iz zadnje klupe wrote:U knjizi "Istorija Bošnjaka" Imamović kaze da jest.
Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Objektivni navijac
#226 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
-
Djuro11
#227 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Postavlja se pitanje.Da li je on bio Srbin.Ocito da nije bio Bosnjak.No na tom domenu Ivanisa Pavlovica.Pracanskog gosporara.Inace i dan-danas kraj Prace mozete da nadjete na njegovu tvrdju.Da li je sad pojam Srbina bio tu ili pak i nijeČovjek rodjen iz sela kod Rudog, taj dio je bosanki kralj zauzeo tek nekih 50-tak godine prije osmanske invazije, nikad do tada taj kraj nije bio dio Bosne,koja tada vec postoji vijekovima sa svojim zasebnim identitetom, svojom vjerom i posebnošću...
Jasno je da je bilo Srba na podrucju danasnje Istocne Hercegovine.Pravoslavna vjera je bila sasvim slabo rasprostranjena do dolaska Turaka.Cak i poznati M.Dinic kaze da nije bilo pravoslavlja u danasnjoj Bosanskoj Krajini.A mnogi Srpski historicari postavljaju pitanje da li ih je bilo cak kraj Trebinja,vidi manastir Tvrdos
Moguce je da je bio Srbin,ali sasvim je mogucen da je bio Vlah.U tu nema sumnje.Ivanis je prezirao Srbe i sam je rekao.U mom kraju hvala bogu nema puno Srba.Vlahe je tolerisao.Ivanis je bio bogumil kasnije katolik.I on je definitivno zbrajao sve ko mu zivi u Podrinju
To je bila znaci zemlja Pavlovica i Kovacevica.Znaci Gornje Podrinje.Rudo?E,sad.Granica kod Visegrada datira iz 1322 godine s Srbijom.To je znaci postojeca Bosansko-Srpska granica.A da li je bio ili ne Srbin.?
To se slabo moze znati
-
ILIJA ENGEL
#228 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Rođen je pod imenom Bajica - Bajo Nenadić u selu Sokolovići pored Rudog, kao dijete pravoslavnih roditelja . Sa šest godina, Sokolović je odveden u osmanlijsku vojsku na adžami-oglan, više poznat kao danak u krvi. Podvrgnut je pod oštru vojničku disciplinu u osmanlijskoj vojnoj akademiji u Istanbulu gdje je primio islam.
Mislim da je sve jasno.
Mislim da je sve jasno.
- BadCopy
#229 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Mehmed Paša=Turcin
- Smail Aga Cengic
#230 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Mehmed Pasa je bio Osmanlija, dusom i srcem.
Manite se ljudi bosnjakanja necega sto nije, ti termini tada nisu ni postojali, a Mehmeda Pasu nije ni intereesovalo, on se veoma dobro uklopio u Osmansko carstvo i tako se i osjecao. Mnogi mitovi koje o njemu siri desnosrpska propaganda su takodje samo bajke i mitovi, taj je trao sve za sultana i Osmansko carstvo.
Manite se ljudi bosnjakanja necega sto nije, ti termini tada nisu ni postojali, a Mehmeda Pasu nije ni intereesovalo, on se veoma dobro uklopio u Osmansko carstvo i tako se i osjecao. Mnogi mitovi koje o njemu siri desnosrpska propaganda su takodje samo bajke i mitovi, taj je trao sve za sultana i Osmansko carstvo.
Last edited by Smail Aga Cengic on 18/08/2014 18:12, edited 1 time in total.
- House
#231 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Sandžaklija
- Stoner
#232 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Tako je. Turcin srpskog porijekla kao i Latas, veliki neprijatelj Bosnjaka.BadCopy wrote:Mehmed Paša=Turcin
- Stoner
#233 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Pa ta knjiga i jeste smijurija. Sam autor je rekao da stvara mitove.
-
arslanbey
#234 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Koliko znam srbin je
-
radostan dan
-
radostan dan
#236 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
...i navijo za zvezdu.
-
radostan dan
#237 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
najviše volio da sluša anu bekutu.
