Nije nego!HadiRa wrote:ihh ona zemlja sto ju zovu Mezaristan, ne pita ko je imao kojeg Sejha..
ako nije bio Muhammed a.s. , sve nam je dzaba.
Vehabizam, porijeklo i posljedice
- fatamorgana
#226 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
- Towelie
#227 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Selam alejk, fato. Morel' se lezat?Nije nego!
-
Dexx1
#228 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Cuo sam da je jedan od ovih poznatih "daija" iz Bosne na nekoj drustvenoj mrezi - valjda fejsbuku - napravio paralelu izmedju mezara ashaba i javne kuce
zna li ko sta vise o tome
- Towelie
#229 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Radi se o Dzevadu Golosu, ali istini za volju nije bas tako bilo.Dexx1 wrote:Cuo sam da je jedan od ovih poznatih "daija" iz Bosne na nekoj drustvenoj mrezi - valjda fejsbuku - napravio paralelu izmedju mezara ashaba i javne kucezna li ko sta vise o tome
-
Dexx1
#230 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Mozel link neki il sta vecTowelie wrote: Radi se o Dzevadu Golosu, ali istini za volju nije bas tako bilo.
- kritichar
- asurbanipal
#232 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
kritichar wrote:Knjiga o Abdulvehabu
http://s-d-o.org/wp-content/uploads/201 ... emelja.pdf
U Engleskoj industrijska, u Francuskoj buržoaska, a u Arabiji vehabijska beduinska revolucija...
- asurbanipal
#233 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Pročitah tekst. Evo nekih zanimljivih navoda...
Tačno je da su vrata idžtihada zatvorena, da je prevladao taklid, ali upravo to rade i vehabije. Kod spomenutih je također prisutna imitacija i markiranje, a o "slobodoumnosti" se može samo sanjati. Jedan od najgorih režima koji guši slobodu mišljenja i filozofiju je upravo Saudijska Arabija koja baštini vehabijsku ideologiju.
Onda ide:
Čuj čitavu "generaciju ljudi oko sebe" ?
Ko ne zna da se radi o Al-Saudima čovjek laik bi pomislio da se radi o nekoj avanagardi, poput npr. enciklopedista. I džihad protiv muslimana mu je bio posebno "jak", ili bar, kako se navodi da je "principe sproveo prije svega na sebi". Eh da jeste, npr. da je izvršio harakiri, možda bi za ummet bilo mnogo bolje. O "mukotrpnom oslobađanju i rekonstrukciji" ne treba trošiti riječi, vidimo dokle nas je danas dovelo to...
I da, riječ je o dvije i po brošure ili zabilješke studenta ili bolje reći "začetnika neorenesanse islamskoga svijeta". ISIL to odlično prikazuje u praksi...
Da bude nesreća još veća islamski učenjaci su zatvorili sva vrata idžtihada. Zatvaranje idžtihada bila je druga tragedija koja je zadesila muslimane. Imitacija je carevala, oponašanje gospodarilo, a slobodoumnost je ugušivana svugdje gdje god je to bilo moguće. Bilo je potpuno zaboravljeno da Islam traži slobodu misli, proučavanja i riječi.
Tačno je da su vrata idžtihada zatvorena, da je prevladao taklid, ali upravo to rade i vehabije. Kod spomenutih je također prisutna imitacija i markiranje, a o "slobodoumnosti" se može samo sanjati. Jedan od najgorih režima koji guši slobodu mišljenja i filozofiju je upravo Saudijska Arabija koja baštini vehabijsku ideologiju.
Onda ide:
Jednostavno rečeno, vraćanje Kur'anu i Sunnetu, otvaranje idžtihada i oživljavanje džihada, bile su osnovne težnje života i rada Muhameda ibni Abdulvehaba. Sva tri navedena principa sproveo je prije svega na sebi, okupljajući još za svog života čitavu generaciju ljudi oko sebe, koji su znali kakon dalje nastaviti mukotrpan put oslobađanja, izgradnje i rekonstrukcije islamskog društva i njegovog svijeta.
Čuj čitavu "generaciju ljudi oko sebe" ?
I da, riječ je o dvije i po brošure ili zabilješke studenta ili bolje reći "začetnika neorenesanse islamskoga svijeta". ISIL to odlično prikazuje u praksi...
Teško je sada reći koliko je ovaj učenjak ostavio djela iza sebe, još je teže u jednom kratkom radu izvršiti analizu njegovih djela, makar onih i najpoznatijih, pa i najglavnijih.
- Towelie
#234 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Vehabije i slobodoumnost. 
- asurbanipal
#235 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Towelie wrote:Vehabije i slobodoumnost.
Neorenesansa ummeta i nositelji revolucie. Vehapiske revolucie...

- asurbanipal
- aurora313
#237 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Sa dosta pažnje sam slušao Izeta Hadžića. I ma da je on u pravu kada traži i očekuje da se u miru ponaša i moli kako smatra da musliman treba, to nikako ne mijenja sliku oko toga da je islam ipak religija kojom se uspiješno manipuliše, i koja je uzročnik nestabilne današnje situacije. On osuđuje kako sam kaže 'maloumne', ali nije u stanju da ponudi rješenja. I kao svaki vjernik svoje poglede smatra dovoljnim, a za ostalo, to po njemu je Alahov problem.
Na žalost, to nije dovoljno. Ostali traže mnogo više od praznih riječi.
