"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#226 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:
ABH017 wrote:...To što sunnet dižete na nivo farza, a poslanika na nivo Allaha, (Bože oprosti mi, ne znam kako drugačije da mu objasnim), meni govori da idete u pogrešnom pravcu, u kojem su sljedbenici prethodnog poslanika već otišli. Ne može sunnet i oponašanje Muhammeda a.s. biti naredba.
Izvinjavam što se miješam. Ova prva rečenica me podsjeća na neke pravce hrišćanstva. Danas mi je sve jasnije da je 'onaj anamo Bog' (valjda Jehva), postao sekundaran. Sada je Isus postao numero uno.

Toliko o organizovanoj religiji.
Greška kolega. Numero uno je onaj koji bi da tumači šta je Isus a.s. (ili u ovom slučaju Muhammed a.s.) radio, oblačio, mislio, pričao, preporučivao i tako dalje.
Nije greška. Samo pratim hrvatske katolike. Za mnoge hrišćane danas, Isus je također 'bog'.
A šta je njima tačno uloga Oca tj. Kreatora, to me stvarno ne interesuje.
oridjidji

#227 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Gojeni H wrote:
oridjidji wrote:
Ne nego ti ne zelis da shvatis da nisu svi imali jednaku ambiciju da ko cetnici unistavaju sve sto je muslimansko, a nije da nisu mogli. ...

Izvini, ali razbacao si se na sve strane. Nisam ni rekao da su svi okupatori zeljeli istrebljenje Bosnjaka.
Pokusaj se skoncentrisati na sustinu ... kome je bilo u interesu da cuva islam? - Muslimanima.
I oni su ga i ocuvali. Ocuvali su ga znani i neznani. Vise je ovih drugih, o kojima znamo malo ili nista, a i ne upinjemo se da znamo.

Nikad nije kasno da saznamo ko su ljudi koji su patili a nekad i glavu dali da bi se ezan i dalje cuo na ovim prostorima.

Elem, neka smo se dotakli i ovoga, ali je poenta u jednom drustvenom fenomenu snishodljivosti prema Srbima, komunistima, Arapima ...
Mislio sam i ja nekad da su svi Arapi, zato sto znaju arapski, sejhovi ... a onda sam otisao u taj arapski svijet. :D
Al sta je ta teznja da se sacuva Islam ako ti se neko na meraci na kosti ko Cete? Jesmo li ikada imali bolju politicku i vjersku poziciju od ove u kojoj smo sada od odlaska Osmanlija?

Vala ovo nikada nisam mislio o Arapima.
ironnele

#228 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ironnele »

Većina TZV Paradžematlija kaže: "mi smo izbačeni iz Islamske zajednice al bukvalno iako podržavamo Islamsku zajednicu
i sve glavne knjige koje koristi islamska zajednica koristimo i mi i 90% učenja islamske zajednice je i naše učenje".

A šije-rafidije kažu: "sve te vaše knjige su izmišljene čak i Kur`an je izmjenjen ima neki pravi Kur`an skriven negdje u pećini i nije se još pojavio.
-Zbirka Buharija je izmišljena (najverodostojnija knjiga poslije Kur`ana).
-Sunije su nevjernici,
-Mi imamo pravo i da slažemo kako bi ostvarili svoje ciljeve-Tukija,
-Imamo pravo na privremeni brak-Mutah, izaberemo trebu koja nam se sviđa malo je tarabimo i šutnemo".

A Reis neće da zatvoti Mula sadru i ostale šitsko-rafidijske organizacije po BiH a u stanju je da zatvori
npr.: Darul Kur`an čije učejne bilo gotovo identično sa učenjem IZ.

Ovo je silovanje zdravog razuma, nek zatvore paradžemate al brate nek zatvore i šitske organizacije neka šize tamo po Iranu.
zvizdan

#229 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

ironnele wrote:Većina TZV Paradžematlija kaže: "mi smo izbačeni iz Islamske zajednice al bukvalno iako podržavamo Islamsku zajednicu
i sve glavne knjige koje koristi islamska zajednica koristimo i mi i 90% učenja islamske zajednice je i naše učenje".

