O kojoj drzavi zapada pricas?sadie_forever wrote:Ali je vise prihvaceno u BIH ,dok na zapadu ako kazes da ti je prioritet osnovati porodicu gledaju te pogrdnopaladinka wrote:Pa ne ganjaju ni sve zene po zapadu karijeru , niti su sve zene u Bosni kucanice
Povratak
- Sephora
#226 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
- Sephora
#227 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Aha, ok.. pokusaj otidi, vidi, vratiti se mozes uvijek, od prava koja imas tu gdje si trenutno , nista izgubiti neces !
-
paladinka
#228 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
To nije istina , poznajem dosta zena na zapadu koje kad su dobile djecu su odlucile da ostanu kuci , da budu sa djecom , ili su smanjile svoje radne sate da bi provele vise vremena sa djecom . Naravno, da ima i zena kojima je karijera bitnija , medjutim u Bosni si prinudjena da radis , jer inace fali para , to o nekom finom , laganom porodicnom zivotu u Bosni je tvoja iluzija .sadie_forever wrote:Ali je vise prihvaceno u BIH ,dok na zapadu ako kazes da ti je prioritet osnovati porodicu gledaju te pogrdnopaladinka wrote:Pa ne ganjaju ni sve zene po zapadu karijeru , niti su sve zene u Bosni kucanice
-
Zoya
#229 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Nego, pitanje je dakle kako roditelje ubjediti da je se ne odreknu ako se vrati u BiH. Jesi ti to jedinica inace?
-
sha_ba
#230 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
ma problem je, nece imat dje da se vrati
- sadie_forever
#231 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
pa naravno,svakako on mora cekati gotovo 2 god da bi dobio dozvolu da udje u drzavu ,ako bi ovdje odlucili da budemoSephora wrote:Aha, ok.. pokusaj otidi, vidi, vratiti se mozes uvijek, od prava koja imas tu gdje si trenutno , nista izgubiti neces !
- Sephora
#232 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Ma hoce, ako je drzavljanin zemlje u kojoj je trenutno, ne gubi drzavljanstvo , ako se odluci ziviti na teritoriji BiH..sha_ba wrote:ma problem je, nece imat dje da se vrati
- Sephora
#233 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Pod uslovom da ste vjencani, zar ne ?sadie_forever wrote:pa naravno,svakako on mora cekati gotovo 2 god da bi dobio dozvolu da udje u drzavu ,ako bi ovdje odlucili da budemoSephora wrote:Aha, ok.. pokusaj otidi, vidi, vratiti se mozes uvijek, od prava koja imas tu gdje si trenutno , nista izgubiti neces !
- sadie_forever
#234 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
da,ceka se od 14 mjeseci do 18Sephora wrote:Pod uslovom da ste vjencani, zar ne ?sadie_forever wrote:pa naravno,svakako on mora cekati gotovo 2 god da bi dobio dozvolu da udje u drzavu ,ako bi ovdje odlucili da budemoSephora wrote:Aha, ok.. pokusaj otidi, vidi, vratiti se mozes uvijek, od prava koja imas tu gdje si trenutno , nista izgubiti neces !
-
sha_ba
#235 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
na socijalu, jel to?Sephora wrote:Ma hoce, ako je drzavljanin zemlje u kojoj je trenutno, ne gubi drzavljanstvo , ako se odluci ziviti na teritoriji BiH..sha_ba wrote:ma problem je, nece imat dje da se vrati
- Sephora
#236 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Pa dobro, zato vrijeme bi i mogli vidjeti gdje ce te i kako ce te..Dovoljno je to vremena, da procjenite i zajednicku odluku donesete .sadie_forever wrote:
da,ceka se od 14 mjeseci do 18
- Sarcom
#237 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Ukoliko si finansijski nezavisna od roditelja te si sigurna da je tvoja odluka ispravna i stojis iza toga onda se vrati u BiH,ali budi principijelna pa ukoliko to ne uspije u BiH te se budes vracala vani nemoj se vracati roditeljima nego zapocni samostalni zivot.
