Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#226 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by heat »

Vise brinemo sta ce nam komsiluk reci !
Asta

#227 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Asta »

Ramzess Veliki wrote: Ljubomora i preljuba je najčešći razlog razvoda. A toga u swingera nema pa nešto kontam možda oni znaju nešto što mi ne znamo ... :sad:
Mogli bi ih pozvati pred parlament neka objasne ljudima.
Ramzess Veliki

#228 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ramzess Veliki »

Asta wrote:
Ramzess Veliki wrote: Ljubomora i preljuba je najčešći razlog razvoda. A toga u swingera nema pa nešto kontam možda oni znaju nešto što mi ne znamo ... :sad:
Mogli bi ih pozvati pred parlament neka objasne ljudima.
:lol: :lol: :lol:
Nego šta! :lol: :lol: :lol:
:thumbup:
hrle1976

#229 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by hrle1976 »

Tudja djeca su tudji problem. Da budemo nacisto.

Pustimo se igranja merhametli ponasanja i izvodjenja majke Tereze i sl. dobronamjera.

Neko ko se u te vode upusta, nije glup ili naivan, daleko od toga, ali ipak treba znati u sta se upusta.

Ne kazem ja da ono djete izgleda zabavno i slatko kako neko kaze, prva, druge, treca godina i sl.

Ali treba tu gledati na duze staze po pitanju djeteta. Pa onda treba gledati i na odnos izmedju tvoje ljunavi i bivse ljubavi tvoje ljubavi.

Kao prvo oni imaju skupnu obavezu prema djetetu. Meni licno ta varijanta je gora nego da jedno se skroz odrekne. Tu si ti zadnja rupa na sviralu. Ja vako kazem to ti je isto kad se oselis u stanu drzavu, placas porez a nemas pravo glasa jer nisi dravljan. I tako je sa tudjom djecom. U jednu ruku bines se oko njih sto moralno, sto u neku ruku i financiski. A nemas pravo nikakvog glasa nad djetetom i sl. Ma koliko ti god volio nju, ipak ti si niko i nista tom djetetu. Drugi problem je kad djete stari i sama njegova percepcija tebe. I njegovog odnosa do njegove mame. Moze biti da imaju kaotican odnos tebe to zulja ali on tebe ne hebe ni 1% a ako se postavljas izmedju njih mozes brzo posatiti neprijatelj njoj. Treci problem je ono kad ona pazi malo na djete pa onda njejn bivsi pa jos ako su posvadjani kao dvije Koreje onda svak od njih pumpa to djete, jos moras da i to svjedocis a pokraj tog si cisto u ofsajdu, jer te niko ne gleda kao nekog sto bi imao sta da kaze.

Kao sto sam rekao tudja djeca tudi problemi.

Licno ne. Mogu zenu prihvatiti koja je imala prije brak ali djecu tudju ne, jer ne zelim te izazove i probleme.

Jednom davno dok sam jos bio u svojim dvadesetima, blizu kraja istih, upoznam tada nesto malo stariju od sebe jedno dvije godine djevojku u gradu. I tako malo kroz pricu i ona ono nekako ubaci u pricu i to da ima djecu. Ali jako oprezno. I ja je upita sto moram znati da imas djecu? Ona pa eto nako vako ono ovo. I ja pa zar je tako desperantno u tvom zivotu, da imas opet nekog muskarca oko sebe i sl., jer jedva te i znam a vec me pumpas infomacijama o sebi za koje te uopste nisam ni pitao. Sve ide munjevito brzo. I ona nato doda kao laskenje kad si s nekim a pogotovo kad imas i djecu. Pa reko ti trazis olaksicu kao pa ja za kompenzaciju je spremna ponuditi ljubav kao ono bice sve nako kako on zeli i sl.

I ono jos gore u mom pojmu je. Mozd aimas 30 i kusur godina i nemas jos svoje djece a dovedes neku pred roditelje sa djecom. Sta ja znam kako ko gleda nato ali ja da sam roditelj ja bi pred njom ili njim rekao kad ces imati vlastitu djecu?
Last edited by hrle1976 on 02/04/2016 02:07, edited 2 times in total.
hrle1976

#230 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by hrle1976 »

Klitemnestraaa wrote:Generalno DA. Citav Zapad zivi tako i svi sretni, zasto mi ne mozemo imati liberalne stavove kao sto Zapadnjaci imaju?

