On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post Reply

Slažem se sa Josipom

Da
26
63%
Ne
15
37%

Total votes: 41

Danguba

#226 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Danguba »

Image

Nele, Nele sto su ti tako velike oci? :lol:
ABH017

#227 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by ABH017 »

_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote: Hoćete kokice?

Naravno, srpske kokice, sa srpske njive, zaljevane srpskom kišom, ogrijane srpskim suncem....
Ako moram birati tako, onda sam za srpski kajmak, sljivovicu i zene.

Ovoliko izbjegavanje price o cinjenicama i skretanje na efemerne stvari, odavno nisam vidio. Razmisli o karijeri vjerskog sluzbenika.
e moj milicioner.
Baš si nas počastio činjenicama, tako što si na konkretne primjere uzvraćao sa odokativnim odobravanjem, ističući da se ježiš na samoviktimizaciju.
Daj ba napiši nešto konkretno. Nemoj samo prozivati i tražiti dlaku u jajetu, koju ćeš onda da iskritikuješ.
Vidiš, razmišljaš kao moja žena. I ona me kritikuje, zašto se nisam laktao kroz IZ ili SDA, kad sam kotirao visoko i kad sam imao priliku.
Ja sam se sa svojih 20 godina razišao sa tim šljamom, a ti mi savjetuješ da ponovo razmislim. Zašto? Jer stvari nazivam pravim imenom, kritikujem i IZ i SDA i Srbe i Hrvate i Bošnjake.
Vi koji se tovarite samo na Bošnjake, a svoje čuvate i njihove nedostatke minimizirate, bi da me učite o toleranciji i empatiji.
Mislim, na dobrom ste vi putu, ali se još niste oslobodili svih predrasuda.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#228 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote:
e moj milicioner.
Baš si nas počastio činjenicama, tako što si na konkretne primjere uzvraćao sa odokativnim odobravanjem, ističući da se ježiš na samoviktimizaciju.
Daj ba napiši nešto konkretno. Nemoj samo prozivati i tražiti dlaku u jajetu, koju ćeš onda da iskritikuješ.
Vidiš, razmišljaš kao moja žena. I ona me kritikuje, zašto se nisam laktao kroz IZ ili SDA, kad sam kotirao visoko i kad sam imao priliku.
Ja sam se sa svojih 20 godina razišao sa tim šljamom, a ti mi savjetuješ da ponovo razmislim. Zašto? Jer stvari nazivam pravim imenom, kritikujem i IZ i SDA i Srbe i Hrvate i Bošnjake.
Vi koji se tovarite samo na Bošnjake, a svoje čuvate i njihove nedostatke minimizirate, bi da me učite o toleranciji i empatiji.
Mislim, na dobrom ste vi putu, ali se još niste oslobodili svih predrasuda.
Samo pitaj konkretno i mozemo pricati. Uz uslov da i ti odgovaras konkretno, a ne kao do sada.

I ne znam ko smo to "mi". Govorim u svoje ime, ono sto smatram da je tacno, na osnovu proucavanja i licnog opazanja. Otvoren sam za nova saznanja i ne iskljucujem redefiniciju svojih stavova. Samo daj cinjenice, a ne floskule.
ABH017

#229 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by ABH017 »

_BataZiv_0809 wrote: Upitaj stare nene koliko skole imaju, ako su i isle u nju, ponavljam. Sve ce ti se samo kazati.
A ovo za nane, ne mogu da oćutim.
Prošetaj se selima u centralnoj i južnoj Srbiji, pa i bosanskim nedođijama.
Vidjet ćeš da ni babe nemaju ništa više škole.
Tome nije uzrok njihova nacionalnost niti religija, nego jednostavno prostor i vrijeme na kome su živjele svoju mladost (i nane i babe jednako).
Veća potreba za radnom snagom u i oko kuće, je bila prioritet nad školovanjem.
Da ne širim temu sa naivnošću mladih djevojaka, koje su mislile da će kod đuvegije manje radit nego kod babe, pa "poleti" da se uda.
A onda je pritisne još veće breme... itd.
TheMule

#230 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by TheMule »

Danguba wrote:Image

Nasi umjetnici su svi tako siromasni da cak ni jedan nema sampon za kosu, pa nemaju cak ni vode. :lol:
ABH017

#231 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by ABH017 »

_BataZiv_0809 wrote: Samo pitaj konkretno i mozemo pricati. Uz uslov da i ti odgovaras konkretno, a ne kao do sada.

