Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prog321

#226 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Preko 500 irackih vojnika se predalo kada je ugledalo Apache helikoptere .
Toliki strah efekat ima jedan takav helikopter na vojnike.
Kao podrska trupama na zemlji attack helikopteri su neprocjenjivi. Armija je 95e planirala da oslobodi nesto teritorije. Citava svrha postojanja drzavne vosjke je da ne razmislja samo o cuvanju svoje mjesne zajednice. Tipa ja i jaran sa puskom i dovoljno metaka mozemo odbraniti sve. Nonsense.
Klavikula

#227 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

gospodo generali, imatel vi para za te igracke?
madner

#228 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by madner »

Lupetalo bi zrakomlat, ima smisla. :D
sumirprimus

#229 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by sumirprimus »

mi neamo para ni za odrzavanje cak i da se na guzove kupe a nema realno love ni za kupovinu...
logicnije je nabavit i jeftinije pvo sistem...
a i ti iracani se nisu predali jer su se uplasili apača...
nego su ih prije toga istraumatizirale neke druge ale koje su letjele...
archi_a

#230 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Hahaahah, ode tema u p.m. Mislim, lijepo je imati listu zelja i pisati o tome. Fino su neki opisali modele helikoptera i omogucili nama koji manje znamo da pogledamo o kakvim masinama se radi i koje su mogucnosti, kad bi bilo novca. Mozda nekad kasnije i bude nesto od toga.
Zbog svih nas bi bilo dobro da malo kanalisemo pricu i vratimo je na kolosjek zvani OSBiH. Bilo bi dobro, a vidim da ovdje ima ljudi koji su informisani (pratio ih na nekim temama), da izdvoje malo svog vremena i daju presjek stanja u oruzanim snagama. Da probamo napraviti listu onoga sto znamo. Da bude sve na jednom mjestu.
Uniforma (model, ko sije), cizme (ko pravi), sljemovi i navlake za sljemove (gdje se rade), borbeni prsluci (modeli i gdje se rade), osnovno naoruzanje (model i kolicina), transportne jedinice, oklop, artiljerija, pvo i zracne snage, radari, lokacije kasarni i magacina, lokacije poligona za obuku, razmjestaj i formacije pukova, brigada, ceta, vodova, odjeljenja, broj obuka, vjezbi i bojevih gadjanja u toku godine. Bilo bi dobro imati ovo na jednom mjestu, cisto da bi smo imali predstavu o oruzanim snagama i na osnovu toga kreirali nasu diskusiju.
U ime svih nas, zar ne ? LP
madner

#231 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by madner »

I da neko izbroji metke, zanima me koliko imamo municije za Mauser. :D
krater

#232 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

madner wrote:I da neko izbroji metke, zanima me koliko imamo municije za Mauser. :D

http://advokat-lozo.ba/advokat/dokument ... strije.pdf :D

Kapaciteti - "Oktobar  2011."

Sektor namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine ima instalisane i operativne
kapacitete za sljedeće artikle NVO na godinu sa radom u jednoj smjeni: 

­streljačka municija  5,56 – 7,9  75 000 000  kom (OVO JE SAMO IGMAN, bez Pobjede) :D
­protuavionska municija  5 000 000 kom
­inicijalne kapisle za streljačku i 
protuavionsku municiju  400 000 000 kom
­detonatori i duplex kapisle  8 000 000 kom
­upaljači za ručne bombe 1 200 000 kom
­električne kapisle  150 000 kom
­municija 40 mm 250 000 kom
­upaljači i topovske kapisle  500 000 kom
­protutenkovske mine 100 000 kom
­bombe ručne  600 000 kom
­minobacačka municija  60-­120mm 50 000 kom
­artiljerijska municija (u posklopovima) 76­-155 mm 20 000 kom
­tenkovska municija  125 mm 5 000 kom
­ artiljerijska oruđa  105-­152-155 mm 50 kom
­minobacači  60­-120 mm 400 kom

­nišanske sprave 400 kom
­periskopi  1 000 kom
­vojnički šljem 20 000 kom
­start municija  20 000 000 kom
­artiljerijski baruti i raketno gorivo  1 200 tona
­privredni eksploziv  15 000 tona 
­detonirajući štapini  40 000 kom
krater

#233 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

:bih:
Wheatly

#234 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Wheatly »