- uglavnomja
#238 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Sarcom wrote:Ukoliko si finansijski nezavisna od roditelja te si sigurna da je tvoja odluka ispravna i stojis iza toga onda se vrati u BiH,ali budi principijelna pa ukoliko to ne uspije u BiH te se budes vracala vani nemoj se vracati roditeljima nego zapocni samostalni zivot.
red je procitati temu prije komentara
cura ima 26 godina, jos zavrsava faks, ne radi, a zivi u patrijarhalnoj porodici gdje roditelji ne dozvoljavaju neudatoj djevojci da zivi sama
- trcicu trceci
#239 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Koja joj je alternativa? Da muz ode u German?
- dječak sa šibicama
#240 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Ne znam vala ni sta ces konkretno saznati na forumu, a da vec nisi znala.
- Sarcom
#241 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
pisala je da je radila,a ukoliko nisi spreman da po svaku cijenu stojis iza onog sto uradis onda nemoj ni pokusavati.uglavnomja wrote:Sarcom wrote:Ukoliko si finansijski nezavisna od roditelja te si sigurna da je tvoja odluka ispravna i stojis iza toga onda se vrati u BiH,ali budi principijelna pa ukoliko to ne uspije u BiH te se budes vracala vani nemoj se vracati roditeljima nego zapocni samostalni zivot.
red je procitati temu prije komentara![]()
cura ima 26 godina, jos zavrsava faks, ne radi, a zivi u patrijarhalnoj porodici gdje roditelji ne dozvoljavaju neudatoj djevojci da zivi sama
- HAVANA
#242 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Davne 95-te me odnijelo iz sarajeva,operisan u njemackoj.Tadasnja djevojka a danasnja zena, izasla mjesec iza mene kroz tunel i otisli za belgiju.Od prvog dana,sa 64 kile,kljakav,sepav,u pantolama 3 broja veca i ja i ona,u samoposluzi ko u luna parku,oci vlike
Prvog dana smo se pogledali i rekli da cemo se vratiti.7 godina radili,i po 3 posla,dobili djecu komada 2,cekali da dobijemo drzavljanstvo kad vec moze dvojno.Haj znaj budalama,jednom su me naguzili,vise nece.U utorak dobili pasos,u cetvrtak se odjavili i otisli kuci.Prije 12 godina.Nikada,ali nikada se nisam pokajao sto sam se vratio.Sretan.Imam dovoljno,stekao solidnu imovinu,mozda bi gore stekli vise da smo toliko radili,ulagali...Ali sta ce mi,imam dovoljno,i previse...Fali mi malo slobodnog vremena,i ovde moras dobro zapeti ako hoces nesto da postignes,ali lijepo mi,sretan.Jebi ga,ne znam sta da ti napisem.Jednostavno sretan,to je to i pored svih idiotluka ovdasnjih,kojih ima bruku moram priznati.Imam svoj mali svijet i oko njega kineski zid,imam ulice,familiju ,sjecanja,prirodu,more...Imamo ono sto nas cini sretnim,jos ako mozes dovoljno zaraditi,nigdje nije ljepse.Otici je lako,vratiti se, je puno teze.Svako ima svoje i ne treba niko da te navraca ni na ovo,ni na ono.Sto ljudi,sto cudi.Meni licno se niko nikada nije mogao petljati u moje i nase odluke.To je nas zivot,nas brak,nase odluke.Bile dobre ili lose zajedno cemo ih proci.A ako imas pravu osobu pored sebe , bice ti lakse bila u bih,bangladesu il berlinu...
- Bambi_na_kofeinu
#243 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Ja se pet postova trudim napisati ovo što Havana reče u jednom 
Ali naglasak je na "prava osoba".
Ali naglasak je na "prava osoba".