I ne znam ko smo to "mi". Govorim u svoje ime, ono sto smatram da je tacno, na osnovu proucavanja i licnog opazanja. Otvoren sam za nova saznanja i ne iskljucujem redefiniciju svojih stavova. Samo daj cinjenice, a ne floskule.
Pa bola, na moje objašnjavanje razvoja nacionalnog osjećaja kod Bošnjaka, uzroka i posljedica, ukratko, ti odgovaraš da se ježiš na samoviktimizaciju, savjetuješ mi da idem u hodže, i tako, koristiš neke floskule. Šta to ja tebi nisam konkretno odgovorio? Šta sam sakrio?
Spomenuo sam Adil-bega i postavio njegovu priču, kako bih objasnio da ovo moje pisanje nije samoviktimizacija. Šta si ti odgovorio na to?
Da udaram na emocije. Koje bola emocije?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#232 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote:
A ovo za nane, ne mogu da oćutim.
Prošetaj se selima u centralnoj i južnoj Srbiji, pa i bosanskim nedođijama.
Vidjet ćeš da ni babe nemaju ništa više škole.
Tome nije uzrok njihova nacionalnost niti religija, nego jednostavno prostor i vrijeme na kome su živjele svoju mladost (i nane i babe jednako).
Veća potreba za radnom snagom u i oko kuće, je bila prioritet nad školovanjem.
Da ne širim temu sa naivnošću mladih djevojaka, koje su mislile da će kod đuvegije manje radit nego kod babe, pa "poleti" da se uda.
A onda je pritisne još veće breme... itd.
Ima istine.

U kontekstu radne snage, muska je tu dosta izdasnija, pa opet ne vidimo zabrane skolovanja zbog "kaurenja".

Jednostavno primitivan religijski obicaj, kojeg su komunisti dokinuli na cemu im se treba biti vjecno zahvalan.

Kao i na cinjenici da je u tesko poraće Drugog svjetkog rata osnovan sarajevski univerzitet. E to je prava, zivotna stvar, ali to malo ko spominje, dok pjeni o nekim fantomskim zabranama. Ne ti nuzno, ali prica se stalno svodi na ovo i dosli bismo tu opet, kroz dva tri kvotanja.
Danguba

#233 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Danguba »

TheMule wrote:
Danguba wrote:Image

Nasi umjetnici su svi tako siromasni da cak ni jedan nema sampon za kosu, pa nemaju cak ni vode. :lol:
U strahu su velike oci. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#234 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Samo pitaj konkretno i mozemo pricati. Uz uslov da i ti odgovaras konkretno, a ne kao do sada.

Pa bola, na moje objašnjavanje razvoja nacionalnog osjećaja kod Bošnjaka, uzroka i posljedica, ukratko, ti odgovaraš da se ježiš na samoviktimizaciju, savjetuješ mi da idem u hodže, i tako, koristiš neke floskule. Šta to ja tebi nisam konkretno odgovorio? Šta sam sakrio?
Spomenuo sam Adil-bega i postavio njegovu priču, kako bih objasnio da ovo moje pisanje nije samoviktimizacija. Šta si ti odgovorio na to?
Pa samoviktimizacija jeste, u enciklopedijskom obliku, "mi nismo mogli, jer nam nisu dali". A pritome se presucuje dosta bitnog.

Od 10 stoljeca i spominjanja Horion Bosone u De administrandu imperiju, mozemo govoriti o Bosnjanima, Bosancima, Bosnjacima.

Od Herceg Stjepana i o Hercegovcima.

Do nacionalnog budjenja i identifikacije ovdasnjih pravoslavaca i katolika sa susjednim drzavama, to je bio zajednicki nazivnik za stanovnike Bosne.

Nakon propasti Kalajeve ideje, jasno je bilo s cim se ko najvise identifikuje.

Muslimani su se najvise identifikovali sa islamom, pa tek onda sa Bosnom. Mehmed Spaho je bio lider JMO, a ne BMO, a izborio je "turski paragraf". (Pa i Adil beg ti je bio lider Muslimansko-bosnjacke organizacije, zar ne?). Nakon toga slijede Prvi svjetski rat, pa Kraljevina Jugoslavija, pa NDH. Identifikacija sa Bosnom je bila od sekundarnog značaja, a i etnička grupa, prema vani, bila je prepoznavana isključivo kao muslimanska.