M16A1 je standardna puška, ima ih preko 40000 komada.
Transport trupa se vrši kamonima ili M113A2 APC-om. Kamioni su većinom FAP-ovi.
jefferson

#235 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

procitah na wikipedij

On 28 October 2008 the Royal Thai Army announced a deal to buy six Mi-17s to meet its requirement for a medium-lift helicopter. This is the first time the Thai armed forces have acquired Russian aircraft instead of American aircraft.[7] Flight International quotes the Thai Army’s rationale: "We are buying three Mi-17 helicopters for the price of one Black Hawk. The Mi-17 can also carry more than 30 troops, while the Black Hawk could carry only 13 soldiers. These were the key factors behind the decision."[8]
Mi-17 je bolji helikopter sve dok funkcionise, tj. dok ne moras nabavljati djelove iz Rusije Ukrajine. Onog trenutka kada krene trening, odrzavanje itd, moras da poslujes na nacin na koji Rusi posluju.
HR ce se uskoro isto prebaciti sa Mi-17 na Blackhawk, ja mislim da su vec postigli dogovor o kupovini polovnih.
Papir trpi sve, eksploatacija je sasvim druga stvar. Naravno da bi nama bolje bilo da imamo jedno 10 Blackhawk i jedno 5-6 CH-47, ali treba biti realan i skontati kako od ovolike skalamerije koja prasinu cuva po hangarima, sklopiti 7-8 helikoptera koji ce uvijek biti spremni da reaguju na neku prirodnu katastrofu i slicno.
exliberal-ex

#236 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by exliberal-ex »

jefferson wrote:
procitah na wikipedij

On 28 October 2008 the Royal Thai Army announced a deal to buy six Mi-17s to meet its requirement for a medium-lift helicopter. This is the first time the Thai armed forces have acquired Russian aircraft instead of American aircraft.[7] Flight International quotes the Thai Army’s rationale: "We are buying three Mi-17 helicopters for the price of one Black Hawk. The Mi-17 can also carry more than 30 troops, while the Black Hawk could carry only 13 soldiers. These were the key factors behind the decision."[8]
Mi-17 je bolji helikopter sve dok funkcionise, tj. dok ne moras nabavljati djelove iz Rusije Ukrajine. Onog trenutka kada krene trening, odrzavanje itd, moras da poslujes na nacin na koji Rusi posluju.
HR ce se uskoro isto prebaciti sa Mi-17 na Blackhawk, ja mislim da su vec postigli dogovor o kupovini polovnih.
Papir trpi sve, eksploatacija je sasvim druga stvar. Naravno da bi nama bolje bilo da imamo jedno 10 Blackhawk i jedno 5-6 CH-47, ali treba biti realan i skontati kako od ovolike skalamerije koja prasinu cuva po hangarima, sklopiti 7-8 helikoptera koji ce uvijek biti spremni da reaguju na neku prirodnu katastrofu i slicno.
Ma realno bosna nema kapaciteta da kupi jedan MI17 a kamo 3...da nespominjemo Blackhawk, hrvatska namjera da kupi od amerikanaca je jos neizvjesna, nisam siguran da je odobreno pogotovo nakon fijaska sa onim samohodnim haubicama
jefferson

#237 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

exliberal-ex wrote:
jefferson wrote:
procitah na wikipedij

Ma realno bosna nema kapaciteta da kupi jedan MI17 a kamo 3...da nespominjemo Blackhawk, hrvatska namjera da kupi od amerikanaca je jos neizvjesna, nisam siguran da je odobreno pogotovo nakon fijaska sa onim samohodnim haubicama
Mislim da bi Hrvati mogli tu nesto napraviti.
exliberal-ex

#238 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by exliberal-ex »

jefferson wrote: Mislim da bi Hrvati mogli tu nesto napraviti.
Mozda I naprave , samo su im sad te kapitalne nabavke bas pod lupom, prvo su se izradili kod kupovine kamiona, pa su onda usrali servisiranje MIG-ova da bi slag na tortu bile ove neispravne haubice
Sto se tice Bosne, jedino ako neko da nesto mufte, inace mrka kappa. Nebi me cudilo kad bi Ameri kupili MI17 kao sto su kupili za potrebe Afganistanske vojske..cak I pored zabrane kongresa :)
jao_situacije

#239 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

od normalne teme napraviše proljev :roll:
pričaju o opremi koja košta 20-25% budžeta os
onaj stavlja slike atomskih bombi i s500 :lol:
onaj priča o donaciji abramsa a tenk se ne proizvodi ima više od 15 godina
kaže da nabavimo bar 1-2 :lol: :lol: šta, i da se slikamo sa njima ?

