Za prmjer uzmi sloveniju......ljubljana je razvijena.....ali i sci ostali djelovi slovenije.....u svakom selu ima neka fabricica a tako je bilo i za vrijeme juge......a sto se tice beograda to je istina koja se i danas nastavlja u drugim republikama...jos mi u fedraciji imamo peh da je gore nego u jugi zbog kantonaPM72 wrote:Dok je svijeta i vijeka uvjek će biti ovakve i slične priče.Dobro se sjećam šuplje priče u onoj zemlji kako Beograd odvuče sve pare pa svi ostali ga puše.Onda je došla fildžan Bosna pa ovi sa strane to isto pričaju ali za Sarajevo.Kompleks niže vrijednosti.Kad bi Tuzla postala država za sebe onda bi oni iz Obodnice tražili više para jer su kao ugroženi.
Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
- spreca
#226 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#227 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Jest vala, u Tuzli i Zenici svi identicno razmisljajuHajvan wrote:
a tuzlaci i zeničani su jedine skupine koje imaju animozitet spram sarajeva?!
mislim da su od svih skupina koje baš ne vole sarajvo, navedeni u manjini.
- filosofman
#228 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Tri sise doji Sarajevo a jednu zajedno Zenica i Tuzla.

- filosofman
#229 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
filosofman wrote:Tri sise doji Sarajevo a jednu zajedno Zenica i Tuzla.

- filosofman
- filosofman
- Hajvan
#232 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
_BataZiv_0809 wrote:Jest vala, u Tuzli i Zenici svi identicno razmisljajuHajvan wrote:
a tuzlaci i zeničani su jedine skupine koje imaju animozitet spram sarajeva?!
mislim da su od svih skupina koje baš ne vole sarajvo, navedeni u manjini.
ko je to reko?
ja ne.
- Hajvan
#233 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
niko vas ne jebaje!spreca wrote:escobar__ wrote:Ako ćete vi glumatat neku veličinu i prosto yebavat druge bh. gradove u zdrav mozak, i otcijepit ćemo se ako treba. Beogradu i Zagrebu nećemo, al' jebeš i vas.Hajvan wrote:ma ovo je ona tuzlaska spika..
vama je najbolje otcjepiti se-- eno vam beograd ili zagreb… s njima ce vam biti bolje.
ako nas koriste samo za muzhu.....koji ce nam kutnjak i oni u pravu si
ne znam da postojite, bukvalno
- spreca
#234 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
zato tebeHajvan wrote:
niko vas ne jebaje!
ne znam da postojite, bukvalno
- Hajvan
#235 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
realno, sva nam jew ova prica ovdje glupa, šuplja.
Imamo isti problem sa ogoromnim budžetskim aparatom i strankama koje su ga stvoriile- a tu smo svi podjednako krivi i pravi….
Vaše redovne frstracije ne proizvodi Sarajvo, nii ja kao njegov (slucajni) stanovnik.
Niti su meni za moje neuspjehi krivi Tuzla, Zenica, Kišnjev iili Hanoj.
Svakako, možemo se mi ovdje nastaviti šprdati i šukati jedni drugima, ali ovo gore je činjenica.
Imamo isti problem sa ogoromnim budžetskim aparatom i strankama koje su ga stvoriile- a tu smo svi podjednako krivi i pravi….
Vaše redovne frstracije ne proizvodi Sarajvo, nii ja kao njegov (slucajni) stanovnik.
Niti su meni za moje neuspjehi krivi Tuzla, Zenica, Kišnjev iili Hanoj.
Svakako, možemo se mi ovdje nastaviti šprdati i šukati jedni drugima, ali ovo gore je činjenica.
- O'zone
- Globalni moderator
#236 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ja sam za to da se na tromeđi Sarajevo-Tuzla-Zenica organizuje kakav boj 
- astala_vistala
#237 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ja sam se malo zeznuo u svom postu,ovo je vec sukob kantonalnih buđzetlija,ali opet haman sve drzavne institucije i firme u drzavnom vlasnistvu se nalaze u Sarajevu opet logicno je da je se veca lova salje u glavni grad uostalom najbolje rijesenje je rezovi i smanjenje administracije u svim sferama,onda cete pricati o onim divnim proslim vremenima,svakako ste nerealni sektor koji ne privreduje i ne doprinosi razvoju drzave i na teretu ste preko 3 miliona ljudi.
-
iz zadnje klupe
#238 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Hajdmo reci ovako
Sve što SA kanton ima, a ZE DO i TK nema ( veće plate za prosvjetu, davanja trudnicima, penzije umjetnicima itd) se crpi iz para koje su zaradile TK I ZE DO,tj zahvaljujući razlici izmedju normalnog koeficienta 1 ( imaš kolko zaradiš) i umjetnog koeficienta 2
Najbizarnije rečenu, Tuzlak zaradi da bi trudnica u SA imala, a nema za njegovu vlastitu ženu
Sve što SA kanton ima, a ZE DO i TK nema ( veće plate za prosvjetu, davanja trudnicima, penzije umjetnicima itd) se crpi iz para koje su zaradile TK I ZE DO,tj zahvaljujući razlici izmedju normalnog koeficienta 1 ( imaš kolko zaradiš) i umjetnog koeficienta 2
Najbizarnije rečenu, Tuzlak zaradi da bi trudnica u SA imala, a nema za njegovu vlastitu ženu
-
neki
#239 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
iz zadnje klupe wrote:Hajdmo reci ovako
koji pacenik
-
iz zadnje klupe
#240 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ovaj što mi kaže da sam paćenik...
