Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#226 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Kikibombona wrote:
Smrcak15 wrote:nije nista izbaceno iz Kur'ana nego nije bilo naredjeno da bude zapisan medju ostalim ajetima u mushaf iako je taj zakon ostao na snazi

sam andjeo Dzibril je diktirao muhammedu gdje ce se koji ajet postaviti, i zadnju godinu dosao je kod Muhammed i dva puta zajedno presli Kur'an da se utvrdi da je sve kako treba da nista nije zaboravljeno sto nije trebalo da bude zaboravljeno.
:D
gdje zapelo, da cujem :D
Kikibombona

#227 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Kikibombona »

Smrcak15 wrote:
gdje zapelo, da cujem :D
Podsjetilo me na skolske dane kada sam zajedno sa drugom prelazio dva puta preko frisko uradjenog zadatka! :D
aurora313

#228 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:nije nista izbaceno iz Kur'ana nego nije bilo naredjeno da bude zapisan medju ostalim ajetima u mushaf iako je taj zakon ostao na snazi
sam andjeo Dzibril je diktirao Muhammedu gdje ce se koji ajet postaviti, i zadnju godinu dosao je kod Muhammed i dva puta zajedno presli Kur'an da se utvrdi da je sve kako treba da nista nije zaboravljeno sto nije trebalo da bude zaboravljeno.
A ja jope stalno slušam da je Muhamed bio nepismen.
Smrcak15

#229 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
sam andjeo Dzibril je diktirao Muhammedu gdje ce se koji ajet postaviti, i zadnju godinu dosao je kod Muhammed i dva puta zajedno presli Kur'an da se utvrdi da je sve kako treba da nista nije zaboravljeno sto nije trebalo da bude zaboravljeno.
Jeste, muhammed je znao kur'an napamet pa je dzibril dolazio da ga preslusa svake godine, a zadnje godine zivota je dosao dva puta. Nisu ga citali zajedno nego je muhammed recitovao pred andjelom dzibrilom koji mu je dolazio u liku covjeka, tako da nema veze nikakve sa muhammedovom pismenoscu ili nepismenoscu
aurora313

#230 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:
Jeste, muhammed je znao kur'an napamet pa je dzibril dolazio da ga preslusa svake godine, a zadnje godine zivota je dosao dva puta. Nisu ga citali zajedno nego je muhammed recitovao pred andjelom dzibrilom koji mu je dolazio u liku covjeka, tako da nema veze nikakve sa muhammedovom pismenoscu ili nepismenoscu
Sve je to lijepo izmišljeno za kindergarden, a tvoj komentar je da nas kao zablesaviš svojom pronicljivošću.

Ako već napišeš ...Dzibril je diktirao Muhammedu gdje ce se koji ajet postaviti... onda su zajedno u nešto gledali kako bi to postavili kako treba.

Ili su u tom momentu gledali u kafenu šolju!?!
perfekcionista1

#231 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by perfekcionista1 »

aurora313 wrote:Sve je to lijepo izmišljeno za kindergarden, a tvoj komentar je da nas kao zablesaviš svojom pronicljivošću.

Ako već napišeš ...Dzibril je diktirao Muhammedu gdje ce se koji ajet postaviti... onda su zajedno u nešto gledali kako bi to postavili kako treba.

Velik je nas kindergarden od 1.6 milijardi muslimana :wink:
Ne moraju zajedno gledati u nesto kad je Muhammed a.s znao Kur'an napamet. On ga je slagao u svojoj glavi. Hafizi Kur'ana u pola noci da ih probudis znaju gdje koji ajet ide, u kojoj se suri nalazi neki ajet, a ajeta je preko 6000, pa ako to oni znaju sta je tek sa Poslanikom koji je ujedno i prvi hafiz Kur'ana.
Captain Hindsight

#232 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Captain Hindsight »

Možda bi bilo bolje da je Bog samo jednim potezom (žvrcfrljuc) usadio Muhamedu u mozak cijeli Kur'an, onakav kakav treba biti bez ikakve sumnje i dvostrukih značenja. Jer On je to mogao da je htio. Isto tako, mogao je kreirati već gotovu knjigu koju niko ne može prepravljati i pogrešno tumačiti. (možda je trebao na svim jezicima i za svako vrijeme po jedan update). Jer on to zaista može i Bog je veliki i svemoguć.

