bosanci (jer je po logici stvari taj termin i pravilniji i primjereniji), sta bi onda ljevicari
- fosna2014
#233 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne bi nista. Izjasnili bi se i dalje kao Bosanci, jer znaju da je to pravilnije i bolje za ovu drzavu.
- cyprus
#234 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Iz tog razloga, postojimo i mi Jugoslaveni 
- tandmand
#235 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Naravno, Republika._BataZiv_0809 wrote: Dzamahirija je sekularna drzava.
Početkom sedmice u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu održana je promocija kontroverznog djela ‘Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira’ u izdanju Kulta B. Kratke fragmente iz ove knjige Mustafe Čengića, koja je već uzburkala bh. javnost, ** No links ** Portal donosi u nastavku uz dozvolu izdavača.
.......
“Islamska deklaracija” – program za stvaranje “Islamske džamahirije”
– Izetbegovićeva “Islamska deklaracija” je u političkom smislu odigrala pogubnu ulogu, istina, ni blizu onakvu kakvu je odigrao Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti. Nije pozivala na rat i nasilje ali kada su je srpski nacionalisti u nacionalističkoj utakmici i uzajamnom optuživanju aktuelizirali i predstavili onako kako je njima odgovaralo – kao program za pretvaranje Bosne i Hercegovine u islamsku državu, “Islamska deklaracija” je izazvala ista osjećanja među Srbima kakva je izazvao Memorandum među Hrvatima i Muslimanima. Nemir, nesigurnost, nepovjerenje i strah. Drugi osjećaj nisu ni mogli izazvati istrgnuti citati poput “Musliman može ginuti samo s imenom Allaha i u slavu islama ili bježati s bojnog polja”. Srpski nacionalisti su “Islamsku deklaraciju” tumačili kao politički program za stravanje “Islamske džamahirije” na prostoru Bosne i Hercegovine. Ovaj politički program Alije Izetbegovića odigrao je veliku ulogu u homogenizaciji Srba u Bosni i Hercegovini oko nacionalističkog projekta Velika Srbija i zato nije čudo da je štampan u Beogradu kao krunski dokaz fundamentalističkih namjera Alije Izetbegovića i njegovih sljedbenika, i najubjedljiviji prilog tvrdnji o ugroženosti Srba u Bosni i Hercegovini.
..........
-
hAZNADAR
#236 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Mogu se jasno izjasniti i da su Marsovci, Klingonci. Ali to kao i Bosanac nema nikakvu politicku, kulturnu,.. nikakvu tezinu ni znacaj.fosna2014 wrote:
Ne shvatam sto trpas Bosance i Bosnjake u isti kos kada su se ljudi jasno izjasnili da nisu Bosnjaci odnosno Bosanci? Ne moras misliti za druge. Sigurno imaju svoje razloge.
U BiH su jasno definirana imena nacija i Bosanca tu nema.
Dakle koji su to a da nisu ni Srbi, ni Hrvati, ni Bosnjaci, ni Romi, ni Albanci,... i ine druge jasno definirane manjine? Koji?
Pitanje kao za skolske klupe.
-
Ripicipi
#237 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Cim je tebi isto ako se neko izjasni Bosancem ili Marsovcem i Klingoncem, ti se trebas zapitati koliko si ustvari bolesno zatrovan.hAZNADAR wrote:Mogu se jasno izjasniti i da su Marsovci, Klingonci. Ali to kao i Bosanac nema nikakvu politicku, kulturnu,.. nikakvu tezinu ni znacaj.fosna2014 wrote:
Ne shvatam sto trpas Bosance i Bosnjake u isti kos kada su se ljudi jasno izjasnili da nisu Bosnjaci odnosno Bosanci? Ne moras misliti za druge. Sigurno imaju svoje razloge.
Dakle koji su to a da nisu ni Srbi, ni Hrvati, ni Bosnjaci, ni Romi, ni Albanci,... i ine druge jasno definirane manjine? Koji?
Tacno me ta prica podsjeca na BOLESNE klipove "Bitno je biti Bosnjak".
Cisto prokljucam kada procitam tako nesto, bolest i bezobrazluk u jednom.
