#Sweden yes

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#226 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

JThomas wrote:
Vitezanin wrote:
Zviz wrote:Pa u Sandinavskim zemljama i nema nekog bogatstva. Preko 3/4 zivi prosjecan zivot. Koliko Svedjana ima 17-18 duluma zemlje, mozda dvije kuce ili jos nato jedan sta ili tri kuce. Mozes im imena napamet nabubati. Pitao bi te ja kd ti svaki mjesec dodje racun od porezne za zemlju. U bogatim drzavama ljudi pretezno zive prosjecan zivot a ne bogat. Porez pojede. Zamisli da od svake krune dajes 50% drzavi a od pola jos 25% kroz indirektno oporezivanje. Bogata je drzava a ne covjek. Ono je dobro ali daleko je od onog "od viska glava ne boli" ovdje od viska glava boli, jer su site,i takvi da ako viska imas oderase te ko jarca.
Prosječan život većina ljudi živi svugdje. Samo što prosječno znači u Švedskoj jedno, u Bosni drugo, a u Tanzaniji nešto treće.
što je, na kraju krajeva, i značenje riječi "prosječan".
Da mislis da imas. Onaj osjecaj kad ti legne plata i kazes joj vidi sto imam a onda sedam dana kasnje onaj osjecaj poslje placanja racuna gdje ti ostane oko 50% od plate.
drastic

#227 Re: #Sweden yes

Post by drastic »

Zviz wrote:
JThomas wrote:[quote="VitezaninProsječan život većina ljudi živi svugdje. Samo što prosječno znači u Švedskoj jedno, u Bosni drugo, a u Tanzaniji nešto treće.
što je, na kraju krajeva, i značenje riječi "prosječan".
Da mislis da imas. Onaj osjecaj kad ti legne plata i kazes joj vidi sto imam a onda sedam dana kasnje onaj osjecaj poslje placanja racuna gdje ti ostane oko 50% od plate.[/quote]
dobro ti ostane ja moram raditi 2 posla
Zviz

#228 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

Altair_SA wrote:
Nisu isti racuni, ali nisu iste ni plate. Jarane u Bosni je nezaposlenost enormna, a osim Sarajeva, mali gradovi umiru. Kad sam vidio da ljudi recimo u Glamocu rade za 300km, shebo sam se, i to ko uopste ima posao, jer je nezaposlenost uzasno visoka. A cijene zivota katastrofa.
Inace, bio sam vise puta u Svedskoj i odlicna zemlja za zivot. Veliki broj ljudi i gore ima svoje kuce i stanove. Ta mi rodbina kod koje sam bio imaju kupljenu kucu, a djeca im stanove.
Ali generalno je komicno porediti BiH i Svedsku... Siromasnu i ekonomski unistenu BiH sa zemljom koja ima izuzetno razvijenu ekonomiju. Pa sad kad sam gore procito da ulazu 60 milijardi eura za puteve... pasha pa mi smo jos u debelom minusu i tolike pare ne mozemo ni u snovima imati... a politicari se ubise od hvaljenja kad negdje ima neka sadaka investicija od 500 miliona maraka.
Ja imaju kupljeno na kredite, ali nije samo placati kredit i interes na rate vec gdje je osiguranje, udio za stanarsku zadrugu, porez drzavi na nekretninu, i jos broj sitnih stvari ... na kredit se zivilo i za vrijeme Juge - Jugo krediti. Nije poenta u tome. Sta je nasih palo na onim Quick kreditima. Ide se na odmor u BiH ali se uzme potrosacki kredit od 10.000kr ili sta vec. Da ljudi nemojte biti naivni. Porodica u BiH sa kucom i dvoristem te platom od 1.500KM skupa i dvoje djece bolje zivi tj. komotnije nego neka u Svedskoj sa 4.000€ sa istim stvarima.

