Okupatorske zastave na Bobovcu
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#226 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
"Iako se ranije pominje institucija bana u Bosni, prvi po imenu poznati bosanski ban bio je Ban Borić (1154- 1164). Živio je do kraja 12. vijeka, pa se može zaključiti da je u vrijeme dok je vladao Bosnom bio veoma mlad. Za vrijeme njegove vladavine Bosnom vodio se veliki rat izmedju ugarskog kralja Stjepana IV i bizantskog cara Manuela I Komnena (1143-1180) oko prevlasti na Balkanu. Ban Borić je bio na strani ugarskog kralja, te je sa svojom vojskom učestvovao u opsadi Braničeva. Pri povratku u Bosnu pretrpio je poraz od bizantske vojske."
Ban Boric je rodjen u Slavoniji!!
Nakon bana Borića na vlast u Bosni dolazi čuveni ban Kulin (1180 - 1204). Ban Kulin na vlast dolazi i prije 1180. kao bizantski vazal. Smrću bizantskog cara Manuela Komnena nestaje bizantskog prisustva i započinje njegovo neovisno vladanje Bosnom.
Ban Kulin je rodjen u Slavoniji
https://bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_bosanskih_kraljeva
Nakon bana Borića na vlast u Bosni dolazi čuveni ban Kulin (1180 - 1204). Ban Kulin na vlast dolazi i prije 1180. kao bizantski vazal. Smrću bizantskog cara Manuela Komnena nestaje bizantskog prisustva i započinje njegovo neovisno vladanje Bosnom.
- Leons
#227 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ma covjece Germani nikada nisu bili nikakvi Prusi. Istrijebili ih i nazvali se po njima. Vecina germanskih plemena do unifikacije njemacke se uopste nisu smatrali Nijemcima niti im je sam koncept bio poznat uopste. Jos uvijek je regionalni identitet najjaci, neki se ni ne razumiju. Poenta je, da nije doslo do ujedinjenja... imao bi Prusiju a Prusa nigdje.vade_mecum wrote: pa gdje sam napisao da postoje moderni prusi kao samostalan narod? ako vec pricas o njemcima onda imaj u vidu da nisu ni svi njemci isti i da ima odrednjenih razlika izmedju onih npr. iz brandenburga (protestanti) i njemaca iz bayerna (katolika) koji su ujedno najveci lokal-patriote u njemackoj.
-
hAZNADAR
#228 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Jao koji hebeni argument - nije uklesan u nekom parku cijeli sadrzaj povlelje.vade_mecum wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/povelji- ... /120922018hAZNADAR wrote: Bosnjaci imaju narodno ime Bosnjak sto je isto kao i Bosnjanin sa srednjovjekovnim. Ne moramo obavezno biti istovjetni, hodati u srednjovjekovnoj odjeci, nositi oklope i maceve, pricati istovjetnu jezicku formu kao prije itd,... Dovoljno je sto imamo isto ime. I Meho Bosnjak danas i Kulin Bosnjanin onda su isti narod. A historija se pise na osnovu narodne odrednice koja je nerjetko i prostorna,..
postavio sam ranije ovaj link, postavit cu ponovo. dakle, moze se zakljuciti da moderni bosnjaci-muslimani prihvataju samo odredjene dijelove srednjovjekovne bosanske historije, sto znaci da kulin i meho nemaju bas puno zajednickog.
Sto bi reklo po tvojoj logici da Bosnjaci danas kriju krscanstvo svojih predaka.
Svaki Bosnjak danas, ama svaki,... zna itekako dobro da su mu preci krscani. Kakvi specijalno jel Bogumili(da skratimo pripadnici Crkve Bosanske), jel katolici, jel pravoslavni,.. je vec druga prica i tu ima i pretjerivanja, zaokruzivanja.
A za krscane ovakve ili onakve je skroz normalno da stuju Isusa, upotrebljavaju "u ime oca i sina..", spoominju jevandjelja,.. itd. Zasto bi neko to namjerno brisao? Ako vec generalno Bosnjaci muslimani znaju da su Bosnjani bili krscani - po kojoj logici bi to neko krio ili cenzurisao - mislim koji hebeni efekat toga.
