Nikakav to ustupak nije, SDA i HDZ ne znaju funkcionisati jedna bez druge, to što će se, ako će se, HDZ vratiti u entitetsku vlast nije ustupak SDA, to SDAovcima treba. Komšić ga je primio do među bubrege, ali ako se ne otima, valjda mu i ne smeta.bori14 wrote:Izetbegovic je danas napravio ogroman ustupak Covicu za uhljebljvanje HDZ kadrova u FBIH vladu, a nije dobio pristanak za vijece ministara BIH
Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
- Skijaš
#226 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
-
bori14
#227 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ma kakav Komsic, ustupak je to i to ogroman. HDZ ima 101 000 glasova, podijeli to sa recimo najmanje 3 clana interesno vezane famiglije, tu ce cifru HDZ uhljebiti u instituticijama. Dati mu tu alatku sad prije nego se obavezao na formiranje vijeca ministara BiH, to znaci da ces dati Covicu sve sto imas, a dobiti ces za uzvrat bananu sa stola HDZ-a. Veoma lijep bozicni poklon za HDZ od Bakira djeda bozicnjaka.Skijaš wrote:Nikakav to ustupak nije, SDA i HDZ ne znaju funkcionisati jedna bez druge, to što će se, ako će se, HDZ vratiti u entitetsku vlast nije ustupak SDA, to SDAovcima treba. Komšić ga je primio do među bubrege, ali ako se ne otima, valjda mu i ne smeta.bori14 wrote:Izetbegovic je danas napravio ogroman ustupak Covicu za uhljebljvanje HDZ kadrova u FBIH vladu, a nije dobio pristanak za vijece ministara BIH
Jer jedno je blokirati formiranje vijeca ministara po naredjenju Dodika i Rusa iz uhljebljenih fotelja FBIH administracije, znaci i javnih kompanija, a drugo je gledati Nerku i Jerku na tim mjestima i zudjeti za foteljama. Ipak ova druga opcija te pravi puno konstruktivnijim i fleksibilnijim nego ona prva opcija kad im to i das.
A SDA jeste u FBIH vladi trenutno u sjeni Nerke i Jerke medjutim usljed blokada vijeca ministara, bolji su i Nerko i Jerko i poneki SDA-ovac u foteljama FBIH vlade i administracije nego Bevanda, Cavara i ekipa koja radi za Dodika i Ruse i koji ce tad i FBIH blokirati.
Bude li SDA po svaku cijenu srljala za foteljema, znaju i sami da je Zlaja upravo zbog toga danas u politickom kontejneru.
Covic je bezbroj puta slagao i drsko prevario Tihica, nista na rijec. Kako ga je samo za gradonacelnika Mostara prevario. Pa u formiranju vijeca ministara 2012 godine kad je SDA dobila najvise glasova Bosnjaka na lokalnim izborima, a Covic i Dodik organizirali izmedju magaraca SDA i SDP takmicenje ko ce vise nuditi da udje u vijece ministara BiH. Sa Covicem iskljucivo odmah djela, pa onda se igramo raspodijele fotelja na FBIH nivou.
A i ako se ne formiraju vlade FBIH i VM BIH, ako kozaci iz Laktasa i Sirokog blokiraju formiranje VM BIH, pa nije strasno, u FBIH vladi su Nerko i Jerko i poneki SDA-ovac.
- saibaba
#228 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ja nisam Bosnjak nego Saibaba... ( koji ne predstavlja sve Bosnjake)..... i to ima znas ....res publica wrote:Toplo bih savjetovao Bošnjake da ne nastupaju ovako kao u podebljanim rečenicama. Radi mentalnog zdravlja svih nas.saibaba wrote: Sta bi po tebi treba uraditi ?
Meni je ovo daleko bolja situacija nego sto je bila sa pomahnitalim SDP-om koji nije vidio metar ispred sebe ...
Poremeceni su planovi Dodika i Covica da skupa mogu bojkotovati sta god je u interesu BiH ...
Dodik ce biti izbacen iz vlasti sto je primjer i ostalim strankama RS u pa i HDZ u ...
Sa Zeljkom u kolaliciji ce ovo ipak biti jedna umjerenija varijanta i mislim da ce se stvari popraviti ...
A to sto jedan hrvatski ili srpski glas vrijedi kao 3 ili 5 bosnjackih... takav je ustav ...
Da smo protjerali 92- 95 ustase i cetnike to se nebi desilo ali to je neka druga tema ....
Volio bi samo da kazes ko po tebi vodi ispravnu politiku u Bosnjaka...... ako takav postoji ?
Kako je Čoviću ponuđena koalicija prije hevtu dana? Ponuđena je arogantno, nadmeno, pokroviteljski, u stilu nadmoćne sile koja jadniku nudi mrvice a on mora glumiti da je sretan zato što ih dobija, uz podmetanja da je u najmanju ruku ruski špijun, uz izrugivanja, začikavanja, sprdnju...