Znam ja da u BiH nije med i mljeko ali ovaj zivot sto vecina nasih zivi po Skandinaviji je isti onom iz Jugoslavije. Krediti, socijala, neki poslici i tako to. Jase se biciklo od prodavnice do prodavnice kako bi se ustedilo na gorivu a i kupilo po popustu ono najvaznije za frizidera. I onda ti tamo valja "ja od jedne krune napravim tri" a stedi gdje god stigne, nosi tene za 25kr sa starinanrnice ili iz crvenog kriza itd. zasto. Pa ni Svedska primanja za standard drzave nisu da mozes svaki dan jest u Hotelu od 5 zvjezdica odnosno ni nemozes osim neko nebudes se gladovo par dana.
Zviz

#229 Re: #Sweden yes

Post by Zviz »

Ommadawn wrote:
stakasa wrote: Ubi se kretenu!
Chmoljo evo ja cu se zrtvovat ako treba, banuj nas dozivotno obojicu, samo nek putuje
Drug, zbog cega se nerviras? Procitaj ponovo komentare pa ces vidjeti da nije vrijedno zivaca. On svoje argumente bazira na slobodnom licnom misljenju, a ti na dokumentovanim cinjenicama i to je to. Sve ostalo je samo zabava.
Ni ja ne volim Evroviziju ali ne smatram nikoga budalom ko to voli. Neka svako slusa sta god hoce - njegova licna stvar. Sad sto Zviz to ne bi gledao ni kad bi ga placali (a znas kako se kaze - kurvi ima ali para nema) je njegova zelja za dokazivanjem.

Zato stakasa - :jutro:
A sudeci po tvom postu ti si zestoki pacifista i razumitelj svega i svacega. Pa kad vec imas toliku porciju razuma onda nemaj samo imati razuma za ono sto tebi prija vec i za ono sto ti je odvratno. Ja baziram svoje argumente na cinjenicama koje vidim oko sebe. To ti je isto kao kad bi to isto pisalo na komadu papira pa ga ovdje kacio i vi citali. Nije razlika u onome sto neko misli vec je razlika u onome sto je stvarnost. Ne mislim ja da je tako i tako, vec vidim kako je pa kazem sta vidim. To sto tebi ili nekim ne prija slika realiteta je sasvim nesto deseto, ali cuj ti imas legitimno pravo na svoje subjektivno misljene, ma koliko god ono bilo kontra cinjenicama ili svakodnevnom zivotu.
Altair_SA

#230 Re: #Sweden yes

Post by Altair_SA »

Zviz wrote:
Altair_SA wrote:
Nisu isti racuni, ali nisu iste ni plate. Jarane u Bosni je nezaposlenost enormna, a osim Sarajeva, mali gradovi umiru. Kad sam vidio da ljudi recimo u Glamocu rade za 300km, shebo sam se, i to ko uopste ima posao, jer je nezaposlenost uzasno visoka. A cijene zivota katastrofa.
Inace, bio sam vise puta u Svedskoj i odlicna zemlja za zivot. Veliki broj ljudi i gore ima svoje kuce i stanove. Ta mi rodbina kod koje sam bio imaju kupljenu kucu, a djeca im stanove.
Ali generalno je komicno porediti BiH i Svedsku... Siromasnu i ekonomski unistenu BiH sa zemljom koja ima izuzetno razvijenu ekonomiju. Pa sad kad sam gore procito da ulazu 60 milijardi eura za puteve... pasha pa mi smo jos u debelom minusu i tolike pare ne mozemo ni u snovima imati... a politicari se ubise od hvaljenja kad negdje ima neka sadaka investicija od 500 miliona maraka.
Ja imaju kupljeno na kredite, ali nije samo placati kredit i interes na rate vec gdje je osiguranje, udio za stanarsku zadrugu, porez drzavi na nekretninu, i jos broj sitnih stvari ... na kredit se zivilo i za vrijeme Juge - Jugo krediti. Nije poenta u tome. Sta je nasih palo na onim Quick kreditima. Ide se na odmor u BiH ali se uzme potrosacki kredit od 10.000kr ili sta vec. Da ljudi nemojte biti naivni. Porodica u BiH sa kucom i dvoristem te platom od 1.500KM skupa i dvoje djece bolje zivi tj. komotnije nego neka u Svedskoj sa 4.000€ sa istim stvarima.

