Robovlasnici-privatnici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#226 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:Pa ne ide to bas ni u drugim zemljama tako. Mozda tek poneka zemlja da ima zasticena prava radnika koliko toliko. Evo, recimo, uzmi za primjer SAD, za prosjecnog Bosanca vazi za "normalnu" zemlju dok tamo ogroman broj ljudi ponekad radi i 3 posla da bi prezivjeli. ;) Zasad, jedina zemlja za koju znam da je iole sredjena sto se prava radnika tice jeste Svedska.
Rodica mi radi kod privatnika. Njemačka. Dobila otkaz. Poslala gazdu na sud. Dobila presudu da je gazda mora vratiti na posao i zaštitnu klauzulu po kojj je gazdi sada nju teže otpustiti nego druge radnike. Jer, za nju mora posebno dokazati da je zaslužila da bude otpuštena.

I tako, ona još radi kod njega. I sada joj je dobro. A gazda mora da šuti i da je trpi.
Hakiz

#227 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

Edin H. wrote:
Ajatolah_ wrote:
Edin H. wrote:ali je cinjenica da nasi radnici uglavnom vole novac, ali ne vole raditi
Najnormalnije moguće razmišljanje i vrijedi za 98% svjetske populacije, odakle god bili.
A nasi privatnici vole pomoci radniku da ima posao, ali ne vole platiti :oops:
Dobar.
stari_rastafari

#228 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by stari_rastafari »

kokuz_sa wrote:zanimljivo je da se takve stvari nazivaju anegdotama..
Trudim se da ostanem kulturan :-?
stari_rastafari

#229 Re: Robovlasnici-privatnici

Hakiz wrote:Razna istraživanja su pokazala da ljudi vole raditi ako su ispunjeni neki uslovi:

Da ih rad ispunjava, i/ili da imaju osećaj da njihov rad doprinosi većem dobru.
Da su cijenjeni i da im se odaje priznanje za rad. Pod ovim se misli na društveno priznanje, dakle da ih se ne šikanira i da ih se pohvali.
I, naravno, da su adekvatno plaćeni.

Ako ti uslovi nisu ispunjeni, onda niko ne voli raditi.
Ovo je istina, samo sto je to kod nas sve otislo u hiljadu persuna i potrebno je poceti robovlasnike kaznjavati u takvoj mjeri da bi im se nasilno promjenio mentalitet.
Hakiz

#230 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

kokuz_sa wrote:
stari_rastafari wrote:Ne znam drug, taj restoran ciji je gazda doticni robovlasnik postoji vec nekih 20ak godina vise manje. I radi, vazda krcat.

S druge strane, znam za jos jednu anegdotu, privatizirani Dom Pisaca, robovlasnik zvani Leo govori svome radniku koji se zali sto mu vec trecu platu zaredom ne isplacuje: "Pa sta hoces ba, i zena ti radi!"
To je samo jedna od bezbroj anegdota.
zanimljivo je da se takve stvari nazivaju anegdotama..

evo ti biseri od mog direktora

"ja ne smatram da plata kasni ako kasni 10 dana od prethodne"--a duzan ti pored toga 9 plata..
"plata je onolika koliku ja taj mjesec vam isplatim" znaci moze biti 600KM ili moze biti 1000KM (zavisi kako mu se cejfne)
"ako sam vam odbio od plate nije bez razloga..a razlog vas ne treba interesovati"
"treba nesto jarane i za firmu uradit"
"sta fali sto radite 14-16h dnevno..nece ti djeca od kuce nigdje jos su mala, vidjet ces ih jos godinama.."
Istinit događaj, bio intervju sa direktorom jedne firme na FTV-u ili BHTV-u prije nekoliko godina. Priča direktor anegdotu (po sjećanju parafraziram):

Sreo me radnik i pita: "Direktore, kada će biti isplaćena plata". Ja mu odgovorim: "Plata se ne isplaćuje, plata se zarađuje".

