Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zrakomlat

#226 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by zrakomlat »

Bakir1 wrote:
zrakomlat wrote: :lol: :lol:
Pa vidis da se u diskusiji kao nematerijalna ostecenja poteze I to...
Osiguranje ne placa pdv jer nisu u sistemu pdv-a
Znam bola, pratio sam diskusiju, i kontam šta govoriš. Nego nasmija me pravo ona rečenica :thumbup:
zrakomlat

#227 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by zrakomlat »

tempuser wrote:......................
Obraduj time one iz HNK i ZHZ koji su simulirali PTSP da dobiju invalidske penzije i naknade dok se neko iz MUP-a nije sjetio da malo uporedi svoju dokumentaciju sa onim iz MIO/PIO i dok im nije poslao pozive za vanredne ljekarske. Ne mozes biti lud za penzije, a zdrav za volana, odluci se za koju si varijantu.
Za ovo nisam čuo do sad, i pravo mi drago pročitati :thumbup:
Radio sam prije nešto gdje sam dolazio u doticaj s primanjima ljudi. Koliko sam se nagledao ko boca zdravih likova koji rade, imaju dobre plate, i jos uz to dijagnozu da je malo lood, i na to ima 2-3 stoje isto ko onaj jadnik bez noge.
I stalno sam konto o tome da hoće doći vrijeme da ovi fiktivni luđaci moraju birati za šta će se odlučiti, invalidninu ili vozačku i posao. Što kažeš, ne možeš voziti/popravljati auta/šišati/kuhati za masu ljudi/itd i biti lud.
tempuser

#228 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

Aethaercyn wrote:
tempuser wrote:
Obraduj time one iz HNK i ZHZ koji su simulirali PTSP da dobiju invalidske penzije i naknade dok se neko iz MUP-a nije sjetio da malo uporedi svoju dokumentaciju sa onim iz MIO/PIO i dok im nije poslao pozive za vanredne ljekarske. Ne mozes biti lud za penzije, a zdrav za volana, odluci se za koju si varijantu.
Pajdo moj, fulnuli smo mi temu ako cemo pricati o penzionisanju na osnovu PTSP-a.
Pajdo moj nismo mi nista fulili nego ti nisi shvatio analogiju, u oba slucaja sve krece od ljekarskog nalaza kojeg ne mozes bas delete kad naplatis osiguranje tj kad dobijes penziju, a on postoj bar na 2 mjesta, u osiguranju i instituciji koja ti ga je izdala. Vjerovatno su i oni mislili isto sto i ti, da se niko nikad nece sjetiti da prekopa pa kartonima.
tempuser

#229 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

zrakomlat wrote: Za ovo nisam čuo do sad, i pravo mi drago pročitati :thumbup:
Radio sam prije nešto gdje sam dolazio u doticaj s primanjima ljudi. Koliko sam se nagledao ko boca zdravih likova koji rade, imaju dobre plate, i jos uz to dijagnozu da je malo lood, i na to ima 2-3 stoje isto ko onaj jadnik bez noge.
I stalno sam konto o tome da hoće doći vrijeme da ovi fiktivni luđaci moraju birati za šta će se odlučiti, invalidninu ili vozačku i posao. Što kažeš, ne možeš voziti/popravljati auta/šišati/kuhati za masu ljudi/itd i biti lud.
PIO/MIO bi po zakonu trebao redovno MUP-ovima dostaljvati informaciju u penzionisanim na osnovu psihockih poteskoca kako bi MUP-ovi provjeravali u kakve su dozvole izdate tim licima itd. Osim toga mislim da postoji cak i zakonska obaveza da ljekari iz istog razloga moraju prijaviti svaku dijagnozu, mada se to u praksi ne desava. Uglavnom nadje se poneko ko sabere 2 + 2. To nije nista novo, evo iz 2011.

http://diskriminacija.ba/ne-%C5%BEelim- ... retrovizor

http://www.vecernji.ba/ptsp-ovci-ce-mor ... zje-337397

http://www.veteran.ba/clanak/53/borachk ... _ptsp.html
preludezalude

#230 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
Aethaercyn wrote:
Bakir1 wrote:Nisu ovdje pojedini svjesni svoje nesvijesti, sta cemo kada fingirane stete i nerealni odstetni zahtjevi budu krivicno gonjeni?
Dobar dan dobar dan vi ono ne mozete guziti pa ste uzeli odstetu od xy KM a zena vam trudna, moze dnk bebe, vase opa cestitamo iznos xy plus kamate nazad plus krivicna prijava.
Druze ti uvijek ides u neku krajnost... To kod nas kada dodje, proci ce generacija i generacija... A mozda i nikada.
Ode ti sad u totalno pogresnom pravcu. Biti lud i pisati u krevet su totalno razicite stvari, razlicite kategorije, razlicite grupe...kako god hoces.
Ja poznajem neke ljude koji su 90% invalidi a imaju vozacke dozvole (TK kanton) i to su jos profesionalni vozaci. Ali nije to tema.
tempuser