I ta identifikacija je ostala i kao takva je zatecena 1943 i ZAVNOBiH-a.

Dalje znamo.

Eto, ugrubo, najkraci moguci istorijski pregled.
ABH017

#235 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by ABH017 »

_BataZiv_0809 wrote: Ima istine.

U kontekstu radne snage, muska je tu dosta izdasnija, pa opet ne vidimo zabrane skolovanja zbog "kaurenja".

Jednostavno primitivan religijski obicaj, kojeg su komunisti dokinuli na cemu im se treba biti vjecno zahvalan.

Kao i na cinjenici da je u tesko poraće Drugog svjetkog rata osnovan sarajevski univerzitet. E to je prava, zivotna stvar, ali to malo ko spominje, dok pjeni o nekim fantomskim zabranama. Ne ti nuzno, ali prica se stalno svodi na ovo i dosli bismo tu opet, kroz dva tri kvotanja.
Neee.. Ja sistem u kojem sam odrastao, nikad nisam kritikovao, jer jednostavno znam kakav je bio.
Ono što zamjeram i Titu i partiji, je to što se nikad nisu do kraja razračunali sa svakim vidom šovinizma. Uticaj religija su u dobroj mjeri minimizirali, ali je nacionalizam, kao što smo poslije vidjeli, buknuo za kratko. Za razliku od mnogih ovdje, propast Jugoslavije vidim upravo u tome što se šovinističke, retrogradne snage nisu stavile pod kontrolu, kao što su religiske zajednice. Religijske zajednice su se samo hinjski prikopčale na vodeću politiku, gledajući svoj interes u tome. Da ne širimo temu. Samo se sjeti šta smo učili iz Istorije, koje pjesme smo morali učiti napamet (ne mislim na proleterske) itd.
ABH017

#236 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by ABH017 »

_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote: Pa bola, na moje objašnjavanje razvoja nacionalnog osjećaja kod Bošnjaka, uzroka i posljedica, ukratko, ti odgovaraš da se ježiš na samoviktimizaciju, savjetuješ mi da idem u hodže, i tako, koristiš neke floskule. Šta to ja tebi nisam konkretno odgovorio? Šta sam sakrio?
Pa samoviktimizacija jeste, u enciklopedijskom obliku, "mi nismo mogli, jer nam nisu dali". A pritome se presucuje dosta bitnog.

Od 10 stoljeca i spominjanja Horion Bosone u De administrandu imperiju, mozemo govoriti o Bosnjanima, Bosancima, Bosnjacima.

Od Herceg Stjepana i o Hercegovcima.

Do nacionalnog budjenja i identifikacije ovdasnjih pravoslavaca i katolika sa susjednim drzavama, to je bio zajednicki nazivnik za stanovnike Bosne.

Nakon propasti Kalajeve ideje, jasno je bilo s cim se ko najvise identifikuje.

Muslimani su se najvise identifikovali sa islamom, pa tek onda sa Bosnom. Mehmed Spaho je bio lider JMO, a ne BMO, a izborio je "turski paragraf". (Pa i Adil beg ti je bio lider Muslimansko-bosnjacke organizacije, zar ne?). Nakon toga slijede Prvi svjetski rat, pa Kraljevina Jugoslavija, pa NDH. Identifikacija sa Bosnom je bila od sekundarnog značaja, a i etnička grupa, prema vani, bila je prepoznavana isključivo kao muslimanska.

I ta identifikacija je ostala i kao takva je zatecena 1943 i ZAVNOBiH-a.

Dalje znamo.

Eto, ugrubo, najkraci moguci istorijski pregled.
Mehmed Spaho bio lider JMO, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kad je naziv Bošnjak već uveliko bio ukinut, a naziv bosanski jezik izbačen i zamijenjen sa SH-HS jezikom.
To za Adil-bega ti nije tačno. On nikad nije isticao vjeru (nisam siguran, ali mislim da nije bio religiozan). Njegova politička organizacija se zvala LIBERALNO BOŠNJAČKA ORGANIZACIJA. I to sam ti već postavljao u odgovorima (samo što mene ovdje, izgleda niko ne čita, već misli da me na osnovu avatara odmah može "pročitati"), kao činjenicu da se od Bosne i Bošnjaštva nije odustajalo. Ako jeste Mehmed Spaho, nije Adil-beg. O tome se malo priča, istina, ali to ni malo ne umanjuje istinu. Ne kažem ja da letargija Bošnjačkog stanovništva i elite, posebno, nije bitno uticala na njihovo kasnije nacionalno osvješćenje, ali neću vala ni žmiriti na sve uticaje i podmetanja sa strane. Zločine da ne spominjem u ovoj priči.
trocadero

