Sutra se navršava 25 godina od smrti Josipa Broza Tita...
-
kub lajkan
Ne sjećam se da je tad iko rovio po kontejnerima...novalic wrote:malo ko sta imao osim onoga osnovnoga
-
Kwaheri
Prenj wrote:zena wrote:
...samo sto je to dok je proradilo...nas moralo kostati zivota...i jada...
...ostavio je svoje generale...dobro naoružanu vojsku...ubila se za civila i unutrašnjeg neprijatelja...
...sad ga mogu obilaziti koliko hoce...pu, izem ti tak'u drzavu...Novinar "Danasa" je itekako u pravu.Danas wrote: ...
Sve je više bilo onih koji su krivicu za sopstvenu i nesposobnost tadašnjih vođa svaljivali na pokojnika. Lako je mrtvog vuka za repinu vući.
...
10 godina je proslo kako je rat zavrsen i kako BH politicari vlastitu nesposobnost i korumpiranost pravdaju sa milion nesuvislih razloga.
Tito je ostavio u nasljedje drzavu priznatu od cijelog svijeta.
Mi smo od Tita dobili BiH u kojoj se proizvodio Golf, u kojoj je bio Energoinvest, u kojoj je bila zimska olimpijada (i nazalost, NIKADA vise), ...
Za svega deset godina, vladajuce stranke su napravili sveopstu pustos, a rat je tu uzrokovao samo dio problema.![]()
I naravno, za sve to kriv je Tito![]()
![]()
![]()
Mogao je tako i Tito 1945. kriviti Hitlera ili 1948. Staljina za razvaljenu zemlju, za Jasenovac i druge logore, za milion zrtava, razvaljene putove i pruge i sve nedace koje je bivsa YU imala u II ratu.
Nije.
Umjesto toga, pljunulo se u sake i radilo.
Jel nije tacno ono sto sam napisala?
To sto imamo vucibatine na vlasti krivi smo mi...tacno...ali jel to ponistava Titine "zasluge"? Lahko je zazmirit'...
I da...pljunili su u shake...i k tomu josh pride..."pravedno" rasporedili tuđu imovinu, stanove, zemlju...mah...nabrajao je car...
...a i ne pamtim ja tako dugo...ja se samo sjecam Titine vojske...koja je pucala na nas...toliko...vi koji imate duze sjecanje, slobodno ga ukivajte u zvijezde...al' ja ne moram valjda kimati glavom...
-
Prenj
Da, javasluk u kojem su za manje od deset godina, bez ikakve strane pomoci, napravljene hidroelektrane u Jablanici i Rami, pruge Samac - Sarajevo, Brcko - Banovici, ...novalic wrote:da li je u pitanju tito, ili onaj sistem gdje je malo ko sta radio, malo ko sta imao osim onoga osnovnoga, malo ko imao hrabrosti pisnuti..
onaj javasluk je odgovarao masi svijeta, ali ne svakome
Sta smo mi uradili za deset godina?
10 kilometara autoputa, (i mozda jos 10 za par godina)
Prodali zeljezaru i gomilu drugih fabrika za smijesne pare
Evo sad su dobili sav potrebni novac za izgradnju 10km zaobilaznice oko Sarajeva i trebace im CETIRI GODINE da to urade.
U zadnjih deset godina BiH je donirano barem 12 milijardi USD
-
Disco Volante
klasican proustaski komentar.novalic wrote:da li je u pitanju tito, ili onaj sistem gdje je malo ko sta radio, malo ko sta imao osim onoga osnovnoga, malo ko imao hrabrosti pisnuti..
- Alfons Kauders
Jebiga care, pa pricamo o covjeku koji je mrtav 25 godina, dakle o proslosti ! Nije isto pricati o proslosti i zivjeti u proslosti.car-x wrote:znaci li ovo da bi ti za vodu i hranu iso besplatno raditi godinu dana na autoputu sarajevo - zenica??Prenj wrote:Mogao je tako i Tito 1945. kriviti Hitlera ili 1948. Staljina za razvaljenu zemlju, za Jasenovac i druge logore, za milion zrtava, razvaljene putove i pruge i sve nedace koje je bivsa YU imala u II ratu.