#231 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

preludezalude wrote: Ode ti sad u totalno pogresnom pravcu. Biti lud i pisati u krevet su totalno razicite stvari, razlicite kategorije, razlicite grupe...kako god hoces.
Ja poznajem neke ljude koji su 90% invalidi a imaju vozacke dozvole (TK kanton) i to su jos profesionalni vozaci. Ali nije to tema.
Nema tu pogresnog pravca, sve su to psihosomatka oboljenja ozvanicena kroz dijagnoze i ljekarske nalaze.
Znam ja ljude koji su 100% invalidi pa sa i bez pomagala imaju vozacku dozvolu. Imas jednog Bakira Hadica koji se trka sa jednim okom. Nije u pitanju samo invaliditet, nego uzrok tog invaliditeta i kako utice na vozacke sposobnosti.
Poenta je da se ljudi olako i naivno igraju sa dijagnozama i ljekarskim nalazima radi neke materijalne koristi kao da je to jednokratni dokument, vazi samo da se izvara osigiranje i nakon toga cao - pa-pa, a ne nesto trajno sto im se lako moze obiti o glavu i jos savjetuju da se to radi.
Bas kao sto se to desilo za RVI, PTPS i vozacke dozvole, pitanje je dana kad ce lobi osiguranja ili neki drugi kome je to u interesu pritisnuti da se potegne pitanje statusa tih dijagnoza i ljudi.
Bakir1

#232 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Bakir1 »

Aethaercyn wrote:
Druze ti uvijek ides u neku krajnost... To kod nas kada dodje, proci ce generacija i generacija... A mozda i nikada.
ko o cemu kurva o postenju...
kao prvo svako ima pravo da stiti svoje interese, u tom slucaju ti svoje osiguranje svoje i ja u tome ne vidim kriminala nikakvog, ukoliko su iskrene namjere, da li ce osiguranje baciti prasinu u oci sa prvom ponudom, hoce sigurno.
kao drugo previse se stvarima naivno pristupa, ozljedni listovi, nematerijalne stete, nova vrata za auto od 15 godina, svi pokusaji prevare u cilju pribavljanja materijalne koristi kadli tadli doci ce pod lupu.
u rs-u to funkcionise na nacin da postoji crna knjiga osiguranika, gdje se ti i takvi uredno evidentiraju, gdje se ti i takvi uredno trkeljaju od policije, gdje se tim i takvim uredno odbija pruziti usluga i prodati polica osiguranja.
tako da, na tu temu, ne bih vise da mlatim praznu slamu, svako ima svoje i sta kome moze u obraz stati bujrum ;-)
Laertes

#233 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Laertes »

tempuser wrote:
Laertes wrote:Možda zvučim naivno, ali zašto uopće osiguranje isplaćuje odštetu fizičkom licu? Zašto isplate ne idu servisu po predračunu? To je ono što ja očekujem u svom slučaju. Možda sam ja ipak naivan...
Nisi naivan ali moras znati cijelu pozadinu da bi znao razlog.
Osnovna stvar je ogromna razlika izmedju racuna i predracuna. Racun je koliko je popravak kostao a predracun je koliko bi popravak kosao u slucaju da se popravlja kod onoga ko je izdao racun.
Koliko znam osiguranje nudi opciju da popravis u servisu i doneses racun, odnosno da oni direkt plate servisu, odnosno salju te njihovom kooperantu. Zamisli oni servisu uplate po predracunu, servis nikad ne popravi taj auto iz 100 mogucih razloga (servis vlasniku isplati gotovinu minus procenat), servis ne zeli da izda racun, osiguranju ostaje isplata bez pokrica.
Hajde sad ovako, po vašim iskustvima:
U mom slučaju, krivica neupitna, predračun od ovlaštenog servisa nije doveden u pitanje od strane osiguranja. Sad čekam tu "ponudu".
Šteta je, recimo, 3000 KM i ja sam usmeno zatražio da to oni plate servisu, ne meni. Šta mogu očekivati? Hoće li oni ponuditi da uplate tih 3000 servisu (što bi meni odgovaralo), ili će ponuditi neku manju sumu meni (recimo 2500 KM, što bi bilo 3000 - PDV)? Zašto bih ja prihvatio tu manju sumu, pa da sam u minusu 500 KM? Plus ću morati uzeti zamjensko vozilo za tih nekoliko dana popravke...
ranger

