Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#226 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote:
Naravno.

Kosarka- Srbija > Juga
Rukomet- Hrvatska > Juga
Odbojka- Srbija > Juga
Vaterpolo- Srbija > Juga
u fudbalu je Juga za nijansu bolja od Hrvatske.

Srbija i Hrvatska su bolje od Juge u sportu, a radi se o manjim drzavama, nebi se trebali ni porediti.
S tim da njihove uspjehe do neke, hajmo reci 2002, 2003 mozes direktno fakturisti Jugi. Narocito hrvatsku bronzu na SP u Francuskoj, pa medalje u kosarci (SR Jugoslavija 1, Hrvatska 3 mjesto) itd....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#227 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

ne da mi se nesto
Pa onda se nemas pravo ljutiti sto smatram da nisi skontao piu piu :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#228 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:

ne da mi se nesto
Pa onda se nemas pravo ljutiti sto smatram da nisi skontao piu piu :thumbup:

ne ljutim se ,ne znam otkud ti to
Arteta

#229 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Sto se tice filmova i muzike, znalo je biti dobrih stvari koje su uglavnom dobre zbog mastovitosti ljudi koje je ugnjetavao sistem.

Ali znalo je biti i losih stvari koji su pisali pjesme za publiku do 12 godina.
Dozer

#230 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

kakavdanakneiskustvu wrote: ne,tito nije bio diktator,to se ne smije napisati
A to kaze - ko? SDA, HDZ i SDS/SNSD? :lol: :lol: :lol:

Jesi ti, sine/kceri, zivio/la u tom "diktatorskom sistemu" i pod tim velikim "diktatorom" Titom? Ako jesi, imao/la si plafon 10 godina, a ja prije mislim da si se ti rodio/la nakon sto je Tito umro.

Inace, na sahranu tog "velikog diktatora" je doslo preko 160 svjetskih predsjednika i drzavnih delegacija, sto je do tada bilo nezabiljezeno u svijetu ;)

Usput, i za tvoju info, svi ovi danasnji veliko-B/H/S su onda bili Titovi pioniri, pa omladinci, pa clanovi KPJ, ukljucujuci i tvog dedu/djeda koji su nemilice i iskrneo plakali kad je on umro. Pitaj ih, ako su zivi. Pa vidi sta ce ti reci.
Covic se, cak, izjasnjavao kao Jugosloven, i to cirilicom :lol: :lol: :lol:
Last edited by Dozer on 10/08/2015 15:36, edited 1 time in total.
Arteta

#231 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:
Naravno.

Kosarka- Srbija > Juga
Rukomet- Hrvatska > Juga
Odbojka- Srbija > Juga
Vaterpolo- Srbija > Juga

Srbija i Hrvatska su bolje od Juge u sportu, a radi se o manjim drzavama, nebi se trebali ni porediti.
S tim da njihove uspjehe do neke, hajmo reci 2002, 2003 mozes direktno fakturisti Jugi. Narocito hrvatsku bronzu na SP u Francuskoj, pa medalje u kosarci (SR Jugoslavija 1, Hrvatska 3 mjesto) itd....
Mozemo onda i rat pripisati Jugi ili im samo dobre stvari pripisujemo?
kakavdanakneiskustvu

#232 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote:

Jesi ti, sine/kceri, zivio/la u tom "diktatorskom sistemu" i pod tim velikim "diktatorom" Titom? Ako jesi, imao/la si plafon 10 godina, a ja prije mislim da si se ti rodio/la nakon sto je Tito umro.

