Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#226 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Ne bas, kod nas je glavni C segment.

Inace, broj registrovanih automobila je narastao sa manje od 800 000 na preko 1100 000 od 2007.

Tako je i tokom 2012. godine primjetno smanjenje prodaje novih vozila za dodatnih 20,88% (8.750 6.923), dok je osjetno povećan broj uvezenih rabljenih vozila u 2012.godini u odnosu na 2011.godinu i to za 6.447 cestovnih motornih vozila što
procentualno čini povećanje od 14,01% u 2012.godini.

Kao sto rekoh, uvoz polovnih je osakatio prodaju novih.
Last edited by madner on 30/10/2014 14:44, edited 1 time in total.
supercali

#227 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

c segment
jel pricas o novim autima ili o registrovanim?
madner

#228 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Novim registracijama, polovni + novi.
emko1234

#229 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

madner wrote:Ne bas, kod nas je glavni C segment.

Inace, broj registrovanih automobila je narastao sa manje od 800 000 na preko 1100 000 od 2007.

Tako je i tokom 2012. godine primjetno smanjenje prodaje novih vozila za dodatnih 20,88% (8.750 6.923), dok je osjetno povećan broj uvezenih rabljenih vozila u 2012.godini u odnosu na 2011.godinu i to za 6.447 cestovnih motornih vozila što
procentualno čini povećanje od 14,01% u 2012.godini.

Kao sto rekoh, uvoz polovnih je osakatio prodaju novih.
Ja bih rekao da je stavka u zakonu koja deklariše starost uvoza polovnih auta osakatila prodaju novih. Jer jbg, imam 10 milja, mozda je bolje uvesti za te pare passata starog 10 godina odozgo, nego se ovdje uvaliti jos 10 milja u kredit i kupit novu fabiju s tdi motorom.
Bošnjo je čudo. Kad se kod nas budu pratili trendovi s Euro normama, pa ko u Švabiji budeš imao olakšice ako ti auto ispunjava Euro4 ili Euro5 ili čak Euro6, a ovi ispod Euro3 ne budu mogli registrovat onda konačno možda budemo ličili na grad što se tiče saobraćaja.
Empatičan sam, ali ne pretjerano. Burazeru, koji će ti kurac auto ako nemaš para da ga održavaš, kupiš nove gume, registruješ? A takvih je kod nas 50%. Okej, spadaš u socijalno ugroženu kategoriju. Nema auta i ćao.
Kod nas je sve naopako.
madner

#230 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Zapravo te oderu porezom i tako tjeraju da mjenjas staro auto. Mozes ti i danas registrovat Golfa 2 dizela u Svabiji, samo je to vise od njegove vrijednosti.

No kazem, prije 10 godina je novo bilo znatno povoljnije naspram polovnog.
emko1234

#231 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

madner wrote:Zapravo te oderu porezom i tako tjeraju da mjenjas staro auto. Mozes ti i danas registrovat Golfa 2 dizela u Svabiji, samo je to vise od njegove vrijednosti.

No kazem, prije 10 godina je novo bilo znatno povoljnije naspram polovnog.
Ma ne možeš ga voziti nigdje, kad prođeš tehnički oni ti spucaju naljepnicu. Zelena je Euro4, 5, 6 norma. Žuta je Euro3. Crvena je sve ispod Euro3. I onda imaš ograničenja. Recimo u Frankfurtu imaš zona u gradu u kojim ne smiješ voziti s crvenom naljepnicom a Boga mi i žutom. Uhvate te, kazna je od 350eura na pa naviše u zavisnosti od toga šta voziš. Znam da je kazna za hladnjaču 100% preko 1000eura.
madner

#232 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Mozes, kada izadjes na autoput oko Frankfurta nisu u zoni. Manja naselja okolo takodje.

80 eura je kazna za privatno vozilo i mogu i tebe zaustaviti.

No zasad jos mozes voziti u vecini gradova, sem ovih gotivnih. :D

http://www.adac.de/infotestrat/umwelt-u ... geId=49922
citroen xm

#233 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Daj ba ne ludujte. Kod nas će to biti NIKADA. Pa kod nas ljudi još skidaju katalizatore jer "koji će mi to ku*ac, a mogu za njega uzet stoju na otpadu i dobit još malo snage" ili "skupa tečnost za FAP filter jarane moj". Ko će meni zabraniti onda vožnju mog benzinca starog 24 godine sa urednim katalizatorom i motorom u perfektnom stanju kada imaš auta starih do 10 godina koji zagađuju 5 puta više zato što su prešli milion, izbačeni im filteri, premošten egr itd....
emko1234

#234 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

madner wrote:Mozes, kada izadjes na autoput oko Frankfurta nisu u zoni. Manja naselja okolo takodje.

