4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
avaks

#226 Re: 4G u BiH

Post by avaks »

Realno gledajući 4G i jeste bacanje para kada je 5G već pred vratima... Treba odmah ići na 4.5G ili 5G, ne znam sada toliko oko te tehnologije ali znam da kasnimo podebelo pa da u dinosaure ne ulažemo bolje odmah ići na stepenicu više jbg...
Tako je i s 3G bilo, mi smo ako se ne varam sa 2.5G prešli na 3.5G :mrgreen:

Ispraviće me iskusniji ako griješim ali poenta je da smo u banani i da se u našoj državi o svemu više raspravlja nego o bitnim stvarima za sve nas.
DaShip

#227 Re: 4G u BiH

Post by DaShip »

avaks wrote:Realno gledajući 4G i jeste bacanje para kada je 5G već pred vratima... Treba odmah ići na 4.5G ili 5G, ne znam sada toliko oko te tehnologije ali znam da kasnimo podebelo pa da u dinosaure ne ulažemo bolje odmah ići na stepenicu više jbg...

Ispraviće me iskusniji ako griješim ali poenta je da smo u banani i da se u našoj državi o svemu više raspravlja nego o bitnim stvarima za sve nas.
Zašto još nema 4G-a kod nas?Tek kad izađe 5G kod nas će početi prodavati telefone koji podržavaju 4G :D
Tesla Edison

#228 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

DaShip wrote:
avaks wrote:Realno gledajući 4G i jeste bacanje para kada je 5G već pred vratima... Treba odmah ići na 4.5G ili 5G, ne znam sada toliko oko te tehnologije ali znam da kasnimo podebelo pa da u dinosaure ne ulažemo bolje odmah ići na stepenicu više jbg...

Zašto još nema 4G-a kod nas?Tek kad izađe 5G kod nas će početi prodavati telefone koji podržavaju 4G :D
Preko 99% telefona podržava 4G kao i taj koji ti koristiš.

Zašto nema? Prežvakano pitanje jedno 100 puta. Malo prelistaj stranice i naći ćeš odgovore.
DaShip

#229 Re: 4G u BiH

Post by DaShip »

TESLA_EDISON wrote: Preko 99% telefona podržava 4G kao i taj koji ti koristiš.
Kad vidim da 1080p još nije standard za većinu telefona onda pretpostavim da neki ni ne podržavaju 4G (npr. od famoznog Samsunga, A5 koji košta oko 550 KM ima 720p ekran :-) )
Zašto nema? Prežvakano pitanje jedno 100 puta. Malo prelistaj stranice i naći ćeš odgovore.
Mislim da je neko rekao da je to zbog državnih televizija jer neće da ih modernizuju zato što ih gledaju starci koji imaju prastare televizore (koji bi bili nekompatibilni sa digitalnim signalima).Nešto u vezi prelaska sa analognih signala na digitalne (televizije).Zanima me nekoliko stvari:
-zašto TV signali smetaju 4G-u, a ne njegovim prethodnicima?Zar 4G koristi analogne signale?
-zar se TV signali prenose vazduhom, a ne kablovima?
Radar71

#230 Re: 4G u BiH

Post by Radar71 »

DaShip wrote: -zašto TV signali smetaju 4G-u, a ne njegovim prethodnicima?Zar 4G koristi analogne signale?
- Guglaj na kojim frekvencijama radi 4G a na kojim analogija
-Vjerovatno si 2000+ godište pa znaš samo za kablovsku :D
MTV

#231 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

DaShip wrote:
TESLA_EDISON wrote: Preko 99% telefona podržava 4G kao i taj koji ti koristiš.
Kad vidim da 1080p još nije standard za većinu telefona onda pretpostavim da neki ni ne podržavaju 4G (npr. od famoznog Samsunga, A5 koji košta oko 550 KM ima 720p ekran :-) )
A5 720p je mobitel iz 2015 godine. Relativno star mobitel jer je danas 2018.
A5 2016 1080p 4G
A5 2017 1080p 4G
DaShip

#232 Re: 4G u BiH

Post by DaShip »

Radar71 wrote:
DaShip wrote: -zašto TV signali smetaju 4G-u, a ne njegovim prethodnicima?Zar 4G koristi analogne signale?
- našao sam:
-TV: 54-216 MHz i 470 - 890 MHz
-4G: 2-8 GHz
- znam da postoje TV antene (i sateliti)
MTV wrote: A5 720p je mobitel iz 2015 godine. Relativno star mobitel jer je danas 2018.
A5 2016 1080p 4G
A5 2017 1080p 4G
Onda moja greška, mislio sam da gledam model iz 2016/2017 :skoljka:
MTV

#233 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Pa relativno se da covjek zabuniti imao sam a5 2016 i sad imam a5 2017 i na obadva na 4G lete u Hrvatskoj.

