Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Cerebrum

#226 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

apsidejzi wrote:
Bujrum majstore wrote:
apsidejzi wrote: A sta te konkretno cini sretnijim. Ima li neka radnja, dozivljaj, iskustvo koje kada se odigra, ti kazes: o jest bolje sto vise nisam vjernik?
Sve.
Eh sad, sve je veoma rastezljiv odgovor kao i nista sto dustaban predlozi (ekstremi :) ). Zasto si napisao da si rasterecen? Sta je to sto mene opterecuje pa da si se ti razrahatio kad si odustao od Boga.
Znas u cemu je stvar ? U spoznavanju istine. Nije do rasterecenja ili neceg takvog. Stavise vjernici jesu sretniji. Ali znas kako kazu ignorance is bliss. I istina je.
dustaban

#227 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Ama ljudi shvatite da je sreca, "mir u dushi" i ostala stanja na psisi... sve je to relativno i tu nema pravila.

Ono sto jeste pravilo to je da niko nema pravo da svoj nacin zivljenja tretira kao pravilo!

Neko voli pse (i ima ih) neko ne (i nema ih) ali otkud pravo i jednima i drugima da od toga prave pravila. Neko sam sebi nametne nesto u cemu on mozda i uziva, a drugima se cini strasno, recimo dzoging svako jutro. Neko bogme mora i na dijalizu, htio ne htio i sta cemo sad reci da svi koji idu na dijalizu umjesto sto klanjaju, a pogotovo ovi manijaci sto dzogiraju (i takodje ne klanjaju) nece u raj!

Upravo je to ono sto ISPIZDI svakog nevjernika, taj RELIGIJSKI IDOTLUK koji podmece tezu da je ispravno samo ono sto pise u njihovoh Knjizi a sve drugo je grijeh koji vodi ka strasnoj kazni.

A i ti koji se samo bogu mole bi pocrkali bez sistema u kojemu zive, a taj sistem fercera samo tamo gdje je religija gurnuta tamo gdje joj je mjesto - u kucu i bogomolju i gdje joj je onemoguceno svako petljanje u stvari koje joj ne pripadaju. Naravno, tu nema vise nikakve dileme, gdje je religije manje sistema i napretka je vise.
E kamo srece da je uopce nema.
m_l

#228 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

IcedMFEarth wrote:
apsidejzi wrote: A sta te konkretno cini sretnijim. Ima li neka radnja, dozivljaj, iskustvo koje kada se odigra, ti kazes: o jest bolje sto vise nisam vjernik?
Prvo oslobođen svih strahova da me neko gleda sve šta radim i čak mi misli čita. Mogu se zabavljati i seksati s curom/curama da se ne oženim. Mogu s rajom otići na pivo, a da me niko zbog toga ne zapali. Kad sam nervozan mogu fino opsovati, a da me niko baci u vatru. Ne moram pet puta na dan jogu raditi, pogotovo onu jutarnju da u 5 ustanem. Ne moram u julu 18 sati durati bez vode i jela. Imam potpuno isti pogled na sve ljude. Kad nema cure ima desanka. Ne moram godišnju platu izdvojiti da odem u Meku. To mi za sad pada na pamet, sigurno ima još :D
I da, gole trebe :D

Sad ćete reći jesam nemoralan i razvratnik, kako je moj život prazan i plitak :D
Cuj da te niko ne zapali :mrgreen:

Jesi siguran da ce uvijek tako biti? Mislim, valja nama preko rijeke. :mrgreen:
IcedMFEarth

#229 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Pa stvar je u tome što mislim da s one strane rijeke nema ništa. Meni je trebalo 3 godine da pređem put vjernik-skeptik-agnostik-ateista. Teško je pomiriti se s tim da nakon ovoga nema ništa. Odživiš svojih 60-70 godina i to je to, onda ništa. Ali kad se pomiriš s tim onda je rasterećenje. Čovjek ionako samo hoće sreću. Vjernici će žrtvovati zemlajsku sreću za onu u raju. A šta kad nestane ta opcija ? Ostane jedino zemaljska. Zato i kažem vjernici će reći moj život plitak, mada po meni su svi životi "plitki".
m_l