... a čovjek danas elegantno kaže: Nismo se s tim niti zamarali.
I šta sad? Ko je tu ispao smiješan? Čović sigurno nije.
Znači zbog normalnosti, ne treba od običnih i malih stvari praviti sudbonosne, a zbog pristojnosti treba izbjegavati debinu komunikaciju.
- saibaba
#229 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Pa nisu Izetbegovici sigurno ali pretpostavljam da jesu u americkoj ambasadi ... Koji su uzgred budi receno i doveli dodika na vlast dok je imao samo jednog poslanika ...dalje wrote:Kako znas?saibaba wrote: Dodik ce biti izbacen iz vlasti sto je primjer i ostalim strankama RS u pa i HDZ u ...
Mislim, ono, sta je rezervna varijanta ako se ne bude moglo zaobici Dodika? Jesu li mudre glave famElije Izetbegovic razmisljale o toj verijanti?
Ili su po starom obicaju krenuli kud su zamislili pa sta bog da.
- It_is_a_Leclerc
#230 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
I šta kaže Dragan Čović - "Otišao je NAŠ Sulejman". Naučila bagra da im se popušta i dozvoljava sve i svašta.
-
bori14
#231 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ali eno Bakir i Covic jos ni potpisali nisu za FBIH vladu, vec su krenuli rovariti po FBIH vladi. Dodik kaze da mu je Covic obecao jednu fotelju u FBIH vladi, valjda da je zajedno iznutra rasturaju?It_is_a_Leclerc wrote:I šta kaže Dragan Čović - "Otišao je NAŠ Sulejman". Naučila bagra da im se popušta i dozvoljava sve i svašta.
Hoce li Izetbegovic i tu popustiti i instalirati u vladu FBIH nekog ko i nema nikakvih glasova, a i ni potrebe za njima. Njemu glasovi "Domovine" itekako trebaju, jer i da ima 42 poslanika, razboli se jedan, nema vecine. "Domovina" mu svakako treba. Medjutim zasto SNSD kadar treba u FBIH vladi kad nemaju glasova iza sebe, jer su Srbi iz FBIH glasali za DF i SDP, pa je red da ih oni i predstavljaju.
Dodik je presao sve crte i linije, da sam ja na mjestu SDA, ni po cijenu totalne blokade u BiH ga ne bi uzeo ni u razmatranje. Sa fasistima koji ukidaju bosnjackoj djeci njihov maternji jezik se ne ide u koaliciju. Sad bi to garant vratio i kao ucinio uslugu Bosnjacima, vratio im ono sto je par dana prije izbora nelegalno oduzeo? Tu se treba povuci za sve linija. Sa fasistima nema koalicije pa da su milijardu puta legalni. Osim toga, Dodik i Covic su nakon nadmocne pobjede SDA na lokalnim izborima 2012, mrtvi hladni izabrali u ime Bosnjaka SDP i SBB u vijece ministara i tako su otresli SDA i bosnjacku vecinsku volju kao slinu. Nisu onda "tarambirali" o "legitimnosti"?
- spreca
#232 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
bori14 wrote:Ali eno Bakir i Covic jos ni potpisali nisu za FBIH vladu, vec su krenuli rovariti po FBIH vladi. Dodik kaze da mu je Covic obecao jednu fotelju u FBIH vladi, valjda da je zajedno iznutra rasturaju?It_is_a_Leclerc wrote:I šta kaže Dragan Čović - "Otišao je NAŠ Sulejman". Naučila bagra da im se popušta i dozvoljava sve i svašta.
Hoce li Izetbegovic i tu popustiti i instalirati u vladu FBIH nekog ko i nema nikakvih glasova, a i ni potrebe za njima. Njemu glasovi "Domovine" itekako trebaju, jer i da ima 42 poslanika, razboli se jedan, nema vecine. "Domovina" mu svakako treba. Medjutim zasto SNSD kadar treba u FBIH vladi kad nemaju glasova iza sebe, jer su Srbi iz FBIH glasali za DF i SDP, pa je red da ih oni i predstavljaju.
Dodik je presao sve crte i linije, da sam ja na mjestu SDA, ni po cijenu totalne blokade u BiH ga ne bi uzeo ni u razmatranje. Sa fasistima koji ukidaju bosnjackoj djeci njihov maternji jezik se ne ide u koaliciju. Sad bi to garant vratio i kao ucinio uslugu Bosnjacima, vratio im ono sto je par dana prije izbora nelegalno oduzeo? Tu se treba povuci za sve linija. Sa fasistima nema koalicije pa da su milijardu puta legalni. Osim toga, Dodik i Covic su nakon nadmocne pobjede SDA na lokalnim izborima 2012, mrtvi hladni izabrali u ime Bosnjaka SDP i SBB u vijece ministara i tako su otresli SDA i bosnjacku vecinsku volju kao slinu. Nisu onda "tarambirali" o "legitimnosti"?