-
wolf07
#238 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
U nekim normalnim uslovima, u normalnoj drzavi, sa normalnim komsilukom ovo pitanje ne bi se ni postavljalo, jednostavno nema potrebe za tim. Vaznije bi bilo otvoriti novu fabriku mobitela, povecati izvoz auta, usmjeriti nova sredstva na borbu protiv raka dojke i sl. Nazalost, mi smo skupina kretena, a Imamo komsiluk takav kakav jeste. Primjera radi, Srbi ce danas jedan argument koristiti da dokazu kako neko jeste Srbin! Sutra ce u slucaju nekog drugog covjeka koristiti obrnute argumente, opet da dokazu da je i taj drugi Srbin.
Primjer: Na SR vikipediji, koja naravno nije relevatan izvor za bilo sta ali pokazuje upravo ovo o cemu pricam, fino stoji da je Irfan Mensur srpski glumac (a covjek je rodjen u Sarajevu)!!!! Kao obrazlozenje za takvo sta, navode da je svoj radni vijek proveo u Srbiji i da je tamo bio i za vrijeme rata. Zasto onda da se cudimo trpanju Mehmed-pase bilo gdje.
Primjer: Na SR vikipediji, koja naravno nije relevatan izvor za bilo sta ali pokazuje upravo ovo o cemu pricam, fino stoji da je Irfan Mensur srpski glumac (a covjek je rodjen u Sarajevu)!!!! Kao obrazlozenje za takvo sta, navode da je svoj radni vijek proveo u Srbiji i da je tamo bio i za vrijeme rata. Zasto onda da se cudimo trpanju Mehmed-pase bilo gdje.
- Stoner
#239 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Vidiš li da je ovo pdf Historija, ne znam u čemu je problem. Pitanje je sasvim normalno jer neki trpaju Sokolovića među Bošnjake a on to nije, kao što nije ni Latas kojeg također znaju nazvati Bošnjakom.wolf07 wrote:U nekim normalnim uslovima, u normalnoj drzavi, sa normalnim komsilukom ovo pitanje ne bi se ni postavljalo, jednostavno nema potrebe za tim. Vaznije bi bilo otvoriti novu fabriku mobitela, povecati izvoz auta, usmjeriti nova sredstva na borbu protiv raka dojke i sl. Nazalost, mi smo skupina kretena, a Imamo komsiluk takav kakav jeste. Primjera radi, Srbi ce danas jedan argument koristiti da dokazu kako neko jeste Srbin! Sutra ce u slucaju nekog drugog covjeka koristiti obrnute argumente, opet da dokazu da je i taj drugi Srbin.
I da, otvoriti fabriku mobitela.
- Bosanac sa dna kace
#240 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Sta je dokaz za to da je Srbin?
Sam se nedje izjasnio?
Sta je dokaz da je u bilo kakvom rodu sa Makarijem?
Sam se nedje izjasnio?
Sta je dokaz da je u bilo kakvom rodu sa Makarijem?
- Muderris
#241 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Ako Mehmed-paša Sokolović u potpisu svojih vakufnama kaže: “Ja, Mehmed-paša Sokolović, sin Džemaludin Sinan-bega Sokolovića”, zašto onda da se bilo ko bavi njegovim kulturološkim, ideološkim identitetom?
http://sandzakpress.net/dobri-bosnjanin ... -bio-srbin
Inače, malo je bezveze ta priča jel' srbin nijel'. Sve i da jeste bio, prihvatio je Islam, ustrajao u tome, dao ogroman doprinos islamskoj civilizaciji, još će aBd na sudnjem danu uzeti dvije nagrade poput ostalih kršćana, jehudija koji su prešli na islam.
Tako da, sve i da jeste bio srbin, (a nije!) to nije argument ničemu.
Roditelji djece povedene na visoke škole u Carigrad mogu biti zahvalni što su im se djeca džabalesku školovala na najprestižnijim onovremenim obrazovnim ustanovama i što su, na račun toga, postali poznati, utjecajni a Boga mi i bogati.
To je, otprilike, kao da tvom djetetu danas neko stipendira školovanje na Oxford-u a ti se kao nešto buniš. A ovdje svakako perspektiva nikakva.
Dakle, šta je bio i ko je bio je manje-više nebitno, bitno je jel ustrajao i bitan je njegov doprinos Islamu i zajednici.
Inače, malo je bezveze ta priča jel' srbin nijel'. Sve i da jeste bio, prihvatio je Islam, ustrajao u tome, dao ogroman doprinos islamskoj civilizaciji, još će aBd na sudnjem danu uzeti dvije nagrade poput ostalih kršćana, jehudija koji su prešli na islam.
