TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Maxxtro

#226 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote: Lijepo je pisalo da se taj video na stranici te kompanije pojavio NAKON sto se pojavio na YT, a onda je i doradjen i na njega su ubaceni kojekakvi elementi kojih NEMA na izvornom snimku. Koji dio ti nije jasan?
Iz toga proizilazi da taj video NIJE proizvod te kompanije, a sve se to fino vidi na uporednom prikazu originala i videa sa stranice kompanije.
Pardon, moja greska. Ja sam ti trazio, pod uslovom da je ovo snimak sa autenticne CCTV kamere koju je neka firma/organizacija morala postaviti, da mi navedes ime TE kompanije, tj. originalni izvor snimka. Sad sam shvatio da je u stvari originalni snimak sa youtube, sto samo jos vise pokazuje kolika je ovo lakrdija. Nemoj vise o snimku molim te.
Dozer wrote:Dalje, spominjes mi Humea i Poppera (pretpostavljam da mislis na Karla Poppera, a taj ti post nisam upratio, nebitno), i pri tome si ubijedjen da nemam pojma ko su ti ljudi, a istovremeno ti nemas pojma da ja vec 15 godina radim posao kojem je osnova Popperova filozofija. :lol: :lol: :lol:
Joooj pa ovo je sad preslo iz smijesnog u tuzno. Hoces da kazes da si znao za Popperov princip opovrgljivosti kao predlozenu liniju demarkacije izmedju naucnih i nenaucnih teorija, a pritom veze nisi imao koja je definicija naucne teorije, niti da se razlikuje odo kolokvijalne upotrebe te rijeci? Ja sam zaista zapanjen kako ti uopste imas posao. Da ne kazem kako si potpuni duduk kad je u pitanju razlucivanje sta je razborito a sta nije. Sad ces mi jos i reci da si znao i za Okamovu britvu???? Ja sve vise pocinjem misliti da ti ovdje trolujes.
joint union

#227 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by joint union »

Maxxtro wrote:
Pretpostavio sam da ces citati malo izmedju redova. Ovo su rijeci koje sam ja upotrijebio, a ne oni. Ne znam sta kaze u tacnim pismenim izvorima, ali pretpostavljam da je nesto slicnije ovoj Teslinoj izjavi nego mojoj formulaciji.
Ali ako cemo vec cjepidlacit , primjeti konstrukciju "Čini se da sva moja istraživanja ukazuju na zaključak". Cemu ovo "cini se" ako je bio siguran? Mislim da ti nisi svjestan bas implikacija ovoga o cemu pricas, jer apsolutnost brzine svjetlosti je fundamentalni postulat u Einsteinovoj specijalnoj i generalnoj teoriji relativnosti, koja je jedna od najpriznatijih naucnih teorija moderne fizike. Mnogo je eskperimentalnih potvrda teorije bilo od Tesle pa naovamo, mnoge koje nisu bile ni moguce uz tadasnju tehnologiju (kao recimo u savremenim cesticnim akceleratorima poput CERNa). Tesla zasigurno nije opservirao neutrone da putuju brze od svjetlosti, jer bi se znalo za taj eksperiment i bio bi milion puta dosad reproduciran. On je izrazio konjekturu za koju uz veliku dozu sigurnosti sada mozemo reci da je pogresna.
Pa cim je rekao "cini mi se", ocito da nije bio siguran.
No mene zanima da ako naucnici koji se time bave (pa i Tesla) mogu posumnjati u to da ne postoji brzina veca od brzine svjetlosti, zasto to, zaboga, ne bih mogao pomisliti ja?
I da, specijalna teorija relativnosti ne vrijedi za zakrivljene prostore, ustvari vrijedi samo za dijelove tog prostora koji su dovoljno mali da se ta zakrivljenost "ne osjeca". Za kompletan zakrivljen prostor vrijede pravila opste teorije relativnosti koja nema problem sa relativnim brzinama vecim od brzine svjetlosti.
Maxxtro

