Simply: Oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prog321

#226 Re: Simply: Oruzje

Post by prog321 »

Image

Kad sam ga kupio bio mi je interesantan. Isao sam jednom sedmicno u streljanu. Nekih 3 godine dobrog koriscenja. Nikad nisam cistio. Sad sjedi u kutiji. :-D

PS. (ovo nije moj.. samo je ovakav model) .
Dozer

#227 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Drug...nemoj ti mene sta pogresno shvatiti, ali taj pistolj ako nisi ocistio tad, prije 7 godina i nakon zadnjeg pucanja, sada ce ti vjerovatno zakovati vec na prvom metku. Ako uopste bude htio primiti metak u cijev.
Obarac ti vjerovatno sad vise nema fabricku tezinu okidanja, nego bar 30% vise, sto na SA, sto na DA modu, a sve radi natalozene barutne prasine/cestica.

Ne postoji oruzje koje se samo cisti i koje ne treba podmazati. Cak se i samostrijel mora podmazati ponekad, pa i ovi danasnji moderni lukovi, a ne vatreno oruzje koje pri pucanju ostavlja fine kolicine barutnih cestica u sebi, sto u cijevi, sto na ostalim dijelovima poput vodjica zatvaraca/navlake, obaracu, udaracu, udarnoj igli...
Da ne pricamo o tome da te barutne cestice vremenom nagrizaju metal...

Ja bih fakat volio vidjeti to tvoje uputstvo u kojem pise da ga ne treba cistiti i da se sam podmazuje... Imao sam priliku gledati uputstva raznih modela 92-ke, ali nikad ni u jednom nisam vidio da pise da ga ne treba cistiti i podmazivati. Naprotiv, u svakom uredno pise da se nakon svake upotrebe oruzje treba ocistiti i podmazati kako bi se odrzalo u najboljem mogucem stanju i osigurala se dugovjecnost cijevi i ostalih dijelova. A najbolje ga je ocistiti odmah nakon pucanja, dok je sve jos uvijek toplo. Zato si, valjda, i dobio bocicu s uljem u kutiji...

Imam osjecaj da je tebe neko dobro slagao za to neciscenje....
Last edited by Dozer on 03/07/2015 13:03, edited 2 times in total.
stafi

#228 Re: Simply: Oruzje

Post by stafi »

koja gre'ota, pa i zločin prema pištolju.
Dozer

#229 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Onaj sto spomenuh da se prodaje je ovakav, samo sto umjesto fabrickih ima dvobojne fiber nisane.

Image
prog321

#230 Re: Simply: Oruzje

Post by prog321 »

Imam ja i Glock. Nikada nisam cistio. Ali fakat ih nisam probao u zadnje vrijeme. Morat cu ih malo rasprsiti da vidim ima li istine u tvojim rijecima. Sta ja znam. Nisam bas ekspert sa tim ciscenjima.
Ali na ovom video na engleskom i ovaj tip ispucao 750 metaka , nije podmazivao Beretu na 2:50 i ide bez problema.

Automatske su mi fino ociscene i zamotane.. za zlu netrebalo.
Da mi neko krave ne ukrade u mom selu ili ako Dodo referendum raspise. :-D
Dozer

#231 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:

Poslusaj ti mene i uzmi to i fino ocisti. Ne uljem, naravno. Ulje je samo za podmazivanje. Kupi Ballistol sprej za ciscenje (ne onaj s uljem u sebi, nego bas samo za ciscenje) ili Brunox, takodjer za ciscenje, i Sinol ulje za podmazivanje (namjensko za oruzje). Pa onda fino rasklopi tu Berettu, a ni Glocku ne bi nista falilo da se malo okupa i osvjezi...smrdi, brate... pa ih dobro naspricaj Ballistolom ili Brunoxom, sve dijelove, i ostavi 5-6 minuta da se to lijepo natopi i da sprej pocne djelovati.
Onda fino prvo cetku, pa kroz cijev, a i sve ostale dijelove. Nakon toga sve isto, ali sa cistim krpicama, i kroz cijev, a i sve ostale dijelove, sve dok krpa ne bude ostajala cista nakon pr(o)elaska kroz/preko dijelov(e)a.
Onda lijepo uzmes kakvu malu cetkicu, pa u Sinol, i podmazes sve dijelove, od klizaca, pa preko opruge i obaraca, do udaraca i udarne igle. Unutrasnjost cijevi ne. Izvana mozes.

I onda spakuj u kutiju i neka uziva(ju).

Pazi nesto...svi proizvodjaci ce reci "ne treba ga ni cistiti, ni podmazivati", ali vjeruj mi na rijec da te to u odsudnom momentu moze debelo kostati.
Svi ce oni pucati, ali kada se natalozi dovoljna kolicina prljavstine onda ce doci do zastoja, najcesce s uzimanjem metka/izbacivanjem caure, a onda i sa lomljenjem udarne igle ili nekog od stiftova koji trpi opterecenje prilikom opaljenja.

