Svadja radi imena bebe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cybernetic

#226 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 14:54, edited 1 time in total.
Lakat Jebić

#227 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Lakat Jebić »

onaaaaaj, po cemu je mak bosansko ime? ko je to prije mehmedalije dizdara imao... haj recimo ime, da ne bude nadimak?
Idemedosumom

#228 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Idemedosumom »

Uh koliko kompleksaškog baliluka ispliva na površinu, braćo mila :-D
Bambi_na_kofeinu

#229 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Bambi_na_kofeinu »

Cybernetic wrote:
Valjda imena proizasla iz jezika koji se u BiH govori.
Pa ono nije da nije, eno u engleskom govornom području među vajt-trešerima (i ostalim trešerima) stvarno mnoštvo imena tipa Sanšajn, Lovli, Snup Dog :D, Senzuela i tako...
FreakyStyley

#230 Re: Svadja radi imena bebe

Post by FreakyStyley »

Hahahha, al ka'e Insomnia, radije bi mu dao broj. :D :thumbup:

Inace, puno sad ima Hamzi, Abdulkerima i tako to.

Po meni su Romi najbolji kada se radi o imenima, pogotovo eminenta porodica Sulejmanovic. Imaju Tarzana Sulejmanovica, Ramba Sulejmanovica i Sinanasakica Sulejmanovica. Ne znam da li su u rodu, ali bih volio da jesu.

Slike za prvu dvojicu, za treceg ne mogu da nadjem, ali cirkulisala je po internetu, pa nek neko stavi ako ima:

Image

Image

http://www.klix.ba/magazin/zanimljivost ... /091105054

:thumbup:
Last edited by FreakyStyley on 13/04/2015 00:36, edited 1 time in total.
Bambi_na_kofeinu

#231 Re: Svadja radi imena bebe

FreakyStyley wrote:
Po meni su Romi najbolji kada se radi o imenima, pogotovo eminenta porodica Sulejmanovic. Imaju Tarzana Sulejmanovica, Ramba Sulejmanovica i Sinanasakica Sulejmanovica. Ne znam da li su u rodu, ali bih volio da jesu.
Zašto samo romi...

Image
FreakyStyley

#232 Re: Svadja radi imena bebe

Post by FreakyStyley »

Bambi_na_kofeinu wrote:
FreakyStyley wrote:
Zašto samo romi...

Image
Vidi, vidi...

Drago mi je ako su uspjeli pokrenuti trend. :thumbup:

Brusli Sejdic.
Margita81

#233 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Margita81 »

Lakat Jebić wrote:onaaaaaj, po cemu je mak bosansko ime? ko je to prije mehmedalije dizdara imao... haj recimo ime, da ne bude nadimak?

Ikad cuo za cvijet Mak?
Narcis, Neven, Jasmin, Ruza, Visnja....i sad normalno je i ok kad jedan narod prevodi ova imena na arapski ili turski pa daje djeci?
Strasno ste ograniceni.
Bambi_na_kofeinu

#234 Re: Svadja radi imena bebe

Margita81 wrote:
Ikad cuo za cvijet Mak?
Narcis, Neven, Jasmin, Ruza, Visnja....i sad normalno je i ok kad jedan narod prevodi ova imena na arapski ili turski pa daje djeci?
Strasno ste ograniceni.
Čuvarkuća!
Hem naše, hem ulijeva povjerenje, zvuči kao osoba od povjerenja :thumbup:
Lakat Jebić

#235 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Lakat Jebić »

pa dobro, udure je to, al sad da je to nesto aman bosansko ime, kako je receno na ovoj temi, nije vala
Logovan

#236 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Logovan »

FreakyStyley wrote: Po meni su Romi najbolji kada se radi o imenima, pogotovo eminenta porodica Sulejmanovic. Imaju Tarzana Sulejmanovica, Ramba Sulejmanovica i Sinanasakica Sulejmanovica. Ne znam da li su u rodu, ali bih volio da jesu.
Imaju još i Vulkana, Sultana, Spajdermena, Betmena, Supermena, Gelera, Muhameda Alija, Tigra, Lava, itd. Nevjerovatno kakvih imena imaju. :D
FreakyStyley

#237 Re: Svadja radi imena bebe

Post by FreakyStyley »

Inace, treba biti oprezan ako cete davati djeci strana, arapska imena.

