Četnici u Višegradu

Post Reply
reis1

#226 Re: Četnici u Višegradu

Post by reis1 »

putokaz1 wrote:
reis1 wrote:Mislim treba ipak reci da su Ameri nama najvise pomogli.

Recimo par stvarki:
1) iskljucili su Srbiju iz rata direktno (morali su pravojno i ilegalno djelovati u BiHi)
2) nametnuli su sankcije Srbiji
3) zabranili upotrebu avijacije
4) zmirili na krsenje embarga za uvoz oruzja

Eventualno jos dodatno:
5) zavrnuli usi Hrvatima

Nas su najvise zajebali Francuzi, i to 1918.,, kad su BiH i cijeli ovaj prostor preustili opancarima sa Krfa, a bogami i 90-tih, kad su opstruirali sve zapadne akcije protiv cetnika. A Rusi poslije 1917., su s petokrakom na celu, i oni takodje ne vole cetnike i rojaliste.
Na neki način tačno,al mogli su više,zaustavit rat 1992/1993,ili dopustiti 1995 više teritorija Bošnjacima
Ma iz nase mikro-perspektive, to izgleda tako, kao mogli su vise...

Medjutim iz makro-perspektive, ne treba zaboraviti da su 90-te u Europi obiljezene ne jugoslavenskim ratovima, vec post-hladnoratovskim stanjem, uspostavljanjem novih odnosa izmedju teskasa. A za teskase je ovo kod nas sto je bilo sitno... Ustvari, ovo ovdje kod nas se moze promatrati na makro-sceni kao jedan proxy war izmedju Amerike i post-hladnoratovske Europe.

Npr. od ujedinjenja Njemacke, preko francuskog opstruiranja NATO-a, do raspada cak i SSSR-a. Jugoslavenski ratovi su tu samo jedan od gradivnih elemenata nove Europe.
L u c i f e r

#227 Re: Četnici u Višegradu

Post by L u c i f e r »

York Light 100`s wrote:
L u c i f e r wrote:koliko truda da se ispadne pametnim

nazalost uzaludnog

avaj
Prvi kvotani post čovjek žali buduće Batke. Mladi, nevivi i neiskusni a već jadni zatrovani
Drugi post čovjek smatra organizovane strahote čin pojedinaca bez obzira što nam je Njemačka zadnjih decenija pokazala kako to ide sa priznanjem krivice
Treći post je već uobičajeno i ofucano kukanje i obraćanje "što ste vi Bošnjaci i dalje uvređeni i nećete da se družite" na temi o "Četnici u Višegradu" Šou :D

E kada mi jedan od takvih kaže da nisam pametan to je već urnebes
ostrascenost ti pomracuje racio

pa ne citas ono sto pise vec ono sto ti sejtan sa ramena sapce

to sto ti navodis nit su moje rijeci nit su moje misli
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#228 Re: Četnici u Višegradu

Post by japin_mutapi »

insomnia78 wrote:
putokaz1 wrote:Četnici su došli u Višegrad 1992 kad je A.I. preporučio sa de prestane pružati otpor.
Cetnici su vec zivjeli u Visegradu, nemaju oni sta dolaziti
Dosao je uzicki korpus a njima se bas i nije moglo suprostaviti u gradu

Nego, mislim da je Visegrad jedinstven slucaj u Bosni i Hercegovini posto je stanovnistvo bukvalno namamljeno na povratak sa slobodne teritorije samo da bi mogli biti pobijeni
tačno
gotovo sav narod se izvukao nakon zauzimanja brane od strane murata šabanovića i prijetnje da će istu dići u zrak bez grama eksploziva
blef naravno ali je upalio i ćetnici su zaustavili napade a narod se izvukao iz višegrada

nakon toga slijedi najveći i najtragičniji dokaz bošnjačke naivnosti i nezrelosti u historiji
vraćaju se na poziv i obećanje komande užičkog korpusa o sigurnosti koji se nakon što se večina naroda vratila povukao i prepustio višegrad ćetnicima

daljna dešavanja su manje više svima poznata
insomnia78

#229 Re: Četnici u Višegradu

Post by insomnia78 »

Je li pokrenut kakav postupak protiv tadasnje komande uzickog korpusa?
Država

#230 Re: Četnici u Višegradu

Post by Država »

insomnia78 wrote:Je li pokrenut kakav postupak protiv tadasnje komande uzickog korpusa?
Jes', jes'... Sudili im u Surdulici...