A šije-rafidije kažu: "sve te vaše knjige su izmišljene čak i Kur`an je izmjenjen ima neki pravi Kur`an skriven negdje u pećini i nije se još pojavio.
-Sunije su nevjernici,
-Imamo pravo na privremeni brak-Mutah, izaberemo trebu koja nam se sviđa malo je tarabimo i šutnemo".

A Reis neće da zatvoti Mula sadru i ostale šitsko-rafidijske organizacije po BiH a u stanju je da zatvori

Ovo je silovanje zdravog razuma, nek zatvore paradžemate al brate nek zatvore i šitske organizacije neka šize tamo po Iranu.
Na stranu sto o siizmu nemas nikakvog pojma, odnosno pricas gluposti iz vehabijskih brosurica, ali po kojem osnovu bi neko zatvorio "Mulla Sadru"? Ljudi legalno registrovana fondacija kod nadleznog ministarstva, imaju svoje prostore, organizuju tamo predavanja nekakva ili sta vec, imaju nekakvo svoje izdavastvo... U cemu je problem? Znas, u BiH je dozvoljeno stampati ateisticku, anarhisticku, budisticku, protestantsku, taoisticku, siitsku, erotsku.., svakakvu literaturu. Ako licno imas problem s odredjenim sadrzajima, jednostavno ih ne citas.
bogoljub

#230 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by bogoljub »

ŠTA JE NAJVEĆI PROBLEM, DIJAGNOZA, PA I DIO RJEŠENJA, DAJE STARI BOSANSKI ALIM. VEOMA HRABRO!!!

https://www.youtube.com/results?search_ ... f.+karalic
ironnele

#231 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ironnele »

zvizdan wrote: Na stranu sto o siizmu nemas nikakvog pojma, odnosno pricas gluposti iz vehabijskih brosurica, ali po kojem osnovu bi neko zatvorio "Mulla Sadru"? Ljudi legalno registrovana fondacija kod nadleznog ministarstva, imaju svoje prostore, organizuju tamo predavanja nekakva ili sta vec, imaju nekakvo svoje izdavastvo... U cemu je problem?
Klasična politika šije je proglasiti neistomišljenike vehabijama.
Ako je IZ stalo do nekakvog očuvanja "BOSANSKOG ISLAMA-JEDNISTVA" onda
je preče da se obračuna sa većim zlom zvanom šiizam da se među bošnjacima ne raširi šiizofrenija.
A i neke druge organizacije su bile legalno registrovane pa ih je IZ zatvorila ili želi da ih ugasi u cilju očuvanja nekakvog jedinstva.
zvizdan

#232 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

ironnele wrote:
zvizdan wrote: Na stranu sto o siizmu nemas nikakvog pojma, odnosno pricas gluposti iz vehabijskih brosurica, ali po kojem osnovu bi neko zatvorio "Mulla Sadru"? Ljudi legalno registrovana fondacija kod nadleznog ministarstva, imaju svoje prostore, organizuju tamo predavanja nekakva ili sta vec, imaju nekakvo svoje izdavastvo... U cemu je problem?
Klasična politika šije je proglasiti neistomišljenike vehabijama.
Ako je IZ stalo do nekakvog očuvanja "BOSANSKOG ISLAMA-JEDNISTVA" onda
je preče da se obračuna sa većim zlom zvanom šiizam da se među bošnjacima ne raširi šiizofrenija.
A i neke druge organizacije su bile legalno registrovane pa ih je IZ zatvorila ili želi da ih ugasi u cilju očuvanja nekakvog jedinstva.
Islamska zajednica zabranjuje uzurpaciju prostora koji su njeno vlasnistvo (narocito dzamijskih), uslovljava hatiba dzume da ima odobrenje IZ-a za drzanje hutbe, i slicno... Procitaj temu pa ti bude jasnije. Uglavnom, IZ, ma sta licno mislim o tome, ima pravo na to. Niko te ne tjera da budes clan islamske zajednice.