Roditelji djece povedene na visoke škole u Carigrad mogu biti zahvalni što su im se djeca džabalesku školovala na najprestižnijim onovremenim obrazovnim ustanovama i što su, na račun toga, postali poznati, utjecajni a Boga mi i bogati.
To je, otprilike, kao da tvom djetetu danas neko stipendira školovanje na Oxford-u a ti se kao nešto buniš. A ovdje svakako perspektiva nikakva.
Dakle, šta je bio i ko je bio je manje-više nebitno, bitno je jel ustrajao i bitan je njegov doprinos Islamu i zajednici.
- Bosanac sa dna kace
#242 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Muderris wrote:Ako Mehmed-paša Sokolović u potpisu svojih vakufnama kaže: “Ja, Mehmed-paša Sokolović, sin Džemaludin Sinan-bega Sokolovića”, zašto onda da se bilo ko bavi njegovim kulturološkim, ideološkim identitetom?
da to je to
-
radostan dan
#243 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
kakve vi knjige čitate, isuse kriste...

meša je hrvat islamske vjeroispovjesti.

meša je hrvat islamske vjeroispovjesti.
- Bosanac sa dna kace
#244 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
dje pise?radostan dan wrote:meša je hrvat islamske vjeroispovjesti.
-
radostan dan
#245 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
evo buraz pa čitaj...doduše, i tebe tako tretira.
jbg, nije se zajebavat, autoritet je to, ante starčević und company...
http://shp.bizhat.com/M.Marcinko.html
- Bosanac sa dna kace
#246 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Ah da pa i Makedonija je dio stare hrvatske banovine, o Sandzaku i Janju uh pardon Kosovu da ne pricamo,radostan dan wrote:evo buraz pa čitaj...doduše, i tebe tako tretira.
-
radostan dan
#247 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
ovdje samo jedna mala digresija, dimitrije se štovani džemaludin sinan beg zvao, prije no što ga nenadić junior dovede sebi u dvore...Muderris wrote:Ako Mehmed-paša Sokolović u potpisu svojih vakufnama kaže: “Ja, Mehmed-paša Sokolović, sin Džemaludin Sinan-bega Sokolovića”, zašto onda da se bilo ko bavi njegovim kulturološkim, ideološkim identitetom?
-
wolf07
#248 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
1. PDF jeste historija ali je tema bezveze!!!!Stoner wrote:Vidiš li da je ovo pdf Historija, ne znam u čemu je problem. Pitanje je sasvim normalno jer neki trpaju Sokolovića među Bošnjake a on to nije, kao što nije ni Latas kojeg također znaju nazvati Bošnjakom.wolf07 wrote:U nekim normalnim uslovima, u normalnoj drzavi, sa normalnim komsilukom ovo pitanje ne bi se ni postavljalo, jednostavno nema potrebe za tim. Vaznije bi bilo otvoriti novu fabriku mobitela, povecati izvoz auta, usmjeriti nova sredstva na borbu protiv raka dojke i sl. Nazalost, mi smo skupina kretena, a Imamo komsiluk takav kakav jeste. Primjera radi, Srbi ce danas jedan argument koristiti da dokazu kako neko jeste Srbin! Sutra ce u slucaju nekog drugog covjeka koristiti obrnute argumente, opet da dokazu da je i taj drugi Srbin.
I da, otvoriti fabriku mobitela.![]()
2. Ko koga trpa gdje i zasto veliko je pitanje i kad govorimo o zivim ljudima a kamo li o mrtvim! Eto imas primjer Irfana Mensura po istim kriterijima njega neko trpa u Srbe, jos je ziv covjek u pitanju i moze reci ko je i sta je! Najveci crnjak od svega je to sto se moze probrati sta si po nacionalnosti. Ja razumijem da neko sam sebi promijeni vjeru pa je malo prvoslavac, pa malo agnostik, pa malo komunista (dakle ateista), pa onda opet pravoslavac, pa onda pravoslavac koji nekim drugim ljudima pametuje ko su i sta su... Medjutim, ono sto je krajnje glupo jeste ovo trgovanje sa vlastitom nacionalnom tj. etnickom pripadnoscu. Evo Kusturica je najveci Srbin kojeg covjek moze zamisliti, dakle nije promijenio samo svoj status u smislu kojoj konfesiji pripada nego i nacionalni jer se nije izjasnjavao kao Srbin prije nekih 25 godina, ako mu zatreba ne sumnjam da ce promijeniti i svoje izjasnjavanje o rasi, tj. da je bijelac. Jer ako Kinezi ovako nastave zavladace svijetom pa bi se Kusturica pod stare dane mogao sjetiti da pripada zutoj rasi.