Jooooj, kako sam nervozan. Baš bih volio razbacati jedno dva-tri 'ć'etnika...

:sax:
Sa_u_srcu

#231 Re: Četnici u Višegradu

Post by Sa_u_srcu »

Bravo za klix sto nije dao nijednu sekundu ovim zaostalim brdjanima, i nadam se da nece vise nikad.
A sada pitanje za SIPU, koja se nadam ovo cita!
Ako je zastava ISILA u Maoci bila povod za vasu intervenciju i otvaranje istrage, zasto jedno ovako okupljanje sa nekakvim zastavama koje se apsolutno ne razlikuju po ideji od Isilovih nisu povod za istu akciju i ispitivanje???
L u c i f e r

#232 Re: Četnici u Višegradu

Post by L u c i f e r »

zatk sto je na celu sipe CCCC-ovac
moke_31

#233 Re: Četnici u Višegradu

Post by moke_31 »

japin_mutapi wrote:
insomnia78 wrote:
putokaz1 wrote:Četnici su došli u Višegrad 1992 kad je A.I. preporučio sa de prestane pružati otpor.
Cetnici su vec zivjeli u Visegradu, nemaju oni sta dolaziti
Dosao je uzicki korpus a njima se bas i nije moglo suprostaviti u gradu

Nego, mislim da je Visegrad jedinstven slucaj u Bosni i Hercegovini posto je stanovnistvo bukvalno namamljeno na povratak sa slobodne teritorije samo da bi mogli biti pobijeni
tačno
gotovo sav narod se izvukao nakon zauzimanja brane od strane murata šabanovića i prijetnje da će istu dići u zrak bez grama eksploziva
blef naravno ali je upalio i ćetnici su zaustavili napade a narod se izvukao iz višegrada

nakon toga slijedi najveći i najtragičniji dokaz bošnjačke naivnosti i nezrelosti u historiji
vraćaju se na poziv i obećanje komande užičkog korpusa o sigurnosti koji se nakon što se večina naroda vratila povukao i prepustio višegrad ćetnicima

daljna dešavanja su manje više svima poznata
Zauzimanje brane sa izvlačenjem naroda nije imalo baš neke veze ali eto to je tako prikazano da ne ispadne baš da je Muratov potez bio samo blef i obična glupost. Narod se mogao izvući i bez zauzimanja brane i višegradski Srbi nisu nikada imali branu pod kontrolom, bar koliko ja znam, mada možda i griješim. Bilo ih je premalo i sa par obližnjih brda su sporadično granatirali grad što baš i nije toliko ometalo odlazak iz grada prema Goraždu. Nešto ih je odmah bilo pohvatano i TO bi sa njima završila brzo. Zato je došao Užički korpus. Srbijancima je bilo stalo da budala ne ošteti turbine brane i ostalu opremu (znali su da on nema dovoljno eksploziva da je digne u zrak) jer je Republika Srbija finansirala izgradnju brane i do prije par godina, prema ugovoru, dobijala besplatnu struju iz iste. Dakle bila im je od strateške važnosti.