Inace, sloboda vjerovanja i nevjerovanja je ustavna kategorija i temeljno ljudsko pravo. Svako ima pravo da bude sta zeli: sunija, sija, mormon, vehabija, totemista, ili ateista. Sta tebe briga za to i ko ti daje za pravo da se bavis tudjim vjerovanjem ili nevjerovanjem? Cuj ti bi se obracunavao s nekim jer ti mislis da je njegov stav zlo i sizofrenija. Mozes, ali u Bagdadijevoj drzavi. :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#233 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by JoseMujica »

ironnele wrote:Većina TZV Paradžematlija kaže: "mi smo izbačeni iz Islamske zajednice al bukvalno iako podržavamo Islamsku zajednicu

-Sunije su nevjernici,

to što predlažeš je najgrublje kršenje ljudskih prava...svako ima pravo da vjeruje u šta hoće i uči kako hoće no matter we like it or not
ironnele

#234 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ironnele »

zvizdan wrote: Islamska zajednica zabranjuje uzurpaciju prostora koji su njeno vlasnistvo (narocito dzamijskih), uslovljava hatiba dzume da ima odobrenje IZ-a za drzanje hutbe, i slicno... Procitaj temu pa ti bude jasnije. Uglavnom, IZ, ma sta licno mislim o tome, ima pravo na to. Niko te ne tjera da budes clan islamske zajednice.
Pa i nije baš tako..... IZ prije nekog vremena izbacila iz "svojih prostora" te paradžematlije i oni se sami organizovali tj napravili svoje džemate od vlastitih sredstava. E sad bi IZ da zatvori te džemate i te prostore koji i nisu vlasništvo IZ-a.

https://www.youtube.com/watch?v=QnoVfK2fSBo
zvizdan wrote: Inace, sloboda vjerovanja i nevjerovanja je ustavna kategorija i temeljno ljudsko pravo. Svako ima pravo da bude sta zeli: sunija, sija, mormon, vehabija, totemista, ili ateista. Sta tebe briga za to i ko ti daje za pravo da se bavis tudjim vjerovanjem ili nevjerovanjem? Cuj ti bi se obracunavao s nekim jer ti mislis da je njegov stav zlo i sizofrenija. Mozes, ali u Bagdadijevoj drzavi. :-)
Dobra ti je ta teorija al u praksi ne funkcioniše. Imaju povlašteni i dežurni krivci...
zvizdan

#235 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

ironnele wrote:
zvizdan wrote: Islamska zajednica zabranjuje uzurpaciju prostora koji su njeno vlasnistvo (narocito dzamijskih), uslovljava hatiba dzume da ima odobrenje IZ-a za drzanje hutbe, i slicno... Procitaj temu pa ti bude jasnije. Uglavnom, IZ, ma sta licno mislim o tome, ima pravo na to. Niko te ne tjera da budes clan islamske zajednice.
Pa i nije baš tako..... IZ prije nekog vremena izbacila iz "svojih prostora" te paradžematlije i oni se sami organizovali tj napravili svoje džemate od vlastitih sredstava. E sad bi IZ da zatvori te džemate i te prostore koji i nisu vlasništvo IZ-a.

https://www.youtube.com/watch?v=QnoVfK2fSBo
zvizdan wrote: Inace, sloboda vjerovanja i nevjerovanja je ustavna kategorija i temeljno ljudsko pravo. Svako ima pravo da bude sta zeli: sunija, sija, mormon, vehabija, totemista, ili ateista. Sta tebe briga za to i ko ti daje za pravo da se bavis tudjim vjerovanjem ili nevjerovanjem? Cuj ti bi se obracunavao s nekim jer ti mislis da je njegov stav zlo i sizofrenija. Mozes, ali u Bagdadijevoj drzavi. :-)
Dobra ti je ta teorija al u praksi ne funkcioniše. Imaju povlašteni i dežurni krivci...
Ako misle da im neko krsi zakonom zagarantirana prava, neka tuze IZ. Postoji sud koji ce da utvrdi o cemu se radi i na cijoj strani je zakon.