Inace, na sahranu tog "velikog diktatora" je doslo preko 160 svjetskih predsjednika i drzavnih delegacija, sto je do tada bilo nezabiljezeno u svijetu ;)

u petoj deceniji sam zivota,svako sa imalo mozga zna da je to bio dikkatura,jedna partija,jedan vođa,nije postojala mogucnost izbora,zar ima neko ozbiljan ko moze tvrditi da tito nije bio diktator,ako nije bio diktaor zasto nije dopustio visestranacki sistem?
piupiu

#233 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

KDN, vi imate potpuno pogrešnu percepciju o Titu kao nekom apsolutističkom vladaru, kralju koji naredjuje šta će njegovi podanici raditi. To je daleko od stvarne situacije na (povijesnom) terenu. :wink:

I ovo sam pisala na nekoj temi, ali hajde ponovo ću - SSRNJ je imao 13 miliona članova u samoupravnom sistemu. KPJ je imala 2 miliona članova. To se može nazvati birokratskom vladavinom KPJ, ali je bila daleko od diktature jednog čovjeka. Od 69.-e prema ovamo, Tito je bio nešto kao engleska kraljica. Živući simbol. On se nije 74. sam 'izabrao' na mjesto doživotnog predsjednika. :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#234 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote:
Naravno, samo trebamo vladati pojmovima i znati razluciti bitno od nebitnog, a narocito historijske cinjenice od ideoloskih premisa. Bujrum.
Arteta

#235 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Arteta wrote:
karanana wrote:kao u sportu bili u vrhu....

a kao sada nismo?
pa u svakom sportu je bar jedna od republika u samom vrhu ili je sampion svijeta, a u nekim sportovima tipa vaterpola ili kosarke su i po 2-3 republike u samom vrhu. vise je uspjeha u sportovima ostvareno od republika nego od sfrj.

nista od ove liste s prve strane nije tacno.
Naravno.

Kosarka- Srbija > Juga
Rukomet- Hrvatska > Juga
Odbojka- Srbija > Juga
Vaterpolo- Srbija > Juga

srbija bolja od SFRJ u kosarci?,po kojim medaljama?
Ako cemo im racunati one medalje dok su bili u zajednici sa Crnom Gorom onda su bolji.
Istina da imaju isto zlata, ali realno ono 2014 godine 2.mjesto na SP je ravno zlato jer se protiv Amera ne moze.

I jos jedan faktor treba racunati, Juga je imala vise vremena od Srbije za uspjehe.
Last edited by Arteta on 10/08/2015 15:42, edited 1 time in total.
Dozer

#236 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Dozer wrote:

u petoj deceniji sam zivota,svako sa imalo mozga zna da je to bio dikkatura,jedna partija,jedan vođa,nije postojala mogucnost izbora,zar ima neko ozbiljan ko moze tvrditi da tito nije bio diktator,ako nije bio diktaor zasto nije dopustio visestranacki sistem?
Zato sto je znao cemu to vodi. I, gle cuda, cim je umro - to se i desilo.
Bolan, ako si u petoj deceniji zivota (u sta ja, iskreno, sumnjam), onda si ti danas jedan od zadrtih etno-nacionalista koji trubite o tome kako onaj sistem nije valjao, a sve samo zato sto vama licno ovaj i ovakav pogoduje. Jasno kao dan.

Jer, svako normalan i ko nema oraha u dzepu u ovom sistemu, a ko je u onom sistemu docekao bar punoljetstvo i nije bio antiustavno orijentisan poput Alije, taj nikada nece za onaj sistem reci da nije valjao.
Last edited by Dozer on 10/08/2015 15:41, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#237 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:KDN, vi imate potpuno pogrešnu percepciju o Titu kao nekom apsolutističkom vladaru, kralju koji naredjuje šta će njegovi podanici raditi. To je daleko od stvarne situacije na (povijesnom) terenu. :wink:

I ovo sam pisala na nekoj temi, ali hajde ponovo ću - SSRNJ je imao 13 miliona članova u samoupravnom sistemu. KPJ je imala 2 miliona članova. To se može nazvati birokratskom vladavinom KPJ, ali je bila daleko od diktature jednog čovjeka. Od 69.-e prema ovamo, Tito je bio nešto kao engleska kraljica. Živući simbol. On se nije 74. sam 'izabrao' na mjesto doživotnog predsjednika. :wink:
Da mi se ne naljuti moj Zenicanin kdn, jer ga pilam na ovoj temi poprilicno, ali ne mogu se oteti utisku da je zivio u predratnoj emigraciji.
Arteta