#237 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by trocadero »

Danguba wrote: U strahu su velike oci. :D
Naravno, pojelo se ,pa dobro popilo ...fina atmosfera, umalo od muke ne zapjevase. :D
Image

Cekam odgovor jel ono Danis sa Neletom ( u biti je bitno i napomenuti supkom).? :D
Zgoljo

#238 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Zgoljo »

Bosnjaci smo bili svi,kad su se pravoslavni i katolici odrekli svog bošnjaštva u ime srpstva i hrvatstva muslimanima je stavljeno do znanja da to ime,dakle svoje ime mogu zaboraviti.Jedno vrijeme je islo cistom silom ali jasno da se nije moglo zadrzati.
Bošnjaci su vratiti staro nacionalno ime,to sto su ga se drugi odrekli ni sekunde nije njhihov problem.

A ta glupost da se Bošnjaci identificiraju prvo sa religijom pa tek negdje na petom mjestu sa Bosnom je golema podvala koja i jeste sluzila da se Bosnjaci svedu na vjersku skupinu,samim tim bez prava na drzavu,bez prava i na drzavu koju dijele s drugima, kako je Zivojinovic i napisao u svom postu.Nece jezik krivo jel.

Najlicemjernije od svega je optuziti Bosnjake muslimane da su se odrekli nacionalnog imena za racun vjerskog identiteta a presutit da su to upravo uradili danjasni bh Srbi i Hrvati,znaci prvenstveno i permanentno zbog vjerske pripadnosti su se odrekli svog bošnjaštva.

Sta reci,ludilo bratac.
ABH017

#239 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by ABH017 »

Zgoljo wrote:Bosnjaci smo bili svi,kad su se pravoslavni i katolici odrekli svog bošnjaštva u ime srpstva i hrvatstva muslimanima je stavljeno do znanja da to ime,dakle svoje ime mogu zaboraviti.Jedno vrijeme je islo cistom silom ali jasno da se nije moglo zadrzati.
Bošnjaci su vratiti staro nacionalno ime,to sto su ga se drugi odrekli ni sekunde nije njhihov problem.

A ta glupost da se Bošnjaci identificiraju prvo sa religijom pa tek negdje na petom mjestu sa Bosnom je golema podvala koja i jeste sluzila da se Bosnjaci svedu na vjersku skupinu,samim tim bez prava na drzavu,bez prava i na drzavu koju dijele s drugima, kako je Zivojinovic i napisao u svom postu.Nece jezik krivo jel.

Najlicemjernije od svega je optuziti Bosnjake muslimane da su se odrekli nacionalnog imena za racun vjerskog identiteta a presutit da su to upravo uradili danjasni bh Srbi i Hrvati,znaci prvenstveno i permanentno zbog vjerske pripadnosti su se odrekli svog bošnjaštva.

Sta reci,ludilo bratac.
Sve sam ovo isto napisao, ali jebo to.
Odma' te okrenu na samoviktimizaciju, istorijske kontekste, odma' se spominje Mehmed Spaho i JMO, a Adilbegovu LBO preinače u MBO, samo nek se spominje muslimansko.
Ali dobro je da takvi postoje. Oni nas uvijek i iznova podsjećaju da se više nikad ne smijemo uspavati i povjerovati.
goodbar

#240 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by goodbar »

Nije "njima"odgovarao ni light islam,koji je bio preovlađujući u Bosni,prije rata.I takve muslimane su mrzeli i htjeli da unište.Muslimani,u to vrijeme,nisu se razlikovali od svojih komšija Srba i Hrvata,čak su djeci davali srpska i hrvatska imena,nazivajući ih "internacionalna",ili neka izmišljena,samo da liče na muslimanska,pili su alkohol,možda više od ostalih...A "ostalima" ni to nije odgovaralo.Možda im sada budu vehabije odgovarale,ko zna.No,glede teme,Josip jeste otišao u Andrićgrad da se "uvuče"Nemanji i Ronhilu,njegova stvar.Meni je simptomatično to što je Nemanja,ex Bošnjo,taj "velelepni"Andrićgrad sagradio u Višegradu,gradu mučeniku.Ako znamo šta se tu dešavalo,za vrijeme rata,te paljevine,otmice Bošnjaka iz voza,iz autobusa,njihove likvidacije,na najmonstruozniji način...Nisu samo gusle krive.Optužujem i Ivu Andrića,mnogi su ga optuživali,bar na početku rata,za zlu krv koju je posijao u Višegradu,pa i u cijeloj Bosni.Taj ambasador srpskog naciste kneza Pavla Karađorđevića,u Hitlerovoj Njemačkoj,znao je kako da proturi,kroz svoje knjige,"pradjedovsku krivnju"muslimana u Kraljevini YU.
Novak20