Problem je u tome sto si ti sam dosao ovdje s idejom da treba nekoga zatvoriti, otjerati, zabraniti, i sta si vec pisao... Uglavnom, otvoreno zagovaras da se nekome uskrate njegova prava, a htio bi neka prava za sebe. Nije li to malo blesavo?
ironnele

#236 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ironnele »

JoseMujica wrote: to što predlažeš je najgrublje kršenje ljudskih prava...svako ima pravo da vjeruje u šta hoće i uči kako hoće no matter we like it or not
Samo kažem da su za Reisa neki povlašteni a neki babaroge-dvostruki standardi.

E da se vodi računa o ljudskim pravima kad upadaju specijalci ljudima u spavaće sobe sa kamerama FTV-a......svako ima pravo da vjeruje u šta hoće i uči "osim tzv vehabija" đukele lutalice imaju više prava jer su oni bitniji EU.
ironnele

#237 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ironnele »

zvizdan wrote:
Ako misle da im neko krsi zakonom zagarantirana prava, neka tuze IZ. Postoji sud koji ce da utvrdi o cemu se radi i na cijoj strani je zakon.

Problem je u tome sto si ti sam dosao ovdje s idejom da treba nekoga zatvoriti, otjerati, zabraniti, i sta si vec pisao... Uglavnom, otvoreno zagovaras da se nekome uskrate njegova prava, a htio bi neka prava za sebe. Nije li to malo blesavo?
Reis ima dvostruke standarde i to je problem je svoju definiciju očuvanja jedinstva primjenjuje na jedne a druge "gore" ostavlja po strani.
zvizdan

#238 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

ironnele wrote:
zvizdan wrote:

Reis ima dvostruke standarde i to je problem je svoju definiciju očuvanja jednistva primjenjuje na jedna a druge "gore" ostavlja po strani.
Covjece, de budi malo objektivan. Postoji li neki dzemat IZ u BiH u koji dolaze bosanske siije i klanjaju po svome mezhebu? Jesi li ti uopce ikada vidio Bosanca siiju u dzamiji da klanja po dzaferijskom mezhebu? Moguce da jesi onog jednog kojeg je Arzuhal spomenuo :D

Jesi li ikad vidio ljude koji su vehabije, selefije, ili zovi ih kako god tebi pase, a koji u dzamijama klanjaju kako oni nalaze za shodno? Jesi, naravno, mnogo njih, u skoro svakoj dzamiji, i tako evo decenijama vec. E pa, ocito da IZ to vise ne zeli tolerisati iz nekih svojih razloga, a posto su te dzamije prakticno njeno vlasnistvo, ima pravo na to. Znaci ima pravo, sve ostalo je u ovom slucaju nebitno.

Sta bi ti htio? Da reis kaze kako Bosnjak nema pravo biti siija? Sta velis da usput i ateizam zabrani? Ili da reis zabrani legalno registrovanoj organizaciji koja nema nista sa IZ, koja je fondacija, da objavljuje knjige? A da mozda reis uvede cenzuru i u medije, ili da zatrazi da mu svi izdavaci u BiH dostavljaju rukopise da on ocijeni moze li to u stampu? Sta ocekujes od reisa? Da krsi zakone ove zemlje za tvoj hatar?
SkyLimit

#239 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by SkyLimit »

Kako nekom mogu smetati ovakvi :D

"Pio. Drogirao se. Psovao. Jedva zavrsio trogodisnju srednju. Nije znao Bismile prouciti....Pustio bradu. Skratio tole. Cuo dva predavanja od lokalnog "daije". Proglasio reisa neznalicom i nevjernikom."

"Dici se da na Svijetu ima 1.6 milijardi muslimana. Ne smatra sije muslimanima."

