Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
General_Jackson

#226 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by General_Jackson »

dječak sa šibicama wrote:
stakasa wrote:Koji klub je imao bolju omladinsku skolu, Zeljeznicar ili Sarajevo? Znam da su prije rata i jedni i drugi uvjek imali barem pola tima igraca rodenih van Sarajeva. Velez redovno svoj izdanak - od do. Klupa, trener - sve iz svoje basce
Tanki i jedni i drugi, mozda je Zeljo imao bolje izdanke... na pamet mi padaju Stanic, Skrba, Rade Bogdanovic ipak je dospio kasnije u Atletico Madrid, onaj Vidovic sto je igrao za Belgiju ali on je valjda iz Igmana, Bazdarevic naravno ako nije gdje drugo poceo ali mislim da nije, i tako... moze se reci i Haris Skoro, ali on je poceo u Unisu pa Visokom.

Sarajevo sve sa strane, Hadzibegic ja ne znam jel on poceo u Sarajevu ili Iskri iz bugojna? Safet je iz Zavidovica, i da ne nabrajam dalje. Pasic mozda?

Sa Velezom se ne mogu porediti. Velez je jedan od najboljih proizvodjaca igraca u Jugoslaviji bio, uz Hajduk i jos par klubova.
Pa kad ne znaš ne provaljuj se!
General_Jackson

#227 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

stakasa wrote:Koji klub je imao bolju omladinsku skolu, Zeljeznicar ili Sarajevo? Znam da su prije rata i jedni i drugi uvjek imali barem pola tima igraca rodenih van Sarajeva. Velez redovno svoj izdanak - od do. Klupa, trener - sve iz svoje basce
Kao npr. Miloš Milutinović, Halilhodžić, Okuka, Vukoje, Krstičević .... sve rođeni Mostarci :D to što je neko rođen van Sarajeva, Mostara i sl. ne znači da ga FCS ili Velež nisu odškolovali u igrača. Kada već pitaš za FCS evo samo neki primjeri: Asim Ferhatović Hase, Predrag Pašić, Faruk Hadžibegić, Nenad Vidaković, Nihad Milak, razlog što navodim ovu zadnju dvojicu je taj da su bili članovi mlade reprezentacije SFRJ i članovi omladinskog tima FK Sarajeva koje je osvojilo Kup 1976 godine. Ima ih još mnogo ali pošto si mlađi ne bi ti vjerovatno puno značila njihova imena, što se Želje tiče neka ti odgovore njegovi navijači.
stakasa

#228 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by stakasa »

General_Jackson wrote:
Kao npr. Miloš Milutinović, Halilhodžić, Okuka, Vukoje, Krstičević .... sve rođeni Mostarci :D to što je neko rođen van Sarajeva, Mostara i sl. ne znači da ga FCS ili Velež nisu odškolovali u igrača. Kada već pitaš za FCS evo samo neki primjeri: Asim Ferhatović Hase, Predrag Pašić, Faruk Hadžibegić, Nenad Vidaković, Nihad Milak, razlog što navodim ovu zadnju dvojicu je taj da su bili članovi mlade reprezentacije SFRJ i članovi omladinskog tima FK Sarajeva koje je osvojilo Kup 1976 godine. Ima ih još mnogo ali pošto si mlađi ne bi ti vjerovatno puno značila njihova imena, što se Želje tiče neka ti odgovore njegovi navijači.
Veze nemas
General_Jackson

#229 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

stakasa wrote:
General_Jackson wrote:
Veze nemas
O čemu ti uopšte lupetaš? šta hoćeš?
trocadero

#230 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by trocadero »

Mea_parvitas wrote:A tek ovdje, 1989...

:thumbup:
Легендарно! Био, видио, доживио!
Онако погурен Никић забио два гола Звезди. Николааа, Николааа..... !!! :kiss:
Сад се увало као тренер репрезентацији БиХ од 19 година (даме су у питању) :D . Има да их Никола добро "обради" миша ли му његовог.
Жељо је био близак са Партизаном а Сарајево са Звездом. То се видјело 1986 кад је одлучивала гол разлика ко ће бити шампион. Намјештене утакмице па у задњем колу Партизан добио Жељу са 4-0 а Сарајево -Звезда 0-4. После Шајбер то прогласио нерегуларним и поништио текме.
Исто тако неколико година пред рат док се није заговнало Питари су се могли видјети заједно са Делијама на текми против Жеље а Кошпицари и Гробари би заједно навијали против Сарајева кад би долазио Партизан. :wink:
Nekako s proljeća

#231 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Nekako s proljeća »

Eto ti Arkana na klupi Zvezde , na 1:59. Nakon ove utakmice navijači Zvezde u Sarajevu se više nisu mogli osjećati komotno kao do tad'.
Koševo 1989
http://www.youtube.com/watch?v=Awxrs6QyIj8
Gojeni H