- fosna2014
#238 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Hehhehe, smijesan si. Pusti ti nas da budemo ono sto jesmo. Bosanci. I ne trpaj nas tamo gdje NE ZELIMO da budemo. Hvala.hAZNADAR wrote:Mogu se jasno izjasniti i da su Marsovci, Klingonci. Ali to kao i Bosanac nema nikakvu politicku, kulturnu,.. nikakvu tezinu ni znacaj.fosna2014 wrote:
-
hAZNADAR
#239 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
A ti i dalje propagirati mrznju prema dijaspori, i na ovom forumu prednjaciti u tome. a kada te prozovem - ma jok gdje bi ti. Samim tim sto vjecito prozivas necije mjesto boravka, porijeklo, odakle dolazi a nista o temi - samo pokazuje koliko su ti stavovi jaki i koliko si mjerodavan. Sreca pa nam neznas prezime inace bi ovdje i familiju prozivao kao "argument"._BataZiv_0809 wrote:
Naravno ti ces te planove posmatrati iz multikulturalne Skandinavije.
Bosnjak je Bosnjak ma gdje zivio, odakle dolazio, gdje se rodio,... zalim slucaj ali ti tvoje prebivaliste ne daje prednost u raspravi o bosnjackoj ljevici, desnici, opcenito naciji.
Drzava se zove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna.fosna2014 wrote:Ne bi nista. Izjasnili bi se i dalje kao Bosanci, jer znaju da je to pravilnije i bolje za ovu drzavu.
Netacno. Bosnjaci nisu neki muslimani ako aludiras na vjeru. Bosnjacki nacionalisti su uglavnom ateisti ili agnostici.fosna2014 wrote:
Pa u sustini i jest ta matrica:
Bosnjaci - muslimani
Hrvati - katolici
Srbi - pravoslavci
- fosna2014
#240 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne rekoh da sam se izjasnio kao Bosanac i Hercegovac? Pardon. Skracenu verziju uvijek koristim.hAZNADAR wrote:A ti i dalje propagirati mrznju prema dijaspori, i na ovom forumu prednjaciti u tome. a kada te prozovem - ma jok gdje bi ti. Samim tim sto vjecito prozivas necije mjesto boravka, porijeklo, odakle dolazi a nista o temi - samo pokazuje koliko su ti stavovi jaki i koliko si mjerodavan. Sreca pa nam neznas prezime inace bi ovdje i familiju prozivao kao "argument"._BataZiv_0809 wrote:
Naravno ti ces te planove posmatrati iz multikulturalne Skandinavije.![]()
Bosnjak je Bosnjak ma gdje zivio, odakle dolazio, gdje se rodio,... zalim slucaj ali ti tvoje prebivaliste ne daje prednost u raspravi o bosnjackoj ljevici, desnici, opcenito naciji.
Drzava se zove Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna.fosna2014 wrote:Ne bi nista. Izjasnili bi se i dalje kao Bosanci, jer znaju da je to pravilnije i bolje za ovu drzavu.
Netacno. Bosnjaci nisu neki muslimani ako aludiras na vjeru. Bosnjacki nacionalisti su uglavnom ateisti ili agnostici.fosna2014 wrote:
Bosnjaci - muslimani
Hrvati - katolici
Srbi - pravoslavci
Aludiram na vjeru. Nisu neki muslimani ali su se izjasnili kao muslimani siguran sam u preko 90% slucajeva. Dakle, tacno je.
-
hAZNADAR
#241 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Samo ti kljucaj,... ali Bosanac nije priznata kategorija.Ripicipi wrote:
Cim je tebi isto ako se neko izjasni Bosancem ili Marsovcem i Klingoncem, ti se trebas zapitati koliko si ustvari bolesno zatrovan.
Tacno me ta prica podsjeca na BOLESNE klipove "Bitno je biti Bosnjak".
Cisto prokljucam kada procitam tako nesto, bolest i bezobrazluk u jednom.
Da se razumijemo - ja svoj identitet uglavnom vezem za drzavu a ne za vjeru ili krvno srodstvo sa nekim srednjovjekovnim Bosnjacima,. i sl. Sutra bi bio ponosni Bosanac da taj termin postoji, da je priznat, uveden,... ali ovako mi je Bosnjak sasvim dovoljan za identificiranje sa drzavom jer je sam izraz izveden iz korijena Bosna a historijski ima jos vecu potvrdu da se bas tako koristio.