Znam ja da u BiH nije med i mljeko ali ovaj zivot sto vecina nasih zivi po Skandinaviji je isti onom iz Jugoslavije. Krediti, socijala, neki poslici i tako to. Jase se biciklo od prodavnice do prodavnice kako bi se ustedilo na gorivu a i kupilo po popustu ono najvaznije za frizidera. I onda ti tamo valja "ja od jedne krune napravim tri" a stedi gdje god stigne, nosi tene za 25kr sa starinanrnice ili iz crvenog kriza itd. zasto. Pa ni Svedska primanja za standard drzave nisu da mozes svaki dan jest u Hotelu od 5 zvjezdica odnosno ni nemozes osim neko nebudes se gladovo par dana.
Gdje bolan moze biti bolje 1500km od 8000km, pa sve i kad se porede Bosna i Svedska :-) . Ti kao da niko od nas nigdje ne mrda, pa ne znamo kako ljudi gdje zive. Nije zivot u Svedskoj ili Njemackoj skuplji 5-6 puta nego u Bosni. Skuplji je u cjelini nesto malo. Puno toga je jeftinije nego kod nas, a neke su stvari skuplje. Gro kad se pogleda zive ljudi neuporedivo bolje, sto nije nikakva nuklearna fizika, to se zna. Halo ba, pa evo rodbina mi bas ta uz swe, ali i ovi po Svabiji i Americi.. nove aute, stanove, lagodan zivot, proputovali pola svijeta, skoro im se sin ozenio, gledam slike on i mlada otisli na bracno u Tokio, hej Tokio... Ja ne znam kako cu do Makarske ili eventualno ako se skrpim za Tursku, da nije da se ode do Njemacke malo sta raditi bio bih pusiona u Bosni. Sad bih dao ne znam sta za papire bilo koje zemlje zapada.

I otkud ti ovo da svi imaju svoje nekretnine u BiH... ? Imaju ovi stariji svoje kuce ili stanove, rijetko ko od mladih moze sebi priustiti kupovinu stana. Zive sa roditeljima, inace se isto mora uci u kredit da bi kupio stan. A slabo ko to moze danas, ovi uhljebljeni mogu, al dokad. Drugo, kamate su neuporedivo vece nego vani.
Ommadawn

#231 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

Jutros tri kontrole, pretres stana dva puta, a oko podne prodje kamion pun Arapa, Afrikanaca i Azijata - izgleda da ih deportuju negdje.
Od danas važi za nas ostale da se vozimo na zadnjim sjedištima autobusa te da oni koji su do sada posjedovali vlastite automobile smiju voziti samo utorkom i četvrtkom a subotom svake druge sedmice.
daddy-kool

#232 Re: #Sweden yes

Post by daddy-kool »

Zviz wrote:
daddy-kool wrote:
Zviz wrote: Primjer u Danskoj ima zakon kojim mozes ostati bez danskog drzavljanstva i ako nemas nekog drugog te biti deportovan u drzavu porijekla tvojih roditelja ili djedova svidjalo se to tebi ili tvojoj drzavi oni te samo bace na aerodorm pa nek ti je Bog na pomoci.
Nema labavo u Danskoj, a na osnovu čega oduzimaju državljanstvo?
Nemozes posjetiti neke drzave bez dozvole. Primjer odes u Siriju ili Irak gubis drzavljanstvo i po pocratku ides u zatvor niko te nepita zasto si tamo bio. Treba ti specijalna dozvola drzave da posjetis neke drzave obicno koje su zahvacene ratom. Drugi primjer naturalizovan si a u deugoj drzavi pravis belaj... Itd. U danskoj se kaze povjerebje je dobro a kontrola jos bolja i sve se nadgleda i zapisuje, svaki korak.
Meni se čini da ti to nisi dobro shvatio.

http://www.thelocal.dk/20150410/danish- ... first-time
Danish police have used a new law to seize a passport and issue a travel ban on a man suspected of planning to travel to an armed conflict to fight.
http://www.thelocal.dk/20150518/danish- ... e-benefits
Thirty-two Danes have collected nearly 400,000 kroner worth of unemployment benefits while fighting in Syria, it was revealed on Monday.
Maverick78

#233 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

Ommadawn wrote:Jutros tri kontrole, pretres stana dva puta, a oko podne prodje kamion pun Arapa, Afrikanaca i Azijata - izgleda da ih deportuju negdje.
Od danas važi za nas ostale da se vozimo na zadnjim sjedištima autobusa te da oni koji su do sada posjedovali vlastite automobile smiju voziti samo utorkom i četvrtkom a subotom svake druge sedmice.
:(

Slična situacija i ovdje... Gotovi smo, evo mi iz stana ne smijemo nigdje

:D

@Zviz, 40+ hiljada sek mjesečno je puno novca u Švedskoj. Četvoročlana porodica može da živi odlično sa tim parama i u zavisnosti koliko se kredita ima, se svakako još može i uštediti i to bez imalo ustezanja, mislim tu na potpuno opušten život. Normalno neće moći kupiti stan u centru Stockholma ili u Västra Hamnen tu u Malmö, ali se može imati u nekom pristojnom kvartu u bilo kom gradu.
Opet, ima onih rastrošnih koji troše iznad svojih mogućnosti, pa im nije dovoljno ni 100 milja mjesečno... Zato imamo Lyxfällan :D
Gojeni H