Nije.
Umjesto toga, pljunulo se u sake i radilo.
ljudi ba, prestanite zivjeti u proslosti..
Ovo pitanje za radne akcije jednostavno nije na mjestu - pricas o stvarima koje su radjene prije 50 - 60 godina, danas se to nebi radilo na taj nacin, druga su vremena. Znas onu od Pusenja "zaboravise svi na njega, imamo dovoljno bagera..."
Ostaje cinjenica je da je nakon ovog "naseg" rata puno manje uradjeno na obnovi i razvoju zemlje, pa ti vidi...
-
Disco Volante
ne samo to. da nije bilo tita i njegove jugoslavije dalmacija nikada ne bi imala magistralu, uslove za razvijanje turizma... zbog tita i njegovog "javasluka", oni koji su po brdima skakali za kozama i prekaticno gladovala, preko noci su se pretvorili u guzonje koji zaista nista ne radi, ali zaradjuju ogromnu lovu.Prenj wrote:Da, javasluk u kojem su za manje od deset godina, bez ikakve strane pomoci, napravljene hidroelektrane u Jablanici i Rami, pruge Samac - Sarajevo, Brcko - Banovici, ...novalic wrote:da li je u pitanju tito, ili onaj sistem gdje je malo ko sta radio, malo ko sta imao osim onoga osnovnoga, malo ko imao hrabrosti pisnuti..
Sta smo mi uradili za deset godina?
10 kilometara autoputa, (i mozda jos 10 za par godina)
Prodali zeljezaru i gomilu drugih fabrika za smijesne pare
Evo sad su dobili sav potrebni novac za izgradnju 10km zaobilaznice oko Sarajeva i trebace im CETIRI GODINE da to urade.
U zadnjih deset godina BiH je donirano barem 12 milijardi USD
doktrini hrvatskog nacionalizma ovo istina ni najmanje nije odgovarala pa se pricalo o javasluku i neradu. srbi su isto imali svoju antitotovsku demagogiju, ali o tome kada se javi neko od njihovih nacionalista...
-
ibnHome
jos amo jedna stranice ovog delirijuma od teme i kolektivni orgazam titovih pionira bice upotpunjen...ili cemo ipak morati cekati 15:05...pa da se kao nekad...doduse ovaj put bez sirena ili skolskih zvona...maloumno postrojimo...
nije mi ni najmanje cudno da postoje oni koji postuju njegovo djelo...pogotovo ako cemo porediti sa odredjenim aspektima danasnjeg stanja...
medjutim...da nakon 25 godina nakon njega...odrasli i covjek bi pomislio ozbiljni ljudi...da se razumijemo...ne koristi bas svako internet kod nas...u titi vide pocetak i kraj svih mogucnosti koje se jednom drustvu pruzaju je doista porazavjuce...

nije mi ni najmanje cudno da postoje oni koji postuju njegovo djelo...pogotovo ako cemo porediti sa odredjenim aspektima danasnjeg stanja...
medjutim...da nakon 25 godina nakon njega...odrasli i covjek bi pomislio ozbiljni ljudi...da se razumijemo...ne koristi bas svako internet kod nas...u titi vide pocetak i kraj svih mogucnosti koje se jednom drustvu pruzaju je doista porazavjuce...
-
Prenj
Vazda se sjetim dogadjaja iz 1998., rekonstruisana elektro-mreza u selima oko Jajca, presretni ljudi i kako to prikazase dvije televizije:Alfons Kauders wrote:Ostaje cinjenica je da je nakon ovog "naseg" rata puno manje uradjeno na obnovi i razvoju zemlje, pa ti vidi...
OBN: Donacijom USAID-a popravljena je elektromreza oko Jajca, na snimku predstavnik donatora i sretni mjestani
Par dana poslije, TVBiH: Edhem Bicakcic, kao premijer, opet otvara vec par dana prije otvorenu elektromrezu, uz skupinu lokalnih SDA-HDZ funkionera/supaka.