Sta ako ostanes udovac/udovica i imas djecu, onda nemas pravo na zivot, da imas partnera i zivis s njim? Ili trebas ostaviti dijete zbog buduceg muza jer to nije 'njegova krv'?

Ovo je mit kao sto je da na zapadu pada para sa neba i da na zapadu nema porodicnih svadja zbog nekretnina i nasljedjivanja.
Kikibombona

#231 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Kikibombona »

Asta wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Asta wrote: Sti se mene tice ne bih mogla sad sa nekim zivjeti. Imala bih neki osjecaj krivice da nekog dovedem u kucu ili u zivot djeteta. Trenutno je u osjetljivim godinama i puno je vezan za mene a pomalo i razmazen.
Uvjek bih se bojala kako ce taj neko prihvatiti dijete i obratno.
Hocu da kazem da je odgajati dijete velika odgovornost a pogotovo tudje.
I mene je ovo deralo dugo vremena. Sad mi curetina daje savjete kako ću prići nekoj djevojci i šta da sa njom pričam. :lol: :lol: :lol:
I još mi kaže - "Tata oženi neku da nam kuha" ... :twisted: - kao neko kuha bolje od mene! :twisted:
Mozda nekad i bude, ali do sad jos se nijedan nije pojavio da ono bas "klikne" e to je taj.
Znas ono "koga su zmije ujedale i gustera se boji"
Asta, suvise je dobrih muskaraca (i zena). Nemas se cega plasiti. Ako si naucila lekciju, valjda ces znati prepoznati pravog musakrca, u startu skartirati budale. Postoje zene koje jednostavno privlace kretencine i tu pomoci nema. Definitivno ima nesto privlacno u nadmenim tipovima, arogantnim, mangupima itd. Medjutim, ta privlacnost ima i drugu stranu medalje. Meni je tesko prihvatiti da osoba u zrelom dobu ne moze prepoznati kretena/kretenusu. Sada si u pravom dobu da izaberes pravog. Ako ne potrefis, onda mozes biti sigurna da te privlace idioti... i jebiga onda... to je tako...

Imam dosta prijatelja i poznanika, razlicitog profila. Tacno znam kakve sklonosti imaju i sta su u stanju uraditi. Polovica ima los odnos prema djevojkama. I bas ta polovica ima bolji prolaz kod djevojaka. I jebiga onda. A ove koje izaberu 'dobre' momke imaju spokojan zivot... mozda malo zafali vatre, cega li vec... al' bolje da i to fali nego da dom postane mjesto konstantnih tenzija, svadja, negativnih emocija itd.

Jebat ga, rijetki su muskarci koji umiju naci pravi balans izmedju agresivnosti i njeznosti, koji znaju gledati dragu kao cukica i kao zvijer, po potrebi, u skladu sa potrebama zene... :mrgreen:

Vecina prekardasi!

Kao sto kaze jedna moja komsinica. Ima super muza. Slusa je, pazi i mazi, na dlanu je nosi. Legne na baru da ne skvasi cipele kada baru prelazi. Al' to nju odbija, odvratno joj. Ka'e, da hoce jednom lupiti od stol, pa i samar mi opaliti... drazi bi mi bio... :(

ZENE! :-D

Sto se tice teme, ne bih imao nikakav problem dijete drugog muskarca odgajati kao svoje, osim ako nije povukao neke gadne gene! :mrgreen:
Kal El

#232 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Kal El »

Ja imam očuha,uvijek je bio tu za nas, čuvao nas,nekad se i naljuti ali to zato jer mu je stalo do nas,ja to razumijem, naljutim se i ja ali se smirim i uvidim da je bio u pravu

On ima sina, bivša slagala svašta sinu kad je odrastao, jer on nije mogao pobjeći snjima u Njemačku za vrijeme rata,i svako ljeto bi pokušao da ga vidi kad ovi dođu u Sarajevo, ali sin ne želi,i to njega slomi, prisluškivao sam jednom kad se vratio iz grada, pijan i tužan ali nikad nije agresivan bio, štoviše humorističan, vazda za zezanciju, i sjedi on sa starom i priča kako više ne može, sve je pokušao ali sin neće da čuje za njega... sljedeće što je rekao je bilo "Imam ja ovdje troje djece,kao da su moji,nebih ih ni zašta dao" i od tada nam je još više prirastao srcu,sestra mi ima sina, i on je njenom sinu dedo,svi mi govorimo i učimo malog :)
emi_eft

#233 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by emi_eft »

Klitemnestraaa wrote:Generalno DA. Citav Zapad zivi tako i svi sretni, zasto mi ne mozemo imati liberalne stavove kao sto Zapadnjaci imaju?

