1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#226 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ocigledno je mnogima ovdje intencija bila pljuvacina po sopstvenoj drzavi :D
muha_sa

#227 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

_BataZiv_0809 wrote:Ocigledno je mnogima ovdje intencija bila pljuvacina po sopstvenoj drzavi :D
posebito ovim što su svoje guzove na sigurno izvukli
Fudo387

#228 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Fudo387 »

muha_sa wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ocigledno je mnogima ovdje intencija bila pljuvacina po sopstvenoj drzavi :D
Vi iz sda klike ste najgori. Uveli ste zemlju krupnim koracima u feudalizam i sad se sprdate sa nasom omladinom.
muha_sa

#229 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:
muha_sa wrote:
Vi iz sda klike ste najgori. Uveli ste zemlju krupnim koracima u feudalizam i sad se sprdate sa nasom omladinom.
u jedinstvu je snaga
prog321

#230 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Ljudi ba imaju završene fakultete , posebno ekonomija i pravo, pa zasluženo traže svoj posao u struci tamo u inostranstvu :lol:
muha_sa

#231 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

prog321 wrote:Ljudi ba imaju završene fakultete , posebno ekonomija i pravo, pa zasluženo traže svoj posao u struci tamo u inostranstvu :lol:
ima i srednjoškolaca--sa završenom gimnazijom.
Jedva ih cekaju u ŠveCkoj--znam iz prve ruke
prog321

#232 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Takvi neće zanat.
Nije dzaba isao u skolu 12 godina :-) :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#233 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

I u cemu je problem sa prekvalifikacijom?

Bas ce nas politolog/novinar/pravnik/ekonomista/ u Svabiji raditi to.
prog321

#234 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

U Svabiji će se prekvalifikovat na ribanje wc' -ea.
Ovdje neće ništa van struke :-D
HAVANA

#235 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
muha_sa wrote:
Fudo387 wrote:ujebaste temu.
necu više Tite mi rahmetli :run:
Gotovo je sad, jebali ste joj znanje.
A imala je potencijal, sto jest jest...
Mladi i obrazovani ljudi su dobili jasnu poruku, bezveze ste isli u skolu, vjezbajte mijenjanje remenja, pravilno drzanje mistrije i kako se
reze lim.
Ma jok ,mogu ja i tu nabrajati.Zasto izvrcete rijeci i dobronamjerne savjete?Staticaru dao 400km za galeriju od 58m2,projekat za drugu stvar 4800km,novu web stranicu neki dan platio 1800 km...Kako ce biti bezveze,imam i ja djecu,evo upravo smo razgovarali sta ce upisati,ona hoce germanistiku pa joj pokusavamo objasniti da ima nasu podrsku ako to stvarno zeli...Zelim samo da kad nesto radi,radi to kako treba i trudi se...sta god da je, ja cu je podrzati.To je otprilike i moja poruka mladima,kad nesto radis,radi to kako treba.Nema smisla da nesto zavrsis reda radi a znanje nula.A takva je situacija u mnogim stvarima sa kojim se svakodnevno srecem.Ko su ti ljudi,ko ih je tu zaposlio i na osnovu cega, ja stvarno ne znam, ali svakodnevno imam problema zbog njihovog neznanja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#236 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

prog321 wrote:U Svabiji će se prekvalifikovat na ribanje wc' -ea.
Upravo to.

Hejbet ih znam, pušu se kad dođu vamo, a u Austriji, Švabiji ili Šveckoj, kondukteri, garderoberi u diskotekama, pomoćno osoblje u kockarnicama itd...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#237 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

muha_sa wrote:
prog321 wrote:Ljudi ba imaju završene fakultete , posebno ekonomija i pravo, pa zasluženo traže svoj posao u struci tamo u inostranstvu :lol:
ima i srednjoškolaca--sa završenom gimnazijom.
Jedva ih cekaju u ŠveCkoj--znam iz prve ruke
Danas mi bila revizija iz Svecke, ljudi ne da su zabrinuti zbog ovog priljeva izbjeglica, nego opisat ti ne mogu.... Panika jbt...
belfy

#238 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by belfy »

