Kitite li jelku?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Kitite li jelku?

Da
104
62%
Ne
63
38%

Total votes: 167

JanuaryJones

#226 Re: Kitite li jelku?

Post by JanuaryJones »

palestinka wrote:U višenacionalnim sredinama običaji i tradicije se prepliću i stapaju. To je prirodno, po meni i mnogima ljepota življenja u takvoj sredini. Nevazno da li si vjernik, kojoj konfesiji pripadaš, osjećaš se ljepše i drugačije i kad je Bajram i kad je Božić itd, ako ne zbog sebe, onda zbog prijatelja, rodbine, kolega. Oni koji s ogorčenjem dočekuju vjerske praznike koji nisu'njihovi' i gramima mjere šta je tvoje, a šta njihovo i šta će u inat taj dan uraditi da bi ostali u svom izolovanom mikrokosmosu, jadni su ljudi.
:thumbup:
(zato nam i jeste takvo stanje duha/društva/države)
Edin H.

#227 Re: Kitite li jelku?

Post by Edin H. »

vjesticanametli wrote:https://www.youtube.com/watch?v=cUYSGojUuAU
evo jedna za jelku i havanu..... :mrgreen:
Je li ovu budalastinu MORAS slusati svih jedanaest minuta ili smijes prekinuti ranije? :lol:
dustaban

#228 Re: Kitite li jelku?

Post by dustaban »

Mislim da je prica otisla u krivom smjeru. Ili ja dobro ne kontam.

Dakle ja govorim o NOVOJ GODINI (i Djeda Mrazu) i jelki kao recidivu predratnog vremena kad smo imali jedan fantastican kompromis kako da se uklopimo u ostatak (naprednog) svijeta gdje se uglavnom slavi (katolicki) Bozic + Nova godina. Oni su to nekako lijepo razdvojili, bozic familija, NG sa rajom.
Mi smo to nekako sve sabili u Novu Godinu. I meni je jelka bila centar svijeta na novogodisnje vece, ne na bozic. Ali u svakom slucaju za to me vezu najljepsa sjecanja.

Govorim dakle o obiljezavanju NOVE GODINE.

Muslimanima se, kako vidim, i to gadi! Dze je problem? Zasto vi ne slavite Hidzretsku Novu godinu na slican nacin, ako vec necete ovu novu godinu. Ne morate kititi jelku (mozete okititi granu hurme naprimjer), ali zasto vasoj djeci ne priustite nesto radosno da im mozete kazati, kad se vlaska djeca ozare kraj svojih jelki, a vi vasoj pogasite i svjetla u kuci (da ne bi ko pomislio neuzubillah!) - ti si imao svoju novu godinu!
Medjutim, svi mi, ukljucujuci i muslimane okrenemo novi kalendar prvog januara. Meni je samo taj detalj, dakle kraj jedne i pocetak nove godine, dovoljan razlog da ga obiljezim kao sto ga sav NORMALAN svijet obiljezava.

Zaboravimo detalj jelke i djeda mraza. Radi se o PRAZNIKU i jednom normalnom razlogu da se praznuje...
Margita81

#229 Re: Kitite li jelku?

Post by Margita81 »

Da! :)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#230 Re: Kitite li jelku?

Post by -LIBERO- »

palestinka wrote:U višenacionalnim sredinama običaji i tradicije se prepliću i stapaju. To je prirodno, po meni i mnogima ljepota življenja u takvoj sredini. Nevazno da li si vjernik, kojoj konfesiji pripadaš, osjećaš se ljepše i drugačije i kad je Bajram i kad je Božić itd, ako ne zbog sebe, onda zbog prijatelja, rodbine, kolega. Oni koji s ogorčenjem dočekuju vjerske praznike koji nisu'njihovi' i gramima mjere šta je tvoje, a šta njihovo i šta će u inat taj dan uraditi da bi ostali u svom izolovanom mikrokosmosu, jadni su ljudi.
Upravo :thumbup:

Ocito se mrznja i tenzija nastavlja, il bolje receno vjestacki odrzavava, i oko ovih praznika/blagdana.
Opustite se malo. Neka svako slavi ono sto misli da treba. Mi ateisti/agnostici, ili prosto umjereni vjernici, ako mislimo da je ok da na ovaj nacin obiljezimo pocetak nove kalendarske godine, nikakve bozice il'vjerske praznike - s cime se NG pokusava izjednaciti - da svojim najmilijim pozelimo da slijedeca godina bude uspjesna i dobra, mada znamo da te zelje u 00:00 nemaju neku veliku moc niti odlucuje kakva ce naredna godina biti :mrgreen: ...ali eto, prosto nasim dragim prijateljima, porodici, pokazemo na taj nacin da nam je stalo da im slijedeca godina bude puna zdravlja, srece i rahatluka...ne znam u cemu je problem ;-) .

