Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
- Phosphorus
#226 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Oči i srca su vam slijepa od mržnje i neznanja, pa mislite da su vam 'vehabije' najveća prijetnja. A ovi preko bi nas ODMA sutra ponovo klali, silovali i ubijali. I uzimate pojedince kao mjerilo...
Pa pogledajte na youtube-u o čemu ovi ljudi pričaju, ne moraš ni biti musliman da shvatiš da su u pravu. 99% njih je i protiv ISIS-a, i protiv ekstremizma, samo što vi puno gledate tv, a dzamiju vidite samo za bajram... a najpametniji ste..
Pa pogledajte na youtube-u o čemu ovi ljudi pričaju, ne moraš ni biti musliman da shvatiš da su u pravu. 99% njih je i protiv ISIS-a, i protiv ekstremizma, samo što vi puno gledate tv, a dzamiju vidite samo za bajram... a najpametniji ste..
- Streptokok
#227 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
i ja kažem, samo ih malo treba nadzirati da im kakva budalastina ne padne na pamet, poput mevlida, ili odlaska u siriju i sl. Pored ovako prijateljski nastrojenih susjeda svaki probosanski covjek nam je dobro dosao.
- salik79
#228 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Cini mi se da si upravo ti onaj koji je odskora u vjeri, pa te fasciniraju ekstremi u kojima pronalazis smisao iste i ciji rigidni stavovi su za tebe 99% ispravni...Sto bi rek'o hfz Bugari: "(pocetna) upala imana".Phosphorus wrote:Oči i srca su vam slijepa od mržnje i neznanja, pa mislite da su vam 'vehabije' najveća prijetnja. A ovi preko bi nas ODMA sutra ponovo klali, silovali i ubijali. I uzimate pojedince kao mjerilo...
-
Bodkin
#229 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
vehabije probosanskeStreptokok wrote:i ja kažem, samo ih malo treba nadzirati da im kakva budalastina ne padne na pamet, poput mevlida, ili odlaska u siriju i sl. Pored ovako prijateljski nastrojenih susjeda svaki probosanski covjek nam je dobro dosao.
-
Mohamad Sissoko
#230 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ono sto znam tih "vehabija" svi vole BiH.Mnogi su se i borili za nezavisnost.
Al ocigledno da to nekima ne odgovara.
Last edited by Mohamad Sissoko on 01/01/2015 11:10, edited 1 time in total.
- Streptokok
#231 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
a znamo i kome ne odgovara.Mohamad Sissoko wrote:Ono sto znam tih "vehabija" svi vole BiH.Mnogi su se i borili za nezavisnost.
Al ocigledno da to nekima neodgovara.
- Point.
#232 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Vehabije treba otjerati u Saudijsku Arabiju, gdje svojim stavovima, ponasanjem i uvjerenjem i pripadaju. A da su prijetnja BiH, to su dokazali u Bugojnu i kroz Mevlida i kroz slanje ljudi da budu dzubrivo suhoj sirijskoj zemlji.
- Phosphorus
#233 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Upala imana? Jel ti to šapnuo Bugari u čiji lik se meleci pretvaraju i tako pomaže drugim ljudima, ili možda njegov prijatelj Torabi, ili čak taj Homeini sa tvog avatara koji tvrdi da Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nije uspio dostaviti poslanicu, kao i da postoji neki drugi Kur'an, i još stotinu nebuloza..salik79 wrote: Cini mi se da si upravo ti onaj koji je odskora u vjeri, pa te fasciniraju ekstremi u kojima pronalazis smisao iste i ciji rigidni stavovi su za tebe 99% ispravni...Sto bi rek'o hfz Bugari: "(pocetna) upala imana".
Ja sam hvala Allahu dž.š. u vjeri par godina, ali sam na akidi ehli sunneta vel džema'ta, inshaAllah.
- Phosphorus
#234 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Moj fini Mohamede, da nas ponovo napadnu, OPET bi nas ti isti branili.Mohamad Sissoko wrote:Ono sto znam tih "vehabija" svi vole BiH.Mnogi su se i borili za nezavisnost.
A ovi jaki na tastaturama sa foruma bi isparili...
