Citanje biblije-diskusija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
šarf

#226 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

perfekcionista
napiši štogod.Pa ću se osvrnuti na to kako se može reći da je i Salamun griješio.
Morat ću se poslužiti i kuranskim ajetima.
perfekcionista1

#227 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by perfekcionista1 »

I ja sam kasno shvatio da si nas pomijesao. Sve uredu :thumbup:

Slozio si se samnom da biblija izgleda kao da ju je pisao historicar i ti to smatras njenom vrlinom. Ok, ali ja to drugacije dozivljavam. Naime, trebalo bi da postoji velika razlika izmedju Bozije rijeci i obicne historijske knjige. Koncept i stil prepricavanja ovih prica u bibliji je bas onakav kakav bi bio koristen od svakog historicara sa velikim brojem informacija o datoj temi. Ne vidim u vecini sadrzaja trag bozanskog izrazavanja, sve je nekako prosto i preopsirno, a u isto vrijeme nesigurno i nejasno. Navodio sam vec stihove gdje autor kaze da je nemoguce bilo i njemu izbrojati neke stvari, a takvih primjera ima jos.

Takodje na takav moj stav utice i sama cinjenica da je gotovo cijela biblija prepricavanje u trecem licu. Rijetko ili gotovo nikada Jahve se direktno obraca svojim rijecima u prvom licu, po pravilu treca osoba citira sta je Jahve govorio. Ista stvar je i kad su u pitanju rijeci Mojsija, Isusa i njegovih ucenika
šarf

#228 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

BIBLIJA I ISTORIJA

Mitovi ,legende ,bajke imaju svoj izraz.Bio jednom....koji je živio u dalekoj zemnlji.....
Kada čitamo mitove i legende oni se nikada ne povezuju sa nekim trenutkom u istoriji.Ne navodi se neka godina,često niti mjesto radnje,niti dužina trajanja nekog opisanog događaja ili niza događaja.
Za razliku od mitova i legendi biblijske događaje možemo pratiti u struji vremena.Možemo tačno znati kada se koji događaj odigrao,koliko je trajao,na kojem mjestu se odigrao,tako da biblijski tačan opis ,navođenje vremena dešavanja nečega,opis lokacije događanja,nabrajanje osoba po imenima,opis predmeta koji su se koristili i još mnogo toga jasno govore da Biblija nije mit ni legenda ,jer ono o čemu ona govori može se provjeriti.
Govoreći o točnosti biblijskih povijesnih izvještaja, list U.S.News & World Report od 25. listopada 1999. navodi: “Suvremena je arheologija na izvanredan način potvrdila povijesnu točnost ključnih dijelova Starog i Novog zavjeta — izvještaja o izraelskim patrijarsima, izlasku Izraelaca iz Egipta, Davidovoj kraljevskoj lozi i životu u Isusovo doba.”
Premda vjera u vjerodostojnost Biblije ne ovisi o arheološkim nalazima, oni dokazuju da ona sadrži točne povijesne izvještaje, što bismo i očekivali od knjige koju je nadahnuo Bog.

U svojoj knjizi A Lawyer Examines the Bible, odvjetnik Irwin H. Linton zapaža: “Dok balade, legende i lažna svjedočanstva nastoje smjestiti događaje o kojima se govori na neko udaljeno mjesto i u neko neodređeno vrijeme, i time krše prva pravila dobrog zastupanja koja mi pravnici učimo, da ‘izjava mora dati vrijeme i mjesto’, biblijski izvještaji nam sa krajnjom preciznošću daju datum i mjesto onoga o čemu se govori.”
Da bi to dokazao, Linton je naveo Luku 3:1, 2. Tamo je pisac Evanđelja spomenuo sedam dužnosnika da bi odredio vrijeme početka službe Isusa Krista. Zapazimo pojedinosti koje Luka pruža sljedećim riječima: “Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, kad Poncije Pilat bijaše upravitelj Judeje, Herod tetrarh Galileje, Filip, njegov brat, tetrarh pokrajine Itureje i Trahonitide, a Lizanija tetrarh Abilene; kad veliki svećenici bijahu Ana i Kaifa, progovori Bog u pustinji Ivanu, sinu Zaharijinu”

RAZLOZI ZBOG KOJIH MOŽEMO VJEROVATI BIBLIJI
1. Povijesna točnost

Bilo bi teško pouzdati se u knjigu u kojoj se nalaze netočni podaci. Zamislite da čitate neki suvremeni udžbenik iz povijesti koji Drugi svjetski rat smješta u 19. stoljeće ili predsjednika Sjedinjenih Država naziva kraljem. Ne biste li zbog takvih grešaka posumnjali u vjerodostojnost cijele te knjige?

NITKO nikada nije uspio osporiti povijesnu točnost Biblije. Ona govori o stvarnim ljudima i događajima.

Ljudi.
Kritičari Biblije dovodili su u pitanje postojanje Poncija Pilata, rimskog upravitelja Judeje koji je dao pogubiti Isusa (Matej 27:1-26). Natpis na kamenu [1] koji je 1961. pronađen u sredozemnoj luci Cezareji dokazuje da je Pilat doista bio vladar Judeje.
Do 1993. osim Biblije nije bio poznat nijedan izvor koji bi svjedočio o tome da je David, hrabar mladi pastir koji je kasnije postao izraelski kralj, doista postojao. No te su godine arheolozi na sjeveru Izraela otkrili bazaltni kamen [2] iz devetog stoljeća pr. n. e. u koji su, prema izvještaju stručnjaka, uklesane riječi “dom Davidov” i “kralj Izraela”.

Događaji.
Sve donedavno mnogi su stručnjaci sumnjali u točnost biblijskog izvještaja koji govori da su se u Davidovo vrijeme Edomci sukobili s Izraelcima (2. Samuelova 8:13, 14). Stručnjaci su tvrdili da su Edomci u to vrijeme bili priprosti ljudi koji su se bavili uzgojem stoke i da još dugo vremena nisu bili odgovarajuće organizirani ni dovoljno moćni da bi ugrozili Izraelce. Međutim, nedavna arheološka otkrića pokazuju da su “Edomci bili visoko civilizirani narod već stoljećima prije [nego što se dosad mislilo], o čemu svjedoči i Biblija”, piše u jednom članku iz časopisa Biblical Archaeology Review.

Ispravne titule.
Tijekom više od 1 600 godina, koliko je trajalo pisanje Biblije, na svjetskoj pozornici izmijenjali su se mnogi vladari. Kad Biblija spominje nekog od tih vladara, uvijek navodi njegovu ispravnu titulu. Naprimjer, ona ispravno kaže da je Herod Antipa bio “tetrarh”, a Galion “prokonzul” (Luka 3:1; Djela apostolska 18:12). U Ezri 5:6 navodi se da je Tatenaj bio upravitelj perzijske provincije “s onu stranu Rijeke”, to jest Eufrata. Sličan opis pronađen je na jednoj kovanici iz četvrtog stoljeća pr. n. e., na kojoj se navodi da je perzijski upravitelj Mazej vladar provincije “s onu stranu Rijeke”.
Točnost u naizgled nevažnim detaljima nije zanemariva.
Ako piscima Biblije možemo vjerovati čak i kad govore o sitnim pojedinostima, ne ulijeva li to povjerenje u istinitost drugih dijelova njihovih zapisa?

