Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post Reply
res publica

#226 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by res publica »

jahtas wrote: Gluposti pises. Cuj ti kad si zadnji put gledao kartu? Sta se pravis majmun? Razgranicenje po Badinterovoj komisiji u SFRJ je odredjeno po AVNOJEVSKIM GRANICAMA, Sutorina je bila dio BiH po avnojevskim granicama. Ne postoji skupstinska odluka da se to daje Crnoj Gori, a kamoli referendumska. Jer jedino referendumski se moze odlucivati o promjenama granica BiH, jedino tako, jer ni skupstina nema mandat o tome u opce raspravljati.

Prema tome Sutorina je bosanska i treba je vratiti na taj nacin sto predsjednistvo ovo ili buduce, suspendira odluku lopova odlazecih iz vijeca ministara, nakon toga treba stvar rjesavati na medjunarodnom sudu, jer Sutorina je bosanska.

Nakon sto pripadne opet Bosni, Sutorinu treba proglasiti distriktom i onda treba praviti pravu stvar od toga.
Pa BiH i CG su priznate od UN u granicama po kojima je Sutorina u CG.
A to nepostojanje referendumske i skupštinske odluke nije relevantno. Pa ne postoji ni referendumska odluka po kojoj je Nikšić izuzet iz Hercegovine i dodijeljen CG.
BiH naprosto nije bila subjekt koji odlučivao o svojim granicama nego su to bili Austrougarska, Osmansko Carstvo, Jugoslavija. I sad se Suad Kurtćehajić sjetio da traži granice koje je odredila Turska ili Austrougarska. Tako može i Čović da traži granice Banovine, jer se možda njemu taj period najviše sviđa. :roll:
muzicar_iz_parka

#227 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by muzicar_iz_parka »

Izgleda da su troškovi izgradnje luke u Neumu previsoki, pa se vrsni "akademici" opredjelili za novu lokaciju, a kud će bolja o Sutorine. :D
archi_a

#228 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by archi_a »

Razgranicenje po Avnoj-u ! Po Avnoj-u Sutorina u BiH. Crnogorci nikad nisu nista ulozili tamo, upravo jer cekaju da vide sta ce se odluciti. Jedini koji sve mogu sje.ati su nasi politicari, u nemoralnoj trgovini. :bih:
zavrzlama

#229 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by zavrzlama »

Naprotiv,Sutorina kad bi pripala BIH bi jos vise ojacala separatizam kod BIH srba,jer bi bila u entitetu rs...pa bi srbija dodatno pojacala napore da podjelom BIH dobiju izlaz na more...neka Sutorine u sastavu CG :wink:
archi_a

#230 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by archi_a »

Sutorina moze biti distrikt, kao i Brcko. :) Nevjerovatan je to adut u rukama, ako se uspije vratiti. Tampon zona izmedju Hrvatske i CG. :-D
archi_a

#231 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by archi_a »

jahtas wrote:
archi_a wrote:Razgranicenje po Avnoj-u ! Po Avnoj-u Sutorina u BiH. Crnogorci nikad nisu nista ulozili tamo, upravo jer cekaju da vide sta ce se odluciti. Jedini koji sve mogu sje.ati su nasi politicari, u nemoralnoj trgovini. :bih:
Ko je u vijecu ministara BiH glasao za ratifikovanje granica izmedju BiH i CG?

Zna li se tacno to, ko su izdajnici?

Kako su glasali Lagumdzija, Osmic, Hadzic?
Saznat ce se to ubrzo.
res publica

#232 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by res publica »

jahtas wrote:BiH i Crna Gora su priznate u UN-u po granicama Berlinskog kongresa i Avnojevskim granicama, koje su identicne.
Berlinski kongres je priznao Crnu Goru, i uopšte se nije bavio određivanjem granica BiH. Nego je cijelu BiH, u granicama koje joj je kao svom administrativnom dijelu odredilo Osmansko Carstvo, dodijelila Austrougarskoj na okupaciju.