Problem povratka izbjeglica u Višegrad nakon okupacije Užičkog korpusa je neosvještenost i beskrajna naivnost Bošnjaka. Treba također napomenuti, čisto radi dočaravanja stanja jer je to bio zanemariv ili nikakav uticaj na odluku o povratku izbjeglica u Višegrad nakon njegovog zauzimanja od strane U. korpusa, odnos Goraždaka spram izbjeglica iz Višegrada, koji su gledali da ih se što prije riješe da im ne bi remeteli idilu i uznemiravali komšije Srbe. U svim okolnim gradovima rat bijesni (Foča doslovno gori) ali Goraždacima je najpreče da sačuvaju mir, neće kod njih rata biti, zaobići će ih, da se ne dižu tenzije, mi smo multikulti grad itd. U suštini ništa novo za taj period, klasika, nešto slično se dešavalo i u drugim gradovima po BiH, kako sam čuo, u Tuzli i sl.

Paradoks je da je, tokom najteže opsade Goražda tokom '94/'95 godine, Prva višegradska slavna brigada odigrala ključnu ulogu u odbrani Goražda. Inače, od svih izbjeglica iz okolnih gradova višegrađana je bilo najviše, potom čajničana i rogatičana. Ima dobra knjiga od Ahmeta Sejdića, komadanta Prve slavne višegradske brigade, „Biti svjedok istine“ o ratnim dešavanjima u tom dijelu Podrinja, sa posebno detaljnim opisima četničkih ofanziva od kraja '93/'94 pa do kraja rata. Koga interesuju ratna dešavanja u tom dijelu BiH obavezno pročitati.

Nažalost Bošnjačko rukovodstvo(ako ga se uopće može tako nazvati) i inteligencija su bili brainwashed komunističkom ideologijom, nisu bila na visini zadatka a i narod naivan, obezglavljen, izgubljen, poletio da se vrati kući, i onda kad se Užički korpus nakon 2 mjeseca povukao počinje haos. Jedna doktorica Bošnjakinja iz Višegrada je bila pionir povratka, valjda na nagovor kolega Srba, te je i ona nagovorila dosta ljudi da se vrati, fol garantovala sigurnost i sl. Nagovorila je i muža koji je također bio doktor da se vrati, a koji je bio pobjegao, čini mi se, u Srbiju ili Crnu Goru. Među prvima je bio ubijen. Čak su neki vojnici Užičkog korpusa nagovještavali Bošnjacima Višegrada šta će se desiti i govorili "da vam je Bog na pomoći kad mi odemo", i nažalost tako je i bilo.

Nadam se samo da su se pouke izvukle iz ovih krvavih lekcija, radi budućih naraštaja.
Last edited by moke_31 on 16/03/2015 23:25, edited 3 times in total.
Fantassin

#234 Re: Četnici u Višegradu

Post by Fantassin »

Sa_u_srcu wrote:Bravo za klix sto nije dao nijednu sekundu ovim zaostalim brdjanima, i nadam se da nece vise nikad.
Ako je zastava ISILA u Maoci bila povod za vasu intervenciju i otvaranje istrage, zasto jedno ovako okupljanje sa nekakvim zastavama koje se apsolutno ne razlikuju po ideji od Isilovih nisu povod za istu akciju i ispitivanje???
Zato sto SIPA mrzi Muslimane koji su zrtve svugdje po svijetu a totalno su nevini za sve i bilo kakav zlocin ili akt terorizma koji se pripisuje Muslimanima je djelo mossada i cia-e.
:D
Sa_u_srcu

#235 Re: Četnici u Višegradu

Post by Sa_u_srcu »

Znaci sada kada bi recimo 1000 ljudi u odjeci mudzahedina, mi postrojili iz provokacije na dobrinji, na liniji razgranicenja...policija, sudstvo ne bi mogli nista poduzeti jer je to zakonito.
Last edited by Sa_u_srcu on 16/03/2015 23:17, edited 1 time in total.
insomnia78

#236 Re: Četnici u Višegradu

Post by insomnia78 »

Koji od Lukica je bio uhvacen negdje oko grada pa ostavljen kod Murata, Sredoje?
moke_31

#237 Re: Četnici u Višegradu

Post by moke_31 »

insomnia78 wrote:Koji od Lukica je bio uhvacen negdje oko grada pa ostavljen kod Murata, Sredoje?
Da.