#234 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by ranger »

i mene ovo interesuje...
ja kao klijent zelim popravljeno auto, ne zanimaju me nikakve malverzacije.
kako biti siguran da će osiguranje meni refundirati račun servisa za popravku auta? servis ne vjerujem da bi izdao račun pa da ga ja nosim osiguranju a osiguranje plati njemu... ili bi?
Bakir1

#235 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Bakir1 »

od osiguranja do osiguranja, neki prvenstveno hoce samo racune iz servisa i direktno placanje pa se zajebaju sa cesijama, neki nece nikako racuna nego samo direktno komitentu.
naime nema osnova da osiguranje A plati servisu B racun koji je izadat na osobu C, ima ali tu mora ici cesija a to dize obrve kod nekih osiguravajucih kuca.
u principu racun iz ovlastenog minus pdv, ali znaju i ovlasteni tu caku pa dignu osnovicu da dodje kao stvarni racun sa pdv-om.
ima u cijeloj prici amortizacija, auto od dana registracije ima amortizaciju, tako da morate i to imati na umu
tempuser

#236 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

Laertes wrote: Hajde sad ovako, po vašim iskustvima:
U mom slučaju, krivica neupitna, predračun od ovlaštenog servisa nije doveden u pitanje od strane osiguranja. Sad čekam tu "ponudu".
Šteta je, recimo, 3000 KM i ja sam usmeno zatražio da to oni plate servisu, ne meni. Šta mogu očekivati? Hoće li oni ponuditi da uplate tih 3000 servisu (što bi meni odgovaralo), ili će ponuditi neku manju sumu meni (recimo 2500 KM, što bi bilo 3000 - PDV)? Zašto bih ja prihvatio tu manju sumu, pa da sam u minusu 500 KM? Plus ću morati uzeti zamjensko vozilo za tih nekoliko dana popravke...
Mislim da je to je vise pitanje finansijskih zakona nego osiguranja. Osiguranje nikad nece platiti direkt servisu po predracunu jer nema nikakvu garanciju da ce auto biti popravljen i da ce za biti to izdata faktura neophodna da se zatvori placanje. Mozes ocekivati da ti osiguranje moze ponuditi da, kad je auto poopravljen i kad je izdat racun, ti platis servisu, prilozis racun i oni plate tebi, odnosno oni direkt plate racun. U obje varijante je to nakon popravke i izdate fakture. Takodjer mozes ocekivati da ti ponude da ti na osnovu vansudske nagodbe isplate iznos po prerdacunu umanjen za PDV.
Sto se tice PDV-a osiguranja imaju vrlo jasno obrazlozenje: U slucaju da osiguranje placa popravak na osnovu fakture ono bi dobilo povrat iskazanog PDV-a i njihov trosak je iznos bez PDV-a i zato odbijaju da priznaju PDV kad placaju fiz. licu na osnovu predracuna.
tempuser

#237 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

ranger wrote:i mene ovo interesuje...
kako biti siguran da će osiguranje meni refundirati račun servisa za popravku auta? servis ne vjerujem da bi izdao račun pa da ga ja nosim osiguranju a osiguranje plati njemu... ili bi?
Pa osiguranje bi ti trebalo ponuditi opciju da doneses racun za popravak i oni ce ti ga refundirati, odnosno zatvoriti cesiju i platiti ga direkt servisu bas kao sto je @bakir napisao, ali to zavisi od odnosa i povjerenja na relaciji servis - osiguranje.
Sto se tice sigurnosti, kako ces biti siguran da ce ti isplatiti odstetu nakon sto potpises vansudsku nagodbu? U oba slucaja su ti garancija pisani dokumenti, zakon i sud.
ranger

#238 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by ranger »

tempuser wrote:
ranger wrote:i mene ovo interesuje...
Pa osiguranje bi ti trebalo ponuditi opciju da doneses racun za popravak i oni ce ti ga refundirati, odnosno zatvoriti cesiju i platiti ga direkt servisu bas kao sto je @bakir napisao, ali to zavisi od odnosa i povjerenja na relaciji servis - osiguranje.
Sto se tice sigurnosti, kako ces biti siguran da ce ti isplatiti odstetu nakon sto potpises vansudsku nagodbu? U oba slucaja su ti garancija pisani dokumenti, zakon i sud.
zlu ne trebalo :D
Laertes