#238 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:
Naravno, samo trebamo vladati pojmovima i znati razluciti bitno od nebitnog, a narocito historijske cinjenice od ideoloskih premisa. Bujrum.
Zato i govorim.
Pripisujemo uspjehe jer su u njima ucestvovali igraci skolovani za vrijeme onog sistema, a ne pripisujemo rat kojeg su vodili ljudi iz onog sistema iako u vecoj mjeri.
kakavdanakneiskustvu

#239 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:KDN, vi imate potpuno pogrešnu percepciju o Titu kao nekom apsolutističkom vladaru, kralju koji naredjuje šta će njegovi podanici raditi. To je daleko od stvarne situacije na (povijesnom) terenu. :wink:

nisam nista pisao o apsolutistickom vladaru,kralju,ovo ,ono,samo sam napisao da je bio diktator,35 godina na celu jedne drzave,nista vise,pametnom dovoljno,nisam ga poredio ni sa staljinom,ni sa npr, castrom ni sa vladarima iz drzava varsavskog pakta,sta je ako ne diktator neko ko je bio 35 godina na celu jedne drzave,a da ne bude zabune,bio sam dijete i plako sam kad je tito umro,kao i moja mama,ali bio sam samo cijete
Arteta

#240 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Koliko su ostale stranke imale clanova? koliko su ucestvovali u vlasti?
kakavdanakneiskustvu

#241 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote:

Usput, i za tvoju info, svi ovi danasnji veliko-B/H/S su onda bili Titovi pioniri, pa omladinci, pa clanovi KPJ, ukljucujuci i tvog dedu/djeda koji su nemilice i iskrneo plakali kad je on umro. Pitaj ih, ako su zivi. Pa vidi sta ce ti reci.
Covic se, cak, izjasnjavao kao Jugosloven, i to cirilicom :lol: :lol: :lol:[/quote

ajd da ne spominjemo članove familije,ne znas ko je sta radio prije 35 godina
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#242 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote: Zato i govorim.
Pripisujemo uspjehe jer su u njima ucestvovali igraci skolovani za vrijeme onog sistema, a ne pripisujemo rat kojeg su vodili ljudi iz onog sistema iako u vecoj mjeri.
Eh tu sam te cekao. Znas li ko je sve bio u emigraciji i vratio se u otadzbinu, i preuzeo vazne funkcije, kad se zakuhalo? Od Kanade do Australije :wink:

A iskreni pripadnici onog sistema su nadjacani od prikrivenih i desilo se to sto se desilo. Doduse narod je tako htio. Ovdje preko noci komunisti postase vjernici :wink:
Dozer

#243 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Koliko danas ima drugih stranaka u Kini koje ucestvuju u vlasti? A oni nemaju Tita diktatora, nego samo KP :D
kakavdanakneiskustvu

#244 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Arteta wrote:
karanana wrote:kao u sportu bili u vrhu....

a kao sada nismo?
pa u svakom sportu je bar jedna od republika u samom vrhu ili je sampion svijeta, a u nekim sportovima tipa vaterpola ili kosarke su i po 2-3 republike u samom vrhu. vise je uspjeha u sportovima ostvareno od republika nego od sfrj.

nista od ove liste s prve strane nije tacno.
Naravno.

Kosarka- Srbija > Juga
Rukomet- Hrvatska > Juga
Odbojka- Srbija > Juga
Vaterpolo- Srbija > Juga

srbija bolja od SFRJ u kosarci?,po kojim medaljama?
Ako cemo im racunati one medalje dok su bili u zajednici sa Crnom Gorom onda su bolji.
Istina da imaju isto zlata, ali realno ono 2014 godine 2.mjesto na SP je ravno zlato jer se protiv Amera ne moze.