"Kaze da IZ mora zastititi tradicionalno vjersko ucenje u BiH od stranog sitskog utjecaja. Bori se protiv mevluda, turbeta i mevluda."
Last edited by SkyLimit on 26/01/2016 17:01, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#240 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by JoseMujica »

ironnele wrote:
JoseMujica wrote: to što predlažeš je najgrublje kršenje ljudskih prava...svako ima pravo da vjeruje u šta hoće i uči kako hoće no matter we like it or not
Samo kažem da su za Reisa neki povlašteni a neki babaroge-dvostruki standardi.

E da se vodi računa o ljudskim pravima kad upadaju specijalci ljudima u spavaće sobe sa kamerama FTV-a......svako ima pravo da vjeruje u šta hoće i uči "osim tzv vehabija" đukele lutalice imaju više prava jer su oni bitniji EU.

zato što smo mi nekakvo križanje na prelazu izmedžu ćoeka i majmuna...i kozojebi imaju pravo da vjeruju u šta god hoće, no niko nema pravo da se igra s vatrenim oružjem i dinamitom kontajuči šta če zaždit u zrak.

Mjesto što prate ove indijanere i igraju se žmire sa njima bilo bi nam svima rahatnije da im platimo jednosmjernu kartu do njihove obečane zemlje i nek se ne vračaju.
aurora313

#241 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

ironnele wrote: Reis ima dvostruke standarde i to je problem je svoju definiciju očuvanja jednistva primjenjuje na jedna a druge "gore" ostavlja po strani.
Ne ulazeći u to kako se ko moli (a ako me neko upita, onda tu niko ne bi trebao da se miješa), čini mi se da Reis ne radi kao janje umiljato ef. Cerić. Taj je sjedio arafatski na nekoliko stolica i nikada nije dozvolio da se musliman zamjeri muslimanu.

Pitanje je da li će ova nova politika IZ pogoršati stanje koje se—da stavimo ruku na srce—ne može regulisati propisom? A tu je i pitanje kojekakvih vanjskih donacija.
kritichar

#242 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

ako šije imaju pravo na slobodu vjere, imaju ga i selefije
ako tekije mogu biti u okviru IZ-a, onda mogu i "paradžemati"
Ciprol

#243 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Ciprol »

Samo deset stranica na temi?

I, šta ste na kraju zaključili, koji su bolji muslimani, sa bradom ili bez brade, oni koji dižu ruke ili oni koji ne dižu ruke?
ABH017

#244 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

kritichar wrote:ako šije imaju pravo na slobodu vjere, imaju ga i selefije
Sve si ispravno rekao. Naravno da mogu i trebaju biti. Pa reis ih je i pozvao da budu. Ali... Hoće li oni?
zvizdan

#245 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

Svako ima pravo na slobodu vjere (i nevjerovanja). Ko to pravo porice selefijama? Kako ti uopce neko moze zabraniti da imas stav ili vjerovanje? Moze ti zabraniti neku praksu u prostorima koji nisu tvoji nego IZ-a.

Rad tekija i tarikatskog centra regulisan je clanom 77 Ustava IZ-a. Hoce li "paradzemati" pristati da njihov rad regulise IZ-a, sa svim konotacijama koje ta regulacija rada podrazumijeva? Ako hoce, neka se obrate reisu s tom idejom, pa mozda se i dogovore.
bogoljub

#246 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by bogoljub »

I ja sam za to, osim onih paradžemata u kojima se uzgaja ideologija ekstremizma, tekfira, grubosti pogotovo prema drugim muslimanima!
ironnele