#239 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Laertes »

Znači, moje opcije u najboljem slučaju su:
- da dam svojih 3000 KM a da oni meni refundiraju 2500 (jer oni, eto, ne plaćaju pdv) - nemam 3000, a u minusu sam svakako 500;
- da čekam da oni meni uplate 2500, pa da ja platim 3000 - opet minus od 500 KM.
Servis neće raditi dok ne dobije pare, rekli su, nemaju ugovor sa tim osiguranjem.
Imate li kakav pametan savjet?
holowey

#240 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by holowey »

Laertes wrote:Znači, moje opcije u najboljem slučaju su:
- da dam svojih 3000 KM a da oni meni refundiraju 2500 (jer oni, eto, ne plaćaju pdv) - nemam 3000, a u minusu sam svakako 500;
- da čekam da oni meni uplate 2500, pa da ja platim 3000 - opet minus od 500 KM.
Servis neće raditi dok ne dobije pare, rekli su, nemaju ugovor sa tim osiguranjem.
ja sam u toj situaciji iz predracuna izbacio dvije stavke da sa dobijenom lovom mogu izvrsiti vecinu opravka...auto nije dovedeno u prvobitno stanje ali se na oko to ne primijeti... kakogod okrenes vise se isplati biti krivac nego ostecena strana...
530i

#241 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by 530i »

tempuser wrote:
Naravno da se trose odnosno stare, ali nije poenta u tome da li se trose nego koliko su vrijedili u trenutku ostecenja, odnosno kolika je steta, a koliko je obestecenje.
Vracanje u prvobitno stanje je da na auto star 5 god ugradis far star 5 god, a ne nov far. Po tvom rezonu sta je prevara, ako umjesto fara starog 5 god osiguranje plati nov far ti si nacinio prevaru jer je obestecenje vece od stete. Prakticno je vrlo tesko, tj nemoguce vratiti auto u prvobitno stanje, sve se svodi na kompenzaciju i racunicu, to je svrha procjenitelja. S jedne strane ces biti u minusu jer ce ti kitovati limariju koja je bila neostecena, ali ces s druge strane biti u plusu jer ce ti umjesto dijelova starih koliko i tvoj auto ugraditi nove.
Auto star 5 godina je imao ispravan far ili haubu...nemaju ni hauba ni far neke rokove upotrebe da se potroše ili da se moraju zamijeniti.

Prevara osiguravateljske mafije je da ti nude da popraviš nosač fara, da ispraviš, zakituješ i ofarbaš haubu ili blatobran. A niti su nosači bili zaljepljeni niti je hauba bila zgužvana pa ispravljena i ofarbana...tim malverzacijama od strane osiguranja bi se moralo stati u kraj. Međutim, dovoljno je samo upratiti da političari sa visokih pozicija po završetku političke karijere završe u upravnom odboru nekog osiguranja...pametnom dosta. Ozvaničena prevarantska mafija.
tempuser

#242 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

Laertes wrote:Znači, moje opcije u najboljem slučaju su:
Mislim da u prvoj varijanti isplacuju puni iznos jer imas fakturu, a da PDV oduzimaju jedino kad putem nagodbe isplacuju osteceniku na osnovu predracuna.
tempuser

#243 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

530i wrote:
Auto star 5 godina je imao ispravan far ili haubu...nemaju ni hauba ni far neke rokove upotrebe da se potroše ili da se moraju zamijeniti.

Prevara osiguravateljske mafije je da ti nude da popraviš nosač fara, da ispraviš, zakituješ i ofarbaš haubu ili blatobran. A niti su nosači bili zaljepljeni niti je hauba bila zgužvana pa ispravljena i ofarbana...tim malverzacijama od strane osiguranja bi se moralo stati u kraj. Međutim, dovoljno je samo upratiti da političari sa visokih pozicija po završetku političke karijere završe u upravnom odboru nekog osiguranja...pametnom dosta. Ozvaničena prevarantska mafija.
Ja te fakat ne razumijem?! Nastranu sto staklo fara matira, sjenila gore i tamne, a kontakti oksidiraju, odnosno hauba trpi ostecenja od vanjskih uticaja, kamencica, temperature, otvaranja/zatvaranja, to nije primarna stvar.
Primarna stvar je vrijednost tih dijelova na autu starom 5 godina. Zasto polovan dio ne kosta koliko i nov? Bez obzira na ispravost ti dijelovi ni knjigovodstveno ni trzisno ne mogu vrijediti kao novi i ugradnja novih dijelova ne znaci vracanje u prvobtno stanje. Vracanje u prvobitno stanje je far star 5 god zamjeni farom starim 5 god. To je ista prevara kao lijepljenje nosaca fara samo u drugom smijeru, ali ti ocito ne razumujes kako to funkcionise.
530i

