Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post Reply
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#226 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Pitar sa Kariba »

1. maj `92 vjerovatno bio miran dan (cim ga se ne sjecam) 1./2. bio nocna smjena (PU Stari Grad). Smjena prošla bez ikakvih naznaka da bi sutra moglo nesto da se desi.Drugog maja spavao u stanu kad oko 9 ujutru zovu da se spremim i da dođem u stanicu (III PS, bila u prostorijama MZ Bascarsija na Obali), ali samo ako vidim da mogu proci posto je frka oko doma JNA i komande 5VO. Spremim se i krenem jbg ne znam koliko je moglo biti sati kod Centrala naletim na kolegu , i zaglavimo kod Estrade. Do tada je vec sve bilo blokirano i dom i komanda. Uglavimo se u prolaz kod DES-a tu su bili jos neka raja TO, komsije... Uglavnom nije bilo nekog velikog puskaranja poneko opali prema komandi, nit` sta vidis nit` sta znas jbg, Svracao je i Celo (Ramiz) opalio par tromblona prema komandi i to je to. Poslije smo saznali da je bila frka u domu JNA i da su nasi vec usli u dom, mi nismo imali pojma a stajali tu u dvoristu. Onda je naisao JNA transporter koji je roknut (kazu da ga je rahmtli Alija Miladin sa zgrade zoljom pogodio) ostao je pogodjen tacno na raskrsnici Obale i Zrinjskog (sada Cumurija). Vojnik na kupoli ostao je na mjestu mrtav, a dvojica su nekako ispuzala ispod transportera ranjena. Dozivali smo ih da dopuzu do nas u prolaz i jedan se izvukao. Spakovali smo ga u haustor, previli nije bio tesko ni ranjen poslije je odvucen u bolnicu. Drugi nije htio/smio ili nije mogao da dopuze do nas, i nakon sat, dva i on je prestao da daje znakove zivota. Kad smo sklonili ovog vojnika JNA u haustor (zgrada bivsi BEKO, taj dan je i izgorila) sisao je jedan od stanara predstavio se nekim JNA cinom i kao javio je nekome u neku kasarnu da je tu ranjeni vojnik JNA, ovo pisem zato sto je malo iza toga pocelo granatiranje tog uzeg podrucja i zapalila se zgrada a mene našla dva gelera je`ne 120-ke.
Mozda je samo slucajnost jbg nemam pojma. Poslije su me prebacili u garazu opcine Stari Grad, i kasnije (vec po mraku) odvukli na CUM. Jbt vozimo se prema CUM-u, mrak polomljeno sve, pustahija kad na raskrsnici ulica Kosevo i Sutjeska protiv tenkovske mine na sred ceste, sekunda falila. Hvala Dini (iz opštine S.G koji me je odvukao gore), a i doktoru Milomiru Ninkoviću koji mi je spasio nogu. Eto mali osvrt, pa sklopit cemo mozaik.
PS. Sreca nisam stigao do stanice, jer je onaj nas "komandir" poredao ljude uz zid na obali i od jedne 82 trojica kolega su na mjestu poginula. Rahmetli Ćesko, Kalđo i treceg ne mogu da se sjetim prezimena, Lahka im zemlja bosanska.....

Image
Lokacija III PU Stari Grad (reklama turisticke agencije), tu su i poginule kolege.
O 3.Maju nemam pojma....
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#227 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Woody »

Pitar sa Kariba wrote:Rahmetli Ćesko, Kalđo i treceg ne mogu da se sjetim prezimena, Lahka im zemlja bosanska.....
Mogu se ja sjetiti... Treći je bio Allah rah. Ismail Medi iz 1. PS - Stari Grad. Na monografiji poginulih pripadnika MUP-a su pogrešno otštampali njegovo ime. Pizda li im materina, nisu se udostojili ni da provjere :cry:

Image
jefff

#228 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by jefff »