#234 Re: #Sweden yes

Post by Gojeni H »

Ommadawn wrote:Jutros tri kontrole, pretres stana dva puta, a oko podne prodje kamion pun Arapa, Afrikanaca i Azijata - izgleda da ih deportuju negdje.
Boli te rinaka, izgledas k'o Sved, jos podesi ime kao @svedjanin i dobar si.
suntek

#235 Re: #Sweden yes

Post by suntek »

40 000 ja mislim ni moj šef nema :mrgreen:

Prosječna plata izvan Štokholma je 25-30(minus par hiljada ako se radi za rekrutere), eventualno 35 hiljada za neke rukovodeće pozicije ili više med. tehničare i sl. Plate su generalno debelo otanjile. Moja kuma doktor doktor specijalista namakne 50 000 poslije poreza. Do prije par godina to je bilo 70-80 000.

Ako se živi sam onda je 15-20 000 ok, ako nisi sam onda je malo teže. Barem tako kažu moje solo kolege :mrgreen:
stakasa

#236 Re: #Sweden yes

Post by stakasa »

suntek wrote:40 000 ja mislim ni moj šef nema :mrgreen:

Prosječna plata izvan Štokholma je 25-30(minus par hiljada ako se radi za rekrutere), eventualno 35 hiljada za neke rukovodeće pozicije ili više med. tehničare i sl. Plate su generalno debelo otanjile. Moja kuma doktor doktor specijalista namakne 50 000 poslije poreza. Do prije par godina to je bilo 70-80 000.

Ako se živi sam onda je 15-20 000 ok, ako nisi sam onda je malo teže. Barem tako kažu moje solo kolege :mrgreen:
Sto je naravno notorna glupost. Podi od toga da tvoja kuma nije dovoljna kao statisticki uzorak. Zna se tacno u promil koliko su plate narasle, o snizavanju nema govora. Utanjila je jedino inflacija, vise je i nema
Maverick78

#237 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

suntek wrote:40 000 ja mislim ni moj šef nema :mrgreen:

Mislio sam gdje dvoje radi da ima ukupno 40+ hiljada. Sa nekih 50 milja četvoročlana porodica može da živi super dobro. Naravno da imaju stan u nekom finom kvartu bilo kog grada i sve što ide uz neki lagodan život. Mi smo živjeli jedno vrijeme u Boråsu, a sad smo u Malmö i generalno Malmö je nešto povoljniji za život. Ne puno, ali svakako jeste. Primanja su manje više ista, zavisno od posla.

Što se tiče plata, @stakasa ti je već napisao, plate su rasle, a ne padale. U biti ima tu objašnjeno kako, i to za period 1970-1994 i onda za period 1995-2013. Posebno je to značajno za ovaj drugi period.
Under perioden 1970-1994 var de nominella löneökningarna ofta väldigt höga. I genomsnitt uppgick de till 8,3 procent om året. Samtidigt bidrog de höga löneökningarna till att driva upp inflationen, som under dessa år låg på hela 7,8 procent i genomsnitt per år. Med så hög inflationblev reallöneökningarna väldigt små, i genomsnitt endast 0,5 procent om året.

Under perioden 1995-2013 har de nominella löneökningarna varit väsentligt lägre. I genomsnitt per år har de uppgått till 3,6 procent. Men eftersom även inflationen har varit betydligt lägre, och inte heller drivits upp av höga nominella löneökningar, har reallöneökningarna blivit väsentligt högre än under den tidigare perioden. I genomsnitt har reallönerna ökat med 2,4 procent om året under denna period.

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arb ... inflation/
luxury1

#238 Re: #Sweden yes

Post by luxury1 »

Stanje u Sve se kuha jos vise i vise. Meni na poslu majoritet glasaju za Sverigedemokraterna. Ljudi su vise popizdili od horde immigranta africkih i arapskih. Arapi i afrikanci jednostavno nece da se integrise u drustvo svedsko.
sportman1

#239 Re: #Sweden yes

Post by sportman1 »

luxury1 wrote:Stanje u Sve se kuha jos vise i vise. Meni na poslu majoritet glasaju za Sverigedemokraterna. Ljudi su vise popizdili od horde immigranta africkih i arapskih. Arapi i afrikanci jednostavno nece da se integrise u drustvo svedsko.