Zato pun ili skreceni sadrzaj na obelisku ti ne moze vaziti kao argument. Generalno svi Bosnjaci znaju da su Bosnjani bili krscani i da su upotrebljavali krscanske molitve i fraze. I nemaju nikakav problem sa time. Moda neki ekstremisti koji mrze krscanstvo generalno ali to je stroga manjina. Historicari to ne kriju, narod generalno to prihvata i nema niti jedan jedini detalj predosmanske Bosne koji manje ili vise odgovara.
A samo idioti, zadrti idioti prave neke nevjeste psihoanalize o Bosnjacima koji laziraju historiju zbog radi izdajnistva, korijena, ... i sl. Takvi samo sebe mogu objasniti na taj nacin i dokazati da sami tako razmisljaju. Bosnjacima vise niko nikada nece moci odrediti i naturiti sta ce misliti i sta je ispravno a sta ne. Ta su vremena prosla.
A kada vec spominjes obelisk - bitno je da stoji. Kao i Trtkov spomenik. U gradovima sa bosnjackom vecinom su ulice i trgovi sa imenima Tvrtka i Kulina. Za razliku od Banjaluke gdje su ulice Nemanjica, ima i spomenik jednome.
Last edited by hAZNADAR on 25/10/2015 21:43, edited 1 time in total.
-
vade_mecum
#229 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
ok, ali to ne mjenja cinjenicu da su franjevci Bosne Srebrene ti koji su ocuvali sjecanje na srednjovjekovnu Bosnu do danasnjih dana.Leons wrote:Taj grb je uklesan po Bosni citavoj.vade_mecum wrote:mahali bi golom qrcinom da nije bilo franjevaca iz fojnice (danas deklarisanih kao Hrvati) i fojnickog grbovnika. najveca ironija od svega.KUZNETSOV wrote:evo vam q 'orvati
- KUZNETSOV
#230 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
pa franjevci nisu hrvati vlajda... jedino ako niste i njih prisvojili?vade_mecum wrote: ok, ali to ne mjenja cinjenicu da su franjevci Bosne Srebrene ti koji su ocuvali sjecanje na srednjovjekovnu Bosnu do danasnjih dana.
-
vade_mecum
#231 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
a eto od cijele povelje izostavili "u ime oca i sina i duha svetog". i to sami pocetakhAZNADAR wrote:Jao koji hebeni argument - nije uklesan u nekom parku cijeli sadrzaj povlelje.vade_mecum wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/povelji- ... /120922018hAZNADAR wrote: Bosnjaci imaju narodno ime Bosnjak sto je isto kao i Bosnjanin sa srednjovjekovnim. Ne moramo obavezno biti istovjetni, hodati u srednjovjekovnoj odjeci, nositi oklope i maceve, pricati istovjetnu jezicku formu kao prije itd,... Dovoljno je sto imamo isto ime. I Meho Bosnjak danas i Kulin Bosnjanin onda su isti narod. A historija se pise na osnovu narodne odrednice koja je nerjetko i prostorna,..
postavio sam ranije ovaj link, postavit cu ponovo. dakle, moze se zakljuciti da moderni bosnjaci-muslimani prihvataju samo odredjene dijelove srednjovjekovne bosanske historije, sto znaci da kulin i meho nemaju bas puno zajednickog.![]()
Sto bi reklo po tvojoj logici da Bosnjaci danas kriju krscanstvo svojih predaka.Da nisu Kulin i Tvrtko mozda bili budisti, muslimani, hindu, taoisti mozda?
Svaki Bosnjak danas, ama svaki,... zna itekako dobro da su mu preci krscani. Kakvi specijalno jel Bogumili(da skratimo pripadnici Crkve Bosanske), jel katolici, jel pravoslavni,.. je vec druga prica i tu ima i pretjerivanja, zaokruzivanja.
A za krscane ovakve ili onakve je skroz normalno da stuju Isusa, upotrebljavaju "u ime oca i sina..", spoominju jevandjelja,.. itd. Zasto bi neko to namjerno brisao? Ako vec generalno Bosnjaci muslimani znaju da su Bosnjani bili krscani - po kojoj logici bi to neko krio ili cenzurisao - mislim koji hebeni efekat toga.