U SVOJOJ knjizi Battles of the Bible Chaim Herzog, nekadašnji predsjednik Države Izrael, i Mordechai Gichon, umirovljeni profesor arheologije sveučilišta u Tel Avivu, kažu:
“Biblijski opis ratnih taktika (...) ne može se objasniti pukom domišljatošću. Dovoljno je, naprimjer, usporediti bitku koju je Gedeon vodio protiv Madijanaca i njihovih saveznika, opisanu u 6. do 8. poglavlju Knjige o sucima, s bitkama u Trojanskom ratu, koje je opisao Homer u Ilijadi. Za ove potonje prikladna je svaka zemljopisna lokacija blizu morske obale i utvrđenog grada. (...) No to nije slučaj s biblijskim izvještajem o Gedeonovoj bici. Detaljni opisi taktičkih manevara vojski te sukoba, što je bilo uvjetovano specifičnim topografskim obilježjima i ratnim djelovanjima obiju strana — i to na poprištu borbi dugačkom oko šezdeset kilometara — jednostavno ne odgovaraju bilo kojem lokalitetu. (...) Tako smo praktički prisiljeni priznati da su biblijski opisi vojnih taktika vjerodostojni.”

Probaj istražiti Gedeonov pothvat pomoću karte . Izvještaj počinje ovim riječima: “Svi Madijani i Amaleci i istočni narod bijahu se skupili i prešavši preko Jordana bijahu stali u tabor u dolini Jezraelu.” Gedeon je zatim obližnja plemena pozvao u pomoć. Radnja se seli od izvora Harada prema gori Morehu, a potom niže prema dolini Jordana. Progoneći neprijatelje Gedeon prelazi rijeku Jordan i na koncu ih pobjeđuje (Suci 6:33–8:12).

Kada navodi imena gradova,mjesta,rijeka,planina,dolina...Biblija nam kaže :"Uzmi kartu i provjeri ono o čemu govorim,ako nije tačno onda lažem,nisam istinita.Ali ako sam tačna onda nisam mit,nisam legenda."
perfekcionista1

#229 Re: Citanje biblije-diskusija

šarf wrote:
RAZLOZI ZBOG KOJIH MOŽEMO VJEROVATI BIBLIJI
1. Povijesna točnost

Bilo bi teško pouzdati se u knjigu u kojoj se nalaze netočni podaci. Zamislite da čitate neki suvremeni udžbenik iz povijesti koji Drugi svjetski rat smješta u 19. stoljeće ili predsjednika Sjedinjenih Država naziva kraljem. Ne biste li zbog takvih grešaka posumnjali u vjerodostojnost cijele te knjige?

"
ja se slazem ovdje s tobom. Zaista svaka knjiga koja se naziva Bozijom objavom mora proci test ispravnosti i istinitosti, ako u njoj postoje greske ili kontradikcije to ne moze biti rijec od Boga.

Evo sad da ti navedem jedan primjer, Knjiga Postanka 22:2 "Uzmi svoga sina, jedinca svoga Izaka i podji u Moriju pa ga ondje prinesi kao zrtvu". I ja i ti znamo da Izak nikako ne moze biti njegov ssin jedinac vec je to Ismael koji je bio 13 godina jedini sin Arahamov a Izak se rodio tek kasnije i nikad nije bio njegov jedinac.

-druga knjiga Ljetopisa 9:25 kaze da je Salomon imao 4000 konjskih jasala a prva knjiga kraljeva 5:6 da ih je imao 40.000.

-Da li je 700 ili 7000? Da li je konjanika ili pjesaka..? Samuel II 10:18 nasuprot Ljetopisi I 19:18

Naveo sam jednu gresku i dvije kontradikcije, sve vezano za historijske dogadjaje. Sacekat cu sad tvoj komentar na ovo.
perfekcionista1

#230 Re: Citanje biblije-diskusija

Sarajmen wrote::D
dobar video sarajmen, skroz :-D :thumbup:
perfekcionista1

#231 Re: Citanje biblije-diskusija

perfekcionista1 wrote:
,
Last edited by perfekcionista1 on 07/12/2015 00:18, edited 1 time in total.
šarf

#232 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

U izvještaju o Abrahamu opet vidimo isti onaj običaj,da žena ako ne može imati vlastitu djecu,svom mužu daje drugu ženu od koje će rođeno dijete ona prisvojiti kao da je njeno.Obzirom da je Sara silno željela imati dijete,učinila je nešto što Bog nije odobrio.Nije bilo po njegovom planu.To je vidljivo iz posljedica njenog postupka.Hagara iako je bila sluškinja,rekli bi,pohasila se,podigla se,pa je prkosila Sari.

1.Moj.11:4 I on je legao s Hagarom, te je ona zatrudnjela. A kad je vidjela da je zatrudnjela, počela je prezirati gospodaricu svoju

Poslije je Sara nju ponižavala i ona je pobjegla.Nakon što ju je anđeo posavjetovao kako treba da se ponaša prema Sari vratila se.Rodila sina kojemu je dala ime Jišmael (značenje "Bog čuje").Bog je čuo njene vapaje kad je pobjegla od Sare.

Kada se rodio Izak i kada je odrastao opet se ponavila ista stvar.
1.Moj.21: 9 -A Sara je zapazila kako sin kojega je Egipćanka Hagara rodila Abrahamu ismijava Izaka.
Opet problemi.Samo zato jer je Sara odlučila učiniti nešto na svoju ruku,kada je Abrahamu dala drugu ženu.
Onda su otjerali Hagaru i njenog sina.

10 Zato je rekla Abrahamu: “Otjeraj ovu robinju i sina njezina, jer sin ove robinje neće biti nasljednik s mojim sinom, s Izakom!” 11 Ali to je Abrahamu bilo vrlo krivo zbog sina njegova. 12 Tada je Bog rekao Abrahamu: “Neka ti ne bude krivo ni zbog čega što ti Sara govori o dječaku i o robinji tvojoj! Poslušaj glas njezin, jer preko Izaka doći će ono što će se nazvati potomstvom tvojim! 13 A i od sina ove robinje načinit ću narod, jer je tvoj potomak.

Ovdje se kaže da će preko Izaka doći " potomstvo".Kasnije se i Jakovu obećava potomstvo,Davidu,Salamunu.To potomstvo je u stvari mesija,Mesih,Krist.Ako pogledaš rodoslovlje u Luki I Mateju primijetit ćeš tu liniju koja vodi do Isusa.
Sara se ,ako tako možemo reći, nesvjesno se umiješala u Božji naum.Ona je imala neki svoj plan.Međutim Bog nije želio da od bilo koje žene dođe to obećano potomstvo.To je morala biti osoba koja obožava Jahvu.
Obzirom da Hagara egipćanka nije postala obožavatelj Jahve ona nije mogla imati tu prednost da od nje dođe mesija.Za razliku od Rahabe iz Jerihona,i Rute koje iako nisu bile Izraelke ,bile su preci mesije,jer su postale obožavatelji Jahve.

Onog trenutka kada je Bog Abrahamu rekao prinesi svog sina jedinca,tada je samo Izak bio uz Abrahama,jer su Jišmaela odvojili od sebe.
Jedinac je i zbog toga što je sa Sarom,zakonitom ženom imao samo jednog sina.Hagara mu nije bila žena.

Jahve je sve stvari vodio da budu po zakonu koji je on postavio.Gore kada sam pisao o Ruti i Boazu i taj brak je morao biti sklopljen po zakonu.Vidio si kako je to išlo.

Kratko o različitim izvještajima u brojevima,izučavatelji to pripisuju pisarskoj pogrešci.U prvom slučaju tačan broj je 4000,u drugom 700.
perfekcionista1

#233 Re: Citanje biblije-diskusija

Uredu, to je tvoje objasnjenje, ja cu ga uvaziti. Ali ostaje cinjenica da je ovdje cista greska u pitanju, sin jedinac mu nije bio ni na koji nacin, a sad to tumaciti kao da je sin jedinac od djece koju ima sa Sarom i tome slicno je prilicno proizvoljno tumacenje, ne moze se tek tako izbrisati cinjenica da on ima sina Ismaela, on je njegov sin, nije moguce oduzeti titulu sina jedinca dok je sin jedinac jos uvijek ziv.