A5 iz 2015 ekran 720p ali ima LTE ilitiga 4G.
hekaton

#234 Re: 4G u BiH

Post by hekaton »

pa nemam jos ni 3G da radi kako treba
avaks

#235 Re: 4G u BiH

Post by avaks »

Upravo taj frekventni spektar koji koristi analogna ide i za 4G mreže i tu je belaj (ne analogni signal nego frekvencija).
3G i prethodnici idu na drugim frekvencijama tako da ne ometaju TV signal.
hekaton wrote:pa nemam jos ni 3G da radi kako treba
4G je bolja tehnologija i brža a sa manje baznih stanica se može pokriti veće područje.
Tako da bi u praksi lakše signalom mogli pokriti veće područje pa gdje recimo nemaš 3G da bude 4G :mrgreen:

btw telefoni iz 2012te već podržavaju 4G mreže (iphone 5, LG G2, Galaxy s4) tako da s te strane vala nema frke :mrgreen:
crnivrag

#236 Re: 4G u BiH

Post by crnivrag »

MTV wrote: Mobitel iz 2015 godine. Relativno star mobitel jer je danas 2018.
You bastard :P, I'm still using my Xperia Z5, and I'm waiting for the Xperia XZ2, which will be presented in september :izet:
MTV

#237 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

crnivrag wrote:
You bastard :P, I'm still using my Xperia Z5, and I'm waiting for the Xperia XZ2, which will be presented in september :izet:
To ti meni da ja popravim engleski pa da imam 3 uslova :lol: (ono na lol temi ako si zaboravio)
crnivrag

#238 Re: 4G u BiH

Post by crnivrag »

MTV wrote: To ti meni da ja popravim engleski pa da imam 3 uslova :lol: (ono na lol temi ako si zaboravio)
Vježbamo dok ne dostigneš nivo C2 u vidu čitanja, pisanja, slušanja, komunikacije, izražavanja... :evil: :evil: :evil:
MTV

#239 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Potrajat ce to...
crnivrag

#240 Re: 4G u BiH

Post by crnivrag »

MTV wrote:Potrajat ce to...
Evo ti meni pomogneš sa njemačkim, ja tebi sa engleskim :P

Image
fortaleza

#241 Re: 4G u BiH

Post by fortaleza »

crnivrag wrote:
What about mine HTC Desire 816, telefonom iz 2014. godine, star telefon 4 godine, a podrzava 4G.
Tesla Edison

#242 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

DaShip wrote:
Radar71 wrote:
- našao sam:
-TV: 54-216 MHz i 470 - 890 MHz
-4G: 2-8 GHz
- znam da postoje TV antene (i sateliti)
MTV wrote: A5 720p je mobitel iz 2015 godine. Relativno star mobitel jer je danas 2018.
A5 2016 1080p 4G
A5 2017 1080p 4G
Onda moja greška, mislio sam da gledam model iz 2016/2017 :skoljka:
Ni blizu. 4G je jako fragmentovan što se tiče frekvencija na kojima radi. Sve zavisi od zemlje do zemlje. Imaš 4G koji radi na frekvenciji bivše analogne NMT 1G mreže na 450 MHz. Zatim, imaš one koji rade na frekvencijama 750 - 850 MHz što je najčešće u svijetu. Analogna TV ima rezervisan spektar od 190 - 890 MHz i zbog toga 4G ne može se pustiti bez da se ne ugasi analogna TV. Ima također slučajeva gdje 4G radi i na 1800 te na 2150 MHz ali to je jako rijetko jer na toj frekvenciji ima jako mali domet posebno taj 1800 MHz spektar budući da isti koristi 2G mreža.

To što si napisao da je 4G od 2-8 GHz jednostavno nije. Frekvenciju 8GHz koriste bazne stanice za međusobnu komunikaciju preko Point-to-point veze i nikako se ne može koristiti komercijalno.

Kako god, bežične komunikacije su budućnost i sve manje će se koristiti optika a pogotovo bakar. Gledam neki dan prezentaciju Cambium opreme koju koristi jedan sarajevski ISP također za svoju IPTV i triple pay uslugu i zaista je nevjerovatno koliko su bežične komunikacije uznapredovale. Ovaj Cambium pruža bandwidth preko PtmP-a od čak 300Mbit/s u downstreamu po korisniku a na jedan AP može se spojiti do 200 korisnika.
Također ovaj 4G pa 5G imaju brzine od preko 1GBit/s po korisniku i što je najbolje, ne vidi se kraj u daljem razvoju. Iz godine u godinu razvoj će ići još brže i pristupne brzine odoše u nebesa al bukvalno.