#230 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

IcedMFEarth wrote: Čovjek ionako samo hoće sreću. Vjernici će žrtvovati zemlajsku sreću za onu u raju. A šta kad nestane ta opcija ? Ostane jedino zemaljska. Zato i kažem vjernici će reći moj život plitak, mada po meni su svi životi "plitki".
A zasto mislis da bi meni, da kojim slucajem ne vjerujem u Boga, bila sreca stvari koje si ti nabrojao? Sam si rekao to je nemoral i razvrat. Nema tu srece, vjerov'o ti ili ne vjerov'o.
IcedMFEarth

#231 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Ja sam reko za sebe, meni je sreća u hedonizmu. Što se mene tiče neka radi ko šta hoće. Ja nisam reko to je nemoral, nego sam reko da će vjernici reći, jer vjernici vole baratati tim terminima. Meni je nemoral trač, laganje, podmetanje, licemjerje, maltretiranje slabijih...
A to najviše ne volim kod vjernika, kad hoće me ubijediti jesam li sretan ili nisam. Ako ti ne vidiš sreću u tome, ne mora značiti da niko ne vidi. Ja ne sumnjam da si ti sretan kad klanjaš i postiš.
Bujrum majstore

#232 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Cerebrum wrote:
apsidejzi wrote:
Bujrum majstore wrote: Sve.
Eh sad, sve je veoma rastezljiv odgovor kao i nista sto dustaban predlozi (ekstremi :) ). Zasto si napisao da si rasterecen? Sta je to sto mene opterecuje pa da si se ti razrahatio kad si odustao od Boga.
Znas u cemu je stvar ? U spoznavanju istine. Nije do rasterecenja ili neceg takvog. Stavise vjernici jesu sretniji. Ali znas kako kazu ignorance is bliss. I istina je.
Hvala, tvoje objasnjenje je najblize onome sto sam zelio reci al ja sam covjek od jedne rijeci, jbg. :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
kerima1

#233 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Ljudi su sretni kad imaju love,jos kad imaju i Boga uz sebe sreca jos veca:)
hrastov žižak

#234 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

kerima1 wrote:Ljudi su sretni kad imaju love,jos kad imaju i Boga uz sebe sreca jos veca:)
ko bakir prvorođeni
kerima1

#235 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

hrastov žižak wrote:
kerima1 wrote:Ljudi su sretni kad imaju love,jos kad imaju i Boga uz sebe sreca jos veca:)
ko bakir prvorođeni
Da :D
animals

#236 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Lova, pa jos si boziji miljenik :D vrhunac uspjesnosti..san svakog lopova :D
kerima1

#237 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

animals wrote:
Lova, pa jos si boziji miljenik :D vrhunac uspjesnosti..san svakog lopova :D
Nije bas tako,a ima i takvih dosta da.
fatamorgana

#238 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Možda pravo pitanje nije zašto već kome je potrebna religija? :)
NIN

#239 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Joj jeste vise dosadni s'ovim preseravanjem!

Zasto je religija potrebna? Pa zato jer je potrebna vecini ljudi na svijetu! Odrzava lokalne zajednice homogenim, clanovi iste se osjecaju bezbjednije, sigurnije, manje stresa ako imaju prijetelje koji ce im priskociti u pomoc, itd.

S evolucionog aspekra, religija se odrzala, i ziva je i dan danas, jer su clanovi iste imali vise potomstva zarad homogenosti drustva koju pruza religija kao institucija.

E zato je religija tu i tu ce i ostati dok je nase vrste!
fatamorgana

#240 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:Joj jeste vise dosadni s'ovim preseravanjem!

Zasto je religija potrebna? Pa zato jer je potrebna vecini ljudi na svijetu! Odrzava lokalne zajednice homogenim, clanovi iste se osjecaju bezbjednije, sigurnije, manje stresa ako imaju prijetelje koji ce im priskociti u pomoc, itd.

S evolucionog aspekra, religija se odrzala, i ziva je i dan danas, jer su clanovi iste imali vise potomstva zarad homogenosti drustva koju pruza religija kao institucija.

E zato je religija tu i tu ce i ostati dok je nase vrste!

Prava idila! Još da se i Bog pojavi gdje bi nam kraj bio .... :wink:
NIN

#241 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

fatamorgana wrote:Prava idila! Još da se i Bog pojavi gdje bi nam kraj bio .... :wink:
Nije bitan bog u jednacini nego vjera u istog!