Niti ko kome osporava obiljezavanje bajraba, niti bozica....zasto bi se sataniziralo i docek nove kalendarske godine.

Oko svega se stvaraju tenzije, iskopavaju rovovi, zauzimaju stavovi prepuni iskljucivosti. To nije dobro, nijhe zdravo za ovo drustvo i zemlju. Ne znam kako to svima nije jasno.

Neka slavi ko hoce. Ko nece, veceraj, pa bujrum na spavanje :D

Ovaj narod je prepun realnih problema, svih vrsta i podvrsta, ali jok, daj da se hvatamo za vratove oko NG i proslave/obiljezavanje toga.

Ne slavis/docekujes NG, super. Meni je to ok.
Ima prije tog datuma bozic, pa i poslije tog datuma bozic i vjerska NG...a onda kasnije i bajram.

Svako sebi nek probere, i svi sretni. A ja cu probrati sve od toga :D ..nesto radi sebe, a nesto jer te praznike slave neki meni dragi ljudi, i iz postovanja prema njima otici cu im na taj njima bitan dan/praznik/blagdan.

Ovo je Sarajevo, Bosna i Hercegovina...i to se uvijek tako postovalo, kod i od strane normalnih ljudi, i ne vidim nista lose u tome. :thumbup: :bih:
jao_situacije

#231 Re: Kitite li jelku?

Post by jao_situacije »

ove teme su lakmus papir i pokazuju kakvi smo mi ustvari
Astrix

#232 Re: Kitite li jelku?

Post by Astrix »

dustaban wrote:Mislim da je prica otisla u krivom smjeru. Ili ja dobro ne kontam.

Dakle ja govorim o NOVOJ GODINI (i Djeda Mrazu) i jelki kao recidivu predratnog vremena kad smo imali jedan fantastican kompromis kako da se uklopimo u ostatak (naprednog) svijeta gdje se uglavnom slavi (katolicki) Bozic + Nova godina. Oni su to nekako lijepo razdvojili, bozic familija, NG sa rajom.
Mi smo to nekako sve sabili u Novu Godinu. I meni je jelka bila centar svijeta na novogodisnje vece, ne na bozic. Ali u svakom slucaju za to me vezu najljepsa sjecanja.

Muslimanima se, kako vidim, i to gadi! Dze je problem? Zasto vi ne slavite Hidzretsku Novu godinu na slican nacin, ako vec necete ovu novu godinu. Ne morate kititi jelku (mozete okititi granu hurme naprimjer), ali zasto vasoj djeci ne priustite nesto radosno da im mozete kazati, kad se vlaska djeca ozare kraj svojih jelki, a vi vasoj pogasite i svjetla u kuci (da ne bi ko pomislio neuzubillah!) - ti si imao svoju novu godinu!
Medjutim, svi mi, ukljucujuci i muslimane okrenemo novi kalendar prvog januara. Meni je samo taj detalj, dakle kraj jedne i pocetak nove godine, dovoljan razlog da ga obiljezim kao sto ga sav NORMALAN svijet obiljezava.

Zaboravimo detalj jelke i djeda mraza. Radi se o PRAZNIKU i jednom normalnom razlogu da se praznuje...

Ko kaže da je muslimani ne obilježavaju? Naravno da je obilježavaju i to u duhu vjere i nikako drugačije. To naravno ne podrazumijeva ni jelku ni vatromet ni bilo kakav izlazak i šta ti ja znam.
Pravi muslimani to znaju ali danas je previše "krivih" muslimana koji nas druge ubjeđuju da mi nismo normalni da svojoj djeci nešto uskraćujemo.
Nekima je previše čudno što se mi izdvajamo od tih jelki, vatrometa i ostalog šarenila.
Mene raja u školi čudno gleda kad kažem da ću za Novu Godinu biti kući kao da je to nešto nenormalno, kao ja sam lud, kako ću ja to tako...
vjesticanametli

#233 Re: Kitite li jelku?

Post by vjesticanametli »

Edin H. wrote:
vjesticanametli wrote:https://www.youtube.com/watch?v=cUYSGojUuAU
evo jedna za jelku i havanu..... :mrgreen:
Je li ovu budalastinu MORAS slusati svih jedanaest minuta ili smijes prekinuti ranije? :lol:
ako se ko havana namastis po glavi s mascobom onda 11 min. I stajati uz jelkicu hahahahh
Margita81

#234 Re: Kitite li jelku?