- Mister Yes
#233 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
bori14 wrote: Izetbegovic je danas napravio ogroman ustupak Covicu za uhljebljvanje HDZ kadrova u FBIH vladu, a nije dobio pristanak za vijece ministara BIH, tacnije mogao je iskljucivo dobiti bananu sa HDZ stola
Ja već sedmicama trubim da je na sceni predizborni dogovor nametnut iz vana. Deja vu Washingtonskog sporazuma. Relaksacija odnosa između Bošnjaka i Hrvata koja će Dodika i Ruse ostaviti izolovane sa strane. Čović neće dobiti treći entitet naravno, ali će dobiti rješenje svih svojih problema vizavi majorizacije na koje se pozivao svih ovih godina. Sve u cilju da se relaksiraju odnosi između Bošnjaka i Hrvata i da zemlja uđe u EU. I Izetbegović i Komšić svim svojim potezima pokazuju da odustaju od bilo kakve konfrotacije sa Hrvatima i da su u potpunosti fokusirani na eliminaciju Dodika to jest ruskog uticaja iz BiH.
Evo moje prognoze šta će sve Čović dobiti i da se napokon završi svi nesporazumi između Bošnjaka i Hrvata:
1. Ukrupnjavanje kantona. Recimo, od 4 kantona sa bošnjačkom većinom (Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-Dobojski i Goraždanski) biće napravljena dva kantona i to na sljedeći način: Sarajevskom kantonu će biti dodani Goraždanski kanton i 5 opština iz ZDK (Zenica, Kakanj, Visoko, Breza i Vareš). Ovaj kanton će ubuduće nositi ime Sarajevsko-Zenički kanton. Ostale opštine ZDK će biti pripojene Tuzlanskom kantonu. Time će Federacija BiH umjesto 10 imati 8 kantona. Klubovi doma naroda Federacije će biti popunjavani u skladu sa novim popisom pa će Tuzlanski kanton davati 2 hrvata a Sarajevsko-Zenički jednog Hrvata (danas ova 4 kantona daju 5 Hrvata u dom naroda). Time će biti uklonjena opasnost za Hrvate da im Bošnjačke stranke biraju trećinu Hrvata u domu naroda i time izbace iz vlasti legitimne predstavnike Hrvata.
2. Rješiće se pitanje Sejdić-Finci. Jedna je opcija da se članovi predsjedništva biraju indirektno u skupštini BiH a druga je opcija onaj prijedlog 5+5 ali sada modifikovan u 4+4. Moguće da ne budu "plutajući" već u startu fiksirani. Sarajevsko-Zenički, Tuzlanski, SBK i USK kao jedno izborno područje a HNK, ZHK, PK i K10 kao drugo izborno područje. Onaj kandidat koji dobije najviše glasova u Federaciji je prvi član predsjedništva iz Federacije. Drugi član predsjedništva iz Federacije je kandidat sa sljedećim brojem glasova uz uslov da je dobio više glasova u onom izbornom području u kojem je prvi član dobio manje glasova nego u onom izbornom području u kojem je prvi član dobio više glasova.
3. Sistem koordinacije koji će uključivati i kantone u onim oblastima koja su nadležnost kantona.
4. Kanal na hrvatskom jeziku.
- It_is_a_Leclerc
#234 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Dragan Čović neće dobiti ništa od toga. Opet kažem, vlast se na državnom nivou i na nivou većine kantona može vrlo komotno formirati i bez njega. Prema tome, on i Dodik su ti koji nude ustupke, a mi, Bošnjaci, ih razmatramo i odlučujemo šta ćemo i kako ćemo. Evo, Dodik je već krenuo i predložio nekakvog džepnog Bošnjaka, Jasmina Komića, za ministra prosvjete u Vladi RS-a, kako bi umirio Bošnjake u tom entitetu. Čekamo Dragana, pa ćemo vidjeti..
