palestinka wrote:U višenacionalnim sredinama običaji i tradicije se prepliću i stapaju. To je prirodno, po meni i mnogima ljepota življenja u takvoj sredini. Nevazno da li si vjernik, kojoj konfesiji pripadaš, osjećaš se ljepše i drugačije i kad je Bajram i kad je Božić itd, ako ne zbog sebe, onda zbog prijatelja, rodbine, kolega. Oni koji s ogorčenjem dočekuju vjerske praznike koji nisu'njihovi' i gramima mjere šta je tvoje, a šta njihovo i šta će u inat taj dan uraditi da bi ostali u svom izolovanom mikrokosmosu, jadni su ljudi.
Upravo
Ocito se mrznja i tenzija nastavlja, il bolje receno vjestacki odrzavava, i oko ovih praznika/blagdana.
Opustite se malo. Neka svako slavi ono sto misli da treba. Mi ateisti/agnostici, ili prosto umjereni vjernici, ako mislimo da je ok da na ovaj nacin obiljezimo
pocetak nove kalendarske godine, nikakve bozice il'vjerske praznike - s cime se NG pokusava izjednaciti - da svojim najmilijim pozelimo da slijedeca godina bude uspjesna i dobra, mada znamo da te zelje u 00:00 nemaju neku veliku moc niti odlucuje kakva ce naredna godina biti

...ali eto, prosto nasim dragim prijateljima, porodici, pokazemo na taj nacin da nam je stalo da im slijedeca godina bude puna zdravlja, srece i rahatluka...ne znam u cemu je problem

.
Niti ko kome osporava obiljezavanje bajraba, niti bozica....zasto bi se sataniziralo i docek nove kalendarske godine.
Oko svega se stvaraju tenzije, iskopavaju rovovi, zauzimaju stavovi prepuni iskljucivosti. To nije dobro, nijhe zdravo za ovo drustvo i zemlju. Ne znam kako to svima nije jasno.
Neka slavi ko hoce. Ko nece, veceraj, pa bujrum na spavanje
Ovaj narod je prepun realnih problema, svih vrsta i podvrsta, ali jok, daj da se hvatamo za vratove oko NG i proslave/obiljezavanje toga.
Ne slavis/docekujes NG, super. Meni je to ok.
Ima prije tog datuma bozic, pa i poslije tog datuma bozic i vjerska NG...a onda kasnije i bajram.
Svako sebi nek probere, i svi sretni. A ja cu probrati sve od toga

..nesto radi sebe, a nesto jer te praznike slave neki meni dragi ljudi, i iz postovanja prema njima otici cu im na taj njima bitan dan/praznik/blagdan.
Ovo je Sarajevo, Bosna i Hercegovina...i to se uvijek tako postovalo, kod i od strane normalnih ljudi, i ne vidim nista lose u tome.