AlfaKentaur wrote:It_is_a_Leclerc wrote:
Nemoj inzistirati na temi, jer ne može nikako 10 ljudi slabije znati historiju od tebe. A svi je znamo bolje.
Nego, hajde da razgovaramo o tome zbog čega se ti osjećaš ugroženo kad ja kažem da je potpuno razumljivo, nakon ovakvih napada, zašto raste islamofobija u zemljama bogate Evrope ?! I zašto ti je odgovor na svaki moj argument (vrlo kvalitetan, dabome) da "kršćani" (kako ti netačno i potpuno paušalno kvalifikuješ sav svijet osim slijepog crijeva svijeta na Bliskom istoku ubijaju muslimane, pa je onda, po tvojoj logici, dozvoljeno i muslimanima da se tu i tamo malo zaigraju ?
Ne treba biti veliki znalac historije da bi sabrao dva i dva, i da bi znao da su nijemci krscani koji su ubijali jevreje iz vjerskih razloga odnosno vjerske mrznje. Ili ti hoces da kazes da krscanska njemacka nije ubijala jevreje sto su jevreji nego iz nekih drugih razloga?
Ja razumijem zasto raste islamofobija i ksenofobija, ali to ne opravdavam. A za razliku od mene koji to samo razumije, ti si rekao da ti
opravdavas islamofobiju i ksenofobiju a sto znaci da opravdavas zlo i mrznju.
A razlog zasto sam spomenuo WWII je taj sto kada muslimani pocine zlodjelo to se automatski veze za Islam, a to sto je 6 miliona jevreja ubijeno iz vjerske mrznje od strane krscana (nijemaca) nije vazno i niko to ne veze za krscanstvo iako je cinjenica da su nijemci krscani koji su ubijali jevreje upravo samo zato sto su bili druge vjere odnosno jevreji. A da inkvizciju i krstaske ratove i ne spominjemo...
Ti si rekao da razumijes i opravdavas islamofobiju zbog ovoga sto se desilo danas, a ja tebe pitam razumijes li i opravdavas li muslimansku mrznju prema krscanima zbog njihovih nedijela? Trebaju li se muslimani ljutiti na krscane zbog finansiranja okupacije Palestine i ubijanja palestinaca a sto se direktno finansira iz zemalja koje su vecinski krscanske? Znas li da je Njemacka upravo odobrila pomoc Izraleu u nabavci tri nova ratna broda koji ce biti koristeni za ugnjetavanje plestinaca? Ili cemo se sloziti da bilo kakva fobija i generalizacija nije dobrodosla bez obzira o cemu se radi i da za takve osjecaje ne treba biti razumijevanja i opravdavanja?
Pa normalno da opravdavam. Hajde gledaj to ovako... Ti svaki dan plaćaš porez, i dio tvog poreza ide za nekog tamo čovjeka koji neće da radi, samo pljuje državu i njene građane, a došao je iz 200 puta goreg društva. Ti radiš, daješ porez, a dio ide za socijalnu pomoć tom čovjeku. Sutra dan, ti sjediš u kafiću, kad uleće taj čovjek, vadi pištolj i kaže - "U ime Boga, ja ću vas pobiti". I ti sad, kad sve to završi, normalno da ćeš, kad ti neko spomene tog čovjeka i zajednicu kojoj on pripada, reći - "Ma goni ih u 3 pm".
Krećeš sa pogrešne premise. Kad čine zločine, teroristi sa bliskog istoka to rade vičući - Allahu Ekber, što je u zapadnim zemljama odavno alarm da će neko poginuti. Kad su Nijemci činili zločine, to nisu činili u ime Boga, nego u ime države i svoje poremećene vizije o čistoj rasi koja upravlja svijetom, dok su "prljave" rase potičinjene njihovoj volji.
Dosta stvari gledaš kolektivistički. Zašto bi muslimani bili ljuti na Njemačku jer financira Izrael, a ne bi rekli - Danke Deutschland jer na svojoj grbači vuče milion muslimana, socijalnih slučajeva, koji tu Njemačku državu proklinju u kamen, a ispuzali su iz tamo nekog kamena ?!