Medjutim - niko se nije sjetio vise od dvije decenije ni anketu da sprovede o Bosancu. A kamoli prijedlog u parlamentu, inicijativa nekog intelektualnog tijela,.... - ma nista pod milim Bogom o tome. Cak ni youtube klipova koje moze svaka budala napraviti. E ako je bosanstvo toliko jako i sveto - nije ni zasluzilo da postoji.
Usput receno - cesto me oslovljavaju sa strane kao Bosanca i to mi godi. Jer to asocira na odredjenu kulturolosku i regionalnu specificnost. Volim se takodjer hvalisati bosanstvom u smislu da smo mi Bosanci posteni, kurceviti, zavodnici, veseljaci, pjevaci, tvrdoglavi, simpa,.. - ali sve to nije nacija vec kao sto rekoh kulturoloska i regionalna specificnost. Isto imaju i Hercegovci koji naravno nisu Bosanci.
Last edited by hAZNADAR on 17/03/2016 18:48, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#242 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Smijesno je ovo tvoje nevjesto izbjegavanje jasnog pitanja. Sta to vi jeste a da je oficijelna i priznata kategorija? Buduci da niste Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, Albanci, Kinezi,.. i ostale priznate manjine. Ne interesuje mene kako se ti osjecas,... vec STA SI? Samo definisane i priznate kategorije molim.fosna2014 wrote:Hehhehe, smijesan si. Pusti ti nas da budemo ono sto jesmo. Bosanci. I ne trpaj nas tamo gdje NE ZELIMO da budemo. Hvala.hAZNADAR wrote:Mogu se jasno izjasniti i da su Marsovci, Klingonci. Ali to kao i Bosanac nema nikakvu politicku, kulturnu,.. nikakvu tezinu ni znacaj.fosna2014 wrote:
- Connaisseur Karlin
#243 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Jos nisam srela Bosnjake ateiste ili agnostike.hAZNADAR wrote:Netacno. Bosnjaci nisu neki muslimani ako aludiras na vjeru. Bosnjacki nacionalisti su uglavnom ateisti ili agnostici.fosna2014 wrote:
Bosnjaci - muslimani
Hrvati - katolici
Srbi - pravoslavci
-
Ripicipi
#244 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ti si ocigledno ono sto ti kazu da si. Do '93 bio Musliman, od '93 BosnjakhAZNADAR wrote:
Smijesno je ovo tvoje nevjesto izbjegavanje jasnog pitanja. Sta to vi jeste a da je oficijelna i priznata kategorija? Buduci da niste Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, Albanci, Kinezi,.. i ostale priznate manjine. Ne interesuje mene kako se ti osjecas,... vec STA SI? Samo definisane i priznate kategorije molim.
Mi koji se izjasnjavamo Bosancima se tako izjasnjavamo jer se tako i osjecamo, a ne sto nam je neko rekao sta smo.
- fosna2014
#245 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Bez brige Haznadar. Mi smo ponosni na svoje Bosanstvo. Jasno je da se tebi to ne svidja.
- jao_situacije
#246 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
ja u sarajevu znam nekoliko desetina bošnjaka agnostika ateista itd.Connaisseur Karlin wrote:Jos nisam srela Bosnjake ateiste ili agnostike.hAZNADAR wrote:Netacno. Bosnjaci nisu neki muslimani ako aludiras na vjeru. Bosnjacki nacionalisti su uglavnom ateisti ili agnostici.fosna2014 wrote:
Bosnjaci - muslimani
Hrvati - katolici
Srbi - pravoslavci
Ovo naravno vrijedi za 90% +, jer uvijek postoje iznimke.Gdje zive?