Mislim da je direktor "zaboravio" spomenuti da sigurno radnik pita za platu koja kasni.
Hakiz

#231 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:
Hakiz wrote:Razna istraživanja su pokazala da ljudi vole raditi ako su ispunjeni neki uslovi:

Da ih rad ispunjava, i/ili da imaju osećaj da njihov rad doprinosi većem dobru.
Da su cijenjeni i da im se odaje priznanje za rad. Pod ovim se misli na društveno priznanje, dakle da ih se ne šikanira i da ih se pohvali.
I, naravno, da su adekvatno plaćeni.

Ako ti uslovi nisu ispunjeni, onda niko ne voli raditi.
Ovo je istina, samo sto je to kod nas sve otislo u hiljadu persuna i potrebno je poceti robovlasnike kaznjavati u takvoj mjeri da bi im se nasilno promjenio mentalitet.
Ja rekoh da su mladi nekada dizali revolucije. Ako ne rade institucionalne metode, tada narod ima pravo, ne samo pravo nego i obavezu da svoju državu dovede u red vaninstitucionalnim metodama.
klavirdžija

#232 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by klavirdžija »

esmasaric wrote:Moja drugarica radi već 2 godine na recepciji u hotelu. I sve bi to i ok bilo, da se odmah u hotelu pored taj posao plati 250km više.
Ima jedan dan, nerijetko se desi da ga i nema, slobodan u sedmici. Nekad obavlja i posao konobara, čistačice... i njoj je i drago, jer ima posao i vjerovatno će ga raditi do kraja života. I uvijek se žali. Sve te gazde imaju iste mentalitete. Da ne govorim o tome da je hotel na odličnoj lokaciji, i puni su skoro uvijek.
Što onda ne pređe u taj hotel kad je tako?

Ima svakakvih robovlasnika, ali koliko sam mogao primjetiti još je više raznoraznih uhljeba, koji bi da su zaposleni al da ne rade. Ili da im se plaća koliko im se ćefne, jerbo su se pojavili na poslu.
stari_rastafari

#233 Re: Robovlasnici-privatnici

Hakiz wrote:Ja rekoh da su mladi nekada dizali revolucije.
Kljucna rijec - nekada. Danas dobra vecina "mladih" bleji u fejsbuk i zivi starcima na grbaci. Negdje, sto kazes, u nekoj "normalnoj" zemlji, mladi se osamostaljuju daleko prije od 30-e... Ja jesam za dizanje revolucije, samo sto u nasoj napacenoj Bosni ni to ne mozes sprovesti kako treba jer tesko ces ujediniti torove. Jedan tor ce da se bori a druga dva da mu se izruguju i tako...
Hakiz

#234 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:
Kljucna rijec - nekada. Danas dobra vecina "mladih" bleji u fejsbuk i zivi starcima na grbaci. Negdje, sto kazes, u nekoj "normalnoj" zemlji, mladi se osamostaljuju daleko prije od 30-e... Ja jesam za dizanje revolucije, samo sto u nasoj napacenoj Bosni ni to ne mozes sprovesti kako treba jer tesko ces ujediniti torove. Jedan tor ce da se bori a druga dva da mu se izruguju i tako...
Dakle, šuti i trpi.
esmasaric

#235 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by esmasaric »

klavirdžija wrote:
esmasaric wrote:Moja drugarica radi već 2 godine na recepciji u hotelu. I sve bi to i ok bilo, da se odmah u hotelu pored taj posao plati 250km više.
Ima jedan dan, nerijetko se desi da ga i nema, slobodan u sedmici. Nekad obavlja i posao konobara, čistačice... i njoj je i drago, jer ima posao i vjerovatno će ga raditi do kraja života. I uvijek se žali. Sve te gazde imaju iste mentalitete. Da ne govorim o tome da je hotel na odličnoj lokaciji, i puni su skoro uvijek.