- Skijaš
#235 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
To za SDAovce nikad nije bio problem, oni su šampioni u toj kategoriji uhljebljavanja i HDZ im je po tom pitanju, kako ono rekoše, prirodni saveznik. Donji u ovom svemu je samo Komšić.bori14 wrote:Ma kakav Komsic, ustupak je to i to ogroman. HDZ ima 101 000 glasova, podijeli to sa recimo najmanje 3 clana interesno vezane famiglije, tu ce cifru HDZ uhljebiti u instituticijama.Skijaš wrote:Nikakav to ustupak nije, SDA i HDZ ne znaju funkcionisati jedna bez druge, to što će se, ako će se, HDZ vratiti u entitetsku vlast nije ustupak SDA, to SDAovcima treba. Komšić ga je primio do među bubrege, ali ako se ne otima, valjda mu i ne smeta.bori14 wrote:Izetbegovic je danas napravio ogroman ustupak Covicu za uhljebljvanje HDZ kadrova u FBIH vladu, a nije dobio pristanak za vijece ministara BIH
-
bori14
#236 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Mister Yes pise svoje bajke. Cuj "relaksacija odnosa izmedju Bosnjaka i Hrvata", na taj nacin da Bosnjaci daju sve i jedan ustupak Covicu koje je i Boban sanjao, a da zauzvrat Hrvati daju Izetbegovicu bananu sa stolu u centrali HDZ-a, jer kad bi 5% toga Izetbegovic prihvatio onda bi zaista bio cimpanza kojem treba uvaliti odmaj nakon toga bananu i to sa korom.It_is_a_Leclerc wrote:Dragan Čović neće dobiti ništa od toga. Opet kažem, vlast se na državnom nivou i na nivou većine kantona može vrlo komotno formirati i bez njega. Prema tome, on i Dodik su ti koji nude ustupke, a mi, Bošnjaci, ih razmatramo i odlučujemo šta ćemo i kako ćemo. Evo, Dodik je već krenuo i predložio nekakvog džepnog Bošnjaka, Jasmina Komića, za ministra prosvjete u Vladi RS-a, kako bi umirio Bošnjake u tom entitetu. Čekamo Dragana, pa ćemo vidjeti..
Naravno nakon toga bi dobio i izbornu bananu kao i Lagumdzija, ako bi i docekao izbore. Bosnjaci su u proslosti hebene kompromise dali, cak i ogromnu teritoriju, govorimo o nekih 30% teritorije koja je etnicki 1991 bila vecinska bosnjacka, kad bi to Izetbegovic uradio, jadna njegova spavaca soba kad mu bijesna rulja u nju uleti, a to bi tad bilo samo pitanje vremena. I previse sto mu je caca pravio nezakonito kastriranje bosnjackog prostora, na ridjobradom junioru bi se kola slomila, pa bi bio i taj neplaceni racun Izetbegovica, placen.
-
Novak20
#237 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" u Mostaru je završen sastanak delegacija dvije stranke HDZ-a i SDA, kao i ranije najavljena konferencija za novinare gdje su saopšteni rezultati ovog susreta.
Izetbegović je potvrdio da nije bilo govora o formiranju vlasti na državnoj razini. Što se tiče federalnog nivoa danas su dogovorili da će u utorak, ili eventualno srijedu, imati sastanak na kojem bi trebao biti dogovoren protokol formirana vlasti sa partnerima u Federaciji BiH, što uključuje SDA, HNS i DF.
Podsjećamo, delegacije HDZ-a BiH i SDA danas su se sastale u Mostaru kako bi održale sastanak na kojem će biti riječi o formiranju vlasti. Sastanak delegacija dvije stranke održao se u sjedištu HDZ-a BiH u Mostaru.
Delegaciju HDZ BiH predvodio je Dragan Čović, a ispred ove stranke prisutni su bili i Nikola Lovrinović, Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.
Delegaciju SDA predvodio je Bakir Izetbegović a sačinjavaju je Halid Genjac, Šefik Džaferović, Adil Osmanović i Asim Sarajlić
-Atmosfera na sastanku je bila iznenađujuće dobra, bila je spremnost i elastičnost s obje strane. Danas je skoro pa definitivno dogovoreno kako vidimo principe HDZ-a, SDA i DF-a i mislim da ćemo mi vrlo lako u utorak doći do papira koji će definisati taj federalni dio platforme. Kakve su reakcije predsjednika HDZ-a ne mislim da će biti problem i državni nivo i da ćemo se i tu dogovoriti - kazao je Izetbegović.
Čović je kazao kako su danas definirali partnertsvo SDA i HDZ-a na svim razinama. Izrazio je uvjerenje da će vrlo lako doći i do koalicije na državnom nivou.
- Dogovoreno je da ćemo početkom iduće sedmice sjesti s ostalim strankama koje će s nama u FBiH činiti vlast te precizno definirati sadržaj koji zahtjeva njihove potrebe. Nadam se da ćemo potpisati taj dio protokola zajedničkog djelovanja kad je u pitanju federalna razina vlasti - kazao je Čović ističući kako mu se čini da je usaglašeno sve što je stajalo na stolu, kad su u pitanju pregovarački timovi stranaka SDA i HDZ, čije partnerstvo, istakao je, nema alternativu.
- U ovom trenutku vjerujem i da ćemo do kraja iduće sedmice doći u poziciju da ispoštujemo ustavne rokove koje nam je postavio CIK i imati svih 10 skupština u svih 10 kantona gdje ćemo izabrati vodstvo. Stranke koje su uz SDA i oko HDZ-a tj. stranke HNS-a u FBiH tu će činiti jednu zajedničku koaliciju. Nakon toga idemo dalje - kazao je Čović, izrazivši optimizam da vrlo skoro mogu imati izvršne vlasti na svim razinama.