@Pitar sa Kariba
Sete li te se za dan bezbednosti? :D
hape

#229 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by hape »

Woody wrote:Vita jela, zelen bor, stiže brzi odgovor:

Image
Hvala. Znaci to je haman sve na jednom brdu. :-D
Pitar sa Kariba

#230 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Woody wrote:
Pitar sa Kariba wrote:Rahmetli Ćesko, Kalđo i treceg ne mogu da se sjetim prezimena, Lahka im zemlja bosanska.....
Mogu se ja sjetiti... Treći je bio Allah rah. Ismail Medi iz 1. PS - Stari Grad. Na monografiji poginulih pripadnika MUP-a su pogrešno otštampali njegovo ime. Pizda li im materina, nisu se udostojili ni da provjere :cry:

Image
@Woody, hvala :thumbup: skroz sam zaboravio na covjeka.
@jefff ma kakvi ba, ne pozivaju ni na tradicionalno postrojavanje u parku kod Svjetlosti. Jbg ja lez'o u bolnici kad su se prvi put postrojili. Jednom (odmah nakon agresije, normalno ja se odmah demobilisao) zvali iz sindikata policije da vide imam li posao i ponudili da radim na gradjevini. Ja im se lijepo zahvalio :p .
Last edited by Pitar sa Kariba on 23/03/2016 19:44, edited 2 times in total.
aldinjo

#231 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by aldinjo »

Gdje je Velika Kula ako se spomen obliježje nalazi na Maloj Kuli?
aldinjo

#232 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by aldinjo »

Sarajmen wrote:Koliko ja kontam mapu koju je postavio @Woody, markirao je tu poziciju kao ''Kula'' .
Image
Deeeebeli zidovi...
Image
Uglavnom ovaj objekat je držala pod kontrolom ARBiH.
agent_zero

#233 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by agent_zero »

PM72 wrote:Image

Vidi nam Martina Raguža i Zlatka Lagumdžije...eno i onog Pavla (Paja šou - sasvim lijevo u bijeloj majici) kao i Rizo Hamidović dok sam iza Lagumdžijinih i Raguževih leđa prepoznao onog mog ublehaša sa Alipašinog Amira i ženu mu što su kanom nekad pjevali...jel ono bi Amra Daka ili Daca?
Jah, Amra Dacca... jel ono Dario Džamonja iza Zlatka?
Woody

#234 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Woody »

agent_zero wrote:
PM72 wrote:Image

Vidi nam Martina Raguža i Zlatka Lagumdžije...eno i onog Pavla (Paja šou - sasvim lijevo u bijeloj majici) kao i Rizo Hamidović dok sam iza Lagumdžijinih i Raguževih leđa prepoznao onog mog ublehaša sa Alipašinog Amira i ženu mu što su kanom nekad pjevali...jel ono bi Amra Daka ili Daca?
Jah, Amra Dacca... jel ono Dario Džamonja iza Zlatka?
Ne. To ti je glumac Branko Ličen
PM72

#235 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by PM72 »

aldinjo wrote:
Sarajmen wrote:Koliko ja kontam mapu koju je postavio @Woody, markirao je tu poziciju kao ''Kula'' .
Image
Deeeebeli zidovi...
Image
Uglavnom ovaj objekat je držala pod kontrolom ARBiH.

Armija BiH je ovaj objekat držala pod kontrolom možda 24 h.U stvari,znam da ga je Lasta jedne prilike zauzela i do sutra su se morali povući.Upravo radi ovih rupa kad su čete dovukle tenk i rokali bez prestanka pancirnim granatama.
jalijas74

#236 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by jalijas74 »

PM72 wrote:Armija BiH je ovaj objekat držala pod kontrolom možda 24 h.U stvari,znam da ga je Lasta jedne prilike zauzela i do sutra su se morali povući.Upravo radi ovih rupa kad su čete dovukle tenk i rokali bez prestanka pancirnim granatama.
Mislim da je i Celina (Delalic) VP bila u Kuli jedno vrijeme. :evil:
PM72

#237 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by PM72 »

Sumnjam da je ikad...neka neko potvrdi ili odbaci tu informaciju .
Woody

#238 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Woody »

Mogu ja?