#247 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ironnele »

zvizdan wrote: Covjece, de budi malo objektivan. Postoji li neki dzemat IZ u BiH u koji dolaze bosanske siije i klanjaju po svome mezhebu? Jesi li ti uopce ikada vidio Bosanca siiju u dzamiji da klanja po dzaferijskom mezhebu? Moguce da jesi onog jednog kojeg je Arzuhal spomenuo :D
Šije su još u fazi razvoja i rade to vrlo lukavo i podmuklo po programu i iza tog programa stoji jaka država i nije samo u pitanju namaz nego i niz drugih aktivnost mada sam čuo da postoje neki i džemati elem sad puštaju korjenje šitskog učenja. A ko ne vidi šta su šije na primjeru Iraka i Sirije onda je slijep.
zvizdan wrote: Jesi li ikad vidio ljude koji su vehabije, selefije, ili zovi ih kako god tebi pase, a koji u dzamijama klanjaju kako oni nalaze za shodno?
E kako ko klanja to je najmanji problem. Razlika je samo što selefije dižu ruke na tekbirima a ostalo je gotovo identično mada neke selefije i 100% klanjaju kao i ostali. I razlika je još što neke selefije ( ne svi) kao i neke neselefije napuštaju džamiju odmah poslije farzova a ostali klanjau sunete. Zapravo jesi li ti kad klanjao pored selefije i klanjaš li uopšte kad si uočio nepremostive razlike.
zvizdan wrote:Jesi, naravno, mnogo njih, u skoro svakoj dzamiji, i tako evo decenijama vec. E pa, ocito da IZ to vise ne zeli tolerisati iz nekih svojih razloga, a posto su te dzamije prakticno njeno vlasnistvo, ima pravo na to. Znaci ima pravo, sve ostalo je u ovom slucaju nebitno.
Pa to su oni već uradili u mnogim džematima izbacili su „nepodobne“ a sad ih opet ne ostavljaju na miru.
zvizdan wrote: Sta bi ti htio? Da reis kaze kako Bosnjak nema pravo biti siija? Sta velis da usput i ateizam zabrani?
Reis je zatvorio Darul Ku`ran a sad napada i na selefijske džemate eh sad ako se njihovo vjerovanje poklapa sa IZ za 90% a šitsko 10% kako to da su jedni problem a drugi nisu pa trebalo bi ili zatvoriti i jedne(selefije) i druge(šije) i treće(haridžije) ili sve njih ostaviti na miru i tu je glavna poenta.
JoseMujica wrote: Mjesto što prate ove indijanere i igraju se žmire sa njima bilo bi nam svima rahatnije da im platimo jednosmjernu kartu do njihove obečane zemlje i nek se ne vračaju.
I ja bi haridžijama dao za karte al bi dao i šijama.
aurora313 wrote: Ne ulazeći u to kako se ko moli (a ako me neko upita, onda tu niko ne bi trebao da se miješa), čini mi se da Reis ne radi kao janje umiljato ef. Cerić. Taj je sjedio arafatski na nekoliko stolica i nikada nije dozvolio da se musliman zamjeri muslimanu.

Pitanje je da li će ova nova politika IZ pogoršati stanje koje se—da stavimo ruku na srce—ne može regulisati propisom? A tu je i pitanje kojekakvih vanjskih donacija.
To je to možda se ne radi o Paradžematima nego o parama i uticaju, dok god pare dolaze iz vana možeš imati kakvu god hoćeš organizaciju a jesli barem indirektno ugrozio neke novčane tokove onda si problem.
Last edited by ironnele on 26/01/2016 21:16, edited 1 time in total.
SkyLimit

#248 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by SkyLimit »

Nekima izgleda sije i u san dolaze :lol:

I vecina sunita i vecina sija su pristojni muslimani koji ne mrze "one druge", problem su radikali kojih ima u redovima i jednih i drugih. Svaki onaj koji stavlja sve sunite ili sve sije u isti (negativan) kos je ekstremista, htio to priznati ili ne.

