Pa nema se bas izbora da bi mogli raditi na tome da promjene, a vecina je, bar u privatnom sektoru, osigurana na minimalac.Radio Sarajevo wrote:Vidiš druže, ja ni u Bosni nisam lože živio, i nisam radio za 600 KM. Takav životni prosjek nikad nisam prihvatao, nego sam uvijek tražio načine da zaradim više i da živim bolje.MJAU - da wrote:Ti si jarane napravio prvo grešku, jer si sam otišao misleći da ćeš se vratiti. Uspio si, ali očito si sam od sebe sjeban, pa ne znaš da uživaš u svom uspjehu. Šta ti misliš, da ovdje ljudi isto ne planiraju odmor godinu dana unaprijed, nego onako idu kad im se ćefne? jesi svjestan da ljudi ne mogu da dobace do onog prkna od Neuma, a da se ne uvale u minus? Isto tako, imaš dva mastera, nisi u stanju da nađeš druga domaćina, znači da sam imaš neku blokadu postavljenu unaprijed, prije nego si došao. Ti radiš, ulaćuju ti se doprinosi, mi radimo, ali nemamo marke na svom računu za penziju, već su nam sve uzete pare, a za liječenje i zdravstvo da ne govorim. Imaš sistem uređen oko sebe, tako lijepa država, a ne možeš da uživaš jer do prkna od Ulcinja ne možeš kad hoćeš. Pomiri se sa sobom, pa onda udijeli savjet, ili se vrati pa pričaj kako ti je bilo tamo. Pod uslovom da se zaposliš na plaću od 600-800 KM, pa planiraj jarane odmor.
A što se tiče druga domaćina, jednostavno mi se dosad niko nije svidio. Ne kažem da sam ja u pravu, i da nema dobrih Holanđana (bolji su od nas), ali takav je bio sticaj okolonosti. Jbg, nemam blokadu da se družim sa ostalima, tako da se ne radi o balkanskom sindromu ili o jeziku. Govorim i engleski, i holandski, ali nije to to. Teško je to shvatiti ako nisi živio vani, ali lako je kukati na platu od 600 KM. Ipak, moja iskustva mi govore da većina ljudi s platom od 600 KM ne radi baš mnogo na tome da to promijeni.
Pisaj ti platu kolika god da je ako ce ti penzija biti oko 280 maraka po novim obracunima.
Drzavna sisa je skroz druga stvar i takvi danas spadaju u srednju i visu srednju klasu.