A druga stvar, kazes stamparska greska. Ako su stamparsku gresku napravili tu kako neko pouzdano moze znati da takvih gresaka nema i na drugim mjestima, a ima ih nazalost dosta. I jos jedna stvar, tu se ne radi o obicnoj greski jedna nula manje ili vise, kao razlika je jedino u nuli izmedju 700 i 7000 jer u hebrejskom ne postoje brojevi kao kod nas vec se brojevi pisu slovima, tako da ako u tekstu u originalu imamo da pise sedam stotina konjanika a na drugom mjestu sedam hiljada konjanika to je vec znacajnija razlika i kontradikcija a rekli smo da Bozija knjiga nebi smjela imati kontradikcija.

p.s koji je sluzbeni krscanski stav o tome sto biblija vrlo negativno govori o Bozijim poslanicima, vec sam navodio primjer da je Lot bio zrtva incesta sa kcerkama, drugi poslanik je opet se toliko napio da je gol hodao ulicom, Solomon koji je inace jedan od najvecih poslanika je umro kao nevjernik i idolopoklonik. Meni kao muslimanu je to neshvatljivo, ja smatram da su Boziji poslanici bili cisti od takvih grijeha, jer Bog sve zna i valjda ce odabrati za poslanike samo one koji ce mu sluziti kako dolikuje do kraja svog zivota.
Last edited by perfekcionista1 on 07/12/2015 00:39, edited 1 time in total.
fatamorgana

#234 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by fatamorgana »

Biblija je dosadna do zla boga. :wink:
aurora313

#235 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by aurora313 »

perfekcionista1 wrote: … Zaista svaka knjiga koja se naziva Bozijom objavom mora proci test ispravnosti i istinitosti, ako u njoj postoje greske ili kontradikcije to ne moze biti rijec od Boga.
A ko bi to trebao da bude lektor? :D
aurora313

#236 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by aurora313 »

šarf wrote:AURORA kaže da arheologija ništa ne govori o Bibliji.U nastavku slijedi malo duži tekst o tome.Htio sam ubaciti i slike,nisam znao kako.

Arheologija i nadahnuti tekst
Osvrt na arheološka otkrića i izvanbiblijske povijesne zapise koji potvrđuju Bibliju

BIBLIJSKA je arheologija znanost koja proučava civilizacije i događaje iz biblijskog doba na temelju zapisa, predmeta, građevina i drugih iskopina...
Vidiš, to su stupice u koje se neznalački ulijeće. Nekada davno je neko stvorio termin biblijska arheologija. To je nastalo ne samo da slijede navodne istinitosti dijelova Biblije, nego da utvrde biblijski zaključci koji se baziraju na arheološkim nalazima vezanim za ono što piše u Bibliji, umjesto da je obrnuto. Ti uglavnom mantijaški eksperti su nešto kao i oni izliječitelji koji dođu u sarajevsku Zetru i hiljade im se pridruže pijući specijalnu vodu. Da dodam, nikada nisam vidio hiljade u Zetri na predavanjima o stvarnim dostignućima nauke.

Arheologija je nauka. Biblija nije naučna knjiga i ako tu i tamo ima neke veze sa istorijom. Naravno, puna je i dirljivih izmišljotina istorije kao na primjer izlazak Izraelita iz Mezopotamije ili kasnije njih 600.000 (!?!) iz Egipta.
Last edited by aurora313 on 07/12/2015 16:39, edited 1 time in total.
aurora313

#237 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by aurora313 »

Evo malo o Sotoni jer vidim da od njega ovdje bježite kao đavo od krsta!

Dakle, Bog također stvorio i đavola, koji je u početku bio jedan fin anđeo, ali se nekako uzobrazio i napravio pobunu u raju, gdje mu je prišla trećina drugih anđela. Zatim se protiv tog đavola tj. Sotone, borio i glavni anđeo Mihajlo i pobjedio ga. Za kaznu, Bog je đavola poslao na Zemlju (kao da nam treba još i taj problem!), gdje se on pretvorio u zmiju i nagovorio naivnu Evu da pojede jabuku. Zašto se morao pretvoriti u zmiju, ostaje tajna. Sigurno se i vi pitate zašto ga Svemogući nije likvidirao? Pa trebalo bi da znate zašto; da đavo nije izmišljen, kako bi se objasnilo sve ono zlo i neprijatno što nam se događa i pored toga što nas Bog i Isus navodno štite!?

Interesantno je pratiti šta se po Bibliji treba dogoditi sa đavolom. Blizu ‘kraja svijeta’ (šta god to značilo), đavo će u liku nekakve živine izaći iz mora na kopno, i biće u stanju da čini kojekakva čuda. On će zatim na vlast postaviti lažnog proroka kojim će naivni ljudi početi da vjeruju, ali će armije ovih neposlušnika—kada dojade Bogu ili tako nekako—biti poražene kod Armagedona (navodno, Jerusalema) i ta samozvana živina zajedno sa lažnim prorokom biće bačena u ‘jezero vatre’, gdje će se nalaziti zatočena za slijedećih hiljadu godina, dok će u međuvremenu zemljom vladati Isus.

Nemam informacija šta slijedi nakon tih hiljadu godina, ali ostavite Internet uključen. :D
šarf

#238 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

perfekcionista

Zašto misliš da su poslanici izuzeti od griješenja?
Ono što me interesira jest iz čega se može zaključiti da oni nisu griješili? Citat,ajet.

Pa ću opet ja.
perfekcionista1

#239 Re: Citanje biblije-diskusija

šarf wrote:perfekcionista

Zašto misliš da su poslanici izuzeti od griješenja?
Ono što me interesira jest iz čega se može zaključiti da oni nisu griješili? Citat,ajet.

Pa ću opet ja.
da su pojedini poslanici grijesili jesu, ali nijedan nije cinio teske grijehe koji ne dolikuju poslaniku od Boga. Ima li smisla da Bog posalje svog poslanika narodu da prenosi Bozije rijeci i onda se taj poslanik toliko napije kao klada sto bi mi rekli da je bukvalno bez odjece teturao ulicama. Ili jos gora stvar, da neki od njih umre kao nevjernik. Sta to onda govori o Bogu, da je birao za poslanike pogresne ljude, koliko je uopste relevantna objava bozija ako su je prenosili takvi ljudi. Koja je onda razlika izmedju mene i nekog od poslanika, ispade da su ucinili veci grijeh nego sto sam ja ikada.

Ako citas ajete o poslanicima vidjet ces da o svakom Kur'an govori samo pozitivno i navodi da su oni bili dobri ljudi i vjernici, neki od njih su cinili manje grijehe, da, ali nikad velike, pogotovo ne nevjerstvo. Evo par ajeta

"To su dokazi nasi koje dadosmo Ibrahimu za narod njegov. Mi vise stepene dajemo onima kojima Mi hocemo. Gospodar tvoj je, uistinu, Mudar i Sveznajuci.
I Mi mu poklonismo i Ishaka i Jakuba; i svakog uputismo -a Nuha smo jos prije uputili - od potomaka njegovih Davuda. i Sulejmana, i Ejjuba, i Jusufa, i Musaa, i Haruna -eto, tako Mi nagradujemo one koji dobra djela cine,i Zekerijjaa, i Jahjaa, i îsaa, i Il'jasa -svi oni su bili dobri -
i Ismaila i El-jese'a i Junusa i Luta - svima smo prednost nad svijetom ostalim dali.
(Al-An'am,83-86.)

Njih je Allah uputio, zato slijedi njihov pravi put. (Al-An'am, 90.)