Hvala.

Objekat "Kula" na Grdonju nije držao NIKO. A što? Pa zato što ga nije bilo moguće obezbijediti, a nije imao ni neki strateški značaj. To ne znači da nije pokušavano, ali znači da niko nije (što bi moj @paša rekn'o) mogao ostao duže od 24h u njemu. U "akciji" u zimu 94-e, poslani su "Crni Labudovi" da skupa sa "Lastama" "odrade" taj objekat i neutrališu "sijač" i ZIS sa špicaste stijene. Rezultat? 2 bezze poginula "Labuda", Kula nije zauzeta, sijač i ZIS nastavili sa radom.

Kula je pokrivana sa Špice sa srpske strane i mrežom tranšeja i rovova sa naše strane 24/7

Ta "akcija" 94-e, je izvedena SAMO zbog i na radost "velikog broja slušalaca" i nečije promocije. U isto vrijeme bila je etalon za formiranje cjenovnika svih budućih akcija ARBiH.

Eto :-)

Pozdrav domovini :thumbup:
agent_zero

#239 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by agent_zero »

Vrlo decidno i precizno woody :thumbup:
Nekako s proljeća

#240 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by Nekako s proljeća »

Image
Serb Front Line Around Sarajevo In Bosnia And Herzegovina In February, 1993 - Bistrick.
Izvor: http://www.gettyimages.co.uk/detail/new ... /110829427#
DaysleepeR

#241 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by DaysleepeR »

Woody wrote:Mogu ja?

Hvala.

Objekat "Kula" na Grdonju nije držao NIKO. A što? Pa zato što ga nije bilo moguće obezbijediti, a nije imao ni neki strateški značaj. To ne znači da nije pokušavano, ali znači da niko nije (što bi moj @paša rekn'o) mogao ostao duže od 24h u njemu. U "akciji" u zimu 94-e, poslani su "Crni Labudovi" da skupa sa "Lastama" "odrade" taj objekat i neutrališu "sijač" i ZIS sa špicaste stijene. Rezultat? 2 bezze poginula "Labuda", Kula nije zauzeta, sijač i ZIS nastavili sa radom.

Kula je pokrivana sa Špice sa srpske strane i mrežom tranšeja i rovova sa naše strane 24/7

Ta "akcija" 94-e, je izvedena SAMO zbog i na radost "velikog broja slušalaca" i nečije promocije. U isto vrijeme bila je etalon za formiranje cjenovnika svih budućih akcija ARBiH.

Eto :-)

Pozdrav domovini :thumbup:
ja sam ulazio u kulu odmah nakon rata i gledao kroz puškarnice prema našim linijama i položaj je bio fenomenalan, glavu nije mogao niko promoliti bez da se ne vidi
Nekako s proljeća

#242 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Image
Bosnia. Sarajevo. A Man Escaping With His Baggage. 1993
Izvor: http://www.gettyimages.co.uk/detail/new ... /566437191
Nekako s proljeća

#243 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Image
Image
bdzs

#244 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by bdzs »

jalijas74 wrote:
PM72 wrote:Armija BiH je ovaj objekat držala pod kontrolom možda 24 h.U stvari,znam da ga je Lasta jedne prilike zauzela i do sutra su se morali povući.Upravo radi ovih rupa kad su čete dovukle tenk i rokali bez prestanka pancirnim granatama.
Mislim da je i Celina (Delalic) VP bila u Kuli jedno vrijeme. :evil:
Objekat mala kula je bio zaposjednut od strane VRS do akcije Laste i tadašnje 9 mot. brigade Armije BIH, februara ili marta 93, kada je mala kula zauzeta. Nakon kontranapada VRS, ista je porušena tenkovskim granatama, kao što reće PM72. Tom prilikom je urušenim kamenjem teško ranjen Faja, komandir jedne Lastine čete. Za ponovno zaposjedanje objekta Mala kula od strane VRS, mislim da nije ni bilo potrebe jer se sistemom rovova ispred Anđića kuće komotno mogala kontrolisati i Mala kula i Špicasta stijena.
Nekako s proljeća