#232 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Gojeni H »

bjelave wrote:
supercali wrote:Pa i ovo je tema jer je i prije bilo navijaca stranih klubova ne kao danas al ih je bilo
Sto se tice navijaca domaca 2 kluba sve je otprilike receno nema neke granice gdje je ko i koliko zivjelo
Jer su i sarajevo i zeljo prerasli taj neki lokalni nivo
Sad su na drzavnom nivou na kojem je prije bila cetvorka
A zvjezda je bila na dobro putu da preraste taj nivo i da postane sto su danas bajern real milan i sl

Evo da se vratimo temi. Nisam siguran da je Zvezda u Sarajevu bas imale neke brojne navijace. Ja ih se licno ne mogu sjetiti, osim dvojice-trojice koji su govorili ekavski. Zvezda je bila nacionalna srpska furka. Navijali su za njih Pale, Romanija masovno i i silazili u grad na utakmice. Tad im se pjevalo 'hebo mater, hebo oca ko je siso sa Sokoca'. Mislim da je Partizan imao puno vise navijaca u Sa jer je vecina vojnih lica i pridajuceg im podmlatka navijala za ovaj klub.
Koliko se ja sjecam, zvjezdasi su bili jaki brojem u Sarajevu.
Jesu li bili iz centra ili sa Ilidze ili Pala, ne znam, ali da ih je bilo, bilo ih je i to mnogo.
Vec 1989., a definitivno '90-e i 91-e, to postaje cetnicko leglo, i Bosnjaci napustaju cigansko sijelo.
bjelave

#233 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by bjelave »

Pa rekao sam gore da je moj utisak da ih u gradu, centru nije bilo nesto puno. Opet kazem, ja se ne mogu prisjetiti da sam poznavao vide od dvojice, trojice. S druge strane srpski seljaci iz okolice, Ilidza, Pale, Romanija itd su redom navijali za Zvezdu. Tako da su na utakmicama u Sarajevu uvijek imali brojne navijace.
General_Jackson

#234 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

svi u napad wrote:Dragi Tvrtko, nije to bilo nikakvo prijateljstvo nego su postojale simpatije prema Hordama jer je Borac izlazio na kraj i cesto pobjedjivao Sarajevo. Zeljo ti je bio najveci problem Borca jer nije bio problem samo u porazima nego u bukvalnom rasturanju (iskreno par utakmica je bilo zivo izivljavanje nad nasim "janjcem"). I rodjeni su rasturali janjca (Borca) ali raja nije mrzila rodjene iz nekog postovanja prema BMV i jer je smatrala da Velez ima super ekipu sto se nije mislilo za Zelju (iako je imao dobre igrace). No najveci grijeh je sto je jedne godine Borac ispao iz lige zbog poraza od Zelje (to nije bio pravi razlog ali raja je mislila da Zeljo mora pustiti tekmu Borcu). Pored toga Manijaci su uvijek bili Manijaci pa su svojim izazivanjima samo dosipali so na ranu. Tako je npr. jedan moj rodjak sa Kovaca, inace izrod u rodbini :D navijac Zelje (sta ces radio na zeljeznici) znao doci u BL i otici kod cuvenog cevabdzije Muje Dzuzela (rahmet im obojici) vatrenog borcevca te prilikom porucivanja najboljih cevapa na svijetu i blizoj galaksiji, upozoriti Muju da mora dobiti najbolje cevape ili ce mu dovesti Zelju da mu sredi Borca. Bio sam jednom svjedok kad ga je Mujo zbog podjebavanja istjerao iz cevapcinice bez narucenih cevapa.
U Banjaluci je inace najvise carsijske raje navijalo za Partizan i postojao je i klub navijaca Partizana. Crveno-beli su imali najvise pristalica jer sva okolina BL nastanjena srpskim pucanstvom za njih navijala i stadion je uvijek bio pun ko sipak kad je gostovala Zvezda. Takva je situacija bila i u SA i mogu reci da su Partizanovci iz BL uvijek u Doboju prilikom presjedanja za BG tj. odlaska na vjeciti derbi propustali prvi voz iz SA za BG jer su u njemu bili "Cigani" (Delije kao nadimak je dosao pred rat za ove mladje). I policija (tada milicija) je uvijek bila izmedju voza i navijaca Grobara na peronu da ne bi doslo do sukoba. Jedan dio starijih banjalucana je navijao za Dinamo jer su tamo studirali prije i iza drugog rata (nekad je BL bila okrenuta ZG).
Kako sam imao priliku puno putovati kroz bivsu Yu i gledati mnoge tekme tj. klubove iz bivse drzave u prilog ovoj diskusiji mogu samo dodati da je Hajduk imao najbolje navijace. Prije svega cijela Dalmacija je zivjela za Bile i to je bila patriotska duznost svakog Dalmosa. Pored toga Bili su imali i navijace sirom Yuge. Velez je imao nesto slicno tj. cijela Hercegovina je bila uz njih (ili velika vecina) ali oni nisu imali svoje navijace sirom Yuge (raja ih je simpatisala ali ne i navijala za njih). Izuzev velike 4 koji su imali navijace sirom Yu (najvise zahvaljujuci svojim rezultatima) ostali klubovi su imali lokalne navijace tj. iz svojih sredina.
Dosta od mene za ovaj put. "Djuturum" :mrgreen: mora na spavanje. Zivi, zdravi i veseli mi bili. Naprijed BiH. :thumbup: :bih:
P.S. - kako sam ja pola Sarajlijica a pola banjalucanin te uz to iz ugledne fudbalske/nogometne familije javit cu se kasnije na ovu temu sa nekim zapazanjima.
Evo skora Borca BL protiv Sarajeva i Želje na polusezoni 1979/80