Meni samo nije jasno kako se (ovdje) mnogi ateisti smatraju superiornijim u odnosu na vjernike, a imaju identicne stavove koji se zasnivaju na iskljucivostima i stereotipima. Jos kad vidim nekog lika koji sebe smatra ateistom i sere istom onom retorikom i supljom, koju kritikuje, po jednom vjerniku dodje mi da se pokenjam.

Fali vama svima knjige i ucenja!
fatamorgana

#242 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
fatamorgana wrote:Prava idila! Još da se i Bog pojavi gdje bi nam kraj bio .... :wink:
Nije bitan bog u jednacini nego vjera u istog!

Meni samo nije jasno kako se (ovdje) mnogi ateisti smatraju superiornijim u odnosu na vjernike, a imaju identicne stavove koji se zasnivaju na iskljucivostima i stereotipima. Jos kad vidim nekog lika koji sebe smatra ateistom i sere istom onom retorikom i supljom, koju kritikuje, po jednom vjerniku dodje mi da se pokenjam.

Fali vama svima knjige i ucenja!
Nije bitan iz jednostavnog razloga što ne postoji.

A što se tiče knjige i učenja slažem se, pogotovo ko ne odmakne samo od jedne "knjige", :wink: :sax:
NIN

#243 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

fatamorgana wrote:Nije bitan iz jednostavnog razloga što ne postoji.
Varas se jer on itekako da postoji u glavama ljudi koji vjeruju u istog!
fatamorgana

#244 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
fatamorgana wrote:Nije bitan iz jednostavnog razloga što ne postoji.
Varas se jer on itekako da postoji u glavama ljudi koji vjeruju u istog!
Slažem se! Sve u šta vjerujemo postoji na neki način u našim glavama bez obzira na objektivnu stvarnost.
crn,visok

#245 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by crn,visok »

Chagalj wrote:
pokazi mi koja je knjiga na tako fantastican nacin programirana da na primjer rijec Dan u jednini u jednostavnoj formi je spomenut 365 puta koliko ima dana u godini, rijec mjesec u jednini u jednostavnoj formi 12 puta , isto kao sto ima mjeseci u godini, i mnoge druge stvari. Ovo su jasni pokazatelji da je knjiga programirana, a da ne ulazim u teze stvari koje su nemoguce uraditi danas kad bi se svi ljudi sastali nebi uspjeli uraditi tako nesto.
A hidžretska godina ima 354 dana. Nigdje veze, Bog šifrira ćafirski kalendar u svojoj objavi čovječanstvu. :D
NIN

#246 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

crn,visok wrote:
Chagalj wrote:
pokazi mi koja je knjiga na tako fantastican nacin programirana da na primjer rijec Dan u jednini u jednostavnoj formi je spomenut 365 puta koliko ima dana u godini, rijec mjesec u jednini u jednostavnoj formi 12 puta , isto kao sto ima mjeseci u godini, i mnoge druge stvari. Ovo su jasni pokazatelji da je knjiga programirana, a da ne ulazim u teze stvari koje su nemoguce uraditi danas kad bi se svi ljudi sastali nebi uspjeli uraditi tako nesto.
A hidžretska godina ima 354 dana. Nigdje veze, Bog šifrira ćafirski kalendar u svojoj objavi čovječanstvu. :D
Ma daj ba, pusti Chagalja i njegove nebuloze s kuranskim brojevima i fol cudima iz poezije. Smijesno! :-)
crn,visok

#247 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by crn,visok »

NIN wrote:
Ma daj ba, pusti Chagalja i njegove nebuloze s kuranskim brojevima i fol cudima iz poezije. Smijesno! :-)
Ma jasno. Samo me zanimaju kontraargumenti. :D
NIN

#248 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

crn,visok wrote:
NIN wrote:
Ma jasno. Samo me zanimaju kontraargumenti. :D
eto, istom ces ih dobit - nesto 300 pa 9 pa to sve nesto ovo, pa ono, pa dobijes vako, okrenes na nako i imas mudzizu. :-)

pusti kraju ba!
Bujrum majstore

#249 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

789-67+8999:6=6689

apsidejzi

#250 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Bujrum majstore wrote:789-67+8999:6=6689

Nije nego 2221.83333333