I za današnju BiH nije relevantno to šta je OC radilo sa teritorijom unutar svojih granica. BiH tada nije postojala kao država, jer da jeste granice joj se ne bi iscrtavale u Istambulu. I na istambulske granice se sada niko ne može pozivati.

Da bi se razgovaralo o međudržavnom razgraničenju mora se uzeti i obzir trenutak uspostavljanja nekakve državnosti BiH, a to je AVNOJ. Ne može se BiH pozivati na vrijeme kada se OC razgraničavalo sa CG pa se Sutorina slučajno zadesila u BiH, jer to nije razgraničenje između BiH i CG nego između OC i BiH.

BiH i CG se razgraničavaju pod okriljem AVNOJ-a, jer su tad navodno obije imale ili povratile državost, pa su tako bile države, pa tako ima smisla govoriti o međuDRŽAVNOM razgraničenju. Pod okriljem AVNOJ-a, Sutorina je u jednom trenutku pripala CG. Bila je dio opštine Herceg Novi, participirala je u sistemu CG, pa samo lud čovjek može reći da je bila dio BiH, jer kobajagi nije razgraničenje ratifikovala skupština. Kakva crna skupština u totalitarnom diktatorskom sistemu u kojem takođe nije bilo ozakonjeno doživotno predsjednikovanje pa je jedan opet predjsednikovao.

I na kraju po raspadu AVNOJ-a Sutorina nastavlja da funkcioniše kao dio CG i SRJ i u tim granicama se novonastale države međusobno priznaju.
res publica

#233 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by res publica »

archi_a wrote:Sutorina moze biti distrikt, kao i Brcko. :) Nevjerovatan je to adut u rukama, ako se uspije vratiti. Tampon zona izmedju Hrvatske i CG. :-D
Ne, ne. Najbolje da građani Sutorine glasaju na referendumu u kojem će entitetu biti, ili pak žele biti distriktom. :lol:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#234 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by sabina1 »

Iako smo u Bosni i Hercegovini primorani slušati , gledati i nažalost živjeti razne idiotizme u mnogim oblastima i događajima , moram priznati da odavno nisam čula veću gomilu gluposti od ovog aktuelnog lupetanja o Sutorini.

Ne čude me nikada izjave preplaćenih vladinih ili nevladinih službenika koji zaračun nalogodavaca baljezgaju zarad profita , ali me začude izjave univerzitetskih profesora (univerzitetskih, ne sa BABINIH I AMIDŽINIH univerziteta a još manje mislim na "univerzitetske" zajebancije iz Srednjobosanskog Kantona ) poput ovih o Sutorini.
Univerzitetski profesori moraju imati više dignititeta a ne da ih ponese pjesnička sloboda i ljubav prema moru.

Nadam se da će ova budaleština o našem tobožnjem "drugom izlazu na more" što prije biti zaboravljena.
Last edited by sabina1 on 08/11/2014 21:00, edited 2 times in total.
radostan dan

#235 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by radostan dan »

res publica wrote:
Pa BiH i CG su priznate od UN u granicama po kojima je Sutorina u CG.
A to nepostojanje referendumske i skupštinske odluke nije relevantno. Pa ne postoji ni referendumska odluka po kojoj je Nikšić izuzet iz Hercegovine i dodijeljen CG.
BiH naprosto nije bila subjekt koji odlučivao o svojim granicama nego su to bili Austrougarska, Osmansko Carstvo, Jugoslavija. I sad se Suad Kurtćehajić sjetio da traži granice koje je odredila Turska ili Austrougarska. Tako može i Čović da traži granice Banovine, jer se možda njemu taj period najviše sviđa. :roll:
partibrejkeru... :evil:

jahtas » 08/11/2014 20:08

Nakon sto pripadne opet Bosni, Sutorinu treba proglasiti distriktom i onda treba praviti pravu stvar od toga.
buraz, to je najmanji problem...
ako ćeš ti biti srećniji i rahatniji, ako će to doprinijeti da potrošiš svu lovu, nama će biti drago svake godine u sezoni, od 15.06 do 15.08., proglašavati sutorinu distriktom...zadovoljan gost osnov je svakog turizma.
dobrodošao, akobogda...
radostan dan