#228 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Maxxtro »

joint union wrote: Pa cim je rekao "cini mi se", ocito da nije bio siguran.
No mene zanima da ako naucnici koji se time bave (pa i Tesla) mogu posumnjati u to da ne postoji brzina veca od brzine svjetlosti, zasto to, zaboga, ne bih mogao pomisliti ja?
Ok druze nije problem, al bojim se da kasnis nekih sto godina. Kao sto rekoh, puno vise sada znamo nego sto smo znali u doba Tesla, a tvrdnja da je brzina svjetlosti apsolutna je danas opceprihvacena naucna cinjenica. I Aristotel je bio veliki um, pa i ja mogu reci, zasto zaboga onda i ja ne mogu tvrditi da je Zemlja u centru svemira? Kao sto rekoh, uz duzno postovanje, i veliki umovi grijese, a koncezus je kompletne naucne zajednice od Tesle pa naovamo da je on ovdje u krivu. Ako hoces bas zvucna imena, ovo ukljucuje i Einsteina izmedju ostalih.
joint union wrote: I da, specijalna teorija relativnosti ne vrijedi za zakrivljene prostore, ustvari vrijedi samo za dijelove tog prostora koji su dovoljno mali da se ta zakrivljenost "ne osjeca". Za kompletan zakrivljen prostor vrijede pravila opste teorije relativnosti koja nema problem sa relativnim brzinama vecim od brzine svjetlosti.
Ne, bojim se da nisi u pravu. Brzina svjetlosti c je, prema nasem shvacanju, fundamentalna konstanta utkana u samo tkivo vrijeme-prostora, i apsolutna je brzina kojom se informacija (svjetlost) siri i u generalnoj teoriji relativnosti.
Dozer

#229 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Maxxtro wrote: Pardon, moja greska. Ja sam ti trazio, pod uslovom da je ovo snimak sa autenticne CCTV kamere koju je neka firma/organizacija morala postaviti, da mi navedes ime TE kompanije, tj. originalni izvor snimka. Sad sam shvatio da je u stvari originalni snimak sa youtube, sto samo jos vise pokazuje kolika je ovo lakrdija. Nemoj vise o snimku molim te.
Interesantan mentalni sklop...
Da li je ovo fake CCTV snimak?

Zamisli, objavio ga nick "caughtoncctv1"... Vjerovatno je fake. Ili, hajde da se zadamo i nadjemo odakle mu... Mozda je obicni operater u centru nadzornih kamera...? Ili je, mozda, privatni vlasnik te kamere kojom iz razonode snima saobracaj ocekujuci mega sudar? Ili je, mozda, neka TV stanica koja ima kamere po gradu? Mislim... o cemu pricas, ba?
Joooj pa ovo je sad preslo iz smijesnog u tuzno. Hoces da kazes da si znao za Popperov princip opovrgljivosti kao predlozenu liniju demarkacije izmedju naucnih i nenaucnih teorija, a pritom veze nisi imao koja je definicija naucne teorije, niti da se razlikuje odo kolokvijalne upotrebe te rijeci? Ja sam zaista zapanjen kako ti uopste imas posao. Da ne kazem kako si potpuni duduk kad je u pitanju razlucivanje sta je razborito a sta nije. Sad ces mi jos i reci da si znao i za Okamovu britvu???? Ja sve vise pocinjem misliti da ti ovdje trolujes.
A ja vise ne mislim, nego sam siguran da si nafuran do plafona, i pri tome strasno usko usmjeren, tj. samo i jedino u ono sta studiras ili si studirao. Dalje od toga - kapak.
Last edited by Dozer on 09/10/2015 15:32, edited 3 times in total.
joint union

#230 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by joint union »