3. Jedno pitanje za tebe - Odakle nam dolaze mobiteli po tvom misljenju: a) rastu na drvetu b) ljudi ih love c) prave se u FABRIKAMA
Izraz "fabrika" i "tvornica" u nas je uglavnom vezan za metalsku industriju ali niko nigdje ne tvrdi da je to iskljucivo tako. Uostalom, kako bi ti nazvao proizvodni pogon u kojem se prave mobiteli?
Posto bi pitanje moglo biti pretesko za tebe evo ti mala pomoc na - http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... 0%BA%D0%B0
- Muderris
#249 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Pa, ako je njegov doprinos Islamu kroz gradnju puteva, mostova, bolnica, hanova itd... istovremeno doprinos općoj kulturi i civilizaciji, onda je itekako bitan. Treba se to priznati, bez obzira što je taj angažman bio u suštini proislamski i što se ti sa njim ne identifikuješ na religijskoj ravni. Ti možeš da se identifikuješ kako god hoćeš i da se izjašnjavaš kako god hoćeš.Rijecica wrote:Kako kome. Meni (a ja sam Bosnjakinja) je apsolutno nebitno sta je dao Islamu. Covjek moze biti najveci musliman na svijetu, Bosnjak nijeMuderris wrote:Ako Mehmed-paša Sokolović u potpisu svojih vakufnama kaže: “Ja, Mehmed-paša Sokolović, sin Džemaludin Sinan-bega Sokolovića”, zašto onda da se bilo ko bavi njegovim kulturološkim, ideološkim identitetom?
- Stoner
#250 Re: Da li je Mehmed Paša Sokolović Bošnjak?
Pa Sokolovic je historijska licnost i mislim da bilo kakva rasprava o njemu treba i da bude na pdf Historija.wolf07 wrote:
1. PDF jeste historija ali je tema bezveze!!!!
2. Ko koga trpa gdje i zasto veliko je pitanje i kad govorimo o zivim ljudima a kamo li o mrtvim! Eto imas primjer Irfana Mensura po istim kriterijima njega neko trpa u Srbe, jos je ziv covjek u pitanju i moze reci ko je i sta je! Najveci crnjak od svega je to sto se moze probrati sta si po nacionalnosti. Ja razumijem da neko sam sebi promijeni vjeru pa je malo prvoslavac, pa malo agnostik, pa malo komunista (dakle ateista), pa onda opet pravoslavac, pa onda pravoslavac koji nekim drugim ljudima pametuje ko su i sta su... Medjutim, ono sto je krajnje glupo jeste ovo trgovanje sa vlastitom nacionalnom tj. etnickom pripadnoscu. Evo Kusturica je najveci Srbin kojeg covjek moze zamisliti, dakle nije promijenio samo svoj status u smislu kojoj konfesiji pripada nego i nacionalni jer se nije izjasnjavao kao Srbin prije nekih 25 godina, ako mu zatreba ne sumnjam da ce promijeniti i svoje izjasnjavanje o rasi, tj. da je bijelac. Jer ako Kinezi ovako nastave zavladace svijetom pa bi se Kusturica pod stare dane mogao sjetiti da pripada zutoj rasi.
3. Jedno pitanje za tebe - Odakle nam dolaze mobiteli po tvom misljenju: a) rastu na drvetu b) ljudi ih love c) prave se u FABRIKAMA
Izraz "fabrika" i "tvornica" u nas je uglavnom vezan za metalsku industriju ali niko nigdje ne tvrdi da je to iskljucivo tako. Uostalom, kako bi ti nazvao proizvodni pogon u kojem se prave mobiteli?
Posto bi pitanje moglo biti pretesko za tebe evo ti mala pomoc na - http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... 0%BA%D0%B0
Sto se tice tog Irfana Mensura i slicnih primjera to je vec za politike.
I ateista nije jednako komunista. Ja sam ateista i ne volim komunizam niti ljevicu nit' SFRJ, to tvoje lijepljene etiketa je jako slicno tim koje kritikujes kad nekome namecu naciju jer je vjeru promjenio.
Sto se tice tih mobitela.