- Cherry-Cherry
#235 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Nacija im je na prvom mjestu. Izjasnili se kao Bosanci na popisu.Bodkin wrote:vehabije probosanskeStreptokok wrote:i ja kažem, samo ih malo treba nadzirati da im kakva budalastina ne padne na pamet, poput mevlida, ili odlaska u siriju i sl. Pored ovako prijateljski nastrojenih susjeda svaki probosanski covjek nam je dobro dosao.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Gojeni H
#236 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Smatram da je selefijski pokret u samom pocetku imao neke pozitivne aspekte. Samim ukazivanjem na odredjena sujevjerja koja nisu imala uporiste u islamu, ali su bila prihvacena medju narodom kao islamska, prilicno su pomogli u obnovi islamske vjere na ovim prostorima.Phosphorus wrote:Oči i srca su vam slijepa od mržnje i neznanja, pa mislite da su vam 'vehabije' najveća prijetnja. A ovi preko bi nas ODMA sutra ponovo klali, silovali i ubijali. I uzimate pojedince kao mjerilo...
Ovo je demokratska zemlja koja treba da postuje pravo izrazavanja vjerskih ubjedjenja dokle god ta ista ne ugrozavaju druge.
Dosadasnje djelovanje pojedinaca iz ekstremno-selefijskog kruga pokazalo je, da u ovoj zemlji nazalost postoje oni koji su spremni da napadnu druge i oduzmu ono najsvetije sto je Stvoritelj dao covjeku a to je njegov zivot.
Pojedine grupe su sebi uzeli za pravo da se osjecaju duhovno elitistickom grupom koje su se na zalost odvojile od IVZ.
Naravno da svaki selefija ne znaci automatski i primitivni orangutan bez postovanja za svetost ljudskog zivota.
Nije ni svako sufijsko maslo za Ramazana, ali su mnogi od istih znacajno doprinijeli ocuvanju islama na ovim prostorima.
"Tradicionalisti" su ocuvali ono malo islama, i iz tog "malog" dobili smo priliku da vrsimo obnovu islamskog ucenja.
Cak i ljudi koji nisu vjernici, su se borili u Armiji RBiH u odlucujucim momentima za ocuvanje Bosne, a napose bosnjackog naroda.
Bosnjacki narod je vecinski muslimanski, tako da je borba za Bosnu bila i borba za odbranu islama, ali i naseg adeta kojem druge vjeroiskaznosti nisu predstavljale prijetnju, dokle god su postovali nase pravo.
Nase dzamije imaju dovoljno mjesta za sve; za selefije, sufije, "tradicoinaliste", i ostale. Iznimno je vazno da se u ovom trenutku zajednicki drzimo Allahovog uzeta. Mnogo smo slicniji nego sto smo razliciti.
Svojim ponasanjem mozemo izmijeniti svijest ljudi. Mozemo uticati na vracanje povjerenja medju ljudima, mozemo uticati na suzbijanje korupcije, itd.
Ukoliko i dalje imamo zelju i potrebu za dzihadom, moj je prijedlog osnivanja "selefijske gorske sluzbe" gdje ce se nasa braca obuciti da pomazu ljudima u nevolji. Takodje predlazem osnivanje "sufijske sluzbe za medicinsku pomoc na putevima i u kriznim situacijama".
Napravimo taj korak i ucinimo taj dzihad i zrtvu sluzeci ljude, muslimane i nemuslimane.
- salik79
#237 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Phosphorus wrote:Upala imana? Jel ti to šapnuo Bugari u čiji lik se meleci pretvaraju i tako pomaže drugim ljudima, ili možda njegov prijatelj Torabi, ili čak taj Homeini sa tvog avatara koji tvrdi da Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nije uspio dostaviti poslanicu, kao i da postoji neki drugi Kur'an, i još stotinu nebuloza..salik79 wrote: Cini mi se da si upravo ti onaj koji je odskora u vjeri, pa te fasciniraju ekstremi u kojima pronalazis smisao iste i ciji rigidni stavovi su za tebe 99% ispravni...Sto bi rek'o hfz Bugari: "(pocetna) upala imana".