- Rockefeller
#244 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
E aferimHAVANA wrote:Davne 95-te me odnijelo iz sarajeva,operisan u njemackoj.Tadasnja djevojka a danasnja zena, izasla mjesec iza mene kroz tunel i otisli za belgiju.Od prvog dana,sa 64 kile,kljakav,sepav,u pantolama 3 broja veca i ja i ona,u samoposluzi ko u luna parku,oci vlikePrvog dana smo se pogledali i rekli da cemo se vratiti.7 godina radili,i po 3 posla,dobili djecu komada 2,cekali da dobijemo drzavljanstvo kad vec moze dvojno.Haj znaj budalama,jednom su me naguzili,vise nece.U utorak dobili pasos,u cetvrtak se odjavili i otisli kuci.Prije 12 godina.Nikada,ali nikada se nisam pokajao sto sam se vratio.Sretan.Imam dovoljno,stekao solidnu imovinu,mozda bi gore stekli vise da smo toliko radili,ulagali...Ali sta ce mi,imam dovoljno,i previse...Fali mi malo slobodnog vremena,i ovde moras dobro zapeti ako hoces nesto da postignes,ali lijepo mi,sretan.Jebi ga,ne znam sta da ti napisem.Jednostavno sretan,to je to i pored svih idiotluka ovdasnjih,kojih ima bruku moram priznati.Imam svoj mali svijet i oko njega kineski zid,imam ulice,familiju ,sjecanja,prirodu,more...Imamo ono sto nas cini sretnim,jos ako mozes dovoljno zaraditi,nigdje nije ljepse.Otici je lako,vratiti se, je puno teze.Svako ima svoje i ne treba niko da te navraca ni na ovo,ni na ono.Sto ljudi,sto cudi.Meni licno se niko nikada nije mogao petljati u moje i nase odluke.To je nas zivot,nas brak,nase odluke.Bile dobre ili lose zajedno cemo ih proci.A ako imas pravu osobu pored sebe , bice ti lakse bila u bih,bangladesu il berlinu...
- uglavnomja
#245 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
havana i u njega mu gospoja su na istim talasnim duzinama ne samo emocionalno nego i zivotno. izasli su u isto vrijeme, sa istim shvatanjima i pogledima, sve su zajedno prosli, sve zajedno odlucili.
ali djevojka koja je kao klinka otisla vani i odgajana u jednoj ocito nezapadnoj atmosferi, ali ipak zavrsila skole tamo, ostala negje u procijepu izmedju patrijarhalnih odnosa, vjere i zapadnog nacina zivota
i momak koji se ocito nije makao iz bosne ono na duzi period
e, njihove sanse su u startu minimalno 50% manje nego havanine.
plus, koliko vidim, havana se nije vratio kokuz u sarajevo. a djevojka nema nista, gubi cak i potencijalnu pomoc roditelja. ide da zivi kod njegove mame, od njegove plate ...
i sve bi to bilo ok kad ne bi postojala mrva sumnje da je sve to samo bijeg od roditeljske kontrole.
i naravno, kad bi je cekao posao u granapu, 200 eur 10 sati dnevno, bez vikenda, praznika ...
ali djevojka koja je kao klinka otisla vani i odgajana u jednoj ocito nezapadnoj atmosferi, ali ipak zavrsila skole tamo, ostala negje u procijepu izmedju patrijarhalnih odnosa, vjere i zapadnog nacina zivota
plus, koliko vidim, havana se nije vratio kokuz u sarajevo. a djevojka nema nista, gubi cak i potencijalnu pomoc roditelja. ide da zivi kod njegove mame, od njegove plate ...
i sve bi to bilo ok kad ne bi postojala mrva sumnje da je sve to samo bijeg od roditeljske kontrole.
i naravno, kad bi je cekao posao u granapu, 200 eur 10 sati dnevno, bez vikenda, praznika ...
-
sha_ba
#246 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
nemoj tako, radice u granapu 
-
almir90
#247 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Joj, što mrzim kad neko pljulje non-stop po državi, ja bih volio da ovi koji maštaju o odlasku sutra odmah dobiju svi kolektivno priliku da odu odavde.