Ovo me sve podsjeća na izlazak ZIP disketa. Mnogi su govorili da je to Sveti Gral u tehnologiji skladištenja. Ubrzo se pojavi CD pa DVD i na kraju USB i SSD. Od ZIP-a nije ostalo haman ništa a CD i DVD polahko izlaze iz upotrebe. Tako će isto biti i sa optikom pogotovo kada vidimo cijene. Neki optičku kablovi znaju koštati i 150€ po metru. Jednostavno bežično je budućnost.
DaShip

#243 Re: 4G u BiH

Post by DaShip »

TESLA_EDISON wrote: Ni blizu. 4G je jako fragmentovan što se tiče frekvencija na kojima radi. Sve zavisi od zemlje do zemlje. Imaš 4G koji radi na frekvenciji bivše analogne NMT 1G mreže na 450 MHz. Zatim, imaš one koji rade na frekvencijama 750 - 850 MHz što je najčešće u svijetu. Analogna TV ima rezervisan spektar od 190 - 890 MHz i zbog toga 4G ne može se pustiti bez da se ne ugasi analogna TV. Ima također slučajeva gdje 4G radi i na 1800 te na 2150 MHz ali to je jako rijetko jer na toj frekvenciji ima jako mali domet posebno taj 1800 MHz spektar budući da isti koristi 2G mreža.

To što si napisao da je 4G od 2-8 GHz jednostavno nije. Frekvenciju 8GHz koriste bazne stanice za međusobnu komunikaciju preko Point-to-point veze i nikako se ne može koristiti komercijalno.

Kako god, bežične komunikacije su budućnost i sve manje će se koristiti optika a pogotovo bakar. Gledam neki dan prezentaciju Cambium opreme koju koristi jedan sarajevski ISP također za svoju IPTV i triple pay uslugu i zaista je nevjerovatno koliko su bežične komunikacije uznapredovale. Ovaj Cambium pruža bandwidth preko PtmP-a od čak 300Mbit/s u downstreamu po korisniku a na jedan AP može se spojiti do 200 korisnika.
Također ovaj 4G pa 5G imaju brzine od preko 1GBit/s po korisniku i što je najbolje, ne vidi se kraj u daljem razvoju. Iz godine u godinu razvoj će ići još brže i pristupne brzine odoše u nebesa al bukvalno.

Ovo me sve podsjeća na izlazak ZIP disketa. Mnogi su govorili da je to Sveti Gral u tehnologiji skladištenja. Ubrzo se pojavi CD pa DVD i na kraju USB i SSD. Od ZIP-a nije ostalo haman ništa a CD i DVD polahko izlaze iz upotrebe. Tako će isto biti i sa optikom pogotovo kada vidimo cijene. Neki optičku kablovi znaju koštati i 150€ po metru. Jednostavno bežično je budućnost.
U kojem opsegu frekvencija će se onda digitalna televizija prenositi (ne bi li bilo najbolje da se pređe na iptv?)?Internetu se cijelo vrijeme pristupalo preko kabla, kako to da se i TV signali nisu prenosili preko njega?Istina je da je većini ljudi dovoljan bežični internet ali je to problem onima koji zahtijevaju minimalne latencije (gejmeri npr.).
Tesla Edison

#244 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

DaShip wrote:
TESLA_EDISON wrote: Ni blizu. 4G je jako fragmentovan što se tiče frekvencija na kojima radi. Sve zavisi od zemlje do zemlje. Imaš 4G koji radi na frekvenciji bivše analogne NMT 1G mreže na 450 MHz. Zatim, imaš one koji rade na frekvencijama 750 - 850 MHz što je najčešće u svijetu. Analogna TV ima rezervisan spektar od 190 - 890 MHz i zbog toga 4G ne može se pustiti bez da se ne ugasi analogna TV. Ima također slučajeva gdje 4G radi i na 1800 te na 2150 MHz ali to je jako rijetko jer na toj frekvenciji ima jako mali domet posebno taj 1800 MHz spektar budući da isti koristi 2G mreža.

