Stvarno ima svegapiupiu wrote:Ooo, pa ovo je prava gozba običaja ...JanuaryJones wrote:@piupiu
Evo štiva i običaja i vjerovanja![]()
http://rogatica-bih.blogspot.ba/2011/02 ... a.html?m=1
Tražila sam zašto ne valja neumiven išta započinjat pa nađoh ovo.![]()
![]()
Hvala!![]()
Ali, kakav peksinluk - muškarci se kupaju samo nedjeljom, ženi se ne valja češljati utorkom, srijedom i nedjeljom, dijete ne valja prati, češljati i presvlačiti danom u kojem se rodilo, znači, jednom sedmično garantovano ide musavo u školu ...
Narod i njegovi običaji
- JanuaryJones
#226 Re: Narod i njegovi običaji
-
KIseljak12
#227 Re: Narod i njegovi običaji
Koliko me sjecanje sluzi, to je bilo 'nako "poblize" upoznavanje, ali bez icega sto bi moglo dovesti do trudnoce. VIse kao neka vrsta seksualne edukacije.piupiu wrote:Wow!KIseljak12 wrote:Ima u raznim krajevima, u razlicitim formama:
http://www.dugirat.com/zanimljivost/147 ... -v15-14744
![]()
Pogledaću ovo u cjelini čim prije, zanimljivo! Interesuje me suština: je l' bilo tu djidji-midji, il' su oni samo tako sjedili po čitavu noć?
- Bloo
- Globalna šefica
#228 Re: Narod i njegovi običaji
JanuaryJones wrote: Stvarno ima svegameni su fascinantni ovi običaji i vjerovanja oko trudnoće, rađanja, dojenja. Čak i svekrva u mene imala je par bisera kad sam se porodila, ono da sam ostala širom otvorenih usta
jao daj te
iako nemam djece, od svoje trudne/porodene raje se naslusam svega
- dječak sa šibicama
#229 Re: Narod i njegovi običaji
E to su studenti najvise praktikovaliBloo wrote:moras smotat i do svetog antedječak sa šibicama wrote:Posto sam odrastao iznad ovog turbeta, jos od djecijih dana znam da se u grad nije silazilo bez da ne stanes ovdje, ubacis koji dinar, i "proucis" ili pomolis se kako god znas.Gojeni H wrote:![]()
Turbe 7 brace i ostala "turbeta" gdje ljudi ostavljaju novac nadajuci se da ce im taj cin donijeti nesto bolje u zivotu.
Jedan jako interesantan obicaj.i onda se ne smijes vratiti istim putem
Meni je, kao klinji, ipak najvece zadovoljstvo bilo stati uz ogradu kasarne i diviti se vojnickoj strazarskoj kucici, za mene je ona bila san snova.
- JanuaryJones
#230 Re: Narod i njegovi običaji
Pogledaj na linku što sam postavila @piupiu za običaje oko Žepe, Vlasenice...nema čega nema. A ja sam dobila "instrukcije" da mi slučajno ne kapne mlijeko na šporet/peć, da skupljam višak mlijeka u pamučne krpice i ne puštam mlijeko niz sudoper (ne sapiram)Bloo wrote:JanuaryJones wrote: Stvarno ima svegameni su fascinantni ovi običaji i vjerovanja oko trudnoće, rađanja, dojenja. Čak i svekrva u mene imala je par bisera kad sam se porodila, ono da sam ostala širom otvorenih usta
![]()
![]()
jao daj teobozavam ih
iako nemam djece, od svoje trudne/porodene raje se naslusam svega
- dječak sa šibicama
#231 Re: Narod i njegovi običaji
"Ne valja smece u aksam bacati"
jok, valja ga u kuci drzati
- Tesla10
#232 Re: Narod i njegovi običaji
Nije svaka kultura dobra kultura, niti je svaki običaj dobar običaj. Kod nekih naroda u Africi je tradicija da se sin seksa sa ocem (
) a kod nas je to logično odvratno i užasno.