Npr. vjerovatno ste imali zadovoljstvo da upoznate barem jednog Irhada ili Mirhada. Tj. nuzdu ili javnog wc-a ili je nesto slicno... :-?
Last edited by FreakyStyley on 13/04/2015 00:43, edited 1 time in total.
FreakyStyley

#238 Re: Svadja radi imena bebe

Post by FreakyStyley »

Logovan wrote:
FreakyStyley wrote: Po meni su Romi najbolji kada se radi o imenima, pogotovo eminenta porodica Sulejmanovic. Imaju Tarzana Sulejmanovica, Ramba Sulejmanovica i Sinanasakica Sulejmanovica. Ne znam da li su u rodu, ali bih volio da jesu.
Imaju još i Vulkana, Sultana, Spajdermena, Betmena, Supermena, Gelera, Muhameda Alija, Tigra, Lava, itd. Nevjerovatno kakvih imena imaju. :D
:lol:

Prica mi jaran, ima na Grbavici firgos mali, valjda mu stara gleda ove sapunice, zove se Huanarmando. :D
Logovan

#239 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Logovan »

FreakyStyley wrote: Prica mi jaran, ima na Grbavici firgos mali, valjda mu stara gleda ove sapunice, zove se Huanarmando. :D
E za to ime još nisam čuo. :lol: To neko moderno. :D
FreakyStyley

#240 Re: Svadja radi imena bebe

Post by FreakyStyley »

Lakat Jebić wrote:pa dobro, udure je to, al sad da je to nesto aman bosansko ime, kako je receno na ovoj temi, nije vala

Pa meni je, recimo, Lakat bas lijepo ime. Narodsko.
Anestezija

#241 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Anestezija »

Image :D
York Light 100`s

#242 Re: Svadja radi imena bebe

Post by York Light 100`s »

insomnia78 wrote:
pirpa wrote:pa nisam znao da se iza tvog nicka krije emir kusturica :-)
ponovo ti kazem to sto ti imas kompleks od svog imena i historije tvoje porodice to je tvoj problem.
to se sve lako da rjesiti samo trebas otici u crkvu da te krste i u opstinu da promjenis ime .
Sad sam odmah Kusturica
Ja sam ponosan na istoriju svoje porodice
Clanovi moje porodice su u svim ratovima, i u miru takodje, stajali, davali zivote i dijelove tijela na pravoj strani, strani Bosne i Bosanaca svih religija kao i bezbozaca
Tipična priča Bošnje komunjare što želi da se dopadne drugom, "Mi smo i u ratu i u miru bili na strani svakoga bez obzira na religiju ili da li vjeruje ili ne, važno je da je čovjek i da je na pravoj strani...samo mi nemoj one naše moslemanske Arape, oni su nakaradni kao narod :D "
Dobre su te komunjare Bošnje, ukoliko nisi musliman. Ako nisi Bošnjak musliman nećeš naći boljeg čovjeka, pazit će Srbina više nego brat Srbin i Hrvata više nego ijedan Hrvat. Bošnjo komunjarara kao insomnia78 će ti u svako doba noći pozajmiti pare, dat će ti bubreg, krvi, dijelit će sa tobom zadnji komad hljeba. Ali ako si Bošnjak musliman onda što dalje od takvih. Nije razlog toliko mržja prema islamu i arapskom svijetu koliko su u pitanju kompleksi i zbunjenost.
Poštovao bi takav Bošnjo i muslimanski svijet ali se onda boji da će ostali narodi pomisliti kako ga njegova priča o bratstvu i jedinstvu popušta ili ispada da je to svo vrijeme bila farsa i onda se Bošnjo sa gađenjem udaljuje od cijelog muslimanskog svijeta da dokaže drugima da je ozbiljan sa svojom multi kulti pričom i pokušava održati ravnotežu bratstva i jedinstva sa svim ostalim narodima.

Ti narodi u BiH ponosni kakvi jesu, za razliku od našeg Bošnje komunjare, poštuju svoju vjeru i tradiciju i tako naš Bošnjo se udaljuje od svoga jer se boji da že drugi biti nacionalno nastrojen i približava se ka ostala 2 naroda da ispadne multi kulti. Problem je što ta ostala 2 naroda imaju ponos za razliku od nas i drže do svoga i tako Bošnjo da dokaže da može sa svakim ustvari nesvjesno prihvata običaje ostala 2 naroda. Tako bi Bošnjo radije dao djetetu svom broj samo da nije strano arapsko ime ili neko starinsko dok ostali daju strana imena poput Tony ili stara kršćanska poput Aleksandar.
Ne mrzi takav Bošnjo imena poput Hamza zato što su strana, prestara ili krkanska imena u njegovim očima nego što se i što ga sa takvim potezom njegovi Bošnjaci udaljuju od ostala 2 naroda, ta 2 naroda koji i dalje daju svojima stara, prestara i krkanska imena, e to takve ljuti kada čuje arapsko ime na ulici :bih:
johnlock071

#243 Re: Svadja radi imena bebe

Post by johnlock071 »

York Light 100`s wrote:
Ti narodi u BiH ponosni kakvi jesu, za razliku od našeg Bošnje komunjare, poštuju svoju vjeru i tradiciju i tako naš Bošnjo se udaljuje od svoga jer se boji da že drugi biti nacionalno nastrojen i približava se ka ostala 2 naroda da ispadne multi kulti. Problem je što ta ostala 2 naroda imaju ponos za razliku od nas i drže do svoga i tako Bošnjo da dokaže da može sa svakim ustvari nesvjesno prihvata običaje ostala 2 naroda. Tako bi Bošnjo radije dao djetetu svom broj samo da nije strano arapsko ime ili neko starinsko dok ostali daju strana imena poput Tony ili stara kršćanska poput Aleksandar.
Ne mrzi takav Bošnjo imena poput Hamza zato što su strana, prestara ili krkanska imena u njegovim očima nego što se i što ga sa takvim potezom njegovi Bošnjaci udaljuju od ostala 2 naroda, ta 2 naroda koji i dalje daju svojima stara, prestara i krkanska imena, e to takve ljuti kada čuje arapsko ime na ulici :bih:
:thumbup: :thumbup:
insomnia78

