Opet problemi sa Djeda Mrazom
- Raigor Stonehoof
#226 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
nisi ti zdrav u glavu ako klanje zivotinja I UCENJE DJECE TOME nazivas divnim obicajem. al bas nisi.
koristi malo svoju glavu umjesto hodzine pa razmisli sta govoris.
koristi malo svoju glavu umjesto hodzine pa razmisli sta govoris.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#227 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Hajde se vratite TEMI.
- Matzan
#228 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Djeda Mraz je kršćanski običaj upokavan u razne celofane.
Kao i Valentinovo, Noć vještica isl.
Klanje Kurbana je muslimanski običaj.
-
Hakiz
#229 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Nasu za predsjednika!nasa wrote:Mogli bi organizovati i radionice gdje bi izradili ukrase, mame se dogovore da nesto skuhaju, podijele recepte, kupe simbolicno neki slatkis, vocku i eto svi sretni, a ne stalno razdvajanje, ignorisanje drugacijeg, potreba da budes brojcano jaci da mozes nametnut svoje....i sve ruzne poruke koje nase drustvo salje...Hakiz wrote:Potpisujem.nasa wrote:Ja bih to sve rijesila lako.
Dopustiti proslavu svih vjerskih I ostalih obicajnih praznika ali da se roditelji sami organizuju pa,
Bajram- kuhaju mame muslimanke kolacice, spreme simbolicne pokloncice, podijele muslimanskoj nemuslimanskoj djeci jos dobiju prigodu da objasne zasto I kako obiljezavaj Bajram,
isto Bozic,
Deda Mraz
itd.
To bi bilo lijepo, ucili bismo djecu uvazavanju razlicitosti, upoznavanju drugacijih religija, obicaja, tradicija, svi bi mogli obiljeziti sta zele, a sve civilizovano, pedagoski I sl.
Samo sto sam haman sigurna da kad bismo to predlozili mama I tatama, pogotovo ovim sto 'suju po fejsu, da bismo se svi vrlo brzo slozili kako je najbolje njegovati tradiciju neobiljezavanja
Kada bolje razmislimo, vrtić ili škola je u ovom slučaju samo prostor. Name, bilo bi nezgodno i skupo, pa i neracionalno iznajmljivati poseban prostor za takve manifestacije kada već postoji prostor u koji djeca redovno dolaze i u kojem se osjećaju sigurno. Škola ili vrtić u ovom slučaju nisu institucije, samo su zidovi i krov.
- animals
#230 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
I sta cemo sad...Matzan wrote:Djeda Mraz je kršćanski običaj upokavan u razne celofane.
- Matzan
#231 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
animals wrote:I sta cemo sad...Matzan wrote:Djeda Mraz je kršćanski običaj upokavan u razne celofane.
Ja znam šta ću ja.
A ti vidi šta ćeš.
- Šveđanin
#232 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Oko cega se vi prepirete covjece dragi...

- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#233 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Tad je bila Arzija a sad je njena velika prijateljica Jasmina Congo, tad je bila SDA na vlasti i sad je opet ASDA na vlastiHAVANA wrote:Jebo te tito retarda i drzave.Moja slijedece godine fakultet upisuje a kad je isla u vrtic iste price bile...
- arzuhal
#234 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Djeda Mraza bih izbacio a ubacio Tita. Bi ozbiljno. Djed Mraz je ništa, kao dijete sam se plašio maskiranog lika, plakao dok su me gurali na koljeno oznojenom članu radnog kolektiva ispod one vate koji se bilesi nazor smijao i jedva čekao da se kutariše dječurlije, da ode za šank i strese vlahov da dođe sebi...Tita su sva djeca voljela, Djeda jesu al' mahunu...
I tako smo riješili pitanje religioznosti Tita, zastupljeni su i ateisti, nek za Novu bude Tito, za Božić Santa Klaus, za hidžretsku Dedo Hidžr, i nek svi podjele nešto djeci, i mirna Bosna...I da više ne bude ovakvih tema i ubleha...
I tako smo riješili pitanje religioznosti Tita, zastupljeni su i ateisti, nek za Novu bude Tito, za Božić Santa Klaus, za hidžretsku Dedo Hidžr, i nek svi podjele nešto djeci, i mirna Bosna...I da više ne bude ovakvih tema i ubleha...
- animals
#235 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ja osvjetlio terasu sa sijalicama..ne izgleda lose..Matzan wrote:animals wrote:I sta cemo sad...Matzan wrote:Djeda Mraz je kršćanski običaj upokavan u razne celofane.
Ja znam šta ću ja.
A ti vidi šta ćeš.
malo svjetlosti u tami nije za zgoreg..