Sarajevo 19 6 5 8 31:36
Željezničar 15 4 4 7 23:28

S tim da je u drugom dijelu sezone Sarajevo još jednom pobijedilo Borac 1:0 (jedna od utakmica prekinutih zbog Titove smrti) sa Željom ne znam kako su igrali, pa ti ta tvrdnja boldirana ne pije vode.
zg1911

#235 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by zg1911 »

AlfaDestra wrote:
Ras Al Ghul wrote:
Zastozato wrote:Nikako mi nije jasno kako neko moze biti rodjeni Sarajlija a ne navijati za jedan od sarajevskih klubova. Bas me interesuje da li je medju Zagrepcanima i Beogradjanima bilo navijaca Sarajeva ili Zelje. To su ti nasi kompleksi nize vrijednosti.
Normalno da nije! Željezničar i Sarajevo bili su realno mali klubovi u poređenju sa Crvenom zvezdom, Hajdukom i Partizanom! Dinamo, ne znam kako su oni dio te četvorke, najljigaviji klub ubjedljivo, valjda što su u to vrijeme bili iz drugog najvećeg grada Jugoslavije. Realno porediti rezultate pomenuta tri kluba sa Dinamom za vrijeme Jugoslavije je presmiješno, ubjedljivo najmanje trofeja su osvojili!
Dinamo je bio najvise puta pokraden za prvensta, zapravo Dinamo je uvijek bio otpor sistemu, i prije i sada. Veliki broj analiticara sa ovih prostora ce nerede na Dinamo Zvezda oznaciti kljucnim za smrt srboslavije, za razliku od tovara koji su se presaltali sa najvecih komunista u najvece katolike. Dinamo je danas smijesan, a prije je bio istinska snaga, danas su druge okonosti, al'se novi klub Futsal Dinamo moze pohvsliti da ima najbolje navijace na svijetu, i to je nesto.

http://m.youtube.com/watch?v=8XaFONANOaQ
ajde eventualno za prije, ali nakon preimenovanja u nk croatia deplasirano je pričati o antirežimskom klubu. ni zvezda nije bila toliko vezana uz režim koliko je to dinamo/croatia/hask/građanski/hašk građanski vezan uz hdz.

a crkva je u dalmaciji, nažalost, uvijek bila jaka. hoće to tako na jugu... a antifašizmom se normalni hajdukovci i danas ponose.
malamirha

#236 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by malamirha »

pola Vamilije za sarajevo,pola za zelju.... a babo za velez :D
Logovan

#237 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Logovan »

99% familije bordo bijelo. :izet:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#238 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by sabina1 »

U Sarajevu se od pamtivjeka navijalo za Željezničar :srce:

Naprijed Željo ljubavi moja.
brsti

#239 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by brsti »

Da li je istina da su navijači Partizana, oni nekadašnji, a popriličan broj i ovih sadašnjih, u znatnoj mjeri pro YU, nisu previše naklonjeni nacionalizmu i imaju veliki broj ateista?

Dok je Zvezda danas 1/1 četnički klub.