Ja sam hvala Allahu dž.š. u vjeri par godina, ali sam na akidi ehli sunneta vel džema'ta, inshaAllah.
Jok, nego Bilal Bosnic (Bilal je postao nakon svoje misije, prije se zvao Husein - ali mu je to ime bilo suvise Ehli-Bejtsko, a to tukne na siizam, pa mu ga je dzaiz bilo promijenuti) u kojem se utjelovljuje sam Dzibril a.s. i tako upucuje na pravi put, jer je cuo da je Ibn Abdul-Vehab tvrdio da je Poslanik s.a.v.a. bio na dalaletu i da je zbog toga doslo do silnih devijacija u vjeri, radi cega je njegovim sebebom krenula misija renesanse Islama , direktnin Dzibrilovim a.s. djelovanjem kroz Bozije odabranike...i bezbroj slicnih nebuloza.
Vidis kako sam znao da si novajlija u vjeri?!
- Phosphorus
#238 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Slažem se sa svim što si napisao. I naravno da u džamijama ima mjesta za sve i svakoga, hvala je Allahu... i poslije namaza svi se selamimo i razgovaramo, jer se dzematlije vole.Gojeni H wrote: Smatram da je selefijski pokret u samom pocetku imao neke pozitivne aspekte. Samim ukazivanjem na odredjena sujevjerja koja nisu imala uporiste u islamu, ali su bila prihvacena medju narodom kao islamska, prilicno su pomogli u obnovi islamske vjere na ovim prostorima.
Ovo je demokratska zemlja koja treba da postuje pravo izrazavanja vjerskih ubjedjenja dokle god ta ista ne ugrozavaju druge.
Dosadasnje djelovanje pojedinaca iz ekstremno-selefijskog kruga pokazalo je, da u ovoj zemlji nazalost postoje oni koji su spremni da napadnu druge i oduzmu ono najsvetije sto je Stvoritelj dao covjeku a to je njegov zivot.
Pojedine grupe su sebi uzeli za pravo da se osjecaju duhovno elitistickom grupom koje su se na zalost odvojile od IVZ.
Naravno da svaki selefija ne znaci automatski i primitivni orangutan bez postovanja za svetost ljudskog zivota.
Nije ni svako sufijsko maslo za Ramazana, ali su mnogi od istih znacajno doprinijeli ocuvanju islama na ovim prostorima.
"Tradicionalisti" su ocuvali ono malo islama, i iz tog "malog" dobili smo priliku da vrsimo obnovu islamskog ucenja.
Cak i ljudi koji nisu vjernici, su se borili u Armiji RBiH u odlucujucim momentima za ocuvanje Bosne, a napose bosnjackog naroda.
Bosnjacki narod je vecinski muslimanski, tako da je borba za Bosnu bila i borba za odbranu islama, ali i naseg adeta kojem druge vjeroiskaznosti nisu predstavljale prijetnju, dokle god su postovali nase pravo.
Nase dzamije imaju dovoljno mjesta za sve; za selefije, sufije, "tradicoinaliste", i ostale. Iznimno je vazno da se u ovom trenutku zajednicki drzimo Allahovog uzeta. Mnogo smo slicniji nego sto smo razliciti.
Svojim ponasanjem mozemo izmijeniti svijest ljudi. Mozemo uticati na vracanje povjerenja medju ljudima, mozemo uticati na suzbijanje korupcije, itd.
Ukoliko i dalje imamo zelju i potrebu za dzihadom, moj je prijedlog osnivanja "selefijske gorske sluzbe" gdje ce se nasa braca obuciti da pomazu ljudima u nevolji. Takodje predlazem osnivanje "sufijske sluzbe za medicinsku pomoc na putevima i u kriznim situacijama".
Napravimo taj korak i ucinimo taj dzihad i zrtvu sluzeci ljude, muslimane i nemuslimane.
Problem su oni što ne praktikuju islam, ne dolaze u džamije i nemaju osnovnog znanja, a potpaljuju ove vatre.
Što se tiče selefija, smatram da je njihov Islam najpotpuniji i da slijede sunnet, a Allah zna najbolje.