HAVANA wrote:
Fudo387 wrote: Gotovo je sad, jebali ste joj znanje.
A imala je potencijal, sto jest jest...
Mladi i obrazovani ljudi su dobili jasnu poruku, bezveze ste isli u skolu, vjezbajte mijenjanje remenja, pravilno drzanje mistrije i kako se
reze lim.
Ma jok ,mogu ja i tu nabrajati.Zasto izvrcete rijeci i dobronamjerne savjete?Staticaru dao 400km za galeriju od 58m2,projekat za drugu stvar 4800km,novu web stranicu neki dan platio 1800 km...Kako ce biti bezveze,imam i ja djecu,evo upravo smo razgovarali sta ce upisati,ona hoce germanistiku pa joj pokusavamo objasniti da ima nasu podrsku ako to stvarno zeli...Zelim samo da kad nesto radi,radi to kako treba i trudi se...sta god da je, ja cu je podrzati.To je otprilike i moja poruka mladima,kad nesto radis,radi to kako treba.Nema smisla da nesto zavrsis reda radi a znanje nula.A takva je situacija u mnogim stvarima sa kojim se svakodnevno srecem.Ko su ti ljudi,ko ih je tu zaposlio i na osnovu cega, ja stvarno ne znam, ali svakodnevno imam problema zbog njihovog neznanja.
druze, sada me vec drugi put izvrces. po postavljenim ciframa bolje platiti covjeka za kompom ili da to sam uradim, a maloprije majstori svih zanata ispadaju najbolji. gdje da se odlucim bogte'? daleko od toga da mi para nije draga. :D
furlan

#239 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by furlan »

_BataZiv_0809 wrote:
Upravo to.

Hejbet ih znam, pušu se kad dođu vamo, a u Austriji, Švabiji ili Šveckoj, kondukteri, garderoberi u diskotekama, pomoćno osoblje u kockarnicama itd...
Ali rade, nikom nista ukrali nisu, plata na kraju mjeseca i dzes bolje :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#240 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

furlan wrote: Ali rade, nikom nista ukrali nisu, plata na kraju mjeseca i dzes bolje :D
Naravno. Nije sramota nijedan posao. Sramota je krasti.

Samo me cudi ta diskrepancija izmedju zelje za prekvalifikacijom, ovdje i u Svabiji :D

A bilo bi zanimljivo kada bi dijasporski forumasi napisali sta rade. ;-)
HAVANA

#241 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by HAVANA »

Nije nista sramota raditi,ja prvo prao sudje kod kineza,pa kod turcina razvozio pice,pa krecio,pa izolacija,pa grijanje...u to dobio papire i naucio jezik...pa otvorio firmu...i 2 godine radio i pobjego dok nisam upao u masinu i dugorocne kredite.Djeca se vec rodila,reko narasce pa se nikad necu vratiti...Bjez kuci.
prog321

#242 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Ma ja znam par cistacica iz Austrije. Ovaj drugi neki part-time vozac gradjevinskih dijelova iz Danske.
Ono dno dna sto se tice kvalifikacija, i hoce meni da placa pice u restoranu? Rekoh ,razguli ba. Sacuvaj koji dinar kad odes tamo u tudjinu. :-D
furlan

#243 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by furlan »

_BataZiv_0809 wrote:
furlan wrote: Ali rade, nikom nista ukrali nisu, plata na kraju mjeseca i dzes bolje :D

Samo me cudi ta diskrepancija izmedju zelje za prekvalifikacijom, ovdje i u Svabiji :D

Mozda je problem sto se nema na sta prekvalifikovati, a uvijek se moze kod tate i mame na kazan prisloniti.A i ovo sto Havana prica, pa puta dva, dok se ne doceka prilika za tvoj posao. :D
hrle1976

#244 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hrle1976 »

Gojeni H wrote:Ipak se svodi na ovo:
muminovic wrote:Sve se veze za: novac, i nemogucnosti zaposlenja u BiH.

Da mlad imaju prosjecnu platu od 1.500 KM, nit bi napustali BiH, nit bi ih interesovao nerad Tuzilastva BIH koji en radi svoj posao.

Ne bi ih zanimali niti imena politicara, niti ko je koje vjere.

Bavili bi se sobom.
Mozda 0,1 % ljudi ima zelju da gleda balet ili operu hevteno, ali ipak na kraju, razlog je posao i novac.
Na kraju se sve svodi na:
belfy

#245 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote:

vidi se da si prerano se odrodio od rodnog kraja. znas kako kod nas kazu (a neki kazu i da je narodna) - sramota je kad te uhvate! a onda taj dio poslije za prekvalifikaciju svakako ima u KPD i bog te veselio. izidje preporodjen...i opet sve o narodnom trosku. bolje nego fakultet. :D
ExNihilo

#246 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ExNihilo »

Može biti da to što pojedinci čiste wc u Njemačkoj, a ne bi čistili u Bej Ha, ima manje veze sa kurčenjem, a više sa onih cca 1000 EUR koje prime u Njemačkoj (neprijavljeni i bez radne dozvole) naspram 100 BAM koje bi primili u našoj vrloj domovini.
oridjidji

#247 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by oridjidji »