http://doznajemo.com/2012/03/10/murat-s ... m-placali/
insomnia78

#238 Re: Četnici u Višegradu

Post by insomnia78 »

Ma ja Muratu nista ne vjerujem
Ovu pricu za Lukica znam iz drugih izvora
Kud ga ne utusise na brani
Koja lakovjernost i naivnost nasih covjece
Za nepovjerovati
York Light 100`s

#239 Re: Četnici u Višegradu

Post by York Light 100`s »

Fantassin wrote:
Sa_u_srcu wrote:Bravo za klix sto nije dao nijednu sekundu ovim zaostalim brdjanima, i nadam se da nece vise nikad.
Zato sto SIPA mrzi Muslimane koji su zrtve svugdje po svijetu a totalno su nevini za sve i bilo kakav zlocin ili akt terorizma koji se pripisuje Muslimanima je djelo mossada i cia-e.
Umjesto da glumiš klovna i ljepiš smajlije uz postove sa jedno te istim forama jer ne znaš izmisliti neki svoj a toliko se trudiš da ispadneš duhovit pokušaj odgovoriti na pitanje u citatu zašto SIPA tako reaguje?
AkHolic

#240 Re: Četnici u Višegradu

Post by AkHolic »

York Light 100`s wrote:
Fantassin wrote:
Umjesto da glumiš klovna i ljepiš smajlije uz postove sa jedno te istim forama jer ne znaš izmisliti neki svoj a toliko se trudiš da ispadneš duhovit pokušaj odgovoriti na pitanje u citatu zašto SIPA tako reaguje?
Znam da pitanje nije upućeno meni... Odgoovor je jer se za četnike ne vezuje terorizam što se ne bi moglo reć za stanovite islamističke skupine koje djeluju u BiH.
karanana

#241 Re: Četnici u Višegradu

Post by karanana »

kada i kako je shaban 92. dosao u opkoljeno sarajevo?
York Light 100`s

#242 Re: Četnici u Višegradu

AkHolic wrote:[Znam da pitanje nije upućeno meni... Odgoovor je jer se za četnike ne vezuje terorizam što se ne bi moglo reć za stanovite islamističke skupine koje djeluju u BiH.
Nije ni "poturice mnogo ste nam mrski" teroristički akt ali je govor mržnje
Nije ni kada bih ja sreo nekoga Srbina na cesti i opsovao mu "majku četničku" teroristički akt ali bi me policija privela i ovaj bi me mogao tužiti zbog govora mržnje.
Nije ni "hey nigers" u Texasu ni "Ausländer raus" u Berlinu teroristički akt.
Pitanje je zašto se "mater ti četničku" ili "mater ti balijsku" na javnom mjestu sankcioniše a "poturice mnogo ste nam mrski" npr. ne (znam da to nema veze sa Višegradom ali ako je par balavaca u Doboju sa tim prošlo nekažnjeno mogli su to i ovi profesionalci koristiti)

I uz to još ako se uzmu izgovori SIPA-e i vlasti kako ne mogu ništa uraditi protiv fašističkih obilježja onda su i napadi na kuće gdje visi zastava ISILa nezakonite.
ISIL je teroristička organizacija, u to nema sumnje i znamo šta je definicija terorizma ali ako je kačenje zastave teroristički akt onda bi se po toj logici i svakom bali od 17. godina iz RSa što napiše grafit "nož žica Srebrenica" trebalo suditi u Hagu zbog genocida

Ili postoji zakon ali se četnicima ne radi ništa jer su oni proglašeni legitimnom formacijom pa je to bezazleno kao Gay parada ili će neki od zvaničnika nastaviti govoriti da im ne mogu ništa jer su im ruke vezane ali onda priznaju da su četnici zločinačka formacija ali im ne mogu ništa jer nema zakona za to.
Previše se i ovi odgovorni demantuju vezano za to što govori da jednostavno neko neda da ta ideologija izumre bez obzira je li zakonito ili ne, zločinačko ili ne jer što bi se zlo iz korijena sjeklo kada će biti još potrebno
insomnia78