U kojem opsegu frekvencija će se onda digitalna televizija prenositi (ne bi li bilo najbolje da se pređe na iptv?)?Internetu se cijelo vrijeme pristupalo preko kabla, kako to da se i TV signali nisu prenosili preko njega?Istina je da je većini ljudi dovoljan bežični internet ali je to problem onima koji zahtijevaju minimalne latencije (gejmeri npr.).
Nema ti ovo veze ni sa IPTV-om ni sa kablom. Ovdje govorimo o bežičnim komunikacijama. Taj bežični koji spominješ je WiFi i sl. koji odašilje router. Jeste bežičan ali nije mobilan tj. stopa mobilnosti mu je ispod 5% dok kod GSM-a, 3G-a i LTE-a mobilnost je preko 95%. Wifi i LTE jedino što zajedničko imaju je bežičnost. Ostalo je razlika ko nebo i zemlja. LTE ima manju latenciju od bilo kojeg kablovskog pristupa.
sagosen

#245 Re: 4G u BiH

Post by sagosen »

Dobri moji ljudi, sva ova teorijska pitanja smo prešli hiljadu puta, i hiljadu puta sve objasnili, naučili teoriju za 5, al džaba :D čekaj magare dok trava naraste. Ova tema se treba i zaključati dok ne puste, samo uprazno pišemo ovdje, i stvari izgledaju još žalosnije nego što jesu.
DaShip

#246 Re: 4G u BiH

Post by DaShip »

TESLA_EDISON wrote: LTE ima manju latenciju od bilo kojeg kablovskog pristupa.
Kako je to moguće?Prvi put čujem da je bežični pristup bolji od kablovskog, a i da LTE ima prihvatljive latencije.
Tesla Edison

#247 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

DaShip wrote:
Kako je to moguće?Prvi put čujem da je bežični pristup bolji od kablovskog, a i da LTE ima prihvatljive latencije.
Jeste bežični ali kakav? Hajde ti ti malo bolje istraži, mješaš mi termine.
DaShip

#248 Re: 4G u BiH

Post by DaShip »

TESLA_EDISON wrote:
DaShip wrote:
Jeste bežični ali kakav? Hajde ti ti malo bolje istraži, mješaš mi termine.
Mobilni?Ozbiljno govorim, prvi put vidim da neko govori kako je 4G, ne prihvatljiv (po pitanju latencija), već bolji od žičane veze.Teško mi je sve to istražiti jer bih na kraju morao studirati telekomunikacije.Još me zanima i šta se dešava sa svim tim paketima koji "lete" u vazduhu, kod WiFi-ja svi primaju sve pakete i onda ih odbacuju ako nisu namijenjeni njima, ali šta je sa mobilnim signalima?Glupo bi bilo da svi primaju svačije pakete, još bi se i baterije mnogo praznile.Gdje bih mogao naći odgovore na sva ova pitanja (npr. knjige ili sajtovi informativnog, a ne naučnog karaktera)?
Tesla Edison

#249 Re: 4G u BiH

Post by Tesla Edison »

Imaš literature dosta na internetu. Također hrvatski magazim "Mreža" je jako dobar. Zatim proguglaj malo "Razvoj mobilnih komunikacija" pa ćeš tu naći sve od Teslinog izuma preko telegrafa, radio amaterizma, analognih mobilnih mreža, GSM-a, UMTS-a pa sve do LTE-a pa malo pročitaj o razvoju i sl. Također od stručne literture možeš potražiti u Univerzitetskoj biblioteci literuturu o radio vezama, frekvencijama i valnim dužinama, amplitudama i sl. te bi ti nakon toga mnoge stvari bile jasnije.

I ja sam u početku svašta nešto pogrešno shvaćao. Od toga da je WiFi savršenstvo i da od toga ne može ništa bolje biti do toga da sam bio ubjeđen da HDMI ne prenosi zvuk :D. Ali ništa strašno, ako imaš vremena zadaj se u istraživanje i mreže su jako zanimljive. Pogotovo historijat razvoja (Telegraf-Arpanet-Internet).

Na forumima možeš često upasti u zabludu. Bilo je ovdje likova koji su izmišljali neke termine poput WADSL-a (Wireless ADSL) što smiješno izgleda i kao skračenica a da ne govorim koliko glupo i smješno izgleda njihovo objašnjenje te "nove tehnologije" (inače taj WADSL nije ništa drugo do obični WiFi koji radi na 5GHz frekvenciji i koristi protokol 802.11a).

Kako god uživaj u istraživanju. :)
oldtajmer

#250 Re: 4G u BiH

Post by oldtajmer »

:lol: :lol: :lol:

Ono što je poražavajuće jeste da je BiH ostala u društvu država poput Kube, Afganistana, Sjeverne Koreje, Čada i Hondurasa koji nemaju ovu mrežu, a zaostajemo i za državama koje, prema percepciji prosječnog stanovnika BiH, slove za siromašne. Tako, naprimjer, 4G mrežu mogu koristiti stanovnici Gabona, Kambodže, Bangladeša, Etiopije, Gvineje Bisao i brojni drugi, dok bh. građani još uvijek čekaju na ovu tehnologiju.
http://www.6yka.com/novost/134738/grada ... -i-gabonom
Post Reply