HAVANA wrote: Ma jok ,mogu ja i tu nabrajati.Zasto izvrcete rijeci i dobronamjerne savjete?Staticaru dao 400km za galeriju od 58m2,projekat za drugu stvar 4800km,novu web stranicu neki dan platio 1800 km...Kako ce biti bezveze,imam i ja djecu,evo upravo smo razgovarali sta ce upisati,ona hoce germanistiku pa joj pokusavamo objasniti da ima nasu podrsku ako to stvarno zeli...Zelim samo da kad nesto radi,radi to kako treba i trudi se...sta god da je, ja cu je podrzati.To je otprilike i moja poruka mladima,kad nesto radis,radi to kako treba.Nema smisla da nesto zavrsis reda radi a znanje nula.A takva je situacija u mnogim stvarima sa kojim se svakodnevno srecem.Ko su ti ljudi,ko ih je tu zaposlio i na osnovu cega, ja stvarno ne znam, ali svakodnevno imam problema zbog njihovog neznanja.

Moj Havana mogu li vidjetu tu stranicu od 1800KM ?

Realno treba se truditi, raditi i graditi, koliko se moze, bacati udice, pa dokle se stigne. Osnova problema lezi u sistemu obrazovanja, a bome i u nasim poslodavcima i nacinu zaposljavanja. Recimo zavrsio sam jednu tehnicku skolu, elektroenergeticar po struci, najvise prakse smo odradili u skoli i to vezi instalaciju i tako bi od prve do trece godine. Naucis panoe da vezes core, bez napona, pod naponom, od brojila do uticnice, pravis ploce s osiguracima, planiras mrezu i td. Na kraju na maturskom dobijes zadatak iz teorije. Jedino ko tehnicar vanredno dobio sam na maturskom da nacrtam stambeno poslovni prostor i semu razvodjenja struje s vana prema unutra, naravno to u praksi nisi mogao izvesti negdje za potrebe sistema, sto bi ti bio prvi projekat iza kojeg bi mogao stati, pa mozda i zakotrljati nakon toga jos koji da se uradi, samostalno ili kroz neko preduzece. Jedinu praksu van preduzeca odradili u Azicima, cistili transformatore, rasklapali ih i gledali namotavanje. Ispocetka to je bilo i kvalitetna praksa, poslje te puste lopte da igras u hali sa namotanim krpama ili te vrate kuci. Na kraju poslje skole nije bilo prilika da se zaposlim u bransi. Tovar pirueta i snasao se kako tako u informatici. Sada radimo da nam bude jos bolje.
oridjidji

#248 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by oridjidji »

ExNihilo wrote:Može biti da to što pojedinci čiste wc u Njemačkoj, a ne bi čistili u Bej Ha, ima manje veze sa kurčenjem, a više sa onih cca 1000 EUR koje prime u Njemačkoj (neprijavljeni i bez radne dozvole) naspram 100 BAM koje bi primili u našoj vrloj domovini.
Ako je birati izmedju hale na crno vani i hale na crno ovdje, bolje gore raditi isti posao.
oridjidji

#249 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by oridjidji »

_BataZiv_0809 wrote:
Upravo to.

Ima ih realno takvih, ali nisu svi takvi i kad realno oni mogu puno vise usparati nego mi i kad ovdje dodje tresnuti par milja eura na odmoru i jos im bude ekstra jer je razlika u standardu pregolema, iako radi gori posao, a placeniji nego mi ovdje.

Moj brat ima taxi firmu u Svedskoj. Ovo mu je treca, prve dvije je vodio sa par Bosanaca i tusnuo svoj dio Jonceping Taxija, da bi poslje napravio prvi taxi u Huskvarni. Ta mu firma ima 3-4 auta i radi 5 Sveda za njega, koji se mjenjaju na njima i danas on vozi kao i oni.

Ovdje radim na crno trenutno kancelarijski posao IT sektor, certificirani web graficki dizajner, koji odrzava portal koji sam napravio jednoj civiji. Sada mi je i nekako dobro kako mi je u proslim firmama bilo. Ali poredim li svoju platu, burazov sin na skolskoj praksi ima vecu platu od mene.

Necu da poredim poslove u ovoj struci, gdje kod nas cijena sajta je u cijeni jednog logotipa na zapadu, a da ne govorim koliko kosta dobar sajt. Moze se i gore raditi u struci, samo ti trebaju kvalitetni kontakti, veze i poznavanje jezika. Drugacije nema sansi da se dobije zaposlenje i radna viza.
oridjidji

#250 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by oridjidji »

_BataZiv_0809 wrote:I u cemu je problem sa prekvalifikacijom?

Bas ce nas politolog/novinar/pravnik/ekonomista/ u Svabiji raditi to.
Pa toga imaju na odmet. Bolja ti je varijanta biti to ovdje, a raditi za njih.
Post Reply