- Matzan
#236 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
animals wrote:Ja osvjetlio terasu sa sijalicama..ne izgleda lose..Matzan wrote:
Ja znam šta ću ja.
A ti vidi šta ćeš.
malo svjetlosti u tami nije za zgoreg..
- arzuhal
#238 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Djed Mraz samo pravi razdor među ljudima, strinumu...

- MyTao
#239 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Paralelno s tim, ne postoji generacija koja nije ubijala I bila nasilna... sto li? Da nema kakve veze s tim sto je "normalno" da se djecaci igraju pucanja dok su mali?? vjerovatno ne, pa uvijek se tako radilo, nek se radi I dalje...beniciodeltoro wrote: Ne znam kakve veze imaju 90te kada ne postoji generacija dječaka na ovoj zemaljskoj kugli bila to Jugoslavija, SAD, Zimbabve, Švicarska ili Švedska da se dječaci nisu igrali pucanja ili sličnog simuliranja nasilja.
-
palestinka
#240 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Kikibombona wrote:Hoce ako vjeru zamijenis nacionalizmom, rasizmom ili kojekakvim destruktivnim ideologijama. Nije vjerski fanatizam jedino zlo.arzuhal wrote: A ako dijete odgajaš tako da, naprimjer, ne vjeruje u Boga, hoće li ono a priori izrasti i u lošeg čovjeka?
Sve zavisi od toga sta ces od vjere upumpavati u dijete. U vjeri ima dobroga i loseg, sve zavisi od toga sta ce vjernik konzumirati i cemu dati prednost a sta potisnuti.
Vidis kako se krscanstvo modernizuje. Nekada je Evropom vladala zlocinacka mrznja prema gatarama, homoseksualcima i nevjernicima. Sada Papa govori da svako ima pravo vjerovati u sto zeli, da su pederi prihvatljivi i da nevjernici idu u raj.![]()
Juznjaci i istocnjaci pate od bijede i neobrazovanosti, zato i kasne za Evropom.
bilo bi divno kad među vjernicima ne bi bilo ni nacionalista ni rasista. Vrlo je pojednostavljen postavljen izbor ili vjera ili nacionalizam. Između je 50nijansi koje god hoćeš boje. A ko to odlučuje šta je u vjeri dobro, a šta loše?
a
- arzuhal
#241 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Kod nas je i ono najplementije militarizovano našim, haman pa podsvjesno, ukorijenjenim rječnikom militarizma, pa tako neki dan čuh na tv reportaži sa obilježavanja nekog događaja neke škole, veli prosvjetni radnik: znanje je naše najjače oružje.MyTao wrote:Paralelno s tim, ne postoji generacija koja nije ubijala I bila nasilna... sto li? Da nema kakve veze s tim sto je "normalno" da se djecaci igraju pucanja dok su mali?? vjerovatno ne, pa uvijek se tako radilo, nek se radi I dalje...beniciodeltoro wrote: Ne znam kakve veze imaju 90te kada ne postoji generacija dječaka na ovoj zemaljskoj kugli bila to Jugoslavija, SAD, Zimbabve, Švicarska ili Švedska da se dječaci nisu igrali pucanja ili sličnog simuliranja nasilja.
Dakle nije znanje - kao nešto plemenito, nešto što služi izgradnji, stvaranju, životu, povezivanju, razumijevanju - neki alat, neko oruđe, ne! - to je najjače oružje
Naravno, ne optužujem, samo primjećujem...
- Šveđanin
#242 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pogledajte vi samo ovu temu.
I onda se neko pita sto narod zivi tako kako zivi.
I onda se neko pita sto narod zivi tako kako zivi.
- beniciodeltoro
#243 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa možda što je urođeno i u ljudskoj prirodi da dječaci od malih nogu vide nešto posebno u ratnicima, alfa muškarcima a ne zato što se dopušta "uvijek se tako radilo, nek se radi i dalje"MyTao wrote:Paralelno s tim, ne postoji generacija koja nije ubijala I bila nasilna... sto li? Da nema kakve veze s tim sto je "normalno" da se djecaci igraju pucanja dok su mali?? vjerovatno ne, pa uvijek se tako radilo, nek se radi I dalje...beniciodeltoro wrote: Ne znam kakve veze imaju 90te kada ne postoji generacija dječaka na ovoj zemaljskoj kugli bila to Jugoslavija, SAD, Zimbabve, Švicarska ili Švedska da se dječaci nisu igrali pucanja ili sličnog simuliranja nasilja.
dovedi dječaka u videoteku prije će izabrati Rambo film nego Good Will Hunting, pitaj ga za video igru prije će izabrati GTA nego Tetris, prije će kao poster okačiti Terminatora nego jednog matematičara, na dvorištu će prije igrati rata nego tenisa, čak i "mirnije" idole koje ima Džeku, Brajanta ili Teletovića nalazi u tome što dominira nad 11 (ili druga cifra, ovisno o sportu) jakih protivnika na terenu. Zato su uvijek bili i biće popularniji sportovi poput fudbala, košarke i boksa nego oni "mekši" odbojka, rukomet, golf.