raspreda se o borbenim helikopterima a ne mogu napraviti remont teretnih :lol: :lol:

Bože sačuvaj, nikad nama neće biti bolje :run:
jefferson

#240 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

exliberal-ex wrote:
jefferson wrote: Mislim da bi Hrvati mogli tu nesto napraviti.
Mozda I naprave , samo su im sad te kapitalne nabavke bas pod lupom, prvo su se izradili kod kupovine kamiona, pa su onda usrali servisiranje MIG-ova da bi slag na tortu bile ove neispravne haubice
Sto se tice Bosne, jedino ako neko da nesto mufte, inace mrka kappa. Nebi me cudilo kad bi Ameri kupili MI17 kao sto su kupili za potrebe Afganistanske vojske..cak I pored zabrane kongresa :)
Ma to sa MIG-ovima je dokaz da je HR jos uvijek jedan od temelja balkanskog mentaliteta.
Medjutim, s obzirom na nova dogadjanja sa Rusijom, moguce je da tu SAD odigra ulogu kada je u pitanju nabavka helikoptera za HR (cak i ljudi u HR znaju da se njima nije zajebavati sa helikopterima s obzirom na turizam itd). BiH? Mi prvo trebamo uvesti novi letacki kadar, s obzirom na prosjecnu starost sadasnjeg. Nakon toga, dobro bi bilo da svi piloti dobiju dovoljan nalet, a ne nekoliko ima xxx sati leta a ostali x sati leta. Nakon toga, treba kontat sta bi bilo dobro za dugorocno rjesenje (transport/protivpozarna zastita/ostale nepogode).
calculator

#241 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by calculator »

prog321 wrote:Preko 500 irackih vojnika se predalo kada je ugledalo Apache helikoptere .
.
I "Violeta" je u Irak otpremila 100-tinjak šlepera toaletnog papira, ogromna ga je potražnja nakon ukazivanja Apacha :lol:
jefferson

#242 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

calculator wrote:
prog321 wrote:Preko 500 irackih vojnika se predalo kada je ugledalo Apache helikoptere .
.
I "Violeta" je u Irak otpremila 100-tinjak šlepera toaletnog papira, ogromna ga je potražnja nakon ukazivanja Apacha :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
archi_a

#243 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

krater wrote: Kapaciteti - "Oktobar  2011."

Sektor namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine ima instalisane i operativne
kapacitete za sljedeće artikle NVO na godinu sa radom u jednoj smjeni: 

­streljačka municija  5,56 – 7,9  75 000 000  kom (OVO JE SAMO IGMAN, bez Pobjede) :D
­protuavionska municija  5 000 000 kom
­inicijalne kapisle za streljačku i 
protuavionsku municiju  400 000 000 kom
­detonatori i duplex kapisle  8 000 000 kom
­upaljači za ručne bombe 1 200 000 kom
­električne kapisle  150 000 kom
­municija 40 mm 250 000 kom
­upaljači i topovske kapisle  500 000 kom
­protutenkovske mine 100 000 kom
­bombe ručne  600 000 kom
­minobacačka municija  60-­120mm 50 000 kom
­artiljerijska municija (u posklopovima) 76­-155 mm 20 000 kom
­tenkovska municija  125 mm 5 000 kom
­ artiljerijska oruđa  105-­152-155 mm 50 kom
­minobacači  60­-120 mm 400 kom

­nišanske sprave 400 kom
­periskopi  1 000 kom
­vojnički šljem 20 000 kom
­start municija  20 000 000 kom
­artiljerijski baruti i raketno gorivo  1 200 tona
­privredni eksploziv  15 000 tona 
­detonirajući štapini  40 000 kom

Ovo je bas fino vidjeti
:bih: :thumbup:
archi_a

#244 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
ins

#245 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Inače, Slovenačka vojska i OSBiH su jedine vojske u ex-Yu koje imaju jedinstvenu uniformu vojnika i jedinstvenu pušku NATO 5,56. :thumbup:

HR i pogotovo SRB nisu ni blizu. U HR skoro 2/3 vojnika i dalje duži AK-47. u SRB se krpe uniformama sa početka 90-ih.