Izetbegović je kazao da danas nije dogovoreno formiranje vlasti na državnom nivou.
"Međutim, prema onome kako stoje stvari i kakve su reakcije predstavnika HDZ-a, ne mislim da će to biti problem. Mi ćemo to dogovoriti - rekao je lider SDA.
Prema Čovićevim riječima, on i Izetbegović će će se od ponedjeljka redovno viđati u Predsjedništvu BiH, gdje će imati priliku razgovarati o formiranju vlasti.
- S ovim partnerom (op.a. SDA) smatram da će se naći rješenje za svaki problem s ciljem da što prije napravimo vlast, u suprotnom ćemo i dalje stajati u mjestu. Rekli smo, idemo korak po korak, naredni je kad trebaju sjesti SDA, HNS i DF, pa ćemo se onda dogovarati za dalje kako bi sve uklopili s dinamikom koju nam je dao CIK. Zadatak HNS-a i HDZ-a je napraviti nešto dobro u BiH što prije. Ja ću vas podsjetiti da je ova zgrada (op.a. Dom HDZ-a BiH) jednom gorjela i "ja ne želim više goriti nikada" - istakao je Čović.
Na pitanje novinara da pojasni svoje ranije izjave date o HDZ-u, a koje se odnose na to da bi ta stranka najradije htjela dvije televizije, entitete i slično "pod jednim krovom", Izetbegović je kazao:
- Kazao sam da se radi o dva koncepta i da mi se ponekad čini kako bi neki ljudi u HDZ-u htjeli dvije škole pod jednim krovom, dvije TV pod jednim krovom i slično. Naš koncept je da živimo zajedno. Možda su to preteške kvalifikacije, ja sam inžinjer, pa ponekad možda precizno govorim za jednog političara. Ali evo, kako smo danas razgovarali i mene ohrabruje da stvari koncepata neće dovesti do toga da se ne daju približiti stavovi. Atmosfera na sastanku je bila iznenađujuće dobra i obje strane su bile takve da su zaista stvari ohrabrujuće.
Izetbegović: Dodik je zakovao stvari
Izetbegović je, na pitanje da li je spreman ponovo sjestio s Dodikom ako SNSD uspije formirati vlast u RS obzirom da je tu već zabarikadirao svoj stav, kazao kako je zapravo Dodik taj koji je zakovao stvari svojim ranijim izjavama.
- On je zakovao stvari kad je rekao da je BiH država koju treba ukinuti, da je treba podijeliti, da su optužbe protiv Karadžića izmišljene, da je Mladić heroj, da ja nisam dobrodošao u RS, da ne smijem dolaziti... Zato mislim da je Dodik time zakovao stvari za ovaj mandat - kazao je Izetbegović.
Izetbegović je potvrdio da nije bilo govora o formiranju vlasti na državnoj razini. Što se tiče federalnog nivoa danas su dogovorili da će u utorak, ili eventualno srijedu, imati sastanak na kojem bi trebao biti dogovoren protokol formirana vlasti sa partnerima u Federaciji BiH, što uključuje SDA, HNS i DF.
Podsjećamo, delegacije HDZ-a BiH i SDA danas su se sastale u Mostaru kako bi održale sastanak na kojem će biti riječi o formiranju vlasti. Sastanak delegacija dvije stranke održao se u sjedištu HDZ-a BiH u Mostaru.
Delegaciju HDZ BiH predvodio je Dragan Čović, a ispred ove stranke prisutni su bili i Nikola Lovrinović, Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.
Delegaciju SDA predvodio je Bakir Izetbegović a sačinjavaju je Halid Genjac, Šefik Džaferović, Adil Osmanović i Asim Sarajlić
-Atmosfera na sastanku je bila iznenađujuće dobra, bila je spremnost i elastičnost s obje strane. Danas je skoro pa definitivno dogovoreno kako vidimo principe HDZ-a, SDA i DF-a i mislim da ćemo mi vrlo lako u utorak doći do papira koji će definisati taj federalni dio platforme. Kakve su reakcije predsjednika HDZ-a ne mislim da će biti problem i državni nivo i da ćemo se i tu dogovoriti - kazao je Izetbegović.
Čović je kazao kako su danas definirali partnertsvo SDA i HDZ-a na svim razinama. Izrazio je uvjerenje da će vrlo lako doći i do koalicije na državnom nivou.
- Dogovoreno je da ćemo početkom iduće sedmice sjesti s ostalim strankama koje će s nama u FBiH činiti vlast te precizno definirati sadržaj koji zahtjeva njihove potrebe. Nadam se da ćemo potpisati taj dio protokola zajedničkog djelovanja kad je u pitanju federalna razina vlasti - kazao je Čović ističući kako mu se čini da je usaglašeno sve što je stajalo na stolu, kad su u pitanju pregovarački timovi stranaka SDA i HDZ, čije partnerstvo, istakao je, nema alternativu.