Allah dz.s.govoreci o Idrisu kaze:
" spomeni u Knjizi Idrisa! On je bio istinoljubiv, i vjerovjesnik i visoke pocasti smo mu dali. (Maryam, 56.)
šarf

#240 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

perfekcionista
Kakav je grijeh učinio Adam?
Njegov grijeh je bio toliko velik da je istjeran iz dženeta.
Ko neće ući u dženet,evo što kaže Biblija 1.Korinćanima 6:9,10-Pa zar ne znate da nepravednici neće naslijediti kraljevstvo Božje? Ne zavaravajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni muškarci koji se upuštaju u neprirodno općenje, ni muškarci koji liježu s muškarcima,  ni lopovi, ni pohlepni, ni pijanice, ni oni koji pogrdno govore o drugima, ni iznuđivači neće naslijediti kraljevstvo Božje. "
Mogli bi nabrojati još mnogo toga.
Dakle,Adamov grijeh je stavljen u istu ravan kao i i ovi gore nabrojani grijesi.

Sa jedne strane oni koji ovo rade neće ući u dženet,a Adam je zbog grijeha istjeran iz dženeta.
Ovdje ne govorimo što je on učinio,nego kako je Bog gledao na Adamov postupak.U Božjim očima to je bilo toliko veliko da Adamu nije mogao dopustiti da ostane u dženetu.Kao što ni ovima neće dopustiti da uđu.Svaki grijeh su u osnovi svodi na jedno ,NEPOSLUŠNOST BOGU.
Ako neko laže neposlušan je Bogu,ako krade isto tako,pijanica neposlušan Bogu itd.Adam je bio neposlušan Bogu.Ne biti poslušan Bogu je veliki grijeh.

Adamov grijeh ne možemo ničim umanjiti.On je zbog grijeha ISTJERAN IZ DŽENETA.
Time je jasno pokazano da i poslanici mogu griješiti ,ne samo mogu,već su to i činili.Naravno ne svi.

Danas imamo malo negativnih zapisa o vladarima iz prošlosti.Zašto? 'Zato što nisu dopuštali da se loše stvari o njima saznaju ,zato njihovi zapisi su uvijek u pozitivnom tonu,govore o njihovim pobjedama a nikada o porazima.Za razliku od tih zapisa Biblija je objektivna knjiga.Bog nije želio da se sakriju loše stvari koje su činili njegovi poslanici pa da ispadne da su bili nepogrešivi.
U Bibliji to jasno stoji 1.Kraljevima 8:46-"jer nema čovjeka koji ne griješi"
Ako je možda njihova namjera i bila da se sakriju ono što su uradili,kao na primjer David kada je htio da sakrije svoj grijeh,Bog to nije dopustio.
Ja ću iz drugačijeg ugla ,kakav bi to bio Bog koji bi želio da svoje sluge prikaže kao nepogrešive a oni to nisu,praktično on bi bio sudionik u njihovom grijehu.Prikazao bi ih ljude kakvi nisu bili.Naravno to ne umanjuje njihovu vrijednost kod Boga ni kod nas.Biblija nam samo pruža realnu sliku o njima,to su bili ljudi kao i mi ni lošiji ni bolji,Imali su svoje dobre strane i svoje mane.Plakali su,smijali se,bojali se i bili hrabri,ponekad su bili kukavice,svojeglavi,naprasiti,buntovni,zbunjeni...i još puno toga,dakle obični ljudi,ali sa neobičnim zadatkom koji su dobili od Boga.No bez obzira na svoje slabosti oni su izvršili zadatak uz Božiju pomoć.
Iz toga učimo da i mi možemo izvršiti svoje obaveze koje nam je Bog dao bez obzira na mane i slabosti koje možda imamo,ako je Bog uz nas.

Kada si citairao nekoliko ajeta naveo si ono pozitivno o njima.Međutim zapazit ćeš u da Kuranu nigdje ne stoji "poslanici nikad nisu učinili veliki grijeh".
PITANJE:Da li Kuran negira grijehe koje su učinili Mojsije-ubio čovjeka,David-učinio preljub,ubio nedužnog čovjeka,Salamun-naveden na idolopoklonstvo,Noa se napio, itd?

Zanimljivu stvar sam zapazio,svi koji negiraju da poslanici nisu učinili ove stvari ističu ovo,David nije učinio preljub ali zanemaruju činjenicu da je organizirao ubistvo čovjeka kao da to i nije tako važno,ili Salamun ,kažu nije učinio idolopoklonstvo ,ali ne pominju da je Salamun bio neposlušan Bogu jer je uzeo puno žena i to još žene koje nisu obožavale Jahvu a u zakonu jasno piše :
5.Mojsijeva 7:3,4- Ne sklapaj brakove s njima. Kćer svoju nemoj dati sinu njihovu, i kćer njihovu nemoj uzeti za sina svojega.  Jer će odvratiti sina tvojega od mene, pa će služiti drugim bogovima.
Salamun je imao upozorenje ali nije poslušao.

Evo još nešto i iz Kurana:

Sve ono što je stoji u Kuranu upućeno je prvo Muhammedu pa onda drugima.
PRIMJER: Az-Zumar 65. -A tebi, i onima prije tebe objavljeno je: Ako budeš druge Allahu ravnim smatrao, tvoja djela će sigurno propasti, a ti ćeš izgubljen biti."
Zašto bi Muhamedu i onima prije njega bilo dato upozorenje ako nije postojala mogućnost da to urade?To ne znači da je uradio ali ako ne bude pazio moglo bi do toga doći.

El-maide 49-, i ne slijedi strasti njihove, i čuvaj ih se da te ne zavedu od dijela onog šta ti je Allah objavio.
Opet upozorenje. "čuvaj ih se da te ne zavedu",ako se ne bude čuvao moglo bi do toga doći.
Zašto je dobio upozorenje ako nije moguće da pogriješi i u velikoj stvari?

Vratit ću se na Adama.

Bakara 35- I Mi rekosmo: "O Ademe, živite, ti i žena tvoja, u Džennetu i jedite u
njemu koliko god želite i odakle god hoćete, ali se ovom drvetu ne približujte
pa da sami sebi nepravdu nanesete!"

PITANJE:Zašto je Adam dobio upozorenje ako nije postojala mogućnost da pogriješi? Pogriješio je.

I drugi poslanici su dobijali upozorenja, neki nisu poslušali pa su učinili grijeh,kao i Adam.
perfekcionista1

#241 Re: Citanje biblije-diskusija

Mislim da Adamov grijeh nije relevantan da posluzi kao primjer vezano za ovo jer se radi o necemu specificnom, necemu sto je bilo jos prije postanka ovog dunjaluka tj. zivota na njemu. Adamov grijeh je okarakterisan tako strogo jer je pocinjen dok je bio u dzenetu, a isti takav grijeh na dunjaluku uopste nebi zahtjevao tako rigoroznu kaznu. Uostalom Adam tad jos nije bio Boziji poslanik jer je bio prvi i jedini covjek, tako da nije ucinio taj grijeh kao poslanik. Njegova misija poslanstva je pocela tek kad je spusten na zemlju i kad se narod poceo razmnozavati.

Druga stvar, ja sam i rekao da su neki od njih cinili manje grijehe ali nijedan nije pocinio grijeh koji ne prilici poslaniku od Boga i koji je sam po sebi onako gnusan, incest sa kcerkom, go i pijan hodati ulicom...to je nesto sto ne ide uz njihovu titulu poslanika. Kur'an nigdje ne kaze da oni nisu cinili grijehe jer manje jesu, ali generalno govori o njima sve pozitivno i ne baca krivicu na nekog od njih, a slucaj sa Solomonom je posebna stvar, tvrditi da je umro kao nevjernik a pri tome reci da je prije no sto je umro ispunio svoju misiju je prilicno nelogicno, treba biti realan pa priznati.

Trece, Kur'an spominje da je Mojsje ubio covjeka ali nehotice, to je opsti islamski stav, i odmah se nakon toga iskreno pokajao iako nije imao namjeru pociniti taj grijeh. Preljub Davidov se ne spominje u Kur'anu jer ga nije ni bilo, Solomon nikad nije naveden na idolopoklonstvo niti se njemu priklonio u bilo kojem trenutku, to je islamski stav baziran na Kur'anu i hadisima.