I jos jedan faktor treba racunati, Juga je imala vise vremena od Srbije za uspjehe.[/quote]

jbg,neki im racunaju i medalje osvjene za vrijeme SFRJ kao njihove,ne cudi me i za SRJ medalje
kakavdanakneiskustvu

#245 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote:

Zato sto je znao cemu to vodi. I, gle cuda, cim je umro - to se i desilo.
Bolan, ako si u petoj deceniji zivota (u sta ja, iskreno, sumnjam), onda si ti danas jedan od zadrtih etno-nacionalista koji trubite o tome kako onaj sistem nije valjao, a sve samo zato sto vama licno ovaj i ovakav pogoduje. Jasno kao dan.

Jer, svako normalan i ko nema oraha u dzepu u ovom sistemu, a ko je u onom sistemu docekao bar punoljetstvo i nije bio antiustavno orijentisan poput Alije, taj nikada nece za onaj sistem reci da nije valjao.[/quote]

sumnjaj,imas pravo na to,imas pravo i na to da me nazivas etno nacionalistom iako nemas pojma ko sam i sta sam,ostaj pozdravljen
Arteta

#246 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

jbg,neki im racunaju i medalje osvjene za vrijeme SFRJ kao njihove,ne cudi me i za SRJ medalje
U nekim drugim raspravama im nebi ni ja racunao, ali ovako kada poredim SFRJ i poslije SFRJ treba racunati.
Indigont

#247 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Indigont »

Dozer wrote:A o cemu ja pricam...?
Nisam znao da je komunizam i ekonomska kategorija, a ekonomista sam...al', hajd'...

Gdje to pise da u komuunizmu i socijalizmu ne moze postojati privatno vlasnistvo i poduzetnistvo? Nisu li Markoviceve reforme bile upravo na tom ekonomskom fonu, a u socijal-komunistickom politickom uredjenju?

Dajte se organizirajte malo... Ili bar, ali zaista, pokusajte shvatiti napisano....
Pa doslovno definicija socijalizma podrazumjeva da su sredstva produkcije u kolektivnom vlasnistvu. Privatno poduzetnistvo i slobodno trziste je kljucna razlika izmedju socijalizma i kapitalizma. Socijalizam proizvodi "prema potrebi" koju najcesce odredjuje centralno planiranje, koje se kroz historiju pokazalo katastrofalnim i pogubnim. Kapitalizam proizvodi na osnovu zakona ponude i potraznje. Nema kontrola cijena jer one se same odrede ucescem gradjana u ekonomiji.

Kapitalizam je slobodniji ekonomski sistem jer se ne pretvara da zna sta je bolje za druge ljude, sta je to njima potrebno, koliko vrsta dezodoransa mogu imati. Otvoris firmu i proizvodis sto god pozelis, a opstat ces samo ako se to bude kupovalo. Ne mozes natjerati ljude da kupe nesto.
kakavdanakneiskustvu

#248 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:

Da mi se ne naljuti moj Zenicanin kdn, jer ga pilam na ovoj temi poprilicno, ali ne mogu se oteti utisku da je zivio u predratnoj emigraciji.

ako emigracijom smatras prvu godinu zivota provedenu u zavidovicima i ostatak zivota u zenici,onda da,priznajem svoj grijeh
Arteta

#249 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote: Zato i govorim.
Eh tu sam te cekao. Znas li ko je sve bio u emigraciji i vratio se u otadzbinu, i preuzeo vazne funkcije, kad se zakuhalo? Od Kanade do Australije :wink:

A iskreni pripadnici onog sistema su nadjacani od prikrivenih i desilo se to sto se desilo. Doduse narod je tako htio. Ovdje preko noci komunisti postase vjernici :wink:
Naravno da je bilo i takvih ali velika manjina.
kakavdanakneiskustvu

#250 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Arteta wrote:

Koliko su ostale stranke imale clanova? koliko su ucestvovali u vlasti?
:thumbup:
Post Reply