- U ovom trenutku vjerujem i da ćemo do kraja iduće sedmice doći u poziciju da ispoštujemo ustavne rokove koje nam je postavio CIK i imati svih 10 skupština u svih 10 kantona gdje ćemo izabrati vodstvo. Stranke koje su uz SDA i oko HDZ-a tj. stranke HNS-a u FBiH tu će činiti jednu zajedničku koaliciju. Nakon toga idemo dalje - kazao je Čović, izrazivši optimizam da vrlo skoro mogu imati izvršne vlasti na svim razinama.
Izetbegović je kazao da danas nije dogovoreno formiranje vlasti na državnom nivou.
"Međutim, prema onome kako stoje stvari i kakve su reakcije predstavnika HDZ-a, ne mislim da će to biti problem. Mi ćemo to dogovoriti - rekao je lider SDA.
Prema Čovićevim riječima, on i Izetbegović će će se od ponedjeljka redovno viđati u Predsjedništvu BiH, gdje će imati priliku razgovarati o formiranju vlasti.
- S ovim partnerom (op.a. SDA) smatram da će se naći rješenje za svaki problem s ciljem da što prije napravimo vlast, u suprotnom ćemo i dalje stajati u mjestu. Rekli smo, idemo korak po korak, naredni je kad trebaju sjesti SDA, HNS i DF, pa ćemo se onda dogovarati za dalje kako bi sve uklopili s dinamikom koju nam je dao CIK. Zadatak HNS-a i HDZ-a je napraviti nešto dobro u BiH što prije. Ja ću vas podsjetiti da je ova zgrada (op.a. Dom HDZ-a BiH) jednom gorjela i "ja ne želim više goriti nikada" - istakao je Čović.
Na pitanje novinara da pojasni svoje ranije izjave date o HDZ-u, a koje se odnose na to da bi ta stranka najradije htjela dvije televizije, entitete i slično "pod jednim krovom", Izetbegović je kazao:
- Kazao sam da se radi o dva koncepta i da mi se ponekad čini kako bi neki ljudi u HDZ-u htjeli dvije škole pod jednim krovom, dvije TV pod jednim krovom i slično. Naš koncept je da živimo zajedno. Možda su to preteške kvalifikacije, ja sam inžinjer, pa ponekad možda precizno govorim za jednog političara. Ali evo, kako smo danas razgovarali i mene ohrabruje da stvari koncepata neće dovesti do toga da se ne daju približiti stavovi. Atmosfera na sastanku je bila iznenađujuće dobra i obje strane su bile takve da su zaista stvari ohrabrujuće.
Izetbegović: Dodik je zakovao stvari
Izetbegović je, na pitanje da li je spreman ponovo sjestio s Dodikom ako SNSD uspije formirati vlast u RS obzirom da je tu već zabarikadirao svoj stav, kazao kako je zapravo Dodik taj koji je zakovao stvari svojim ranijim izjavama.
- On je zakovao stvari kad je rekao da je BiH država koju treba ukinuti, da je treba podijeliti, da su optužbe protiv Karadžića izmišljene, da je Mladić heroj, da ja nisam dobrodošao u RS, da ne smijem dolaziti... Zato mislim da je Dodik time zakovao stvari za ovaj mandat - kazao je Izetbegović.
-
Novak20
#238 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Ne znam zašto više razmišljate i kombinujete kad je sve dogovoreno. Vlast čine SDA, HDZ-HNS, DF. + ? sa srpske strane.PreLetach wrote:Evo nesto razmisljam i vidim sda moze sutnut hdz svugdje iz vlasti pa cak i hnk
Sda sdp hdz 90 df bps
Da Bakir voli razmišljati i kombinovati ne bi imao sve dvice i trice (osim fiskulture) u srednjoj.
-
random prolaznik
#239 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Samo da napomenem da djed mraz nije isto što i djed božićnjak.
