mg wrote:Znaš šta, istinu govoriš, ali...veliko ali...vrijeme brzo prolazi, i ako mi svi dozvolimo da našu repku definišu primitivci, koji će i narednih 20 godina blokirati približavanje građana ove države toj reprezentaciji ako uopšte ne žive u BiH, onda imamo problem. Onda treba i repku podjeliti, ne treba nam tekst himne...itd.
I ova zadnja rečenica ti ne valja, građani treba da vole zemlju u kojoj žive, a tom osjećaju repka jako može doprinjeti. Udaljavanjem tog sentimenta, i sve većom polarizacijom, stvaraš otpor kod velike većine.
Sve dok je repka od jednog naroda, ništa to ne valja. A to se sa svim što si naveo neće promjeniti. A ljudi koji nisu rođeni u ratu, danas imaju 20 godina. Moglo se štošta uradit.
Od sinoć moja repka nije, sve dok su navijači iste dijasporci koji sa ovom zemljom nemaju ništa, ali je brukaju maksimalno!
Sa zastavom ove zemlje se ti ljudi identificiraju, a onda i ja sa njima, iako sa njima ništa zajedničko nemam.
pa sve to ima najmanje veze sa fudbalom. o tome se radi.
ti neki uspjesi mogu malo relaksirati odnose, jer svi vole pobjednike. ali na prvi znak loših rezultata, to se pogubi. bilo već, vidjeli smo kako to ide. a vala, i zanositi muda u stranu nekom četniku sa Sokoca jer mu ljiljani bodu oči, vala i ne treba. ko želi da mrzi ovu zemlju i reprezentaciju, mrziće je bez svega toga. takav je haubičku kanafu povlačio i prije svih ovih priča o repki.
što se tiče ovih ispada primitivizma naših, nazovi, navijača, evo tu smo da skrnemo pažnju i svojim ponašanjem i reakcijama danas-sutra kad odemo na utakmice. treba reagovati i na svoju okolinu. ne radi se samo o dijaspori. ima i ovdje istih likova, samo što u dijaspori to uvijek dođe do izražaja, jer takvi imaju nerealnu percepciju ovdašnjeg stanja i/ili nerealnu percepciju svog položaja u stranom društvu.
ruku na srce, ne treba zaboraviti dekor i ponašanje navijača pri utakmici u Slovačkoj. a to su isto i Slovaci znali cijeniti i ostali su mi u prilično pozitivnom sjećanju.