Volim Sarajevo, živio sam u njemu, neka treba da bude veći koeficient, mrzim ta prepucavanja, ali zamisli tri brata koj zajedno zarade 300 KM kojem su isto doprinjeli, ovaj jedan uzme sebi 150 KM, a ovoj dvojici po 75KM, pa ovaj kupuje nutele, a ova dvojica imaju samo za jeftini turski euro krem
Inače tema je glupa, ali ne vjerujem da stvarno ljudi u SA kantonu misle da je razlog što im prosvjeta ima veće plate, trudnice veće doznake, itd. zbog veće razvijenosti ( najveća stavka u izvozu Kantona Sarajevo je struja
, pametnom dosta
)
Volim Sarajevo, živio sam u njemu, neka treba da bude veći koeficient, mrzim ta prepucavanja, ali zamisli tri brata koj zajedno zarade 300 KM kojem su isto doprinjeli, ovaj jedan uzme sebi 150 KM, a ovoj dvojici po 75KM, pa ovaj kupuje nutele, a ova dvojica imaju samo za jeftini turski euro krem
Inače tema je glupa, ali ne vjerujem da stvarno ljudi u SA kantonu misle da je razlog što im prosvjeta ima veće plate, trudnice veće doznake, itd. zbog veće razvijenosti ( najveća stavka u izvozu Kantona Sarajevo je struja
-
neki
#241 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Za pocetak prouci kako se prikupljaju indirektni prihodi, gdje ih se najvise prikupi i nacin na koji se trenutno preraspodjeljuju...pa opet dodji i pricaj o tri brata koji jednako zarade...
I za ovu pricu o tome kako tuzlak radi za sarajevsku trudnicu a nema za svoju, najmanje sto ti mogu reci je da si pacenik...
I za ovu pricu o tome kako tuzlak radi za sarajevsku trudnicu a nema za svoju, najmanje sto ti mogu reci je da si pacenik...
-
TomBa
#242 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
iz zadnje klupe wrote:Ovaj što mi kaže da sam paćenik...
Inače tema je glupa, ali ne vjerujem da stvarno ljudi u SA kantonu misle da je razlog što im prosvjeta ima veće plate, trudnice veće doznake, itd. zbog veće razvijenosti ( najveća stavka u izvozu Kantona Sarajevo je struja, pametnom dosta
)
U nedostatku argumenata najčešće se koristi prazno vrijeđanje...
- Edin H.
#243 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ima smislaO'zone wrote:Ja sam za to da se na tromeđi Sarajevo-Tuzla-Zenica organizuje kakav boj
- supercali
#244 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
cevljanoviciEdin H. wrote:Ima smislaO'zone wrote:Ja sam za to da se na tromeđi Sarajevo-Tuzla-Zenica organizuje kakav boj
- spreca
#245 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
budi dobar pa nam to ti fino objasnineki wrote:Za pocetak prouci kako se prikupljaju indirektni prihodi, gdje ih se najvise prikupi i nacin na koji se trenutno preraspodjeljuju...pa opet dodji i pricaj o tri brata koji jednako zarade...
- kandelabar
#246 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Vi iz Sarajeva tretirate Bh telekom Elektroprivredu kao vaše kompanije i računate od njih PDV koji ide na jedinstveni racun da je kao vaš i da najviše privređujete..Jako Sarajevo je bitno za Bošnjake i BiH i razumijem zašto su donijeli koeficijent 2 ali to je bilo prije 6g ali dosta je više razvoja i izgradnje došlo je vrijeme kad moamo podjednako nosit teret jer sada vaše trudnice imaju veća primanja,ne plaćate dravstveno premije,studentski centri i autobuske karte imate subvencije itd,a mi to sve placamo u TK..ali ja znam i kad bi neko dao sad TK 50.000.000 KM na ime preraspodjele da bi se to razgrabilo i da ništa od ove moje priče ne bi bilo
-
Drinski
#247 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Mada mislim da od ovoga nema nista i da su to ovi profesori uradili radi vlastite politicke promocije (totalno su propali na proslim izborima) plus sto ne gotivim tuzlake ali su ljudi u pravu: sarajlije sebi dali koeficijent 2 a ostalima vele da rade i zarade.