Maxxtro wrote:
joint union wrote: Pa cim je rekao "cini mi se", ocito da nije bio siguran.
Ok druze nije problem, al bojim se da kasnis nekih sto godina. Kao sto rekoh, puno vise sada znamo nego sto smo znali u doba Tesla, a tvrdnja da je brzina svjetlosti apsolutna je danas opceprihvacena naucna cinjenica. I Aristotel je bio veliki um, pa i ja mogu reci, zasto zaboga onda i ja ne mogu tvrditi da je Zemlja u centru svemira? Kao sto rekoh, uz duzno postovanje, i veliki umovi grijese, a koncezus je kompletne naucne zajednice od Tesle pa naovamo da je on ovdje u krivu. Ako hoces bas zvucna imena, ovo ukljucuje i Einsteina izmedju ostalih.
joint union wrote: I da, specijalna teorija relativnosti ne vrijedi za zakrivljene prostore, ustvari vrijedi samo za dijelove tog prostora koji su dovoljno mali da se ta zakrivljenost "ne osjeca". Za kompletan zakrivljen prostor vrijede pravila opste teorije relativnosti koja nema problem sa relativnim brzinama vecim od brzine svjetlosti.
Ne, bojim se da nisi u pravu. Brzina svjetlosti c je, prema nasem shvacanju, fundamentalna konstanta utkana u samo tkivo vrijeme-prostora, i apsolutna je brzina kojom se informacija (svjetlost) siri i u generalnoj teoriji relativnosti.
Ok, sa vecinom se mogu sloziti, no koliko se sjecam u trenutku velikog praska elementi su se kretali brzinom nekoliko puta brzom od brzine svjetlosti (cini mi se cak i do 50 puta brze). Da se ne provalim, ali kao da sam citao i da se neke galaksije (Hubbleov radijus ako se ne varam) trenutno udaljavaju od nas brzinom svjetlosti. Naravno da je to relativna brzina, ali opet...
sizifinho

#231 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by sizifinho »

Dozer je jedan "ekonom" koji je zelio da je nekad u zivotu odabrao rutu zbog koje bi bio nesto vise od jednog hamala, iako to nikad nece priznati. On tvrdi da je kao mladi djecacic provodio dane u biblioteci, mada njegov nacin opovrgavanja tudjeg misljenja argumentom nerazumnosti ( sto je jedna velika logicka pogreska, kao i njegov rezon upotpunosti) dokazuje sasvim suprotno. Da ne pricam da je nedokazan i u potpunom deficitu racionalnog zakljucivanja sto moze vidjeti bilo ko je prosao malo tezu edukaciju u kojoj je trebalo mozak koristiti. On se drzi nekakve zivotne skole (koja je izgleda jako siromasna). U raspravi napise glupost a onda se brani nerazumijevanjem druge strane, iako je on tu zapravo tabula rasa. cak ce uvjeriti druge da zna bolje o njihovoj struci i zanimanju... tacno da se zapitas.
Do sad sam imao sumnju da je do mene, ali ocito se svaki razum nadje uvrijedjen kad procita nebuloze tog gospodina.

Nazalost... ovi ljudi su nasa svakodnevnica. Jadna nam drzava. Al eto. Neka ga, on je upravu. Mada mene licno njegovo misljenje ne zanima. Ima pametnijih i dokaznijih ljudi s kojima mogu svoj mladalacki, "bejbi" intelekt graditi po njegovom modelu. Tacnije, da ne bude nalik na njegov. Ni u kojem smislu.
Dozer

#232 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Niti ce ikada biti.
I, Dozer, za tvoju info, nje nikakav "ekonom", nego odavno dipl.ecc., i jos ponesto za sta ima formalni papiric, a koji od koristenja tog formalnog obrazovanja danas zivi vise nego dobro. I tebi bih pozelio isto, ali sumnjam da ces sa svojom logikom to ikada uspjeti. Nazalost...
Nastavi se ti drzati svojih neprimijenjenih fizika, teorija i formula, a ja ti zaista zelim da nekada to i formalizujes i kapitalizujes, odnosno da postanes svrseni student, tj. dipl. cega god, i da od toga zivis bar upola dobro i lijepo kao ja. Iskreno ti ovo kazem.
A zivotna skola...hm... Vjeruj mi na rijec, neces proci ni pola ove koju sam ja prosao do sada, pa da imas jos tri zivota.

