Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ali Kemal

#226 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ali Kemal »

@ngel wrote:Znam samo ono o cemu nas je Allah obavijestio u Kur'anu, kao i iz nekih hadisa koji govore o tome, inace Allah je zabranio zalazenje ili komuniciranje sa svijetom Dzina
Ja stvarno ne razumijem da odrasli ljudi tako mogu da prihvataju dogmu, gdje nikakve logike nema, a jos manje bilo kakvih dokaza
@ngel

#227 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by @ngel »

Ali Kemal wrote:
@ngel wrote:Znam samo ono o cemu nas je Allah obavijestio u Kur'anu, kao i iz nekih hadisa koji govore o tome, inace Allah je zabranio zalazenje ili komuniciranje sa svijetom Dzina
Ja stvarno ne razumijem da odrasli ljudi tako mogu da prihvataju dogmu, gdje nikakve logike nema, a jos manje bilo kakvih dokaza
Nije dogma i ima itekako logike. Nas mozak i nas cula mogu registrovati tek neki mali broj frekvencija koje nas okruzuju, ostalo nam je nevidljivo ali vrlo logicno i vrlo vjerovatno je da postoje bica koja se krecu u drugom opsegu frekvencija, nevidljivim za nase oko i neosjetljivim za druga cula, ali to sto je nas mozak ogranicen da dokuci neke stvari nikako ne znaci da te stvari ne postoje, po kojoj to logici jedino covjek ima pravo da bude stvoren ili da postoji, nesto mi to bas i nije logicno
Ali Kemal

#228 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ali Kemal »

@ngel wrote:
Ali Kemal wrote:
Nije dogma i ima itekako logike. Nas mozak i nas cula mogu registrovati tek neki mali broj frekvencija koje nas okruzuju, ostalo nam je nevidljivo
Ne moze covjek sve da vidi i registruje, ali nismo vise u srednjem vijeku, tako da postoje uredjaji koji to mogu. Tako znamo za postojanje dalekih zvijezda, imamo mikroskope pa mzoemo da vidimo nevidljiva sitna bica itd itd.
Za dzine nema nista sto bi nauka dala odgovor.
@ngel wrote:ali vrlo logicno i vrlo vjerovatno je da postoje bica koja se krecu u drugom opsegu frekvencija, nevidljivim za nase oko i neosjetljivim za druga cula, ali to sto je nas mozak ogranicen da dokuci neke stvari nikako ne znaci da te stvari ne postoje, po kojoj to logici jedino covjek ima pravo da bude stvoren ili da postoji, nesto mi to bas i nije logicno
Nema nikakvih bica u drugim frekvencija, nikakvih dokaza, tako da je to sve besmisleno.
MyTao

#229 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

@ngel wrote:
Ali Kemal wrote:
Nije dogma i ima itekako logike. Nas mozak i nas cula mogu registrovati tek neki mali broj frekvencija koje nas okruzuju, ostalo nam je nevidljivo ali vrlo logicno i vrlo vjerovatno je da postoje bica koja se krecu u drugom opsegu frekvencija, nevidljivim za nase oko i neosjetljivim za druga cula, ali to sto je nas mozak ogranicen da dokuci neke stvari nikako ne znaci da te stvari ne postoje, po kojoj to logici jedino covjek ima pravo da bude stvoren ili da postoji, nesto mi to bas i nije logicno
:lol: :lol:

Onda je logicno da u nekoj treoj frekvenciji setaju superman i spiderman?? Ono, nas je um ogranicen... sto znaci da svaka budalasta ideja je istina.
@ngel

#230 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by @ngel »

MyTao wrote:
@ngel wrote:
Ali Kemal wrote:
:lol: :lol:

Onda je logicno da u nekoj treoj frekvenciji setaju superman i spiderman?? Ono, nas je um ogranicen... sto znaci da svaka budalasta ideja je istina.
Prije razvoja nauke i tehnologije mnoge ideje su bile "budalaste", razvojem nauke i tehnologije mnoge su postale stvarnost, to sto tebi iz tvoje sadasnje perspektive izgleda budalasto zapravo je samo tvoja ogranicena mogucnost shvatanja i percepcije
MyTao

#231 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

@ngel wrote:
MyTao wrote: :lol: :lol:

Prije razvoja nauke i tehnologije mnoge ideje su bile "budalaste", razvojem nauke i tehnologije mnoge su postale stvarnost, to sto tebi iz tvoje sadasnje perspektive izgleda budalasto zapravo je samo tvoja ogranicena mogucnost shvatanja i percepcije[/quote]