Sad, zašto On to nije tako napravio nego je išao okolnim putem diktiranja, preslušavanja, pa opet diktiranja nepismenima, gluhima i slijepima, bojim se da nikada nećemo saznati. :mrgreen:
ABH017

#233 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Stalno se provlači ta teza o (ne)pismenosti Muhammeda a.s., kao argument za (ne)postojanje Boga. Iako sam na više tema pitao za dokaze, koji govore o tome, bezbeli, nisam ih dobio. S druge strane, čak i da dokažemo tu tezu, da jeste ili nije bio pismen, šta mu je ta pismenost mogla značiti u to vrijeme i u tom okruženju? Šta podrazumjevamo pod pismenošću prije 1400 godina? Koliko knjiga prosječan čovjek treba pročitati, da bi mogao bilo šta znati, o određenoj oblasti? Koliko je knjiga Muhammedu bilo dostupno, na arapskom jeziku, ako je bio pismen? Ili pod pismenošću tog vremena podrazumjevamo poznavanje više jezika, doktorat iz sociologije, psiholohije itd. Danas svi imamo google na izvolte i koristimo ga kad god nam nešto zatreba, ali ipak, zbog toga, nismo uspjeli napisati ni jednu knjigu, ništa, a kamo li Knjigu koja će se čitati generacijama poslije nas, koju će generacije i generacije učiti napamet.
Samo me interesuje u kolikoj je mjeri, eventualna "pismenost", u okvirima tog vremena i okruženja, te sociološkog i društvenog položaja Muhammeda a.s., mogla uticati na "njegovo" životno djelo, Kur'an a.š.?
Smrcak15

#234 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote: Sve je to lijepo izmišljeno za kindergarden, a tvoj komentar je da nas kao zablesaviš svojom pronicljivošću.

nisu gledali u ista , nego je muhammed znao napamet pa mu dzibril diktirao taj ajet ide tu kod tog ajeta, u toj suri itd i to muhammed pamtio pa prenosio svojim pisarima
Smrcak15

#235 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Captain Hindsight wrote:Možda bi bilo bolje da je Bog samo jednim potezom (žvrcfrljuc) usadio Muhamedu u mozak cijeli Kur'an, onakav kakav treba biti bez ikakve sumnje i dvostrukih značenja. Jer On je to mogao da je htio. Isto tako, mogao je kreirati već gotovu knjigu koju niko ne može prepravljati i pogrešno tumačiti. (možda je trebao na svim jezicima i za svako vrijeme po jedan update). Jer on to zaista može i Bog je veliki i svemoguć.

Sad, zašto On to nije tako napravio nego je išao okolnim putem diktiranja, preslušavanja, pa opet diktiranja nepismenima, gluhima i slijepima, bojim se da nikada nećemo saznati. :mrgreen:
saznat ces sad kad ti objasnim

zasto je postapeno objavljivanje Kur'ana a ne odjednom

Allah kaze:

25:32. Oni koji ne vjeruju govore: "Trebalo je da mu Kur’an bude objavljen čitav, i to odjednom!" A tako se objavljuje da bismo njime srce tvoje učvrstili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.

znaci ako bi odjednom bio objavljen nebi smo razumjeli Kur'an u kojem kontextu postaviti koji ajet, ovako znam vecinu situacija kakve su okolnosti bile pa su ajeti silazili da razjasne situaciju.

ako kaze ajet morate se boriti protiv nevjernika, ako neznamo situaciju zbog cega moze se vrlo lahko zloupotrijebiti i poceti pucati po neduznom narodu, a ovako ako znam ajet je bio u ratnoj situaciji kad su nevjernici mekke napadali Muhammeda i muslimane i Bog samo objavio ajet podrske da se insistira na borbi protiv njih. to je to, znaci ne ajet da se odnosi na neduzne ljude nego na one koji se bore protiv nas.

jeli ti sad jasno zasto je postepeno isla objava a ne odjednom
harač

#236 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by harač »