A Bosnjaci i IZ trebaju dati cvrst No Pasaran svim onim koji muslimane zele konvertovati na islam. Sto bi rekao uvazeni Enes Karic, idite u prasumu pa one Indiose koji nikad nisu culi za islam poducavajte islamu, uhvatili se Bosnjaka koji su muslimani pola hiljade godina.
ABH017

#249 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Koliko daleko može ići glupost? Samo je nebo granica.
Još malo pa će nam vehabije zabraniti da koristimo vlastiti jezik, prijevode Kur'ana i zbirki hadisa na isti itd.

https://m.youtube.com/watch?v=Ap3POjrlJcQ

Evo hafiz Mrkonjić nam fino objašnjava kako je pogrešno Allaha nazivati Bogom, a Muhammeda a.s. Božijim poslanikom. Pogrešno je meleka (da ne kažem anđela, da me hafiz ne expresno ne strpa među kjafire) Džibrila nazivati Gabrijel. Pa kako se taj isti anđeo nazivao prije nego se obratio Muhammedu a.s.? Da se nije, kojim slučajem, svim dosadašnjim poslanicima, Allah dž.š. obraćao na arapskom jeziku, samo su to generacije poslije njih, izokrenule?
Kakve budalaštine se plasiraju, da Bog sačuva.
Što je najgore, likovi se smatraju obrazovanim i učenim. A svjetina, koja ga sluša, smije se svakoj idiotskoj, bezobraznoj doskočici na račun IZ-e i bošnjaka, svakoj uvredi upućenoj vlastitom narodu. Vrhunac je što to smatraju samokritikom. Ismijavanje svega što je drugačije od njih, svega što razmišlja svojom glavom, predstavljaju kao samokritiku, zadovoljno gladeći zapuštene, čupave izrasline, koje obrazuju dlake na njihovim bradama.
Još bi da ih neko shvati kao autohtone, relevantne predstavnike svog naroda.
Hafiz Mrkonjić inspiraciju je pronašao, vjerovatno, u ovom ili nekom sličnom tekstu:

http://www.praviput.com/selected_articl ... imena.html

"To znači Allaha dželle-šanuhu ne smijemo zvati Bog. Grijeh je zvati Allaha dželle-šanuhu Bog. Ne željeti upotrijebiti ime Allah, i umjesto njega upotrebljavati ime Bog, pa čak i jedno od devedeset devet imena - umjesto Allah - je težak je i ružan zločin."

Ako Ga ne smijemo zvati Bog i ako je to težak zločin, kako ćemo koristiti i tumačiti šehadet?
لا إله إلا الله
U prevodu to znači "nema Boga osim Allaha" ili "samo je Allah Bog". Šta ova rečenica znači? Da Allah nije Bog? Ili jeste, samo ga nebi smjeli tako zvati? Kako će Ga onda zvati Rusi, Albanci, Englezi, Nijemci? Jel' ista zabrana važi za korištenje naziva, za Tvorca na svim ostalim jezicima (osim arapskog) ili se ta zabrana odnosi samo za naziv na južnoslavenskim jezicima?

"Očigledno je kako je pogrešno i kolika je tvrdoglavost zvati Ga imenom Bog - imenom koje On najviše mrzi i koje kafiri, koji su Njegovi dušmani, upotrebljavaju za svoje idole - i ne zvati Ga imenom koje On voli."

Ljudska glupost i idiotizam su zaista neograničeni. Čuj Njegovi dušmani?! Još malo pa će početi pričati da je Bog njih stvorio da ga brane od nas ostalih, koji namjerno nećemo da upotrebljavamo arapske izraze, već se koristimo drugim jezicima.

Kakvi bolidi i dijabole, da Bog lijepi sačuva i zakloni.
Tabhana

#250 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Tabhana »

Tabhana wrote:Još par slika vehabija:

Image

Image

Image

Lahko se poznaju, nosaju crno, imaju brade, ponekad i noževe u ustima. Djecu odgajaju na vehabijski način da je sve njihovo i da ostale treba pobiti.

Vehabijama nije mjesto u BiH!

Imaju svoje paradžemate širom Bej-ha, nadam se da će IZ i politika koja stoji iza njih uspješno odbraniti hanefijski mezheb od ovih novotara. Imaju u Bileći paradžemat, spašavaj nas Reise!
Post Reply