#236 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by radostan dan »

tvsabina wrote:Iako smo u Bosni i Hercegovini primorani slušati , gledati i nažalost živjeti razne idiotizme u mnogim oblastima i događajima , moram priznati da odavno nisam čula veću gomilu gluposti od ovog aktuelnog lupetanja o Sutorini.

Ne čude me nikada izjave preplaćenih vladinih ili nevladinih službenika koji zaračun nalogodavaca baljezgaju zarad profita , ali me začude izjave univerzitetskih profesora (univerzitetskih, ne sa BABINIH I AMIDŽINIH univerziteta a još manje mislim na "univerzitetske" zajebancije iz Srednjobosanskog Kantona ) poput ovih o Sutorini.
Univerzitetski profesori moraju imati više dignititeta a ne da ih ponese pjesnička sloboda i ljubav prema moru.

Nadam se da će ova budaleština o našem tobožnjem "drugom izlazu na more" što prije biti zaboravljena.
sine brute pa zar i ti - partibrejker... :cry: :mrgreen:
archi_a

#237 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by archi_a »

Polako, samo polako :izet:
res publica

#238 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by res publica »

tvsabina wrote:Iako smo u Bosni i Hercegovini primorani slušati , gledati i nažalost živjeti razne idiotizme u mnogim oblastima i događajima , moram priznati da odavno nisam čula veću gomilu gluposti od ovog aktuelnog lupetanja o Sutorini.

Tako je. :thumbup:
Čovječe, profesori bi valjda morali znati šta povlači povlačenje historijskog prava, a ovo oko Sutorine nije ništa drugo neko baš to. Historijsko pravo.
A sama ta fraza je notorna glupost, jer možeš birati historijski trenutak koji ti se najviše sviđa i tražiti da se sadašnji život uredi ne prema tom trenutku, nego prema nečijem tumačenju tog trenutka.

Bolje je da napadnu Sutorinu, kao što reče Senad Hadžifejzović, pa kad je osvoje imaće više smisla da je traže. Ili da nagovore građane Sutorine da se pobune i uspostave Bosanskohercegovačku autonomnu oblast Sutorina i traže priključenje BiH. :lol:
sabina1

#239 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by sabina1 »

radostan dan wrote:

sine brute pa zar i ti - partibrejker... :cry: :mrgreen:
Ironičan si ili...:-D ?....nisi :D ?
archi_a

#240 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by archi_a »

Razlog vise da im se vjeruje, ili ?!?
Pa profesor je cijeli zivot u geografiji i topografiji !!! Cijeli zivot je tome posvetio i sta se desi ? Dodje par forumasa da ga degradira i demantuje. Nevjerovatno
sabina1

#241 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by sabina1 »

archi_a wrote:

Pa profesor je cijeli zivot u geografiji i topografiji !!! Cijeli zivot je tome posvetio i sta se desi ? Dodje par forumasa da ga degradira i demantuje. Nevjerovatno
Fakat nevjerovatno.
Jedan pravi univerzitetski profesor da sebi dozvoli izvaljivanje gomilu takvih notornih gluposti. Za njega je Semir Osmanagić amater.
Pri tom sebi dozvoli da te njegove gluposti brane pojedini forumaši umjesto da se brže-bolje i što hitnije sam demantuje....
Zarad Ustanove čiji akademski nivo predstavlja...
Nevjerovatno....