#241 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Novak20 »

Pa stvarno...kad pročitam ove postove zapitam se ima li uopšte nade i mira za BiH. Vidi li iko ovde kakvu budućnost osim one koja isključuje "druge" Bosance i Hercegovce? Vidi li ovde iko budućnost u miru, slozi i zajedničkom prosperitetu ili je lakše vrtiti se u šupljim pričama od Kulina bana do današnjih dana zarobljen u vlastitoj predrasudi i mržnji.

Je... vas, da prostite, nacionalno ime kakvo god da je. Od njega se u današnjem svijetu ne živi, barem ne bi trebalo. Ako niko ovde ne zna i neće da se potrudi da idemo dalje i da gledamo u budućnost a ne u prošlost, ne treba nam neko govoriti da nema Bosne. Sami ćemo, nažalost, to priznati jednog dana.
ABH017

#242 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by ABH017 »

Novak20 wrote:Pa stvarno...kad pročitam ove postove zapitam se ima li uopšte nade i mira za BiH. Vidi li iko ovde kakvu budućnost osim one koja isključuje "druge" Bosance i Hercegovce? Vidi li ovde iko budućnost u miru, slozi i zajedničkom prosperitetu ili je lakše vrtiti se u šupljim pričama od Kulina bana do današnjih dana zarobljen u vlastitoj predrasudi i mržnji.

Je... vas, da prostite, nacionalno ime kakvo god da je. Od njega se u današnjem svijetu ne živi, barem ne bi trebalo. Ako niko ovde ne zna i neće da se potrudi da idemo dalje i da gledamo u budućnost a ne u prošlost, ne treba nam neko govoriti da nema Bosne. Sami ćemo, nažalost, to priznati jednog dana.
Što je babi milo, to joj se snilo... :oops:
Srce moje napacheno.
Da gledamo u bbudućnost, ha? Referendumi i to?
Novak20

#243 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Novak20 »

ABH017 wrote:
Novak20 wrote:Pa stvarno...kad pročitam ove postove zapitam se ima li uopšte nade i mira za BiH. Vidi li iko ovde kakvu budućnost osim one koja isključuje "druge" Bosance i Hercegovce? Vidi li ovde iko budućnost u miru, slozi i zajedničkom prosperitetu ili je lakše vrtiti se u šupljim pričama od Kulina bana do današnjih dana zarobljen u vlastitoj predrasudi i mržnji.

Srce moje napacheno.
Eto ti sve znaš pa znaš i čitati tuđe misli. Svaka ti čast. Ko je pomenuo referendum? Šta bi ti uradio da do njega ne dođe?
ABH017

#244 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by ABH017 »

Novak20 wrote:
ABH017 wrote:

Srce moje napacheno.
Eto ti sve znaš pa znaš i čitati tuđe misli. Svaka ti čast. Ko je pomenuo referendum? Šta bi ti uradio da do njega ne dođe?
Ne čitam ja misli, već ono što je napisano u postu. Prethodno sam ti odgovorio na boldirano, a čitav post ti je u fazonu: "ko nas bre zavadi".
sema911s

#245 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by sema911s »

Image

Image

sinoc u lukavicii,., ko li samo smislja ove plakate, naslove,
Novak20

#246 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Novak20 »

ABH017 wrote:
Novak20 wrote:
ABH017 wrote:
Srce moje napacheno.
Ne čitam ja misli, već ono što je napisano u postu. Prethodno sam ti odgovorio na boldirano, a čitav post ti je u fazonu: "ko nas bre zavadi".
Izvini ali ja to tako ne vidim. Sve što sam napisao reakcija je na zadnje postove i priče koje, po meni doduše, ne idu u prilog zajedništvu i zajedničkoj državi BiH. Ako je istorija bila kakva je bila šta mi danas tu možemo? Nadmudrivati se do besvijesti do nekog drugog rata tvrdeći da imamo ovo ili ono istorijsko i nacionalno pravo na BiH u vremenu kada je svijet manje-više globalno selo ili se prihvatiti posla i organizovati da nam svima bude potaman u našoj Bosni koja treba napredovati a ne nazadovati. Multietničke i multikonfesionalne države kakva je BiH ili Švicarska su moguće ali ih treba svakodnevno graditi na strpljenju, uvažavanju, povjerenju a ne na potpirivanju straha i mržnje.