80 eura je kazna za privatno vozilo i mogu i tebe zaustaviti.

No zasad jos mozes voziti u vecini gradova, sem ovih gotivnih. :D

http://www.adac.de/infotestrat/umwelt-u ... geId=49922
Ali kad bi mi došli na taj nivo, bilo bi super.
madner

#235 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Policija naravno.
Nasi ljudi se kurce dok ne dobiju dvije kazne.

Prvi put misle da je slucajno, drugi put shvate poruku.
supercali

#236 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

kod nas je prvo nebuloza da te kosta vise registracija ako ti je auto mladje od 7 godina nego ako je starije umjesto da je obrnuto pa onda nastavi niz nebuloza
madner

#237 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Haj i to nekako, kao socijala se ganja umjesto okolisa.

No kako auto koje se raspada dobije nove tablice...
supercali

#238 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

ma ako se socijala ganja nije problem al onda daj neki poticaj za novo auto
ako kupis novo nemoj platiti neku taksu ili nesto ili manji porez ili neku stvar
ili nemoj pojacavati registraciju starom nego smanji novom i slicno
imas bruku tih stvari kako da stimulises novo auto da se kupi a da se ganja ta socijala
a i siguran sam da je isplativija socijala kad bi se ganjala nova auta nego sve i svasta
madner

#239 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Mah, ideja je da ako imas za novo nisi socijala, dok ovaj sto vozi 15 godina staro jeste.

Meni sve ok, ali necu da zbog socijale pustaju kretene sa raspadnutim kamikazama kroz tehnicki.
supercali

#240 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

sta ima socijala a kupi nekog bmw-a starog 15 godina za 20000
a za te pare mozes kupiti clio 207 i tu klasu
al sta ti je ko ba da ti vozi to ja da ti vozim to sranje i price
citroen xm

#241 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Ja bih lično pooštrio tehničke preglede najviše moguće. Ali ako auto ispunjava fabričke norme, prošao bi glatko pa taman bio star 50 godina. Dakle, nema problema druže, vozi dvicu dizela, ali neka joj je motor perfektan. Ok, šprdamo se mi uvijek na račun G2 D, ali takvo auto sa ispravnim motorom stvarno nije problem. Problem je što je 95% neodržavano i uništeno do te mjere da troši više ulja nego goriva pa ne treba da čudi dimna zavjesa.
Mlad i Nevin

#242 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Mlad i Nevin »

Dimna zavjesa je uglavnom od lože...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#243 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by bitanga_sa_otesa »

Mlad i Nevin wrote:Dimna zavjesa je uglavnom od lože...
loža nema nista s tim ,plinsko ulje kao i nafta ,samo crvene boje i bez nekih aditiva...
dimovi su posljedica lose smjese,crn dim -visak goriva,plav dim -prekomjerna potrosnja motornog ulja,smedje- bijeli dim, koji stipa za oci -losa kompresija....
emko1234

#244 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:Ja bih lično pooštrio tehničke preglede najviše moguće. Ali ako auto ispunjava fabričke norme, prošao bi glatko pa taman bio star 50 godina. Dakle, nema problema druže, vozi dvicu dizela, ali neka joj je motor perfektan. Ok, šprdamo se mi uvijek na račun G2 D, ali takvo auto sa ispravnim motorom stvarno nije problem. Problem je što je 95% neodržavano i uništeno do te mjere da troši više ulja nego goriva pa ne treba da čudi dimna zavjesa.
Dobro znam i ti i ja da takva dvica ne postoji. Drugo, postoje euro norme. A dvica baš i nije auto koje ispunjava te norme, prema tome nema registracije. Ili ima, al se može vozati jedino po selima i na otvorenoj cesti.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#245 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Ma lako se to rijesi. Uvedes porezne razrede za eko-normu na godisnjem nivou. Npr
Euro 1-500 KM
Euro 2-400 KM
Euro 3-300 KM
Euro 4-200 KM
Euro 5-100 KM
Znam da zamisljam idealan svijet,ali moze se to rijesiti,pa ako nista prepisati ko je to vec rijesio.
citroen xm

#246 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

emko1234 wrote:
citroen xm wrote:Ja bih lično pooštrio tehničke preglede najviše moguće. Ali ako auto ispunjava fabričke norme, prošao bi glatko pa taman bio star 50 godina. Dakle, nema problema druže, vozi dvicu dizela, ali neka joj je motor perfektan. Ok, šprdamo se mi uvijek na račun G2 D, ali takvo auto sa ispravnim motorom stvarno nije problem. Problem je što je 95% neodržavano i uništeno do te mjere da troši više ulja nego goriva pa ne treba da čudi dimna zavjesa.
Dobro znam i ti i ja da takva dvica ne postoji. Drugo, postoje euro norme. A dvica baš i nije auto koje ispunjava te norme, prema tome nema registracije. Ili ima, al se može vozati jedino po selima i na otvorenoj cesti.
Zašto misliš da ne postoji? Postoje dvice dizeli sa motorom u odličnom stanju. Da su rijetke to stoji, ali može se naći. Ja znam čovjeka koji vozi G1 dizel sa motorom u perfektnom stanju i limarijom koja nije kritična.Tehnički je tip-top Ako motoru uradiš punu generalku, izvališ se fino, dobićeš motor koji je skoro kao nov.