I ljudima uopšte, a ne znam što pogotovo ovima iz IZ-a smetaju selefije. Ustvari znam što - provocira ih istina koju govore - jer se drže tradicije i nasljeđenog Islama, i boje se više šta će Amerika reći, nego Gospodar, neuzubillah. A Islam se ne nasljeđuje, Islam se uči svakog dana.
Ali kao što si rekao, moramo se zajednički držati Allahovog užeta, jer nemamo prijatelja.
-
partibrejker
#245 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Vehabije nisu problem zbog nešto drugačijeg praktikovanja vjere, već zbog:Gojeni H wrote:Smatram da je selefijski pokret u samom pocetku imao neke pozitivne aspekte. Samim ukazivanjem na odredjena sujevjerja koja nisu imala uporiste u islamu, ali su bila prihvacena medju narodom kao islamska, prilicno su pomogli u obnovi islamske vjere na ovim prostorima.Phosphorus wrote:Oči i srca su vam slijepa od mržnje i neznanja, pa mislite da su vam 'vehabije' najveća prijetnja. A ovi preko bi nas ODMA sutra ponovo klali, silovali i ubijali. I uzimate pojedince kao mjerilo...
1. Bolesne ubjeđenosti da je njihov pravac ''jedini ispravan put''
2. Bolesne težnje da svakog iole drugačijeg muslimana prevedu na svoj ''jedini ispravan put'', a to su uglavnom naivci i novopečeni praktičari
3. Nepoznavanja historije nastanka njihovog vlastitog pravca
4. Sklonosti da sebe i svoje šejhove identifikuju sa melekima, iako to nikad neće priznati
5. Nespremnosti da priznaju vlastite greške
6. Patološke mržnje prema šijama i sufijama (čime se poitovjećuju sa šijama koji čine to isto)
7. Spremnosti da, pogotovo kad im se pruži prilika i vlast, ubijaju svoje neistomišljenike iako su muslimani (što čine i šije)
8. Nesposobnosti da sebe i druge organizuju osim ako iz pozadine ( obično vehabijskih država) ne dobiju enormne svote novca, a i tada to relativno kratko traje
9. Spremnosti da slažu da je nešto sunnet ili farz, iako to nije, ili da nije sunnet ili farz, a ono to jeste
10. Još mnoštva razloga kojih mi je mrsko nabrajati
Lično ih smatram za BiH opasnijim od šija, iako su nazovi sunije. Nigdje ne vidjeh manje suneta nego kod vehabija. Zbog pola kile mesa su spremni zaklat kravu,makar ostatak propo'. Strategija im je nula, osim kada je dezavuiranje novopečenih muslimana u pitanju.
Pogledajte primjer Sirije. Pobiše se međusobno, a Asad, koji je bio prva meta, osta zadnja. Dalje, silni šejhovi koji su podsticali ustanak u Siriji prije 3 godine, nisu spremni da prihvate odgovornost za promašene fetve, kao ni za 1,5 miliona stradalih, i još nekoliko miliona poniženih sirijaca.
Sve u svemu, u ovako nesređenoj državi, vehabizam sa svim svojim promašajima je zadnje što ovom narodu treba.
- salik79
#246 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
alanx wrote:
Ovo je nacin na koji je on postupio prema tom dedi koji mu je povrijedio cast "tjerajuci mu sina u drugi saf", a evo kako je postupio Poslanik s.a.v.a. prema starici koja mu je u najgorem kontekstu pricala o njemu samom (ne znajuci da je to, ustvari, on s.a.v.a.):
http://youtu.be/jzldEg4k9NQ
- res publica
#247 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Draga gospodo muslimani, dirljivo je čitati kako ovdje diskutujete, i naginjete potvrdi da su i sufije i selafije, šiti i suniti, vehabije i tradicionalisti, manje više uklopljivi u neko muslimansko jedinstvo.
Ali niste rekli ono što je bitno za nas nevjernike raznih boja. Ono što predstavlja islam a tiče se nas. Kakav bi položaj bio nas u društvu za koje se islam zalaže?
