Opetja033 wrote:Naslovnica wrote:
Pa koji si kurac onda javljao na moj komentar i počeo s već standardnim etiketiranjima tipa "salonac, idi u majčicu Srbiju...", koja sam ralno i očekivao nakon mog posta, jer sam dovoljno na forumu da znam kako to funkcioniše?!
Jadno da jadnije ne može biti.
Olako izvodiš nebulozne zaključke onako kako tebi odgovara.
Srbija mi je zadnja varijanta kada bih išao, a prije nje ima otprilike 194 države (ako ne računamo BiH i Srbiju), tako da to izvlačenje iz konteksta možeš nekome drugome pokušati podvaljivati, nekome ko razmišlja kao ti. Meni i onima koji razumno i realno razmišljaju nećeš i ne možeš.
Opet ti kažem, jebe me se živo za Srbiju i kako se oni ponašaju, njihova prošlost i sadašnjost, dokazuju ko su i šta su, i gade mi se sa takvim stavovima.
I šta ja tu mogu da učinim, kao pojedinac?
Da učestvujem u premlaćivanju dobronamjernih bajkera, je li to rješenje?!
Problem je što je postala praksa da se za svaki belaj koji se desi kod nas pronalazi opravdanje u onima tamo. To je, civilizacijski, neprihvatljivo. Postaćemo kao Izrael.
I to je ono zbog čega me je iz godine u godinu sve više strah kamo sa takvim razmišljanjem idemo. Jebo mene, nego zbog moje djece, kakva ih budućnost ovdje čeka sa nama ovakvima?!
Njemačka, Japan. Jasno, bila denacifikacija, bio dug proces, ali razmišljam, kada bi se Francuzi ili Britanci ponašali prema Nijemcima onako kako se mi sada ponašamo prema Srbijancima, pa dokle bi to dovelo?
Jasno, u Srbiji nije izvršena "denacifikacija", dapače, rehabilitovan je uber četnik iz drugog svjetskog rata. I ne vjerujem da će se kod njih uskoro desiti bilo šta slično kao u Njemačkoj ili Japanu.
Ali, da li ja zbog toga treba da prebijem Novaka Đokovića ako sutra kao turista dođe u Sarajevo u sponzorskoj majici sa grbom Srbije?!
Ili da kažem da je on četnik?
Mislim, gdje je tu logika, gdje je početak a gdje kraj, šta je ispravno a šta nije?!
Javio sam se zato sto je po onome sto si napisao ispalo kako bi radije zivio u Srbiji nego u BiH i Sarajevu. Tako je ispalo. Kazem ti, ako sam te pogresno shvatio - dugujem ti iskreno izvinjenje. To me upalilo, po pitanju drugih stvari o kojima raspravljamo imas naravno legitimno pravo da mislis drugacije nego ja bez da te nazivam saloncem.
Imas dobrih poenti u ovom komentaru i pogodio si srz. Srbi i Srbija nisu prosli kroz "denacifikaciju" i to je sustina svega. Ne mozes ocekivati da ce zrtve imati razumijevanja sve dok je zvanicna politika Beograda i manjeg entiteta takva kakva jeste. Onaj koji to ocekuje je nepravedan i nerealan. Da li imam odgovore na tvoja pitanja? Nemam. Iskreno. Gdje je granica? U mojoj glavi kristalno jasna, naveo sam ti je. Spreman sam bukvalno zivot dati u odbrani svog sugradjanina druge nacionalnosti/vjeroispovijesti, spreman sam stati u zastitu i stare i nove pravoslavne crkve - ma ko da ih hipoteticki napadne - jer je dio mog licnog kulturno-historijskog naslijedja i dio mog identiteta (sto se opet ne moze reci za prosjecnog Beogradjanina ili Nisliju). U isto vrijeme podrzavam svaki napad na provokatore koji ovim gradom hodaju sa provokatorskim obiljezjima. To je moja granica. Tebi mozda izgleda kontradiktorno ali meni nije.
Razumijem ja u potpunosti sta ti zelis reci, ne kazem ni da nisi u pravu ali obracas se na pogresnu adresu. Nije do mene vec do onih koji kroje politiku Srbije i Srba. Sportskim zargonom receno - lopta je kod njih.
Ne bih radije živio u Srbiji nego u BiH, jer da je tako davno bih se preselio tamo, imam neke rodbine.
Izvinjenje prihvaćeno, i ja se izvinjavam zbog svojih riječi, ali se fakat upalim ko kutnjak kada me neko počne etiketirati i svrstavati tamo, a ja se čitavog života borim protiv žigosanja i svrstavanja mene tamo gdje niti pripadam niti želim da pripadam.
I fakat mi bude žao što smo došli ovdje nakon 20 godina, pogotovu kada se osvrnem na Njemačku gdje je bila 20 godina nakon WWII.
Znam da su za to najmanje krivi ljudi koji žive u Sarajevu, koji samo traže istinu i pravdu.
Ovdje se izvinjavam ostatku BiH, ali ja govorim za Sarajevo pošto je tema "maranje bajkera".
Ali me plaši da ovakvim gestovima, sa ovakvim razmišljanjima i postupcima, da samo idemo u korist onih koji su nam željeli zlo kako sada tako i prije 20 godina.
Ne znam gdje je rješenje i izlaz iz svega, bojim se da od nas ne naprave Palestinu i palestince (već je uzelo maha), a sa "našim" političarima i neukim narodom, svašta je moguće.
A meni su moja djeca i njihova budućnost najvažnija, nije vrijedna niti jedna njihova suza cijele Bosne i Sarajeva, ne želim da oni ikada iskuse i prođu kroz ono kroz šta smo mi prošli, i zato je počela moja priča o odlasku.
Da sam znao da ćemo biti ovdje 20 godina nakon rata, qratz bi ja bio patriota.
Da li su za ovakvu BiH ginuli naši borci? Siguran sam da nisu ginuli za zlatne kašike &co., tornjeve, , shiddije i ostale nebuloze, nego za slobodu i za život svojih porodica.
A ako je ovo sloboda i ako je ovo život, pišam se ja na tu slobodu i taj život.