I naravno ni rijec, da je USAID uradio sve.
- Alfons Kauders
Hvala !debela wrote:i ponovo, ova tema daje uvid u razlicite profile ljudi izvedene iz dvije osnovne grupe-za i protiv tita. samo nastavite, jako vas je zanimljivo posmatrati, odlican materijal za istrazivanje.
Nismo mi kao narod za politiku, mi smo isuvise emotivni, vode nas neke furke, gluposti, licni afiniteti, a ne interes... Tako da se u Titu kunu oni koji nisu ni bili zivi u njegov vakat, a isto tako ga neki i mrze. Problem je u tome sto je vrlo malo ljudi na ovoj diskusiji uopste obratilo paznju na cinjenice, zasluge i grijehe pokojnika, vec se samo vrte u krug neki licni stavovi potkrijepljeni pricama drugih i misljenjima izgradjenim popularnom kulturom....
Evo zena kaze da je titova armija pucala po nama... Da nije na Bleiburgu bila ?
Pucao je po nama sljam koji Stari nije uspjesno iskorijenio, i opet ponavljam, to mu je bila najveca greska koja je unistila i obezvrijedila sva njegova pozitivna djela...
- morti
Evo ja zakasnih malko na ovu temu...al nećete mi zamjerit,valjda...
Tito je bio Tiiiiiiiiiiito,i nema dalje...
Jebi ga,svi smo griješni pa je bio i on...niko nije savršen,al je savršeniji od 99% današnjih "patriota"...
Toliko od mene,jer mislim da su mnogi prije mene rekli nešto slično,a možda i isto pa ne bih ponavljao...
Samo bih dodao još to da bih bilo lijepo da se vrati ono oglašavanje sirene u 15:05...
Tolko od mOrTija,poštovatelja Titova lika i djela...
ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!
ŽIVJELA!!!

Tito je bio Tiiiiiiiiiiito,i nema dalje...
Jebi ga,svi smo griješni pa je bio i on...niko nije savršen,al je savršeniji od 99% današnjih "patriota"...
Toliko od mene,jer mislim da su mnogi prije mene rekli nešto slično,a možda i isto pa ne bih ponavljao...
Samo bih dodao još to da bih bilo lijepo da se vrati ono oglašavanje sirene u 15:05...
Tolko od mOrTija,poštovatelja Titova lika i djela...
ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!
ŽIVJELA!!!
- Alfons Kauders
Kult licnosti je jadan, ali opet da se vratim na ono kako smo mi s brdovit Balkana vodjeni emocijama, mozda se za koju deceniju nasa djeca maloumno postroje za nekog drugog. Mitomanija je itekako ziva, od Kosova do Tite - nasi narodi rado prihvataju svakakve gluposti. Moglo bi nas se nafurat da vjerujemo i u Djeda Mraza.ibnHome wrote:jos amo jedna stranice ovog delirijuma od teme i kolektivni orgazam titovih pionira bice upotpunjen...ili cemo ipak morati cekati 15:05...pa da se kao nekad...doduse ovaj put bez sirena ili skolskih zvona...maloumno postrojimo...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nego pusti se ti demagogije, pa bujrum reci sta imas, i sam kazes da smo imali 25 godina za tu neku ocjenu lika i djela doticnog, pa se i ti osvrni u par recenica na taj period, nemoj samo kritikovat ucesnike diskusije...
-
Duh sa sjekirom
A niko MIRNESA da se sjeti...meni je on Tito
Tito poslije Tita
ozbiljno
za njega glasam vec par zadnjih puta ako nista drugo onda samo da sekira i podj...je ove macimudane. Nekako sam procijenio da bar to mogu iliti moja polit. opicija
nije meni mrsko sto?
ma ne mogu mu sliku iskopat a mrsko mi s regala skidat
Tito poslije Tita
ozbiljno
za njega glasam vec par zadnjih puta ako nista drugo onda samo da sekira i podj...je ove macimudane. Nekako sam procijenio da bar to mogu iliti moja polit. opicija
nije meni mrsko sto?
ma ne mogu mu sliku iskopat a mrsko mi s regala skidat
Last edited by Duh sa sjekirom on 04/05/2005 12:56, edited 1 time in total.
