Imao sam priliku uživo vidjeti OS susjednih zemalja.Ovo što ima današnja HV je vrh.Srbija ima više topova,tenkova,pušaka...ali je to sve trofać,zastarjelo,neodržavano i propalo.
Vojska Srbije je skladište MTS-a JNA i sve što je valjalo u bivšim republikama oni su povukli u Srbiju.Sve je to truhnulo po skladištima i nije očišćeno i remontovano 25 godina.Vojska Srbije još nosi čizme proizvedene u BiH ("Borac Travnik" i 22 decembar),tetejac im je još službeni pištolj a opasači i uprtači još od krmeće kože...bolje je bila obučena Armija biH krajem rata.
HV je druga priča.Hrvatski vojnik je tako obučen da ti je prosto merak da ga pogledaš.Čizama i gojzerica se ne bi postidio ni bolji alpinista,uniforme prelijepe,oružje moderno i odlično održavano.Na vozilima nove gume,propisno namazane i čiste.Dobra terenska vozila,od američkih do ruskih.Ono tehnike bivše JNA koje koriste zaista održavaju po svim propisima.Da ne spominjem svečane uniforme,HV oficiri su gospoda za oficire VS.Oni još nose one stare JNA svečane smb uniforme samo što je na šapkama umjesto petokrake - kokarda.I činove su promjenili,malo je drugačije dizajnirano samo ostalo i dalje da recimo kapetan na epoletama ima crtu okolo i tri male kokarde umjesto petokraka,kapetan prve klase četiri,major dvije crte i "zvjezdica"...
Imam rođu koji je penzionisani oficir HV.Stigao je do čina brigadira i mirovina a rođen 1962.Ima skoro 2000 KM penzije plus boračke dodatke na ranjavanje i odličja.Dobio je trosoban stan i sve privilegije.Svake godine ga nekoliko puta zovu na proslave,dobije svečanu uniformu i uglancane cipele.Penzioneri vojske Srbije su jade gore nego naši vojni penzioneri.Slučajno sam upoznao kapetana VS čija penzija iznosi 280 eura i ima stan u vojnom paviljonu u niškoj kasarni.Vozi moskvič Aleko (vrlo ružno auto),hoda u trenerci ko klošar zapuštene brade i tupog pogleda...
Današnji mimohod me oduševio kvalitetom i spremnošću ratne tehnike HV.Nisam njihov fan ali su

uostalom,kad dođete na granicu HV odmah vidite šta je uređena država,njihov policajac je izgledom uniforme za pet klasa iznad naših trbavih žandara granične policije.Još voze nove SEAT Altee (4x4).