Allah je naravno upozoravao svoje poslanike da ostanu na pravom putu ali ne zato sto su oni eventualno mogli skrenuti sa pravog puta jer zaboravljas da je Bog onaj koji sve zna, On zna i sta je bilo i sta ce biti, On zna da li je onaj koga je odabrao za poslanika sigurno dobar i da li ce ostati na pravom putu, a na kraju krajeva Allah svojom voljom moze uciniti i ucinio je da niko od njih ne skrene sa pravog puta jer ako bi se to desilo automatski bi pala vrijednost objave koju su oni prenosili. Nekako srce nije smireno i kad razmislja o takvoj postavci gdje covjek dodje, prenosi objavu od Boga, monoteisticko vjerovanje, i onda taj isti napusti to vjerovanje i postane mnogobozac. Rijetko bi iko ostao i dalje sljedbenik onoga sto je on naucavao zar ne? Prvi ja da saznam da moj ucitelj koji me ucio necemu godinama a onda je kasnije sam to ostavio , poceo bi sumnjati i vjerovatno bi prestao vjerovati u ono sto me naucio.
šarf

#242 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

Perfekcionista
Zašto su onda bili upozoravani ako nije postojala mogućnost ili ako bi imali posebnu zaštitu od Boga koji bi onemogućio da počine veliki grijeh?
Ako neko ko bi imao status "zaštićen od velikog grijeha",i taj govori nama koji nismo imuni na grijeh,čuvajte se ,pazite,mi bi rekli,lako je tebi govoriti ti ne možeš pogriješiti toliko da odeš u džehenem.Ali ako smo na istom,onda ima autoritet i pravo da mi kaže,hajde ne posustaj,ja sam uspio možeš i ti,jer je postojala mogućnost da i on ne uspije.Takav je velik u mojim očima.
Ali da to isto kaže osoba koja od Boga ima garanciju da će uspjeti,trudio se ili ne trudio,šta ga briga,on zna, Bog ga čuva neće pogriješiti.
To mi je slično studentima koji da li učili ili ne učili, oni prolaze jer imaju garanciju od nekoga da će proći.

Da li to znači da se poslanici nisu ni trebali truditi da ostanu na pravom putu?

Opet ću pitati isto?

PRIMJER: Az-Zumar 65. -A tebi, i onima prije tebe objavljeno je: AKO BUDEŠ DRUGE ALLAHU RAVNIM SMATRAO, tvoja djela će sigurno propasti, a ti ćeš izgubljen biti."
Zašto bi Muhamedu i onima prije njega bilo dato upozorenje ako nije postojala mogućnost da to urade?To ne znači da je uradio ali ako ne bude pazio moglo bi do toga doći.

El-maide 49-, i ne slijedi strasti njihove, i ČUVAJ IH SE DA TE NE ZAVEDU od dijela onog šta ti je Allah objavio.
Opet upozorenje. "čuvaj ih se da te ne zavedu",ako se ne bude čuvao moglo bi do toga doći.
Zašto je dobio upozorenje ako nije moguće da pogriješi i u velikoj stvari?

Sad 26. O Davude, Mi smo te namjesnikom na Zemlji učinili, zato sudi
ljudima po pravdi i NE POVODI SE ZA STRAŠĆU DA TE NE ODVEDE S ALAHOVA PUTA.

Sad 41. I sjeti se roba Našeg Ejjuba kada je Gospodaru svome zavapio:
"Šejtan me na zlo navraća i misli lažne mi uliva!"
Zašto bi šejtan navraćao na zlo poslanika ako ne postoji mogućnost da ga navede?

Naredne riječi su upućene Muhammedu:
Al-An am 68. Kada vidiš one koji se riječima Našim rugaju, nek si daleko od njih
sve dok na drugi razgovor ne pređu.A AKO TE ŠEJTAN NAVEDE da zaboraviš,
onda ne sjedi više s nevjernicima kad se opomene sjetiš.

Al-An am 116.- AKO BI SE TI POKORAVAO većini onih koji žive na Zemlji; oni bi te od
Allahova puta odvratili.
Drugim riječima rečeno,ako bi ti to radio(Bog ga neće spriječiti imao je slobodnu volju da to radi ili ne) desit će ti se to i to.
Opet upozorenje da ne krene tim putem.Neće ga spriječiti dat će mu upozorenje što će se dogoditi, ali odluka je na njemu a ne na Bogu.
perfekcionista1

#243 Re: Citanje biblije-diskusija

Upozorenje njima ne znaci da su oni sposobni uciniti veliki grijeh. Hipoteticki su mogli ga uciniti ali nisu jer oni su odabrani ljudi. Medju milione ljudi Bog je bas njih odabrao za svoje poslanike i valjda je logicno da su bolji vjernici nego ostali ljudi. AKo nisu sta to onda govori o samom Bogu i njegovom izboru, a i objavi koju su prenosili ti poslanici. Upozorenjem njima Bog naglasava opasnost od toga i dodatno naglasava ozbiljnost tih grijeha, a i ne zeli da se stekne utisak kako su oni meleki ili programirani roboti kojima se nista ne mora govoriti oni sve sami rade ispravno. Ne, oni su ljudi kao i mi koji slusaju naredjenja od Boga i logicno da ih Bog upozorava i daje upute kao i nama ali to ne znaci da su ikad ucinili neka besramna djela, pogotovo ne pijanstvo, blud, incest..A sve to je zanemarljivo, ti kazes cinili su vece grijehe a ja kazem samo manje, i tu se nekako mozemo pomiriti, ali sta cemo sa slucajem Salomona, on nije ucinio veliki grijeh kao npr blud vec je postao nevjernik.

Vec sam naglasio da Bog zna sta je bilo i sta ce biti, on zna sve nase buduce postupke, i dakle ti tvrdis da iako je znao svejedno je odabrao za poslanika covjeka koji je posle postao nevjernik. Ja se s tim ne slazem. Boziju poruku ne mogu prenositi ljudi koji cine besramna djela. Nemoguce i nelogicno da covjek koji je odbaran od Boga, koji je neposredno razgovarao sa Bogom pocini grijeh koji cak ni ja nisam pocinio koji sam obicna praskica u Bozijim ocima u odnosu na velike vjernike koji su hodali ovom zemljom. Ne mogu ja nikako biti bolji od poslanika. Oni su bili Allahovi odabrani ljudi, najbolji medju nama, cvrsto su se drzali pravog puta jer su bili iskreni vjernici i Bog je to znao, zato ih je i odabrao. Neka ih Bog sve nagradi najvecom nagradom koju su zasluzili, ukljucujuci i Salomona tj Sulejmana a.s koji je bio jedan od najvecih i najbogobojaznijih poslanika.

Mozes dati svoj odgovor na ovo pa ako se slazes da krenemo dalje sa citanjem.
šarf

#244 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

perfekcionista
Ne želim navaljivati alo me interesira što znače ovi ajeti koje sam citirao u kojima piše,np za Davida
"ne povodi se za strašću da te ne odvede sa Alahova puta".Možemo to drugačije reći.
" Davide ako se budeš poveo za strašću to te može odvesti sa Alahova puta?"
I David kao i ti i ja mogao je biti odveden sa Alahova puta.

"šarf ne povodi se za strašću da te ne odvede sa Alahova puta"
"perfekcionista ne povodi se za strašću da te ne odvede sa Alahova puta"
"Davude ne povodi se za strašću da te ne odvede sa Alahova puta"

Ovako poredane stvari nas svu trojicu stavlja u isti položaj.Sva trojica možemo otići sa Alahova puta.Ne znači da hoćemo,ali možemo.
Davud nije bio izuzet od te mogućnosti.Niti jedan poslanik niti jedan čovjek.Svi smo griješili osim jednog čovjeka Isa.