#245 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Image
Dead and wounded people lie scattered outside Sarajevo’s indoor market after a mortar shell exploded outside the entrance to the building, on August 28, 1995. An artillery shell killed at least 32 and wounded more than 40 others.
Izvor: http://bowshrine.com/bosnia-and-herzego ... snian-war/

Izvor i više od strane 224 do 246, link :
http://www.icty.org/x/cases/dragomir_mi ... 071212.pdf
Nekako s proljeća

#246 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Image
During the Bosnian War, cellist Vedran Smailovic plays Strauss inside the bombed-out National Library in Sarajevo, on September 12, 1992.
Izvor: http://bowshrine.com/bosnia-and-herzego ... snian-war/
jalijas74

#247 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by jalijas74 »

bdzs wrote:Objekat mala kula je bio zaposjednut od strane VRS do akcije Laste i tadašnje 9 mot. brigade Armije BIH, februara ili marta 93, kada je mala kula zauzeta. Nakon kontranapada VRS, ista je porušena tenkovskim granatama, kao što reće PM72.
Nesto mi se Laste izbrisale iz memorije ali veliki respekt za tu jedinicu imam ali za 9 mot. sam siguran bili su Malcini jurisnici i VP, neke komsije su mi bile u VP i znam da su bili dobro sjebani tim pancirnim granatam i bukom koju su izazivale u samoj Kuli.
Pitar sa Kariba

#248 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

jalijas74 wrote:
bdzs wrote:Objekat mala kula je bio zaposjednut od strane VRS do akcije Laste i tadašnje 9 mot. brigade Armije BIH, februara ili marta 93, kada je mala kula zauzeta. Nakon kontranapada VRS, ista je porušena tenkovskim granatama, kao što reće PM72.
Nesto mi se Laste izbrisale iz memorije ali veliki respekt za tu jedinicu imam ali za 9 mot. sam siguran bili su Malcini jurisnici i VP, neke komsije su mi bile u VP i znam da su bili dobro sjebani tim pancirnim granatam i bukom koju su izazivale u samoj Kuli.
Jesu nasi su tad uzeli kulu, Lasta i 9MTB. Pricao mi je Selman Š. Rahmetli da su nasi nekako prisli neopazeno do kule, on je RB-om razvalio vrata i porokali cete. Poslije ih je tenk otjerao sa kule. Selman rahmetli je inace iz moje stanice ( a i druzili smo se) otisao u Lastu kad se osnivala Lasta, onda presao kod Cele u jurisnike. Poginuo 02.05.1993 u Hercegovini. I ostao mu je ratni nadimak Lasta. Eto da se spomene....
PM72

#249 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post by PM72 »

Inicijator i glavni izvođač akcije bila je Lasta.Tad je ranjen i Jozo Andžić.Armija BiH nikad samostalno nije zauzela kulu.Nakon zauzimanja prvo je došla praga pa podšišala borove onda je tenk sa imanja djelovao pancirnim granatama po objektu.Zid kule debeo je preko metar ali kad 20 ili 30 čeličnih pancirnih granata udari u istu tačku :run: kad su napravili dovoljnu rupu - onda su počeli bubati običnim granatama.Svi su se povukli iz objekta uz gubitke.A da su svi imali testise -jesu vala i to ko Trebević.
Nekako s proljeća

#250 Re: Stari Grad u periodu 1992.-1995.

Post Reply