- jao_situacije
#248 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ima jedna stvar mala, ali značajna.. prošle godine negdje oko juna sam gledao sjednicu SKS i kaže između ostalog neko nakon što su pročitali izvještaje tada je konkretno bilo zdravstvo kako jedna velika cifra (sad ja ne znam koja tačno da ne lupam) ljudi dođe u KS da se liječi slično navode i za školstvo itd. pa ja sad kažem ovako.
Okej upravu ste imate veće izvoznike u TK i ZDK i ja se slažem (realno ja i nisam vidio neke velike koristi od ovog koeficijenta 2) vratimo KS na 1, razliku podijelimo ravnomjerno kako spada. ALI NEMA VIŠE DOLAZAKA U KS DA SE LIJEČIMO I PRAVIMO GUŽVU, LIJEČIMO SE U TUZLI ZENICI ITD. NEMA VIŠE DOĆI OVDJE PA SE ŠKOLOVATI PA FIKTIVNO BORAVAK I SL. U TUZLU NA UNIVERZITET U ZENICU ITD. Nije problem evo ja kao građanin u KS sam za to da se napravi peticija vratimo koeficijente na 1, raspodijelimo sredstva ravnomjerno. Ali onda nema kukumakanja i vratite se u svoje kantone jel ' pošteno tako vama "vaše pare" nama naš grad ?
Tačno je čovjek naveo cifru ljudi koji nisu iz KS, a liječili su se ili se liječe ovdje i koliko su novca koštali i to nisu bile male pare. Ovi slučajevi koji su komplicirani i ne mogu se riješiti u drugim kantonima okej ali nema njih 100 000.
JA SAM APSOLUTNO ZA TO ANEKS 7 SVI NAZAD NA SVOJE, I NEMA PROBLEMA SVIMA RAVNOMJERNO OD POREZA.
Licemjerno je reći uzimate sve pare, a čovjek naveo cifru ljudi koji dolaze iz drugih kantona da se liječe ovdje i prave minus u sredstvima kantona.
Okej upravu ste imate veće izvoznike u TK i ZDK i ja se slažem (realno ja i nisam vidio neke velike koristi od ovog koeficijenta 2) vratimo KS na 1, razliku podijelimo ravnomjerno kako spada. ALI NEMA VIŠE DOLAZAKA U KS DA SE LIJEČIMO I PRAVIMO GUŽVU, LIJEČIMO SE U TUZLI ZENICI ITD. NEMA VIŠE DOĆI OVDJE PA SE ŠKOLOVATI PA FIKTIVNO BORAVAK I SL. U TUZLU NA UNIVERZITET U ZENICU ITD. Nije problem evo ja kao građanin u KS sam za to da se napravi peticija vratimo koeficijente na 1, raspodijelimo sredstva ravnomjerno. Ali onda nema kukumakanja i vratite se u svoje kantone jel ' pošteno tako vama "vaše pare" nama naš grad ?
Tačno je čovjek naveo cifru ljudi koji nisu iz KS, a liječili su se ili se liječe ovdje i koliko su novca koštali i to nisu bile male pare. Ovi slučajevi koji su komplicirani i ne mogu se riješiti u drugim kantonima okej ali nema njih 100 000.
JA SAM APSOLUTNO ZA TO ANEKS 7 SVI NAZAD NA SVOJE, I NEMA PROBLEMA SVIMA RAVNOMJERNO OD POREZA.
Licemjerno je reći uzimate sve pare, a čovjek naveo cifru ljudi koji dolaze iz drugih kantona da se liječe ovdje i prave minus u sredstvima kantona.
-
Drinski
#249 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Taj sto se lijecio u Sa se lijecio ili o svom trosku ili o trosku njegovog ZZO. Studij se placa.
- jao_situacije
#250 Re: Sarajevo je u povlaštenom položaju u odnosu na druge gradove?
Ma nemoj. Studij se ne plaća nego se subvencionira na svakom fakultetu i to plaća kanton.. školarina je recimo 1000 KM, a godina košta preko 3500 KM realno. Čovjek je fino objasnio i nema razloga da laže a ja moram izgleda nacrtati oni su računali repro materijal lijekove grijanje struju hranu rad doktora med. sestara itd. i nije sve pokriveno, te se to onda izbija iz budžeta kantona i pravi minus. Nemoj da bezveze moram tražiti dokument zbog toga što ti ne vjeruješ tj. praviš se lud, a dobro znaju svi da to postoji samo što ja nisam ni slutio da je to u tolikoj mjeri kako su oni prezentirali. Takve stvari su ako se ne varam čak ekranizirane i u Jugoslaviji ono daš doktoru ispod stola da napiše hajd' se liječi u Beograd Zagreb itd. pa ti onda malo odeš i tako to. I to čak u ovom slučaju nisu ni bili problem ljudi iz RS koji su ostvarili pravo da se liječe u KS, nego ovi preletači iz drugih kantona. Ne kontam fazon pljuje se po Sarajevu, a jedva se čeka ovdje svaliti ?Drinski wrote:Taj sto se lijecio u Sa se lijecio ili o svom trosku ili o trosku njegovog ZZO. Studij se placa.