Samo je on bio bezgrešan.Ovo ti je možda nešto novo.Evo dokaz.
Svim poslanicima i svim ljudima je bilo rečeno da se pokaju i mole za oprost svojih grijeha,to nikad nije bilo rečeno Isau.

Sad 24-I Davud se uvjeri
da smo Mi baš njega na kušnju stavili, pa oprost od Gospodara svoga zamoli,
pade licem na tle i pokaja se.

Sad 35- "Gospodaru moj," - rekao je - "oprosti mi (Sulejman)

Muhammed 19- Znaj da nema boga osim Allaha! Traži oprosta za svoje grijehe i za
vjernike i za vjernice!
perfekcionista1

#245 Re: Citanje biblije-diskusija

Kao sto i rekoh, oni su obicni ljudi kao i mi pa ih zato Bog na isti nacin i upozorava i opominje da cine dobra djela a izbjegavaju losa ali to ne znaci da su ih ikad pocinili. Oni su svakako cinili manje grijehe jer nisu meleki da su bezgrijesni, ja to i ne tvrdim, ali kazem da nisu cinili besramna djela koja ne dolikuju Bozijem poslaniku jer bi to bacilo ljagu na objavu s kojom su dosli i na samog Boga i Njegove rijeci .

Ja sam recimo osoba koja ni lud nebih nikad zapalio cigaretu ili popio alkohol, znaci nema nikakve teorije i situacije u kojoj bi to uradio, i ako sad mi neko da savjet da izbjegavam duhan i alkohol jer su stetni za zdravlje znaci li to da cu ja to i uraditi nekad? Hipoteticki postoji sansa da to uradim ali to mi ne dolikuje kao sportisti, kao nekome ko voli zdrav zivot i kao vjerniku na kraju krajeva. Isto tako i poslanicima ne dolikuje da pijani bez odjece teturaju ulicom ili da postanu idolopoklonici ali Allah ih iako je znao da oni to nece uraditi svejedno napominjao da se cuvaju tog jer na kraju krajeva te opomene njima citamo danas mi obicni vjernici, puno jaci utisak na srce ostavlja kad procitamo kako Bog upozorava svoje poslanike da se cuvaju grijeha, ako oni to moraju kako li tek onda mi moramo jer nismo na njihovom stepenu.

Spomenuo si da je Isus bio jedini bezgrijesni covjek a ja se slazem da nije cinio znacajnije grijehe u istoj mjeri kao i ostali poslanici, manje prestupe je mozda i uradio ali veliki grijeh sigurno nije.

“Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici – svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: ‘Mi neizdvajamo nijednog od poslanika Njegovih.’ I oni govore: ‘Čujemo i pokoravamo se;oprosti nam, Gospodaru naš; Tebi ćemo se vratiti’.” (Kur’an, Krava 2:285).

“I Mi smo Musau Knjigu dali i poslije njega smo jednog za drugim poslanike slali, a Isau, sinu Merjeminu, očigledne dokaze dali i Džibrilom ga pomogli. I kad god vam je koji poslanik donio ono što nije godilo dušama vašim, vi ste se oholili, pa ste jedneu laž utjerivali, a druge ubijali.” (Kur’an, Krava 2:87).
šarf

#246 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

perfekcionista
Obzirom da je tema Biblija citirat ću ono što Biblija kaže o Isusu a vezano za ono što sam gore napisao o Isusu
2.Petrova 2:21,22-Na to ste i pozvani, jer je i Krist trpio za vas i dao vam primjer da u svemu idete stopama njegovim.  ON NIJE GRIJEHA POČINIO niti se prijevara našla u ustima njegovim."

On je uzor,primjer,obrazac koji možemo oponašati u svemu.Onaj ko griješi ne može biti primjer u svemu.Može u pojedinim područjima života.N,p.neko može biti dobar primjer dobrog domaćina ali njegova vjera je malo labava ,stoga on nam može biti primjer što znači biti dobar domaćin ali on nam ne može pokazati svojim primjerom što znači imati jaku vjeru.Iz tog razloga ne možemo biti sljedbenici ljudi ma kako oni dobri bili jer prije ili poslije postoji mogućnost da pogriješe,a to bi moglo uzdrmati nečiju vjeru.No sa druge strane ako imamo nekoga u koga možemo uvijek "gledati" kako je on radio,kako se ponašao a nije nikad pogriješio,ta nam osoba može služiti kao primjer u svemu.
Isus je svojim načinom života pokazao kako trebamo živjeti.Ne možemo ga savršeno oponašati ali u njemu imamo obrazac na koji uvijek možemo "pogledati" i vidjeti kako trebamo postupati,živjeti.Evo primjer:

SUOSJEĆAJAN-Jedna od najvećih Isusovih vrlina bila je ta da se znao staviti u tuđi položaj, suosjećati s ljudima i pomoći im na pravi način. Apostol Ivan opisuje što se dogodilo kad je Isus vidio Mariju kako plače zbog smrti svog brata Lazara. Isus je bio “duboko dirnut i potresen (...) i zaplakao je”
Ivan 11:30-35- Isus, naime, još nije bio došao u selo, nego je još uvijek bio na mjestu gdje ga je susrela Marta. 31 Kad su Židovi koji su s Marijom bili u kući i tješili je vidjeli da je brzo ustala i izašla, pošli su za njom, misleći da je otišla do groba da ondje plače. 32 A kad je Marija došla onamo gdje je bio Isus i kad ga je ugledala, bacila mu se pred noge i rekla mu: “Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro.” 33 Kad je Isus vidio kako plače ona i Židovi koji su došli s njom, bio je duboko dirnut i potresen. 34 I upitao je: “Gdje ste ga položili?” Odgovorili su mu: “Gospodine, dođi i vidi!” 35 I Isus je zaplakao

S LJUDIMA SE OPHODIO NEPRISTRANO I S POŠTOVANJEM.
Isus je posebno volio svog učenika Ivana, možda zato što su bili slične osobnosti i zbog moguće obiteljske veze. Unatoč tome, nije bio pristran prema njemu niti ga je smatrao povlaštenim u odnosu na druge učenike (Ivan 13:23). Kad su Ivan i njegov brat Jakov tražili od Isusa da im osigura najbolja mjesta u Božjem Kraljevstvu, on im je rekao: “Da sjedite meni zdesna ili slijeva ne mogu ja dati” (Marko 10:35-40).
U gore navedenom citatu iz 2.Petrove 2:21,kaže se da je Isus PRIMJER.On je na praktičan način pokazao,svojim primjerom,šta je šta.
Umjesto da samo kaže budite suosjećajni ,iz gore navedenog primjera se vidi što znači biti suosjećajan.Umjesto da samo kaže, budite nepristrani, on u stvarnoj životnoj situaciji prezentira šta to u stvari znači,i.t.d.

U donjim citatima je navedeno kako je Sotona navodio Isusa na grijeh.
Matej 4:1-11-Tada je duh odveo Isusa u pustinju da ga Đavo iskuša.  Nakon što je postio četrdeset dana i četrdeset noći, ogladnio je.  I došao je Kušač i rekao mu: “Ako si sin Božji, reci ovom kamenju da postane kruh!”A on je odvratio: “Pisano je: ‘Čovjek ne smije živjeti samo o kruhu, nego treba živjeti i o svakoj riječi koja izlazi iz usta Jehovinih.’”
Tada ga je Đavo poveo u sveti grad, postavio ga na vrh hramskoga zida  i rekao mu: “Ako si sin Božji, baci se dolje! Jer pisano je: ‘Anđelima svojim on će zapovjediti za tebe i oni će te nositi na rukama svojim, da gdje ne udariš o kamen nogom svojom.’”  A Isus mu je odvratio: “Ali pisano je i ovo: ‘Ne iskušavaj Jehovu, Boga svojega!’”
 Đavo ga je zatim poveo na goru vrlo visoku i pokazao mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu  i rekao mu: “Sve ću ti ovo dati ako padneš i pokloniš mi se.”  Tada mu je Isus rekao: “Odlazi, Sotono! Jer pisano je: ‘Jehovu, Boga svojega, obožavaj i jedino njemu služi!’”  Tada ga je Đavo ostavio. I gle, došli su anđeli i počeli mu služiti."