Za početak treba krenuti od sebe i ne gubiti energiju na onim stvarima koje su se desile prije 100, 500 i više godina. Raditi pošteno, ne krasti od Države koja je naša, činiti dobro i ne mlatarati jezikom bez veze. A Bosna k'o Bosna....nadživjela je kralja, cara i sultana, Andrića... Valjda će i nas i naše potomke ako se malo potrudimo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#247 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote: Mehmed Spaho bio lider JMO, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kad je naziv Bošnjak već uveliko bio ukinut, a naziv bosanski jezik izbačen i zamijenjen sa SH-HS jezikom.
To za Adil-bega ti nije tačno. On nikad nije isticao vjeru (nisam siguran, ali mislim da nije bio religiozan). Njegova politička organizacija se zvala LIBERALNO BOŠNJAČKA ORGANIZACIJA. I to sam ti već postavljao u odgovorima (samo što mene ovdje, izgleda niko ne čita, već misli da me na osnovu avatara odmah može "pročitati"), kao činjenicu da se od Bosne i Bošnjaštva nije odustajalo. Ako jeste Mehmed Spaho, nije Adil-beg. O tome se malo priča, istina, ali to ni malo ne umanjuje istinu. Ne kažem ja da letargija Bošnjačkog stanovništva i elite, posebno, nije bitno uticala na njihovo kasnije nacionalno osvješćenje, ali neću vala ni žmiriti na sve uticaje i podmetanja sa strane. Zločine da ne spominjem u ovoj priči.
Nemoj ni ti misliti da ovdje niko ne čita osim tebe ;-)

https://de.wikipedia.org/wiki/Muslimans ... ganizacija (interesantno clanak postoji samo na njemackom jeziku).

Da ne kazes ta ce wikipedija, evo i ovo:

Svoj povratak u intenzivno aktivan politički život Zulfikarpašić obilježava intervijuom „Bosanski Muslimani-čimbenik mira između Srba i Hrvata”, objavljen krajem 1983.g. u londonskom časopisu Poruka slobodne Hrvatske. To je jedna vrsta političkog manifesta Bošnjaka, koji će kasnije, po raspadu komunističkog režima u Jugoslaviji, predstavljati idejnu osnovu najprije Muslimanske-bošnjačke organizacije i potom Liberalne bošnjačke stranke.

izvor: http://www.bosnjackiinstitut.ba/home/sa ... -beg03.jpg

A tu letargiju o kojoj pricas, svjesno su proizvodili muslimanski velikoposjednici, ne umanjuci pritom uticaj zapadnih i istocnih sovinizama ;-)
Skijaš

#248 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Skijaš »

Connaisseur Karlin wrote:Josip je tacno reako:"BiH postoji gruntovno".Danas je malo osoba koje se identificiraju kao Bosanac i Hercegovac.Danasnja deviza BiH (vecine) stanovnistva je:"Bitno je biti Bosnjak,Hrvat i Srbin". BiH je drzava u kojoj njeni stanovnici imaju "rezervne pasose".
Nije narod kriv nego političari koji profitiraju na sijanju međetničkih antagonizama. A to je ipak rješiv problem.
Ali Kemal

#249 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Ali Kemal »

goodbar wrote:Nisu samo gusle krive.Optužujem i Ivu Andrića,
:-) Šta imaš od škole care :D
Connaisseur Karlin

#250 Re: On meni nema Bosne... Josip Pejaković

Post by Connaisseur Karlin »

Skijaš wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Josip je tacno reako:"BiH postoji gruntovno".Danas je malo osoba koje se identificiraju kao Bosanac i Hercegovac.Danasnja deviza BiH (vecine) stanovnistva je:"Bitno je biti Bosnjak,Hrvat i Srbin". BiH je drzava u kojoj njeni stanovnici imaju "rezervne pasose".
Nije narod kriv nego političari koji profitiraju na sijanju međetničkih antagonizama. A to je ipak rješiv problem.
Naravno da se problem moze rijesiti,ali KO,ako nece narod.
Post Reply