ABH017 wrote:Samo me interesuje u kolikoj je mjeri, eventualna "pismenost", u okvirima tog vremena i okruženja, te sociološkog i društvenog položaja Muhammeda a.s., mogla uticati na "njegovo" životno djelo, Kur'an a.š.?
čudan je taj šizofreni odnos muslimana prema svom proroku: u jednu ruku tu je najveći kult ličnosti kojeg je svijet ikada vidio, a s druge strane muslimani ga često prikazuju kao nekog polupismenog imbecila. ovo posljednje je nužno da bi se potcrtala ta navodna ljepota kur-ana, čudesnost kojekakvih banalnosti i sl., što su tvrdnje koje su ljudima koji nisu muslimani, ili koji ne vjeruju ni u šta smiješne, pa valjda kad se muhamed prikaže još jadnijim onda su te tvrdnje valjda istinitije (čudna logika)
aurora313

#237 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote: saznat ces sad kad ti objasnim

zasto je postapeno objavljivanje Kur'ana a ne odjednom, Allah kaze:

25:32. Oni koji ne vjeruju govore: "Trebalo je da mu Kur’an bude objavljen čitav, i to odjednom!" A tako se objavljuje da bismo njime srce tvoje učvrstili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.
I veliš, Allah post factum kuži da ima onih koji mu ne vjeruju, pa pokušava da bude precizniji kako bi se valjda izvadio... :roll:
aurora313

#238 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:Stalno se provlači ta teza o (ne)pismenosti Muhammeda a.s., kao argument za (ne)postojanje Boga...
Niđe veze. Bog je izmišljen a Muhamed je bio živ čovjek koji je za potrebe tzv. naučnika Kurana bio nepismen. I to je to.
ABH017

#239 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

harač wrote:
ABH017 wrote:Samo me interesuje u kolikoj je mjeri, eventualna "pismenost", u okvirima tog vremena i okruženja, te sociološkog i društvenog položaja Muhammeda a.s., mogla uticati na "njegovo" životno djelo, Kur'an a.š.?
čudan je taj šizofreni odnos muslimana prema svom proroku: u jednu ruku tu je najveći kult ličnosti kojeg je svijet ikada vidio, a s druge strane muslimani ga često prikazuju kao nekog polupismenog imbecila. ovo posljednje je nužno da bi se potcrtala ta navodna ljepota kur-ana, čudesnost kojekakvih banalnosti i sl., što su tvrdnje koje su ljudima koji nisu muslimani, ili koji ne vjeruju ni u šta smiješne, pa valjda kad se muhamed prikaže još jadnijim onda su te tvrdnje valjda istinitije (čudna logika)
Nemoj mi reći da si to uspio zaključiti iz mog posta?
Jesi li?
harač

#240 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by harač »

ABH017 wrote:
harač wrote:
Jesi li?
ne, to je moj doživljaj muslimanskog doživljaja muhameda. barem ako je suditi po ovom forumu i mojoj neposrednoj okolini. kao neko ko ne vjeruje u to da je muhamedu kur-an prenesen od nevidljivog anđela, da je uzletio do al-akse na letećem konju i sl., već da je sve to sam napisao tokom veoma dugog perioda pisanja, prepravljanja (derogiranja prethodnog), shodno promjenama na terenu i sl., ovo insistiranje na nepismenosti i općenitoj glupavosti je ponižavajuće. podsjeća me na one teorije zavjere da nije moguće da je šekspir - obični doučeni seljak iz stratforda, a ne neko iz plemstva - mogao spjevati sva ona remek-djela, ili da nije mogao jedan mali bošnjo selimović napisati derviša, već je to mogao samo veliki andrić (na nagovor ćosića :-) ) i sl.
Last edited by harač on 27/12/2015 19:33, edited 1 time in total.
perfekcionista1

#241 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

harač wrote: čudan je taj šizofreni odnos muslimana prema svom proroku: u jednu ruku tu je najveći kult ličnosti kojeg je svijet ikada vidio, a s druge strane muslimani ga često prikazuju kao nekog polupismenog imbecila. ovo posljednje je nužno da bi se potcrtala ta navodna ljepota kur-ana, čudesnost kojekakvih banalnosti i sl., što su tvrdnje koje su ljudima koji nisu muslimani, ili koji ne vjeruju ni u šta smiješne, pa valjda kad se muhamed prikaže još jadnijim onda su te tvrdnje valjda istinitije (čudna logika)
De malo obrati paznju na svoje izrazavanje, kakve su to rijeci sizofren odnos, polupismeni imbecil. Odakle si ti ucio kako komunicirati sa ljudima drugacijih stavova?
Cudna logika je pojedinim jer Kur'an kaze : "A samo razumom obdareni pouku primaju". Njegovo neznanje da cita i pise je bitno jer tako niko ne moze reci da je on pisao Kur'an niti da je on citao neke knjige pa tako napisao Kur'an.
harač