Zašto bi ga navodio i iskušavao ako nije postojala mogućnost da zgriješi? Naravno ovo nije jedina situacija gdje je bio na kušnji.U Hebrejima 4:15 piše-Jer naš veliki svećenik nije netko tko ne može suosjećati s nama u našim slabostima, nego netko tko je poput nas ISKUŠAN U SVEMU ALI NIJE ZGRIJEŠIO.
(ovdje se Isusa naziva veliki svećenik o tome nekad poslije).Znači, prošao je sito i rešeto ali bez pogreške.Zato kršćani slijede Isusa a ne nekog čovjeka.Ako je neko sljedbenik čovjeka nije kršćanin.N.p za katolike je papa uzor koji slijede,titula za neke svećenike je
" Uzoriti",kao da su oni uzor oponašanja,što je naravno pogrešno.
perfekcionista1

#247 Re: Citanje biblije-diskusija

Eto fino si objasnio kako je Isus mogao eventualno uciniti grijeh ali ga nije ucinio. To je ono sto i ja govorim ali kazem da to ne vazi samo za Isusa vec za sve poslanike. O velicini Isusa a.s nema potrebe pricati muslimanu jer mi u to vjerujemo, vjerujemo da je bio drugi najveci poslanik u historiji covjecanstva i nakon Muhammeda a.s najveci i najbolji covjek. Muslimani su jedina nekrscanska religija na svijetu koja priznaje i postuje Isusa, omrazen je kod svih osim kod muslimana.

Isus je rekao da je poslat samo svom narodu, izgubljenim ovcama izraelskim, i zbog toga je morao doci neko ko ce biti poslat cijelom svijetu. Jesi li ikad razmisljao o zivotu Muhammeda a.s, ako malo bolje pogledas vidjet ces da on moze biti uzor svakom covjeku na dunjaluku bez obzira koje je vjere. Muhammed a.s je prozivio dosta tezak zivot, ne postoji nesreca koja moze zadesiti covjeka a da je Muhammed a.s nije prozivio i pokazao svojim ponasanjem kako se treba nositi sa tom nesrecom. U svakom momentu je ostao moralan i smiren covjek.

Rodio se bez oca koji je umro prije njegovog rodjenja, u ranom djetinstvu umire mu i majka, odrastao je kod jedne zene koja ga je dojila u potpuno drugom kraju, zatim je otisao kod djeda koji mu je bio kao drugi otac ali i djed umire vrlo brzo. Imao je samo 8 godina a vec je ostao bez roditelja i bez djeda. Preuzeo ga je amidza koji je kasnije umro kad je poslaniku bilo najteze jer mu je njegov narod pravio probleme svaki dan zbog onoga cemu je pozivao. U to vrijeme negdje je umrla i njegova prva i do tad jedina supruga Hatidza koju je najvise volio, sve se to desilo u malom razmaku.

Zatim je prognan iz svog rodnog mjesta od sopstvenog naroda koji ga je do tad volio i smatrao najmoralnijim medju njima, ali pozivanje islamu mu nisu mogli oprostiti. Zatim ubijeni su mu najbolji prijatelji, ubijen mu je amidza Hamza a.s koji je bio jedini njegov zastitnik. Ponovo je ostao sam. Njegov narod ga je ponizavao na najgore moguce nacine, bacali su mu iznutrice od deve na glavu dok je obavljao namaz, tukli su ga, gadjali kamenjima...sve je to moralno podnio...i na kraju kad je islam konacno pobjedio vratio se u svoju rodnu Meku gdje su sve te ubice i zlostavljaci stojali pognute glave ispred njega a sta je on rekao: "Ja vas danas necu koriti. Idite slobodni ste".

Ne postoji situacija u kojoj se mozemo naci a da nam poslanik Muhammed a.s nije pokazao kako se ponasati u toj situaciji. Necu navoditi hadise o njegovim moralnim osobinama jer ih ima na hiljade a ne zelim da vise idemo u off topic, samo cu navesti jednu nevjerovatnu cinjenicu. Poslanikovi neprijatelji iz Mekke koji su ga mrzili i kasnije prognali iz rodnog mjesta su u to vrijeme kod njega na cuvanje ostavljali svoje stvari kad bi trebali na putovanje. Toliko je bio iskren i povjerljiv, iako su ga mrzili i ratovali protiv njega povjeravali su mu stvari na cuvanje, pa kad je Poslanik protjeran iz svoje kuce odmah je poslao nekoga da te stvari vrati njihovim vlasnicima.

Neka je Boziji mir i selam i na Isusa a.s i na Muhammeda a.s, oni ce u dzenetu zajedno sjediti u istoj hladovini a nase je da pronadjemo put koji nas vodi do njihovog drustva na onom svijetu. :)
Last edited by perfekcionista1 on 13/12/2015 15:23, edited 1 time in total.
perfekcionista1

#248 Re: Citanje biblije-diskusija

U drugoj knjizi kraljeva postoji jedna nevjerovatna prica o Iliji i Elizeju koji su cinili veca ili bar jednaka cuda kao i Isus. Citajuci novi zavjet i ovu pricu dobijes utisak kao da je prekopirana. Ilija je takodje uskrsnuo na nebo, Elizej je ozivljavao mrtve, razdvajao je more stapom..

8Tada Ilija uze svoj ogrtač, smota ga i udari njime po vodi, a voda se razdijeli na dvije strane. I obojica prijeđoše po suhu. 9A kad prijeđoše, Ilija će Elizeju: »Traži što da ti još učinim prije nego što budem uznesen ispred tebe!« A Elizej odgovori: »Neka mi u dio padne obilje tvoga duha!« 10Ilija odgovori: »Mnogo tražiš: ako me budeš vidio kad budem uznesen ispred tebe, bit će ti tako; ako pak ne budeš vidio, neće ti biti.« 11I dok su tako išli i razgovarali, gle: ognjena kola i ognjeni konji stadoše među njih i Ilija u vihoru uziđe na nebo.
14Uze onda Ilijin plašt i udari po vodi govoreći: »Gdje je Jahve, Bog Ilijin?« I kad udari po vodi, ona se razdijeli na dvije strane i Elizej prijeđe.

32Elizej uđe u kuću i nađe dječaka gdje mrtav leži na njegovoj postelji. 33Ušavši, zatvori vrata za sobom i pomoli se Jahvi. 34Zatim se pope na postelju, leže na dječaka, položi svoja usta na njegova usta, svoje oči na njegove oči, svoje ruke na njegove ruke; disao je nad njim te se ugrijalo tijelo dječakovo. 35Potom ustade i prošeta se po kući tamo-amo, zatim se opet pope i disaše nad njim. A dječak tada kihnu sedam puta i otvori oči. 3

tu se nalazi i jedan sokantan dogadjaj, Elizej je prokleo djecu u Jahvino ime jer su mu se rugali da je celav, pa je Jahve poslao dva medvjeda koji su rastrgali djecu, samo zato sto su mu se rugali :-?

23Odatle je uzašao u Betel. Dok je išao putem, dječaci bijahu izišli iz grada i rugahu mu se govoreći: »Hodi, ćelo! Hodi, ćelo!« 24On se obazre, pogleda ih i prokle ih u ime Jahvino. I odmah iziđoše dva medvjeda iz šume i rastrgaše četrdeset i dvoje djece. 25Odatle ode on na goru Karmel, a odande se vrati u Samariju.