U FK CZ poslije rata Bošnjaka nije ni bilo, u KK kad im je došao jedan Bošnjak navijači su bojkotovali utakmice (Kikanović)
strucnjak_kofol

#240 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by strucnjak_kofol »

Pa lijepo ti je neko ranije napisao da je Partizan bio klub JNA, igrali su igraci svih narodnosti i nacionalnosti ex yu, tu se furalo na Jugoslavenstvo....
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#241 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by plain vanilla »

Nekad sam i ja postavila ovo pitanje nekome iz Sarajeva, odgovor je otprilike glasio da je radnicka klasa navijala za Zelju, a budze za Sarajevo :mrgreen: nacionalnosti nisu spominjane

vjerujem da su razni kompleksi natjerali ljude da navijaju za Zvezdu ili Dinamo :oops:
brsti

#242 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by brsti »

Žvaljo o navijačkim opredjeljenjima Sarajlija u Jugoslaviji:

Dosta toga je pogodio.
sabina1

#243 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by sabina1 »

Neletove interpretacije u toj knjizi su pune subjektivnih sudova bez historijskih uporista.
Uopste se ne razumijem u fudbal I navijanje :D , za Zelju navijam jer to klub za kog navija cijela moja porodica I to je to.
Ipak ne vidim neku ekstremnu socijalnu ili pozadinsku razliku izmedju navijaca oba sarajevska kluba koji su mi prijatelji-naprotiv.

Ill da preformulisem stvar kontra-pitanjem ,kojeg su socijalnog ili porodicnog statusa simpatizeri KK Bosna ? ( kosarku ipak pratim malo vise :D ).
limeni

#244 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by limeni »

sabina1 wrote:Neletove interpretacije u toj knjizi su pune subjektivnih sudova bez historijskih uporista.
Uopste se ne razumijem u fudbal I navijanje :D , za Zelju navijam jer to klub za kog navija cijela moja porodica I to je to.
Ipak ne vidim neku ekstremnu socijalnu ili pozadinsku razliku izmedju navijaca oba sarajevska kluba koji su mi prijatelji-naprotiv.

Ill da preformulisem stvar kontra-pitanjem ,kojeg su socijalnog ili porodicnog statusa simpatizeri KK Bosna ? ( kosarku ipak pratim malo vise :D ).
Nije ti fudbal jaca strana, preporucujem ti podforum heklanje u sarajevu :-D
sabina1

#245 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by sabina1 »

limeni wrote:
sabina1 wrote:Neletove interpretacije u toj knjizi su pune subjektivnih sudova bez historijskih uporista.

S merakom ti je prijavljen post.
S merakom.
limeni

#246 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by limeni »

sabina1 wrote:
limeni wrote:

S merakom ti je prijavljen post.
S merakom.
Pa nema te nikada na temama o fudbalu baci nekad koju prognozu mozda si talentovana..na tom podforumu sve sami selektori i strucnjaci
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#247 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by plain vanilla »

limeni wrote:
Pa nema te nikada na temama o fudbalu baci nekad koju prognozu mozda si talentovana..na tom podforumu sve sami selektori i strucnjaci
pa ne moze tamo kad navija za Zelju :mrgreen: srami se :mrgreen:
hAZNADAR

#248 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by hAZNADAR »

Jes da je tema samo o Sarajevu,.. ali moram da kazem ovo.

U BiH je uvijek bilo jako puno navijaca Zvijezde, Partizana, Dinama, Hajduka,...
a izvan BiH tj u Srbiji i Hrvatskoj niko nije navijao za Zelju, Sarajevo, Slobodu, Borac, Velez.

Vezano za temu - u Sarajevu dozivljavam Zelju kao klub za kojeg navija radnicka klasa, a Sarajevo klub za koga navija gospoda. Ili bolje receno oni koji teze da budu gospoda.
sabina1

#249 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by sabina1 »

hAZNADAR wrote:Jes da je tema samo o Sarajevu,.. ali moram da kazem ovo.

U BiH je uvijek bilo jako puno navijaca Zvijezde, Partizana, Dinama, Hajduka,...
a izvan BiH tj u Srbiji i Hrvatskoj niko nije navijao za Zelju, Sarajevo, Slobodu, Borac, Velez.

Vezano za temu - u Sarajevu dozivljavam Zelju kao klub za kojeg navija radnicka klasa, a Sarajevo klub za koga navija gospoda. Ili bolje receno oni koji teze da budu gospoda.
Znači za Sarajevo ne navijaju radnici a za Željezničar ne navija viša klasa ?
Hvala.

PS. Ko navija za KK Bosnu ?
Hvala.
topcam
Vozim: uzbrdo

#250 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by topcam »

sabina1 wrote:
hAZNADAR wrote:Jes da je tema samo o Sarajevu,.. ali moram da kazem ovo.

Znači za Sarajevo ne navijaju radnici a za Željezničar ne navija viša klasa ?
Hvala.

PS. Ko navija za KK Bosnu ?
Hvala.
Hibridi :mrgreen:

PS: Kad u jednoj kuci pola navija za Zelju, onda su oni hamali, ovaj radnicka klasa, gospodi koja navija za Sarajevo.

Rad je stvorio covjeka, a nerad gospodina. :wink:
Post Reply