Znaci slazes se da je ideja o postojanju dzinna istao kao i ova moja o supermanu i spidermanu?
chupacabra

#232 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by chupacabra »

Zamislite sad da odete recimo sa jednim iphone telefonom nazad 2000 godina. Ja vam garantujem da bi vas ljudi proglasili nekim svemogucim bozanstvom i da bi ta religija opstala do dan danas. Covjek je takav. Najteze je iz njega iskorijeniti generacijama prenesene dogme. Zasto nas je Allah/Bog stvorio? Ako je on neko svemoguce bice, zasto uopste ima potrebu da stvori tamo neku vrstu na nebitnoj planeti nebitnog suncevog sistema ma jednoj od milijardu galaksija samo zato da mu se klanjamo. Zasto da se klanjamo i kakve on koristi od toga ima ako je vec svemoguc? Je li mu dosadno, a ako jeste onda nije svemoguc.
Uzmimo analogiju ljudi i mrava kao poredjenje bica sa drasticno razlicitim nivoom egzistencije i inteligencije. U najboljem slucaju covjek samo ignorise mrava, a u najgorem ga zgazi. Ne trazi da mu se mrav klanja jer mu je nebitan. Zato je meni skroz nejasno zasto bi taj neki svemoguci nesto tako zahtjevao od ljudi. I zasto ih je uopste stvorio da se kolju medju sobom. Mogao je jednostavno uzivati u gledanju sudaranja galaksija i kreiranja crnih rupa i supernova. Ali kakvi, on valjda hoce da mu se molimo na hiljadu razlicitih nacina i ubijamo u njegovo ime.
Krenimo od pretpostavke da on postoji i da gleda na sve ovo sto covjecanstvo radi na Zemlji. Jedini logican zakljucak je da se i on zestoko zajebao u stvaranju ljudi. Ne zivota uopste, jer biljke i zivotinje mogu postici odlican ekvilibrijum bez ljudi. Sta ja znam, kad umrem i u slucaju da me on doceka na onoj strani, postavicu mu ovih par pitanja prije nego sto me posalje u vatru da gorim uz muziku Jima Morrisona i Freddie Mercury-a.
Plavo-bijeli

#233 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

Znači po tebi je bolje biti nevjernik i tako riskirati vječni pakao u slučaju da Svemogući postoji(samo zato što tebi neke stvari nisu jasne i ne kontaš), nego biti vjernik i "riskirati" da čitavu vječnost uživaš? Za uzvrat moraš se 5x čistiti dnevno, 20ak minuta dnevno imati odličnu "vježbu" za sve one koji sjede po čitav dan, biti dobar prema roditeljima, pomagati siromasima itd... ?
RNG_25

#234 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Alternativno, za uzvrat činiš sve to i puno više, a na kraju ti se ništa ne prihvati, pa svejedno "završiš" negdje gdje nisi želio.
Plavo-bijeli

#235 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

RNG_25 wrote:Alternativno, za uzvrat činiš sve to i puno više, a na kraju ti se ništa ne prihvati, pa svejedno "završiš" negdje gdje nisi želio.
ma šta to činiš puno više? Ako se ne prihvati i ako po vašoj teoriji nakon što umremo, nećemo biti oživljeni, jel misliš da će neko od nas onda zažaliti to nekad? AKo nećemo biti oživljeni, svakako nećemo imati kad žaliti,a uostalome, svakako nema ništa loše i kad bi se poštovale sve stvari iz Qurana(ne da nema loše, nego ima na stotine pozitivnih stvari, sad, a da ne govorim o periodu kada niko nije znao pisati/čitati, kad su se ubijala ženska djeca itd) pa makar eto po vama to bila neka izmišljotina.
Plavo-bijeli

#236 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

Sve u svemu, mi dobivamo na jedan, na drugi ili na oba načina, a vi gubite svakako :-D :-D :bih:
Da sam na vašem mjestu, ja bih bio zabrinut.
HadiRa

#237 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

chupacabra wrote:
Sta ja znam, kad umrem i u slucaju da me on doceka na onoj strani, postavicu mu ovih par pitanja prije nego sto me posalje u vatru da gorim uz muziku Jima Morrisona i Freddie Mercury-a.
ahahahaha, ali prvo napisi molbu za prijem u Dvoranu, gdje se ceka na razgovor sa Bossom .. da bi mogao mozda da postavis to svoje neobicno pitanje.. i to odmah pocni sad da ju pises . :D
Putnik ali stvarno

#238 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Putnik ali stvarno »

@Angel
ima ih muslimana, krscana, ateista

Hvala Angel za objasnjenje, ako su Dzini takodje nejedinstveni u verskom smislu, po istom modelu kao I ljudi, pitanje je ko je od koga skinuo matricu – ljudi od Dzina ili Dzini od ljudi ?
Ako koriste iste religijske matrice to znaci da su Dzini sledbenici ljudi, jer I Mohammed I Isus su bili ljudi.