-
Nomo
#240 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
lavorbori14 wrote:Sva mjesta gdje je Bosnjaka 1991 godine bilo najvise po popisu bi bila u "lavoru", bez izuzetka i po opcinskim granicama iz 1991. A za ostale tipa Banja Luke, koja jeste nesumnjivo bosnjacki grad kojeg su Bosnjaci osnovali, a cuj, upravo danas takvi kao ti koji se prave kosmopoliti i svejedno im je da li je u Bosnu doseljeno 600 000 Srba iz Hrvatske nakon Oluje ili 300 000 Srba iz Hrvatske ili niko, rade isto ono sto su radili prije oni Bosnjaci i slicni kao ti, pa je Bluka od 1969 do 1981 ucetvorostrucila broj stanovnika, a udesetostrucila broj Srba. Cak je i Hrvata u opcini Bluka bilo vise nego Bosnjaka 1991 godine. U opcini, ne gradu Bluci. U gradu Bluci, Srba je bilo vise nego Bosnjaka, medjutim ako iskljucis naselja napravljena nakon zemljotresa na poljanama, onda je Bosnjaka najvise bilo. Nisam ja podrzavao JNA i Jugoslaviju kad je naseljavala Bluku sa srpskim oficirima iz ostalih dijelova i tako mjenjala etnicku sliku i nisam ja podrzavao one koji su nakon zemljotresa u Bluci, umjesto da obnove poruseno onih koji su do tad zivjeli u Bluci i cija je imovina stradala, oni pravili ogromna naselja i davali oglase po Srbiji da u Bluci mogu dobiti stan i posao. Takvi kao ti su podrzavali vasu SFRJ i vasu JNA. Pitaj se ti otkud Radovan Karadzic rodjen u Crnoj Gori na Durmitoru, da postane vodja bosanskih Srba, otkud on u opce u Bosni?Nomo wrote:
ovo treba citirati svaki dan po hiljadu puta . A gdje bi ti veliki Bosnjace bila Foca Vlasenica Prijedor Banja Luka Visegrad Srebrenica Zvornik ......gdje su tvoji koalaicioni partneri iz 92 tamanili musliamne kao skakavce i setstre i majke nam silovali i turpijom nas klali . ha junacino SDA ovska koja je provela rat u podrumu gdje bi ti bile ove opstine . u Lavoru
Sve se placa, pa i dozvoljena nekontrolisana imigracija. Cijena se mora platiti za pogresne politike u zadnjih ne stotinu godina, kad se dozvolilo da Srbi i Hrvati vladaju Bosnom i da je prave i naseljevaju po svojoj mjeri, nego i od kraja 19 stoljeca kad se dopustilo emisarima iz HR i SR da rade kampanju asimiliranja u BiH.
Misli glavom, a ne straznjicom. Kad su Srbi i Hrvati poceli praviti sranja u Bosni? Kad su shvatili da ce izgubiti kontrolu nad cijelim zivotom u BiH, a kontrolu su izgubili 1991 godine na prvim visestranackim izborima, pa su brze bolje pozurili napraviti genocidom "svoje" teritorije na kojima bi oni opet bogovi bili i ako su im procenti u Bosni i nakon silnih naseljavanja, ali i nakon silnih genocida nad Bosnjacima, zapravo procenti manjina. Pa oni su prije toga odredjivali ne samo kako ce se Bosnjaci nazivati, nego su odredjivali i kako ce se nazivati maternji jezik Bosnjaka. Ne moze to da ne kosta. Sopstvena teritorija se treba puno bolje cuvati. To se u proslosti nije radilo.
Postoji jos jedna opcija, ona Milosevic - Tudjman opcija, samo u drugom smjeru, medjutim ja nisam spreman da se toliko zrtvujem. Ako ti jesi, ponesi zastavu, pa javi kad zavrsis posao da ja odradjujem posao Josipovica, Vucica, Dodika i Covica danas. Obecavam da cemo se pobrinuti da ti platimo odbranu u Scheveningenu i da cemo ti napraviti party u Sarajevu kao sto su Srbi i Hrvati pravili iste recimo Plavsicki, Krajisniku, Kordicu i Seselju u Bosni, Zagrebu i Beogradu nakon sto izadjes i ako izadjes iz zatvora.
Last edited by Nomo on 16/11/2014 02:41, edited 1 time in total.
- SaraFina
#241 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Šalu na stranu ali Bakir pretjeruje sa ustupcima.pici wrote:SaraFina wrote:Nestrpljivo cekamo svi...Kakve li će nam Lider vijesti donijeti iz Mostara?
( gricka nokte )
cekamo izvjesCe hafisAGE sad je trnutno na sastanku dijeli ucesnicima raHatlokume i kaHvu...zatim ide na prezentaciju vrha u siroki da zamezu prsuta i vina poslije iscrpnijeh pregovora...javljanje u toku live pola saHata...
Mislim da iz DF-a treba voditi Suljagića a ne Komšića koji ima pomalo kompleks što su ga Hrvati godinama smatrali bošnjačkim članom presjedništva ..
Suviše je ustupaka napravljeno poklanjanjem svih izbornih mjesta Hrvatima.
Čime dalje trgovati?
Izbornim zakonom?
-
Nomo
#242 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
.SaraFina wrote:Šalu na stranu alipici wrote:SaraFina wrote:Nestrpljivo cekamo svi...Kakve li će nam Lider vijesti donijeti iz Mostara?