#244 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by 530i »

Mislim da ti ne razumiješ. Jer počeo si od toga da 90% ljudi želi zavrnuti osiguranje, pa da hauba nakon pet godina izgubi svoju vrijednost. Jesu li sve haube i sva auta ista? Je'l svi dijelovi imaju isti princip trošenja? Je'l ista hauba na autima koja su prešla 250 hiljada i 25 hiljada veoma pažljive vožnje (recimo)...Na sva ta pitanja odgovor je negativan, što je i sasvim logično. Samo mafija zvana osiguranje gleda svoju računicu, a ne realno stanje.
tempuser

#245 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by tempuser »

530i wrote:Mislim da ti ne razumiješ. Jer počeo si od toga da 90% ljudi želi zavrnuti osiguranje, pa da hauba nakon pet godina izgubi svoju vrijednost. Jesu li sve haube i sva auta ista? Je'l svi dijelovi imaju isti princip trošenja? Je'l ista hauba na autima koja su prešla 250 hiljada i 25 hiljada veoma pažljive vožnje (recimo)...Na sva ta pitanja odgovor je negativan, što je i sasvim logično. Samo mafija zvana osiguranje gleda svoju računicu, a ne realno stanje.
Naravo da je tako, vitlaju predracunima ovlastenih servisa, cvile o vracanju auta u prvobitno stanje da bi ga na kraju od silne brige za autom popravili stetu na x-tom mjestu a razliku ostavljali sebi. Da li je to prevara?
Ti i dalje ne razumijes, auto kroz godine starosti pada vrijednost kao i svakom dijelu na tom autu. To je ono sto je bitno. Kad it neko razbije far na Fiesti iz 2000. godine, kolika je steta, cca 500 KM koliko kosta nov far u ovl. servisu ili 100 KM koliko kosta polovan original far?
530i

#246 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by 530i »

Pazi, računica sa ovlaštenim servisom je jednostavna. Ostavim auto, ljudi naprave, osiguranje njima plati i zdravo. Još mi plate i troškove zamjenskog vozila.

Za polovan far ili haubu kad i dobiješ pare moraš skakati po otpadima, tražiti odgovarajuću stvar, naći nekoga da to sve ugradi i za sve to treba i vremena i novca. I gro ljudi nije vičan da bilo šta kupi ili da popravi, što je i normalno. Osiguranja, tj. mafija igra na tu kartu, svi mi znamo da golf 2 vrijedi 500 maraka, evo tebi 80 maraka i pokrpi se kako znaš i umiješ (i za bilo koji auto je tako)...ako je to tebi ili nekome normalno, meni nije.
Bakir1

#247 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Bakir1 »

Normalno bi kao bilo da nema amortizacije?
530i

#248 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by 530i »

Kakva je razlika između zdrave prave haube stare 5 godina i nove? Ili drugog dijela koji nije predviđen da se troši dok god se auto upotrebljava? Osiguranja su ta koja varaju pošten svijet...razbije ti nosače fara i kaže "hajde momak zalijepi ti to". Ne može ih Bog oprat i opravdat po tom pitanju...
Bakir1

#249 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by Bakir1 »

Pa ti doneses racun za novu haubu i dobijes pare za novu haubu.
A ti doneses predracun za novu haubu i kupis polovnu hajrujes razliku pa nije niko vesla siso.
Jedan jedini zapisnik o procjeni donesi gdje za farove pise za opravku ja ti cestitam objerucke.
Dalje gdje je prosjecna premija za ao 308 KM pricati o novoj haubi vratima i svemu ostalom a prosjek starosti 16 godina malo je tragikomicno
530i

#250 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.

Post by 530i »

Napisano je ranije na ovoj temi da su to nudili. Nisam raspoložen da lično testiram volju mafije. Malo im je i tih tri stoje...jedno tri hiljade bi ljepše bilo. Ništa ne radiš, prodaješ proizvod bez kog se ne može i ogromnu zaradu imaš. Naravno, premijera i ministra za njihovo dobro ponašanje nagradiš mjestom u upravnom odboru.
Post Reply