Ima svakakvih robovlasnika, ali koliko sam mogao primjetiti još je više raznoraznih uhljeba, koji bi da su zaposleni al da ne rade. Ili da im se plaća koliko im se ćefne, jerbo su se pojavili na poslu.
Mora da da otkaz na ovom poslu, i da tamo probno radi sedmicu-dvije, koje bi joj bile placene ali niko joj ne garantuje da ce je primiti, a da radi na ovome poslu, i u drugom hotelu je nemoguće, jer mora da smjene uganja. Nije tako lagano, navala je na recepcije jer ne treba faks, samo izgled i ponavljanje jezika.
stari_rastafari

#236 Re: Robovlasnici-privatnici

Hakiz wrote:
stari_rastafari wrote:
Dakle, šuti i trpi.
Nikada! :) Treba naci ono sto spaja mlade ljude, treba im neko da pokaze put kako da rade zajedno, za zajednicke ciljeve. Jer, najlakse je odustati od svega. A mi u situaciji kakvoj jesmo mozemo sve samo ne odustati.
Hakiz

#237 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:Dakle, šuti i trpi.
Nikada! :) Treba naci ono sto spaja mlade ljude, treba im neko da pokaze put kako da rade zajedno, za zajednicke ciljeve. Jer, najlakse je odustati od svega. A mi u situaciji kakvoj jesmo mozemo sve samo ne odustati.[/quote]

Ma, ja sam već prešao vrh života, po godinama se više ne penjem nego spuštam.

A ne vidim da su mladi spremni da se za sebe izbore. Moja generacija se boruila, mi smo i u "onom" sistemu bili spremni da se tučemo sa milicijom (tako se nekada zvala policija). Spremni da dobijemo batine, završimo u zatvorima itd. Pa valjda zato što smo bili spremni, rijetko smo morali. I onima na vlasti bilo lakše da ipak nešto urade za nas nego da rizikuju ponavljanje 1968. i slično.

Danas mladi ne pokazuju da su spremni na žrtvu. Zato im niko ništa neće ni dati.

Njihov problem.
stari_rastafari

#238 Re: Robovlasnici-privatnici

Hakiz wrote:Ma, ja sam već prešao vrh života, po godinama se više ne penjem nego spuštam.

A ne vidim da su mladi spremni da se za sebe izbore. Moja generacija se boruila, mi smo i u "onom" sistemu bili spremni da se tučemo sa milicijom (tako se nekada zvala policija). Spremni da dobijemo batine, završimo u zatvorima itd. Pa valjda zato što smo bili spremni, rijetko smo morali. I onima na vlasti bilo lakše da ipak nešto urade za nas nego da rizikuju ponavljanje 1968. i slično.

Danas mladi ne pokazuju da su spremni na žrtvu. Zato im niko ništa neće ni dati.

Njihov problem.
I sam sam rodjen u bivsoj drzavi, nesto od toga pamtim jos. No, mislim da je problematika daleko dublja i ne bi bilo fer svesti na to "njihov problem". Mislim da mladima treba pomoci da se trznu, jer su mladi, barem u nasoj drzavi, zbunjeni i izgubljeni. Ustvari se pretvaraju u ucenu ali jefitnu radnu snagu za qrvu EU. I mi nesto stariji se moramo trznuti i pomoci mladima, razgovarati sa njima... Rijesenje mora da postoji iz ovog statusa quo.
klavirdžija

#239 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by klavirdžija »

stari_rastafari wrote:
Hakiz wrote:Ma, ja sam već prešao vrh života, po godinama se više ne penjem nego spuštam.

Njihov problem.
I sam sam rodjen u bivsoj drzavi, nesto od toga pamtim jos. No, mislim da je problematika daleko dublja i ne bi bilo fer svesti na to "njihov problem". Mislim da mladima treba pomoci da se trznu, jer su mladi, barem u nasoj drzavi, zbunjeni i izgubljeni. Ustvari se pretvaraju u ucenu ali jefitnu radnu snagu za qrvu EU. I mi nesto stariji se moramo trznuti i pomoci mladima, razgovarati sa njima... Rijesenje mora da postoji iz ovog statusa quo.
Jeftina radna snaga nije jeftina džaba. Jeftina je jer je nekvalifikovana, neefikasna i jer živi i radi u istom takvom "sistemu". Dakle, nekakav instant lijek jednostavno ne postoji, treba zaorati i orati godinama da bi se nešto promijenilo. U Hrvatskoj se, kako-tako, ipak već vide neki rezultati, ovo ostalo je katastrofa.
Hakiz

#240 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:

Njihov problem.
Moraš pokazati da si preman da se žrtvuješ. Onda će te neko smatrati vrijednim da se i on za tebe žrtvuje.