Sta ako ostanes udovac/udovica i imas djecu, onda nemas pravo na zivot, da imas partnera i zivis s njim? Ili trebas ostaviti dijete zbog buduceg muza jer to nije 'njegova krv'?
Ma jok to,treba osuđivati, biti zaostao i vratiti se 100 g unazad. Moja nana se prije 50 godina sa petero djece udala za momka 12 godina mlađim, živjeli presretno i jos dvoje djece dobili. Ali momci 2016 e su očigledno zaostaliji od onih prije pola decenije :D a niko ne bi,dok se ne zaljubi, onda mole da se s djetetom druže, plaćaju,vodaju.
emi_eft

#234 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by emi_eft »

cLo wrote:
Liberalne stavove da, ali zato zdravog i normalnog braka ni na mapi. To tako nonsalantno stancuje djecu sa svakim novim partnerom da ako budemo isli tim stopama morat cemo u skorijoj buducnosti da se zenimo i udajemo za polubracu i polusestre.
:lol: :lol: :zid: što se više djece radja, opšte je poznato da je veća šansa da se moraju udavati za polubracu i polusestre hahahahahahahaha joj oplakah
Izlija

#235 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Izlija »

Zašto nebi neko volio dijete, bilo čije. Ako između dvije odrasle osobe sve ostalo štima a jedini problem je što jedan od partnera ima dijete iz prijašnjeg nesretno završenog braka onda ja samo mogu zaključiti da je bilo jako puno laži između partnera a dijete je samo izgovor. Ukoliko pronađete osobu s kojom se možete "vidjeti" sretni do kraj života i za kojom vam srce igra sama činjenica da ta osoba ima dio sebe koji je trenutno izgubljen u vremenu i prostoru, dio sebe kojem treba prijatelj ( a to ste svakako i svojoj djeci ) jer mu je teško da se izbori sa dešavanjima za koje ga niko ne pita a direktno ga se tiču, tim više bi trebali da prihvatite to dijete kao svoje. Probleme u životu nemožete izbjeći, sa tinejdžerom kojim upravljaju hormoni gotovo je nemoguće ostati pametan ali vam ništa ne garantuje koje će vas bolje slušati, dijete kojem ste očuh / maćeha ili vaše zajedničko dijete. Dijete ko dijete, prazno platno koje jedva čeka da se ispuni a do roditelja/staratelja je da izgrade odnos s kojim će biti zadovoljni. U životu nema šuplje i sve izađe na vidjelo, za godinu, dvije ili dvadeset, što posijete to će te i pobrati.
hrle1976

#236 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by hrle1976 »

Poslje tridesete i koje godine nema ljubavi tu je sve racunica u zadnji detalj. Bar na zapadu. Zena ce traziti muskarca koji je stabilan sa dzepom. Muz ce isto traziti. Samo je jos tabu o tome tako pricati pa se i dalje pakuje u koje kakve bajke iz 1001 noci. Razvodi su sasvim lagani. Obicno ko ga pokrene taj i prodje najbolje na kraju. Placati alimentaciju je najmanji problem, jer taj trosak samo prebijes preko poreza i na kraju te kosta 0. Sad uzmite primjer. Kod nje su dvoje djece i nadje novog muza. Kod njega je ni jedno od djece i nadje novu zenu. Ona dobije jos jedno djete s novim. On dobije jos dvoje djece s novom. On placa 0 u almentaciji jer je na kraju godine povrati kroz porez. Znaci trosak koji na kraju povrati. Recimo djeca su tu nedgje generacija tj. slicnih godina. Treba ici na odmor. On ide sa zenom i novom djecom. Jer ima samo jedan odmor. Ona ide sa djecom iz prvog i novom djecom jer isto ima samo jedan odmor. Ona tamo zena ide sa svojom djecem i zna u sta trosi. Vi idete i sa svojom i tudjom djecom i placate i za svoju i tudju djecu. Odnosno vi njemu tj. njenom bivsem muzu olaksavate dzep. Hajd nek neko od vas ima tolika MUDA da u toj situaciju kaze zeni -"e fino hajd ti od svog bivseg malo namuzi para za ovaj odmor. Ipak su ovo i njegova djeca." Ono sto onaj tamo palca u alimentaciji se brzo potroski kroz godinu. Jos kad malo porastu djeca to oni gledaju kao djecij dodatak pa kazu daj vamo da imaju za drustva. To na kraju sve manje vise olaksava mami malo dzep a vama nikako. Dzaba vam sto vi to sve zajednicki gledate. Kad bi povukli racunice u detalje brzo bi znali da ste na trosku vecem nego da je sve cisto.