P.S. Još samo fali Tunjo Filipović...
radostan dan

#242 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by radostan dan »

zavrzlama wrote:Naprotiv,Sutorina kad bi pripala BIH bi jos vise ojacala separatizam kod BIH srba,jer bi bila u entitetu rs...pa bi srbija dodatno pojacala napore da podjelom BIH dobiju izlaz na more...neka Sutorine u sastavu CG :wink:
aj da ti i ja priznam da ubodeš po neki put...al dobijaš samo pola poena. ne bi srbija dodatno pojacala napore da podjelom BIH dobiju izlaz na more, nego bi - srbija dodatno pojacala napore da se prisajedini republici srpskoj, kao i federalni dio bih, bez neumaša...
srpska, ujedinjujući faktor. život piše romane.
imaš gratis 7 dana u igalu, ja ću to završiti... :thumbup:
radostan dan

#243 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by radostan dan »

tvsabina wrote:
ma jok ba, Đe bi ja to... :zoka: :kiss:
sabina1

#244 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by sabina1 »

radostan dan wrote:
tvsabina wrote:
ma jok ba, Đe bi ja to... :zoka: :kiss:
:kiss:
archi_a

#245 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by archi_a »

tvsabina wrote:
archi_a wrote:

Fakat nevjerovatno.
Jedan pravi univerzitetski profesor da sebi dozvoli izvaljivanje gomilu takvih notornih gluposti. Za njega je Semir Osmanagić amater.
Pri tom sebi dozvoli da te njegove gluposti brane pojedini forumaši umjesto da se brže-bolje i što hitnije sam demantuje....
Zarad Ustanove čiji akademski nivo predstavlja...
Nevjerovatno....

P.S. Još samo fali Tunjo Filipović...
Ma upravu si.
Ebo njihA.
Od sada tebe citiramo. :D
sabina1

#246 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by sabina1 »

Nikakvu raspravu ja nisam ni počela pa me nemaš šta "citirati"....kad malo razmislim riba smrdi od glave...

Upravo su brojni univerzitetski profesori saučesnici u potpunom degradiranju i uništavanju bosanskohercegovačkog visokog obrazovanja svjesno i isključivo zarad materijalne dobiti......

Ova smijurija oko Sutorine ja valjda odraz ludila koje hitno moramo liječiti...
archi_a

#247 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by archi_a »

Ma bravo. Svi mi koji smo se skolovali u BiH smo ili ludi ili zatupljeni ili neuki. :-)
Svaka cast.
I da, upravu si, apsolutno te nemam sta citirati, jer osim uvreda ne nudis nista pametno. LP
zavrzlama

#248 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by zavrzlama »

radostan dan wrote:
zavrzlama wrote:Naprotiv,Sutorina kad bi pripala BIH bi jos vise ojacala separatizam kod BIH srba,jer bi bila u entitetu rs...pa bi srbija dodatno pojacala napore da podjelom BIH dobiju izlaz na more...neka Sutorine u sastavu CG :wink:
aj da ti i ja priznam da ubodeš po neki put...al dobijaš samo pola poena. ne bi srbija dodatno pojacala napore da podjelom BIH dobiju izlaz na more, nego bi - srbija dodatno pojacala napore da se prisajedini republici srpskoj, kao i federalni dio bih, bez neumaša...
srpska, ujedinjujući faktor. život piše romane.
imaš gratis 7 dana u igalu, ja ću to završiti... :thumbup:
Zelja pusta....srbija je 90-tih trajno zatvorila sansu da bosnjaci u buducnosti prave s njima krnju srboslaviju....mozda bi se bosnjaci i mogli dogovoriti sa srbijom,ALI nikad srbija sa BIH srbima,jer cijenu bosnjacke saradnje na geopoliticokoj sceni sa srbijom jedino mogu platiti BIH srbi a njima se ne odrice od ratnog plijena da ne govorim o moralnom sunovratu...
radostan dan

#249 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by radostan dan »

ironija, šala, pošalica... :-)
slušaj bajgu, opušta :mrgreen: .
Danguba

#250 Re: Sutorina:Pitanje koje će ujediniti Srbe i Bošnjake

Post by Danguba »

Koska je bacena. :wink:
Post Reply