#244 Re: Svadja radi imena bebe

Post by insomnia78 »

Nikakve veze ni sa komunizmom nemam
Moze se biti bosanski nacionalista bez da si musliman ili komunista

Budes jednostavno Bosanac, bez obzira da li si musliman, katolik ili pravoslavac

Zato sto nikad nismo izgradili naciju i prolazimo vjekovima ko bos po trnju
Lakat Jebić

#245 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Lakat Jebić »

sve se to moze. al ne moze se bit bosanski nacionalista iz francuske.

edit: ma ustvari moze i to
Cybernetic

#246 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 14:54, edited 1 time in total.
FreakyStyley

#247 Re: Svadja radi imena bebe

Post by FreakyStyley »

Neki su, vidim, strasno ograniceni i neinformisani.

Ne moras bit musliman da bi bio Bosnjak, ne moras bit Bosnjak da bi bio Bosanac, ne moras bit musliman da bi bio Bosanac. Ne moras bit ni Bosnjak, ni musliman, ni Bosanac da bi bio bosanski nacionalista.

Isto tako, ne moras dati djetetu arapsko ime, ako si musliman, a Bosnjak.

Ime je ime. Ima ih raznih i svako potice od nekud i ima neko znacenje.

Arapski katolici Boga zovu Allah. Jesu li to oni muslimani zbog toga?

Jesu li Tarik i Amir imena cesta medju Jevrejima? Jesu, jebi ga.

Mogu li se ja zvati Mladen i bit musliman? Mogu, isto tako kao sto mogu bit katolik, a zvat se Fikret.

Ime je "muslimansko" jedino kad ga nosi musliman. Njegovo je, jel.
Bambi_na_kofeinu

#248 Re: Svadja radi imena bebe

Al' bez zajebancije, je li vi koji insistirate na imenima iz bosanskog govornog područja (Sin, Kći, Mak, Vuk, Jablan...) imate kakav poseban otklon prema imenima svojih roditelja, djedova baka, nana koji imaju nesreću da se zovu Mustafa, Nataša, Aleksandra (ili su imena izvedena iz latinskog i grčkog ok), Avram, Jakov, Lejla...

Stvarno mi pokušavate reći da vam zapara uho Lejla ili Jakov/Jakub, a živjeli ste, rasli, i odsrali na ovom tlu?
Bez zajebancije mi to govorite? :-D
Lakat Jebić

#249 Re: Svadja radi imena bebe

Post by Lakat Jebić »

paraju li ema i ena usi?
Bambi_na_kofeinu

#250 Re: Svadja radi imena bebe

Cybernetic wrote:
Ne znam cemu ova besmislena analogija. BiH je jedinstven slucaj (pored mozda Pakistana) gdje jedan dio stanovnistva mrzi sam sebe i tudje grabi kao svoje. To rade iskljucivo ljudi koji nemaju nista svoje. Svatko ima pravo da djeci nadijeva imena koja mu odgovaraju, ali postoje koje cinjenice koje se ne mogu ignorirati. Ljudi koji ovdje orijentalna imena smatraju svojima Bosnjacima (i Bosancima) sa "nemuslimanskim" imenima nabijaju komplekse izdaje i porede ih sa Kusturicom. :-) Eto mogu Erol, Dzengis i mozda cak Seldzuk, ali brale, ako djetetu nadijes ime Zlatko, ravan si Kusturici. Ma ne samo to, izvrsio si genocid. :roll:

Usput, ova turbo-arapska imena u BiH djeci daje onaj najnepismeniji sloj, a taj predstavlja ogroman dio bh. drustva. Da se razumijemo, kod druga dva naroda u BiH situacija nije bolja. Razlika je samo u fizionomiji primitivizma.
Analogija je fantastična.
Širom svijeta su raširena imena koja vuku porijeklo iz hebrejskog, arapskog, grčkog, latinskog jezika.
I ne samo raširena nago su najčešća.
Naravno da ima i u tom bijelom svijetu ljudi koji djeci daju imena logikom koju ti koristiš (imena proizašla iz jezika kojim govore) pa dobiješ tako striptiz-imena Sunshine ili Honey...ali legitimno, nije da nije.
Smatrati ime tipa Jakov ili Mustafa primitivizmom jer je herbejskog ili arapskog porijekla u sredini na koju je i hebrejska i arapska kultura imala višedecenijski uticaj u najmanju ruku je glupo.
Ali majke mi glupo.
O kompleksima neću, a nije da se ne bi moglo.
Last edited by Bambi_na_kofeinu on 13/04/2015 01:10, edited 1 time in total.
Post Reply