Ko izdrazava tudju djecu taj ima ekstra racun to je tako. Ako neko zeli pravdati to pa mi se volimo onda mozes reci placas ljubav na neki nacin. Nebitno. Ko mislim da ce ga tudja djeca kostati 0 neka se slobodno upuca. Ovo je samo gledano oko troska. Znaci nista ono kakav ce odnos biti, kakav je izmedju nje i bivseg, i na cemu si ti odnosno koja je tvoja zapravo uloga.
djevojka bez imena

#237 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by djevojka bez imena »

Roditelj je onaj koji odgoji a me onaj koji rodi. Ja sam imalatpet godina kad se mama ponovo udala. I evo nista mi ne fali, naprotiv od svog poocima sam dobila i ljubav i njeznost i brigu, ukor kad je trebalo. Volim ga ko pravog oca. Nemam razlike izmedju njih. Kad je moj bioloski otac dobio djecu bila sam razocarana,plakala ali tata (poocim) me ubjedio da je to super za mene, imat cu bracu,necu biti sama itd itd. Nesumnjivo je potrebno puno truda za odgojiti tudje dijete, ali ja to za njega nikad bila nisam, niti je on za mene ocuh. On je TATA, najbolji i najdrazi.
-
Izlija

#238 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Izlija »

Nekada se čitajući forume zgrozim s kim dijelim vazduh, prostor i vrijeme. Ko ima ljubavi da da taj je najbogatiji u životu. Vi što brojite koliko ste feninga potrošili na "tuđe" dijete neka vas je stid vaše dijece. :run:
cLo

#239 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by cLo »

emi_eft wrote:
cLo wrote: To tako nonsalantno stancuje djecu sa svakim novim partnerom da ako budemo isli tim stopama morat cemo u skorijoj buducnosti da se zenimo i udajemo za polubracu i polusestre.
:lol: :lol: :zid: što se više djece radja, opšte je poznato da je veća šansa da se moraju udavati za polubracu i polusestre hahahahahahahaha joj oplakah
De bona uvjezbaj logiku, pa onda pukni kontru :P Ako npr. ti imas 4 muza i sa svakim od njih po 1 dijete, sta su tvoja djeca jedno drugom? Braca, logicno. :-)
hrle1976

#240 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by hrle1976 »

Izlija wrote:Nekada se čitajući forume zgrozim s kim dijelim vazduh, prostor i vrijeme. Ko ima ljubavi da da taj je najbogatiji u životu. Vi što brojite koliko ste feninga potrošili na "tuđe" dijete neka vas je stid vaše dijece. :run:
Nije isto cuvati bratovo ili sestrino djete i svoje. Osjetis razliku. I ako volis obodvoje jednako opet ima razlike. Moja sestra ima djecu, moj brat ima djecu ja njih volim, sutra cu im sve pruziti kao i svom ali ima ona ne opisiva razlika. I da je velika kao trun ona je tu. I uvijek ti kaze nije to isto. Vi koji mislite da je isto vlastito, od blizeg roda ili tudje djete vi ili nemate djece ili ste odrasli u kaous pa vise i niste u stanju da razlikujete odnose.