Kod nekih naroda opet debljina se smatra kao prednost, kod nekih ne. A znamo da debljina nije uredu.
I ima ovakvih stvari puno, samo treba vremena da se sve ispriča odnosno napiše.
Kod nekih naroda opet debljina se smatra kao prednost, kod nekih ne. A znamo da debljina nije uredu.
I ima ovakvih stvari puno, samo treba vremena da se sve ispriča odnosno napiše.
- sinuhe
#233 Re: Narod i njegovi običaji
Isto ti je i sa starim zanatima. Eno okitili curu k'o jelku i objavili na klixu neki dan.
A niko ne zna u cemu je vrijednost tih obicaja i tradicije.
A niko ne zna u cemu je vrijednost tih obicaja i tradicije.
- dječak sa šibicama
#234 Re: Narod i njegovi običaji
Indijanci su u svijet odraslih ulazili tek kad ubiju bizona, ili grizlija, nisam sad siguran.
U Africi jedno pleme ima obicaj da vezu noge mladicima nekakvim lijanama, i onda moraju skociti sa nekog visokog drveta isto bandji, ali ovi tresnu dole od travu. Bez toga nema punoljetnosti.
Opet indijanci, kad clan plemena ostari, "zreo za penzije" sto bi se reklo, ostave ga negdje u pustari sa jednom dekom i mozda malo hrane. Neka umre, ko biva, nije vise koristan clan zajednice.
Pa su se starci dosjetili da pred penziju odjednom postanu vidoviti, vracevi, valjda da nebi zavrsili u pustinji
U Africi jedno pleme ima obicaj da vezu noge mladicima nekakvim lijanama, i onda moraju skociti sa nekog visokog drveta isto bandji, ali ovi tresnu dole od travu. Bez toga nema punoljetnosti.
Opet indijanci, kad clan plemena ostari, "zreo za penzije" sto bi se reklo, ostave ga negdje u pustari sa jednom dekom i mozda malo hrane. Neka umre, ko biva, nije vise koristan clan zajednice.
Pa su se starci dosjetili da pred penziju odjednom postanu vidoviti, vracevi, valjda da nebi zavrsili u pustinji
-
__Phoenix__
#235 Re: Narod i njegovi običaji
Mnogi ti običaji ili uzrečice su imali dosta smisla tad, možda nije bilo ulične rasvjete i slično...dječak sa šibicama wrote:"Ne valja smece u aksam bacati"
Danas ko se tog drži je baš budala.
- gospodja profiterka
#236 Re: Narod i njegovi običaji
Pa i ne drže ga u kući, već u haustoru, po cijelu noć. Od smrada se ne može proći, a tek ljeti, kad upekne...dječak sa šibicama wrote:"Ne valja smece u aksam bacati"
- piupiu
#237 Re: Narod i njegovi običaji
Malo kasnim s ovim običajima, ali nema veze, naučićemo do 2017.
http://radiosarajevo.ba/novost/211913/o ... -1-januara
http://radiosarajevo.ba/novost/211913/o ... -1-januara
-
broj dva
#238 Re: Narod i njegovi običaji
-____Iza Horizonta wrote:da prevedemo na engleskipiupiu wrote: Hej.....
A sad čujte i počujte ... Linđo!