Post by Margita81 »

E da..kitimo jelku i obiljezavamo kraj jedne i pocetak nove god. Vjerke praznike u nasoj kuci ne praznikujemo uopste.
Bajrame docekamo kod mojih, Bozic kod roditelja od mog dragog i to zbog njih i djece.
NG, okicena jelka i Djed Mraz- to je nase. Oslobodjeno potpuno od religijskih predzaka bilo koje vrste.
Inace jelku smo kitili uvijek i djed mraz paketice donosio uuuuvijek. Prije rata pa cak i u ratu!
Muslimani 92 su strasno optereceni rekla bih.
JanuaryJones

#235 Re: Kitite li jelku?

Post by JanuaryJones »

Astrix wrote:
dustaban wrote:Mislim da je prica otisla u krivom smjeru. Ili ja dobro ne kontam.

Ko kaže da je muslimani ne obilježavaju? Naravno da je obilježavaju i to u duhu vjere i nikako drugačije. To naravno ne podrazumijeva ni jelku ni vatromet ni bilo kakav izlazak i šta ti ja znam.
Pravi muslimani to znaju ali danas je previše "krivih" muslimana koji nas druge ubjeđuju da mi nismo normalni da svojoj djeci nešto uskraćujemo.
Nekima je previše čudno što se mi izdvajamo od tih jelki, vatrometa i ostalog šarenila.
Mene raja u školi čudno gleda kad kažem da ću za Novu Godinu biti kući kao da je to nešto nenormalno, kao ja sam lud, kako ću ja to tako...
Obilježavaju li muslimani rodjendane, vlastite i svoje djece? Napušu li se baloni, ugase svijeće na torti, odmotaju pokloni, proveseli se sa rodbinom i rajom? U duhu vjere dakako, počaste se šerbetom i kolačima? Što je obilježavanje nove godine kao datuma rođenja jednog novog poglavlja drugačije od jednog rođendana?
Astrix

#236 Re: Kitite li jelku?

Post by Astrix »

Zakopaj se malo dublje u neke i knjige i nađi sta je tacno ta Nova Godina, kad se počela obilježavati i zbog čega, kad to nađeš usporedi sa ovim drugim i bit će ti jasno.
Samo, meni nije jasno sta mi sa svim tim pokušavaš reći?
Edin H.

#237 Re: Kitite li jelku?

Post by Edin H. »

Astrix wrote:

Kako mozes obiljezavati kada ti Nova godina pada negdje u oktobru sljedece godine? :oops:
vjesticanametli

#238 Re: Kitite li jelku?

Post by vjesticanametli »

Edin H. wrote:
Astrix wrote:

Kako mozes obiljezavati kada ti Nova godina pada negdje u oktobru sljedece godine? :oops:
pa.on nije iskrivljeni musliman vec M92
Astrix

#239 Re: Kitite li jelku?

Post by Astrix »

Ja veća budala što išta govorim...
piupiu

#240 Re: Kitite li jelku?

Post by piupiu »

adda_sa wrote:
piupiu wrote:Ako se dobro sjećam, jelka je paganski predslavenski, a poslije i slavenski običaj ... e, sad, može se doviti na starim slavenskim svetištima ... mogu Čevljanovići (i to mu ga dodje neki paganski običaj), a jelka NJET, kao, to nije naša tradicija ... zbunjoza.
ustv0rai stari germanski obicaj. u kucu se unosila jelka ili grana bila cega zimzelenog, kao nada da ce opet sve da ozeleni i procvjeta itd.
sa dolaskom krscanstva, pored tog drveta ili grane se pale svjece, kao sjecanje za preminule. poslije te svijece dospjevaju na jelku. sa strujom su to svjetlece lampice. globalno se siri sa nekom britanskom kraljicom, ciji je muz bio porijeklom pruska/njemacka isl, i koji za bozic je kao u djetinjstvu okitio jelku na britanskom dvoru. po uzoru na kraljicu i sitna riba pocinje da to radi u svojim kucama. slijedi amerika itd itd. u njem se to zvalo paradiesbaum, ilitiga rajsko drvo, jer je 24dec slavljen kao dan adama i eve
Eeee, znači - God save the Queen! :D :lol:

Nisam gore mislila na porijeklo samog običaja, već na kontinuitet tradicije u nas Slavena :D. Pročitah negdje da sama trOdicija vuče korijene još iz rimskog doba, tako da, ko zna ... tamo gore gdje su ti Germani i Slaveni što samo ih šuma dijeli, to je nešto tipa ko prvi djevojci (jeli, smreki, boru), njemu djevojka (i običaj), pretpostavljam. :lol: Znaš kako se generalno čitava ljudska povijest piše - sve je evropocentrično za akcentom na Zapad, tako da ... vjerovatno je običaj evropski, a kako smo mi na tlu Evrope ... sve ostalo je manje važno.
JanuaryJones

#241 Re: Kitite li jelku?