Kako ce se integrisat u kulturu u kojoj je profit jedina kultura,u kojoj se ljudi ne znaju veselit ni tugovat.
Avetinho

#240 Re: #Sweden yes

Post by Avetinho »

sportman1 wrote:
luxury1 wrote:Stanje u Sve se kuha jos vise i vise. Meni na poslu majoritet glasaju za Sverigedemokraterna. Ljudi su vise popizdili od horde immigranta africkih i arapskih. Arapi i afrikanci jednostavno nece da se integrise u drustvo svedsko.

Kako ce se integrisat u kulturu u kojoj je profit jedina kultura,u kojoj se ljudi ne znaju veselit ni tugovat.
Vjerovatno su zato, kao i svi ostali i otisli u Svedsku, da zarade za normalan zivot, a ne da se vesele i tuguju iz cista mira.
sportman1

#241 Re: #Sweden yes

Post by sportman1 »

Avetinho wrote:
sportman1 wrote:

Vjerovatno su zato, kao i svi ostali i otisli u Svedsku, da zarade za normalan zivot, a ne da se vesele i tuguju iz cista mira.

-pa jesu dosli zbog novca, ali su dozivjeli mnogi od njih kulturni shok. da su pohadjali kurs kulturne orjentacije ,mozda bi se manje shokirali. :D
imas ljude koji vole da plesu,da se druze,imas jednu kolektivnu kulturu koja se susrece sa jednom strogo individualistickom kulturom.
i onda neko napishe da se ne mogu uklopit u takvu kulturu!! naravno da ne mogu.
covjek je drustveno bice,to mu je priroda dala i svako negiranje toga je neprirodno.
a stanovi u svedskoj,tj zivot u njima, su kao zatvori otvorenog tipa.
Altair_SA

#242 Re: #Sweden yes

Post by Altair_SA »

Cuj stanovi im kao zatvori otvorenog tipa :-) :lol: . Svasta ovdje covjek nece procitati :lol: .

A jos i najjace kad ovako polupismeni bosnjo krene "pametovati" o zemlji kao sto je Svedska recimo, Bogu plakati :(
Ommadawn

#243 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

Ma to ti je isto kad bih ja pricao kako je zivjeti u Albaniji a nikad tamo nisam bio.
Ispade po vasoj prici da fakat stranci ne smiju nigdje. Jebote, pa sta onda reci za moje roditelje koji zive u kuci, okruzeni Svedjanima koji im redovno dolaze na kafu, druze se sa njima, povjeravaju jedni drugima kuce kad se treba ici na odmor.

I o kakvim stanovima kao zatvorima otvorenog tipa pricas ti?? Jesi mozda vidio svedsku arhitekturu? Ja zivim u zgradi napravljenoj 1970 godine, stan prostran i svijetao sa ogromnim prozorima. Dodjem u Bosnu, u stan iz 80-ih, imam osjecaj da sam u bunkeru.
Jeste nema kao kod nas da ispred zgrade stoje okupljeni ljudi i pricaju, jer im je takav mentalitet ali i to sve vise i vise dolazi do izrazaja upravo zbog stranaca koji to posjeduju. Svedjani postaju sve manje i manje izolovani nego sto su to bili prije.
muha_sa

#244 Re: #Sweden yes

Post by muha_sa »

Krastavica

#245 Re: #Sweden yes

Post by Krastavica »

Evo citam sve postove pa sam morao da malo prokomentarisem . Svako ima razlicita iskustva pa tako i iznosi svoja misljenja . Ja sam prosle godine ostao u BiH bez jaaaaako dobrog posla te sam se dao u brzu potragu sta kako gdje ko i svi jebaji ga . Na ljeto se spakujem sa zenom i gas za Svedsku kod prijatelja pa cemo vidjet sta i kako , kontam odradi malo i bjezi nazad .
Upoznam dosta finih ljudi sto nasih sto Sveda , zaradim za 2 mjeseca finih parica i nazad za BiH, plati racune kirije i tako ostane za zivota .

Mozda je moja sreca pa sam upoznao neke normalne ljude i imao sam prilike da se susrecem sa JAKO bogatim svedima i da cujem misljenja iz njihovog ugla .

Ponovo sam otisao u Januaru ove godine i ostao do pola Marta , opet sam zaradio lijepu svotu novca a nisam radio nista tesko . I opet planiram da idem jer ovdje je teska katastrofa , samo sto ljudi nisu poceli da jedu jedni druge .