Mladi moraju podnijeti najveću žrtvu, zato što oni mogu najviše i dobiti.

U suprotnom, sami su krivi.
stari_rastafari

#241 Re: Robovlasnici-privatnici

@klavirdzija
Hm, oni koji uvoze radnu snagu iz BiH odnosno naseg regiona mogu samo da trljaju ruke, jer koliko god se to nama cinilo mi ipak imamo dosta kvalitetnih ljudi, dosta nas govori i nekoliko jezika i zna nesto raditi a svima je cilj se dokopati posla vani gdje opet nikada nece biti placeni kao domicilni radnik koji mozda i nema istu strucnu spremu i sigurno ne govori tih nekoliko jezika... Imali su oni svojih razloga kada su rasturili YU. ;)
Last edited by stari_rastafari on 13/05/2016 22:29, edited 1 time in total.
stari_rastafari

#242 Re: Robovlasnici-privatnici

Hakiz wrote:Moraš pokazati da si preman da se žrtvuješ. Onda će te neko smatrati vrijednim da se i on za tebe žrtvuje.

Ne znam Hakize, sto se mene tice, u ovoj situaciju kakva kod nas jeste, najvecu zrtvu trebaju podnijeti oni koji su sve i zasrali, a to je ta neka generacija iz bivse nam drzave. Svi su se vrlo rado latili pusaka umjesto lopate pa sve sjebali. I sada ocekuju da im mladi popravljaju situaciju, mladi koji jedva zive mladost a zive je u zabludama nacionalizma nametnutih opet od te neke starije generacije. Nije bas tako jednostavno pa reci da su mladi sami sebi krivi, jer nisu.
klavirdžija

#243 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by klavirdžija »

Malo je naših koji svarno uspiju vani, a oni koji se uklope u prosjek rade sigurno puno više nego ovdje, i puno manje fejsbuče i kafenišu.

"Ko nas bre zavadi" priče po kojima nas je zavadila nekakva Evropa jer se bojala nekakve konkurencije ili zato što im je trebala jeftina radna snaga su previše tragikomične 2016. godine da bi se na tu temu bilo šta rapravljalo.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#244 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hame_ »

Uhljebi na ovoj temi se ufurali u neku njihovu stvarnost i počeli glumit ministre pa im čudno što narod pati, a nema potrebe.

Za sve su krivi privatnici i kapitalizam i glasanje i demokratija i topli obrok i regres i godišnji odmor i penzioneri i napokon 10 megabita bh telecom i milijarda duga državnih firmi i prosjek plate skoro devesto maraka,...

Kako vidimo od privatnog sektora samo imamo robovlasništvo, utaju poreza i sve manji priliv PDV-a. Sve to privatno ukinut i omogućit državi i njenim uljebima da organizuju radna mjesta svjema nam, da živimo i prodišemo napokon.

Temu "Robovlasnici-privatnici" zatvoriti kada zatvorime sve i jednog rob-privatnika :-)
Hakiz

#245 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

esmasaric wrote:
klavirdžija wrote:

Mora da da otkaz na ovom poslu, i da tamo probno radi sedmicu-dvije, koje bi joj bile placene ali niko joj ne garantuje da ce je primiti, a da radi na ovome poslu, i u drugom hotelu je nemoguće, jer mora da smjene uganja. Nije tako lagano, navala je na recepcije jer ne treba faks, samo izgled i ponavljanje jezika.
Ja sam prije 20ak godina radio jedan posao. I dobio prilku da radim drugi. Od 8 do 17 radio na prvom poslu, a od 17 do 22 ili 23 probni rad na drugom poslu. I ponude mi poslije tri sedmice na drugom poslu zaposlenje za stalno.