ljudi jasno i glasno kažu da su bošnjaci i jako im smeta ova tvoja matrica koju su nametnuli đikani i ujke
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#247 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne radi se tu o mrznji, nego o onoj "gledam ko kaze, a ne sta kaze". Tako da ako neces u necemu ucestvovati licnim primjerom, a dajes sugestije, imam ti pravo i odbrusiti jer se mene to direktno tice.hAZNADAR wrote: A ti i dalje propagirati mrznju prema dijaspori, i na ovom forumu prednjaciti u tome. a kada te prozovem - ma jok gdje bi ti. Samim tim sto vjecito prozivas necije mjesto boravka, porijeklo, odakle dolazi a nista o temi - samo pokazuje koliko su ti stavovi jaki i koliko si mjerodavan. Sreca pa nam neznas prezime inace bi ovdje i familiju prozivao kao "argument".![]()
-
hAZNADAR
#248 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Evo ga opet izbjegava. Ma mozes ti osjecati sta god hoces - ali sta si od priznatih kategorija? Cijeli svijet na to pitanje odgovori u sekundi i bez uvijanja, objasnjavanja.Ripicipi wrote:Ti si ocigledno ono sto ti kazu da si. Do '93 bio Musliman, od '93 BosnjakhAZNADAR wrote:
Smijesno je ovo tvoje nevjesto izbjegavanje jasnog pitanja. Sta to vi jeste a da je oficijelna i priznata kategorija? Buduci da niste Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, Albanci, Kinezi,.. i ostale priznate manjine. Ne interesuje mene kako se ti osjecas,... vec STA SI? Samo definisane i priznate kategorije molim.
Mi koji se izjasnjavamo Bosancima se tako izjasnjavamo jer se tako i osjecamo, a ne sto nam je neko rekao sta smo.
Ne postoji Bosanac u nacionalnom smislu - termin ne postoji. Od ponudjenog izaberi.
Mala ispravka - do 93-ce sam bio Jugosloven i to vatreni. 93-ce nisam bas bio odusevljen Bosnjakom jer sam isto mislio da treba biti Bosanac. Ali sam prihvatio da je to odlucio sabor svih intelektualaca svih politickih svjetonazora a posliji i sam procitao mnogo o tome, historiji,.. i prihvatio kao najrealnije rjesenje. Ime je vraceno u upotrebu a ne izmisljeno novo.
Usput receno - historijski gledano Bosnjak nije nikada bio rezervisan samo za muslimane i danas ne postoji nikakva zabrana da se bilo ko bilo koje vjere sa tim imenom identificira. Bosnjak od svog postanka nije bio sinonim vezan za krvno srodstvo, pleme, vjeru,.. vec iskljucivo za stanovnika Bosne. To sto danas asocira samo na nasljednika Muslimana i vjeru je stereotip i nista drugo. I naravno - svjestan sam da je vrlo zahebano za Bosnjake i da su pod velikim pritiscima. Prijeko je potrebna homogenizacija nacije inace nas nema. I tu privatni principi i privatni osjecaji nebi trebali biti smetnja. Sutra da vecina Bosnjaka izglasa, odluci da se zovemo bilo kako - ja bi to prihvatio jer neke stvari su bitnije od moje licne sujete. Tako da ne mislis da mi je neko naturio kako cu se zvati - od ponudjenog mogu biti Srbin, Hrvat, Bosnjak, ili neka od priznatih manjina. Ja sam izabrao svjesno Bosnjak.
I naravno - opet - A sta si ti?
- Connaisseur Karlin
#249 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ja ne znam nijednog Bosanjaka a da se istovrmeno ne idetificira sa svojom islamskom religijiom.jao_situacije wrote:ja u sarajevu znam nekoliko desetina bošnjaka agnostika ateista itd.Connaisseur Karlin wrote:Jos nisam srela Bosnjake ateiste ili agnostike.hAZNADAR wrote:
Netacno. Bosnjaci nisu neki muslimani ako aludiras na vjeru. Bosnjacki nacionalisti su uglavnom ateisti ili agnostici.Gdje zive?
ljudi jasno i glasno kažu da su bošnjaci i jako im smeta ova tvoja matrica koju su nametnuli đikani i ujke
Bosnjak je termn koji su instalirali muslimani,a ne ateisti i agnostici.
Evo sto na Bosanjci net misle o aetistima Bosnjacima:
https://www.facebook.com/notes/bo%C5%A1 ... 251529664/
-
hAZNADAR
#250 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Bas si djetinjast al stvarno.fosna2014 wrote:Bez brige Haznadar. Mi smo ponosni na svoje Bosanstvo. Jasno je da se tebi to ne svidja.
Pa i ja sam ponosan na Bosanstvo, vrlo rado sebe oslovljavam tako i volim kada me drugi oslovljavaju jer to znaci kulturolosku i regionalnu specificnost. Posebno volim image Bosanaca kao veseljaka, kurcevitih, zavodnika, pjevaca, jednostavnih,...
ali to nije nacija. Ponosan sam i na Bosnjastvo i Bosanstvo. Jedno je nacionalna pripadnost a drugo regionalna.