Zato pun ili skreceni sadrzaj na obelisku ti ne moze vaziti kao argument. Generalno svi Bosnjaci znaju da su Bosnjani bili krscani i da su upotrebljavali krscanske molitve i fraze. I nemaju nikakav problem sa time. Moda neki ekstremisti koji mrze krscanstvo generalno ali to je stroga manjina. Historicari to ne kriju, narod generalno to prihvata i nema niti jedan jedini detalj predosmanske Bosne koji manje ili vise odgovara.
A samo idioti, zadrti idioti prave neke nevjeste psihoanalize o Bosnjacima koji laziraju historiju zbog radi izdajnistva, korijena, ... i sl. Takvi samo sebe mogu objasniti na taj nacin i dokazati da sami tako razmisljaju. Bosnjacima vise niko nikada nece moci odrediti i naturiti sta ce misliti i sta je ispravno a sta ne. Ta su vremena prosla.
-
hAZNADAR
#232 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
hrasno38 wrote:"Iako se ranije pominje institucija bana u Bosni, prvi po imenu poznati bosanski ban bio je Ban Borić (1154- 1164). Živio je do kraja 12. vijeka, pa se može zaključiti da je u vrijeme dok je vladao Bosnom bio veoma mlad. Za vrijeme njegove vladavine Bosnom vodio se veliki rat izmedju ugarskog kralja Stjepana IV i bizantskog cara Manuela I Komnena (1143-1180) oko prevlasti na Balkanu. Ban Borić je bio na strani ugarskog kralja, te je sa svojom vojskom učestvovao u opsadi Braničeva. Pri povratku u Bosnu pretrpio je poraz od bizantske vojske."
Historicari uopce ne znaju gdje je Kulin rodjen. Neki pretpostavljaju ovo ili ono - cinjenica je da se o tome nista ne zna i nema pisanog traga.
Gdje si to nasao molim te da je Kulin ban iz Slavonije?
Ako to uopce ima isto znacenje kao danas - al nebitno. Pitanje je jasno - cekam.
-
vade_mecum
#233 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
cisto sumnjam da se i jedan franjevac iz bosne izjasnio kao bosnjak na popisu stanovnistvaKUZNETSOV wrote:pa franjevci nisu hrvati vlajda... jedino ako niste i njih prisvojili?vade_mecum wrote: ok, ali to ne mjenja cinjenicu da su franjevci Bosne Srebrene ti koji su ocuvali sjecanje na srednjovjekovnu Bosnu do danasnjih dana.
-
vade_mecum
#234 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
hajd jos uvedi Gote u pricu, jos jedino nisi njih prozvaoLeons wrote:Ma covjece Germani nikada nisu bili nikakvi Prusi. Istrijebili ih i nazvali se po njima. Vecina germanskih plemena do unifikacije njemacke se uopste nisu smatrali Nijemcima niti im je sam koncept bio poznat uopste. Jos uvijek je regionalni identitet najjaci, neki se ni ne razumiju. Poenta je, da nije doslo do ujedinjenja... imao bi Prusiju a Prusa nigdje.vade_mecum wrote: pa gdje sam napisao da postoje moderni prusi kao samostalan narod? ako vec pricas o njemcima onda imaj u vidu da nisu ni svi njemci isti i da ima odrednjenih razlika izmedju onih npr. iz brandenburga (protestanti) i njemaca iz bayerna (katolika) koji su ujedno najveci lokal-patriote u njemackoj.
- KUZNETSOV
#235 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
mislim da nije bitno kako su se izjasnili na popisu, oni su uvijek bili manjina vjerujem da su i takvi ostali.. bitno je sta su oni ocuvali kroz vijekove a to nije hrvatstvo i bilo šta u vezi hrvatske historije nego bosanske...vade_mecum wrote:cisto sumnjam da se i jedan franjevac iz bosne izjasnio kao bosnjak na popisu stanovnistvaKUZNETSOV wrote:pa franjevci nisu hrvati vlajda... jedino ako niste i njih prisvojili?vade_mecum wrote: ok, ali to ne mjenja cinjenicu da su franjevci Bosne Srebrene ti koji su ocuvali sjecanje na srednjovjekovnu Bosnu do danasnjih dana.