Evo vam kola, koga je volja, mladosti moja
Ko se krije za kola nije nek mu se ovaj narod smije, ajmo
Udri Linđo samo živo, živo živo živo živo
Udri jače rekla je da će, slomi joj kosti, Bog će ti prosti
Može bolje
Udri udri jače, nek se malo vide gače
Ajmo ruke gori
Moj je dragi najbolji, njega svaka cura voli
Jer on pleše Linđo, jer on pleše Linđo
Ajde dragi sve pokaži, odkrij sada svoje draži
Pleši pleši Linđo, daj zapleši Linđo
I ja mogu, hvala Bogu, kolko mogu dignut nogu
Gužva buka to mi treba diži ruke sve do neba
Joj, joj, joj, joj, joj, joj, joj, joj
Dobro je bilo moja vilo, samo živo živo živo
Vodi je, nosi je, grli je, ljubi, vrimena ne gubi
Udri udri jače, nek se malo vide gače
Ajmo ruke gori
I ja mogu, hvala Bogu, kolko mogu dignut nogu
Gužva buka to mi treba diži ruke sve do neba
Joj, joj, joj, joj, joj, joj, joj, joj
Lupni nogom o ploču, nek joj sise klopoču
Neću stiske, neću vriske, hoću reda narod gleda,
Fermaj Linđo, dosta je loma, vodi malu doma
... i ono kad plešu kolo, a muški viču "Okreni je, obrni je, iz našega sela nije ... "![]()
A, možda je to drugo kolo?
C'mon baby, I wanna dance with you!
I wanna dance with you!
I wanna make love to you!
C'mon baby, I wanna dance with you!
I wanna dance with you!
I wanna make love to you!
C'mon baby, I wanna be with you!
I wanna be with you!
I wanna sleep with you!
C'mon baby, I wanna be with you!
I wanna be with you!
I wanna sleep with you!
C'mon baby, if you wanna roll.
If you wanna roll.
You must got soul!
C'mon baby, if you wanna rock.
If you wanna rock.
You must be shocked!
C'mon darling, I'm not Bob Marley!
C'mon sweetheart, I'm Captian Beatheart!
C'mon darling, I'm not Bob Marley!
C'mon sweetheart, I'm Captian Beatheart!
C'mon baby, I wanna fuck it!
I wanna fuck it!
I wanna suck it!
C'mon baby, I wanna fuck it!
I wanna fuck it!
I wanna suck it, baby!
Skini joj gaće,
rekla je daće.
Okreni je, obrni je
iz našega sela nije!
Samo živo, živo, živo!
Nemoj stavit' krivo!
Stani linđo, dobro je bilo!
I jooopet!!!
Stani linđo, dobro je bilo!
Samo bubanj joopet!!!
Odlicna pjesmica i skoro bukvalni precod Lindje ali cjepidlaka ( i obozovatelj jednog jedinog kapetana) mora reagovati i ispraviti- Cpt. Beefheart a ne Cpt. Beatheart. Sad ako postoji neki Cpt. Beatheart i ako see na njega odnosilo my bad...
- piupiu
#239 Re: Narod i njegovi običaji
_BataZiv_0809 wrote:Najbolji hlad je ispod oraha. Ali postoji narodno vjerovanje da su se neki ljudi probudili nepokretniGojeni H wrote:Nespavanje ispod oraha.![]()
![]()
Prvo, sto bi spavao ispod oraha? Drugo, pitanje je zasto ne, spavati ispod oraha.