Ovakve price sigurno nisu Bozije rijeci vec izmisljotine ljudi koji su pisali bibliju. Da Bog posalje medvjede da rastrgaju 42 male neduzne djece jer su se rugali Elizeju....sta ti mislis o tome? Ja imam utisak da ovakve stvari ni Hitler nije radio ako bi mu se neko rugao.
šarf

#249 Re: Citanje biblije-diskusija

Post by šarf »

U novom prijevodu ovako stoji:
2.Kraljevima 2:23,24 -Odande je otišao u Betel. Dok se penjao putem, iz grada su izašli dječaci i stali mu se rugati: “Idi, ćelavi! Idi, ćelavi!”  A on se okrenuo i kad ih je vidio, prokleo ih je u ime Jehovino. Tada su iz šume izašle dvije medvjedice i rastrgale četrdeset i dvoje djece.

Izgleda da je glavni razlog zbog kojeg je Elizej doživio takvo izrugivanje bio to što je ćelav čovjek nosio Ilijinu proročku odjeću. Djeca su prepoznala da je Elizej Jahvin poslanik i jednostavno ga nisu htjela u svojoj blizini. Kao što stoji u prijevodu Silvija Grubišića, djeca su mu govorila: “Penji se”, čime su mu htjela poručiti ‘penji se u Betel’ ili ‘idi u nebo kao Ilija’.
Oni su pokazali nepoštovanje ,rugali su se , Božjem zastupniku i bili su kažnjeni.

Al-An am-10. Poslanicima su se i prije tebe rugali, pa je one koji su im se rugali
stiglo baš ono čemu su se rugali.
Al-Higr-11. i nijedan im poslanik nije došao, a da mu se nisu narugali
An-Nahl -34. i stigla ih je kazna za ružna djela koja su činili, i sa svih strana ih je
snašlo ono čemu su se rugali.
Al-Mumin-83. Kada su im poslanici njihovi jasne dokaze donosili, oni su se
znanjem koje su imali dičili, i snašlo ih je ono čemu su se stalno rugali.

Zar ne očekujemo da Bog kazni one koji čine loša djela?

Možda opet tebi nekako odbojno djeluje način kažnjavanja a ne godine onih koji su bili kažnjeni.
Ne smeta ti što je mnogo više djece ubijeno u potopu,ali ti užasno zvuči jer su ubijeni mačem,ili u ovom slučaju,to što je medvjed bio sredstvo izvršenja kazne.
Ili možda nisi za to da se na zoran način opiše kako su izvršene kazne?

Kada čitamo Kuran opisi kažnjavanja su uopšteni kao na primjer:Al-Araf 4- Koliko smo Mi samo gradova razorili!
Ako samo malo razmislimo neće biti teško zamisliti(toliko smo filmova o tome gledali) što znači razoriti grad,kakva tijela izgledaju poslije takvih pohoda,koliko se biralo koga će se ubiti...
A Biblija samo jasno kaže što se i kako desilo.

Dole sam izdvojio nekoliko ajeta koji govore kakve kazne očekuju nevjernike.
Kakvo je tvoje mišljenje o tom načinu kažnjavanja?

Al-Maide 33-Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji
nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst
ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na
ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika,

Al-Maide 38 - Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke njihove, neka im to bude
kazna za ono što su učinili i opomena od Allaha!

Al-Araf 4- Koliko smo Mi samo gradova razorili! (Moje pitanje-Zar nisu u ovim gradovima i djeca stradala?)

At Tawba 35- na Dan kad se ono u vatri džehennemskoj bude usijalo, pa se njime
čela njihova i slabine njihove i leđa njihova budu žigosala.

Al-Higr-74. i Mi smo učinili da ono što je gore bude dolje, i na njih smo kao kišu
grumenje od skamenjene gline sručili - (I tu su djeca stradala)

Al-Isra 17-I koliko smo samo naroda poslije Nuha uništili! (i djecu)

Al-Hagg 45-I koliko smo naselja uništili, čiji su žitelji grješni bili, i ona su
opustjela, samo su ruševine ostale! (idjecu)

An-Naml 90-a oni koji budu zlo činili, u vatru će naglavačke biti gurnuti

Al-Ankabut 40- I sve smo prema grijesima njihovim kaznili: na neke vjetar, pun
pijeska poslali, a neke strašnim glasom uništili; neke u zemlju utjerali, a neke
potopili.

As-Sagda 20- a one koji nisu vjerovali čeka vatra u kojoj će prebivati; kad god
pokušaju iz nje izići, biće u nju vraćeni i biće im rečeno: "Trpite kaznu u vatri
koju ste poricali."

Ad-Duhan 43. Drvo Zekkum
* 44. biće hrana grješniku,
* 45. u trbuhu će kao rastopljena kovina vreti,
* 46. kao što voda kada ključa vri.
* 47. "Ščepajte ga i usred ognja odvucite,
* 48. a zatim mu, za kaznu, na glavu ključavu vodu izljevajte!"
perfekcionista1

#250 Re: Citanje biblije-diskusija

Ti ajeti o ruganju poslanicima se sigurno ne odnose na djecu jer po islamu djete nije odgovorno za svoja djela do punoljetstva, ajeti se odnose na tadasnji narod, elitu medju njima koja se izrugivala poslanicima govoreci im da su lazovi, sihirbazi, prevaranti, ismijavali su njhovu vjeru, cak bestidno vrijedjali njihove zene. Dakle radilo se o krupnom izrugivanju i uvredama i Bog im je dao mnogo vremena da se pokaju, poslanik je godinama pozivao ih na pravi put i tek kad bi sve rokove prokockali spustena je kazna na njih kolektivno kao narod.

Poslanik je dosao, poziva svoj narod na pravi put, oni ga odbijaju i vrijedjaju, on i dalje trazi oprosta za njih, poziva ih, i tako godinama, nekad i stotinu godina, pa tek onda slijedi kazna za njih. Da je Muhammed a.s proklinjao svako djete koje ga je uvrijedilo dok je bio u Mekki vjerovatno nebi ih pola ostalo zivo, on je cak izbjegavao prokleti i svoj narod i traziti kaznu za njih, melek mu se spustio sa neba i trazio da izabere kojom ce kaznom da unisti taj narod a Muhammed a.s je rekao; "Ne zelim da budu unisteni, nadam se da ce Allah nekog od njihovih potomaka uputiti na pravi put"

evo par ajeta koji govore o kakvim uvredama je bilo rijec i od strane koga. Na te ljude se ajeti odnose.

"Glavesine naroda njegova, oni koji nisu vjerovali, rekose: "Koliko mi vidimo, ti si covjek kao i mi, a vidimo da te bez ikakva razmisljanja slijede samo oni koji su niko i nista medu nama; ne vidimo da ste vi imalo od nas bolji, stavise, mislirno da ste lazljivci."

"O Nuhu", ' rekose oni "ti si zelio da se s narna raspravljas i dugo si raspravljao. Daj neka se ostvari ono sto nam prijetis, ako istinu govoris!"

A Adu ' njegova brata Huda. "O narode moj" - govorio je on "Allahu robujte, vi drugog boga osim Njega nemate, zar se ne bojite?"
Glavesine naroda njegova, koje nisu vjerovale, odgovarale su: "Mi smatramo da si ti doista neznalica i mi mislimo da si ti zaista lazac."

Ne, on je lazljivac oholi! (Al-Qamar, 25.)
Rekose oni: "Ti si samo opcinjen." (As-Su ara, 153.)

p.s kad smo vec se dotakli toga. Koji je stav biblije tj krscanstva o djeci, da li se njima pisu losa djela prije punoljetstva, da li idu u raj ako umru dok su jos djeca bez obzira kojoj religiji i naciji pripadaju?
Last edited by perfekcionista1 on 14/12/2015 01:06, edited 1 time in total.
Post Reply