Post by JanuaryJones »

Astrix wrote:Zakopaj se malo dublje u neke i knjige i nađi sta je tacno ta Nova Godina, kad se počela obilježavati i zbog čega, kad to nađeš usporedi sa ovim drugim i bit će ti jasno.
Vidi, ja ne obilježavam ng zbog nekih knjiga, tumačenja i implicirane vjerske pozadine kao što pokušavaš navesti već zbog datuma kao datuma, isto kao i rođendan. Zar je to tako teško shvatiti?
animals

#242 Re: Kitite li jelku?

Post by animals »

Astrix wrote:

Raja u skoli..pa koliko ti imas god ..i tako mlad piskaras po forumu..
nije normalno da mlad covjek slavi novu godinu kuci..
treba da ode sa drustvom i provede se..to ce se citav zivot pamtiti..
a mi stariji, mozemo i kod kuce...nije bitno..
Bodkin

#243 Re: Kitite li jelku?

Post by Bodkin »

Astrix wrote:Zakopaj se malo dublje u neke i knjige i nađi sta je tacno ta Nova Godina, kad se počela obilježavati i zbog čega, kad to nađeš usporedi sa ovim drugim i bit će ti jasno.
Jel ti tesko sto zivis u evropi? Koliko se zakopas daleko u proslost da odlucis po kojim pravilima zivjeti danas?
HAVANA

#244 Re: Kitite li jelku?

Post by HAVANA »

Progressive House wrote:
HAVANA wrote:
Progressive House wrote:jel' pjevate božićne pjesme dok kitite jelku?

Pjevamo,i namazem kosu svinjskom masti da izgledam ko talijani u onim filmovima,pijemo,pusimo,drogiramo se i onda se svi u komsiluku jebemo izmedju sebe.
paganski običaji? :D

btw kitovanje jelke=kršćanstvo
Ja sam pogan. :D
HAVANA

#245 Re: Kitite li jelku?

Post by HAVANA »

Astrix wrote:Ja veća budala što išta govorim...
Ja ba,idi uci sociologiju,prozvace te.
HAVANA

#246 Re: Kitite li jelku?

Post by HAVANA »

Slijedeca tema je jedete li baklavu i od kada potice taj obicaj,tucate li orahe il kupite ociscene,smiju li srbi i hrvati za bajram doci na baklavu,a bosnjaci na bozic,smije li se cestitati ili ne,milujete li zenu utorkom...? Sav sam usplahiren i jedva cekam da vidim kako cu i sta cu.
muha_sa

#247 Re: Kitite li jelku?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Slijedeca tema je jedete li baklavu i od kada potice taj obicaj,tucate li orahe il kupite ociscene,smiju li srbi i hrvati za bajram doci na baklavu,a bosnjaci na bozic,smije li se cestitati ili ne,milujete li zenu utorkom...? Sav sam usplahiren i jedva cekam da vidim kako cu i sta cu.
sad ce krenut tema u ovom smjeru.

meni burazerov sin--balavac jedan--veli da je grijeh cestitat Božic :-)
odrastoh sa vjernicom koja je živjela 100 godina i nikad ni jedan vakat kako znam za sebe nije propustila i poštovana na čaršiji bila i nikad mi nije rekla da je to grijeh.
izgleda da svijet od ovih novokonponovanih pocinje
Tomahawk11
Globalni moderator

#248 Re: Kitite li jelku?

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:Slijedeca tema je jedete li baklavu i od kada potice taj obicaj,tucate li orahe il kupite ociscene,smiju li srbi i hrvati za bajram doci na baklavu,a bosnjaci na bozic,smije li se cestitati ili ne,milujete li zenu utorkom...? Sav sam usplahiren i jedva cekam da vidim kako cu i sta cu.
sad ce krenut tema u ovom smjeru.

meni burazerov sin--balavac jedan--veli da je grijeh cestitat Božic :-)
odrastoh sa vjernicom koja je živjela 100 godina i nikad ni jedan vakat kako znam za sebe nije propustila i poštovana na čaršiji bila i nikad mi nije rekla da je to grijeh.
izgleda da svijet od ovih novokonponovanih pocinje
Ma ljudi izmisljaju. Cuj grijeh. :-) Sve neki vjernici, a nista procitali nisu.
muha_sa

#249 Re: Kitite li jelku?

Post by muha_sa »

najgore u svemu tome što mu ne možeš ništa dokazat :-) kažem mu--kako ba to majka (moja nana a njegova pranana) za tu zabranu nije znala :?
kakva majka--šta ona zna :lol: :lol: :lol: a žena kuran citala ko ja novine
dobar osjecaj

#250 Re: Kitite li jelku?

Post by dobar osjecaj »

Ma hajde, i kurva jelka kao i brojne nase svakodnevne zivotne kurve je tek jos jedna zahvalna tema da brojni izgubljeni, besposleni, dobronamjerni i beznamjerni ljudi pisaju u vjetar dokazujuci da su ispravni, ispravniji ili najispravniji.
Locked