Kazu: "Ni trava ne raste ispod oraha."![]()
Inace pitao sam jednog docenta poljoprivednih nauka, sudskog vjestaka, za utemeljenost tog vjerovanja. Veli da to nista nije naucno dokazano
Ali sjecam se da sam znao biti poprilicno "cudnog" osjecaja poslije duzeg boravka u orahovom hladu
- spreca
#240 Re: Narod i njegovi običaji
Sto se tice Oraha...kazu ni auto ne stavljaj u hlad pod orah..........ali interesantno je da ni ptice ne slijecu na Orah.....a tesko ce te vidjeti i kakvog insekta.....sve voceke mogu biti crvave...jabuka ,kruska,sljiva itd itd a orah ne..........znaci ne odmataj pod orahom........lakse je ispostovati to sto ljudi kazu nego provocirati sudbinu
- jao_situacije
#241 Re: Narod i njegovi običaji
i onda se neko na pdf politika čudi kako dobiju izbore i ko vlada ovim narodom
piu hajd napravi neki link na onim temama na politici kad neko postavi pitanje kako dobiše izbore da ga prebaci na ovu temu
vrlo lako se može primjetiti da je narod ubacio bruku nekakvih gluposti u neke postupke i radnje koje imaju korijene u sunnetu
to je sad izmijenjeno do neprepoznatljivosti i skoro da više nikakve veze sa islamom nema
piu hajd napravi neki link na onim temama na politici kad neko postavi pitanje kako dobiše izbore da ga prebaci na ovu temu
vrlo lako se može primjetiti da je narod ubacio bruku nekakvih gluposti u neke postupke i radnje koje imaju korijene u sunnetu
to je sad izmijenjeno do neprepoznatljivosti i skoro da više nikakve veze sa islamom nema
-
condy
#242 Re: Narod i njegovi običaji
Orah, magarac i žena povezani su sličnim zakonom. To troje ne čini ništa dobro ako izostanu batine.spreca wrote:Sto se tice Oraha...kazu ni auto ne stavljaj u hlad pod orah..........ali interesantno je da ni ptice ne slijecu na Orah.....a tesko ce te vidjeti i kakvog insekta.....sve voceke mogu biti crvave...jabuka ,kruska,sljiva itd itd a orah ne..........znaci ne odmataj pod orahom........lakse je ispostovati to sto ljudi kazu nego provocirati sudbinu
- spreca
#243 Re: Narod i njegovi običaji
zao mi magarcacondy wrote:Orah, magarac i žena povezani su sličnim zakonom. To troje ne čini ništa dobro ako izostanu batine.spreca wrote:Sto se tice Oraha...kazu ni auto ne stavljaj u hlad pod orah..........ali interesantno je da ni ptice ne slijecu na Orah.....a tesko ce te vidjeti i kakvog insekta.....sve voceke mogu biti crvave...jabuka ,kruska,sljiva itd itd a orah ne..........znaci ne odmataj pod orahom........lakse je ispostovati to sto ljudi kazu nego provocirati sudbinu
- JanuaryJones
#244 Re: Narod i njegovi običaji
Juglon je materija koja spada u grupu prirodnih boja ali je i jak herbicid. Kako lišće opada, juglon se taloži o zemljištu oko stabla i truje okolno bilje (orah eliminiše konkurenciju).Njegovo isparavanje iz svjezeg lisca i iz zemlje iz korijena oraha moze izazvati trovanja i glavobolje. Mnoge biljne vrste ne mogu opstati pod orahom i u blizini oraha.
Insekti bjeze od oraha, jer ih juglon truje i ubija.
Dakle: juglon ubija mnoge biljne vrste, ubija insekte i od njega se poboljevaju ljudi koji dugo borave ispod oraha.
- piupiu
#245 Re: Narod i njegovi običaji
JanuaryJones wrote:Juglon je materija koja spada u grupu prirodnih boja ali je i jak herbicid. Kako lišće opada, juglon se taloži o zemljištu oko stabla i truje okolno bilje (orah eliminiše konkurenciju).Njegovo isparavanje iz svjezeg lisca i iz zemlje iz korijena oraha moze izazvati trovanja i glavobolje. Mnoge biljne vrste ne mogu opstati pod orahom i u blizini oraha.
Insekti bjeze od oraha, jer ih juglon truje i ubija.
Dakle: juglon ubija mnoge biljne vrste, ubija insekte i od njega se poboljevaju ljudi koji dugo borave ispod oraha.
Ja, korisne teme!
- medvjed23
#246 Re: Narod i njegovi običaji
zanimljivo..
- ¤ jelena ¤
#247 Re: Narod i njegovi običaji
Ne zloupotrebljavati sadržaj ove mahnite teme u potrazi za.... npr. ... pjesničkom inspiracijom i tim čudnim osjećajem kojeg nam nudi debeli hlad guste krošnje oraha.... 
- medvjed23
#248 Re: Narod i njegovi običaji
svoj ti poso
- medvjed23