Po toj logici Dzine je pravilno pozicionirati
Bog
Ljudi
Dzini

@HadiRa
Iskusenje; stvoreno za nas ljude

HadiRa, je li predpostavka da nas Bog nikada ne kusa ? Ili ne ?
Kako to mislis iskusenje stvoreno za nas ljude ?
chupacabra

#240 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by chupacabra »

Plavo-bijeli wrote:Znači po tebi je bolje biti nevjernik i tako riskirati vječni pakao u slučaju da Svemogući postoji(samo zato što tebi neke stvari nisu jasne i ne kontaš), nego biti vjernik i "riskirati" da čitavu vječnost uživaš? Za uzvrat moraš se 5x čistiti dnevno, 20ak minuta dnevno imati odličnu "vježbu" za sve one koji sjede po čitav dan, biti dobar prema roditeljima, pomagati siromasima itd... ?
Znaci treba biti vjernik kao neka vrsta zivotnog osiguranja. Ne iz cvrstog uvjerenja, nego za svaki slucaj da se nebi zajeb'o u procjeni i da naplatis u slucaju smrti.
Ima tu jos stvari koje nemaju veze sa pamecu. Na Zemlji je 7 milijardu ljudi. Ako su muslimani u pravu, 5.5 milijardi ode u pakao. Ako su krscani u pravu, 5 milijardi ode u pakao, a ako su Zidovi u pravu, 6.985 milijardi ljudi ce u pakao a njih odabranih 15 miliona na lijepo mjesto. Da ne spominjem druge religije koje uopste ne poznaju pojam Boga ili sta vec. Podjes recimo sa stanovista jednog Hinduiste, a ima ih milijardu. Rodi se i odraste u nevjerovanju u Boga nego u skup ucenja Hinduizma. Nikad ne dodje u dodir sa Islamom, jer je hajde da kazem zivio u nekom selu i nikad nije vidio muslimana ili njihova ucenja. Umre Hinduista kad ono bum pred Boga. Ovaj ga pita sto se nisi meni molio, a ovaj mu odgovara ko si ti, niko te nije ni spomenuo dok sam bio ziv. I sto bi Hinduista isao u pakao. I ako je on taj svemoguci, zasto ce vecina covjecanstva u pakao samo zato sto pogresno vjeruju to jest imaju pogresno zivotno osiguranje.
RNG_25

#241 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:
RNG_25 wrote:Alternativno, za uzvrat činiš sve to i puno više, a na kraju ti se ništa ne prihvati, pa svejedno "završiš" negdje gdje nisi želio.
ma šta to činiš puno više? Ako se ne prihvati i ako po vašoj teoriji nakon što umremo, nećemo biti oživljeni, jel misliš da će neko od nas onda zažaliti to nekad? AKo nećemo biti oživljeni, svakako nećemo imati kad žaliti,a uostalome, svakako nema ništa loše i kad bi se poštovale sve stvari iz Qurana(ne da nema loše, nego ima na stotine pozitivnih stvari, sad, a da ne govorim o periodu kada niko nije znao pisati/čitati, kad su se ubijala ženska djeca itd) pa makar eto po vama to bila neka izmišljotina.
Govorim o tome da, na primjer, ahiret postoji i bit ćeš proživljen - ali umreš kao nevjernik. Unatoč decenijskom trudu u činjenju djela koja Allah voli. Zar to ne bi bio protraćen trud najvišeg reda? A niti ti, niti iko drugi, ne zna kako će završiti svoj život.
MyTao

#242 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

Fino... evo nesto i o supermanu: http://en.wikipedia.org/wiki/Superman

Imam ja i sadrzaj naseg razgovora jednom, kada me spasio iz zapaljene kuce... ali o tom drugi put. Ali samo da se zna da on postoji, ja sam pricao sa njim, a i nas um je ogranicen, ne treba biti glup pa tvrditi da nesto nepostoji samo zato sto sada nema smisla.
Plavo-bijeli

#243 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

MyTao wrote:

Imam ja i sadrzaj naseg razgovora jednom, kada me spasio iz zapaljene kuce... ali o tom drugi put. Ali samo da se zna da on postoji, ja sam pricao sa njim, a i nas um je ogranicen, ne treba biti glup pa tvrditi da nesto nepostoji samo zato sto sada nema smisla.
Naš um jeste ograničen, ali tvoj je posebno ograničen :D
MyTao

#244 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

Plavo-bijeli wrote:
MyTao wrote:

Naš um jeste ograničen, ali tvoj je posebno ograničen :D
Znaci dzinni jes, superman no?