Sa srecom.
RtrnOfSalisbury

#233 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by RtrnOfSalisbury »

procito sam haman ha sve pa sam u nedoumici:

kad se krene kroz vrijeme jel se putuje u 'njesto' sto vec postoji (buducnost il proslost) il' anpak taj putnik kroz vrijeme to 'kreira' dje putuje?
jel kad sjedne u to vozilo i pritisne gas nestane momentalno il kao neki pikseli? ako hocu recemo otic u svoje selo prije 200 godina i krenem iz istog, jel moram ic "negdje" il je to moje selo na istom mjestu, jel se moram kretat kroz neke koordinate il stojat u mjestu a micat se samo po vremenskoj osi, jel se more ako se prebrzo putuje otic sve do pocetka il kraja svemira?
izgleda da bi ona naucna tvrdnja 'izgradicemo jos stariji i ljepsi most(?)' dobila potvrdu
sizifinho

#234 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by sizifinho »

Od čega ću ja živjeti i kako ću živjeti nije ni važno jer se ljudi ne mjere diplomama niti titulama, što te nažalost tvoja škola životna nije naučila. Da li je ko svršen ili student u toku ili da li je student uopšte nije ni bitno. Bitno je koliko si spreman otvoriti um za nešto što možda nije tvoj rezon, prihvatiti nove ideje i prihvatiti činjenicu da
godine nisu = znanje i iskustvo i mudrost

nažalost, valjda te je to tvoja škola zaboravila naučiti.
Moj zet je čovjek bez dana akademskog obrazovanja a opet je za ovo što ti prezentuješ na forumu- Kristofer Kolumbo.

No čovjek živi dok je živ, samo što ti nemaš šta naučiti sa takvim mentalitetom. Često kažeš kako mi "ne znamo ništa" misleći na kolektiv ali ti je ExNihilo dobro rekao... Ti, moj Dozeru, ne znaš dosta toga, ali nisi tog svjestan.

Ekstremista, kažem ti ja... nema nikakve razlike između tebe i nekog ekstremnog vjernika. Tačno ni tebe ni njeg ne možeš uvjeriti u nešto.

A pametni ljudi znaju više nego raspravljati se s nekim nedokaznim. To je razlog što si pokvario svoju temu, evo i ovu, a živ i zdrav nam bio da ih još više pokvariš. Pametne ljude otjeraše budale, počevši sa forumom, pa do fotelja i politike i većih nivoa.
Dozer

#235 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

"Pametna" demagogija...
I, ako si ti iz svih ovih rasprava izvukao zakljucak da ja nemam otvoren um za nesto novo... Zaista ne znam sta da ti kazem....
Ja nisam otvoren da naucim nesto novo, a ti i ovi tebi slicni se drzite iskljucivo samo onoga sto je do sad naucno dokazano... I onda sam ja taj koji unistava teme u kojima se i govori o necemu novom sto nauka jos nije ni zakacila, a kamoli potvrdila ili opovrgla....

