znaci ipak se pravis naivan. evo sad je forum uveo ove neke notifikacije. pocecu te citirati u komentarima da vidis ciji instrument ovdje na forumu smatraju guslama pa da njima pojasnis neke stvari.hAZNADAR wrote:Ne pravim se naivan niti karikiram. Zasto si toliko zapeo za gusle i otkud ti da Srbe zovu guslari? Cuo sam taj izraz samo za Crnogorce ponekad i Licane.Bodkin wrote:
sad vec malo i karikiras. sto onda srbe ovdje zovu guslari i sto ih prozivaju za brlju i guslanje redovno. necemo se praviti naivni. znas dobro sta je moja poenta samo se malo pravis naivana da jos dodam, otidji u pozoriste ili operu i pocni navijati kad onaj frajer dole digne curu tako sto joj stavi ruke na guzove. da vidimo sta ce ti reci
Nije uopce bio u pitanju neki tradicionalan instrument vec harmonika. I kada spomines prespostavke za druge - spomeni bas harmoniku koju koristi cijeli svijet. Jer nasi navijaci nisu donijeli saz, zargiju,.. u caksirama i fesovima ko Behka i Ljuca,.. vec internacionalan instrument harmoniku. Isto i Srbi koje ovdje ponovo kacis koriste radije harmoniku kada slave. Sta bi bilo da su se oni tog sjetili - vjerovatno ista drama njihovih malogradjana i onih koji to brane. Ti kompleksi prema necemu sto asocira na ruralno su osmanski atavizmi koji su tipicni za Balkan.
Ostatak teksta sa operom i guzovima ti nema nikav smisao. Niti usporedba.
U sportu se navija u pozoristu ne. Kratko i jasno. Nacin kako neko navija u sportu je regulisan od strane sluzbe obezbjedjenja i uprave tog mjesta, organizacije,.. i tu se granica uvijek zna. Harmonika je prosla na ulazu i u kontrolama, unesena legalno i zasvirana legalno i sa dozvolom. Takvu krupnu stvar ne mozes unijeti neopazeno, a znaju svi cemu sluzi - nije valjda za hlad od sunca. Da je imalo smetala ikome - u rekordnom vremenu i bez imalo drame i frke bi zastitari to fino prekinuli.
Brlja, gusle,... ti si fakat otrovan stereotipima preko svake mjere.
a dalje necu da se ubjedjujem jer nema svrhe. branis nebranjivo. sviranje harmonike ili puhanje u vuvuzelu na teniskom terenu ekvivalentno je navijanju upozoristu. bolan sjecam se kako su raja pisala da su novakovi navijaci seljaci jer su ih mislim na aus openu redovno morali stisavati jer su preglasni. ali eto harmonika i dernek su ok. mislim smijesno. smijesno koliko je smijesno i branjenje kod one minute sutnje za pariz