Ne mogu da vjerujem da je neki covjek objavio razgovor sa dzinnom, hejjjjj sa dzinnom... i pored toga, postoje ljudi koji vjeruju u to :-) :-) i ne samo to, kazu meni da mi je um posebno ogranicen jer ismijavam tu ideju. Da nije tuzno bilo bi smijesno.
Plavo-bijeli

#245 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

MyTao wrote:

Ne mogu da vjerujem da je neki covjek objavio razgovor sa dzinnom, hejjjjj sa dzinnom... i pored toga, postoje ljudi koji vjeruju u to :-) :-) i ne samo to, kazu meni da mi je um posebno ogranicen jer ismijavam tu ideju. Da nije tuzno bilo bi smijesno.
Ne znam koliko je tačno da je on stvarno pričao sa tim džinom, ali siguran sam da oni postoje. Zašto? Zato što svemogući tako kaže i zato što postoji na stotine hiljada dokaza. Tvoja logika je: "ako naši naučnici ne mogu dokazati da nešto postoji, to ne postoji i ljudi koji misle da to postoji su smiješni." Sve u svemu, pogrešna ti je logika. Ne mislim se raspravljati sa tobom jer način tvog komuniciranja je na nivou djeteta, samo želja za nekom provokacijom a ne diskusijom. Pozz
MyTao

#246 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

Plavo-bijeli wrote:
MyTao wrote:

Ne znam koliko je tačno da je on stvarno pričao sa tim džinom, ali siguran sam da oni postoje. Zašto? Zato što svemogući tako kaže i zato što postoji na stotine hiljada dokaza. Tvoja logika je: "ako naši naučnici ne mogu dokazati da nešto postoji, to ne postoji i ljudi koji misle da to postoji su smiješni." Sve u svemu, pogrešna ti je logika. Ne mislim se raspravljati sa tobom jer način tvog komuniciranja je na nivou djeteta, samo želja za nekom provokacijom a ne diskusijom. Pozz
Nisi ti siguran ti vjerujes da oni postoje... zato Islam i jeste samo vjera.

Ako postoji stotine hiljada dokaza, zasto to jos nije naucno dokazano? sto se to naucnici muslimani ne dokazu? Dokazi ti kad si vec siguran, i poznajes stotine hiljada dokaza... Dobio bi i Nobelovu nagradu, pa da i muslimani imaju jednu.
Plavo-bijeli

#247 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

chupacabra wrote:
Plavo-bijeli wrote:Znači po tebi je bolje biti nevjernik i tako riskirati vječni pakao u slučaju da Svemogući postoji(samo zato što tebi neke stvari nisu jasne i ne kontaš), nego biti vjernik i "riskirati" da čitavu vječnost uživaš? Za uzvrat moraš se 5x čistiti dnevno, 20ak minuta dnevno imati odličnu "vježbu" za sve one koji sjede po čitav dan, biti dobar prema roditeljima, pomagati siromasima itd... ?
Znaci treba biti vjernik kao neka vrsta zivotnog osiguranja. Ne iz cvrstog uvjerenja, nego za svaki slucaj da se nebi zajeb'o u procjeni i da naplatis u slucaju smrti.
Ima tu jos stvari koje nemaju veze sa pamecu. Na Zemlji je 7 milijardu ljudi. Ako su muslimani u pravu, 5.5 milijardi ode u pakao. Ako su krscani u pravu, 5 milijardi ode u pakao, a ako su Zidovi u pravu, 6.985 milijardi ljudi ce u pakao a njih odabranih 15 miliona na lijepo mjesto. Da ne spominjem druge religije koje uopste ne poznaju pojam Boga ili sta vec. Podjes recimo sa stanovista jednog Hinduiste, a ima ih milijardu. Rodi se i odraste u nevjerovanju u Boga nego u skup ucenja Hinduizma. Nikad ne dodje u dodir sa Islamom, jer je hajde da kazem zivio u nekom selu i nikad nije vidio muslimana ili njihova ucenja. Umre Hinduista kad ono bum pred Boga. Ovaj ga pita sto se nisi meni molio, a ovaj mu odgovara ko si ti, niko te nije ni spomenuo dok sam bio ziv. I sto bi Hinduista isao u pakao. I ako je on taj svemoguci, zasto ce vecina covjecanstva u pakao samo zato sto pogresno vjeruju to jest imaju pogresno zivotno osiguranje.
Ne doslovno, ja imam čvrsto uvjerenje, ali kažem za ove druge nevjernike da nema ništa loše i kada bi vjerovali u Allaha dž.š, tj da mogu samo dobiti i na ovom i na onome svijetu. Nije to da moraš da udaraš čitav život kamen od kamen, pa ako si udarao poslije ideš u dzennet, a ako to ispadne laž, bezveze si udarao u kamen i mučio se cijeloga života. Jel ti jasno šta govorim?
Što se tiče druge stvari :
" U slucaju da do nekih osoba ipak nije doprla Objava, dat ce im se sansa na Ahiretu.
Imam Ahmed u svojoj zbirci prenosi hadis da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve
sellem, rekao: «Cetiri ce se osobe pravdati na Sudnjem danu: Gluh covjek koji nista
nije cuo, lud covjek, oronuo starac i covjek koji je umro u periodu izmedu dva
poslanika. Onaj koji je bio gluh, red ce: 'Moj Gospodaru, kad je islam dosao, ja nista
nisam cuo'. Luda osoba ce red: 'Moj Gospodaru, kad se islam pojavio, djeca su na
mene izmet bacala'. Oronula stara osoba ce red: 'Moj Gospodaru, kad je islam
dosao, ja nista nisam razumio'. Onaj koji je umro u periodu izmedu dolaska dvojice
poslanika, red ce: 'Moj Gospodaru, nije mi dosao Tvoj Poslanik'. On ce uzeti od njih
obecanje da ce Mu pokorni biti, pa ce im narediti da udu u vatru. Tako mi Onoga u
Cijoj je ruci dusa Muhammedova, kad bi usli u nju, bila bi im hladna i spasonosna».
Ahmed ibn-Hanbel: "Musned".