-
vade_mecum
#236 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
pa ako 100% franjevaca iz bosne kazu za sebe i osjecaju se kao hrvati ko si ti da kazes nije bitno kako su se izjasniliKUZNETSOV wrote:mislim da nije bitno kako su se izjasnili na popisu, oni su uvijek bili manjina vjerujem da su i takvi ostali.. bitno je sta su oni ocuvali kroz vijekove a to nije hrvatstvo i bilo šta u vezi hrvatske historije nego bosanske...vade_mecum wrote:cisto sumnjam da se i jedan franjevac iz bosne izjasnio kao bosnjak na popisu stanovnistvaKUZNETSOV wrote: pa franjevci nisu hrvati vlajda... jedino ako niste i njih prisvojili?
-
Bodkin
#237 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Kako mislis neopredijeljeni? Poenta je da danasnje bosnjastvo ima u srzi islam. Znas ono, bosnjak, islam bosanski. Dakle iz tog razloga je predturska historija totalno zanemarenahAZNADAR wrote:Ma kakvi,... gdje si ti zivio zadnjih 20 god.? Ovo vise nije isti narod kao prije.Bodkin wrote:
kakav bolan beograd. bolan boli kurac bosnjake za sve sto se desevalo prije turaka. boli ih kurac jer su danasnji bosnjaci=muslimani. bezveze se pravis lud
Nema vise Neoperdjeljenih i Muslimana,.. danas je bosnjacka nacija realnost kao i svi atributi koji uz to idu. Isto arsini kao kod ostalih. Nema vise privilegovanih nacija cije ime i historije nije upitno a sa strane neke tamo otpadnike. Bilo pa proslo. A islamofobi, slavenofili, jugonostalgicari i sl,.. sto na muslimane gledaju kao politicki, kulturno, nacionalno,... nize - mogu samo da se sagnu.
Ko se pravi lud,.. - sta su ovi sto masu saharama po Bobovcu i lafo slave Katarinu?
Bosnjani mozda?
Ili Hrvati sto slave Frankopane, Tomislava,....
E pa momak, daleko je veci paradoks kada neko sto se poziva na historiju susjedne drzave, svoju nacionalnost veze za susjednu drzavu, slavi Tomislava, Kresimira, Subice,... mase saharom na Bobovcu negoli musliman Bosnjak da slavi stare Bosnjanje ma koje vjere.
DOk je tako - najveci balija iz Medjedje Donje,.. ima
- KUZNETSOV
#238 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
vade_mecum wrote:pa ako 100% franjevaca iz bosne kazu za sebe i osjecaju se kao hrvati ko si ti da kazes nije bitno kako su se izjasniliKUZNETSOV wrote:mislim da nije bitno kako su se izjasnili na popisu, oni su uvijek bili manjina vjerujem da su i takvi ostali.. bitno je sta su oni ocuvali kroz vijekove a to nije hrvatstvo i bilo šta u vezi hrvatske historije nego bosanske...vade_mecum wrote: cisto sumnjam da se i jedan franjevac iz bosne izjasnio kao bosnjak na popisu stanovnistva
-
vade_mecum
#239 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
ocuvali dio historije koju jedan dio stanovnika BIH prihvata u svom integralnom obliku dok drugi samo djelomicno. moze tako?KUZNETSOV wrote:vade_mecum wrote:pa ako 100% franjevaca iz bosne kazu za sebe i osjecaju se kao hrvati ko si ti da kazes nije bitno kako su se izjasniliKUZNETSOV wrote: mislim da nije bitno kako su se izjasnili na popisu, oni su uvijek bili manjina vjerujem da su i takvi ostali.. bitno je sta su oni ocuvali kroz vijekove a to nije hrvatstvo i bilo šta u vezi hrvatske historije nego bosanske...
-
hAZNADAR
#240 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
I sta pjesnik hoce reci time. Zasto Radoje izbacen?vade_mecum wrote:
a eto od cijele povelje izostavili "u ime oca i sina i duha svetog". i to sami pocetak![]()
![]()
i da bude jos ofirnije Radoja pisara sa kraja izbacise. nevjerovatno
Cuo sam i ranije kvaziteorije da su sva imena slavenskog ili biblijskog korijena samo srpska ili hrvatska. A niko od kvaziteoreticara ne moze definisati srpsko ili hrvatsko ime srednjeg vijeka.