I za Glocka su, sjecam s, isle reklame kako ga ne treba cistiti, kako puca pod vodom, u blatu, pun zemlje, bla, bla, bla. Zapravo, ovo ce raditi svaki pistolj koji ima metak s dovoljno punjenja da moze samljeti prljavstinu pri opaljenju. Ali, natalozenu prljavstinu, i to nakon duzeg vremena, pogotovo barutnu koja je tokom godina vjerovatno nagrizla malo sitnije dijelove poput udarne igle... Ja se ne bih bas igrao...

Ima raje koja su mislila da su te fabricke budalastine tacne i da ne trebaju cistiti svoje Glockove. I dodju na takmicenje s pistoljem koji je zadnji put pucao prije nekih 1-2-3 mjeseca, a tada ispalio par stoja metaka, i samo ostavljen da ceka sljedece pucanje.
A onda - nigdje veze. Svaki treci metak zakuje, sto na ulazu u cijev, sto na opaljenju (udarna igla nema dovoljno snage da udari incijalnu kapislu radi natalozene prljavstine), i onda ide na-vrat-na-nos ciscenje usred takmicenja :lol: :lol:
Last edited by Dozer on 03/07/2015 13:35, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#232 Re: Simply: Oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Baš sam ga naručio, nisam ga stigao probati pa se nadam da nema unutra šarafa koji strše ...
Image
Ramzess Veliki

#233 Re: Simply: Oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Pazi nesto...svi proizvodjaci ce reci "ne treba ga ni cistiti, ni podmazivati", ali vjeruj mi na rijec da te to u odudnom momentu moze debelo kostati.
Malo sam zbunjen, možeš li mi pojasniti taj "odudni" moment ... da ne ostanem u strahu da mi se desi nešto za što nisam prethodno prošao specijalističku obuku. :shock:
Dozer

#234 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Samo mi ga posalji :D

Rasklopljena i ceka :D

Image
Last edited by Dozer on 03/07/2015 13:41, edited 1 time in total.
Dozer

#235 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Ramzess Veliki wrote:
Dozer wrote:Pazi nesto...svi proizvodjaci ce reci "ne treba ga ni cistiti, ni podmazivati", ali vjeruj mi na rijec da te to u odudnom momentu moze debelo kostati.
Malo sam zbunjen, možeš li mi pojasniti taj "odudni" moment ... da ne ostanem u strahu da mi se desi nešto za što nisam prethodno prošao specijalističku obuku. :shock:
Tipkarska greska ba, vec je ispravljeno :D

A odsudni momenat moze biti bilo sta...od pucanja na svadbi, pa da se obrukas pred par stotina svatova sa svojom "zvijeri" koja ne zna da urlice, pa do toga da ti neko upadne u kucu, a tvoja zvijer nije sposobna da te spasi. ;)
Ramzess Veliki

#236 Re: Simply: Oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:
Ramzess Veliki wrote:Malo sam zbunjen, možeš li mi pojasniti taj "odudni" moment ... da ne ostanem u strahu da mi se desi nešto za što nisam prethodno prošao specijalističku obuku. :shock:
Tipkarska greska ba, vec je ispravljeno :D

A odsudni momenat moze biti bilo sta...od pucanja na svadbi, pa da se obrukas pred par stotina svatova sa svojom "zvijeri" koja ne zna da urlice, pa do toga da ti neko upadne u kucu, a tvoja zvijer nije sposobna da te spasi. ;)
Ja sam strašljiv i bojim se držati oružje ... :sad:
Dozer

#237 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Ma i ja...al' eto...limvo njatike :lol: :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#238 Re: Simply: Oruzje

Post by dječak sa šibicama »

Jos malo klasike

Image

i ova bebica bi se mogla naci na nasem trzistu, skriveno po stalama i podrumima
Dozer

#239 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

A fino rekosmo u startu - batalite artiljeriju i sl. :)
junior3

#240 Re: Simply: Oruzje

Post by junior3 »

Ma sta ovdje ne mozes naci, cak je i praga bila u nekoj šupi.
dječak sa šibicama

#241 Re: Simply: Oruzje

Cuj Praga, ususkao je bajo u sijeno, bice :D

Jos jedna klasika, ko je volio crtane romane, volio je i winchesterku

Image
dječak sa šibicama

#242 Re: Simply: Oruzje

I jos jedna klasika, nije nesto lijep ni za pozeljeti ali cisto da objasnim onima koji su se uvijek pitali "sta zaboga znaci, udara ko Maxim po diviziji"

Maxim, najveci ubica u svijetu oruzja, ikada.