#243 Re: Četnici u Višegradu

Post by insomnia78 »

Pa sta te tu cudi hljeba ti
Vise od pola drzave mrzi drzavu i zeli joj raspad
Samo to ne znaci da mi time i zbog toga trebamo pravdati "nase"
Postoji realna prijetnja od radikalnih islamista i prema njoj treba postupati najozbiljnije
U isto vrijeme traziti na sve nacine provedbu zakona nad ostalim slicnim skupinama na citavoj teritoriji BiH
Zokipfc

#244 Re: Četnici u Višegradu

Post by Zokipfc »

York Light 100`s wrote: Svaki krvolok i nacionalista ima žalosnu priču kako je postao nacionalista. Nabijem ga.
Sigurno su i jadnoga Šešelja, Mladića i Batka dede navele na kriv put. Eno Nele i Kusturica sa 20 godina u multivitaminskom Sarajevu odrasli, u jednog čak i otac klanjao i družili se sa Zenitom i Isovićem kao i hiljade drugih anonimnih Sarajlija srpske nacionalnosti pa se sjetili šta su im djedovi iz ere bratstva i jedinstva pričali svako veče za laku noć pa se popeli 92. na brda
Znas sta, tu si i ti u pravu. Sa jedne strane je odgoj, neznanje. A sa druge strane, maloumnost i nevolja da se prica pogleda sa druge perspektive. Kontam to, i to je najveca tragedija.

Ja sam poceo pitati njega o zivoj lomaci, a on meni odmah prebaci na foru 'a znas sta su oni nama radili ... '. Ja ga prekinem: 'pa ne ide to tako, kako ne vidis da svako moje pitanje o zlocinima nad Bosnjacima u Visegradu kontriras sa drugim zlocinima?' A on meni: 'Aha, pa dobro. Ali brate moras znati ...Jasenovac.. itd itd.'

:oops:
York Light 100`s

#245 Re: Četnici u Višegradu

insomnia78 wrote:Pa sta te tu cudi hljeba ti
Vise od pola drzave mrzi drzavu i zeli joj raspad
Samo to ne znaci da mi time i zbog toga trebamo pravdati "nase"
Postoji realna prijetnja od radikalnih islamista i prema njoj treba postupati najozbiljnije
U isto vrijeme traziti na sve nacine provedbu zakona nad ostalim slicnim skupinama na citavoj teritoriji BiH
Naravno ali realno govoreći kakva je to prijetnja za našu državu?
Jedini incident u BiH od kada je ova frka sa ISILom krenula je onaj incident u džamiji. Poredi to sa desetine incidenata u RSu sa huliganima, nož žica Srebrenica natpisima, razbijanje džamije itd.
Ne pokušam pravdati sa ovim "moje" nego samo pokazujem da su srpski nacionalisti (taj isti nacionalizam što se propagira u Višegradskim skupovima) unutar BiH veća prijetnja nego muslimanski ekstremisti.

E sada terorizam van BiH, te iste bradonje što su mirni u BiH idu u Siriju ratovati ali zato u isto vrijeme dosta od onih iz Višegrada što mirno šetaju ulicama idu na ratišta u Rusiju i Ukrajinu znači svodi se na isto samo je drugačija ideologija. Opet se svodi na dvoličnost SIPA-e i propagande medija i njihovom odnosu prema Siriji i Ukrajini
Zokipfc

#246 Re: Četnici u Višegradu

Post by Zokipfc »

Koča Popović je umro deset godina kasnije. Bio je verovatno jedan od najbriljantnijih Srba dvadesetog veka. Na sahranu mu je došlo manje od 50 ljudi. Poslednja njegova izjava glasi:“Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda.*
izvor; Uvod u Proslost.