#242 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by harač »

perfekcionista1 wrote:
harač wrote: čudan je taj šizofreni odnos muslimana prema svom proroku: u jednu ruku tu je najveći kult ličnosti kojeg je svijet ikada vidio, a s druge strane muslimani ga često prikazuju kao nekog polupismenog imbecila. ovo posljednje je nužno da bi se potcrtala ta navodna ljepota kur-ana, čudesnost kojekakvih banalnosti i sl., što su tvrdnje koje su ljudima koji nisu muslimani, ili koji ne vjeruju ni u šta smiješne, pa valjda kad se muhamed prikaže još jadnijim onda su te tvrdnje valjda istinitije (čudna logika)
De malo obrati paznju na svoje izrazavanje, kakve su to rijeci sizofren odnos, polupismeni imbecil. Odakle si ti ucio kako komunicirati sa ljudima drugacijih stavova?
Cudna logika je pojedinim jer Kur'an kaze : "A samo razumom obdareni pouku primaju". Njegovo neznanje da cita i pise je bitno jer tako niko ne moze reci da je on pisao Kur'an niti da je on citao neke knjige pa tako napisao Kur'an.
to izražavanje koriste muslimani, istina prešutno, jer misle da samo tako - prikazujući ga kao krajnje nepismenog, nekoga ko nema nikakvog dodira sa (grčkom) naukom, tadašnjim saznanjima, pa čak i zdravim razumom - mogu dokazati da nije muhamed pisao kur-an, već da mu je to diktirao bog preko nevidljivog anđela. naravno, ako nisi musliman sve je to pomalo smiješno
Plavo-bijeli

#243 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

Smrcak15 wrote:
Captain Hindsight wrote:Možda bi bilo bolje da je Bog samo jednim potezom (žvrcfrljuc) usadio Muhamedu u mozak cijeli Kur'an, onakav kakav treba biti bez ikakve sumnje i dvostrukih značenja. Jer On je to mogao da je htio. Isto tako, mogao je kreirati već gotovu knjigu koju niko ne može prepravljati i pogrešno tumačiti. (možda je trebao na svim jezicima i za svako vrijeme po jedan update). Jer on to zaista može i Bog je veliki i svemoguć.

Allah kaze:

znaci ako bi odjednom bio objavljen nebi smo razumjeli Kur'an u kojem kontextu postaviti koji ajet, ovako znam vecinu situacija kakve su okolnosti bile pa su ajeti silazili da razjasne situaciju.

ako kaze ajet morate se boriti protiv nevjernika, ako neznamo situaciju zbog cega moze se vrlo lahko zloupotrijebiti i poceti pucati po neduznom narodu, a ovako ako znam ajet je bio u ratnoj situaciji kad su nevjernici mekke napadali Muhammeda i muslimane i Bog samo objavio ajet podrske da se insistira na borbi protiv njih. to je to, znaci ne ajet da se odnosi na neduzne ljude nego na one koji se bore protiv nas.

ili to, ili jer je nemoguće bilo za Muhammeda da od jednom sam sastavi Kur'an, pa s obzirom na "vjerovanje" ateista (vjerovanje sam stavio pod navodnike, jer su vjernici ti koji vjeruju, a ateiste ne vjeruju u ništa, nego sve zasnivaju na osnovu dokaza i posmatranja, pa mogu reći da smatramo da ga je Muhammed napisao na osnovu samih dokaza iz Kur'ana, tačnije grešaka koje se ne bi smjele dogoditi jednom Svemogućem biću) sam je napisao tu tezu kako bi sam sebe objasnio. Dosta više bi izgledalo nevjerovatnije od Muhammeda da je odmah knjigu čitavu izrecitirao, a 20 godina sklapati nešto, to mu zaista povečava šanse da je uspio sastaviti nešto kao Kur'an. Ne mogu da vjerujem da je neko uspio zapamtiti čitav Kur'an, a nije uspio do 40e godine naučiti čitati i pisati. Ako je uspio zapamtiti Kur'an čitav, onda je sigurno mogao zapamtiti mnoge dijelove iz Biblije o kojima su mu svećenici pričali. Kako znamo da su mu svećenici pričali? Pa šta oni rade nego pripovjedaju o svojoj vjeri.