Sto se tice troskova svaki pametan i uspjesan covjek gleda racunicu. Ako neces sam na sebe misliti onda po kojoj osnovi ocekivas da ce neko drugi na tebe misliti osim mozda tvojih roditelja, ali i oni nisu vjecni kao ni ti jednog dana. Razvod je dokaz da svak gleda sebe a mozda i jos veci da gotovo malo ljudi ima nekog smisla za kompromis. Djeca se cesto koriste kao argument u razvodu za brizgu i pred publikom za cist obraz. Onaj dan kad neko se odluci na razvod on prvenstveno misli na sebe. Kad muz ili zena trazi novog partnera i ima djete u rukama prvenstveno misli na djete pa na sebe a ti si treci. Ti sam odluci sta si kao treci: ljubav ili osiguranje. Meni moze biti svejedno ali ako mislis da si prioritet. Okaci macku o rep tu misao.

I opet nije isto zena sa djetetom koje ima 17-18 ili vise godina i zena sa djetetom koje ima 7-8 ili 11 godina. Dok su djeca mala imate i dva druga repa. Uz malo srece mozda otac ili majka tog djetea nece ni da cuje za njega pa vam se ta strana ne petlja u zivot indirektno a nekad i direktno. Onda ima i strana tog sto nece da zna za djete tj. njegovi da li se oni vezu za to djete. Ako ne, onda je stvarno na vama da li da cuvate i izdravate tudje djete. Ako se petljaju opet moze biti isto kao i da se otac / majka pravi(a) petlja. Kako ce to utjecati na odnos izmedju vas i vase zene koja ima repove je ono pitanje sto nitko ne zna dati odgovor dok ne oproba situaciju. Hvala Bogu nisam u takvim vodoma ali oko sebe imam ljudi koji su i znam sta pricaju.

Po mojoj ocijeni i mojim mislima racionalnom covjeku koji bar 5% misli na sebe taj teret ne treba. Zaboli me neka stvar sta ko misli o mom stavu. Imam zenu imamo djecu i mi gledamo svoje i balans je idealan. To mi je najprece. Ono sto znam i sto vidim oko sebe i od prijatelja, svi nam zavide koji nisu u istim vodama po pitaju bracnog odnosa. Brdo puta sam bio svjedok jadenju prijatelja i prijateljica koji su brakovima sa repovima ili kad je razvod u pitanju, ili novi brak ili veza kako ono kako ovo, zasto vako zasto nako, sta je ovo, sta je ono, ja ne mogu ovako vise itd.

I nema nista gore, a i tog sam vidio na metre kad razvod i prijasnji partner postane dio tvog novog braka.
djevojka bez imena

#241 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Ne znam sta tu ko ima da misli. Ti si , Hrle svjestan da nisi taj emotivni kalibar koji bi bio u stanju odgajati tudje dijete i tvoj stav je zasnovan na toj spoznaji i to je uredu, sasvim korektno od tebe. Treba biti svjestan svojih mogucnosti. Odgajati tudje dijete ne moze svako.
fatamorgana

#242 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by fatamorgana »

Pa zavisi ko mu je tata! :lol:
graue_maus

#243 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by graue_maus »

nekad zna zivot biti cudan , vrati ti na javi sve tvoje tajne strahove ........
hrle1976

#244 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by hrle1976 »

Ja opet objektivno kazem: ko god zli hajmo tako reci plus djecu tj. tudju taj se upusta u probleme. Sad oni mogu biti veliki ili mali, sa one strane ili djecije strane, nebitno ali tu su.

To za odgajati tj. tu neku obavezu i placanje to je ono sporedno.

Konstalacija je:

Ti i ona ste prodica tj. vas vezu vasa djeca. Ono sto vi oko sebe vezete je vasa rodbina. Znaci tvoji i njeji.

Ono sto nju dalje veze je raskinuta veza zbog zajednickog djeteta. Nju isto veu oni njegovi i njeni.

Ja koga god poznajem ko se upustio u te vode, da mu je sve se popelo na vrh glave pa cak i zivot, bar jednom primjeru!

Nekad se ne zna ni ko pije ni ko placa. Obicno novi tajo placa a djeca uzivaju a ona sva happi jer je nasla nekoga sto ce potegnuti. Haj ljudi nije to tesko vidjeti. Pa ti se jaran pohvali kad odu negdje, ma nisam ja platio pa se jos kune :D Jok reko nisi. Nisi mozda sad ali ce doci da ces platit.