( gricka nokte )
cekamo izvjesCe hafisAGE sad je trnutno na sastanku dijeli ucesnicima raHatlokume i kaHvu...zatim ide na prezentaciju vrha u siroki da zamezu prsuta i vina poslije iscrpnijeh pregovora...javljanje u toku live pola saHata...Mislim da iz DF-a treba voditi Suljagića a ne Komšića koji ima pomalo kompleks što su ga Hrvati godinama smatrali bošnjačkim članom presjedništva ..Bakir pretjeruje sa ustupcima.
Suviše je ustupaka napravljeno poklanjanjem svih izbornih mjesta Hrvatima.
Čime dalje trgovati?
Izbornim zakonom?
-
dalje
#243 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Teritoriju nisu dali nego izgubili.bori14 wrote:Bosnjaci su u proslosti hebene kompromise dali, cak i ogromnu teritoriju, govorimo o nekih 30% teritorije koja je etnicki 1991 bila vecinska bosnjacka
A sto se tice kompromisa od 1995. do danas... ja ih se nesto sa bosnjacke strane ne sjecam. RS je prebacila 60 i kusur nadleznosti... Hrvati sebe doveli skoro do statusa nacionalne manjine... a Bosnjaci... nista. Vrijeme je da se Bosnjaci sagnu u interesu suzivota i evropske buducnosti BiH.
Bakir se otima al ce ipak da se sagne. Zna on dobro da mora al vec kad mora radije bi da se sagne Bosicu nego Dodiku al izgleda da ce ipak morati Dodiku.
- Paranoid
#244 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Nema od "saginjanja" ništa, jer realno, Bakir kao političar nije najjsretnije rješenje za Bošnjake ali je trenutno najjveća prepreka za bilo kojeg koji dolazi iz šumske, a pogotovo za adz.dalje wrote:Teritoriju nisu dali nego izgubili.bori14 wrote:Bosnjaci su u proslosti hebene kompromise dali, cak i ogromnu teritoriju, govorimo o nekih 30% teritorije koja je etnicki 1991 bila vecinska bosnjacka
A sto se tice kompromisa od 1995. do danas... ja ih se nesto sa bosnjacke strane ne sjecam. RS je prebacila 60 i kusur nadleznosti... Hrvati sebe doveli skoro do statusa nacionalne manjine... a Bosnjaci... nista. Vrijeme je da se Bosnjaci sagnu u interesu suzivota i evropske buducnosti BiH.
Bakir se otima al ce ipak da se sagne. Zna on dobro da mora al vec kad mora radije bi da se sagne Bosicu nego Dodiku al izgleda da ce ipak morati Dodiku.
Bosić je slaba karika u političkom establišmentu BiH i s njim će biti daleko lakše dogovorit bilo šta, dok recimo Ivanić je daleko mudriji i više kalkuliše.
Sve na stranu, ali svi su oni daleko ispod esdea i Bakira koji imaju istorijsku šansu da svima pomenutima pokažu gdje im je mjesto.
-
dalje
-
zavrzlama
#246 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
"Skijaš"
To za SDAovce nikad nije bio problem, oni su šampioni u toj kategoriji uhljebljavanja i HDZ im je po tom pitanju, kako ono rekoše, prirodni saveznik. Donji u ovom svemu je samo Komšić.
Ne bih rekao ...SDA mozes ukloniti sa politicke scene ,samo ako si u vlasti sa njima i konstantno kontrolises njihovo politicko djelovanje i drzis na oku njihovo antibosansko djelovanje i izvodis ih na cistac....SDA je okrenula ledja dodiku jer se DF pridruzio njima,da je DF istrajao na ne ulasku u koaliciju sa SDA,danas bi SDA sa HDZ i SNSD formirala vijece ministara..
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- spreca
- Danguba
- tandmand
#250 Re: Bakir kao bosnjacki Djed Bozicnjak: Kakve će sutra poklone Bakir odnjeti za Bozic Covicu?
Bosnjaci ne zele takav suzivot i takvu evropsku buducnost BiH, kako je HDZ zamislio.dalje wrote:Vrijeme je da se Bosnjaci sagnu u interesu suzivota i evropske buducnosti BiH.
Bakir se otima al ce ipak da se sagne.Dodiku.
Ne moze se ucjenjivati necim sto se ne zeli.
Zasto ne suzivot u gradjanskoj BiH i evropska buducnost takve BiH, bez konstitutivnosti i entiteta?
Ako to nudite, nije problem da se sagne.
Od Bakira se nece moci dobiti Treci, niti od bilo kojeg drugog bosnjackog politicara jer "narod ne da".
HDZ ima istorijsku sansu, da se "naljuti", blokira sve sto se moze blokirati i proglasi Treci entitet.
Po uzoru na Jelavica. Na onim teritorijama gdje opstane taj Treci entitet, zivjeti po uzoru na Kipar a poslije traziti priznanje.
Nadati se da neko od Bosnjaka tek tako pokloni Treci entitet je suludo.