Fakat, nemam sta vise reci, nego - :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ima(te)s vrlo zatvoren mentalni sklop, momce drago...
sizifinho

#236 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by sizifinho »

do nas je :D
Niemand

#237 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

Dozer, imam jedno pitanje s obzirom da si zaista izuzetno otvorenog uma za sve i svasta, poput recimo vanzemaljaca, piramida u visokom il eto putovanja kroz vrijeme, sta mislis o torabiju i njegovoj energiji sa drugih planeta :D

Ozbiljno pitam. :D Djelujes mi, naime, dovoljno otvorenog uma za nesto takvo. :D

Naravno, ne moras odgovoriti, ovo je random pitanje, al mozemo ga nazvati i obicnim zapazanjem. :D

Nego, da se vratimo temi. Posto je ovaj dzon govorio da je svratio da pokupi slike iz porodicne kuce, a na vikipediji pise i da posjeti porodicu, jel se on onda vrati u i dalje istim zivotnim godinama (i izgledom) ko sto bi i bio 2000te il se vrati u 2000tu ono, ostario :-?

A realno, famElija bi mu bila istraumirana i culo bi se nesto od njih, neko bi vec bio registrovan na psihijatriji. :D Ode ti dijete u skolu i vrati se stariji od tebe. Jos ako je propo u zivotu. :-?

Tuzno. :-?
Maxxtro

#238 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Maxxtro »

joint union wrote: Ok, sa vecinom se mogu sloziti, no koliko se sjecam u trenutku velikog praska elementi su se kretali brzinom nekoliko puta brzom od brzine svjetlosti (cini mi se cak i do 50 puta brze). Da se ne provalim, ali kao da sam citao i da se neke galaksije (Hubbleov radijus ako se ne varam) trenutno udaljavaju od nas brzinom svjetlosti. Naravno da je to relativna brzina, ali opet...
Ne provaljujes se, dobro se sjecas. Bez ulazenja u neke tehnicke detalje, ono sto je bitno shvatiti je da se dvije udaljene galaksije ne krecu jedna od druge unutar prostora relativnom brzinom brzom od svjetlosti, nego da se dodatni prostor stvara izmedju njih. Kako se prostor rasteze, to ima za uticaj da se jako daleke galaksije medjusobno udaljavaju brze od svjetlosti. Ovo mozda moze zvucati kao ono "nije sija nego vrat" objasnjenje, al je savrseno konzistentno sa tvrdnjom da se nista ne moze kretati brze od svjetlosti. Ima na netu dosta finih objasnjenja koja ulaze i u detalje oko ovoga. Jedan fin nacin da se to vizualizira jeste da zamislis Svemir kao neku rastezljivu/elasticnu traku. Kada tvrdimo da je brzina svjetlosti apsolutna to znaci da ima maksimalna brzina kojom se neko tijelo moze kretati duz te trake. Zamisli sad da se ta traka polako zateze svuda podjednako - to bi odgovaralo ekspanziji Svemira. To ujedno znaci da ako posmatras dvije tacke na traci da se one medjusobno udaljavaju, stavise sto su dalje jedna od druge to se i medjusobno brze udaljavaju, a ako su jako daleko ovo medjusobno udaljavanje se desava jako velikom brzinom. To i dalje ne znaci da se bilo koje tijelo moze kretati po traci brze od svjetlosti, jer lokalno gledajuci ovo svojstvo nije naruseno i informacija se ne moze prenijeti vecom brzinom od svjetlosti. Te galaksije koje su jako udaljene od nas i koje se udaljavaju brze od svjetlosti ce vremenom utuliti i nestati sa naseg horizonta i zauvijek cemo izgubiti bilo kakav kontakt sa njima.
Last edited by Maxxtro on 09/10/2015 22:39, edited 1 time in total.
Maxxtro

#239 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Maxxtro »

...
Last edited by Maxxtro on 09/10/2015 22:38, edited 1 time in total.
Maxxtro

#240 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Maxxtro »

...
Drvosjeca iz Dejcica

#241 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ode i ova tema u lična prepucavanja. Ne znam kako se ljudima da.
Niemand

#242 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

i jel dzon ostario il nije :cekam:
John Cleese

#243 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by John Cleese »

Niemand wrote:i jel dzon ostario il nije :cekam:
Jasta sam :cry: :D :lol:
sizifinho