Imam drugara koji je skociju u taku vezu. Njen prvi muz se drzi one presude placaj pare djetetu i on da ali to je sica sta sve dana kosta i sta sve danas djeca hoce. Kad ode kod cace jednom ili ni jednom, jer mali je vec skonto da tamo je stranac. Nema meda i mljeka ono kao gost je i sve. Ko biva placam ti matari, a malom je 16 god. nek ti ona kupuje cipele i bunde. Mati ima neku zaradu nista strasno ali opet bolje nego nista, ovaj prijatelj ipak zaradi vise (nesto vise) i naravno, meni kaze ma cesto dajem i za svoje i za njejo. Kupi ono kupi ovo nekad zajedno, nekad ona ali i on kupuje i ako nije njegovo. Kaze ne ide da kupim svom i dodjem u kucu a njemu nisam nista kupio. Kaze jebiga, ne ide, a nije mi stalo do tog.
djevojka bez imena

#245 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Da je po Hrletu, tema bi se trebala preimenovati u

KOLIKO KOSTA ODGAJANJE DJETETA?
Moram da primjetim da je epicentar teme za tebe , novac. Emocije, ljubav, sentiment-na cetvrtom jelde? :mrgreen:

Ali opet dobro je da postoje ljudi koji su svjesni i znaju sta im je u zivotu okosnica,pare ili emocija.
walter kurtz

#246 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by walter kurtz »

Ako mu mama guta ne bih imao problema sa odgojem :zoka:
Euridika
Globalna šefica

#247 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Euridika »

djevojka bez imena wrote:Da je po Hrletu, tema bi se trebala preimenovati u

Moram da primjetim da je epicentar teme za tebe , novac. Emocije, ljubav, sentiment-na cetvrtom jelde? :mrgreen:

Ali opet dobro je da postoje ljudi koji su svjesni i znaju sta im je u zivotu okosnica,pare ili emocija.

Da, ispade da je dijete samo finansijska računica :-). Da sam tako gledala na stvari, danas ne bih imala nijedno, a ne troje koliko ih imam :-D. Kad samo sračunam koliko sam para mogla uštediti da nisam imala djecu, gdje bi mi sad kraj bio... :roll:
Ma gluposti sve, djeca se prave, rađaju i odgajaju radi ljubavi (ima izuzetaka, znam :().

A za Hrleta...
Ko nije sposoban prihvatiti tuđe dijete kao svoje i odgajati ga kao svoje i pružati mu ljubav i potporu kao svom, ne treba ni da se upušta u takve veze. Kakve su to priče, prihvati majku, primi i njeno dijete u dom, imaju i zajedničko dijete, ali eto njemu/njoj nije pravo kupiti nešto oboma (ako to i uradi, krivo mu/joj)?? Bolan, to starije dijete je brat/sestra tvom (meni ono polu ne znači ništa, kod mene nema polovičnih stvari)! Normalno je da ćeš mu nešto kupiti.
Ovdje izgleda je dobro sve samo da je što nakaradnije... nek je lik sračunao koliko košta dijete, i eto sad svima može pametovati kako od toga treba bježati k'o đavo od krsta... :cry:
dobar osjecaj

#248 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by dobar osjecaj »

