fakat wrote:Ali Kemal wrote:
... Ne postoji klerikalna država na svijetu, a da nije duboko uronjena u korupciju.
Isto kao ono liberalna, a da nije napredna.
Meni smeta svaka diskriminacija, ona koju cine vjernici i ona koja se cini prema vjernicima, kao i ona koju cine medjusobno, sto opet ne znaci da su ateisti liseni svog udjela u nasilju.
Upravo tako fakat! I meni smeta diskriminacija, nebitno prema kome. Mi smo kao drustvo nezreli i vidim da neki jedva cekaju samo da se drugima nesto zabrani da bi aplaudirali tome i nalazili milion opravdanja za to. Onda cesto ide "odmazda" (sa obavezno losom interpretacijom prethodnog) i sve u krug...
Ljudi ne razumiju da je drustvo "liberalno" upravo onda kad pojedinci imaju slobodu da budu ono sto zele, a da pri tome nisu dovedeni u neravnopravan polozaj sa drugima (btw. KAO STO JE SLUCAJ U BiH NA MNOGIM NIVOIMA, ALI SE TO IGNORISE I PRICA SE O ODIJEVANJU) i ne dovode druge u neravnopravan polozaj. Sekularno drustvo ne znaci da su svi ateisti. Ja kao ateista ne zelim nametati svoja neka opredjeljenja drugima isto kao sto ne zelim da meni neko namece svoja (tj. ako mi namece mogu komotno odbiti). Drustvo kojem trebamo da tezimo je ono u kojem ima mjesta za svakoga ko ne prelazi granice dozvoljenog, a te granice definise nase sudstvo, ali po mogucnosti po uzoru na primjere u svijetu gdje su stvari vec uskladjene - ne izmisljamo mi ovdje nista novo.
Ali Kemal je vjerovatno mlad pa ne zna za mnogo liberalne, a ne tako napredne zemlje ili napredne liberalne zemlje gdje je marama savrseno dozvoljena odnosno nije zabranjena...
Generalno treba odstraniti vezu izmedju profesionalnosti, morala i vjere jer jedno (ili manjak istog) ne implicira ili negira drugo... TU je sve individualno. Ako se neka individua bez obzira na svoje odijevanje ponasa neprofesionalno, treba joj zabraniti rad, pa bez obzira je li brije glavu, nosi maramu, nosi krst, pusta bradu, veze kikice ili nista od navedenog... Ja nemam nista protiv toga da mi je sudija (karikiram) istetovirani transvestit jevrej sa afinitetima prema scientologiji, dok god radi uvijek savjesno svoj posao.