Mi hoćemo slobode. Slobodan ulazak i izlazak iz bilo koje vjere, pa i iz islama, a da čovjek ne snosi nikakve posljedice zbog toga. Da se ljudi nemuslimani mogu ženiti i razvoditi sa muslimankama, a i obrnuto po svom nahođenju, a da ne snosi posljedice od države (i islamske). Slobodno stupanje u seksualne odnose, u punoljetstvu i ranije ako to nema zloupotrebe kažnjive zakonom. U braku i van braka, slobodni seksualni odnosi, a da jedina poslejdica može biti odluka partnera da napusti takav brak, a ne da država to kažnjava. Slobodu seksualnih orijentacije, homoseksualne, heteroseksualne, lezbejske, itd. a da se država ne miješa u to. Da možemo slobodno govoriti i izražavati mišljenje, i onda kada je ono protiv svih vjera pa i protiv islama. Npr. ako vi kažete da je Muhamed božiji poslanik, da nevjernik može reči da nije. Ili kad tvrdite da je nabolji čovjek koji je hodao zemljom, da nejvrenik može reći da nije. I ne samo Muhamed, nego i Isus, Mojsije, Buda i drugi. Da se u državi može slobodno konzumirati alkohol na javnim mjestima, pa i pored dvorišta vjerskih objekata.
Da podsjetim, sva ta prava i slobode mi nevjernici već imamo po zakonima ove BiH. Ali zanima nas kako islam gleda na takvu državu i da li nekakvu drugačiju nudi kao alternativu.
Ne bi bilo dobro da mi sami pogađamo šta islam o tome misli, jer možemo pogriješiti i optužiti islam za nešto što nije, zato će nam to najbolje objasniti oni koji poznaju islam.
Ali niste rekli ono što je bitno za nas nevjernike raznih boja. Ono što predstavlja islam a tiče se nas. Kakav bi položaj bio nas u društvu za koje se islam zalaže?
Mi hoćemo slobode. Slobodan ulazak i izlazak iz bilo koje vjere, pa i iz islama, a da čovjek ne snosi nikakve posljedice zbog toga. Da se ljudi nemuslimani mogu ženiti i razvoditi sa muslimankama, a i obrnuto po svom nahođenju, a da ne snosi posljedice od države (i islamske). Slobodno stupanje u seksualne odnose, u punoljetstvu i ranije ako to nema zloupotrebe kažnjive zakonom. U braku i van braka, slobodni seksualni odnosi, a da jedina poslejdica može biti odluka partnera da napusti takav brak, a ne da država to kažnjava. Slobodu seksualnih orijentacije, homoseksualne, heteroseksualne, lezbejske, itd. a da se država ne miješa u to. Da možemo slobodno govoriti i izražavati mišljenje, i onda kada je ono protiv svih vjera pa i protiv islama. Npr. ako vi kažete da je Muhamed božiji poslanik, da nevjernik može reči da nije. Ili kad tvrdite da je nabolji čovjek koji je hodao zemljom, da nejvrenik može reći da nije. I ne samo Muhamed, nego i Isus, Mojsije, Buda i drugi. Da se u državi može slobodno konzumirati alkohol na javnim mjestima, pa i pored dvorišta vjerskih objekata.
Da podsjetim, sva ta prava i slobode mi nevjernici već imamo po zakonima ove BiH. Ali zanima nas kako islam gleda na takvu državu i da li nekakvu drugačiju nudi kao alternativu.
Ne bi bilo dobro da mi sami pogađamo šta islam o tome misli, jer možemo pogriješiti i optužiti islam za nešto što nije, zato će nam to najbolje objasniti oni koji poznaju islam.
- Streptokok
#248 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
ukratko, hoćeš za sebe sva ona prava koja vi niste dozvolili svojim susjedima tjerajući ih u logore?
-
partibrejker
#249 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Provokator res publica je ofulo temuStreptokok wrote:ukratko, hoćeš za sebe sva ona prava koja vi niste dozvolili svojim susjedima tjerajući ih u logore?
- Streptokok
#250 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
fulio je on svašta nešta, ali haj, štaš mu.partibrejker wrote:Provokator res publica je ofulo temuStreptokok wrote:ukratko, hoćeš za sebe sva ona prava koja vi niste dozvolili svojim susjedima tjerajući ih u logore?