E sad neka iskustva , regija u kojoj sam bio je jako razvijena imaju dosta fabrika , puno nasih ima , ne da ih ima nego vrvi :D , tako da sam 10-ti dan pitao pa imal Sveda ovdje ? Ljudi kuce imaju , stanove , lijepo situirani , jesu racuni jebeni ali se i fino zaradi , ko ne leti puno u visine i zivi lijepo , kuca u po grada stara 20-30 godina prijatelji je kupili za 600 milja kruna ( oko 120.000 KM ) , meni to ispadne ko da u BiH imas platu 1500 a kuca kosta 20000 maraka sto je nemoguce . Hrana jeftinija nego u nas , svi vozaju benzince , sipa se po 3 puta mjesecno pun tank , plate ne kasne , 25-og u mjesecu da je atomska pukla tebi legne , sve nekako ide polagano , priroda odlicna , jezera picke materne , isao u ribe , na trke , konje jaho , ma sta oces , sve normalno . Nije bitno jel si milioner il fukara svi mi nekako isti . U osnovi skonto sam Svede i da misli pogano o tebi nece ti rec samo se smihulje . Samo ne kontam odredjeni postotak ovih nasih koji lete dole po Bosni i pokazuju se u nekim svjetlima i lazu i petljaju rodbini i prijateljima kako ovo ono gore funkcionise i kako zive a sve lazu , taj mali postotak je u jebenim kreditima jedva zive . Dok odredjena vecina se skontala sta treba i kako ce mu fino bit . Ne dolaze u Bosnu , ide na odmor po Karibima , sta imas ovdje vidjet majke ti , zivot ti se smuci cim prozor otvoris .

U osnovi volim ja Bosnu al ona ne voli mene i savjteujem svakome ko ima imalo sanse da se hvata noge odavde jer ce samo otic u propast
prog321

#246 Re: #Sweden yes

Post by prog321 »

Ja kad god odlucim ici vani, procitam jedan od Zvizovih postova , odmah se okrenem i poljubim kucni prag.
Hvala Zviz. :-D
Avetinho

#247 Re: #Sweden yes

Post by Avetinho »

Moram ti reci da pecene jarebice rijetko gdje ulijecu pravo u usta.
ketronsd1

#248 Re: #Sweden yes

Post by ketronsd1 »

Maverick78 wrote:
Šveđanin wrote:Krenuo bi da odgovaram redom ali mi se neda, mozda kasnije.. Ne vrijedi ovdje puno filozofirati.. ove budalastine jednostavno treba obrisati.
Eh tebe sam čekao :P

Mojne da izradiš za onaj smještaj gore oko Jokkmokka, vidiš da ofanziva samo što nije krenula. Držim te za riječ :P
Jooooj kad se sjetim 96-te
Jokkmokk, hjortron, komarci :izet:
Al hebga zaradilo se da se usteka kad podje rat da se moze naguliti
:-) :-) :-)
Livlig fantasi pokretača :-) :-)
Ommadawn

#249 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

Gledam sinoc na svedskoj drzavnoj televiziji dokumentarac o Laleh - svedskoj pjevacici i glumici iranskog porijekla. Cura je dosla iz Irana kao dijete u Svedsku, odrasla u naselju gdje zivi vecina imigranata. I gledam je sinoc - simfonijski orkestar je prati na sceni, a ispred nje more publike koji su dosli samo nju da cuju i vide. Vecina Svedjani. A ona pjeva i na engleskom i na svedskom.

A ovamo neki white trash drka za kompjuterom praveci neke razlike i pozivajuci na neke ratove i pisajuci o odrubljenim arapskim glavama. Ko ti je kriv kad ne zelis da se boris da zivis bolje i da znas vise - ah da, imigranti. Od njih se ne moze nista.
Maverick78

#250 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

A tek zamisli kako tom white trashu teško padne kad im za Nationaldagen 6.juna himnu otpjeva arapkinja Loreen :D

@ketronsd1, to je nešto interno između mene i @šveda :D. Inače nisam imao priliku nikad da idem toliko daleko, do Uppsale najdalje. Ali čuo sam da je taj kraj gore zanimljiv na svoj neki način. Eto znam djevojku što je otišla u Luleå da studira i pravo ostala, kaže super joj gore. Ja bih volio nekad onako otići, pa i do Kirune, samo kad se nađe kakvog slobodnog vremena :)
Post Reply