Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bujrum majstore

#226 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by Bujrum majstore »

Cesto nemam dinara, kao upravo sada...
fatamorgana

#227 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by fatamorgana »

Bujrum majstore wrote:Cesto nemam dinara, kao upravo sada...
Biće da nisi u prvom saffu, :wink:
_diviSSion_

#228 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by _diviSSion_ »

Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

zato sto cim se malo opare Boga zaborave....a tako je i sa bolesnima, dok su bolesni mole Boga za pomoc,cim ozdrave....ihaaaa....

"jer je covjek zaista Gospodaru svom nezahvalan..."
nemezis

#229 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by nemezis »

_diviSSion_ wrote:Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

zato sto cim se malo opare Boga zaborave....a tako je i sa bolesnima, dok su bolesni mole Boga za pomoc,cim ozdrave....ihaaaa....

Odgovor "zato što Y" na pitanje "zašto X" tvrdi da je Y uzrok za X odnosno da je X posljedica Y. Neizvjestan događaj u budućnosti ne može biti uzrok nečega u sadašnjosti.
Chagalj

#230 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by Chagalj »

Bog objasnjava zasto u Kuranu:

"Covjek je, uistinu, stvoren malodusan; kada ga nevolje snadju - brizan je, a kada mu je dobro - nepristupacan je, osim vjernika, koji namaz svoj budu na vrijeme obavljali." (El-Me'aridz - 19-23)

51. Kada čovjeku milost Našu darujemo, postaje nezahvalan i uzoholi se, a kada ga nevolja dotakne, onda se dugo moli.
_diviSSion_

#231 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by _diviSSion_ »

wow...velika XY filozofija;-)

na Danu konacnog Suda ce ti biti sve jasno.....al tada ce biti kasno...

steta sto tako pametan filozof trosi substancu i lupa u prazno....;-)

P. S nastavi tako, nema veze, ti zivis po svom, a ja po svom, meni nije nista losije nego tebi (i pored razlike u (ne)vjerovanju) i na kraju znam da nisam protracio zivot uzalud...pa cemo vidjeti na kraju ko je bio na pravom putu....
nemezis

#232 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by nemezis »

_diviSSion_ wrote:wow...velika XY filozofija;-)

na Danu konacnog Suda ce ti biti sve jasno.....al tada ce biti kasno...

steta sto tako pametan filozof trosi substancu i lupa u prazno....;-)

P. S nastavi tako, nema veze, ti zivis po svom, a ja po svom, meni nije nista losije nego tebi (i pored razlike u (ne)vjerovanju) i na kraju znam da nisam protracio zivot uzalud...pa cemo vidjeti na kraju ko je bio na pravom putu....
Samo sam ukazao na nelogičnost odgovora.
nemezis

#233 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:

"Covjek je, uistinu, stvoren malodusan; kada ga nevolje snadju - brizan je, a kada mu je dobro - nepristupacan je, osim vjernika, koji namaz svoj budu na vrijeme obavljali." (El-Me'aridz - 19-23)

51. Kada čovjeku milost Našu darujemo, postaje nezahvalan i uzoholi se, a kada ga nevolja dotakne, onda se dugo moli.
Gdje je tu odgovor na "zasto"?
Chagalj

#234 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Chagalj wrote:

kako ne kontas, vidis da se hvata covjek za slamku samo da se izvuce iz nevolje, onda ce i u Boga vjerovati u nadi da ce mu pomoci da se izvuce iz belaja., znaci belajima covjeka malo pritisne na vjerovanje , jer nema drugog izlaza nego obracanje Bogu koji ga moze izbaviti iz muke.
nemezis

#235 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
Chagalj wrote: Bog objasnjava zasto u Kuranu:

kako ne kontas, vidis da se hvata covjek za slamku samo da se izvuce iz nevolje, onda ce i u Boga vjerovati u nadi da ce mu pomoci da se izvuce iz belaja., znaci belajima covjeka malo pritisne na vjerovanje , jer nema drugog izlaza nego obracanje Bogu koji ga moze izbaviti iz muke.
Vjerovanje je nesto sto se ne bira tako kako ti kažeš. Čovjek siromašan i odluci vjerovati? Ne ide to tako. A i dalje to sto si rekao (kopirao) nije odgovor.
Bujrum majstore

#236 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?

Post by Bujrum majstore »

Chagalj wrote:kako ne kontas, vidis da se hvata covjek za slamku samo da se izvuce iz nevolje, onda ce i u Boga vjerovati u nadi da ce mu pomoci da se izvuce iz belaja., znaci belajima covjeka malo pritisne na vjerovanje , jer nema drugog izlaza nego obracanje Bogu koji ga moze izbaviti iz muke.
A sta kad te ne izbavi?
Ah da, ima drugi zivot...
Post Reply