Ponavljam - historija se pise knjigama, udzbenicima za skolstvo, publikacijama,... i krscanski karakter Bosnjana i predosmanske Bosne nije niti nepoznat niti tabu. Obelisk nije dokaz a sumnjam da si ista iz prethodnog posta procitao. Ili skontao. Tvoj primitivan komentar sam po sebi dokazuje da plivas u mitomanskim vodama i da mentalno nemas kapaciteta skontati Bosnjake muslimane prihvatiti kao narod istog ranga kao ostali.
Nego da se vratimo na imena bosanskog sredjovjekovlja. Ono sto znamo bez neke opsirnije i detaljnije analize su Kulin, Stjepan, Radoje, Stjepan, Matej, Brijan, Milat, Juraj, Radosav, Tvrtko, Ostoja, Jelena, Katarina, Sandalj, Matija, Sanko, Vrsan, Kuklec, Krac, Hrvoje, Pavle, Batalo, Tvrdisa, Milutin, Dabiziv, Nikola, Vlatko, Gojak, Vlcihna, Stanac, Misljen, Ivanis, Petar, Vlk, Batalj, Ivan, Hrelja, Drago,....
imena slavenskog i biblijskog korijena kakva mozes naci svugdje u slavenskom svijetu.
Imas li uopce ikakav relevantan odgovor, analizu,.. na korijen imena Bosnjana - ili ti se sva pamet svodi na idiotsku psihoanalizu da danasnjim Bosnjacima muslimanima Radoje, Radosav, Pavle nisu prihvatljivi jer zvuce isuvise srpski a Juraj, Matija, Ivan,.. bodu u oci jer zvuce isuvise hrvatski. Jeli se stvarno sva tvoja/vasa pamet o ovome svodi na to? Iskreno receno?
- KUZNETSOV
#241 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
to je cinjenica, al' to je naša historija koliko god je neki od nas ignorirali... volio bih i ja da nasa djeca koja idu na folklor ne nose one dimije, nego one "hrvatske" nošnje iz Srednje Bosne jer je ono naše, naših naroda koji su zivjeli ovdje... volio bih da se hrvati ne okupljaju na Bobovcu, dobro mogu se okupljati ali volio bih da se i mi okupljamo... itd... niko ne da bosne, a niko je se ni ne sjeca...vade_mecum wrote: ocuvali dio historije koju jedan dio stanovnika BIH prihvata u svom integralnom obliku dok drugi samo djelomicno. moze tako?
-
hAZNADAR
#242 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Vise nije. Necemo sad o nepostojecoj definiciji da je Bosnjastvo rezervisano samo za muslimane.Bodkin wrote:
Kako mislis neopredijeljeni? Poenta je da danasnje bosnjastvo ima u srzi islam. Znas ono, bosnjak, islam bosanski. Dakle iz tog razloga je predturska historija totalno zanemarena
Tacno je da je predosmanska historija bila dugo zanemarena kod muslimana ali ne zbog vjere. Vjera i vjerski identitet sa time nema veze.
Odgovor je u nacionalizmu.
Muslimani nisu imali svoj nacionalizam, nacionalni identitet i samim time promoviranu i popularnu svijest o historiji.
Srbi i Hrvati takodjer ne vezu svoj identitet samo za pravoslavlje i katolicizam i ne datiraju historiju samo od primanja aktuelne vjere. Razlog je samo u nacionalnoj svijesti koja je nesto vise i slozenije od tek vjerske.
To se isto desava i Bosnjacima muslimanima, po istom pravilu i istom arsinu. Problem je samo sto neki ili ne zele da prihvate opcenito postojanje nove nacije ili jednostavno mentalno ne mogu.
Medjutim - cak i u vrijeme bivse YU gdje smo bili Neopredjeljeni pa Muslimani,... i kod najvecih vjernika i najmanje obrazovanima po pojmom historija se podrazumijevao i Kulin. Poimanje sopstvene historije u par rijeci je hronoloski unazad - kraljevina, Austrija, Turska, Zmaj od Bosne, Kosovski boj, Kulin. Cak i Tvrtkovo ime i kraljevina nije ni blizu imena Kulina. Ne znam zasto ali tako pamtim.