#245 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by sizifinho »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ode i ova tema u lična prepucavanja. Ne znam kako se ljudima da.
Ima jedna narodna izreka "Pametniji popušta"

Ova mudra narodna izreka dovodi do tog da svijetom vladaju budale.
Ja možda nisam "pametniji" ali neću dopustiti da se šire gluposti.. jbg
Fuzzy Dunlop

#246 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Fuzzy Dunlop »

dozeru hocu i ja.

sta god si uzeo :lol:
Niemand

#247 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

bas ste bezveze sto mi ne odg :twisted:

a imam jos jedno pitanje :D

ako se vratio dzon iz buducnosti, jel to znaci da dzon iz 2000te ima klona :shock:

jestel vi gledali prestige :D

kaaaaaaaaaaaaman, kul tema :D :lol:
Dozer

#248 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

@Niemand
Torabi.... Covjek se obogatio na ljudskoj gluposti. Hajde se zakuni da niko tvoj nije otisao kod njega. Ukupni komentar = :lol:
Ali, moj identican komentar je isti i za religije = :lol:
Medjutim, komentar je suprotan na nesto sto se naziva - nada. Nisam siguran da ces shvatiti, a i svejedno je.
Sto se tice pitanja da li je onaj ostario - nemam pojma. Moguce da si primijetio da ga ja nisam ni komentarisao....

@Drvosjeca
To ti tako kada momci nisu sposobni za out of the box razmisljanje... Vidis da im se sve svodi na "nauka rekla", a nauka se toliko puta zajebala kroz istoriju, pa i sama sebe demantovala vremenom, da je nebulozno danas uopste cak i tvrditi da je nesto naucno dokazano jer i to sto jeste dokazano, sutra moze biti pobijeno.
Identican mentalni sklop se vidi i kod onoga " bog rekao", a i tu cijela masa stvari odavno razjasnjenja i demistificirana, pa je i smisao svega toiga danas u odnosu na isto to prije 200-500-1000 godina prilicno drugaciji.
Ali, hajde ti to objasni nekome ko eksplicitno tvrdi da nema nista brze od svjetlosti, za sta, btw, uopste nije znao do nedavno :roll:

----

Djeco draga...petak navecer, treba pun grad, a vi drkate i mudroserate pa internetu... Haj' mi stariji koji imamo djecu haman vasih godina, ali vi... Izrasce vam dlake na dlanovima ba :lol:
Niemand

#249 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Niemand »

Dozer wrote: Covjek se obogatio na ljudskoj gluposti. Hajde se zakuni da niko tvoj nije otisao kod njega.
mogu se zakleti :zoka: :D
Dozer wrote:Sto se tice pitanja da li je onaj ostario - nemam pojma. Moguce da si primijetio da ga ja nisam ni komentarisao....
Al tema je o njemu, sto onda spamas :cekam:

i cuj sto djeca nisu u gradu :D haman jedan sat ba :D jesu tvoja djeca u gradu do ova doba :D

Svasta.

Eto, peace :gunjastajl:
RtrnOfSalisbury

#250 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by RtrnOfSalisbury »

... prica o putniku iz zaboravljene zemlje zaglavljenog u tokiju je vjerovatno inspirisata sa nepoznatim mrtvim covjekom nadjenim na plazi u australiji. u dzepu nekakav angramcic, nekakva etiketa i prilicno nista vise. slucaj je otvoren i danas, nekih skoro 70 godina pa ako ko ima informaciju ....

travelnici kroz vrijeme imaju mnogo problema da to dokazu i pokazu i objasne, ali more ime se: jednom su to crte, jednom paralelni svjetovi
jednom superprostor. da li takvim supljacima pokusavaju namaknuti malo slave i malo para za istrazivanja tesko je rec, al da ga neki naucnici kake ko (sa dokazano najtezim 'olaksanjem', kapitalni primjerci idu i preko jednog kg) kenijski sluzbenici. kake brate
Post Reply