Izlija wrote:Zašto nebi neko volio dijete, bilo čije. Ako između dvije odrasle osobe sve ostalo štima a jedini problem je što jedan od partnera ima dijete iz prijašnjeg nesretno završenog braka onda ja samo mogu zaključiti da je bilo jako puno laži između partnera a dijete je samo izgovor. Ukoliko pronađete osobu s kojom se možete "vidjeti" sretni do kraj života i za kojom vam srce igra sama činjenica da ta osoba ima dio sebe koji je trenutno izgubljen u vremenu i prostoru, dio sebe kojem treba prijatelj ( a to ste svakako i svojoj djeci ) jer mu je teško da se izbori sa dešavanjima za koje ga niko ne pita a direktno ga se tiču, tim više bi trebali da prihvatite to dijete kao svoje. Probleme u životu nemožete izbjeći, sa tinejdžerom kojim upravljaju hormoni gotovo je nemoguće ostati pametan ali vam ništa ne garantuje koje će vas bolje slušati, dijete kojem ste očuh / maćeha ili vaše zajedničko dijete. Dijete ko dijete, prazno platno koje jedva čeka da se ispuni a do roditelja/staratelja je da izgrade odnos s kojim će biti zadovoljni. U životu nema šuplje i sve izađe na vidjelo, za godinu, dvije ili dvadeset, što posijete to će te i pobrati.
Nije to bas sve tako crno-bijelo. Dijete nije samo dijete koje je samo dovoljno prihvatiti ako volite njegovog roditelja da se sve ostalo slozi i funkcionise. Svako ko se upusta u pomisao na brak s nekim ko ima dijete iz proslog braka, treba imati na umu da taj aranzman podrazumijeva citav niz obaveza i odricanja na koja nismo svi spremni.
Umjesto da skupa krenete od pocetka, stedite, radite i odvajate za zajednicke ciljeve i snove, uz standardne obaveze, svako ko se upusta u brak s nekim ko ima dijete iz prethodnog braka (ako se radi o dobrom i odgovornom roditelju) treba znati da taj odnos podrazumijeva mnostvo dodatnih momenata za koje treba puno razumijevanja koje meni licno nema previse smisla ako se moze birati drugacija postavka stvari.
Odgovoran roditelj ce novac koji biste voljeli imati za zajednicki odlazak na more, na skijanje, za nesto sto prizeljkujete - davati za troskove izdrzavanja djeteta ako ne zivi s njim, placace mu razne sekcije, putovanja, sportsku opremu, osiguranja i bezbroj drugih stvari koje nemaju nikakve veze s vasim zivotom. Vama kao uljezu je jasno da je to sve dobro i da je vas bracni drug dobar i pazljiv otac ali u sustini to vas se sve ne tice previse, osim sto zbog necijeg tudjeg djeteta, kojem ne pretstavljate nista u zivotu, ostajete bez nekih stvari i trenutaka koje prizeljkujete.
Zena koja upada u brak s muskarcem koji ima djecu iz prethodnog braka, u slucaju muzeve smrti, osim ako muz nije nesto izricito naglasio da ostavlja imovinu njoj a skupa nemaju dijete, nije bas u zavidnoj situaciji. Tacnije koliko mi je jasno ostaje joj jedino noga u guzicu jer je zakon ne prepoznaje nesto previse kao vrijednu bilo cega. Djeca su ta koja imaju prava pa nije bas preporucljivo posmatrati takve zivotne odluke kroz ruzicaste naocale.
Izlija

#249 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Izlija »

Nije za svakoga ni ljubimca kućnog da ima a kamoli da odgaja djecu. Sve je relativno i mora se posmatrati od slučaja do slučaja ali ako se ulazi u bilo koji projekat sa stavom " ma neznam baš " onda od tog nema ništa.
djevojka bez imena

#250 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Euridika wrote:
djevojka bez imena wrote:Da je po Hrletu, tema bi se trebala preimenovati u

Da, ispade da je dijete samo finansijska računica :-). Da sam tako gledala na stvari, danas ne bih imala nijedno, a ne troje koliko ih imam :-D. Kad samo sračunam koliko sam para mogla uštediti da nisam imala djecu, gdje bi mi sad kraj bio... :roll:
Ma gluposti sve, djeca se prave, rađaju i odgajaju radi ljubavi (ima izuzetaka, znam :().

A za Hrleta...
Ko nije sposoban prihvatiti tuđe dijete kao svoje i odgajati ga kao svoje i pružati mu ljubav i potporu kao svom, ne treba ni da se upušta u takve veze. Kakve su to priče, prihvati majku, primi i njeno dijete u dom, imaju i zajedničko dijete, ali eto njemu/njoj nije pravo kupiti nešto oboma (ako to i uradi, krivo mu/joj)?? Bolan, to starije dijete je brat/sestra tvom (meni ono polu ne znači ništa, kod mene nema polovičnih stvari)! Normalno je da ćeš mu nešto kupiti.
Ovdje izgleda je dobro sve samo da je što nakaradnije... nek je lik sračunao koliko košta dijete, i eto sad svima može pametovati kako od toga treba bježati k'o đavo od krsta... :cry:
Brojno stanje-djeca:komada 3. ekonomska racunica-nikakva. :lol: masala,neka su zivi i zdravi.
Mene sekiraju, al tudja. Imam jednog, u os bio odlikas, sad naredao 13 jedinica, pokusavam ga "rashavizati" kaze da sam smaracica, ja njemu da je on ultra smarac i tako unedogled. Otac mu se kune da ce ga istuci, majka izludjena, ja ih tjesim a on voda cure oko skole.
Ako imas kakav prijedlog pomagaj.
Post Reply