-
vade_mecum
#243 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.hAZNADAR wrote:I sta pjesnik hoce reci time. Zasto Radoje izbacen?vade_mecum wrote:
a eto od cijele povelje izostavili "u ime oca i sina i duha svetog". i to sami pocetak![]()
![]()
i da bude jos ofirnije Radoja pisara sa kraja izbacise. nevjerovatno
Cuo sam i ranije kvaziteorije da su sva imena slavenskog ili biblijskog korijena samo srpska ili hrvatska. A niko od kvaziteoreticara ne moze definisati srpsko ili hrvatsko ime srednjeg vijeka.
ne znam, reci ti meni zasto jadnog Radoja izbacise sa obeliska u Tuzli.
vidi, ja nemam nista protiv etnogeneze ali ako prihvatas nesto ne mozes zazmiriti pred nekim cinjenicama ili ih izvrtati kako zelis. isto tako kao sto mi ne smeta narod koji nastanjuje skoplje, ohrid, bitolu i okolicu koji se odlucio zvati se makedocima, tako mi ne smetaju ni bosnjaci jer etnogeneza je nesto sto se stalno desava. medjutim podjednako mi je smjesno podizanje spomenika aleksandru velikom, kojekavi slavoluci u centru skoplja kao i podizanje obeliska povelji kulina bana sa odredjenim pasusima koji su izbaceni.
- hrasno38
#244 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Pa posto je prvi ban Boric njegov otac a za njega se "zna" da je dosao iz Slavonije ali se i predopstavlja da je nezakoniti sin madjarskog kralja Kalmana predpostavlja se i za Kulin bana isto mada kao varijanta njegovog rodjenja se spominje i Bosna. Naravno i jedno i drugo su samo istorijske predpostavkehAZNADAR wrote:hrasno38 wrote:"Iako se ranije pominje institucija bana u Bosni, prvi po imenu poznati bosanski ban bio je Ban Borić (1154- 1164). Živio je do kraja 12. vijeka, pa se može zaključiti da je u vrijeme dok je vladao Bosnom bio veoma mlad. Za vrijeme njegove vladavine Bosnom vodio se veliki rat izmedju ugarskog kralja Stjepana IV i bizantskog cara Manuela I Komnena (1143-1180) oko prevlasti na Balkanu. Ban Borić je bio na strani ugarskog kralja, te je sa svojom vojskom učestvovao u opsadi Braničeva. Pri povratku u Bosnu pretrpio je poraz od bizantske vojske."
https://bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_bosanskih_kraljeva![]()
Historicari uopce ne znaju gdje je Kulin rodjen. Neki pretpostavljaju ovo ili ono - cinjenica je da se o tome nista ne zna i nema pisanog traga.
Gdje si to nasao molim te da je Kulin ban iz Slavonije?![]()
Ako to uopce ima isto znacenje kao danas - al nebitno. Pitanje je jasno - cekam.
http://wiki.popustinas.ba.ba/wiki/Ban_Bor ... i1FrrerTIU
-
TheMule
#245 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ja mislim da je to vise da oni slave neko katolicko naslijedje (a na ovom vaktu Katolik=Hrvat, tako je etnogeza naroda izpala). Nemam ja problem s tim, samo, treba da nose i Tvrtkovu i Kosacinu zastavu ako hoce da ih ostali narodi vide u pozitivnom svjetlu, i da im se mozda pridruze, tako da i Bosnjacka komponenta ide na manifestaciju.
-
TheMule
#246 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Mislim da porijeklo vladara nije vazno, osim sa onog historijskog aspekta radoznalosti. Vladari u srednjem vijeku su dolazili sa svih strana u svim kraljevstvima. Ono sto se nije puno mjenjalo bili su seljaci, i tu treba traziti nase pretke u ovakvim diskusijama.
-
hAZNADAR
#247 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
vade_mecum wrote:
ocuvali dio historije koju jedan dio stanovnika BIH prihvata u svom integralnom obliku dok drugi samo djelomicno. moze tako?
I dokaz obelisk u parku a na stranu generalno misljenje i knjige.
Hajde da vidimo taj integralni oblik.
Bosnjaci pod pojom sredjovjekovne Bosne smatraju narod Bosnjani, vjere tri: Crkva Bosanska, katolici i pravoslavni, banovi i kraljevi katolici, narod u vecini Crkva Bosanska popularno nazvan Bogumili, jezik bosanski, pismo verzija cirilice nazvana bosancica, simbol ljiljan,...