Inače jedno pitanje za muslimane, nisam ovo nigdje pročitao, u šta je vjerovao Muhammed prije "objave"? Koja je njegova vjera bila?
Znamo da su u to vrijeme na tim prostorima postojali kršćani, jevreji, vatropoklonici i idolopoklonici. U šta je Muhammed vjerovao??
perfekcionista1

#244 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

harač wrote:
to izražavanje koriste muslimani, istina prešutno, jer misle da samo tako - prikazujući ga kao krajnje nepismenog, nekoga ko nema nikakvog dodira sa (grčkom) naukom, tadašnjim saznanjima, pa čak i zdravim razumom - mogu dokazati da nije muhamed pisao kur-an, već da mu je to diktirao bog preko nevidljivog anđela. naravno, ako nisi musliman sve je to pomalo smiješno
Ako neko ne zna citati i pisati ne znaci da je imbecil niti da smo mi sizofreni jer ga tako nazivamo. Pusti mi tvog balkanskog primitivnog tumacenja pojma "nepismenost". Ako si nepismen ne znaci da si glup. A Bog je htio da bude nepismen iz razloga koje sam naveo u prethodnom postu.
Plavo-bijeli

#245 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

Sama ova tema, tačnije ajet kojeg je autor ove teme, vjerovatno musliman koji sam sebe preispitiva, započeo, te drugi ajeti koji se tiču vjere su dokaz da Kur'an nije pisan od svemogućeg bića. Ne postoji veliki broj ajeta u kojima se spominje nešto što je vezano oko nauke, a sve i jedan od tih se preispitiva, tačnije kod svakog nalazimo neke problemčiće, kao problem sa prijevodom, pa kad i imamo savršen prijevod, kao ne misli se na to, nego je Bog mislio na to i to.. Valjda je Bog, Allah, znao da će u jednom momentu pojaviti se ateisti, koji neće slijepo slijediti ni jednu vjeru. Mogao je malo više dokaza da prenese meleku, a ovaj da prenese Muhammedu, kako bi privukli više ljudi koji su orijentisani prema nauci i ne žele da slijepo vjeruju u bilo šta. Mogao je malo manje onda dokaza oko evolucije da "ostavi" na Zemlji, jer ta evolucija mu negira čitavu vjeru, tako da nije mit o Ademu i Havi, ovaj Adamu i Evi, prepisan iz Biblije, siguran sam da bi Islam i broj muslimana rastao iz dana u dan, a ne opadao. Ne znamo ko je stvorio i kako su nastale prve celije, što ne znači da one imaju tvorca. Vjerovatno ćemo mi koji doživimo još nekih 20ak godina i znati uz pomoć nauke i dokaza da je vrlo moguće da je sve nastalo samo od sebe.

Tako jako bi volio da Bog postoji, da mogu da ga pitam neka od ovih pitanja.
ABH017

#246 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

harač wrote:
ABH017 wrote:
Jesi li?
ne, to je moj doživljaj muslimanskog doživljaja muhameda. barem ako je suditi po ovom forumu i mojoj neposrednoj okolini. kao neko ko ne vjeruje u to da je muhamedu kur-an prenesen od nevidljivog anđela, da je uzletio do al-akse na letećem konju i sl., već da je sve to sam napisao tokom veoma dugog perioda pisanja, prepravljanja (derogiranja prethodnog), shodno promjenama na terenu i sl., ovo insistiranje na nepismenosti i općenitoj glupavosti je ponižavajuće. podsjeća me na one teorije zavjere da nije moguće da je šekspir - obični doučeni seljak iz stratforda, a ne neko iz plemstva - mogao spjevati sva ona remek-djela, ili da nije mogao jedan mali bošnjo selimović napisati derviša, već je to mogao samo veliki andrić (na nagovor ćosića :-) ) i sl.
Sve ok, kad kažeš tvoj doživljaj.
Ovo što sam boldirao, ja nisam primjetio još nigdje, ni u okolini, a ni na forumu. Međutim, ako ti to tako doživljavaš, to ne mogu osporiti. Lični doživljaj nečega se ne može osporiti, ali se ne može drugačije ni shvatati.
ABH017

#247 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote:
Smrcak15 wrote:

Allah kaze:

ili to, ili jer je nemoguće bilo za Muhammeda da od jednom sam sastavi Kur'an, pa s obzirom na "vjerovanje" ateista (vjerovanje sam stavio pod navodnike, jer su vjernici ti koji vjeruju, a ateiste ne vjeruju u ništa, nego sve zasnivaju na osnovu dokaza i posmatranja, pa mogu reći da smatramo da ga je Muhammed napisao na osnovu samih dokaza iz Kur'ana, tačnije grešaka koje se ne bi smjele dogoditi jednom Svemogućem biću) sam je napisao tu tezu kako bi sam sebe objasnio. Dosta više bi izgledalo nevjerovatnije od Muhammeda da je odmah knjigu čitavu izrecitirao, a 20 godina sklapati nešto, to mu zaista povečava šanse da je uspio sastaviti nešto kao Kur'an. Ne mogu da vjerujem da je neko uspio zapamtiti čitav Kur'an, a nije uspio do 40e godine naučiti čitati i pisati. Ako je uspio zapamtiti Kur'an čitav, onda je sigurno mogao zapamtiti mnoge dijelove iz Biblije o kojima su mu svećenici pričali. Kako znamo da su mu svećenici pričali? Pa šta oni rade nego pripovjedaju o svojoj vjeri.

Inače jedno pitanje za muslimane, nisam ovo nigdje pročitao, u šta je vjerovao Muhammed prije "objave"? Koja je njegova vjera bila?
Znamo da su u to vrijeme na tim prostorima postojali kršćani, jevreji, vatropoklonici i idolopoklonici. U šta je Muhammed vjerovao??
Pa to su samo pretpostavke, nemuslimanska teorija, kako je nastao Kur'an. Dakle, opet neko vjerovanje.
Ispade da muslimani trebaju potvrdu od ateista, za svoje vjerovanje, pa im se pravdaju sa (ne)pismenošću Muhammeda a.s.
Da Bog sačuva, šta sve nećemo pročitat.
Plavo-bijeli

#248 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Plavo-bijeli »

Rekao sam da nije vjerovanje, nego da zaključujemo da je tako na osnovu stvari u Kur'anu koje se kose sa naukom, te nekim greškama koje su povezane sa historijom.
ABH, nisi mi odgovorio (mada nisam direktno očekivao od tebe da odgovoriš) na pitanje oko Muhamedove prve vjere. Znaš li išta oko toga?
ABH017

#249 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote: Mogao je malo manje onda dokaza oko evolucije da "ostavi" na Zemlji, jer ta evolucija mu negira čitavu vjeru, tako da nije mit o Ademu i Havi, ovaj Adamu i Evi, prepisan iz Biblije, siguran sam da bi Islam i broj muslimana rastao iz dana u dan, a ne opadao.
Jel' ovo neka naučna tvrdnja, činjenica ili još jedan lični doživljaj?
:-) :-)
Mislim, sve ukazuje upravo suprotno, pa se pitam živimo li u različitim dimenzijama, galaksijama, ili možda ja živim u prošlosti, ti u budućnosti ili obrnuto, samo ovaj forum nas na neki način povezuje?
ABH017

#250 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote:Rekao sam da nije vjerovanje, nego da zaključujemo da je tako na osnovu stvari u Kur'anu koje se kose sa naukom, te nekim greškama koje su povezane sa historijom.
ABH, nisi mi odgovorio (mada nisam direktno očekivao od tebe da odgovoriš) na pitanje oko Muhamedove prve vjere. Znaš li išta oko toga?
Teoretski, to je vjerovanje. Ako nemaš neke čvrste dokaze za nešto, pa razvijaš naučnu teoriju, na osnovu poznatih činjenica, kako se to moglo desiti. Pa i ja mogu reći da zaključujem da Bog postoji, na osnovu onog što znam, doživljavam i osjećam.
Što se tiče tvog pitanja, koliko ja znam, Muhammed nije bio pripadnik ni jedne religije, iako se kaže da su njegovi roditelji bili idolopoklonici i da će odgovarati za to svoje vjerovanje, na onom svijetu. Muhammed svoje roditelje baš nije dobro zapamtio, ali nigdje nisam pročitao da je njihovu vjeru opravdavao neznanjem, ili ih uzdizao na neke stepene. A, realno je mogao.
Post Reply