japin_mutapi wrote:insomnia78 wrote:putokaz1 wrote:Četnici su došli u Višegrad 1992 kad je A.I. preporučio sa de prestane pružati otpor.
Cetnici su vec zivjeli u Visegradu, nemaju oni sta dolaziti
Dosao je uzicki korpus a njima se bas i nije moglo suprostaviti u gradu
Nego, mislim da je Visegrad jedinstven slucaj u Bosni i Hercegovini posto je stanovnistvo bukvalno namamljeno na povratak sa slobodne teritorije samo da bi mogli biti pobijeni
tačno
gotovo sav narod se izvukao nakon zauzimanja brane od strane murata šabanovića i prijetnje da će istu dići u zrak bez grama eksploziva
blef naravno ali je upalio i ćetnici su zaustavili napade a narod se izvukao iz višegrada
nakon toga slijedi najveći i najtragičniji dokaz bošnjačke naivnosti i nezrelosti u historiji
vraćaju se na poziv i obećanje komande užičkog korpusa o sigurnosti koji se nakon što se večina naroda vratila povukao i prepustio višegrad ćetnicima
daljna dešavanja su manje više svima poznata
Zauzimanje brane sa izvlačenjem naroda nije imalo baš neke veze ali eto to je tako prikazano da ne ispadne baš da je Muratov potez bio samo blef i obična glupost. Narod se mogao izvući i bez zauzimanja brane i višegradski Srbi nisu nikada imali branu pod kontrolom, bar koliko ja znam, mada možda i griješim. Bilo ih je premalo i sa par obližnjih brda su sporadično granatirali grad što baš i nije toliko ometalo odlazak iz grada prema Goraždu. Nešto ih je odmah bilo pohvatano i TO bi sa njima završila brzo. Zato je došao Užički korpus. Srbijancima je bilo stalo da budala ne ošteti turbine brane i ostalu opremu (znali su da on nema dovoljno eksploziva da je digne u zrak) jer je Republika Srbija finansirala izgradnju brane i do prije par godina, prema ugovoru, dobijala besplatnu struju iz iste. Dakle bila im je od strateške važnosti.
Problem povratka izbjeglica u Višegrad nakon okupacije Užičkog korpusa je neosvještenost i beskrajna naivnost Bošnjaka. Treba također napomenuti, čisto radi dočaravanja stanja jer je to bio zanemariv ili nikakav uticaj na odluku o povratku izbjeglica u Višegrad nakon njegovog zauzimanja od strane U. korpusa, odnos Goraždaka spram izbjeglica iz Višegrada, koji su gledali da ih se što prije riješe da im ne bi remeteli idilu i uznemiravali komšije Srbe. U svim okolnim gradovima rat bijesni (Foča doslovno gori) ali Goraždacima je najpreče da sačuvaju mir, neće kod njih rata biti, zaobići će ih, da se ne dižu tenzije, mi smo multikulti grad itd. U suštini ništa novo za taj period, klasika, nešto slično se dešavalo i u drugim gradovima po BiH, kako sam čuo, u Tuzli i sl.
Paradoks je da je, tokom najteže opsade Goražda tokom '94/'95 godine, Prva višegradska slavna brigada odigrala ključnu ulogu u odbrani Goražda. Inače, od svih izbjeglica iz okolnih gradova višegrađana je bilo najviše, potom čajničana i rogatičana. Ima dobra knjiga od Ahmeta Sejdića, komadanta Prve slavne višegradske brigade, „Biti svjedok istine“ o ratnim dešavanjima u tom dijelu Podrinja, sa posebno detaljnim opisima četničkih ofanziva od kraja '93/'94 pa do kraja rata. Koga interesuju ratna dešavanja u tom dijelu BiH obavezno pročitati.
Nažalost Bošnjačko rukovodstvo(ako ga se uopće može tako nazvati) i inteligencija su bili brainwashed komunističkom ideologijom, nisu bila na visini zadatka a i narod naivan, obezglavljen, izgubljen, poletio da se vrati kući, i onda kad se Užički korpus nakon 2 mjeseca povukao počinje haos. Jedna doktorica Bošnjakinja iz Višegrada je bila pionir povratka, valjda na nagovor kolega Srba, te je i ona nagovorila dosta ljudi da se vrati, fol garantovala sigurnost i sl. Nagovorila je i muža koji je također bio doktor da se vrati, a koji je bio pobjegao, čini mi se, u Srbiju ili Crnu Goru. Među prvima je bio ubijen. Čak su neki vojnici Užičkog korpusa nagovještavali Bošnjacima Višegrada šta će se desiti i govorili "da vam je Bog na pomoći kad mi odemo", i nažalost tako je i bilo.
Nadam se samo da su se pouke izvukle iz ovih krvavih lekcija, radi budućih naraštaja.