Hrvati pod pojmom srednovjekovna Bosna smatraju Hrvati, vjera katolicka, jezik hrvatski, simbol sahara,... nigdje cirilice, Crkve Bosanske i Bosnjana, ...
Srbi pod pojmom srednjovjekovne Bosne smatraju Srbi, vjera pravoslavna, banovi i kraljevi katolici al ne ono bas skroz, jezik srpski, imena srpska, pismo srpsko, simbol nemanjicki orao... nigdje Crkve Bosanske i Bosnjana.
Ko tu onda prihvata historiju realno i u integralnom obliku?
- Leons
#248 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Super. Sada znas za ubuduce koliko identitet moze biti klimav i da ne postoje narodi u Evropi koji su do danas zadrzali sve autohtone obicaje, kulturu i tradicije. Osim Islandjana mozda.vade_mecum wrote:hajd jos uvedi Gote u pricu, jos jedino nisi njih prozvaoLeons wrote:Ma covjece Germani nikada nisu bili nikakvi Prusi. Istrijebili ih i nazvali se po njima. Vecina germanskih plemena do unifikacije njemacke se uopste nisu smatrali Nijemcima niti im je sam koncept bio poznat uopste. Jos uvijek je regionalni identitet najjaci, neki se ni ne razumiju. Poenta je, da nije doslo do ujedinjenja... imao bi Prusiju a Prusa nigdje.vade_mecum wrote: pa gdje sam napisao da postoje moderni prusi kao samostalan narod? ako vec pricas o njemcima onda imaj u vidu da nisu ni svi njemci isti i da ima odrednjenih razlika izmedju onih npr. iz brandenburga (protestanti) i njemaca iz bayerna (katolika) koji su ujedno najveci lokal-patriote u njemackoj.
-
hAZNADAR
#249 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Meni nije smijesno kako drugi narodi tumace svoju historiju. Niti me briga.vade_mecum wrote:
vidi, ja nemam nista protiv etnogeneze ali ako prihvatas nesto ne mozes zazmiriti pred nekim cinjenicama ili ih izvrtati kako zelis. isto tako kao sto mi ne smeta narod koji nastanjuje skoplje, ohrid, bitolu i okolicu koji se odlucio zvati se makedocima, tako mi ne smetaju ni bosnjaci jer etnogeneza je nesto sto se stalno desava. medjutim podjednako mi je smjesno podizanje spomenika aleksandru velikom, kojekavi slavoluci u centru skoplja kao i podizanje obeliska povelji kulina bana sa odredjenim pasusima koji su izbaceni.
Medjutim koliki mitomanski i nacinalisticki idiot neko mora biti da ismijava druge narode i drzi ih manje vrijednim? Kada ti drugi narodi svojim tumacenjem historije i sebe uopce nikoga ne negiraju niti nekome nesto osporavaju?
Od cjelikupnog opusa srednjovjekovne Bosne, udzbenika publicistike, knjiga, opceg poimanja,.. u Bosnjaka ti se drzis i dalje obeliska kao ultimativnog dokaza necega. To samo dokazuje da imas taj okvir , stereotiponi okvir gdje Bosnjake dozivljavas kao narod nizeg ranga koji nesto sve krije, pa pa lazira, pa iskrivljuje,...
Nemam pravo vrijedjati ovdje,.. ali cinejnica je da jednostavno nisi mentalno sposoban diskutovati o ovome. Sve ti se samo svodi na ismijavanje drugih i psihoanalize o necijoj bjezaniji od istine. To je sva pamet koju sam od tebe veceras procitao.
- hrasno38
#250 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Poenta je da je naslov teme glup ko kurac iz vise razloga ...... kao prvi Hrvati su konstitutivni narod u BiH, pod broj dva vijekovima zive na ovim prostorima i pod tri imaju svoja obiljezja kao i druga dva konstitutivna naroda. Problem Bosnjaka je ovdje previse dubok jer Bosnjaci su nekada bili svi stanovnici Bosne a danas su to iskljucivo bivsi muslimani ili blaze receno pripadnici islamske vjeroispovjesti koji su uzeli 1993 ekskluzivno pravo imena ponajvise na insistiranje Adila Zulfikarpašića i nikako ovi danasnji Bosnjaci ne mogu se gledati kao neka istorijska cjelina tog imena nego samo jedan dio.