Nazalost, za mnoge, nedaleko od istine.
York Light 100`s

#247 Re: Četnici u Višegradu

Zokipfc wrote:
York Light 100`s wrote: Svaki krvolok i nacionalista ima žalosnu priču kako je postao nacionalista. Nabijem ga.
Sigurno su i jadnoga Šešelja, Mladića i Batka dede navele na kriv put. Eno Nele i Kusturica sa 20 godina u multivitaminskom Sarajevu odrasli, u jednog čak i otac klanjao i družili se sa Zenitom i Isovićem kao i hiljade drugih anonimnih Sarajlija srpske nacionalnosti pa se sjetili šta su im djedovi iz ere bratstva i jedinstva pričali svako veče za laku noć pa se popeli 92. na brda
Znas sta, tu si i ti u pravu. Sa jedne strane je odgoj, neznanje. A sa druge strane, maloumnost i nevolja da se prica pogleda sa druge perspektive. Kontam to, i to je najveca tragedija.

Ja sam poceo pitati njega o zivoj lomaci, a on meni odmah prebaci na foru 'a znas sta su oni nama radili ... '. Ja ga prekinem: 'pa ne ide to tako, kako ne vidis da svako moje pitanje o zlocinima nad Bosnjacima u Visegradu kontriras sa drugim zlocinima?' A on meni: 'Aha, pa dobro. Ali brate moras znati ...Jasenovac.. itd itd.'

:oops:
Pa zamisli ti nas dvojicu kako upiremo prstom i razgovaramo "Znaš, eno ono naselje tamo, 50 kuća, 60. žena i 80. djece. Sve Srbi, trebamo ih sve pobiti, nemojmo zaboraviti Potočare, to će biti naša osveta" Ma teško je i zamisliti da ti i ja tako razmisljamo :-) a to je njihova surova realnost.
Ili rasteš 20. godina sa Srbima, skupa izlazite, idete u školu, družite se i onda odjednom kažeš "hajd sad mrš odavde jer su prije 500 godina tvoji pra pra pra neki otjerali pra pra pra moje. To mi je moj pra pra pra rekao" i dobrovoljno odbaciš 20 godina svog života i ljude koji su bili dio tog života samo zato što ti je neko rekao šta je ko bilo prije 500 godina :shock:
oridjidji

#248 Re: Četnici u Višegradu

Post by oridjidji »

Cetnicima egzekutori trebaju biti svi normalni ljudi bez obzira na njihovu nacionalnu, etnicku i vjersku pripadnost. Partizani su se u jednom zajebali, sto su dopustili amnestiju mnogim fasistima nacionalistima, pa su svi mogli kad se rat prelamao preci iz ceta, uja, handzaraca u partizane, tako da je ideologija zla prezivjela. Ista ceka novo vrijeme da vaskrsne i citav Balkan zavije u crno.
Gojeni H

#249 Re: Četnici u Višegradu

Post by Gojeni H »

York Light 100`s wrote:
Fantassin wrote: Zato sto SIPA mrzi Muslimane koji su zrtve svugdje po svijetu a totalno su nevini za sve i bilo kakav zlocin ili akt terorizma koji se pripisuje Muslimanima je djelo mossada i cia-e.
Zato sto ti ovaj stanovnik podrucja sjeverno od duvanjskog polja misli da se Bosnjaci mogu podjebavati kao africka i arapska sirotinja nad kojom je vjezbao strogost dok je bio kmet-placenik dobrog francuskog gospodara.
Isto kao da niko ne zna kakava svjetska nesorta ide u Legiju.
Ali Legija je vazda radjala takve intelektualce koji govore "ajde", "odma", itd.

Zaboravio malo sjevernije od Duvna intelektualac da nas ima sto namirisemo cetnike i ustase k'o lovacki kerovi.
Fantassin

#250 Re: Četnici u Višegradu

Post by Fantassin »

O cemu ti ? :D
Post Reply