1. maj `92 vjerovatno bio miran dan (cim ga se ne sjecam) 1./2. bio nocna smjena (PU Stari Grad). Smjena prošla bez ikakvih naznaka da bi sutra moglo nesto da se desi.Drugog maja spavao u stanu kad oko 9 ujutru zovu da se spremim i da dođem u stanicu (III PS, bila u prostorijama MZ Bascarsija na Obali), ali samo ako vidim da mogu proci posto je frka oko doma JNA i komande 5VO. Spremim se i krenem jbg ne znam koliko je moglo biti sati kod Centrala naletim na kolegu , i zaglavimo kod Estrade. Do tada je vec sve bilo blokirano i dom i komanda. Uglavimo se u prolaz kod DES-a tu su bili jos neka raja TO, komsije... Uglavnom nije bilo nekog velikog puskaranja poneko opali prema komandi, nit` sta vidis nit` sta znas jbg, Svracao je i Celo (Ramiz) opalio par tromblona prema komandi i to je to. Poslije smo saznali da je bila frka u domu JNA i da su nasi vec usli u dom, mi nismo imali pojma a stajali tu u dvoristu. Onda je naisao JNA transporter koji je roknut (kazu da ga je rahmtli Alija Miladin sa zgrade zoljom pogodio) ostao je pogodjen tacno na raskrsnici Obale i Zrinjskog (sada Cumurija). Vojnik na kupoli ostao je na mjestu mrtav, a dvojica su nekako ispuzala ispod transportera ranjena. Dozivali smo ih da dopuzu do nas u prolaz i jedan se izvukao. Spakovali smo ga u haustor, previli nije bio tesko ni ranjen poslije je odvucen u bolnicu. Drugi nije htio/smio ili nije mogao da dopuze do nas, i nakon sat, dva i on je prestao da daje znakove zivota. Kad smo sklonili ovog vojnika JNA u haustor (zgrada bivsi BEKO, taj dan je i izgorila) sisao je jedan od stanara predstavio se nekim JNA cinom i kao javio je nekome u neku kasarnu da je tu ranjeni vojnik JNA, ovo pisem zato sto je malo iza toga pocelo granatiranje tog uzeg podrucja i zapalila se zgrada a mene našla dva gelera je`ne 120-ke.
Mozda je samo slucajnost jbg nemam pojma. Poslije su me prebacili u garazu opcine Stari Grad, i kasnije (vec po mraku) odvukli na CUM. Jbt vozimo se prema CUM-u, mrak polomljeno sve, pustahija kad na raskrsnici ulica Kosevo i Sutjeska protiv tenkovske mine na sred ceste, sekunda falila. Hvala Dini (iz opštine S.G koji me je odvukao gore), a i doktoru Milomiru Ninkoviću koji mi je spasio nogu. Eto mali osvrt, pa sklopit cemo mozaik.
PS. Sreca nisam stigao do stanice, jer je onaj nas "komandir" poredao ljude uz zid na obali i od jedne 82 trojica kolega su na mjestu poginula. Rahmetli Ćesko, Kalđo i treceg ne mogu da se sjetim prezimena, Lahka im zemlja bosanska.....

Lokacija III PU Stari Grad (reklama turisticke agencije), tu su i poginule kolege.
O 3.Maju nemam pojma....