Image
junior3

#243 Re: Simply: Oruzje

Post by junior3 »

Ne bi me cudilo i da je neko tenk sakrio.

Necemo vise u off, prebice nas dozer. :D
Dozer

#244 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Evo, Ramzesa vec mastrafim...vas krvav :D
Ramzess Veliki

#245 Re: Simply: Oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Ja to koristim kao vaznu ...
Image
wunderbaum

#246 Re: Simply: Oruzje

Post by wunderbaum »

FAP mashina wrote:Krinkov :kiss:
Image

ja imam ovakvu repliku u full metal izvedbi "airsoft" ako si zainteresovan mozemo se dogovoriti da ti prodam
Juliuscezar

#247 Re: Simply: Oruzje

Post by Juliuscezar »

junior3 wrote:Ma sta ovdje ne mozes naci, cak je i praga bila u nekoj šupi.
Ne znam je li to-to ali znam da je bilo da su mislim negdje u Podrinji nasli PAT u nekoj šupi.
Evo ga ; http://www.klix.ba/vijesti/bih/pogledaj ... /140326096
junior3

#248 Re: Simply: Oruzje

Post by junior3 »

Nije to, to je pat ovo je bas bila praga. Kod Prnjavora u nekom selu, da li 2003 nez tacno, sad je ja mislim u Britaniji negdje u muzeju.
Juliuscezar

#249 Re: Simply: Oruzje

Post by Juliuscezar »

Oboje je dovoljan dokaz sta se i dan danas moze naci kod nas :D
madner

#250 Re: Simply: Oruzje

Post by madner »

Seawolf wrote:
madner wrote:
Seawolf wrote: Najbolje cesto ne udje u uporebu. Poslje WW2 Britanci su potrosili puno para i vremena da nadju optimalan kalibar za licno naoruzanje. 7mm je bio optimalan izbor, no USA je iskoristila politicki pritisak da nametne 7.62x51 i zanemari sve Njemacke lekcije zbog kog su uveli 7.9 kurz.
5.56 je bio jos veci promasaj.

LWMMG je zamjena za srednje MGove, tezina bez municije je prakticno ista. Prednost je sto 338 NM ima znatno bolju balistiku od 7.62 i probija znatno vise ciljeva iza kojih se ljudi vole sakrit. Ima i poluautomatski rezim koristenja.

U savrsenom svijetu puske bi bile kalibra 6.5-7 (6.5 grendel ima odlicne karakteristike) sa mogucnoscu zamjene cijevi a mitraljezi bi se koristili sa tronozsca. Snajperske puske bi mogle ici jos broj vise. HMG 14.5 i samo na vozilima.
Što bi rekli Dalmatinci "Ne možeš pilon ka' sikiron".

Ne postoji optimalan kalibar za streljačko oružje kojim se oprema kompletna pješadijska četa. Ne postoje čak ni dva kompromisna. Ne računajući pomoćno oružje sa pištoljskim kalibrom, streljačko oružje kojim se oprema pješadijska četa, mora biti minimalno u tri različita kalibra.

Kad sam ja bio u JNA, to je bila "fantastična" kombinacija ruskog 7,62x39mm, njemačkog 7,9x57mm i američkog 12,7x99mm. Vojske NATO pakta su tada imale kombinaciju 5,56x45mm; 7,62x51mm i 12,7x99mm. Vojske VU su imale kombinaciju 5,45x39mm; 7,62x54mmR i 12,7x107mm.

Za pojmove savremenog ratovanja, trenutna najbolja kombinacija je 7,62x51mm; 8,58x70mm (.338 LapuaMagnum) i 12,7x99mm.

Ne vidim koji bi to od navedenih kalibara, ili čak koja dva od navedenih kalibara istovremeno, trebao zamijeniti 8,6x63mm (.338 Norma Magnum), kojeg ofirno gura General Dynamics.
12.7 se trenutno nalazi na skoro svakom vozilu NATO vojske, no gotovo se vise nigdje ne nosi pjeske.
Tipicna patrola u Afganistanu ima par MMGova, koji su tezinom jako blizu LWMMGu.

Dakle 12.7 mozemo izbaciti iz razmatranja, nista se ne mjenja, mada nema razloga da se ne predje na 14.5 ili 15.2, posto tezina na vozilima nije problem.

Optimalno bi bilo zamjeniti imati jednu municiju za odjeljenje, 6.5, 6.8 ili 7.0 sa efektivnim dometom od 800 do 1000 metara i 8.58 na nivou iznad. Snajperska puska bi koristila 10.4 municiju.

7.62 nema nikakvu prednost naspram 7.0 ili 6.5 municije, cak ima i znatno slabiju balistiku od iste od 600 do 1000m.
Post Reply