-
Kwaheri
jes' Bleiburg garant...ako nije za Tita, garant je imala djeda na Bleiburgu...Alfons Kauders wrote:Hvala !debela wrote:i ponovo, ova tema daje uvid u razlicite profile ljudi izvedene iz dvije osnovne grupe-za i protiv tita. samo nastavite, jako vas je zanimljivo posmatrati, odlican materijal za istrazivanje.![]()
Evo zena kaze da je titova armija pucala po nama... Da nije na Bleiburgu bila ?![]()
![]()
..nije pucala JNA na nas? To onda imash krace pamcenje od mene...
sljam = JNA generali = Titovi generaliAlfons Kauders wrote: Pucao je po nama sljam koji Stari nije uspjesno iskorijenio, i opet ponavljam, to mu je bila najveca greska koja je unistila i obezvrijedila sva njegova pozitivna djela...
- Alfons Kauders
Poredit Tita i Mirnesa je ko poredit Mozarta i DJ Krmka, Gandija i Pol Pota, Marlene Dietrich i Seku Aleksic...Duh sa sjekirom wrote:A niko MIRNESA da se sjeti...meni je on Tito
Tito poslije Tita
ozbiljno![]()
za njega glasam vec par zadnjih puta ako nista drugo onda samo da sekira i podj...je ove macimudane. Nekako sam procijenio da bar to mogu iliti moja polit. opicija![]()
nije meni mrsko sto?
-
Stari
izvinjavam se sto cu slijedecim komentarom mozda donekle poremetiti tok diskusije ....al vjerujem da se vi necete dati omesti.
dakle
tempo alegro
cetvrtinski takt
forte
uz marsala tita
junackoga sina
nas nece ni pakao smest
mi dizemo celo i krocimo smjelo
i cvrsto mi stiskamo pest -
rod prastari mi smo, a goti mi nismo
slavenstva drevnoga smo cest
tko drukcije kaze, kelvece i laze
i nasu osetit ce pest
sve prste na ruci u radu i muci
partizanska slozila je svest
a sad i kad treba
do sunca, do neba,
visoko mi dizemo pest
izvini skljoco al ovaj tvrdi da nismo goti al ja mislim da je to samo dio poetske fantazije.
)
dakle
tempo alegro
cetvrtinski takt
forte
uz marsala tita
junackoga sina
nas nece ni pakao smest
mi dizemo celo i krocimo smjelo
i cvrsto mi stiskamo pest -
rod prastari mi smo, a goti mi nismo
slavenstva drevnoga smo cest
tko drukcije kaze, kelvece i laze
i nasu osetit ce pest
sve prste na ruci u radu i muci
partizanska slozila je svest
a sad i kad treba
do sunca, do neba,
visoko mi dizemo pest
izvini skljoco al ovaj tvrdi da nismo goti al ja mislim da je to samo dio poetske fantazije.
-
Disco Volante
zeno, glupa si ko kurac.zena wrote:jes' Bleiburg garant...ako nije za Tita, garant je imala djeda na Bleiburgu...Alfons Kauders wrote:Hvala !debela wrote:i ponovo, ova tema daje uvid u razlicite profile ljudi izvedene iz dvije osnovne grupe-za i protiv tita. samo nastavite, jako vas je zanimljivo posmatrati, odlican materijal za istrazivanje.![]()
Evo zena kaze da je titova armija pucala po nama... Da nije na Bleiburgu bila ?![]()
![]()
sljam = JNA generali = Titovi generaliAlfons Kauders wrote: Pucao je po nama sljam koji Stari nije uspjesno iskorijenio, i opet ponavljam, to mu je bila najveca greska koja je unistila i obezvrijedila sva njegova pozitivna djela...
