amiliana wrote:ćiribiribela wrote:Negdje sam procitala da ako ne operemo kosu 6 sedmica, ona pocne sama da se cisti, pa eto, stedite vodu, struju i plin.

Odgovarajucom njegom i ciscenjem moze se smanjiti lucenje sebuma jer uzrok masne kose je prekomjerno lucenje sebuma.Redovno ciscenje je vazno jer se na taj nacin uklanjaju patogeni,necistoca,visak sebuma.Zbog toga se preparati formulisu da uklone visak loja u slucaju hiperfunkcije lojnih zlijezda.
Uzrok masne kose je prekomjerno lučenje sebuma, a uzrok prekomjernom lučenju sebuma je pretjerano rješavanje sebuma. To je već medicinski problem, ako ti kosa ne može biti čista duže od dan i po'.
A sad, ne znam jesu li mi gori oni što se kupaju jednom sedmično(ako i toliko) ili ovi poput Cherry koji se iščuđavaju normalnim higijenskim navikama. Čemu tuširanje ujutro, ako si to obavio navečer i ležao par sati. Ako se toliko oznojiš da se moraš tuširati, onda ili spavaš u nezdravim uvjetima ili imaš problema sa hormonima ili žlijezdama. Inače je dovoljno da se sapereš, kao što neko reče, zdravoseljački.
Pranje zuba, ruku, nogu, umivanje je obavezno i normalno, a sve ostalo po potrebi, i sve ovisno o tome kakav ti je organizam i čime se baviš.