Kad sam ga kupio bio mi je interesantan. Isao sam jednom sedmicno u streljanu. Nekih 3 godine dobrog koriscenja. Nikad nisam cistio. Sad sjedi u kutiji.
PS. (ovo nije moj.. samo je ovakav model) .

Malo sam zbunjen, možeš li mi pojasniti taj "odudni" moment ... da ne ostanem u strahu da mi se desi nešto za što nisam prethodno prošao specijalističku obuku.Dozer wrote:Pazi nesto...svi proizvodjaci ce reci "ne treba ga ni cistiti, ni podmazivati", ali vjeruj mi na rijec da te to u odudnom momentu moze debelo kostati.

Ramzess Veliki wrote:Malo sam zbunjen, možeš li mi pojasniti taj "odudni" moment ... da ne ostanem u strahu da mi se desi nešto za što nisam prethodno prošao specijalističku obuku.Dozer wrote:Pazi nesto...svi proizvodjaci ce reci "ne treba ga ni cistiti, ni podmazivati", ali vjeruj mi na rijec da te to u odudnom momentu moze debelo kostati.
Ja sam strašljiv i bojim se držati oružje ...Dozer wrote:Ramzess Veliki wrote:Malo sam zbunjen, možeš li mi pojasniti taj "odudni" moment ... da ne ostanem u strahu da mi se desi nešto za što nisam prethodno prošao specijalističku obuku.![]()
![]()
![]()
Tipkarska greska ba, vec je ispravljeno
A odsudni momenat moze biti bilo sta...od pucanja na svadbi, pa da se obrukas pred par stotina svatova sa svojom "zvijeri" koja ne zna da urlice, pa do toga da ti neko upadne u kucu, a tvoja zvijer nije sposobna da te spasi.

FAP mashina wrote:Krinkov![]()
Ne znam je li to-to ali znam da je bilo da su mislim negdje u Podrinji nasli PAT u nekoj šupi.junior3 wrote:Ma sta ovdje ne mozes naci, cak je i praga bila u nekoj šupi.
12.7 se trenutno nalazi na skoro svakom vozilu NATO vojske, no gotovo se vise nigdje ne nosi pjeske.Seawolf wrote:madner wrote:Što bi rekli Dalmatinci "Ne možeš pilon ka' sikiron".Seawolf wrote: Najbolje cesto ne udje u uporebu. Poslje WW2 Britanci su potrosili puno para i vremena da nadju optimalan kalibar za licno naoruzanje. 7mm je bio optimalan izbor, no USA je iskoristila politicki pritisak da nametne 7.62x51 i zanemari sve Njemacke lekcije zbog kog su uveli 7.9 kurz.
5.56 je bio jos veci promasaj.
LWMMG je zamjena za srednje MGove, tezina bez municije je prakticno ista. Prednost je sto 338 NM ima znatno bolju balistiku od 7.62 i probija znatno vise ciljeva iza kojih se ljudi vole sakrit. Ima i poluautomatski rezim koristenja.
U savrsenom svijetu puske bi bile kalibra 6.5-7 (6.5 grendel ima odlicne karakteristike) sa mogucnoscu zamjene cijevi a mitraljezi bi se koristili sa tronozsca. Snajperske puske bi mogle ici jos broj vise. HMG 14.5 i samo na vozilima.
Ne postoji optimalan kalibar za streljačko oružje kojim se oprema kompletna pješadijska četa. Ne postoje čak ni dva kompromisna. Ne računajući pomoćno oružje sa pištoljskim kalibrom, streljačko oružje kojim se oprema pješadijska četa, mora biti minimalno u tri različita kalibra.
Kad sam ja bio u JNA, to je bila "fantastična" kombinacija ruskog 7,62x39mm, njemačkog 7,9x57mm i američkog 12,7x99mm. Vojske NATO pakta su tada imale kombinaciju 5,56x45mm; 7,62x51mm i 12,7x99mm. Vojske VU su imale kombinaciju 5,45x39mm; 7,62x54mmR i 12,7x107mm.
Za pojmove savremenog ratovanja, trenutna najbolja kombinacija je 7,62x51mm; 8,58x70mm (.338 LapuaMagnum) i 12,7x99mm.
Ne vidim koji bi to od navedenih kalibara, ili čak koja dva od navedenih kalibara istovremeno, trebao zamijeniti 8,6x63mm (.338 Norma Magnum), kojeg ofirno gura General Dynamics.