Da ne bude zabune, niti sam uhljeb, niti mi je neko u porodici uhljeb, niti sam nekog tajkuna i gazudrine sin. Radim svaki dan pa i nedilju, plata prosjek (nije neki ni posao), i opet ne pričam kako bih volio otići, već se borim da radim. A, ovi jajari što žive od marke koje mu roditelji daju da kahveniše po cijeli dan i pametuje, ne bi to radilo ništa, i samo priča o odlasku. Eto, na zapadu med i mlijeko. Ja otišao prije četiri godine bio mjesec dana, pokupio se i bježanija za Bosnu, nema bolje nigdje nego na svom i sa svojim narodom.
Što se autorice teme tiče, imate li kakvih planova šta bih ti radila ovdje? Šta da ti kažem, ja iz svoje perpesktive bih ti rekao da uradiš ono što će tebe da usreći, a ne druge. Ipak, kad se udaš, ti sreću treba da gradiš sa svojim čovjekom. Normalno, nije u redu ni od roditelja da se tako ponašaju i postavljaju ultimatume. Pitaj ih da li bi bili sretniji da te gledaju svaki dan nesretnu, ili sretnu?
Da ne bude zabune, niti sam uhljeb, niti mi je neko u porodici uhljeb, niti sam nekog tajkuna i gazudrine sin. Radim svaki dan pa i nedilju, plata prosjek (nije neki ni posao), i opet ne pričam kako bih volio otići, već se borim da radim. A, ovi jajari što žive od marke koje mu roditelji daju da kahveniše po cijeli dan i pametuje, ne bi to radilo ništa, i samo priča o odlasku. Eto, na zapadu med i mlijeko. Ja otišao prije četiri godine bio mjesec dana, pokupio se i bježanija za Bosnu, nema bolje nigdje nego na svom i sa svojim narodom.
Što se autorice teme tiče, imate li kakvih planova šta bih ti radila ovdje? Šta da ti kažem, ja iz svoje perpesktive bih ti rekao da uradiš ono što će tebe da usreći, a ne druge. Ipak, kad se udaš, ti sreću treba da gradiš sa svojim čovjekom. Normalno, nije u redu ni od roditelja da se tako ponašaju i postavljaju ultimatume. Pitaj ih da li bi bili sretniji da te gledaju svaki dan nesretnu, ili sretnu?
-
palermo
#248 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
uglavnomja wrote:havana i u njega mu gospoja su na istim talasnim duzinama ne samo emocionalno nego i zivotno. izasli su u isto vrijeme, sa istim shvatanjima i pogledima, sve su zajedno prosli, sve zajedno odlucili.
Ali tvrditi da nema šansi za sreću u ovoj zemlji je naprosto degutantno. Zar vam je zaista toliko teško vidjeti ljude koji i u ovoj zemlji imaju osmijeh na licu, uživaju u životu, raduju se, jednom riječju sretni su.
- uglavnomja
#249 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
'a sto si mene citiraopalermo wrote:uglavnomja wrote:havana i u njega mu gospoja su na istim talasnim duzinama ne samo emocionalno nego i zivotno. izasli su u isto vrijeme, sa istim shvatanjima i pogledima, sve su zajedno prosli, sve zajedno odlucili.
i naravno, kad bi je cekao posao u granapu, 200 eur 10 sati dnevno, bez vikenda, praznika ...frapiran sam ovakvim razmišljanjem. Djevojka će graditi svoj život, zajedno sa mužem ili sama, možda bude sretna ,možda ne bude sretna (kao i svi mi) , možda joj sve krene super, možda i ne krene. Život.
Ali tvrditi da nema šansi za sreću u ovoj zemlji je naprosto degutantno. Zar vam je zaista toliko teško vidjeti ljude koji i u ovoj zemlji imaju osmijeh na licu, uživaju u životu, raduju se, jednom riječju sretni su.
mislim da je najveci problem u mentalitetu zbog razlicitog odrastanja. i pogresan razlog za udaju ...
a hebat ga, zivjeti kod njegove mame od njegove plate ... to su cinjenice.
a posao u granapu
-
razonoda
#250 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Pa dobro, nije ona ni prva ,a nece biti ni posljednja, koja ima zelju da promjeni sredinu. Cak 2 djevojke iz Beca odose za Siriju, udale se , kazu sretne.