- kamberovica polje
#244 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Božić i Valentinovo su običaji toliko razvodnjeni da se više ne smatraju kršćanskim nego su kapitalistički fazoni za zgrtanje para. Noć vještica nije kršćanski običaj nego keltski paganski običaj na koji je crkva malo zažmirila i ukomponovala ga u praznik Svih svetih iako s njim veze nema, mada kad malo bolje razmislim i s Božićem je slična priča. Dakle ukratko rečeno djed mraz je brend. I nemoj mi molim te reći, da je tebi klanje životinja od strane djece jednako primanju poklona i slatkiša od bradatog djeda.Matzan wrote:Djeda Mraz je kršćanski običaj upokavan u razne celofane.
- Matzan
#245 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
kamberovica polje wrote:Božić i Valentinovo su običaji toliko razvodnjeni da se više ne smatraju kršćanskim nego su kapitalistički fazoni za zgrtanje para. Noć vještica nije kršćanski običaj nego keltski paganski običaj na koji je crkva malo zažmirila i ukomponovala ga u praznik Svih svetih iako s njim veze nema, mada kad malo bolje razmislim i s Božićem je slična priča. Dakle ukratko rečeno djed mraz je brend. I nemoj mi molim te reći, da je tebi klanje životinja od strane djece jednako primanju poklona i slatkiša od bradatog djeda.Matzan wrote:Djeda Mraz je kršćanski običaj upokavan u razne celofane.
Pitanje ti nema baš puno smisla.
Ne pokušavam ja ništa uspoređivati, svako ima svoje navike i običaje.
Neki narodi sasvim normalno da jedu konjetinu, drugi je ne mogu smisliti, a za treće je to haram.
Ko smo mi da nekome kažemo šta je dobro ili loše za njega?
- Raigor Stonehoof
#246 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
civilizovan svijet?Matzan wrote:
bar se nadam
-
Coromandel
#247 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
dati mu tarabu u obdaništima i riješen problem. meni je vala uvijek bio mrzak taj lažljivi besposličar...animals wrote:I sta cemo sad...Matzan wrote:Djeda Mraz je kršćanski običaj upokavan u razne celofane.
- kamberovica polje
#248 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Dobro postoji svakakvih običaja to je sigurno ali sada smo već na nekom stupnju svijesti i u dijelu svijeta gdje je civilizacijski škakljivo dati djetetu da zakolje životinju. Prije 200, 100 pa i 50 godina u ruralnim dijelovim Europe to je čak bilo normalno ali danas je to malo poremećeno. Ne kažem ja sad da se sad muslimani trebaju odreći klanja životinja, naravno da ne to je običaj i vjerski ritual ali djecu mislim da treba držati dalje od toga.Matzan wrote:kamberovica polje wrote:Božić i Valentinovo su običaji toliko razvodnjeni da se više ne smatraju kršćanskim nego su kapitalistički fazoni za zgrtanje para. Noć vještica nije kršćanski običaj nego keltski paganski običaj na koji je crkva malo zažmirila i ukomponovala ga u praznik Svih svetih iako s njim veze nema, mada kad malo bolje razmislim i s Božićem je slična priča. Dakle ukratko rečeno djed mraz je brend. I nemoj mi molim te reći, da je tebi klanje životinja od strane djece jednako primanju poklona i slatkiša od bradatog djeda.Matzan wrote:Djeda Mraz je kršćanski običaj upokavan u razne celofane.
Pitanje ti nema baš puno smisla.
Ne pokušavam ja ništa uspoređivati, svako ima svoje navike i običaje.
Neki narodi sasvim normalno da jedu konjetinu, drugi je ne mogu smisliti, a za treće je to haram.
- beniciodeltoro
#249 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Činjenica je da ovdje neće biti šerijatska država ali je očigledno da u Sarajevu i mnogim mjestima gdje su Bošnjaci većina ima prilično dobar broj onih za koje se Djed Mraz više ne podrazumijeva i da svojoj djeci to ne planiraju (više) priuštiti.
-
mirza_15
#250 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Svi se uzasavaju klanja zivotinja, a vole pojesti cevape. Valjda misle da cevape i janjetinu donosi Deda Mraz