Takvim autima uopšte nema razloga braniti bilo šta. Prvo zato što ispunjavaju svoje fabričke standarde. Drugo, zato što je broj tako dobro očuvanih starih auta zanemarljiv pa i njihovo zagađenje može ići na nivo statističke greške. I treće što većina takvih auta može ući(godinama) u grupu oldtajmera, a to vuče za sobom njegovanje kulturne baštine, tradicije.... Zamisli da nekom Mercedesu iz 50-ih vraćenom u fabričko stanje zabraniš kretanje radi emisije izduvnih gasova koja nije po euro 5 standardima. :-)

Ali zato raspadnute aute, one koji ne mogu regularno preći tehnički, bili stari 50 ili 5 godina, uklanjao bih momentalno do ispravljanja svih tehničkih falinki.
goran16v

#247 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

imam da reknem dvije stvari...
Prva je povlacenje paralele izmedju kupovne moci gradjana i kopovine automobila jer jedno ne odrzava drugo. 100% ljudi ce kupovinu automobila opravdati da im je neophodan, a za 99.7% njih je to osim prevodnog sredstva i pokazivanje statusnog simbola i zato imamo kuce bez fasade, ograde, oluka, blato do ulaznih vrata, grah bez mesa na jelovniku 4 dana sedmicno, 2 kredita kod mikrokreditnih organizacija, ali zato "nova kola" sa 1453000 predjenih i servisnom knjzicom.
Druga sto se tice G2D, treba praviti razoliku izmedju tehnicke ispravnosti i eko normi. Ako su izduvni gasovi u okviru zadanih parametara za ispravan auto taj G2D je ispravan sve i da dimi ko T-55 i ne mozes mu zabraniti koristenje ALI mu mozes naplatiti ekolosku zaostalost, tj registracija je skupja za 500 KM, svaki ulazak taklvim vozilom u centar grada se naplacuje 10 KM, sve metode koje se primjenujuju vani, niko ti ne brani dok si tehnicki ispravan, a ako ti se isplati - bujrum!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#248 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by bitanga_sa_otesa »

citroen xm wrote:
Zašto misliš da ne postoji? Postoje dvice dizeli sa motorom u odličnom stanju. Da su rijetke to stoji, ali može se naći.
neki dan mijenjao ulje i filtere na dvicini jednoj,ko nova je ,turbo diesel ima cak i fabricku zastitu ispod motora.to sam prvi put vidio u zivotu da dvica ima :lol: :lol:
goran16v

#249 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Ima moj ex komsija dvicu 1991 dizel TAS-ova, metalik bordo, 5 vrata, cijeli rat bila ustekana u garazi Robne kuce, presla 57k km, auspuh mu se jos sjaji, do prije 5-6 god na fabrickim Semperitkama nazad, ni radio nema ugradjen, naravno garazirana od prvog dana, svakih godinu dana u Quattro na redovni servis, naravno sve se upisuje u servisnu. On je sad kao ne prodaje, ali sta ce neg je prodavat, penzioner sa 8 banki na satu. Ko zna koliko se takvih ustekanih krije...
citroen xm

#250 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Do nedavno je moj jaran imao(tj. još ima ali ne liči na sebe zbog totalke koju je preživila) dvicu, TAS-ova sa 150000 km na satu, 1.6 obični dizel. Nikad utegnutiju i bolju dvicu dizela nisam u životu vidio. Ali jbg, spuca ga čovjek sa zada i uništi je do polovine. Posle je nešto prekrajano, pravljeno, ali nikad više od toga dobra dvica. Sada većinom stoji zbog novijeg auta.

Što se tiče pasulja i novih auta, potpuna istina. Kod nas svi žive život radi drugih, niko za sebe. Zato svi prave ružne trospratnice iako realno imaju potrebu za jednim stanom. Zato svi kupuju što luksuznije polovno auto iako realno kompakt zadovoljava sve njihove potrebe. Malo njih to čini zato što stvarno uživa u tome i može da priušti sebi taj luksuz. Bijeda u glavi i to ti je, neće nas promjeniti još 10 vijekova.
Post Reply