Naravno, tada se i radno vrijeme i ostalo na drugom poslu "unormalilo". Ovaj rad je pokazao da želim raditi, ni na drugom poslu nisu mislili da bih radio 16 sati dnevno vječito.

Može se dogovoriti u drugom hotelu za smjene. Ja sam ovima drugima rekao da ne želim izgubiti prvi posao ako me oni ne prime. I ljudi prihvatili da je to normalno razmišljanje i dogovorili se kako da organizujemo probni rad.

Ako na to ne pristanu, onda i nisu baš željni da je prime. Bar će joj u startu biti sve jasno.

Ali, nismo svi isti. I ja sam osoba koja ne voli rizik i promjene. Danas ko zna da li bih uradio isto kao što sam prije 20 godina.

Nema u životu garancije nizašta.
Hakiz

#246 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:
Hakiz wrote:Moraš pokazati da si preman da se žrtvuješ. Onda će te neko smatrati vrijednim da se i on za tebe žrtvuje.

Ne znam Hakize, sto se mene tice, u ovoj situaciju kakva kod nas jeste, najvecu zrtvu trebaju podnijeti oni koji su sve i zasrali, a to je ta neka generacija iz bivse nam drzave. Svi su se vrlo rado latili pusaka umjesto lopate pa sve sjebali. I sada ocekuju da im mladi popravljaju situaciju, mladi koji jedva zive mladost a zive je u zabludama nacionalizma nametnutih opet od te neke starije generacije. Nije bas tako jednostavno pa reci da su mladi sami sebi krivi, jer nisu.
Oni koji su usrali sigurno neće popraviti. Da su znali i htjeli bolje, ne bi ni usrali.

A mladi ne popravljaju za njih. Popravljaju za sebe. To ti je kao kada zgrada gori. Pa kreneš da gasiš požar. Nadravno da ćeš ugasivši požar spasiti i stanove drugih ljudi. Ali, ako ne kreneš gasiti, (što bih ja kada drugi neće) izgorjeće i tvoj stan. Pa spasavaš svoj stan, ovi drugi su "kolateralna korist".
stari_rastafari

#247 Re: Robovlasnici-privatnici

klavirdžija wrote:Malo je naših koji svarno uspiju vani, a oni koji se uklope u prosjek rade sigurno puno više nego ovdje, i puno manje fejsbuče i kafenišu.

"Ko nas bre zavadi" priče po kojima nas je zavadila nekakva Evropa jer se bojala nekakve konkurencije ili zato što im je trebala jeftina radna snaga su previše tragikomične 2016. godine da bi se na tu temu bilo šta rapravljalo.
Zavisi kako ko vrednuje ono sto zovemo uspjeh. Za ovo dole, nisam bas siguran, nije u pitanju samo radna snaga, malo je koplexnije od toga. ;)
klavirdžija

#248 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by klavirdžija »

Naravno da nema garancija, ni vani, posebno kada ne ulažeš u sebe i svoje kvalifikacije nego ti je plafon uvaliti se iza recepcije i brojati ko gdje koliko zarađuje.
Hakiz

#249 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

klavirdžija wrote:Naravno da nema garancija, ni vani, posebno kada ne ulažeš u sebe i svoje kvalifikacije nego ti je plafon uvaliti se iza recepcije i brojati ko gdje koliko zarađuje.
Stari_rastafari ima u mnogočemu pravo. Ali to ti je kao kompjuter. Ma koliko kompleksan bio problem, na kraju se svede na određen broj pitanja na koje je odgovor ili 0 ili 1.
klavirdžija

#250 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by klavirdžija »

Što se "jeftinoće" tiče, najbolje se prisjetiti Češke ili baltičkih zemalja tokom tranzicije. Radna snaga stvarno bila jeftina, i jeftinija nego kod nas, svega je i tamo bilo, međutim zahvaljujući prevashodno svojim kvalitetima i pravljenjem sistema da valja, brzo su se "digli" i privukli strane investicije.

Danas više nisu "jeftini" i žive više nego normalno. To je jedini način, sve ostalo ne vodi ničemu dobrom.
Last edited by klavirdžija on 13/05/2016 22:52, edited 1 time in total.
Post Reply