Upravo ce ovaj ispit biti dodatni ispit za cetiri spomenute grupe ljudi. Ako su istinski
vjernici, uci ce u vatru bez pogovora. Ako poslusaju Allaha, znak je da su vjernici.
Ako Ga ne poslusaju, znak je da se radi o nevjernicima. A Allah najbolje zna. "
Eto fino objašnjenje na to tvoje pitanje, koje sam i ja donedavno sam sebi postavljao i nije ni meni imalo logike da oni budu kažnjeni, a da nisu ni znali za Njegovo postojanje.
HadiRa

#248 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

Putnik ali stvarno wrote:

@HadiRa
Iskusenje; stvoreno za nas ljude

HadiRa, je li predpostavka da nas Bog nikada ne kusa ? Ili ne ?
Kako to mislis iskusenje stvoreno za nas ljude ?

Putnik, ljudi ce biti stavljani na Iskusenje sve dok disu.. mogu da ne gledaju, ali sve dok disu bit ce kusani za zanijecu.

Pa Dobri Boss zeli da vidi one najjace , medju nama. :D
chupacabra

#249 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by chupacabra »

Bajke kao bajke, svako ima pravo na svoje bajke.
Nisi mi dao odgovor zasto ce vecina čovječanstva u vatru zato sto vjeruju po principima druge religije. Ne moras, zato sto logicno objašnjene i ne postoji. Osim mozda da je bog neki sadista koji uziva u patnji ljudi pa ce ih vecinu smjestiti u vatru zato sto se nisu molili kako treba i vjerovali na ispravan nacin. Ali ja to i ne tvrdim nego je to jedino logicno objasnjenje u slucaju da bog postoji.

Sto se tice vjerovanja u visa bica, uvijek je teret dokaza na onome koji donosi tvrdnju a ne na onom drugom da dokaze suprotno. Kada kažeš da naučnici nisu dokazali nepostojanje boga, oni to i ne moraju jer teret dokaza nije na njima nego na onom koji tvrdi postojanje istog.
Evo ti primjer: Ja tvrdim da postoji nevidljivi i svemoguci Godzilla, i ja organizujem religiju i skup praksi moljenja i obozavanja Godzille. Ti mi onda kazes da sam budala, a ja od tebe kao naucnika trazim da dokazes da ne postoji Godzilla. Ti mi onda kazes da je teret dokaza postojanja Godzille na meni jer sam iznio tvrdnju da nesto postoji. Vidis li analogiju sa religijom, Bogom i tim nekim nevidljivim bicima koja se kao šetaju okolo.
Plavo-bijeli

#250 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

Problem je što kakav god da vam odgovor čovjek da, vi kažete da vam to nije logično, da vam to nije jasno, ili nešto treće i na kraju vi kao budete u pravu jer mi ne možemo nešto pojasniti... zamarate se glupostima svakako.
Post Reply