-
Prenj
Sve se vrijeme pitam, na sta lici neko ko moze glasati za MirnesaDuh sa sjekirom wrote:A niko MIRNESA da se sjeti...meni je on Tito
Tito poslije Tita
ozbiljno![]()
za njega glasam vec par zadnjih puta ako nista drugo onda samo da sekira i podj...je ove macimudane. Nekako sam procijenio da bar to mogu iliti moja polit. opicija![]()
nije meni mrsko sto?
ma ne mogu mu sliku iskopat a mrsko mi s regala skidat![]()
- Alfons Kauders
Pogresno si me shvatila, nisam te naumio vrijedjati.zena wrote:
jes' Bleiburg garant...ako nije za Tita, garant je imala djeda na Bleiburgu...
Sto se tice djeda - pa moji su bili i u Wehrmachtu, i u 13. SS, i u Domobranima i u Titovim partizanima - pa sta ?
Samo ih nije u Ustasama i cetnicima bilo...
Kazes "sljam = JNA generali = Titovi generali" - to samo potvrdjuje ono sto sam i napisao, zar ne ?
I Tudjman je bio Titov general, a i oni sto su mu rusili Dubrovnik, a bili su i neki nasi, recimo Divjak... E da je bilo manje ovih prvih, a vise ovih drugih istetoviro bi Titinu glavu na ledjima u prirodnoj velicini od srece, al jebiga - zajebo se stari, pa nam ostavio hajvane u amanet.
- Alfons Kauders
Mislis "nesto sto moze glasati za Mirnesa"Prenj wrote:Sve se vrijeme pitam, na sta lici neko ko moze glasati za MirnesaDuh sa sjekirom wrote:A niko MIRNESA da se sjeti...meni je on Tito
Tito poslije Tita
ozbiljno![]()
nije meni mrsko sto?
ma ne mogu mu sliku iskopat a mrsko mi s regala skidat![]()
![]()
- Alfons Kauders
Eto kod nas u Tuzli je najvise onih sto ga velicaju, pa dok je Alija sa svojim jaranima govorio da nece biti rata, nase komunjare se naoruzale i istjerale bagru...brzonogi wrote:Svi ovi sto ga velicaju su oni isti koji su se jedno pola godine cudili <<ma ko to puca<< i cuvali podrume i jeli djeci humanitarnu.
Al o tome neki drugi put...
-
Kwaheri
...vidis, ja se ne mogu "pohvaliti" vojnickom prosloscu mojih deda...jedan je bio premlad, a drugi...heh...drugi...je vise vrijedio na nekom drugom mjestu...Alfons Kauders wrote:Pogresno si me shvatila, nisam te naumio vrijedjati.zena wrote:
jes' Bleiburg garant...ako nije za Tita, garant je imala djeda na Bleiburgu...
sljam = JNA generali = Titovi generaliAlfons Kauders wrote: Pucao je po nama sljam koji Stari nije uspjesno iskorijenio, i opet ponavljam, to mu je bila najveca greska koja je unistila i obezvrijedila sva njegova pozitivna djela...![]()
Sto se tice djeda - pa moji su bili i u Wehrmachtu, i u 13. SS, i u Domobranima i u Titovim partizanima - pa sta ?![]()
Samo ih nije u Ustasama i cetnicima bilo....
...eto...on se zezno...mi platili...i rekoh...neka ga slobodno "ukivaju u zvizde", ja nemam za to razloga...Alfons Kauders wrote: Kazes "sljam = JNA generali = Titovi generali" - to samo potvrdjuje ono sto sam i napisao, zar ne ?
I Tudjman je bio Titov general, a i oni sto su mu rusili Dubrovnik, a bili su i neki nasi, recimo Divjak... E da je bilo manje ovih prvih, a vise ovih drugih istetoviro bi Titinu glavu na ledjima u prirodnoj velicini od srece, al jebiga - zajebo se stari, pa nam ostavio hajvane u amanet.
Last edited by Kwaheri on 04/05/2005 13:19, edited 1 time in total.