OSBIH koriste MARPAT, a uniforme se proizvode u Koteks Tešanj.
Šljem je TRZ Hadžići po USA licenci.
Tercius

#246 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tercius »

ins wrote:Inače, Slovenačka vojska i OSBiH su jedine vojske u ex-Yu koje imaju jedinstvenu uniformu vojnika i jedinstvenu pušku NATO 5,56. :thumbup:

HR i pogotovo SRB nisu ni blizu. U HR skoro 2/3 vojnika i dalje duži AK-47. u SRB se krpe uniformama sa početka 90-ih.

OSBIH koriste MARPAT, a uniforme se proizvode u Koteks Tešanj.
Šljem je TRZ Hadžići po USA licenci.

Znas ja sam uvijek skeptican bio na ljude koji ponistavaju i omalovazavaju tudje a uzdizu svoje bez neke pretjerane potrebe i najcesce realnih cinjenica.Koliko god meni neko bio drag ili mrzak realost je nesto drugo te tako ovo sto si naveo u vecini nije tacno, istina je da smo mi dobili od Amera MARPAT iliti ga marin pattern , i to prvo kao donaciju a poslje se rade u Koteksu u jednoj ublehaskoj firmi iz Tesnja, sto krka najlon u sastav i gdje treba i gdje ne treba i koja u sustini nema niti jednog svog proizvoda vec se sve bazira na jako losim kopijama tudjeg.Dalje, Hrvati imaju 3 osnovne uniforme koje se rade u pjesadijskoj urbanoj, pjesadijskoj desert ( misije ) te uniforma za mornaricu i u svom sastavu kao takve ih imaju jos od 2009-te a koje su patentirane i napravljene u domacoj firmi i to Kroko international, a koja takodje je potpuno patentirala nove uniforme za vojsku Crne Gore kao i za vojsku Kosova, te od prosle godine su pokrenuli projekat izrade nove uniforme da je jos prilagode terenskim uslovima Hrvatske.Dalje, Vojska Srbije je 2011 u svoj sastav uvela koristenje nove uniforme M10 i to u dvije verzije desert i urban takodje patentirane od strane domace firme i to Junko-Vranje te se obe koriste kao takve u misijama dok im je m93( hrastov list ) na koju ti mislis sa pocetka 90tih prebacena u komplet B.
Hrvatska takodje cak 9 raznih vrsta pjesackog naoruzanja ima u svom sastavu od pistolja do bacaca granata koje je takodje napravljeno od sopstvene pameti i u sopstvenim pogonima, a ja bi doniranu M16A1 ( koja se vrlo lako otkaci sa remena i pri udaru od tvrdu podlogu plasticni kundak puca ko staklo ) uvijek i rado mjenjao za M-70 ( valjda si na nju mislio kad si spomenuo ak-47 ).
madner

#247 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by madner »

Pamet ne bas, ali jesu sopstveni pogodi, vecinom su nelicencirane kopije.
Tercius

#248 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tercius »

madner wrote:Pamet ne bas, ali jesu sopstveni pogodi, vecinom su nelicencirane kopije.
M-98 "Jelen" Hrvatska
9mm 'Ero' Hrvatska Hrvatska verzija UZI
9mm Mini Ero Hrvatska majni Ero
9mm Agram 2000 Hrvatska
9mm Agram 2002 Hrvatska
5.56mm APS 95 Hrvatska
20mm RT-20 Hrvatska taktički snajper
40mm RBG-6 Hrvatska bacač granata

I nebi bas rekao da je tako.
Last edited by Tercius on 23/04/2015 13:47, edited 1 time in total.
prog321

#249 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Tercius wrote:
M-98 "Jelen" Hrvatska
9mm 'Ero' Hrvatska Hrvatska verzija UZI
9mm Mini Ero Hrvatska majni Ero
9mm Agram 2000 Hrvatska
9mm Agram 2002 Hrvatska
5.56mm APS 95 Hrvatska
20mm RT-20 Hrvatska taktički snajper
40mm RBG-6 Hrvatska bacač granata

I sta od ovog nije kopija ?>?
Ako ces vec kopirat onda budi dostojan i kupi licencu.
Tercius

#250 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tercius »

Ma vidi ja ne ulazim u to sta je ukradeno a sta doradjeno, oni su to proglasili svojim proizvodima i to je tako, poruka koju htjedoh poslati je da sami prave, i ne zavise od drugih, upravo ono sto ja zelim da vidim i kod nas.
Post Reply