I nikako mi na pamet ne padaju paralele sa postojanjem mogućih hrišćanskih grupa koje bi imale slične poglede kao navedeni 'maloumnici.' Kojekakvi Ku klux klanovi koji čine zlo u ime vjere su uvijek lokalnog porijekla i značaja, ali ne operišu na globalnom nivou kao što se to događa u islamu.
Ima li ko kakva solidna objašnjenja za ovakvo stanje?
Na žalost, to nije dovoljno. Ostali traže mnogo više od praznih riječi.
I nikako mi na pamet ne padaju paralele sa postojanjem mogućih hrišćanskih grupa koje bi imale slične poglede kao navedeni 'maloumnici.' Kojekakvi Ku klux klanovi koji čine zlo u ime vjere su uvijek lokalnog porijekla i značaja, ali ne operišu na globalnom nivou kao što se to događa u islamu.
Ima li ko kakva solidna objašnjenja za ovakvo stanje?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#238 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Mene zanima zasto vehabije nose duge brade i nose pantalone iznad clanaka? 
- kritichar
#239 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
To im je ostalo od rata sa SSSR-om, Talibani su to uveli, brada im služi da zastraše protivnika, a kratke pantalone zbog kretanja, da mogu trčati, da im ne smetamali_milojica wrote:Mene zanima zasto vehabije nose duge brade i nose pantalone iznad clanaka?
- HAVANA
#240 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
A koga ovde zastrasuju i dje trce? I sto svi zinu ko peš po ovim slikama,i ima li ovaj u sakou zenu da mu kaze nema smisla tako obuci,vidi te kakav si? 
- kritichar
#241 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Koga straše, pa cijeli svijet, nekad se govorilo djeci eto babaroge, a danas eto vehabije.
A trče po terorističkim kampovima koji se nalaze u tim njihovim zajednicama, hoće da su uvijek spremni za rat.
što se tiče otvorenih usta, oni su uvijek takvi, nemoguće da ih baš uvijek slikaju u tim čudnim pozama, oni tako hoće da izgledaju upravo zbog marketinga
A trče po terorističkim kampovima koji se nalaze u tim njihovim zajednicama, hoće da su uvijek spremni za rat.
što se tiče otvorenih usta, oni su uvijek takvi, nemoguće da ih baš uvijek slikaju u tim čudnim pozama, oni tako hoće da izgledaju upravo zbog marketinga
- fatamorgana
#242 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
More, nemam pantalone tri frtalja pa nema ni propuha!Towelie wrote:Selam alejk, fato. Morel' se lezat?Nije nego!
- Smrcak15
#243 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
pogledajte obavezno ovaj kratki video, nasmijat ce te se vjerovatno
nema boljeg predavaca na balkanu, humor pomijesano sa korisnim
siguran sam i da nevjernici vole njega slusati bas zbog humora koje posjeduje
- Fudo Bosna
#244 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Evo klipa koji tako jasno i kratko kompromituje dawu wehabija, vaiz ko stvoren za braću , da im malo provazi, maksus , nedjeljom u BKC-u !!!
- piupiu
#245 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
asurbanipal wrote:
![]()
Iz ovih brada kao da će sad nešto prhnuti (one dvije gore lijevo) ... vrlo neatraktivno.
Ne gotivim hipster look.
-
kerima1
#246 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Neuredno za pogledati dabogsacuva!Iz ovih brada kao da će sad nešto prhnuti (one dvije gore lijevo) ... vrlo neatraktivno.
Ne gotivim hipster look.
Ni jedan normalan muskarac vjernik nece sebe ovako unakaziti.
- HAVANA
#247 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
A divi desnog i sulje,pulovera i sakoapiupiu wrote:asurbanipal wrote:
![]()
Iz ovih brada kao da će sad nešto prhnuti (one dvije gore lijevo) ... vrlo neatraktivno.
Ne gotivim hipster look.
- piupiu
#248 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
A, šta će, jadničak, možda nema bolje, pa je sastavio svečano odijelo kako je najbolje znao i umio ... ali imam drugu primjedbu - zašto je zastava izgužvana?HAVANA wrote: A divi desnog i sulje,pulovera i sakoaima li zenu ovaj,sto ga pusti vakog vani.A pjevaju nesta beli,svi zinuli ko pes,po sumamaa i goramaaaaa
- gospodja profiterka
#249 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Pa nema ženske ruke da popegla...piupiu wrote:A, šta će, jadničak, možda nema bolje, pa je sastavio svečano odijelo kako je najbolje znao i umio ... ali imam drugu primjedbu - zašto je zastava izgužvana?HAVANA wrote: A divi desnog i sulje,pulovera i sakoaima li zenu ovaj,sto ga pusti vakog vani.A pjevaju nesta beli,svi zinuli ko pes,po sumamaa i goramaaaaa
Mislim, ko je vidio po gradu demonstrirati sa neispeglanom zastavom, kakvu to poruku šalje svijetu o nama?
- Smrcak15
#250 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
evo nesto frisko sa FACETVa tek prekljuce postavljeno
obavezno za pogledati, da vidite kulturu govora i lijepo ponasanje ovih takozvanih vehabija, pogotovo emotivnost i privrzenost BiH, na kraju u suzama prica, pogledajte ovo i vise nista netrebate gledati o vehabijama
Vehabije? Ljudi s bradom... Mi nismo vehabije! A jeste li selefije?
obavezno za pogledati, da vidite kulturu govora i lijepo ponasanje ovih takozvanih vehabija, pogotovo emotivnost i privrzenost BiH, na kraju u suzama prica, pogledajte ovo i vise nista netrebate gledati o vehabijama
Vehabije? Ljudi s bradom... Mi nismo vehabije! A jeste li selefije?